Acer Aspire V15 Nitro VN7-592G review – companion multimedia
Segmentul laptopurilor multimedia performante cu diagonala de 15” este unul dintre cele mai aglomerate de pe piaţă, întrucât numeroşi producători sunt prezenţi cu cel puţin un model prin care încearcă să atragă utilizatorii.
În ultimul an, inclusiv cei de la Acer s-au evidenţiat pe această nişă, iar finalul acestui an aduce şi o nouă generaţie pentru seria Aspire V15 Nitro Black Edition, concomitent cu lansarea pe piaţă a noii familii de procesoare Intel Skylake.
Pe numele său complet Acer Aspire V15 Nitro VN7-592G Black Edition, noul reprezentant al producătorului taiwanez are multe de oferit pentru utilizatori, de la un ecran de calitate până la performanţe bune.
Cele două săptămâni în care am avut la test acest produs au fost suficiente pentru a ne face să înţelegem avantajele acestui produs, dar în acelaşi timp am remarcat şi o serie de aspecte mai puţin plăcute, pe care le vom evidenţia pe parcursul acestui review.
Ce este Acer Aspire V15 Nitro VN7-592G?
Acer Aspire V15 Nitro VN7-592G este un laptop multimedia cu diagonala de 15” care se adresează utilizatorilor interesaţi de un dispozitiv portabil cu performanţe bune capabil să redea, în anumite limite, şi jocurile moderne.
Specificaţii tehnice Acer Aspire V15 Nitro VN7
Iată principalele caracteristici tehnice ale noului laptop lansat de Acer:
Acer Aspire V15 Nitro Black Edition VN7-592G | |
Ecran | 15.6″, 3840×2160 pixeli, IPS |
Procesor | Intel Skylake Core i5-6300HQ, quad-core, 2.3 GHz |
Placa video | Intel HD 530 + Nvidia GTX 960M 4GB |
Memorie | 8 GB DDR4 2133MHz |
Stocare | SSD 128 GB + HDD 500 GB |
Conectivitate | Wireless AC, Gigabit LAN, Intel Bluetooth 4.0 |
Porturi | 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB 3.1(Thunderbolt 3), HDMI |
Baterie | 52.5 Wh |
OS | Windows 10 |
Dimensiuni | 390x263x 23mm |
Greutate | 2.21 kg |
Extra | tastatura iluminata |
Review video Acer Aspire V15 Nitro VN7-592G
Înainte de a începe review-ul propriu-zis, te invităm să urmăreşti şi un review în format video. Unele aspecte sunt însă menţionate doar în review-ul text, motiv pentru care îţi recomandăm să îl parcurgi şi pe acesta.
Ce ne-a plăcut
Acer Aspire V15 Nitro VN7-592G are un aspect sobru şi păstrează în bună măsură designul predecesorului său, cu o carcasă din plastic moale şi un capac texturat. În schimb, interiorul este simplu, fără textură, şi are un finisaj cauciucat plăcut la atingere, care are şi avantajul de a oferi o aderenţă bună.
Pe partea din spate există o bandă cromată pe care este menţionat brandul Aspire V Nitro cu litere iluminate, în timp ce pe trackpad există un logo Black Edition care asigură o personalizare superioară. Există totuşi o schimbare importantă de design la nivelul spatelui, care beneficiază acum de picioruşe cauciucate mai mari şi de guri de aerisire mai largi.
Construcţia este de asemenea una de calitate, întrucât dispozitivul este solid, cu carcasa rigidă, iar balamalele de susţinere ale ecranului sunt bine tensionate şi permit menţinerea fixă a acestuia în poziţia în care îl pui.
Aproape toate porturile au fost amplasate pe partea dreaptă, însă există câteva şi pe laterala stângă: vei găsi atât trei porturi USB, cât şi un conector Thunderbolt 3 USB 3.1 şi un port HDMI.
Chiar dacă vorbim despre un laptop de 15”, acesta are o portabilitate destul de ridicată prin prisma grosimii de 23 mm şi a greutăţii de puţin peste 2 kg. Practic, noul V15 Nitro este mai uşor şi mai subţire decât multe alte laptopuri de 15” disponibile pe piaţă, în special modelele cu specificaţii similare ca putere de calcul.
Tastatura oferă în general o experienţă plăcută: chiar dacă am avut nevoie de un timp de acomodare din cauza faptului că tastele trebuie apăsate destul de viguros, redactarea textelor este facilă şi fără multe erori. De asemenea, tastele sunt iluminate cu roşu, fără ca intensitatea luminii să poată fi ajustată, iar partea bună este că marcajul tastelor este vizibil indiferent dacă iluminarea este sau nu pornită.
Tasta din colţul dreapta-sus are funcţie de Power, însă poate fi dezactivată pentru a evita apăsarea ei accidentală, în timp ce tastele direcţionale şi cele aferente NumPad-ului sunt puţin mai înguste, aşa cum se întâmplă la tot mai multe laptopuri de acest fel. Dacă eşti utilizator frecvent al blocului numeric s-ar putea să te deranjeze acest lucru.
Trackpadul are dimensiuni generoase, este realizat din plastic şi are o suprafaţă netedă care permite gestionarea corespunzătoare a tap-urilor, swipe-urilor sau gesturilor, singura problemă reală fiind apăsarea mai greoaie pentru realizarea click-urilor fizice.
Până acum, noul V15 Nitro ne-a surprins plăcut la aproape toate capitolele, însă prima oară am rămas impresionaţi când am pornit ecranul IPS. Şi asta nu neapărat datorită rezoluţiei 4K, cât mai ales prin prisma reprezentării fidele a culorilor, a unghiurilor largi de vizualizare şi a contrastului foarte puternic.
Acest lucru este demonstrat şi de datele furnizate de colorimetrul Spyder4 Elite, cu o acoperire de 100% pentru gama de culori Adobe RGB şi sRGB. Singura problemă este reprezentată de luminozitatea scăzută, din cauza căreia laptopul nu se pretează prea bine pentru utilizarea în exterior, în special în soare puternic. În plus, noi îţi recomandăm să te îndrepţi spre una dintre versiunile cu ecran Full HD, întrucât este o rezoluţie mai potrivită pentru platforma hardware şi are potenţialul de a îmbunătăţi autonomia, coborând totodată şi preţul de achiziţie semnificativ.
Iată şi caracteristicile tehnice ale ecranului obţinute în testele cu colorimetrul:
- acoperire: 100% sRGB, 98% NTSC, 100% AdobeRGB;
- gamma: 2.2;
- luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 198 cd/m2 la priză;
- contrast la luminozitate maximă: 780:1;
- punct de alb: 6900 K;
- negru la luminozitate maximă: 0.26 cd/m2;
- DeltaE mediu: 1.52 necalibrat, 4.42 calibrat.
Performanţele ecranului sunt completate de cele ale platformei tehnice. Oricât ar părea de ciudat prin prisma display-ului 4K, noi am primit la test una dintre versiunile de bază, echipată cu procesor Intel Core i5-6300HQ, 8 GB RAM, stocare pe SSD de 128 GB şi HDD de 500 GB şi placă video dedicată Nvidia GeForce 960M. Versiunile superioare folosesc procesoare Core i7, SSD-uri mai încăpătoare şi până la 32 GB RAM.
Chiar şi cu această configuraţie, laptopul este unul rapid indiferent de activitate, cum ar fi browsing agresiv sau redare de conţinut multimedia, inclusiv clipuri 4K, dar şi aplicaţii software cu adevărat solicitante, precum Adobe Premiere sau Eclipse. Performanţele sunt decente şi în privinţa jocurilor, însă placa video de nivel mediu trebuie să te pună în gardă: nu vei putea încerca jocuri recente la rezoluţia nativă 4K, astfel că va trebui să le rulezi în Full HD. Tocmai de aceea, îţi spunem din nou că o versiune cu ecran Full HD este mai potrivită.
Iată şi rezultatele obţinute în jocuri, cu menţiunea că încercările de a le rula în 4K au eşuat:
Full HD High | Full HD Low | |
Grid Autosport | 52 fps | 85 fps |
Tomb Raider | 67 fps | 136 fps |
Bioshock Infinite | 64 fps | 97 fps |
În plus, iată şi rezultatele din benchmarkuri, cu menţiunea că acestea au fost influenţate negativ de faptul că laptopul este o versiune de preproductie, iar driverul pentru placă video a avut numeroase probleme din cauza cărora unele teste nu au putut fi efectuate:
- 3Dmark 11: P5168;
- 3Dmark 13: N/A;
- PCMark 08: N/A;
- CineBench 11.5: OpenGL 36.33 fps, CPU 4.92 pts, CPU Single Core 1.42 pts;
- CineBench R15: OpenGL 43.74 fps, CPU 426 pts, CPU Single Core 124 pts;
- x264 Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 142.15 fps, Pass 2 – 29.23 fps;
- x264 Benchmark 5.0.1 64-bit: Pass 1 – 46.64 fps, Pass 2 – 10.52 fps.
Din păcate, upgrade-ul componentelor hardware este destul de dificil: sloturile pentru memoria RAM sunt accesibile doar prin dezasamblarea sistemului de răcire şi deşurubarea plăcii de bază, în timp ce unităţile de stocare pot fi îndepărtate doar prin deconectarea tastaturii. Upgrade-ul este deci posibil, însă nerecomandat utilizatorilor începători, care nu am mai făcut acest lucru.
Experienţa multimedia este îmbogăţită parţial de sistemul de sunet cu o calitate decentă şi un volum destul de ridicat, însă dacă eşti pretenţios îţi recomandăm să apelezi la o pereche de căşti bune.
Conexiunea la Internet prin Wi-Fi este rapidă, însă asta numai în cazul în care eşti aproape de router. Dacă te îndepărtezi la 10 metri de router, calitatea semnalului este foarte slabă, aşa că analizează bine înainte dacă vei utiliza laptopul prin toată casa, pentru că este posibil să ai probleme.
Ce scârţâie
Ca orice alt produs electronic, Acer Aspire V15 Nitro VN7-592G nu duce lipsă de probleme, unele mai mici, altele mai mari. Dintre cele mici merită să menţionăm faptul că amprentele şi murdăria rămân vizibile în interiorul laptopului din cauza suprafeţei netede sau că alocarea celor mai multe porturi pe partea dreaptă este contra-productivă dacă vei conecta multe periferice.
De asemenea, bară cromată iluminată în permanenţă este uşor deranajantă în timpul vizionării unor filme într-un mediu slab iluminat.
În utilizarea de zi cu zi, laptopul rămâne rece şi silenţios, însă lucrurile se schimbă la o utilizare mai agresivă. În acest caz, sunetul ventilatoarelor ajunge la 45 dB, însă sistemul de răcire nu face faţă, astfel că anumite zone ale carcasei se încălzesc la 48-50 de grade, inclusiv în mijlocul tastaturii, astfel că utilizarea acesteia devine lipsită de confort.
Cea mai mare problemă este însă reprezentată de autonomie. Chiar dacă bateria de 52.5 Wh este decentă din punct de vedere al capacităţii, în practică autonomia este de cel mult trei ore în aproape orice scenariu de utilizare. Practic, acest lucru se întâmplă din cauza hardware-ului puternic şi, mai ales, a ecranului 4K.
Iată autonomia obţinută în diverse scanării de utilizare, în care luminozitatea a fost setată la 50%:
- 4 ore şi 20 de minute – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
- 3 ore – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 3 ore – video 1080p fullscreen în Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 3 ore – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 1 oră şi 45 de minute – browsing în Edge, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON.
Preţ Acer Aspire V15 Nitro VN7-592G
În România, noua generaţie Acer Aspire V15 Nitro va fi disponibilă în mai multe variante, printre care şi cea evaluată de noi.
Din păcate, pentru moment ştim doar configuraţiile şi preţurile pentru versiunea de bază şi cea de top. Astfel, varianta de bază are numele de cod V5-591G-52QP şi este echipată cu ecran HD, procesor Intel Core i5-6300HQ, 4 GB RAM, placă video Nvidia GeForce 950M şi SSD de 128 GB şi are un preţ recomandat de 3.300 lei. Varianta de top, dotată cu ecran 4K, procesor Intel Core i7-6700HQ, 32 GB RAM, placă video Nvidia GeForce 950M şi stocare pe SSD de 256 GB şi HDD de 2 TB costă 7.100 lei.
Concluzii
Acer a reuşit să realizeze un laptop multimedia performant şi atractiv, care oferă un raport calitate-preţ bun. Noi îţi recomandăm să optezi pentru o versiune cu ecran Full HD pentru a obţine un preţ mai mic, însă în rest platforma hardware este puternică chiar şi în cazul versiunilor de bază.
Practic, noul reprezentant la clasei V15 Nitro intră în concurenţă directă cu produse precum Asus ROG GL552VW, cu care împarte numeroase similarităţi la platforma hardware, dar şi la nivel de preţ.
În schimb, trebuie să accepţi o autonomie relativ redusă, o încălzire excesivă în unele zone la utilizare intensivă şi, nu în ultimul rând, o operaţiune mai degrabă dificilă pentru a realiza un upgrade de componente.
Pro
- construcţie solidă
- ecran de calitate
- performanţe bune
Contra
- autonomie redusă
- încălzire excesivă la utilizare intensivă