Acer Nitro 5 AN515-45 2021 review – Ryzen 5000 și RTX 3000 într-un laptop accesibil
Seria Nitro 5 include laptopurile accesibile menite gaming-ului, task-urilor solicitante și utilizării de zi cu zi în armada de produse a celor de la Acer, și tocmai de accea s-a bucurat în decursul anilor de un real succes în rândul cumpărătorilor cu bugete restrânse.
Update-ul Nitro 5 din 2021 schimbă puțin abordarea, fiind acum disponibil atât în configurații mid-level, dar și în versiuni de top cu procesoare AMD Ryzen 5000 octa-core și grafică RTX 3080 Laptop.
Am primit de la Acer pentru teste fix această configurație de top, ce la rândul său va fi una dintre cele mai accesibile disponobile pe piață cu astfel de hardware. M-am mirat că Acer oferă grafică RTX 3080 pe un Nitro 5, dar cum aceasta este singura lor serie momentan construită pe platforma AMD, mă bucur că nu au mai facăut rabat la capitolul performanțelor grafice, precum în trecut.
Chiar și așa, seria Nitro 5 rămâne una orientată pe costuri reduse, astfel că va trebui să acceptați o carcasă de plastic, ecrane și audio de nivel mediu, lipsa unor funcții disponibile pe seriile mai scumpe, precum și performanțe ce nu se ridică la nivelul celor mai puternice implementări the RTX 3080 Laptop, cea aici de față fiind una Max-Q de bază, ce rulează la maximum 85W. Toate acestea sunt însă compensate de prețul de achiziție, și un surprinzător de bun echilibru între performanțe, temperaturi și nivelul de zgomot al ventilatoarelor.
Pe larg, despre punctele forte și neajunsurile seriei Nitro 5 din 2021, discutăm în amplul review de mai jos.
Specificații Acer Nitro 5 AN515-45
Ecran | 15,6″, 1920 x 1080 px, IPS, 144 Hz, mat |
Procesor | AMD Cezanne, Ryzen 7 5800H, 8C/16T |
Video | AMD Radeon Vega + Nvidia GeForce RTX 3080 8GB (80W, max 85W cu Dyn Boost) |
Memorie | 16 GB DDR4 RAM 3200 MHz (2x 8 GB DIMMs) |
Stocare | 1x 1 TB SSD (WDC PC SN530), 2x M.2 + locaș 2.5″ |
Conectivitate | Wi-Fi 6 (Intel AX200) cu Bluetooth 5.0, Realtek Gigabit Ethernet LAN |
Porturi | 1x USB-A 3.2 gen2, 2x USB-A 3.2 gen1, 1x USB-C 3.2 gen2 (doar date), HDMI 2.0b, LAN, headphone/mic, Kensington Lock |
Baterie | 58 Wh, adaptor 180 W |
Dimensiuni | 363 mm x 255 mm x 23,9 mm |
Greutate | 2,22 kg, încărcător 0,58 kg |
Altele | opțional tastatură iluminare RGB cu 4 zone, NumPad, audio stereo, webcam HD |
Construcție și design
Designul noului Nitro 5 nu prea s-a schimbat de la generația anterioară din 2020, capacul fiind practic singurul element refăcut, acesta fiind fabricat acum dintr-un material neted și fiind decorat cu elemente ușor diferite.
Nitro 5 2021 este construit pe același șasiu din plastic văzut la generația anterioară, care este specific gamelor cu costuri reduse, și are dimensiuni medii pentru clasa laptopurilor de 15”. Chiar dacă materialul nu promite însă prea multe, construcția este bună iar impresia generală este una plăcută, la care se adaugă aspectele pozitive ale designului curat fără decorațiuni exagerate și lipsa unor lumini deranjante. Laptopul oferă deci un design sobru, care-l face apt și pentru medii de lucru profesionale deoarece nu atrage atenția, doar micile accente roșii de pe spate și iluminarea tastaturii aducându-ne aminte că avem de-a face cu un laptop pentru jocuri.
Toate aceste suprafețe negre și netede păstrează foarte ușor urmele de degete sau praful, după cum se vede din imaginile imediat următoare, deci va trebui să apelați destul de des la o cârpă dacă vreți să mențineți un aspect curat.
Nitro 5 2021 nu este cel mai compact, subțire sau ușor laptop de 15”, ceea ce se deduce ușor după dimensiunea ramei ecranului, însă acești parametri sunt buni pentru un laptop din clasa cu preț mai accesibil din care face parte.
Nu sunt însă prea impresionat de buza frontală ascuțită și colțurile contondente, un aspect pe care Acer nu a reușit să-l corecteze până acum. Aceasta este o problemă și mai vizibilă în cazul de față deoarece tastatura și în special touchpad-ul sunt amplasate către stânga, ceea ce face ca și mâna stângă să se odihnească exact pentru aceste zone cu probleme. Un alt aspect deranjant sunt indicatoarele LED albastre, care sunt amplasate exact sub ecran și sunt mereu în câmpul vizual.
Dincolo de aceste două aspecte majore, Acer Nitro 5 2021 este un laptop practic. Piciorușele au aderență bună și mențin ferm carcasa pe masă, ecranul poate fi ușor deschis sau ajustat cu o singură mână, iar balamalele sunt ferme și au o deschidere maximă de 160 de grade.
Conectivitatea este bună, lateralele oferind o colecție bună de porturi în timp ce conectorul pentru încărcare este amplasat în spate, departe de zona în care ar putea încurca spațiul din jurul laptopului. Nitro 5 2021 nu oferă însă un cititor pentru carduri, portul USB-C este limitat doar la transferul de date deoarece nu oferă ieșire video sau încărcare, iar portul HDMI este amplasat în dreapta și este o potențială sursă de frustrare pentru utilizatorii care au nevoie de un mouse și folosesc un monitor extern deoarece cablul îi cam va încurca.
Tastatură și touchpad
Tastatura de pe Nitro 5 este disponibilă în continuare în două versiuni, cu iluminare roșie pentru modelele mai ieftine și cu iluminare RGB cu patru zone pentru configurațiile superioare. Noi am testat cea de-a doua variantă.
Sistemul de iluminare folosește LED-uri suficient de puternice și oferă și un indicator pentru Caps Lock, această din urmă dotare nefiind oferită prea des de Acer. Din păcate, acesta tot nu poate fi activat prin atingerea touchpad-ului, ci doar prin apăsarea unei taste, dar măcar puteți dezactiva stingerea automată din aplicația Nitro Sense.
Tastatura este una bine-cunoscută deoarece Acer a mai folosit-o pentru gamele Nitro și Predator. Aceasta oferă un bloc principal cu taste mari și aerisite, un NumPad cu taste mai înguste în dreapta și taste direcționale cu dimensiuni standard, dar prea înghesuite între celelalte două secțiuni menționate. Prezența unui NumPad împinge întreaga tastatură către stânga, un aspect normal, dar care va încurca puțin la început utilizatorii obișnuiți cu poziționarea tastaturilor fără NumPad de pe alte laptopuri de 15”.
Tastatura este foarte bună chiar și pentru cei pretențioși care scriu mult și repede, aceasta oferind o cursă precisă, un nivel de zgomot redus și un răspuns foarte plăcut nici prea dur, nici prea moale. Memoria îmi spune că precedentele tastaturi de la Acer ofereau o experiență ușor diferită, dar nu știu dacă avem de-a face cu o tastatură îmbunătățită sau doar cu inerentele variații de implementare.
Touchpad-ul este și el bun, acesta având dimensiuni medii și fiind fabricat dintr-un material plastic cu fricțiune redusă. Acesta oferă drivere Precision și nu are nici o problemă cu gesturile complexe sau rapide, la care se adaugă ranforsarea bună care elimină o bună parte din zgomotele produse de apăsări și butoanele cu activare plăcută și nederanjantă auditiv. Laptopul nu oferă nici un sistem de autentificare biometrică.
Ecran
Acer oferă mai multe opțiuni pentru ecranul de pe Nitro 5 2021. Exemplarul testat de noi a folosit un ecran din gama medie fabricat de BOE pe care l-am mai văzut în trecut pe unele modele de Triton 500, acesta oferind un panou IPS cu rezoluție Full HD și rată de împrospătare de 144 Hz. Acer va mai oferi două opțiuni superioare, un model IPS FullHD 360 Hz și un model IPS QHD 165 Hz.
Ecranul este o opțiune bună pentru amatorii de jocuri deoarece oferă rate de împrospătare mari și timpi de răspuns mici, chiar dacă ActiveSync sau FreeSync nu sunt prezente, și suficient de bună pentru utilizare normală deoarece oferă o acuratețe coloristică care acoperă integral spectrul sRGB și unghiuri bune de vizualizare, însă este trasă în jos de luminozitatea maximă de numai 300 nits și contrastul nu tocmai grozav.
- Panel HardwareID: BOE BOE08B3 (NV156FHM-N4K);
- Coverage: 91.4% sRGB, 65.6% AdobeRGB, 68.3% DCI P3;
- Measured gamma: 2.16;
- Max brightness in the middle of the screen: 306.01 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 21.00 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 940:1;
- White point: 7400 K;
- Black on max brightness: 0.33 cd/m2;
- PWM: No? (TBD).
- Response: ~5 ms GtG.
Calibrarea din fabrică este cam slabă, iar ajustările pentru corectarea temperaturii vor coborî nivelul maxim al luminozității la numai 250 nits. Odată calibrat, ecranul a oferit o uniformitate bună, remarcându-se o variație DeltaE prea mare doar în colțul din stânga-jos. Nu am remarcat bleeding deranjant, doar o variație în partea de jos, însă cum acest lucru variază de la ecran la ecran, nu putem garanta că toate ecranele vor fi la fel de lipsite de probleme.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat de noi este unul de vârf pentru gama Nitro 5 2021, AN515-54 oferind un procesor AMD Ryzen 7 5800H, 16 GB de memorie DDR4 3200 MHz în dual-channel, o unitate de stocare SSD cu capacitate de 1 TB și interfața grafică duală: NVIDIA RTX 3080 și AMD Vega inclus în procesorul AMD. Sistemul include tehnologia Optimus, deci nu există un comutator MUX, iar afișajul este conectat prin intermediul plăcii video integrate.
Laptopul este un exemplar timpuriu care a fost testat cu software-ul disponibil la începutul lui martie 2021, adică BIOS v0.12, Nitro Sense 3.01.3020 și GeForce Game Ready 461.72. Unele aspecte s-ar putea schimba până când laptopul va ajunge pe rafturile magazinelor și vom aminti mai jos posibilele schimbări.
După cum se vede, Acer Nitro 5 2021 este clădit pe cele mai recente versiuni ale platformelor AMD Ryzen 5000 H și NVIDIA RTX 3000 disponibile la începutul lui 2021. Ryzen 7 5800H este cel mai frecvent folosit procesor pentru laptopurile performante, acesta oferind 8 nuclee, 16 fire de execuție, frecvențe maxime de 4,4 GHz și un TDP de 45W. Acer oferă mai multe profiluri de putere, care vă permit sa jonglați cu consumul, temperaturile și nivelul de zgomot după preferințe, însă implementarea va depăși doar cu puțin TDP-ul standard, ceea ce era de așteptat pentru un laptop din gama accesibilă.
Placa video NVIDIA RTX 3080 are un TDP maxim de 80W, fiind deci vorba de o implementare Max-Q low-end. Aceasta nu beneficiază de nici un fel de overclock și poate urca până la un TDP de 85W grație Dynamic Boos 2.0, luând 5W de la procesor atunci când este nevoie și afectând astfel comportamentul în unele jocuri. Placa video oferă doar 8 GB de memorie video, dar faptul că avem de-a face cu o implementare de bază RTX 3080 nu trebuie să fie o surpriză ținând cont de prețul laptopului.
Laptopul mai oferă două locașuri pentru memorie, două locașuri M.2 pentru unitățile de stocare și un locaș suplimentar de 2.5” tot pentru o unitate de stocare care este echipat deja cu conectica necesară. Înăuntru am găsit două module de memorie DDR4 3200 în dual-channel și o unitate SSD rapidă Western Digital WDC PC SN530, însă nu trebuie uitat că modelele mai ieftine de Nitro 5 pot veni echipate cu unități SSD mai puțin performante.
Accesul la componentele interne este simplu și necesită doar înlăturarea șuruburilor care fixează capacul inferior, însă trebuie să fiți atenți la dimensiunea lor pentru că nu toate sunt la fel. Utilizatorul va avea acum acces direct la memorie, unitatea sau unitățile de stocare, baterie, sistem de răcire și sistem audio.
Nitro Sense este aplicația principală care oferă acces la setările pentru profiluri energetice, baterie, tastatură și sistem audio, acesta fiind secondat de Acer Care, care se ocupă de actualizări software. Profilurile energetice disponibile sunt Power Saver, Balance și High-Performance, comutarea între ultimele două modificând doar comportamentul sistemului de răcire, în timp ce primul aplică o limitare a TDP-ului procesorului la circa 43W. Cum modelul este unul timpuriu, este posibil ca aceste moduri de lucru să fie ajustate până la disponibilitatea generală pe piață.
Pentru uzul cotidian, eu aș seta laptopul pe profilul Balance sau chiar pe Power Saver, și acesta din urmă fiind suficient de rapid pentru pretențiile scăzute ale unui astfel de regim. Ventilatoarele sunt mereu active, însă cum nivelul lor sonor este mai mic de 35 dB, acestea devin sesizabile doar într-o cameră tăcută. Mai jos puteți vedea comportamentul în activitățile banale.
Am trecut deci la testele pretențioase, începând cu CineBench R15, care a fost folosit preț de mai bine de 15 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele. Cu profilul High-Performance activat, procesorul Ryzen 7 s-a stabilizat la un TDP de 52W, frecvențe de 3,6 GHz, temperaturi de 87 – 90 de grade și un regim sonor plăcut de 40 – 41 dB, scorul CineBench R15 obținut fiind de 2000 de puncte. Nu am remarcat degradări de performanță în cursul acestui test.
După cum se vede, implementarea Acer funcționează la un TDP și la frecvențe ceva mai mici decât alte implementări Ryzen 5000, însă diferența este de numai 5% în comparație cu modelele Ryzen 7 mai puternice și 10% în comparație cu Ryzen 9, deci suficient de mici pentru a putea fi neglijate.
Cu profilul Balance activat, am remarcat o creștere a temperaturilor și o scădere a frecvențelor, însă nivelul sonor a fost acum de 37 – 38 dB, iar scorul de 1900 puncte este bun. Cu profilul Power Saver activat, TDP-ul maxim este de circa 43W, temperaturile se învârt în jurul a 85 de grade, iar nivelul sonor scade sub 37 dB. Scorul obținut acum este însă de numai 1550 de puncte, deci cu circa 25% sub nivel High-Performance. Pe baterie, procesorul atinge un TDP maxim de 35W cu profilul High-Performance activat, scorul de 1700 puncte obținut fiind foarte bun.
Pentru a pune rezultatele într-o perspectivă mai bună, le-am centralizat într-un grafic împreună cu cele obținute cu alte modele AMD sau Intel. Pe scurt, situația stă cam așa:
- 8-10% sub scorul Ryzen 9 5900HX din the ROG Scar 17;
- 4-5% sub scorul Ryzen 7 5800H din Asus TUF Gaming A15;
- 2-5% peste Ryzen 7 4800H din TUF A15 2020 sau Lenovo Legion 5;
- 20% peste Ryzen 4800HS din Asus Zephryus G15 2020;
- Aproape de două ori mai rapid decât Intel i7-10750H din 2020 Nitro 5 2020.
Am trecut apoi la testele mai îndelungate și mai dure CineBench R23 și Prime95. Procesorul s-a stabilizat la circa 53W în CineBench R53 și a fluctuat între 38 si 55W în Prime95 cu profilul High-Performance activat, temperaturile atinse fluctuând între 75 și 90 de grade.
Următorul test a fost cel de stabilitate 3DMark Stress Test, pe care laptopul l-a trecut fără probleme, deci performanța nu ar trebui să se degradeze nici în sesiunile lungi de lucru. Nu am mai folosit în LuxMark deoarece acest test nu este compatibil cu Ryzen 5000.
Am apelat apoi la tradiționala suită de teste de performanțe folosind profilul energetic High-Performance.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 18428 (Graphics – 19820, Physics – 24719, Combined – 9656);
- 3DMark 13 – Port Royal: 4472;
- 3DMark 13 – Time Spy: 7521 (Graphics – 7299, CPU – 9090);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4505;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 14276;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 39.48 average fps;
- PassMark 10: Rating: 5037 (CPU mark: 22186, 3D Graphics Mark: 12441, Disk Mark: 18562);
- PCMark 10: 6897 (Essentials – 10393, Productivity – 9488, Digital Content Creation – 9029);
- GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1461, Multi-core: 7419;
- CineBench R15 (best run): CPU 2031 cb, CPU Single Core 234 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 4679 cb, CPU Single Core 557 cb;
- CineBench R23 (best run): CPU 13181 cb, CPU Single Core 1429 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 29.80 s.
Din nou, testele pe CPU și cele combinate sunt cu doar vreo cinci procente în urma implementărilor Ryzen de top. Scorurile pe GPU sunt însă mai mici, acest lucru fiind de așteptat pentru o platformă care depinde atât de mult de TDP și frecvențe. Implementarea RTX 3080 de pe Nitro 5 2021 este una max-Q cu TDP și frecvențe scăzute, iar scorurile sunt și ele cu 10 – 20 de [procente mai mici decât implementările RTX 3080 de top.
Nu trebuie uitat însă faptul că Nitro 5 2021 este mult mai tăcut decât orice alt laptop cu RTX 3080 pe care l-am testat până acum și, mai mult, acest regim sonor scăzut este obținut în condițiile menținerii unor temperaturi interne excelente. În plus, alte laptopuri supra-tactează frecvențele de lucru ale plăcii video atunci când este activat cel mai performant profil energetic, în timp ce Nitro 5 folosește mereu frecvențe de lucru standard.
Pentru a vedea cum se poate compensa acest ultim aspect, am ridicat frecvențele de lucru pe GPU cu 150 MHz și pe memorii cu 300 MHz cu ajutorul MSI Afterburner.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 19198 (Graphics – 20898, Physics – 24042, Combined – 10041);
- 3DMark 13 – Port Royal: 4472;
- 3DMark 13 – Time Spy: 7583 (Graphics – 7383, CPU – 8963);
- Unigine Superposition – 1080p Extreme: 4651;
- Unigine Superposition – 1080p Medium: 14872;
- PCMark 10: 6897 (Essentials – 10205, Productivity – 9173, Digital Content Creation – 8907);
Scorurile pe GPU au crescut cu 3-5 procente, în timp ce scorurile pe CPU au scăzut ușor. Această creștere mică se datorează faptului că nu putem modifica TDP-ul plăcii video și aceasta nu poate beneficia pe deplin de creșterile de frecvență.
Am testat apoi laptopul și cu produsele pe care le folosim pentru analiza stațiilor de lucru folosind profilul energetic High-Performance.
- Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 29s (High-Performance);
- Blender 2.90 – BMW Car scene- GPU Compute: 50s (CUDA), 20s (Optix);
- Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 8m 59s (High-Performance);
- Blender 2.90 – Classroom scene – GPU Compute: 3m 16s (CUDA), 1m 22s (Optix);
- Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: -;
- SPECviewerf 13 – 3DSMax: 161.4 (High-Performance);
- SPECviewerf 13 – Catia: 133.47 (High-Performance);
- SPECviewerf 13 – Creo: 155.63 (High-Performance);
- SPECviewerf 13 – Energy: 17.88 (High-Performance);
- SPECviewerf 13 – Maya: 197.81 (High-Performance);
- SPECviewerf 13 – Medical: 56.84 (High-Performance);
- SPECviewerf 13 – Showcase: 95.46 (High-Performance);
- SPECviewerf 13 – SNX: 20.61 (High-Performance);
- SPECviewerf 13 – SW: 94.24 (High-Performance).
Am testat și cu noul SPECviewperf 2020 pentru cei interesați de același mod de lucru profesional.
- SPECviewerf 2020 – 3DSMax: 75.11 (High-Performance);
- SPECviewerf 2020 – Catia: 52.83 (High-Performance);
- SPECviewerf 2020 – Creo: 79.63 (High-Performance);
- SPECviewerf 2020 – Energy: 18.12 (High-Performance);
- SPECviewerf 2020 – Maya: 215.44 (High-Performance);
- SPECviewerf 2020 – Medical: 26.58 (High-Performance);
- SPECviewerf 2020 – SNX: 20.38 (High-Performance);
- SPECviewerf 2020 – SW: 149.12 (High-Performance).
Performanțele pe CPU sunt bune, în timp ce scorurile GPU sunt cu circa 25 de procente mai mici decât în cazul implementărilor RTX 3080 de vârf, adică ceea ce am văzut deja în testele anterioare.
Să trecem însă la comportamentul în jocuri, pentru a cărui testare am recurs la jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan. Am testat cu profilurile High-Performance standard și High-Perfomance cu placă video supra-tactată, atât la rezoluția nativă FullHD cât și la rezoluție QHD pe un monitor extern.
AMD Ryzen 7 5800H + RTX 3080 Laptop 80+W | FHD High Perf | FHD OC | FHD OC External | QHD OC external |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 102 fps (76 fps – 1% low) | 108 fps (84 fps – 1% low) | 112 fps (70 fps – 1% low) | 81 fps (63 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 49 fps (40 fps – 1% low) | 52 fps (42 fps – 1% low) | 54 fps (42 fps – 1% low) | 36 fps (30 fps – 1% low) |
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset) | 115 fps (86 fps – 1% low) | – | – | -112 fps (77 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 101 fps (79 fps – 1% low) | 100 fps (75 fps – 1% low) | 108 fps (64 fps – 1% low) | 78 fps (44 fps – 1% low) |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 53 fps (34 fps – 1% low) | 56 fps (36 fps – 1% low) | 53 fps (36 fps – 1% low) | 40 fps (32 fps – 1% low) |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset) | 145 fps (104 fps – 1% low) | 153 fps (109 fps – 1% low) | 160 fps (112 fps – 1% low) | 111 fps (88 fps – 1% low) |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 78 fps (53 fps – 1% low) | 80 fps (55 fps – 1% low) | 86 fps (54 fps – 1% low) | 63 fps (51 fps – 1% low) |
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA) | 106 fps (58 fps – 1% low) | 108 fps (61 fps – 1% low) | 119 fps (57 fps – 1% low) | 80 fps (42 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 86 fps (48 fps – 1% low) | 91 fps (52 fps – 1% low) | 94 fps (46 fps – 1% low) | 65 fps (38 fps – 1% low) |
Strange Brigade (Vulkan, Ultra Preset) | 140 fps (107 fps – 1% low) | 146 fps (112 fps – 1% low) | 147 fps (116 fps – 1% low) | 98 fps (81 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 95 fps (74 fps – 1% low) | 94 fps (71 fps – 1% low) | 102 fps (73 fps – 1% low) | 67 fps (52 fps – 1% low) |
Cum testele de mai sus sunt doar de rasterizare, am făcut și o serie de teste care folosesc raytrancing.
MD Ryzen 7 5800H + RTX 3080 Laptop 80+W | FHD High Perf | FHD OC | FHD OC External | QHD OC External |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 70 fps (56 fps – 1% low) | 72 fps (56 fps – 1% low) | 76 fps (60 fps – 1% low) | 52 fps (39 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Quality) | 42 fps (35 fps – 1% low) | 44 fps (36 fps – 1% low) | 45 fps (36 fps – 1% low) | 32 fps (27 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 60 fps (28 fps – 1% low) | 61 fps (28 fps – 1% low) | 65 fps (31 fps – 1% low) | 42 fps (26 fps – 1% low) |
La fel ca în cazul testelor sintetice, observăm că Nitro 5 2021 atinge 80 – 90% din performanțele atinse de implementările RTX 3080 de mare putere testate anterior. Cele mai multe jocuri vor funcționa foarte bine la rezoluție FHD și nivel maxim de detalii, în timp ce unele vor necesita o reducere a nivelului de detalii pentru a putea atinge 60 de cadre pe secundă. Supra-tactarea plăcii video ajută puțin, tot așa cum ajută puțin și utilizarea unui ecran extern deoarece portul HDMI este conectat la placa video NVIDIA și dispare și mica penalizare inerentă a tehnologiei Optimus.
Temperaturile si nivelul de zgomot sunt însă excelente. Temperaturile pe CPU oscilează între 65 și 85 de grade, în timp ce placa video oscilează între 60 și 67 de grade. Far Cry 5 este excepția deja cunoscută deoarece acesta nu se prea împacă cu Dynamic Boost, iar temperaturile pe CPU ajung în acest caz la 90 de grade, în timp ce placa video rămâne în continuare sub 70 de grade. Acest regim termic excelent este secondat de un regim sonor excelent, nivelul de zgomot în aceste scenarii nedepășind 41 dB și putând fi ușor acoperit de sunetul redat de boxe.
Acesta este comportamentul cu profilul High-Performance și frecvențe de lucru standard.
Ridicarea laptopului de pe masă are un impact vizibil asupra randamentului sistemului de răcire, temperaturile scăzând cu până la 8 grade pe CPU și 5 grade pe GPU.
Placa video supra-tactată oferă un spor de performanțe de 2-5 procente, deși frecvențele au fost ridicate cu 10 procente, o limitare adusă de TDP-ul maxim de numai 85 W.
Profilurile Balance și Power Saver oferă un nivel de zgomot mai redus, dar și performante mai mici. În cazul Power Saver, procesorul atinge un TDP de numai 10W iar placa video de numai 50W, deci nu prea văd motive pentru a încerca să va jucați cu aceste profiluri activate. În plus, laptopul nu oferă Whisper Mode 2.0, deci nu veți beneficia de setări optimizate pentru Power Saver.
Performanțele și temperaturile rămân excelente când laptopul este conectat la un monitor extern. Cum portul HDMI deservește doar placa NVIDIA, acest mod de lucru evită Optimus și limitările inerente unui pass-through. Mai jos se vede comportamentul cu ecran extern, overclock și laptopul așezat pe masă.
Pentru cei interesați să se joace pe un ecran extern, mai jos se vede și comportamentul cu capacul închis și laptopul pus pe un stand, temperaturile fiind acum mai bune pentru că și sistemul de răcire este mai bine alimentat cu aer.
În concluzie, chiar dacă performanțele RTX 3080 din Nitro 5 nu se ridică la nivelul celor văzute pe laptopurile performante, acesta este o opțiune atractivă deoarece oferă un echilibru atractiv între performanțe bune, temperaturi excelente și nivel de zgomot redus. Prețul este și el un factor important, dar cum mă aștept ca Nitro 5 2021 să fie vândut la un preț sensibil mai scăzut decât al altor modele RTX 3080, acesta este o opțiune demnă de luat în calcul.
În plus, este posibil ca Acer să decidă să mărească frecvențele de lucru ale plăcii video pentru că sistemul de răcire face față cu succes, sau chiar să mărească turațiile ventilatoarelor pentru a oferi performanțe mai bune fără a sacrifica prea mult din nivelul de zgomot redus.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire este simplu dar eficient, acesta folosind două ventilatoare și câteva conducte de transfer termic care deservesc procesorul, placa video și etajul de alimentare. Admisia se face prin fantele capacului inferior iar evacuarea prin fantele amplasate pe spate, însă cum piciorușele de sprijin sunt cam scunde, admisia este puțin gâtuită iar ridicarea laptopului de pe masă are un efect benefic vizibil, după cum am văzut deja.
Chiar și așa, temperaturile interne sunt excelente indiferent de profilul energetic ales, doar aplicațiile care folosesc procesorul la maxim sau jocurile dependente de procesor precum Far Cry 5 reușind să împingă temperaturile pe CPU mai sus de 90 de grade. Mai mult, aceste temperaturi bune sunt obținute în condițiile unuia dintre cele mai bune regimuri sonore văzute până acum pe un laptop de jocuri: 40-41 dB cu profilul High Performance și mai joase cu Balance sau Power Saver.
Nu aș recomanda însă unul dintre ultimele două regimuri energetice pentru jocuri, acestea fiind gândite doar pentru activități uzuale mai puțin solicitante. Ventilatoarele nu se opresc niciodată, însă regimul lor sonor este de circa 35 dB în mod uzual. Aceste ventilatoare emit un zgomot sesizabil într-o cameră tăcută, chiar dacă nivelul sonor nu este mare, și aș fi preferat să văd activarea unui regim de răcire pasiv pentru că temperaturile mici de pe CPU și GPU ar fi permis așa ceva.
Atunci când vine vorba de temperaturile exterioare, Nitro 5 este rece în sarcinile uzuale și moderat de cald în sarcină. Am măsurat circa 45 de grade în zona tastelor direcționale, circa 35 de grade în zona tastelor WASD și puțin sub 50 de grade în zona tastei Alt, cel mai cald punct al acestei zone. Cea mai mare temperatură a fost măsurată este marginea inferioară a carcasei, ceea ce nu prea este ușor de explicat deoarece aerul cald este evacuat departe de această zonă. Probabil că este vorba doar de controllerul ecranului, ceea ce nu ridică probleme pentru fiabilitatea pe termen lung a ecranului.
Conectivitatea este asigurată de o interfață wireless Intel AX200, care oferă Wi-Fi 6 si Bluetooth 5, în timp ce un cip Realtek oferă conectivitatea Gigabit Ethernet. Am folosit interfața wireless din plin și nu am remarcat probleme de putere sau rate de transfer în nici un scenariu.
Sistemul audio oferă două difuzoare amplasate pe marginile capacului inferior. Prestația acestora nu impresionează deoarece oferă un nivel sonor de numai 73 – 75 dB iar redarea este penalizată de fidelitatea modestă și acoperirea insuficientă în zona joaselor, deci cei care au minime pretenții de calitate vor apela la căști sau boxe externe.
Camera Web, flancată de microfoane, este amplasată pe rama superioară a ecranului, Calitatea imaginii este suficientă pentru utilizări ocazionale fără pretenții, dar nimic mai mult.
Baterie și autonomie
Bateria are în continuare o capacitate de numai 58Wh, mai mică deci decât ceea ce oferă concurența. Această decizie este însă luată pentru că locașul pentru unitățile de stocare de 2,5” ocupă ceva spațiu util pe care alții l-au folosit pentru baterie.
- 4-5h – editare text Google Docs, Power Saver Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 4-5h – redare video FullHD YouTube, Power Saver Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 5h – redare video Netflix, Power Saver Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 3-4h – navigare Web intensivă, Balance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.
Platforma AMD este mai eficientă energetic decât platformele Intel testate în trecut, iar acest lucru se vede în durata autonomiilor obținute în scenariile uzuale. Ecranul funcționează la 144 Hz în permanență, inclusiv pe baterie, deci dacă vreți să obțineți și mai mult va trebui să comutați manual în modul 60 Hz ori de câte ori folosiți laptopul departe de priză.
Laptopul este însoțit de un încărcător compact de 180W. Încărcarea bateriei necesită circa două ore iar încărcarea prin intermediul portului USB-C nu este suportată.
Preț și disponibilitate
Versiunea cu procesor AMD a laptopului Nitro 5 2021 nu este încă disponibilă în magazine. Din informațiile disponibile la data publicării, modelele cu RTX 3060 vor avea prețuri care vor începe de la 1100€, în timp ce modelele cu RTX 3080 vor ajunge până la 2200€. Vor exista versiuni cu dotări și prețuri intermediare între aceste două extreme, însă nu am mai multe detalii în acest moment.
Pentru prețuri, stocuri și configurații puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Deși seria Nitro 5 a primit în acest an specificații de care nu beneficia în trecut, putând acum fi echipată cu procesoare AMD Ryzen 7 octa-core, grafică RTX 3080 Laptop și diverse opțiuni de ecrane, memorie și stocare, ea nu s-a îndepărtat atât de mult de la liniile sale caracteristice.
Astfel, Nitro-ul 5 2021 rămâne un laptop performant/ de gaming ce oferă surprinzător de multe într-un pachet fără lipsuri majore, dar cu un preț foarte competitiv.
Desigur, implementarea RTX 3080 nu este la fel de rapidă precum altele ce rulează la putere mai mare, dar e mai ieftină și permite temperaturi mai bune și ventilatoare mai silențioase, astfel că experiența utilizării zilnice este una foarte plăcută.
Chiar și așa, recomandarea nostră merge în primul rând către versiunile cu grafică RTX 3060/3070 ale acestui laptop, și către o opțiune de ecran cu 100% sRGB, fie FHD sau QHD, ambele urmând a fi oferite pe acest șasiu.
În final, există totuși unele hibe inerente ale seriei pe care pur și simplu va trebui să le acceptați dacă alegeți acest produs, precum sistemul audio slăbuț, autonomia cel mutl medie, construcția integral realizată din plastic negru murdăriocios, și lipsa unor dotări precum încărcare USB-C sau biometrie. Personal, consider că acestea pălesc în comparație cu ceea ce oferă per total acest laptop în segmentul său de preț, tocmai de aceea Acer-ul Nitro 5 din 2021 primește recomandarea noastră și nota 4.25/5.
Voi ce părere aveți?
Pro
- construcție solidă și aspect plăcut
- tastatură tăcută și rapidă cu iluminare RGB
- ecran IPS 144 Hz rapid, variante mai bune opționale
- performanțe bune în toate scenariile de utilizare
- tăcut și rece chiar în sarcinile pretențioase
- ușor de desfăcut și îmbunătățit
- preț competitiv
Contra
- carcasa se murdărește ușor
- lipsa autentificare biometrică, card reader și USB-C cu video și încărcare
- implementare RTX 3080 cu putere mai redusă
- baterie cu capacitate de numai 58Wh