Acer Nitro 7 AN715-51 review și teste (Core i7, grafică GTX 1650, construcție metalică)
Seria Nitro include laptop-urile de gaming de buget ale celor de la Acer, prima alegere pentru cumpărătorul interesat de un produs performant, dar cu un buget limitat la dispoziție.
Noutatea anului 2019 este însă introducerea unui nou membru în gama Nitro, versiunea Nitro 7, disponibilă cu ecrane de 15 sau 17-inch.
În foarte puține cuvinte, linia Nitro 7 este similară cu Nitro 5, dar cu o carcasă integral metalică, și nu realizată din orice fel de metal, ci unul ce îi asigură robustețe pe care nu o oferă multe dintre laptop-urile din gamele superioare. Exceptând însă acest aspect, seriile Nitro 5 și 7 sunt indentice, dar mă aștept ca cei de la Acer să creeze o diferență între modele și prin prisma configurațiilor disponibile, păstrând anumite dotări petnru modelul superior, precum ecranul cu rată de refresh de 144 Hz sau cipul grafic Nvidia GTX 1660 Ti.
Una peste alta, însă, noi am testat un Nitro 7 într-o configurație atipică, cu cipul grafic GTX 1650 menit versiunilor de bază, dar cu stocare, memorie și procesor menit modelelor de top. Chiar și așa, ne-am putut da seama că Nitro-ul 7 este un produs cu multe puncte forte și în mare parte un produs ce depășește limitele gamei Nitro.
Despre toate aceste aspecte, cu puncte forte și lipsuri, discutăm pe larg în amplul review de mai jos, care vă va ajuta să decideți dacă Acer-ul Nitro 7 este laptopul adaptat nevoilor și bugetului vostru, sau nu.
Specificații Acer Nitro 7 AN715-51
Ecran | 15.6″, 1920 x 1080 px, IPS, 60 Hz, mat, non-tactil |
Procesor | Intel Coffee Lake Core i7-8750H |
Video | Intel HD 630 + Nivida GTX 1650 4 GB GDDR5 (GeForce 417.88), Optimus |
Memorie | până la 32 GB DDR4 2666 MHz (2x DIMMs) |
Stocare | 2x M.2 PCI x4 slots, RAID 0, (2x 256 GB Kingston RBU-SNS8155P3) + 2.5″ bay (1 TB WD Blue WD10SPZX) |
Conectivitate | Gigabit LAN (Realtek RTL9168/8111), Wireless AC (Intel 9560), Bluetooth 5.0 |
Porturi | 2 x USB-A 3.1, 1x USB-A 2.0, 1x USB-C, HDMI 2.0, LAN, mic/headphone, Kensington Lock |
Baterie | 58 Wh, încărcător 135 W |
Dimensiuni | 362 mm x 263 mm x 19,9 mm |
Greutate | 2,22 kg, încărcător 0,48 kg |
Altele | tastatură iluminare roșie, cameră Web HD, sistem audio stereo |
Construcție și design
Atunci când a fost anunțat oficial, m-am întrebat dacă noul Nitro 7 justifică saltul de preț de la cel cerut pentru modelele Nitro 5, iar după ce am petrecut mult timp cu noul produs Acer, consider că acest salt este justificat.
Acer Nitro 7 este un laptop foarte solid care folosește o carcasă de tip sandviș cu un șasiu interior din material plastic și suprafețe exterioare fabricate din aliaj de aluminiu. Producătorul nu a făcut rabat de calitate, iar foile metalice care acoperă capacul, partea inferioară și interiorul sunt groase și oferă rigiditate foarte bună. Carcasa lasă astfel senzația de soliditate, iar torsiunea în zona tastaturii este minimă. Capacul este ceva mai flexibil, fără ca acest aspect să producă torsiune și la nivelul ecranului, de aceea consider că Nitro 7 este perfect capabil să reziste unui regim de lucru mai neglijent, deoarece poate fi aruncat într-un rucsac fără teama că o lovitură sau o apăsare mai dură poate sparge ecranul.
Nitro 7 nu este doar solid, ci și unul dintre cele mai discrete modele din gama sa. Plasticul negru este completat de foile metalice de aceeași culoare, și până și siglele tradiționale Acer sunt negre și nu sar în ochi. Carcasa are câteva elemente de design de culoare roșie, cum ar fi chenarul touchpad-ului sau tastatura, însă imaginea de ansamblu este una plăcută. În plus, și LED-urile de stare au fost mutate pe laterale, iar iluminarea butonului Power se oprește odată cu stingerea luminii tastaturii, deci nu prea există elemente care să deranjeze în timpul lucrului, ceea ce este de altfel și de dorit de la un laptop modern.
Carcasa solidă are și un aspect mai puțin plăcut. Deși mai compactă decât cea a modelelor anterioare de 15”, Nitro 7 este destul de greu pentru standardele actuale cu cele 2,22 kilograme ale sale. Dacă mai punem la socoteală și încărcătorul de jumătate de kilogram, vedem că Nitro 7 este totuși suficient de portabil pentru clasa sa, dar nu poate concura evident cu modelele ultra-portabile de top.
Există și alte detalii mai puțin plăcute. Una ar fi buza frontală care nu este teșită și care se cam înfige cu muchia ei ascuțită în încheieturile mâinilor, iar colțurile sunt și ele cam agresive. Suprafețele metalice netede sunt o capcană pentru mizerie sau grăsimea de pe degete, Nitro 7 fiind de fapt unul dintre cele mai sensibile laptopuri la acest capitol pe care le-am văzut, iar cei care țin la aspect vor fi nevoiți să-l șteargă destul de des.
Trecând peste aceste amănunte, Nitro 7 este nu doar solid, ci și practic. Balamalele cu deschidere de 165 de grade sunt ferme, dar totodată ușor de deschis cu o singură mână, palm-rest-ul este generos, iar picioarele de sprijin cauciucate sunt mari și oferă o priză fermă pe suprafața de sprijin. Sistemul de ventilație a fost și el proiectat mai atent, acesta trăgând aerul prin partea inferioară și expulzându-l către spate.
Conectivitatea este bună, Nitro 7 oferind mai multe porturi USB-A, un port USB-C, conector LAN și ieșire video HDMI. Nu exista însă un card reader și nici compatibilitate cu Thunderbolt 3, iar conectorul pentru alimentare și cel pentru căști sunt amplasate în jumătatea frontală a părții laterale stângi, ceea ce va interfera cu mouse-ul pe care-l utilizează un stângaci.
Privind în ansamblu, pot spune că Nitro 7 este unul dintre laptopurile favorite Acer până în acest moment. Bine făcut și discret, acesta are micile lui probleme cu mizeria acumulată pe suprafețele metalice, cu conectivitatea care putea fi mai bună și cu unele aspecte de design precum muchia frontală, însă nu trebuie să uităm că face totuși parte din gama inferioară a producătorului. După mai multe săptămâni de utilizare, pot spune că Nitro 7 depășește standardele clasei sale și oferă o construcție care rivalizează cu cea a unor modele mult mai scumpe.
Tastatură și touchpad
Tastatura aleasă de Acer este similară cu cea cunoscută de la Nitro 5, însă implementarea de față este oarecum îmbunătățită. Aranjarea tastelor este una standard, cu butoane mari de 15 x 15 mm, bloc numeric mai îngust și spațiere generoasă între acestea, însă tastele direcționale au și ele dimensiuni mari acum, prețul fiind împingerea NumPad-ului puțin către dreapta.
Acer a ales o temă cu negru și roșu pentru tastatură, unele butoane precum W, A, S și D sau tastele direcționale beneficiind și de un chenar mai evident. Butoanele oferă iluminare de culoare roșie cu trei trepte de intensitate. La setarea maximă, sistemul de iluminare este foarte puternic, însă se remarcă unele variații de intensitate între taste, iar unele butoane lasă lumina să răzbată pe dedesubt.
Tastatură nu oferă indicatoare luminoase pentru Num Lock și Caps Lock, ceea ce poate deveni enervant în anumite situații, iar iluminarea nu poate fi activată prin atingerea touchpad-ului, ci doar prin apăsarea unei taste.
Experiența în utilizare este bună, tastatura oferind butoane cu suprafețe moi, mecanism cu cursă adâncă și răspuns sesizabil. Dacă ați utilizat în general tastaturi de laptopuri subțiri, așa cum este cazul meu, probabil că modelul de pe Nitro 7 vă va pune probleme, deoarece necesită apăsări mai puternice, însă dacă în trecut ați utilizat un laptop standard sau o tastatură desktop, modelul ales de Acer va fi probabil exact așa cum v-ați obișnuit deja.
Touchpadul nu prea este schimbat, acesta oferind tot o suprafață din material plastic, mecanism de la Elan și drivere Precision. Acesta oferă o suprafață cu fricțiune redusă care nu are probleme cu gesturile complexe, butoane cam dure, dar tăcute, și o asamblare mai bună decât în cazul Nitro 5, deoarece suprafața tactila nu mai scârțâie când este apăsată ferm.
Ecran
Acer oferă două tipuri de ecrane pentru Nitro 7, un model standard cu rată de împrospătate de 60 Hz și unul superior cu rată de 144 Hz, În mod evident, cel de-al doilea este cel recomandat jucătorilor, însă noi am primit la test modelul cu ecran de 60 Hz, o opțiune care probabil va fi oferite pe modelele mai ieftine cu placă video GTX 1650.
Fabricat de către Chi Me, panoul este destul de bun și este de altfel și o prezență familiară pe care am mai întâlnit-o la ASUS ZenBook UX550 sau Lenovo ThinkPad P52. Acesta nu oferă o luminozitate prea mare, nivelul maxim măsurat fiind de 280 nits, însă oferă contrast ridicat, unghiul bune de vizualizare și o reproducere coloristică suficientă pentru jocuri, care acoperă 96% din spectrul sRGB și 74% din spectrul AdobeRGB.
Ecranul nu are o calibrare prea grozavă din fabrică, utilizatorul trebuind să se descurce pentru ajustarea nivelului gamma, a temperaturii de culoare și a acurateții grayscale. Chiar dacă se remarcă o ușoară luminozitate mai slabă la colțurile inferioare, aceasta este prea mică pentru a fi sesizabilă chiar și în timpul vizionării media, iar bleedingul este absent.
- Panel HardwareID: Chi Mei CMN15E8 (N156HCE-EN1);
- Coverage: 96% sRGB, 71% NTSC, 74% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.4;
- Max brightness in the middle of the screen: 278 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 750:1;
- White point: 7300 K;
- Black on max brightness: 0.37 cd/m2;
- Average DeltaE: 0.99 uncalibrated, 0.79 calibrated;
- PWM: Yes, ~25 KHz;
- Response time: ~30 ms BTW.
Cu o latență de 30 de milisecunde GtG și rata de împrospătate de 60 Hz, ecranul este cam lent și va provoca ghosting și tearing vizibile în jocurile rapide. Sistemul de iluminare folosește PWM pentru ajustarea nivelului, însă din fericire avem de-a face cu un modul cu frecvență de 25 KHz, care nu va îi va deranja nici măcar pe cei mai pretențioși.
Voi actualiza acest articol atunci când vom primi și modelul cu ecran de 144 Hz, însă mă aștept să găsesc același ecran LG Philips pe care l-am văzut la Lenovo Legion Y740 sau Aorus 15.
Hardware și performanțe
Configurația testată de noi este una intermediară pentru Nitro 5 AN715-51, aceasta oferind un procesor Intel Core i7-8750H din generația Coffee Lake, 32 GB de memorie DDR4 2666 MHz în configurație dual-channel, interfață grafică dublă și stocare triplă.
Laptopul beneficiază deci de două unități de stocare SSD cu conectare M.2 configurate în RAID 0 și un HDD suplimentar pentru stocare, în timp ce interfața grafică integrată Intel HD 630 din procesor este dublată de o placă video Nvidia GTX 1650 cu 4 GB memorie.
Placa video NVIDIA este cea mai accesibilă implementare Turing și este un urmaș al modelelor GTX 1050 și 1050 Ti din generatia Pascal, însă oferă performanțe la nivelul GTX 1060. Acer oferă configurații bazate și pe GTX 1660 Ti și procesoare Intel i5-9300H sau i7-9750H din generația a noua, însă cei care doresc sporul de putere ar trebui să opteze mai degrabă către un laptop Predator Helios 300, pentru că acesta oferă o răcire mai aptă să facă față regimului termic crescut.
Cei care intenționează să facă îmbunătățiri în interior au parte de o sarcină simplă. Procesorul și placa video sunt lipite, însă după înlăturarea ușoară a capacului inferior avem acces rapid la unitățile de stocare, la memorie, la modulul wireless, la baterie și la sistemul de răcire.
Înainte de a trece la analiza performanțelor, trebuie să menționăm că exemplarul testat de noi a fost unul de pre-producție iar driverele NVIDIA folosite au fost 417.88, deoarece recent apărutele 430.39 încă nu erau compatibile cu laptopul.
Acer Nitro 7 este gândit să fie un laptop bun la toate, deci pe lângă jocuri sau aplicații 3D pretențioase, acesta va fi folosit din plin și pentru activități uzuale. Cum era de așteptat, Nitro 7 s-a comportat impecabil la acest capitol și a fost rece și tăcut, chiar dacă ventilatoarele nu se opresc niciodată și pot fi sesizate într-o cameră tăcută. Imaginile de mai jos arată comportamentul la care ar trebui să vă așteptați în timpul lucrului, navigării Web sau redării media.
Ca de obicei, am testat laptopul cu CineBench R15 folosit cel puțin 10 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între acestea și am setat profilul Maximum Performance din Windows 10 în timp ce am păstrat restul setărilor implicite. Cele mai multe implementări i7-8750H oferă performanțe mai mari la primele două sau trei cicluri, după care frecvențele de lucru coboară pentru a compensa căldura disipată, iar Nitro 7 nu a fost o excepție și s-a stabilizat la 2,7 – 2,8 GHz, TDP de 45W și temperaturi de numai 70 de grade, scorul CineBench ajungând la 950 de puncte.
Aceste frecvențe sunt cam scăzute pentru o implementare i7-8750H standard, iar motivul este activarea timpurie a Power Limit Throttle, conform XTU. Nu uitați însă că acest aspect poate fi corectat până când Nitro 7 va ajunge pe rafturile magazinelor.
Am încercat apoi să sub-alimentăm procesorul, iar exemplarul nostru a fost stabil în utilizare și teste la un nivel de – 150 mV. În aceste condiții, frecvențele Turbo Boost s-au stabilizat la 3,2 – 3,3 GHz în condițiile aceluiași TDP de 45W, temperaturile urcând ușor la 72 – 73 de grade iar scorul CineBench urcând vizibil la 1060 – 1080 puncte.
Power limit throttling rămâne un factor limitator și în aceste condiții, frecvențele maxime de lucru fiind cu 10 – 15% sub potențialul maxim, însă încercările de a scoate mai mult din procesor prin scăderea tensiunii de alimentare cu 180 mV s-au lovit de instabilitate.
Acer Nitro 7 s-a comportat bine și atunci când a fost alimentat de la baterie, scorul CineBench fiind de 900 de puncte în condițiile în care TDP-ul este limitat la 25W iar frecvențele au urcat la cel mult 3 GHz. Din cauza acestei limitări, laptopul nu a putut obține scoruri mai mari nici măcar în primele două sau trei cicluri de CineBench, așa cum se întâmplă în cazul alimentării de la priză.
Am atașat pentru cei interesați și scorurile obținute în mai multe teste de performanțe. Pentru început am folosit profilul Standard cu setări implicite și profilul Maximum Performance din Windows.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 8130 (Graphics – 9191, Physics – 14329);
- 3DMark 13 – Time Spy: 3664 (Graphics – 3438, CPU – 5849);
- PassMark: Rating: 6061, CPU mark: 13580, 3D Graphics Mark: 8482;
- GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5142, Multi-core: 19749;
- CineBench R15 (best run): OpenGL 107.44 fps, CPU 957 cb, CPU Single Core 173 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 191.56 fps, Pass 2 – 58.96 fps.
Am reluat apoi testele cu procesorul sub-alimentat la – 150 mV în timp ce am încercat să smulgem mai multă performanță și din placa video. Într-un final, am găsit setările stabile care aduc un salt al frecvențelor de lucru de 180 MHz pe nucleul și 400 MHz pe memorie, iar rezultatele sunt următoarele.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 14167 (Graphics – 10047, Physics – 16368);
- 3DMark 13 – Time Spy: 4001 (Graphics – 3739, CPU – 6654);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 1948;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 7101;
- PCMark 10: 5271;
- PassMark: Rating: 6125, CPU mark: 14692, 3D Graphics Mark: 8672;
- GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 4166 Multi-core: 22822;
- GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 5174, Multi-core: 22201;
- CineBench R15 (best run): OpenGL 103.97 fps, CPU 1153 cb, CPU Single Core 172 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 205.23 fps, Pass 2 – 76.22 fps.
Acest profil ajustat manual a adus sporuri vizibile de performanțe, deoarece procesorul sub-alimentat a putut să se desfășoare mai bine și să atingă frecvențe de lucru mai mari, în timp ce interfața grafică NVIDIA a beneficiat și ea de sporuri de performanță de 7 – 10 procente datorită frecvențelor mărite de lucru ale nucleului și memoriei. Îmbucurător este și faptul că acest profil nu a dus la creșterea temperaturilor de lucru, după cum se observă mai jos.
Fiind vorba de un laptop de jocuri, să ne aruncăm o privire și asupra acestui capitol. Am ales o suită reprezentativă de jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, iar rezultatele au fost culese atât cu profilul implicit, cât și cu profilul ajustat manual Tweaked.
FHD Standard | FHD Tweaked | |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset) | 52-64 fps | 58-70 fps |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 56 fps | 60 fps |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset) | 88 fps | 96 fps |
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA) | 53 fps | 57 fps |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 43 fps | 47 fps |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 46-56 fps | 52-64 fps |
Imaginile luate din HWInfo de mai jos arată comportamentul CPU și GPU în FarCry 5 și Witcher 3 cu profilul standard și ventilatoarele setate pe Auto, singurul profil existent de altfel, condiții în care nivelul de zgomot a atins 45 – 46 dB.
În cazul sub-alimentării procesorului, situația temperaturilor și frecvențelor de lucru în timpul testului cu Witcher 3 se prezintă astfel.
Atunci când Nitro 7 este folosit pe baterie, se observa ca interfața grafică NVIDIA se comportă în continuare bine, însă procesorul atinge abia 2 GHz, cu scăderi la 1,6 GHz, ceea ce se traduce în realitate prin gâtuiri ocazionale.
În final, prezentăm situația în cazul utilizării profilului Tweaked, deci cu procesor sub-alimentat, placă video supra-tactată și ventilatoare setate pe Auto.
Pentru cei care doresc un rezumat al testelor, situația arată cam așa:
- Standard profile (default CPU/ GPU settings): CPU: ~3.82 GHz, 75 C; GPU: ~1.6 GHz, 68 C;
- Standard profile (-150 mV undervolted CPU, default GPU): CPU: ~3.9 GHz, 77 C; GPU: ~1.64 GHz, 69 C;
- Tweaked profile (-150 mV undervolted CPU, +180 MHz Clock GPU / +400 MHz Memory GPU): CPU: ~3.9 GHz, 78 C; GPU: ~1.8 GHz, 72 C.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire de pe Nitro 7 este unul destul de simplist, implementarea fiind similară celor văzute pe alte laptopuri Acer. Acest sistem folosește două ventilatoare Aeroblade cu turație ridicată și un ansamblu de trei conducte pentru transfer termic care acoperă procesorul și cipul video. După cum am văzut deja, sistemul este capabil și reușește să mențină temperaturi maxime de 70 de grade pe procesor în cursul activităților intensive.
Din păcate, o bună parte din căldura internă este disipată prin intermediul carcasei metalice, iar acest lucru face ca Nitro 7 să fie neplăcut de cald. Zona de deasupra tastaturii atinge temperaturi de până la 49 de grade, în timp ce zona tastelor WASD atinge 47 de grade, iar capacul inferior ajunge în zona componentelor interne gurmande și la 55 de grade, fiind deci semnificativ mai cald decât cel al implementării Nitro 5 cu GTX 1050 Ti.
Ventilatoarele sunt destul de tăcute, atingând un nivel sonor maxim de 45 – 46 dB. Nu exista însă profiluri de ajustare a turației, Auto fiind singurul regim disponibil. Ventilatoarele se învârt și într-un regim normal de utilizare precum office sau navigare Web, însă la turații scăzute cu un nivel sonor greu sesizabil. Nu am remarcat zgomote electrice sau electronice, însă acest aspect variază în general prea mult pentru a putea garanta că alte exemplare nu au probleme.
Acer Nitro 7 oferă o interfață wireless Intel 9560 cu arhitectură 2×2 care oferă și compatibilitate Bluetooth 5.0, aceasta comportându-se ireproșabil atât la apropiere cât și la distanțe mai mari cu obstacole. Acest modul Wi-Fi este însoțit de un adaptor Gigabit Ethernet Realtek RTL8168/8111. Dotările sunt completate de un webcam HD care oferă o imagine cam zgomotoasă și cam spălăcită, dar care este totuși ceva mai bun decât majoritatea modelelor văzute pe laptopurile mid-range. Acest webcam este însoțit de două microfoane, însă nu și de un modul infraroșu pentru autentificare.
Sistemul audio folosește două incinte care se fac auzite prin fantele amplasate lateral pe capacul inferior, calitatea acestora fiind însă banală. Nivelul sonor maxim măsurat a fost de 76-78 dB și nu am sesizat distorsiuni, însă sunetul este agresiv la volum maxim, mediile sunt neimpresionante, iar joasele sunt redate prea slab și doar începând de la 115 Hz, ceea ce nu este de mirare ținând cont de dimensiunile reduse ale incintelor.
Baterie și autonomie
Bateria aleasă de Acer are o capacitate de numai 58 Wh, un neajuns cauzat de nevoia scăderii costurilor de producție pentru a putea oferi un preț final mai bun. Chiar dacă laptopul folosește un ecran de 60 Hz iar tehnologia NVIDIA Optimus este la post, puterea hardware-ului și capacitatea mică a bateriei nu sunt o combinație optimă, iar autonomiile sunt modeste.
- 5h – editare text Google Drive, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
- 5h – redare video YouTube Full HD, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
- 6h:15m – redare Netflix Full HD, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
- 3h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
- 1h:10m – jocuri (Shadow of Mordor), Max Performance Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit, fps limit of 40.
În cazul în care veți alege un laptop Nitro 7 cu ecran de 144 Hz, aceste autonomii vor fi și mai scăzute.
Laptopul este însoțit de un adaptor compact de 135W, o putere adecvată pentru configurația aceasta. Nu există însă funcția de încărcare rapidă, bateria urmând să ajungă de la 0 la 100% în peste două ore, iar portul USB-C nu oferă nici el funcția de încărcare, deci adaptorul este singura metodă disponibilă.
Preț și disponibilitate
Acer Nitro 7 va ajunge în ofertele magazinelor locale în următoarele săptămâni, prețurile acestuia urmând să înceapă de la 1200 EUR. Vom actualiza acest segment cu informații despre configurații și stocuri atunci când acestea vor deveni disponibile.
Concluzii
Nu încape îndoială că Nitro-ul 7 este un excelent laptop mid-range, un produs multivalent ce bifează cu brio cerințele gamerilor, dar mai ales ale utilizatorilor din medii profesionale, unde un produs solid și cu un design simplist va fi preferat în dauna unuia cu multe brizbrizuri estetice, caracteristice gamelor de notebook-uri similare.
Calitatea și rigiditatea construcției Nitro-ului 7 rivalizează cu produse din game superioare de preț, însă vine la rândul său cu un preț mai ridicat decât al modelelor Nitro 5 cu care versiunea 7 împarte toate celelalte caracteristici: ecran, tastatură, sistem de răcire, baterie, conectică. Astfel, Nitro 7 este un Nitro 5 în haine de gală, așadar rămâne la latitudinea fiecăruie dintre voi să decidă care dintre cele două serii oferă ceea ce vă doriți.
Personal, mă aștept ca seria Nitro 5, în versiunea sa din 2019 pe care o vom analiza într-un articol separat, să rămână exponenta raportului excelent preț/capabilități, în vreme ce Nitro 7 să fie un produs de nișă ce se adresează celor dispuși să plătească extra pentru carcasa metalică. Prețul său urcă însă spre modelul din gama următoare, noul Predator Helios 300, un produs superior prin prisma tastaturii RGB și a soluției de răcire mai complexe, fapt ce ar putea determina pe mulți dintre voi să opteze mai degrabă pentru această variantă.
În concluzie, Nitro-ul 7 este un produs reușit, cu multe puncte forte și relativ puține neajunsuri importante, dar în același timp un produs plasat între nișe, fapt ce ar putea trimite potențialii cumpărători fie spre modelul mai accesibil, Nitro 5, sau spre cel superior, Heliso 300. Decizia stă în mâinile voastre, astfel că vă recomand să analizați cu atenție ofertele existente la momentul în care citiți acest articol, luând în seamă desigur și ofertele rivalilor de la Asus, Lenovo sau HP, fiecare dintre aceștia oferind la rândul lor produse competente în segmenetul Nitro-urilor.
Pro:
- carcasă metalică solidă cu design simplu elegant
- tastatură bună și touchpad excelent
- ecran IPS mat suficient de bun
- performanțe foarte bună după ajustări manuale
- sistem de răcire tăcut și eficient
- modul wireless rapid
Contra:
- carcasa colțuroasă și cu finisaje care atrag mizeria și amprentele
- fără card reader și Thunderbolt 3
- carcasa metalică se încălzește puternic
- baterie mică de 58 Wh