GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cele mai bune tastaturi virtuale pentru telefoanele cu Android şi iPhone

Autor: Echipa Giz.ro

Unul dintre principalele inconveniente ale telefoanelor touchscreen este redactarea dificilă utilizând tastatura virtuală.

Dacă o simplă adresă de internet nu pune probleme, redactarea unui e-mail relativ lung poate genera bătăi de cap, în special dacă tastatura virtuală nu este optimizată foarte bine.

Tastaturile default de pe Android şi iOS sunt suficient de decente pentru a fi utilizate relativ uşor, iar producători precum HTC şi Samsung au restilizat tastaturile în cadrul interfeţelor HTC Sense şi, respectiv, Touch Wiz.

Totuşi, utilizatorii care scriu mult şi des la tastatură smartphone-ului doresc în mod cert să aibă parte de o experienţă suplimentară, iar aici intervin aplicaţiile dedicate pentru Android şi iOS.

Pentru sistemul de operare Android există o largă varietate de tastaturi, însă doar câteva merită cu adevărat atenţia prin funcţiile suplimentare pe care le oferă. În schimb, iOS este ceva mai puţin bogat la acest capitol, însă oferă la rândul său câteva opţiuni interesante.

Tastaturi virtuale pentru Android

În mod aparent surprinzător, cele mai multe aplicaţii pentru tastaturi virtuale din Android sunt contra-cost. Există şi versiuni demonstrative, însă acestea au o limită strictă de timp în care pot fi utilizate.

În cele mai multe cazuri, activarea tastaturii virtuale pentru aplicaţia instalată se realizează din meniul “Language and keyboard” cu bifarea aplicaţiei respective şi editarea setărilor.

Smart Keyboard Pro – 9 lei

Smart Keyboard Pro este o aplicaţie care copiază în bună măsură layout-ul tastaturii virtuale de pe iPhone şi oferă o experienţă decentă. Tastatura poate fi configurată în numeroase feluri şi include un dicţionar care oferă sugestii pe baza celor mai tastate cuvinte de către tine.

În plus, există şi posibilitatea de a configura anumite gesturi swipe pentru a uşura scrierea anumitor cuvinte. Din punct de vedere vizual, aplicaţia suportă o serie de skin-uri pentru a fi atractivă pentru un număr cât mai mare de utilizatori.

Disponibilă şi în versiune Trial.

Ultra Keyboard – 9 lei

Principalul avantaj al lui Ultra Keyboard este dat de numerosele opţiuni adiţionale pe care le oferă prin intermediul unui toolbar poziţionat deasupra tastaturii, inclusiv funcţii de tip copy-paste, search sau alipire de cuvinte. Dicţionarul integrat este de asemenea interesant şi suportă inclusiv acronime (de exemplu, dacă scrii “asap” pe ecran îţi apare “as soon as possible”).

În plus, aplicaţia poate fi personalizată puternic prin skin-uri şi teme şi oferă suport moulti-touch şi un translator speech-to-text.

Poţi încerca aplicaţia gratuit timp de 48 de ore prin intermediul versiunii Trial.

Ultra Keyboard

SwiftKey X Keyboard – 10 lei

Dacă vrei o aplicaţie cât mai simplă, SwiftKey X Keyboard este una dintre cele mai populare soluţii, fiind descărcată de peste un milion de ori.

Aplicaţia mizează pe un design curat al tastaturii şi pe sugestiile oferite la tastare afişate în partea superioară, care sunt oferite în funcţie de istoricul cuvintelor tastate anterior. O funcţie interesantă este posibilitatea ca aplicaţia să-ţi ofere sugestii cât mai bune pe baza statusurilor şi update-urilor pe care le scrii pe GMail, Twitter, Facebook şi chiar pe baza cuvintelor scrise în SMS-uri.

Aplicaţia este disponibilă şi sub formă de Trial.

SwiftKey X Keyboard

FlexT9 Speak – 17 lei

FlexT9 Speak cuprinde nu mai puţin de patru modalităţi de scriere a textelor. Pe lângă cea clasică de apăsare a tastelor virtuale pe tastatura QWERTY, aplicaţia îţi oferă posibilitatea de a compune cuvinte prin simpla trecere continuă cu degetul peste tastele corespunzătoare, prin gesturi swipe cu care desenezi literele sau chiar şi vorbire.

Din păcate, există două dezavantaje majore: aplicaţia este de aproape două ori mai scumpă decât celelalte şi este compatibilă doar cu smartphone-urile cu ecran destul de mare (dacă smartphone-ul tău are display de 3.2” poţi trece direct la o altă aplicaţie din listă). Şi nu există nici versiune trial.

FlexT9 Speak

SlideIT – 20 lei

Aşa cum sugerează şi numele, SlideIT oferă varianta de tip slide pentru redactarea textelor. La fel ca şi celelalte aplicaţii, aceasta oferă suport pentru limba română şi, în testele noastre, acurateţea a fost bună după o scurtă perioadă de acomodare.

Tastatura poate fi personalizată prin cele peste 30 de skin-uri disponibile, însă ai şi opţiunea de a apela la funcţii speech-to-text în special dacă vrei să scrii în limba engleză.

Preţul este unul piperat, însă poţi încerca versiunea Trial timp de 15 zile.

Tastaturi virtuale pentru iPhone

În cazul sistemului de operare iOS de pe iPhone, lucrurile sunt uşor schimbate. Nu vorbim despre tastaturi virtuale cu totul diferite, ci despre tastaturi virtuale foarte asemănătoare celei default din iOS la care se adăugă diverse îmbunătăţiri specifice.

Smart Keyboard – 2 USD

Smart Keyboard aduce câteva funcţii suplimentare tastaturii clasice de iPhone, cea mai importantă fiind cea de sugestii pentru cuvinte pe măsură ce tastezi litere. Teoretic, există inclusiv posibilitatea de a scrie o frază apăsând doar prima literă a fiecărui cuvânt, însă în practică astfel de lucruri se întâmplă destul de rar.

Din păcate, numeroşi utilizatori au raportat un delay foarte mare între apăsarea unei taste şi apariţia acesteia pe display, element care poate deveni deranjant.

Fast Keyboard – Universal Tex Editor – Gratuit

Probabil că interfaţa nu este tocmai punctul său forte, însă Fast Keyboard îşi face excelent treaba pentru care a fost creată.
Aplicaţia integrează două rânduri suplimentare de taste pentru o multitudine de fuctii, inclusiv suprascript, subscript, undo sau redo, precum şi săgeţi de orientare în toate direcţiile.

În plus, spre deosebire de “suratele” sale, aplicaţia este gratuită.

Fast Keyboard – Universal Tex Editor

Keyboard+ – 1.59 EUR

Keyboard+ este o tastatură clasică de iPhone utilizată însă în mod landscape pentru a oferi un spaţiu generos între taste, fiind adecvată pentru utilizatorii cu degete groase.

În plus, există şi funcţii suplimentare precum auto-capitalizare, înlocuirea unui cuvânt greşit prin dublu-tap, publicarea statusurilor direct pe Facebook şi Twitter sau banalele copy şi delete. De asemenea, mărimea textului afişat pe ecran poate fi modificată în funcţie de preferinţe.

Keyboard+

Big Finger Keyboard – 2 USD

Aplicaţia se putea numi la fel de bine şi Blackberry Keyboard, întrucât exact asta şi este: o tastatură similară, din punct de vedere al conceputului, cu cea de pe telefoanele produse de RIM: câte două litere pe fiecare tastă.

Utilitatea este totuşi discutabilă: aplicaţia poate ajuta un fost utilizator Blackberry să facă tranziţia spre iPhone, însă parcă nu ar fi o idee rea ca acesta să se obişnuiască cu o tastatură virtuală obişnuită.

Big Finger Keyboard

Easy Typing – 0.79 EUR

Foarte asemănătoare cu Keboard+, aplicaţia Easy Typing se lăudă că oferă taste de două ori mai mari decât cele ale tastaturii tradiţionale de iPhone. Aceasta poate fi utilizată atât în mod landscape, cât şi în mod portrait şi include o tastatură secundară pentru cifre şi diverse simboluri matematice.

Alte funcţii incluse sunt cele de copy-paste, export în email şi SMS, autocapitalizare sau ştergerea textului prin simpla apăsare prelungită a ecranului.

Easy Typing

Concluzii

Indiferent că utilizezi sistemul de operare Android sau iOS, ai numeroase opţiuni pentru schimbarea sau măcar îmbunătăţirea tastaturii virtuale disponibile pe telefonul tău.

Din păcate, cele mai multe aplicaţii sunt contra-cost, însă preţurile sunt în general mici şi achiziţionarea lor este justificată mai ales dacă scrii foarte des pe smartphone.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri