GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire S7-393 review – ultrabook premium de 13″

Testat pe data de 19 februarie 2015
Pe scurt: Acer Aspire S7 393 este un ultrabook premium de 13” cu design elegant, performanţe bune în utilizarea de zi cu zi şi autonomie decentă, dar cu un layout neconvenţional pentru tastatură.
Produs testat: Acer Aspire S7 393   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 7400-8000 Lei

Acer este recunoscut în special pentru laptopurile accesibile pe care le realizează, însă are în portofoliu şi un ultrabook cu diagonala de 13” care este apreciat pentru performanţele hardware şi forma compactă.

Este vorba despre Acer Aspire S7, a cărui primă versiune a fost lansată în 2013 sub indicativul 391 şi a fost urmată un an mai târziu de varianta 392.

Pentru 2015, producătorul taiwanez a pregătit Acer Aspire S7-393, care păstrează practic acelaşi design ca şi predecesorul său, singura noutate majoră fiind noua platforma hardware Intel Broadwell.

În ultimele zile am avut ocazia să testăm noul Aspire S7 393 în configuraţia sa de top, cu procesor Intel Core i7-5500U, 8 GB RAM şi SSD cu capacitatea de 256 GB. Este însă important să precizăm că noi am avut în test o versiune pre-lansare, astfel că unele mici probleme identificate pe parcurs ar putea fi remediate până la lansarea efectivă în magazine.

Acer Aspire S7 este un laptop premium

Acer Aspire S7 este un laptop premium

Ce este Acer Aspire S7 393?

Acer Aspire S7 393 este un ultrabook premium de 13” adresat utilizatorilor care au nevoie de un portabil cât mai compact şi uşor, care în acelaşi timp să ofere performanţe foarte bune.

Specificaţii tehnice Acer Aspire S7 393

Iată principalele specificaţii tehnice ale ultrabook-ului Acer Aspire S7 393:

Acer Aspire S7-393
EcranIPS 13.3″, 2560×1440 pixeli, touchscreen
ProcesorIntel Broadwell Core i7-5500U
Placa videointegrata, Intel 5500 HD
Memorie8 GB DDR3
StocareSSD 256 GB RAID 0 (mSATA 50 mm)
ConectivitateWireless AC, Bluetooth 4.0
Porturi2xUSB 3.0, SD card reader, HDMI Acer Converter Port
Baterie4 celule, 6280 mAh, 47 Wh
OSWindows 8.1
Dimensiuni322x222x13 mm
Greutate1.31 kg
Extratastatura iluminata

Review video Acer Aspire S7 393

Ce ne-a plăcut

Noul ultrabook Acer beneficiază de un design atractiv şi este robust în utilizarea de zi cu zi. În cadrul construcţiei, producătorul a optat preponderent pentru aluminiu, inclusiv la interior şi în privinţa balamalelor, cu excepţia capacului acoperit cu sticla Gorilla Glass şi a spatelui confecţionat din plastic.

Ca dimensiuni, ultrabook-ul impresionează prin grosimea de numai 13 mm, însă nu mai pare atât de compact şi de uşor precum modelele precedente, întrucât are o ramă destul de groasă în jurul ecranului, iar între timp au apărut şi alte modele moderne de acest gen.

Ecranul se rabatează cu uşurinţă la peste 180 de grade, un element atractiv pentru cei care preferă să utilizeze un portabil inclusiv în pat, iar interiorul este realizat dintr-o singură bucată de metal care asigură un aspect uniform. Spaţiul pentru tastatură şi trackpad este generos, iar palmrestul are dimensiuni decente, chiar dacă Acer putea opta pentru o implementare mai bună.

Ecranul se rabateaza la peste 180 de grade

Ecranul se rabateaza la peste 180 de grade

În privinţa conectivităţii am remarcat prezenţa a doua porturi USB 3.0, a unui cititor de carduri şi a unui port HDMI, precum şi a unui port proprietar Acer Converter Port, identic ca design cu mini-DisplayPort.

Acer Aspire S7 este bine dotat la capitolul porturi

Acer Aspire S7 este bine dotat la capitolul porturi

Pentru ecranul IPS cu o diagonală de 13.3”, Acer a optat pentru o rezoluţie de 2560×1440 pixeli (QHD), iar calitatea acestuia este bună: unghiurile de vizualizare sunt bune, nu există niciun efect de “bleeding” în jurul marginilor, touch-ul funcţionează ireproşabil, iar luminozitatea şi culorile sunt decente. Totuşi, este important de precizat că imaginile pot avea o tentă albăstruie care necesită o operaţiuni de calibrare pentru a fi eliminate.

