GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire S3 review – Ultrabook ieftin fără pretenţii

Testat pe data de 7 ianuarie 2012
Pe scurt: Deşi aspiră la statutul de ultrabook, Acer Aspire S3 nu reuşeşte să se ridice la înălţimea aşteptărilor: are o construcţie destul de modestă, ecranul este de nivel mediu, tastatura şi trackpad-ul au câteva hibe majore, iar performanţele sunt decente, dar nu impresionează.
Produs testat: Acer Aspire S3   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3/5    Pret: 3100-5800 Lei

Segmentul ultrabook-urilor a cunoscut un interes major din partea producătorilor şi utilizatorilor imediat după lansarea oficială a conceputului la jumătatea anului trecut, iar evenimentul Consumer Electronics Show (CES) care va începe la Las Vegas peste numai câteva zile va fi marcat de noi modele.

Unul dintre primele ultrabook-uri de pe piaţă a fost Acer Aspire S3, apărut practic simultan alături de alte două ultrabook-uri: Lenovo U300s (despre care vei putea citi un review în zilele următoare) şi Asus UX21 Zenbook (despre care poţi citi un review aici).

Acer a mizat pe o strategie cu un produs cât mai accesibil din punct de vedere al costurilor, lucru care a însemnat un compromis la capitolul calitate şi performanţe. În cadrul acestui review vom afla împreună dacă strategia adoptată de taiwanezi a fost una corectă din punct de vedere al raportului calitate-preţ.

Acer Aspire S3, cel mai ieftin ultrabook de pe piata

Specificaţii tehnice

Pentru început, să aruncăm o privire asupra caracteristicilor tehnice ale ultrabook-ului Acer Aspire S3, în configuraţia pe care am avut-o recent în teste:

Acer Aspire S3
Ecran13.3″, rezoluţie 1366×768 pixeli, lucios
ProcesorIntel Core i5 2467M, 1.6 GHz
Placă videoIntel HD 3000
Memorie RAM4 GB
Hard-disk320 GB; SSD de 20 GB
ConectivitateBluetooth 4.0, Wi-Fi
Porturi1x HDMI, 2x USB, card-reader
Sistem de operareWindows 7 Home Premium
Dimensiuni323 x 218.5 x 17.5 mm
Greutate1.4 kg

Exterior şi design

Acer Aspire S3 are un design plăcut la vedere, mai ales că ultrabook-ul are o grosime de numai 18 mm. Totuşi, cu excepţia capacului, producătorul a optat pentru o construcţie din plastic în detrimentul aluminiului pentru a reduce costurile: spatele este integral din plastic, iar ultrabook-ul este vopsit în argintiu pentru a imita culoarea aluminiului. În condiţiile în care toate ultrabook-urile sunt confecţionate din aluminiu, plasticul de pe Aspire S3 scade mult din valoarea acestuia.

Doar capacul este din aluminiu, in rest plasticul este prezent in abundenta...

Conexiunea HDMI şi porturile USB se regăsesc pe partea din spate, însă acestea două din urmă sunt poziţionate foarte aproape unul de celălalt, element ce poate genera probleme la conectarea mai multor dispozitive simultan.

... inclusiv pe partea din spate

Tastatură şi trackpad

Tastatura de pe Acer Aspire S3 este alcătuită din taste destul de mari şi bine spaţiate, care se simt bine la atingere în ciuda faptului că sunt realizate din plastic. Din păcate, tastele au o “cursă” scurtă şi de multe ori nu ştii dacă computerul a preluat comanda tastată, iar la acest lucru se adăugă şi săgeţile direcţionale foarte mici, probabil cele mai mici văzute vreodată pe un portabil.

Tastatura este decenta, dar "cursa" tastelor este prea scurta

Trackpad-ul are de asemenea dimnesiuni decente şi o formă pătrată care nu include butoane fizice. Pentru click stânga şi click dreapta trebuie să apeşi în colţurile stânga-jos şi dreapta-jos, însă din păcate trebuie să apeşi cu destulă forţă pentru click dreapta pentru ca sistemul să preia comanda, ceea ce va deveni frustrant în scurt timp.

În ansamblu, S3 beneficiază de tastatură şi trackpad decente, însă acestea nu se compară cu cele prezente pe alte ultrabook-uri disponibile pe piaţă.

Trackpad-ul este dificil de utilizat, in special pentru click dreapta

Ecran

Display-ul lui S3 este practic unul standard în acest segment de piaţă, întrucât beneficiază de o diagonală de 13.3” şi rezoluţie 1366×768 pixeli. Culorile şi luminozitatea sunt în limite acceptabile, însă ecranul este lucios, iar unghiurile de vizibilitate sunt destul de limitate.

Ecranul lui S3 este lucios, dar ofera performante rezonabile

Hardware şi performanţe

Acer Aspire S3 are dotări hardware la nivelul corespunzător unui ultrabook. Configuraţia testată este alcătuită dintr-un procesor Intel Core i5 2467M cu frecvenţa de 1.6 GHz ajutat de grafică integrată Intel HD 3000 şi 4 GB de memorie RAM.

Acer surprinde însă când vine vorba despre stocarea datelor: chiar dacă un ultrabook trebuie să utilizeze SSD-uri pentru a purta acest nume, S3 mizează pe sistem hibrid format dintr-un HDD de 320 GB şi un SSD de 20 GB. Spaţiul de stocare de pe SSD este însă “ascuns” şi nu poţi instala sistemul de operare pe el. În schimb, acesta are rolul de a reporni instant ultrabook-ul după ce intră în sleep mode.

Ecranul lui S3 se rabateaza foarte mult

Performanţele generale ale lui Aspire S3 sunt ceva mai slabe decât cele ale altor ultrabook-uri. Sistemul este mai lent din cauza stocării datelor pe HDD, booteaza în aproximativ un minut, însă poţi face aproape orice pe ultrabook, poate cu excepţia editării foto şi video profesionale.

Clipurile Full HD 1080p rulează bine pe Youtube, însă cele în format MKV nu sunt fluente din cauza faptului că DXVA (DirectX Video Acceleration) nu este activat implicit (mai multe detalii despre activarea DXVA găseşti aici).

Autonomie

Durata de viaţă a acumulatorului este un alt punct negativ pentru Acer Aspire S3. Chiar dacă cele 3-5 ore de utilizare reprezintă o performanţă decentă, valoarea este semnificativ mai mică decât a ultrabook-urilor rivale, care pot rezista cu uşurinţă peste şapte ore între două încărcări.

Evident, durata exactă de viaţă variază foarte mult în funcţie de modul în care utilizezi ultrabook-ul, fiind mai mare în cazul aplicaţiilor office şi mai mică pentru vizualizarea unui film în format Full-HD.

Acer Aspire S3 este destul de subire: doar 18 mm

Boxe şi alte detalii

Boxele 3D Sonic ale lui S3 sunt poziţionate în partea de jos, câte una pe fiecare laterală, şi furnizează o calitate decentă pentru filme. Totuşi, dacă îţi place să aculti muzică îţi recomand o pereche de căşti.

Ultrabook-ul este dotat şi cu o cameră web de 1.3 MP pentru sesiuni de video-chat, în timp ce sistemul de operare ales este Windows 7 Home Premium.

Mai jos poţi vedea cum arata Acer Aspire S3 în acţiune:

Preţuri şi disponibilitate

Aşa cum am precizat încă de la începutul acestui review, principalul avantaj al lui Acer Aspire S3 este preţul. În configuraţia pe care am avut-o în teste, Acer Aspire S3 poate fi achiziţionat pentru 3.500 lei, un preţ mai mic decât a rivalilor săi, care trec cu uşurinţă de 4.000 lei.

În România este disponibilă şi o versiune superioară, care are aceleaşi dotări tehnice, dar un SSD de 240 GB în locul HDD-ului de 320 GB. Preţul acesteia este însă de 5.300 lei, mult prea mare pentru a justifica diferenţa de performanţă promisă.

Asus UX31 invinge Acer S3 la aproape toate capitolele

Acer Aspire S3 vs. concurenţă

Pentru a evidenţia şi mai bine calităţile şi defectele lui Acer Aspire S3, l-am comparat cu alte două ultrabook-uri din aceeaşi gamă, Asus UX31 Zenbook şi Lenovo IdeaPad U300S.

Diferenţele apar încă de la design: spre deosebire de S3, UX31 şi U300S sunt construite integral din aluminiu, cu menţiunea că pe capacul lui U300S rămân destul de multe urme de amprente. Tastatura lui S3 este de asemenea inferioară, chiar dacă la UX31 trebuie să apeşi destul de puternic tastele, însă cea a lui U300S este confortabilă, iar tastele sunt cauciucate şi mai uşor de folosit. În plus, trackpadul ambilor rivali are butoane pentru click stânga şi dreapta.

Tastatura lui Lenovo U300S este mai buna decat cea a lui Acer S3

Ecranul este de 13.3” în toate cele trei cazuri, dar cel al lui Asus beneficiază de o rezoluţie mai bună (1600×900 pixeli), iar display-ul lui Acer se rabatează cel mai mult, în timp ce diferenţele de contrast şi luminozitate sunt mai degrabă minore.

La capitolul performanţe, Asus şi Lenovo câştigă lupta detaşat: pornesc mai rapid şi rulează aplicaţiile mai bine datorită stocării datelor pe SSD în loc de HDD, însă Acer este cel mai rapid la revenirea din sleep mode (aproximativ două secunde).

De asemenea, autonomia lui S3 este mai redusă cu peste o oră comparativ cu UX31 şi U300S, ultimul având şi avantajul că îţi permite încărcarea a 15% din baterie în numai de 30 minute. Nu în ultimul rând, calitatea boxelor integrate în Acer este mai slabă decât cea oferită de Asus şi Lenovo, însă unul dintre punctele slabe ale lui U300S este lipsa unui card-reader.

Acer S3 vs. Asus UX31

Marele avantaj al lui Acer Aspire S3 este preţul mai mic solicitat, în condiţiile în care Lenovo U300S costă minim 3.900 lei într-o configuraţie foarte asemănătoare (dar cu SSD de 128 GB), iar Asus UX31 ajunge la 4.700 lei. Chiar şi în aceste condiţii, Acer Aspire S3 nu este tocmai cea mai bună alegere din punct de vedere al raportului calitate-preţ.

Iată şi clipurile video care evidenţiază diferenţele între cele trei ultrabook-uri:

Acer Aspire S3 vs. Asus UX31 Zenbook

Acer Aspire S3 vs. Lenovo U300S

Concluzii

În general, deşi aspiră la statutul de ultrabook, Acer Aspire S3 nu reuşeşte să se ridice la înălţimea aşteptărilor: are o construcţie destul de modestă, realizată din plastic vopsit în argintiu pentru a imita aluminiul, ecranul este de nivel mediu, tastatura şi trackpad-ul au câteva hibe majore, iar performanţele sunt decente, dar nu impresionează din cauza HDD-ului utilizat în locul unui SSD.

Practic, singurul motiv pentru care pot recomanda Acer Aspire S3 este preţul mai mic, însă ar fi bine să aştepţi câteva luni şi, mai ales, apariţia noului val de ultrabook-uri de la CES, pentru că este posibil că preţurile acestui ultrabook să mai scadă.

1 comentariu

  1. Sorin

    8 ianuarie 2012 la 21:53

    Nimic impresionant, in afara de pret !!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri