GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Învaţă online matematică, fizică, chimie şi alte ştiinţe

Autor: Echipa Giz.ro

În plină eră a internetului, există numeroase resurse online cu ajutorul cărora poţi învăţa elementele fundamentele de matematică, fizică, chimie şi multe alte ştiinţe.

În plus, unele dintre acestea intră adânc în subiecte şi într-o anumită măsură pot înlocui explicaţiile unui profesor, însă cele mai multe se bazează doar pe aspectele teoretice.

Astfel, pentru a înţelege cât mai bine noţiunile prezentate pe internet este foarte important să parcurgi şi exemple practice. Totuşi, site-urile care te învaţă matematică şi alte ştiinţe sunt utile pentru înţelegerea elementelor fundamentale.

În plus, au apărut numeroase aplicaţii interactive dedicate sistemelor de operare iOS şi Google Android, cu ajutorul cărora poţi afla astfel de informaţii de pe iPhone sau alte smartphone-uri.

GiZ îţi prezintă în continuare o selecţie a celor mai interesante site-uri şi aplicaţii dedicate ştiinţelor mai mult sau mai puţin exacte.

Wolfram Alpha

Wolfram Alpha este un aşa-numit motor de răspunsuri lansat în 2009 care, spre deosebire de Google, îţi afişează direct rezultatul unei anumite căutări.

De exemplu, o simplă căutare pentru „Logarithm” îţi afişează o serie de definiţii, formule şi grafice despre noţiunea generală de logaritm. Plecând de la aceste definiţii, poţi „săpa” şi mai adânc şi poţi ajunge la o serie întreagă de formule pentru logaritmul natural.

Iar dacă vrei să înveţi chimie, trebuie doar să introduci numele unui element din tablelul periodic. De exemplu, dacă tastezi „Lithium” pentru a afla informaţii despre metalul care stă la baza unui acumulator vei afla o întreagă serie de formule şi caracteristici ale sale.

Tot aici poţi afla date despre anumite coordonate GPS sau chiar cum a fost vremea în 2005, plus multe alte lucruri pe care te lăsăm să le descoperi singuri.

Wolfram Alpha, una dintre cele mai utile si intuitive solutii

Wikipedia

Dacă pe lângă formule eşti interesat şi de partea de literatură a ştiinţei, poţi apela cu încredere la Wikipedia, care îţi oferă răspunsuri pentru aproape orice problemă.

De exemplu, vei avea nevoie de câteva ore pentru a citi şi înţelege toate amănuntele despre litiu sau vei putea învăţa câte ceva despre integrale. Spre deosebire de Wolfram Alpha, Wikipedia leagă formulele între ele şi îţi oferă astfel posibilitatea de a înţelege mai bine anumite noţiuni, fiind astfel mai util dacă eşti începător într-un anumit domeniu.

Wikipedia este o resursa utila si usor de inteles

Math

Aşa cum sugerează şi numele, este vorba despre un site de matematică. Acesta îţi prezintă o listă bogată de formule din numeroase ramuri ale matematicii, precum algebră, geometrie, trigonometrie sau statistici. În plus, există o secţiune utilă unde îţi poţi exersa cunoştinţele acumulate pe site.

Physics Formulary

Nu te lăsa înşelat de domeniul ciudat ales pentru acest site. Aici vei putea găsi o carte de peste 100 de pagini cu tot felul de formule aplicabile în fizică, alături de scurte explicaţii. Este practic un fel de manual foarte util tuturor celor care lucrează des cu astfel de formule.

WebElements

Dacă ai lacune la chimie, site-ul WebElements te poate ajuta să dobândeşti cunoştinţele de care ai nevoie. Acesta îţi prezintă informaţii detaliate despre toate elementele din tabelul periodic, cu formule şi explicaţii despre fiecare element în parte.

Math Ref (iPhone şi iPad)

Math Ref este o aplicaţie dezvoltată pentru iOS care îţi permite să ai permanent la îndemână un catalog cu peste 1400 de formule şi sfaturi despre rezolvarea diverselor probleme matematice. Tratează subiecte din algebră, geometrie, trigonometrie sau integrale şi îţi permite să printezi sau să-ţi trimiţi o copie pe mail cu formulele afişate. Preţul de numai 1 USD nu ar trebui să te împiedice să o achiziţionezi.

Aplicatia Math Ref, utila daca folosesti des calcule matematice

Apollonius (iPhone)

O altă aplicaţie utilă pentru iPhone este Apollonius, care îţi permite să realizezi diverse figuri geometrice prin simpla apăsare a ecranului. Astfel, vei putea rezolva cu mai multă uşurinţă problemele de geometrie de la şcoală sau facultate, însă preţul este ceva mai piperat: 4 USD.

Geometrie pe iPhone? Se poate!

Units (Android)

Nici sistemul de operare Android nu duce lipsă de astfel de aplicaţii, iar Units este una dintre ele. Aplicaţia îţi permite conversia a aproximativ 2400 de unităţi din cele mai vaste domenii, pornind de la cele de bază pentru distanţe şi ajungând până la cele din lumea fizicii sau a chimiei.

Unitatile de masura nu vor mai avea niciun secret cu aceasta aplicatie

Physics Reference (Android)

Dacă simpla enumerare a unor formule nu te ajută să înţelegi fizică, poate ar trebui să o înveţi prin intermediul unor tutoriale explicate pe înţelesul tău. Acesta este rolul aplicaţiei Physics Reference, care îţi oferă tutoriale şi, apoi, chestionare din cele mai diverse domenii ale fizice, printre care se numără termodinamică, electricitate sau radioactivitate. Aplicaţia costă puţin peste 3 lei.

Fizica este mai frumoasa cu tutorialele acestei aplicatii

Concluzii

Internetul are marele avantaj de a-ţi permite să acumulezi cunoştinţe în orice domeniu, inclusiv în matematică, fizică sau chimie. De aceea, acum putem spune că uşurinţă că niciodată nu este prea târziu să înveţi, mai ales că multe noţiuni utile sunt disponibile prin intermediul aplicaţiilor pentru smartphone-uri.

Acestea sunt doar câteva dintre site-urile care te ajuta să înveţi matematica, fizică sau chimie. Dacă ştii şi altele te invităm să le împărţi cu toţi cititorii în secţiunea de comentarii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri