Acer Iconia Tab A500 review – părţi pro şi contra
Piaţa tabletelor de 10” a devenit foarte aglomerată în ultima perioadă, fiind acoperită de o gamă diversificată de producători, indiferent că aceştia sunt recunoscuţi pentru laptopuri sau telefoane mobile.
Printre aceştia se numără şi Acer, care se prezintă în faţa potenţialilor cumpărători cu modelul Iconia Tab A500 prin dotări tehnice de top şi un design elegant.
Este însă suficient de atractivă această tabletă pentru a justifica banii pe care trebuie să-i scoţi din buzunar pentru a intra în posesia ei? Aceasta este întrebarea la care îţi vom răspunde în acest articol, la capătul unor teste intensive realizate recent de GiZ.
Argumente pentru
Acer Iconia Tab A500 nu este un produs perfect, însă are câteva caracteristici şi funcţionalităţi care te pot convinge că merită să-i acorzi atenţie:
- platforma hardware: Tableta Acer mizează pe platforma hardware Nvidia Tegra 2, dotată cu procesor dual-core cu frecvenţa de 1 GHz şi 1 GB memorie RAM. Ştim, aceste dotări tehnice se regăsesc, probabil, în mai mult de jumătate dintre tabletele disponibile pe piaţă, însă pe de altă parte este cea mai bună ofertă pe care o poţi întâlni în prezent.
- display performant: Chiar dacă nu este la fel de bun ca un ecran IPS, display-ul HD Multitouch cu rezoluţie 1280×800 pixeli îşi face treaba bine şi oferă câteva caracteristici importante: timpul de răspuns la comenzi este scăzut, luminozitatea este foarte bună, iar unghiurile de vizualizare sunt generoase.
- sunet performant: Aparent, calitatea sunetului nu reprezintă o caracteristică importantă pentru tablete, însă cei care vor să asculte muzică sau să urmărească filme fără căşti vor fi plăcut impresionaţi de sistemul audio Dolby oferit de Iconia Tab A500. Noi am testat multe tablete de 10” până în prezent şi îţi putem spune că vorbim despre una dintre cele mai bune tablete la acest capitol.
- construcţie solidă: Carcasa este confecţionată preponderent din aluminiu, ceea ce dă o notă de profesionalism tabletei, însă cu preţul unui aspect mai puţin elegant. Totuşi, carcasa este plăcută la atingere, iar la acest lucru contribuie şi marginile rotunjite. Este adevărat, suntem subiectivi la acest capitol, dar părerea noastră este ca tableta are o construcţie solidă care va atrage privirile.
- conectivitate: Spre deosebire de alte tablete, Iconia Tab A500 vine cu numeroase porturi: microUSB 2.0, USB 2.0, HDMI şi slot pentru carduri SD, puţini rivali reuşind să ofere toate cele patru opţiuni. Păcat că nu are 3G.
Argumente contra
Inevitabil, Acer Iconia Tab A500 are şi defecte. Din păcate, unele dintre ele sunt suficient de deranjante pentru a îndrepta cumpărătorii spre alte produse. Să vedem despre ce este vorba:
- software puţin învechit: Gadgetul utilizează sistemul de operare Google Honeycomb, special dezvoltat pentru tablete, însă acesta vine în versiunea 3.0, în condiţiile în care aproape toţi producătorii oferă deja versiunile 3.1 şi chiar 3.2. Un upgrade nu este încă disponibil oficial la nivel global, ceea ce nu este tocmai ideal într-un domeniu care se dezvoltă atât de rapid.
- dimensiuni şi greutate: Mare şi groasă. Aşa am putea caracteriza pe scurt tableta din punct de vedere al dimensiunilor. La 260x177x13.3 mm, avem în faţă o tabletă de aproape două ori mai groasă decât Apple iPad şi nici la greutate lucrurile nu stau mai bine: 730 grame. Exagerând un pic, am putea spune că are aproape greutatea unui netbook ultraportabil.
- autonomia acumulatorului: în mod obişnuit de utilizare şi cu Wi-Fi activat, tableta nu rezistă mai mult de şapte ore fără alimentare cu energie. Nu este o valoare chiar atât de mică, dar pe piaţă există şi oferte mai generoase la acest capitol.
- cameră foto modestă: Nu te lăsa păcălit de cei 5 MP ai camerei foto de pe spate, nici de cei 2 MP ai camerei web. Calitatea fotografiilor şi a clipurilor înregistrate este mediocră, mai slabă decât a rivalilor care vin cu camere foto mai mici.
Preţ
Acer Iconia Tab A500 este disponibilă în România pentru 1.770 lei în varianta de 16 GB şi 2.100 lei pentru cea cu memorie internă de 32 GB.
Acer Iconia Tab A500 vs. competitori
Ai aflat care sunt punctele forte şi punctele slabe ale lui Acer Iconia tab A500, însă pentru a decide dacă merită cumpărată trebuie să iei în calcul şi alternativele. Noi îţi prezentam principalele diferenţe dintre această tabletă şi competitorii săi, pentru ca decizia ta să fie mai uşoară:
Apple iPad 2 vine cu un display LED-backlit IPS mult mai performant, chiar dacă rezoluţia este un pic mai mică (1024×768 pixeli), iar platforma hardware este asemănătoare. În plus, beneficiază de un format mai compact (numai 8.8 mm grosime), de o autonomie de până la 10 ore şi de avantajele (şi dezavantajele) sistemului de operare iOS 4.
Samsung Galaxy Tab 10.1 beneficiază de asemenea de un display mai bun care oferă inclusiv protecţie Gorilla Glass, dar şi de un format mai compact şi tehnologie 3G. Totuşi, sunt mai puţin competitive la capitolul conectivitate, acolo unde regăsim doar un port USB standard şi o ieşire TV.
Asus Eee Pad Transformer oferă, pentru o sumă similară de bani, un display superior LED backlit IPS, pe lângă formatul mai compact, însă şi această tabletă are lipsuri la capitolul porturi: există un port USB standard, însă nu şi microUSB sau HDMI.
Asus Eee Pad Slider vine cu tastatură glisantă, motiv pentru care tableta este inevitabil mai mare. Oferta la capitolul porturi este similară, însă şi aici display-ul are o calitate mai bună. Produsul nu este încă lansat oficial, însă preţul va fi mai mare decât cel al lui Iconia Tab A500.
Toshiba Thrive este, din multe puncte de vedere, asemănătoare cu Iconia Tab A500: ecranul este la fel de bun, iar porturile sunt în mare parte aceleaşi. Diferenţele vin din modul de construcţie, întrucât “japoneza” este mai robustă şi mai închegată. Din păcate, preţul solicitat este de asemenea mai mare şi ajunge până la 2.600 lei în cazul versiunii de top.
Concluzii
Acer Iconia Tab A500 nu este tableta cu cel mai mare succes şi nici designul nu este menit să te impresioneze, chiar dacă din punct de vedere hardware este la înălţime. Asta nu înseamnă că tableta nu poate avea succes, însă pentru a învinge rivali precum Apple iPad 2 sau Samsung Galaxy Tab trebuie să vii cu ceva mai bun sau cel puţin cu un preţ competitiv care să te pună pe gânduri. Până atunci, există şi soluţii mai bune pe piaţa tabletelor de 10”.
Andrei
22 decembrie 2012 la 00:15
se poate conecta la internet printr-un stick usb?