Iată şi datele obţinute cu colorimetrul Spyder4Elite:

  • acoperire: 100% sRGB, 73% NTSC, 78% Adobe RGB;
  • gamma: 2.1 ;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 254 cd/m2;
  • contrast la luminozitate maximă: 400:1;
  • punct de alb: 7100 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.63 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 4.47 uncalibrated, 0.80 calibrated.

acer-aspire-s7-ecran-luminozitate-2

Tastatura beneficiază de taste de diemnsiuni mari şi bine spaţiate, care înregistrează click-urile chiar şi dacă nu le apeşi în mijloc, iar cursa tastelor este decentă având în vedere grosimea dispozitivului. Prin urmare, experienţa de lucru cu tastatura este una plăcută şi asigură o redactare rapidă a textelor.

La rândul său, trackpadul este amplasat sub Spacebar, are dimensiuni destul de mari şi oferă o aderenţă suficientă, dar şi o experienţă tactilă plăcută de utilizare, întrucât suprafaţa acestuia este responsivă. Pentru click fizic trebuie să apeşi trackpadul în partea din dreapta-jos, iar gesturi precum scroll cu două degete şi zoom sunt destul de bine implementate.

Trackpadul asigura o acuratete buna

Trackpadul asigura o acuratete buna

Acer Aspire S7 mizează pe o platformă hardware Intel Broadwell cu procesor Intel Core i7-5500U cu frecvenţa de 2.4 GHz, placă video integrată Intel HD 5500, 8 GB RAM şi stocare pe SSD de 256 GB. De fapt, vorbim despre două unităţi SSD mSATA de câte 128 GB care sunt montate într-o configuraţie RAID 0. Tehnologia mSATA este una destul de veche, dar mai ieftină decât M.2, chiar dacă este mai lentă decât standardul PCI-E.

Această configuraţie îi permite ultrabook-ului să fie foarte rapid în utilizarea de zi cu zi, de la pornirea în mai puţin de 10 secunde la revenirea aproape instantanee din modul sleep şi până la rularea fluentă în browsing, aplicaţii multimedia, editare de texte şi fotografii şi chiar unele jocuri.

Ca de obicei, am folosit o serie de benchmark-uri, însă rezultatele oferite nu sunt tocmai relevante din cauza driverelor imature: cele de la Intel nu au funcţionat, iar cea mai recentă versiune pentru placă video este din septembrie 2014. Prin urmare, nu lua ca atare cifrele de mai jos, întrucât noi anticipăm un spor de 15-20% în cazul versiunilor finale care vor fi disponibile în România.

  • 3DMark 11: P1151;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 51860, Cloud Gate –5002, Sky Driver – 2609, Fire Strike – 724;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 2432;
  • CineBench 11.5: OpenGL 25.32 fps, CPU 2.90 pts, CPU Single Core 1.31 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 29.15 fps, CPU 266 cb, CPU Single Core 121 cb;
  • X264 Benchmark 4.0: Pass 1 – 87.79 fps, Pass 2 – 16.13 fps.

Dacă la un moment dat vei simţi nevoia unui upgrade, acesta va fi uşor de realizat prin simpla eliminare a şuruburilor de pe partea din spate. Unitatea de stocare şi acumulatorul pot fi înlocuite, însă din păcate nu şi memoria RAM.

Laptopul dispune de două ventilatoare, iar gurile de aerisire au fost amplasate deasupra plăcii de bază, element care justifică spaţiul neutilizat din partea superioară a tastaturii, iar sistemul de răcire rulează fără a genera un zgomot deranjant. Desigur, atunci când forţezi laptopul cu un film 4K sau cu jocuri, carcasa se încălzeşte în partea superioară, fără însă ca acest lucru să devină deranjant.

Acer a optat pentru un modul Wi-Fi ac, care asigură viteze bune de transfer. Semnalul este de calitate inclusiv la distanţa de 10 metri şi cu doi pereţi între dispozitiv şi router, însă în acest caz viteza de download scade la aproximativ jumătate.

acer-aspire-s7-temperaturi-dailyuse

acer-aspire-s7-temperaturi-highload

Autonomia este asigurată de un acumulator pe 4 celule de 47 Wh, echivalentul a 6280 mAh. Chiar dacă acesta este destul de mic, el oferă o autonomie suficientă de bună şi nu este exclus ca unităţile care vor ajunge în magazine să reziste fără curent chiar mai mult timp, după apariţia driverelor potrivite.

Iată la ce trebuie să te aştepţi din partea laptopului în funcţie de modul în care îl foloseşti:

  • 12 ore – idle, Power Saving Mode, ecran at 0%, Wi-Fi OFF;
  • 7 ore şi 15 minute – browsing uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, tastatura iluminată la nivel 1, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore şi 45 minute – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore – video MKV 1080p fulscreen în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi OFF;
  • 5 ore şi 20 de minute – browsing în Internet Explorer, Balanced Mode, tastatura iluminată la nivelul 1, ecran la 50%, Wi-Fi ON;

Utilizarea browserelor Firefox şi Chrome în detrimentul lui Internet Explorer necesită mai multă energie, iar acumulatorul se încarcă de la 10% la 100% în aproximativ două ore şi jumătate.

Ce scârţâie

Acer Aspire S7 ne-a plăcut din multe puncte de vedere, însă există şi unele aspecte la care producătorul taiwanez ar fi putut lucra mai mult, mai ales că părţile negative au existat şi pe modelele anterioare.

Singurul defect al designului este reprezentat de marginile ascuţite, care fac ca transportul şi utilizarea să fie destul de periculoase, iar spatele ultrabook-ului, mai precis spaţiul din jurul ventilatoarelor, este singura zonă din care poţi apuca dispozitivul cu lejeritate.

Tastatura este decentă, însă utilizarea de zi cu zi este afectată semnificativ de configuraţia aleasă de Acer în anumite privinţe. De exemplu, pentru a economisi spaţiu, rândul de taste funcţionale a fost eliminat şi integrat în rândul de taste numerice, în timp ce tasta Delete este amplasată pe rândul de jos, lângă tasta ALT din partea dreaptă. Din acest motiv nu exista nici tastă CTRL în partea dreaptă.

De asemenea, tastele sunt argintii, în timp ce marcajul de pe acestea este gri. De aceea, când activezi iluminarea, este dificili să citeşti marcajul tastelor din unghi standard, iar acest lucru este deranjant chiar şi dacă ai experienţa şi cunoşti poziţionarea tastelor.

Tastatura are un layout neobisnuit

Tastatura are un layout neobisnuit

Laptopul beneficiază de două boxe implementate pe partea din spate, iar calitatea sunetului este cel mult decentă, în timp ce volumul maxim este cam scăzut. Prin urmare, va fi dificil să asculţi muzică atunci când eşti într-un mediu zgomotos.

La rândul ei, camera web are un senzor HD, însă imaginile sunt blurate şi spălăcite, astfel că nu trebuie să te aştepţi la o calitate prea bună.

Nu în ultimul rând, laptopul vine cu numeroase aplicaţii preinstalate de Acer, iar noi îţi recomandăm să le dezinstalezi pentru a obţine un spor de viteză: numărul de procese active a scăzut de la 90 la 60 după ce am efectuat această operaţiune.

Preţ Acer Aspire S7 393 şi disponibilitate

Pe piaţa din România, Acer Aspire S7 393 va fi disponibil în două configuraţii. Prima dintre ele este similară cu cea pe care am avut-o noi la test şi va fi comercializată pentru 8.000 lei.

În cadrul celei de-a două versiuni, singura diferenţă este utilizarea unui procesor Intel Core i5-5200U, iar preţul recomandat de producător este de 7.400 lei.

Concluzii

Acer Aspire S7 393 este un ultrabook de 13.3” identic cu predecesorul său, cu excepţia utilizării noii platforme hardware Intel Broadwell şi a unui modul Wi-Fi ac. Prin urmare, există un spor de performanţă şi o autonomie cu 30-60 de minute mai mare.

Astfel, Aspire S7 păstrează caracteristicile de succes ale predecesorului său şi reprezintă o alegere inspirată dacă eşti în căutarea unui ultrabook premium cu design atractiv şi performanţe bune.

Pe de altă parte, designul tastaturii poate reprezenta un impediment în achiziţie, la fel ca şi alte mici defecte, precum sistemul de sunet mediocru.

În plus, preţul de comercializare anunţat pentru România poate fi un obstacol în achiziţionarea ultrabook-ului, iar o soluţie poate fi orientarea către modelul de anul trecut, care cel puţin teoretic ar trebui să devină mai ieftin cu câteva sute bune de lei.

Acer Aspire S7 este un laptop premium

Acer Aspire S7 este un laptop premium

Pro

  • design atractiv
  • performanţe bune
  • autonomie decentă

Contra

  • layout-ul tastaturii
  • boxe mediocre
  • margini metalice ascuţite

2 comentarii

  1. gica

    30 august 2015 la 19:00

    Producatorul taiwanez foloseste , cel putin din cat se poate vedea din imaginile prezentate, o placa de baza pe care scrie in mai multe locuri „MADE IN CHINA”, deci laptopul nu prea este taiwanez………

    • Daniel Popescu

      31 august 2015 la 08:49

      Cam toate produsele electronice sunt fabricate in China. Asus este insa o companie cu sediul in Taiwan, iar faptul ca produce componentele intr-o alta tara nu inseamna ca are o alta nationalitate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri