GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Predator 17 G9-793 review – laptop de gaming performant cu grafică Nvidia GTX 1070

Testat pe data de 23 septembrie 2016
Pe scurt: Acer Predator 17 G9-793 este un laptop de gaming construit pe o platformă hardware Intel Skylake HQ și placă video Nvidia GTX 1070, ce se remarcă prin performanțe bune și un preț ușor mai accesibil decât al altor laptopuri din această clasă. El vine însă cu o serie de compromisuri mai mult sau mai puţin deranjante, unele dintre ele greu de acceptat în condițiile în care concurența în segment devine tot mai acerbă și pe piața românească.
Produs testat: Acer Predator 17 G9-793   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.75/5    Pret: 7900 Lei

A trecut un an de când Acer a debutat cu succes în segmentul laptopurilor pentru jocuri cu modelul Acer Predator 17 G9-791, astfel că a venit vremea unui update.

Cu alte cuvinte, gama de laptopuri Predator se extinde cu modelul Predator 17 G9-793, care iese în evidenţă prin utilizarea noii plăci video Nvidia GeForce GTX 1070 în locul cipului GTX 980, implementarea unui port Thunderbolt 3 şi a unor mici retuşuri de design.

În rest, asemănările cu precedesorul său sunt izbitoare, începând cu aspectul, continuând cu tastatura sau porturile și ajungând în final la platforma hardware, propulsată în continuare de procesoare Intel Core HQ Skylake.

Prin urmare noul Acer Predator 17 este același laptop ce se adresează în utilizatorilor care au nevoie de performanţe bune la un preţ corect, ştiut fiind faptul că prima generaţie a fost mai accesibilă decât rivalii săi direcţi de pe piaţă. Iar o dată cu implementarea cipurilor grafice Nvidia 10, el devine o adevărată bestie în jocuri sau aplicațiile ce pot beneficia de core-urile CUDA ale acestora. Mai multe veți afla în review-ul de mai jos, impresiile noastre fiind adunate în urma unei perioade de test de circa două săptămâni cu o versiune de pre-producţie.

Asus Predator 17 iese in evidenta prin designul agresiv

Acer Predator 17 iese în evidență prin designul agresiv

Specificaţii tehnice Acer Predator 17 G9-793

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Acer Predator 17 G9-793:

Acer Predator 17 G9-793
Ecran17.3 inch, rezolutie 3840×2160 pixeli, IPS, non-touch
ProcesorIntel Skylake Core i7-6700HQ, quad-core 2.6 GHz (3.5 GHz TBoost)
Placa videoNvidia GTX 1070 3GB
Memorie32 GB DDR4 2133Mhz (4xDIMMs – pana la 64 GB)
StocareSSD 512 GB NVMe + HDD 2 TB 2.5″
ConectivitateWireless AC Qualcomm Atheros , Gigabit LAN, Bluetooth 4.1
Porturi4x USB 3.0, 1x USB 3.1 with Thunderbolt 3 support, HDMI, DisplayPort
Baterie90 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni423 x 321 x 41.6 mm
Weight4.25 kg
Extrastastatura iluminata, sistem audio 4.2

Ce ne-a plăcut

Aşa cum spuneam, din punct de vedere estetic nu trebuie să te aştepţi la surprize majore din partea noii generaţii Predator 17. Vorbim în continuare despre un laptop masiv, cu design agresiv, tipic pentru acest segment de piaţă, care păstrează însă în continuare elemente estetice inspirate de laptopurile Asus ROG de generaţie mai veche.

Finisajul este plăcut la atingere şi rezistă cu bine în timp, iar carcasa neagră acoperită cu un plastic cauciucat contrastează puternic cu cele două bare roşii de pe laterale şi cu numeroasele LED-uri roşii, în timp ce partea din spate beneficiază de un design mai complex.

Toate porturile sunt amplasate pe părțile laterale: în stânga există două porturi USB și o unitate optică, iar în dreapta alte două porturi USB, un conector USB Type-C, LAN, HDMI și DisplayPort, principala noutate la acest capitol fiind includerea unui port Thunderbolt 3.

Aranjarea porturilor pentru Acer Predator 17

Aranjarea porturilor pentru Acer Predator 17

Acer respectă strategia adoptată de companiile rivale şi în privinţa ecranului, cu finisaj mat și panel IPS. Acesta are o diagonală de 17.3 inch şi este disponibil atât cu rezoluţie Full HD (1920 x 1080 pixeli), cât şi cu rezoluţie QHD (3840 x 2160 pixeli). În plus, indiferent de rezoluţia aleasă, display-ul suportă tehnologia GSync dezvoltată de Nvidia care elimină artefactele din imagini, iar rata de refresh este de 60 Hz.

Noi am avut la test versiunea cu ecran QHD, iar acesta oferă un contrast de bună calitate, cu un negru adânc, luminozitate ridicată şi o acurateţe foarte bună a culorilor.

Toate aceste calităţi sunt evidenţiate şi în cadrul testelor efectuate cu un colorimetru:

  • acoperire: 100% sRGB, 98% NTSC, 100% AdobeRGB;
  • gamma: 2.3;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 324 cd/m2 la priză;
  • constrast la luminozitate maximă: 670:1;
  • punct de alb: 6800 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.48 cd/m2;
  • DeltaE medie: 2.19 necalibrat, 1.06 calibrat.

acer-predator-17-ecran-luminozitate

La prima vedere, tastatura este similară cu cea de pe generaţia mai veche şi oferă un layout corespunzător, cu secţiune NumPad şi săgeţi direcţionale separate uşor de restul tastelor inclusiv printr-o bandă roşie estetică. Tastele sunt plăcute la atingere şi au o cursă adâncă de 2 mm, iar rezistenţa lor scăzută permite o viteză mare de tastare. Tastatura este iluminată, însă nu ai posibilitatea de a ajusta intensitatea iluminării, care este destul de scăzută, iar layout-ul este practic în patru zone distincte care pot fi iluminate independent.

La rândul său, trackpadul are dimensiuni generoase şi gestionează bine swipe-urile, gesturile sau tapurile, în timp ce click-urile fizice sunt mecanice, iar suprafața este iluminată pe margini în roşu.

Trackpadul se achita cu bine de sarcini

Trackpadul se achita cu bine de sarcini

Din punct de vedere hardware, am primit la test versiunea high-end a laptopului, care mizează pe procesorul Intel Core i7-6700HQ cuplat cu placa video Nvidia GTX 1070 cu 3 GB RAM, 32 GB RAM DDR4 şi stocare duală pe SSD. Astfel, există un SSD de tip NVMe (care se conectează prin PCI Express) cu capacitatea de 512 GB pentru stocarea sistemului de operare şi un HDD de 2 TB folosit pentru date. Este important să menţionăm că placa video Nvidia rulează în permanenţă, întrucât placa video integrată Intel HD 530 este dezactivată ca urmare a prezenţei tehnologiei GSync (GSync și Optimus nu sunt compatibile).

Chiar dacă pe piaţă există şi soluţii mai puternice (procesor Intel Core din seria HK ce pot primi overclocking sau placă video cu 6 GB RAM), platforma de top pentru care a optat Acer este suficient de performantă pentru marea masă a utilizatorilor, mai ales dacă luăm în calcul preţul.

Pe de altă parte, dacă cumperi o configurație mai de bază, este bine să ştii că poţi face upgrade la memoria RAM şi unităţile de stocare.

Memoria RAM si unitatile de stocare pot fi inlocuite

Memoria RAM si unitatile de stocare pot fi inlocuite

Este de la sine înţeles că laptopul obţine performanţe bune în orice tip de activitate, aşa că poate este mai bine să lăsăm cifrele să vorbească, cu menţiunea că rezultatele din benchmark-uri vor fi probabil mai bune în cadrul versiunilor finale prezente pe piaţă.

  • 3DMark 11: P14543;
  • 3DMark 13: Cloud Gate –22722, Sky Driver – 25582, Fire Strike – 11894, Time Spy – 4744;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 3292;
  • Cinebench 3 32-bit: Single-Core: 3390, Multi-core: 12614;
  • CineBench 11.5: OpenGL 64.2 fps, CPU 7.20 pct, CPU Single Core 1.31 pct;
  • CineBench R15: OpenGL 101.8 fps, CPU 650 cb, CPU Single Core 137 cb.

Datele arată că performanţele, inclusiv cele din jocuri, sunt mai bune cu 30-70% față de modelul anului trecut, datorită noii placi video de la Nvidia. Astfel, poţi rula excelent jocurile la rezoluţie Full HD, în timp ce dacă apelezi la rezoluţia 4K va trebui să reduci din nivelul detaliilor pentru a obţine circa 60 fps.

FHD UltraUHD Medium
UHD Ultra
Shadow of Mordor122 fps65 fps47 fps
FarCry 467 fps51 fps43 fps
Grid Autosport122 fps112 fps72 fps
Tomb Raider130 fps102 fps42 fps
Bioshock Infinite86 fps
Total War: Attila37 fps41 fps26 fps

Am observat ca pe modelul nostru de test, în cele mai multe jocuri procesorul nu a rulat la frecvenţa sa nominală, însă acest lucru nu are un impact vizibil asupra performanţelor. În schimb, reţine că atunci când nu ai laptopul în priză atât procesorul, cât şi placa video rulează la frecvenţe mai mici, ceea ce se va traduce prin performanţe mai slabe în jocuri, vizibile în special dacă foloseşti rezoluţia 4K.

Laptopul foloseşte două ventilatoare care, în ciuda faptului că rulează permanent, nu se fac simţite decât sporadic din punct de vedere acustic în utilizarea zilnică. Atunci când platforma hardware este cu adevărat solicitată zgomotul acestora devine mai puternic, undeva la 48-50 dB în jocuri, însă este foarte posibil ca în astfel de situaţii să foloseşti oricum căştile. În schimb, temperaturile rămân în plaja normală în permanenţă şi teoretic poţi folosi dispozitivul şi pe genunchi, întrucât suprafaţa laptopului nu trece de 40 de grade.

Unitatea optica poate fi inlocuita cu un ventilator suplimentar

Unitatea optica poate fi inlocuita cu un ventilator suplimentar

Interesant este că Acer permite înlocuirea unităţii optice cu un ventilator suplimentar, însă din proprie experienţă îţi putem spune că nu merită efortul, întrucât diferenţele sunt aproape insesizabile: temperaturile scad cu cel mult 1 grad.

acer-predator-17-temperaturi-daily

acer-predator-17-temperaturi-load

Din punct de vedere al conectivităţii, Acer Predator 17 este echipat cu Wi-Fi AC, Bluetooth 4.1 şi LAN Gigabit. Una dintre cele mai interesante funcţii este posibilitatea de a folosi simultan internetul prin Wi-Fi şi printr-o conexiune pe cablu. În plus, ambele tipuri de conexiuni rulează ireproşabil atunci când eşti lângă router, fără întreruperi sau căderi ale semnalului.

Sistemul audio implementat de Acer este de tip 4.2, cu 4 difuzoare grupate în două perechi şi cu două subwoofere amplasate pe partea din spate. Puterea totală a sistemul este de 12 W, iar calitatea sunetului este mai bună decât în cazul multor altor laptopuri, chiar dacă bass-ul nu-şi face simţită prezenţa atât de mult pe cât ne aşteptam.

Sistemul audio are si doua subwoofere

Sistemul audio are si doua subwoofere

Ce scârţâie

Acer nu a renunţat la unele elemente deranjante de design, cum ar fi logo-ul foarte pronunţat de pe capac şi barele de lumină care în mod normal nu pot fi oprite. Spun “în mod normal” pentru că acestea pot fi oprite concomitent cu oprirea iluminării tastaturii, dar este evident că pe timp de noapte nu vei apela la această soluţie. În plus, şi iluminarea butonului de Power este deranjantă, iar vizionarea unui film într-o cameră întunecată nu va fi tocmai o experienţă plăcută din toate aceste motive.

Un alt neajuns este profilul înalt al marginilor din partea frontală, care lasă urme destul de pronunţate pe încheieturile mâinilor.

LED-urile de pe tastatura sunt foarte deranjante pe timp de noapte

LED-urile de pe tastatura sunt foarte deranjante pe timp de noapte

De asemenea, am remarcat un uşor efect de bleeding în colţurile de jos ale ecranului, cauzate de faptul că bezel-ul laptopului intră în contact cu panel-ul în mai multe puncte. Totuşi, este posibil ca unităţile finale de producţie să nu fie afectate de această poblemă.

Chiar dacă în mare parte tastatura este decentă, există şi câteva neplăceri, cauzate în special de rezistenţa precară a tastelor. Practic, tastele sunt prea uşor de apăsat, motiv pentru care se întâmplă frecvent să apeşi taste greşite şi să fii nevoit să corectezi cuvintele, cel mpuțin până când te vei obișnui cu feedback-ul.

Un alt aspect de menționat sunt ventilatoarele ce folosesc sistemul DustBuster, prin care ocazional acestea se învârt în direcţia opusă pentru a împinge praful în exterior. Efectul negativ este un zgomot diferit şi deranjant.

Nu în ultimul rând, conexiunea Wi-Fi oferă viteze slabe atunci când te îndepărtezi de router la 10 metri, cu doi pereţi despărţitori. Cel mai probabil, problema este cauzată de un design precar al antenei, întrucât conexiunea Wi-Fi departe de router era modestă şi pe prima generaţie, care beneficia de un alt modul wireless.

Fiind un laptop cu hardware performant, ecran 4K și fără Optimus, autonomia Predatorului G9-73sa nu ajunge nici măcar la 3 ore. Iată ce am reușit să o “stoarcem” din noul Predator 17 în funcţie de modul în care l-am utilizat:

  • 2 ore şi 15 minute – browsing uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 2 ore şi 15 minute – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 2 ore şi 50 de minute – video .mkv 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 2 ore şi 45 de minute – video .mkv 4K fullscreen aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 1 oră şi 40 de minute – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON.
  • 2 ore şi 40 de minute – jocuri, High Performance Mode, limitare la 45 fps, ecran la 30%.

Preţ Acer Predator 17 G9-793 şi disponibilitate

Acer Predator 17 G9-793 este deja disponibil pe piaţa din România, însă pentru moment într-o singură versiune. Aceasta are ecran Full HD, procesor Intel Core i7-6700HQ, 16 GB RAM, placă vieo Nvidia GTX 1070 cu 6 GB RAM şi SSD cu capacitatea de 256 GB. Preţul acestei versiuni este de circa 7900 lei.

Vom actualiza acest articol pe măsură ce Acer aduce în România şi alte versiuni ale laptopului.

Concluzii

Predatorul G9-793 este un upgrade semnificativ din punct de vedere al performanțelor în jocuri față de modelul lansat în 2015, însă în același timp nu rezolvă niciunul dintre neajunsurile predecesorului (multitudinea de LED-uri colorate și imposibil de stins, construcția butucănoasă, performanțele Wi-Fi slăbuțe și nu în ultimul rând, experiența oferită de tastatură). Astfel, el nu este cel mai performant, cel mai stilat sau cel mai bine echipat laptop de 17-inch al momentului, însă chiar și așa este un pachet bun raportat la preț, ceva mai mic decât al competitorilor direcți.

Competitori care sunt reprezentați de către Asus ROG G752VS, Alienware 17 și MSI GT72VR Dominator Pro, care cel mai probabil va fi și el disponibil în România în lunile ce vor veni, fiecare cu propriile puncte forte și mici neajunsuri.

Așadar, dacă doriți un laptop de gaming cu ecran de 17-inch, performanțe bune și un preț corect, Acer-ul Predator 17 G9-793 este o opțiune de luat în calcul. Însă trebuie menționat și în concluzie că personal m-as fi așteptat la un update mai serios, în condițiile în care competiția nu doarme și oferă unități mai compacte și mai ușoare, soluții de răcire mai silențioase, tastaturi mai bine adecvate cerințelor unui gamer sau panel-uri cu rate de refresh superioare (până la 120 Hz în cazul opțiunilor FHD), printre altele.

Acer Predator 17 este un laptop performant pentru jocuri cu un pret accesibil

Acer Predator 17 este un laptop de gaming performant, cu un preț corect, însă nu lipsit de neajunsuri și de unele lipsuri pe care ni le-am dori pe un dispozitiv lansate la finalui lui 2016

Pro

  • construcţie bună
  • display de calitate
  • performanţe bune

Contra

  • masiv şi greu, chiar și pentru clasa sa
  • multe LED-uri deranjante ce nu pot fi dezactivate
  • sistem de răcire zgomotos

1 comentariu

  1. Bogdan

    5 noiembrie 2016 la 14:48

    Tind sa cred ca abia acesta e review-ul obiectiv si neplatit pe care il cautam. Nicaieri nu am gasit precizat faptul ca acele luminite nu se pot stinge separat si doar pentru acest lucru imi e clar ca trebuie sa ma orientez catre un alt brand. Iar sistemul de racire presimteam ca e mult mai galagios decat o spun alte recenzii, de pe situri cu pretentii cica. Si asta pentru ca e neschimbat fata de cel de anul recut, si ala e mult mai galagios decat ce ofera msi, asus, nu mai spun de clevo. Multumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri