Zonga – Streaming de muzică, cu plată. Va funcţiona modelul în România?
Zonga este un serviciu de streaming de muzică lansat în private beta de Trilulilu, compania care deţine şi celebra clonă românească de YouTube.
La prima vedere, lansarea unui serviciu românesc care să-ţi ofere posibilitatea să asculţi legal muzica pe internet, eventual contra-cost, nu pare o idee tocmai inspirată.
Pe scena internaţională există numeroase servicii de acest gen, cu aplicaţii bine puse la punct, iar numărul utilizatorilor români dispuşi să plătească pentru aşa ceva este foarte redus. În plus, probabil că aceştia folosesc deja o altă soluţie.
În acest context, ce şanse are un serviciu de tip Zonga să se impună pe piaţa românească? Pornind de la premisa că Trilulilu a ajuns unul dintre cele mai traficate site-uri romaneşti (peste 2.700.000 de vizitatori unici în ianuarie) în ciuda concurenţei cu YouTube, GiZ îţi prezintă pe larg serviciul Zonga şi ce aduce în plus comparativ cu alte site-uri de acest gen.
Cum funcţionează Zonga
Zonga este o platformă de streaming online care îţi oferă posibilitatea de a asculta perfect legal muzica preferată prin instalarea unei aplicaţii dedicate pentru PC, iPhone sau smartphone-uri şi tablete cu Google Android. Îţi alegi singur singur piesele preferate, îţi creezi playlisturi şi asculţi muzică fără necesitatea de a downloada melodiile pe sistemul tău.
În prezent, colecţia de muzică cuprinde aproape 6000 de artişti prin parteneriatele semnate de Zonga cu casele de discuri Universal, Warner, Sony Music, Emi, Roton, Media Pro Music şi Cat Music, însă numărul de piese disponibile este unul foarte redus: există numeroşi artişti cu una sau doar două melodii disponibile. Obiectivul Zonga este să găzduiască peste 1.500.000 melodii.
Cât costă Zonga
Zonga mizează pe un model freemium şi va fi disponibil în trei versiuni, dintre care una gratuită şi două contra-cost. Planurile tarifare pe bani arată astfel:
Plan | Facilitati suplimentare | Pret |
Plus | Radio si Smart Play | 3 EUR/luna |
Premium | Mobile si Offline | 5 EUR/luna |
Practic, în versiunea gratuită, nu poţi decât să asculţi muzică prin intermediul playlist-urilor pe care le creezi.
Planul Plus oferă funcţiile suplimentare Radio şi Smart Play. Prima îţi permite să asculţi muzică continuu dintr-un anumit gen muzical, asemeni unui playlist de la posturile de radio, în timp ce a doua este un sistem care identifică gusturile tale muzicale pe baza melodiilor ascultate şi ajustează automat playlistul.
Planul Premium îţi oferă acces la aplicaţia Zonga pentru smartphone şi tablete, care este compatibilă cu sistemele de operare iOS şi Android. Când utilizezi însă această opţiune printr-o conexiune 3G trebuie să fii atent la traficul consumat prin streaming, care va fi probabil destul de consistent.
Funcţia Offline a planului Premium îţi permite să asculţi muzica pe Zonga inclusiv atunci când nu eşti conectat la internet. Cel mai probabil, acest lucru se realizează prin descărcarea într-un format criptat a pieselor muzicale pe dispozitiv (PC, smartphone sau tableta).
Cum se prezintă concurenţa
Zonga încearcă să-şi facă loc într-o piaţă deja foarte aglomerată de servicii de streaming de muzică. Aşa cum ţi-am prezentat într-un articol spre finalul anului trecut, există numeroase opţiuni pentru cei care vor să asculte muzică online gratuit sau contra-cost, mai mult sau mai puţin legal.
Cel mai banal exemplu este Last.fm, un serviciu care costă 3 EUR/lună, care îţi permite să asculţi legal muzică şi care “învaţă” ce muzică preferi în funcţie de piesele pe care le asculţi. Practic, oferă tot ce oferă Zonga pentru planul tarifar Plus, însă beneficiază de o colecţie mult mai generoasă de muzică.
În România, poate că cel mai popular serviciu de acest gen este Grooveshark, întrucât poate fi utilizat gratuit şi oferă numeroase opţiuni, printre care şi cele disponibile la Zonga Plus sau Last.fm.
De asemenea, este important de menţionat că ambele site-uri oferă o colecţie vastă de muzică românească, astfel că Zonga pierde şi acest potenţial avantaj.
Practic, unul dintre puţinele avantaje potenţiale pe care le are Zonga este posibilitatea de a asculta muzică şi atunci când nu eşti conectat la internet. Totuşi, pentru asta trebuie să plăteşti 5 EUR/lună şi să descarci muzică pe smartphone sau tabletă (presupunând că pe PC ai conexiune permanentă la birou), ceea ce presupune timp şi costuri suplimentare în cazul unei conexiuni 3G.
Ce şanse are Zonga să devină un succes
Va reuşi Zonga să-şi creeze o bază puternică de utilizatori? Nu ştiu, dar cu siguranţă va fi foarte dificil, din cel puţin două motive:
- oferă un serviciu disponibil deja de mulţi ani pe piaţa externă, astfel că va atrage doar utilizatorii români mai puţin experimentaţi, probabil “agăţaţi” de pe Trilulilu
- utilizatorii români dispuşi să plătească pentru un astfel de serviciu probabil “cotizează” deja la Last.fm şi nu au motive serioase să se reorienteze spre Zonga.
Cu alte cuvinte, este foarte posibil ca Zonga să fie utilizat doar în varianta gratuită, iar modelul de plată să se dovedească un eşec.
În condiţiile în care nu va putea concura cu alte site-uri la capitolul număr de piese oferite, una dintre opţiunile Zonga pentru atragerea publicului autohton este o ofertă cât mai bogată de muzică românească mai puţin promovată pe canalele obişnuite.
Zonga este disponibil în prezent doar în private beta pentru aproximativ 500 de persoane şi va fi lansat oficial în cursul lunii aprilie.