GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum plătim cu telefonul mobil – Vodafone M-Pesa şi alte servicii

Autor: Echipa Giz.ro

Utilizatorii din România au la dispoziţie cel puţin patru metode prin care pot efectua plăţi şi transferuri de bani cu telefonul mobil: Vodafone M-Pesa, aplicaţia mobilă SEQR, serviciul ING Pay sau aplicaţia MasterCard Mobile.

În ultimii ani, pe piaţa din România au apărut o serie de instrumente care îţi permit să efectuezi plăţi la comercianţi prin intermediul unui telefon mobil.

Până de curând, aria de răspândire a acestor servicii era limitată din cauza necesităţii de a utiliza serviciile unei anumite bănci sau de a avea un anumit tip de card bancar.

Totuşi, Vodafone a lansat recent un serviciu care are potenţialul de a de deveni popular în rândul utilizatorilor, un serviciu de masă, întrucât nu necesită conturi sau carduri bancare, ci un simplu telefon şi o cartelă SIM a acestui operator.

Vodafone M-Pesa

Vodafone M-Pesa este un serviciu cu care poţi să primeşti şi să trimiţi bani, să plăteşti facturi şi să faci cumpărături la comercianţi.

Pentru a accesa serviciul, trebuie să fii client Vodafone (abonat sau utilizator de cartelă), să-ţi deschizi un cont asociat numărului tău de telefon la unul dintre sediile Vodafone incluse în program şi să alimentezi contul cu bani.

Unul dintre cele mai interesante servicii Vodafone M-Pesa este posibilitatea de a trimite şi de a primi bani. Astfel, prin accesarea unui meniu la numărul scurt *789#, poţi trimite bani unui alt utilizator Vodafone M-Pesa înregistrat în program. Marele avantaj al serviciului este că banii sunt transferaţi instant, spre deosebire de transferul bancar tradiţional, care se efectuează în câteva ore sau chiar a doua zi.

Destinatarul primeşte un SMS în care este informat că a primit bani şi îi poate retrage de la orice magazin Vodafone înregistrat în program.

Practic, opţiunea este comparabilă cu serviciul Western Union de transfer de bani, cu avantajul că taxele percepute pentru transfer sunt semnificativ mai mici: cel mult 3 lei pentru trimitere şi cel mult 9 lei pentru retragerea sumelor de până la 600 lei.

De asemenea, Vodafone M-Pesa poate fi folosit şi pentru plata facturilor, reîncărcarea unei cartele Vodafone sau cumpărături la comercianţi, servicii pentru care nu se plăteşte niciun comision. Ultima opţiune are potenţialul de a înlocui cash-ul şi cardul bancar, însă pentru început numărul de magazine care acceptă acest serviciu este extrem de scăzut. Operatorul susţine însă că aproximativ 2000 de comercianţi vor adera la program pe parcursul timpului, moment în care vei putea plăti cumpărăturile cu telefonul mobil astfel:

Întrucât toate operaţiunile se realizează prin apelarea unui număr scurt gratuit, serviciul Vodafone M-Pesa este compatibil cu orice telefon mobil de pe piaţă şi nu necesită o conexiune activă la internet.

Citeşte toate detaliile despre Vodafone M-Pesa.

MasterCard Mobile

Dacă ai un card MasterCard sau Maestro, poţi plăti cu telefonul mobil şi prin intermediul aplicaţiei mobilPay MasterCard Mobile, dezvoltată de procesatorul de plăţi Netopia şi disponibilă pentru platformele Android şi iPhone.

În cadrul aplicaţiei trebuie să introduci datele cardului bancar (sunt compatibile cardurile MasterCard şi Maestro de la orice bancă din România), iar ulterior efectuezi plăţi din aplicaţie, fără să mai fi nevoit să scoţi cardul bancar din buzunar.

Din păcate, în acest moment aria de utilizare este limitată: prin acest serviciu, poţi plăti unele facturi şi poţi cumpăra online de pe magazinele dotate cu platforma de plăţi Netopia, relativ reduse la număr, iar cartelele Vodafone, Orange şi Cosmote pot fi reîncărcate cu orice sumă. Cel puţin deocamdată, serviciul nu poate fi utilizat la comercianţii tradiţionali.

Citeşte toate detaliile despre MasterCard Mobile.

SEQR

SEQR este un alt serviciu de plăţi cu telefonul mobil, disponibil însă numai prin intermediul Garanti Bank, care la nivelul anului 2012 avea doar 60.000 de clienţi care foloseau serviciile mobile.

Prin intermediul unei aplicaţii disponibile pentru platformele Android şi iPhone, te înregistrezi în sistem cu datele contului bancar (nu ale cardului bancar), iar apoi plăteşti în magazinele partenere prin scanarea unui cod QR.

Plata se efectuează foarte rapid, însă serviciul este disponibil într-un număr limitat de magazine: centrele de presă Inmedio, câteva magazine de haine din mall-uri şi magazinul online PC Garage, care a realizat şi un tutorial uşor de înţeles pentru realizarea plăţilor prin acest serviciu.

Citeşte toate detaliile despre SEQR.

ING Pay

ING Pay este un serviciu de plăti cu telefonul mobil bazat pe tehnologia NFC. Puţin folosită în România, NFC este o tehnologie de tip wireless care permite realizarea unei conexiuni rapide de date între două gadgeturi fie prin atingerea uşoară a acestora, fie prin poziţionarea lor la o distanţă foarte redusă, de obicei mai mică de 20 cm.

Analogia cu banala tehnologie bluetooth este evidentă, însă NFC permite atât transferuri de setări pentru telefon, liste de contacte sau fişiere, cât şi tranzacţii bancare. În plus, conexiunea prin NFC se realizează în numai 0.1 secunde fără necesitatea de a identifica celălalt dispozitiv în prealabil şi de a face pairing. Singurul dezavantaj este că viteza de transfer a datelor este limitată la numai 424 Kbps, comparativ cu viteza de 2.1 Mbps oferită de Bluetooth 2.1.

În prezent, toate smartphone-urile moderne de top şi unele dintre cele de nivel mediu beneficiază de tehnologie NFC.

Revenind la ING Pay, acesta este adresat clienţilor ING Bank care doresc să plătească cu telefonul mobil la comercianţi precum Carrefour, IKEA, KFC sau Pizza Hut.

Din păcate, serviciul este compatibil cu o gamă extrem de restrânsă de smartphone-uri, formată în prezent din smartphone-urile iPhone 4 şi iPhone 4S, precum şi telefoanele S, S Plus, S2, S2 Plus, S3, S4 şi Note 2 din gama Samsung Galaxy. În plus, în cazul modelelor Samsung este obligatorie utilizarea unui card microSD furnizat de bancă şi a unui sticker cu modul NFC, iar în cazul iPhone-urilor trebuie să foloseşti o carcasă specială care include de asemenea un modul NFC. Ulterior, prin intermediul unei aplicaţii pentru Android şi iPhone, plata se efectuează prin apropierea telefonului de POS-ul contactless şi introducerea unui cod PIN, în cazul tranzacţiilor de peste 100 lei.

Citeşte toate detaliile despre ING Pay.

Securitatea tranzacţiilor cu telefonul mobil

Nu putem încheia acest articol fără a menţiona potenţialele probleme de securitate. În condiţiile în care banii noştri vor fi stocaţi pe telefonul mobil, pierderea acestuia ar putea însemna şi pierderea banilor. Toate aceste servicii necesită introducerea unui cod PIN, însă există destule persoane care încă îşi notează aceste coduri de securitate pe hârtie sau chiar pe… telefonul mobil.

În plus, ca orice tehnologie electronică, şi aceste servicii vor deveni ţinta infractorilor informatici, iar industria clonării de carduri bancare este poate cel mai bun exemplu.

Partea bună este că, în cazul pierderii telefonului mobil, există servicii avansate de tip Anti-Theft, cu ajutorul cărora îţi poţi şterge de la distanţă datele sensibile stocate pe dispozitiv.

Concluzii

Serviciile de plată prin telefonul mobil încep să prindă contur şi, în special datorită Vodafone M-Pesa, au potenţialul de a deveni populare în rândul utilizatorilor. Probabil însă că va mai trece ceva timp până la utilizarea acestora pe scară largă, mai ales că există numeroase persoane care nu concep să plătească altfel decât cu bani cash.

Diversificarea opţiunilor de plată este însă binevenită şi ne poate scuti de momentele uşor penibile în care descoperim cu stupoare că nu ne putem cumpăra de mâncare pentru că am uitat portofelul acasă. Trebuie doar să avem grijă de telefon şi de datele importante stocate pe el.

2 comentarii

  1. Ande

    22 martie 2012 la 11:38

    Foarte interesanta ideea cu plata prin telefon, dar la noi, in Romania, cred ca mai e nevoie de un schimb de generatii pentru ca ideea sa prinda cu adevarat. Ar fi interesant sa ajungem intr-o lume plina de bani, dar fara bani materiali.

  2. Mihai Geman

    15 septembrie 2015 la 14:41

    Informații foarte utile, e bine să fim în pas cu tehnologia

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri