Acer Predator Helios Neo 18 review (2024, laptop de gaming, 18-inch)
În acest review discutăm despre Acer Predator Helios Neo 18, cel mai accesibil laptop de gaming cu ecran de 18-inch disponibil în prima parte a lui 2024.
Un prieten și-a cumpărat recent acest laptop, iar eu l-am împrumutat pentru câteva zile, fiindcă eram nerăbdător să testez un nou Acer Predator după câțiva ani.
Iar acest Helios Neo 18 este deosebit de interesant, fiind cel mai accesibil laptop de tip desktop-replacement, cu ecran de 18 inci, disponibil în prezent în magazine.
Desigur, această serie nu este la fel de rafinată ca modelul Predator Helios 18, anumite aspecte fiind oarecum sacrificate pentru a atinge nivelul de preț dorit. Astfel, această linie este disponibilă doar cu specificații GPU de nivel mediu, spre deosebire de modelul Helios 18 pe care îl puteți configura cu GPU RTX 4080/4090.
Dincolo de specificații, construcția este parțial din plastic, tastatura are doar 4 zone RGB, modulul de răcire este destul de elementar și abia ține pasul cu o platformă i9 + RTX 4070 în acest șasiu mare de 18 inci, iar difuzoarele sunt mediocre. Dar, din punct de vedere funcțional, acest Predator Helios Neo 18 este un laptop foarte competitiv pentru costul său (aproximativ 9500 lei pentru configurația testată).
Specificații– Acer Predator Helios Neo 18
2024 Acer Predator Helios Neo 18 PHN18-71 | |
Ecran | 18-inch, 16:10, non-touch, finisaj mat, QHD+ 2560 x 1600 px IPS, 240 Hz 3ms, 100% DCI-P3 color, 450-nits SDR |
Procesor | Intel 14th gen Raptor Lake Refresh, Core i9-14900HX, 8C+16c/32T, up to 5.8 GHz Max Turbo |
Video | Intel UHD + Nvidia GeForce RTX 4070 Laptop 8GB graphics (up to 140W with Dynamic Boost) cu MUX, Advanced Optimus, GSync |
Memorie | 32 GB DDR5-5600 RAM – up to 64 GB (2x DIMMs) |
Stocare | 1 TB SSD (Samsung PM9A1 drive) – 2x M.2 PCI 4.0 x4 sloturi |
Conectică | WiFi 6E (Killer 1675i) 2×2 cu Bluetooth 5.3, Gigabit LAN (Killer E3100) |
Porturi | Stânga: RJ45 Lan, 1x USB-A 3.2 gen1, micro SD card reader, audio jack Spate: 2x USB-C with Thunderbolt 4 (cuvideo, data, power), HDMI 2.1 FRL, power Dreapta: 2x USB-A 3.2 gen2, K-Lock, status LEDs |
Baterie | 90Wh, 330 W încărcător, încărcare USB-C la 100W |
Dimensiuni | 404 mm or 15.90” (w) x 312 mm or 12.28″ (d) x up to 29 mm or 1.14” (h) |
Greutate | 3.27 kg + 1.3 kg încarcător |
Extras | format standard cu ecran de 18-inch și unghi dechidere de 150-grade, tastatură cu NumPad și iluminare 4-zone RGB, touchpad mare, cameră HD, sunet stereo |
Construcție și design
Acest Predator Helios Neo 18 este un laptop de 18 inci din segmentul mediu.
Asta înseamnă că este un șasiu mare, după cum se poate observa după marginile din jurul ecranului și din cocoașa suplimentară din spatele ecranului. Aș spune chiar că este inutil de mare pentru hardware-ul din interior. Cântărește 3,27 kilograme în această variantă, și va trebui să țineți cont și de încărcătorul de 1,3 kg din rucsac.
Poziționarea sa pe segmentul mediu înseamnă, de asemenea, că s-au tăiat unele detalii pentru a ține costurile la distanță. Astfel, doar partea capacului este realizată din metal, în timp ce șasiul principal și partea inferioară sunt din plastic.
Calitatea construcției este totuși bună, cu un capac robust și doar o ușoară flexibilitate în puntea principală. Dar, prin comparație, șasiul Predator Helios 18 este mai bine realizat și mai rafinat.
De asemenea, nu există elemente RGB pe această serie, cu excepția unui logo iluminat RGB pe ecran (care este legat în mod implicit de setarea RGB a tastaturii, dar care poate fi controlat individual sau dezactivat dacă doriți). Acesta arată minimalist atunci când este aprins, dar este în mare parte același logo Predator din ultimii ani. O versiune mică a aceluiași logo este plasată sub ecran, pe care o prefer față de inscripția PREDATOR pe care o puneau acolo în trecut.
Per total, acest laptop arată bine, cu schema de culori albastru-închis caracteristică dispozitivelor Predator din ultimii ani și elemente de branding limitate. Capacul metalic tinde să se arate amprentele ușor, dar interiorul din plastic este destul de rezistent.
Asigurați-vă doar că îndepărtați toate autocolantele care vin lipite peste tot pe acest laptop din cutie, așa cum a făcut prietenul meu pe această unitate. Din cutie, există o mulțime de stickere peste tot în interior și pe rama ecranului.
În ceea ce privește ergonomia, nu prea aveți de ce să vă plângeți aici. Acer a implementat picioare de cauciuc aderente, margini prietenoase, balamale solide și o mulțime de porturi aliniate în jurul părților laterale. Ecranul se rabatează la aproximativ 150 de grade, ceea ce este bine pentru un înlocuitor de desktop de 18 inci, iar balamalele se ajustează ușor cu o singură mână.
IO-ul este răspândit pe marginile din stânga, dreapta și spate și include tot ce ți-ai dori pe un laptop modern, cu excepția unui cititor de carduri SD de dimensiuni normale.
Tastatură și touchpad
Tastatura este un layout standard pentru laptopurile Predator de mari dimensiuni și per total unul dintre cele mai bune layout-uri de dimensiuni normale de pe piață.
Toate tastele sunt de dimensiuni normale și spațiate corespunzător, inclusiv săgețile și secțiunea NumPad. În plus, săgețile sunt ușor distanțate de tastele din jur, ceea ce este ideal. Singura parte neobișnuită este rândul de sus al NumPad-ului, ocupat de câteva taste media în daune unor taste dedicate mai funcționale dedicate, cum ar fi Home sau End.
Experiența de tastare este bună aici, de genul celei pe care o aștepți de la o tastatură modernă cu dom de cauciuc. Feedback decent, acționări clicky, apăsări silențioase. Cu excepția lui Space, desigur.
Tastele sunt iluminate RGB, cu control pe 4 zone în software. LED-urile sunt destul de luminoase și uniforme, dar multă lumină strălucește de sub capacele tastelor.
Ceea ce mă deranjează este faptul că trebuie să apeși o tastă pentru a readuce iluminarea la normal după ce acestea se sting. Majoritatea celorlalte laptopuri permit trezirea tastaturii cu o glisare peste touchpad, dar nu și acesta.
Apropo, touchpad-ul este spațios și neted și se descurcă foarte bine la utilizarea zilnică.
Iar în ceea ce privește elementele biometrice, aici nu există.
Ecran
Ecranul de pe această unitate este de 18 inci 16:10 și este un panou IPS mat BOE mat oferit și de alte mărci din această clasă.
Este un ecran foarte bun per total, destul de luminos, cu culori bogate și precise. Nivelul de negru nu e grozav, în special la niveluri mai ridicate de luminozitate, astfel, contrastul este de numai aproximativ 1000:1, dar lăsând asta la o parte, sunt puține lucruri care să nu vă placă aici.
Acest panel este, de asemenea, perfect adecvat pentru jocuri, cu o rată de refresh de 240 Hz, timpi de răspuns rapizi și suport GSync.
Iată ce am obținut în testele noastre, cu un senzor X-Rite i1 Display Pro:
- Panel HardwareID: BOE BOE0B79 (NE180QDM-NZ2);
- Acoperire: 99,6% sRGB, 85,1% AdobeRGB, 99,2% DCI-P3;
- Gamma: 2,12;
- Luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 442,25 cd/m2 la putere;
- Luminozitate minimă în mijlocul ecranului: 17,12 cd/m2 la putere;
- Contrast la luminozitate maximă: 1050:1;
- Punct de alb: 6800 K;
- Negru la luminozitate maximă: 0,42 cd/m2;
- PWM: Nu.
A fost necesară o ușoară calibrare a culorilor din cutie la această unitate. Odată calibrat, eșantionul nostru s-a dovedit a fi uniform în ceea ce privește luminozitatea și acuratețea culorilor.
De asemenea, nu am avut parte de bleeding sau puncte luminoase notabil, spre deosebire de alte implementări ale acestui panou testate în trecut.
Hardware și performanțe
Modelul nostru de test este configurația de top a seriei Acer Predator Neo 18 PHN18-71, construită pe un procesor Intel Core i9-14900HX, 32 GB de memorie DDR5-5600, 1 TB de stocare SSD și o grafică duală: Nvidia RTX 4070 8GB dGPU și Intel UHD iGPU integrată în procesorul Intel.
Înainte de a continua, trebuie să menționez că această unitate de test este un model de retail cumpărat dintr-un magazin local și rulează cu software-ul disponibil la jumătatea lunii aprilie 2024 (BIOS 1.10, Predator Sense 5.0.1341, drivere Nvidia GeForce 552.12). Mă aștept ca puține lucruri să se mai schimbe cu software-ul ulterior.
Din punct de vedere al specificațiilor, acest Acer Predator Helios Neo 18 din 2024 este construit pe cele mai recente echipamente Intel și Nvidia disponibile până în prezent.
Core i9-14900HX este procesorul mobil de top al platformei Intel Raptor Lake Refresh 14th-gen, cu 24 de nuclee și 32 de fire. Este un rafinament al procesoarelor i9-13900HX de a 13-a generație de anul trecut, tot un design hibrid cu 8 nuclee de înaltă performanță cu două fire și 16 nuclee suplimentare de eficiență, care lucrează împreună sau separat în diverse sarcini. Designul și modulul termic al acestui Predator Neo 18 permit procesorului să funcționeze la 115W de putere susținută în sarcini solicitante ale CPU-ului, pe profil Turbo.
Pentru GPU, seria Predator Neo 18 este disponibilă cu cipuri RTX 4000 de nivel mediu. Ceea ce avem pe această mostră este dGPU RTX 4070 Laptop care rulează la o putere de până la 140W cu Dynamic Boost, și puteți, de asemenea, să-l configurați cu un RTX 4060 140W.
Există un MUX pe acest design și suport GSync, pentru performanțe de gaming fără compromisuri, precum și posibilitatea de a alege între Optimus normal sau Optimus avansat.
În ceea ce privește opțiunile de memorie RAM și de stocare, laptopul vine cu două DIMM-uri de memorie accesibile și două sloturi M.2 2280 SSD. Unitatea noastră are o configurație de 32 GB DDR5-5600, iar pentru stocare, este vorba de o unitate Samsung PM9A1 de 1TB.
Intrarea în interior pentru a ajunge la componente este destul de simplă, deoarece trebuie să scoateți panoul din spate, ținut în poziție de câteva șuruburi Torx – nu există însă niciun șurub pop-up, așa că va trebui să vă descurcați în jurul panoului de plastic cu o unealtă de prindere.
În interior veți găsi toate componentele, bateria și modulul termic. Deoarece modelele Helios Neo de 18 inchi și 16 inchi împart aceeași placă de bază, există o mulțime de spațiu nefolosit în interiorul acestui șasiu mai mare, iar Acer nu au folosit acest spațiu pentru niciun extra, cum ar fi o răcire mai bună sau difuzoare mai bune.
Cel puțin au depus efort pentru a implementa un scut pentru RAM și plăcuțe termice pentru SSD (fixate pe panoul D), ceea ce este rar pentru această clasă de preț.
Lăsând la o parte specificațiile, Acer oferă profilurile de alimentare standard în aplicația de control Predator Sense: Quiet, Balanced, Performance, Turbo, cu diverse setări de putere și profiluri de ventilator între ele, rezumate în tabelul următor.
Quiet | Balanced | Performance | Turbo | |
CPU only, PL1/PL2 TDP | 35/100W | 85/157W | 95/157W | 115/157W |
GPU only, max TGP | 55W | 8W | 115W | 140W |
Crossload Max GPU TDP + GPU TGP | 60W, 30 + 30 W | 115W, 35 + 80 W | 150W, 35 + 115 W | 185W, 45 + 140 W |
Noise at head-level, tested | <35 dBA | ~38 dBA | ~42-48 dBA | ~50 (auto) to 55 dBA (max fans) |
În afară de aceste profiluri principale de putere, puteți opta, de asemenea, pentru modul Advanced Optimus, Optimus obișnuit și doar dGPU pentru cipul Nvidia. Am păstrat laptopul în cea mai mare parte pe Optimus pentru utilizarea zilnică și teste, iar pentru jocuri am optat pentru modul dGPU.
Înainte de a trece la secțiunea de performanță, iată cum se descurcă acest laptop în utilizarea zilnică și în multitasking pe profilul Quiet, deconectat de la perete. Ventilatoarele sunt foarte silențioase în acest mod, dar nu stau niciodată la ralanti.
CPU/Graphics Performanță și Benchmarks
Trecând la sarcini mai solicitante, începem prin a testa performanța procesorului rulând testul Cinebench R15 de peste 15 ori într-o buclă, cu o întârziere de 1-2 secunde între fiecare execuție.
Procesorul Core i9 se stabilizează la o putere susținută de ~115W pe setarea Turbo, cu temperaturi de aproximativ 85-88 C și scoruri de ~4300 de puncte. Ventilatoarele se rotesc la ~45 dB la nivelul capului în acest mod, atunci când sunt menținute pe setarea Auto.
De asemenea, le puteți trece pe Max, care împinge turațiile la setările lor maxime și duce la o creștere notabilă a zgomotului, la 55 dBA. Procesorul se situează în continuare la limita de 115W PL1, dar cu temperaturi mai scăzute.
Controlul voltajului este blocat atât cu XTU, cât și cu Throttlestop, și nu am apucat să analizez mai mult overclocking-ul acestei unități.
Trecerea la profilul Performance se traduce prin stabilizarea procesorului la ~95W și temperaturi în jurul valorii de 80, cu ventilatoare care se învârt mai silențios la ~42 dB la nivelul capului. Încă o dată, sistemul limitează puterea CPU-ului, iar performanța înregistrează o scădere de 10% față de profilul Turbo.
Pe Balanced, CPU se stabilizează la 85W, cu un zgomot al ventilatoarelor de 38 dBA. Modelul i9-14900HX obține 3500 de puncte în acest mod, aproximativ 80% din performanța Turbo.
Pe profilul Quiet, procesorul funcționează la aproximativ 35W, cu ventilatoare de sub 30 dBA și temperaturi în jurul a 60 de grade Celsius, dar cu performanțe limitate, la 40% din Turbo. Așadar, nu aș folosi acest mod Quiet pentru sarcini solicitante, ci aș rămâne mai degrabă la modul Balanced, mai versatil.
În continuare, am rulat întreaga suită de teste și benchmark-uri, pe profilul Turbo, cu GPU-ul setat pe modul Optimus și ventilatoarele pe Auto, și cu ecranul setat la rezoluția nativă QHD+.
Iată ce am obținut:
- 3DMark 13 – CPU profile: max – 12972, 16 – 9758, 8 – 8125, 4 – 4374, 2 – 2331, 1 – 1192;
- 3DMark 13 – Fire Strike (DX11): 26908 (Graphics – 30440, Physics – 40420, Combined – 11346);
- 3DMark 13 – Port Royal (RTX): 7675;
- 3DMark 13 – Time Spy (DX12): 13448 (Graphics – 12942, CPU – 17276);
- 3DMark 13 – Speed Way (DX12 Ultimate): 2996;
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7113;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 20050;
- PCMark 10: 8794 (Essentials – 11569, Productivity – 10437, Digital Content Creation – 15283);
- GeekBench 6.2.2: Multi-core: 18003, Single-Core: 2984;
- CineBench R15 (best run): CPU 4689 cb, CPU Single Core 316 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 11368 cb, CPU Single Core 839 cb;
- CineBench R23: CPU 29898 cb (best single run), CPU 26715 cb (10 min run), CPU Single Core 2180 cb;
- CineBench 2024: GPU 11421 pts, CPU 1603 pts (best single run), CPU 1568 pts (10 min run), CPU Single Core 128 pts;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 20.27 s.
Și iată câteva teste de referință pentru stații de lucru, pe același profil Turbo:
- Blender 3.4.1 – BMW scene – CPU Compute: 1m 21s;
- Blender 3.4.1 – BMW scene – GPU Compute: 17.57s (CUDA), 8.47 (Optix);
- Blender 3.4.1 – Classroom scene – CPU Compute: 3m 31s;
- Blender 3.4.1 – Classroom scene – GPU Compute: 34.20s (CUDA), 18.60s (Optix);
- Blender 3.6.5 – BMW scene – CPU Compute: 1m 27s;
- Blender 3.6.5 – BMW scene – GPU Compute: 17.17s (CUDA), 8.56 (Optix);
- Blender 3.6.6 – Classroom scene – CPU Compute: 3m 33s;
- Blender 3.6.5 – Classroom scene – GPU Compute: 33.07s (CUDA), 19.02s (Optix);
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 98.06;
- SPECviewperf 2020 – Catia: 68.98;
- SPECviewperf 2020 – Creo: 123.81;
- SPECviewperf 2020 – Energy: 43.23;
- SPECviewperf 2020 – Maya: 437.49;
- SPECviewperf 2020 – Medical: 38.93;
- SPECviewperf 2020 – SNX: 24.71;
- SPECviewperf 2020 – SW: 272.71.
- V-Ray Benchmark: 19659 – CPU, 1266 – CUDA, 1806 – RTX.
Performanțele acestui sistem sunt în mare parte la egalitate cu alte laptopuri puternice cu specificații similare.
Pe partea de CPU, această unitate Predator Neo se menține la egalitate cu ROG Strix G18 sau ROG Strix Scar 18 în majoritatea activităților, și vine doar cu un pas în urmă (cu aproximativ 5-15%) în activitățile susținute de CPU, cum ar fi Blender sau scorurile sintetice ale buclelor Cinebench. Totuși, pentru munca obișnuită și utilizarea în jocuri, limita de 115W PL1 aplicată procesorului în sarcini susținute nu afectează performanța într-un mod notabil.
Pe partea de GPU, scorurile sunt din nou la egalitate cu alte implementări full-power ale cipurilor Nvidia RTX 4070 de 140W, cum ar fi Strix G18 sau Lenovo Legion Pro 5i.
Desigur, acesta este încă un cip de nivel mediu, așa că, dacă performanța GPU este importantă pentru dvs., ar fi mai bine să alegeți în schimb un notebook 4080/4090 cu specificații superioare, atâta timp cât acesta se încadrează în bugetul dvs. Acer nu oferă aceste opțiuni de GPU pe modelul Predator Neo 18 PHN18-71, dar le oferă pe notebook-ul Predator 18 PH18-72 2024 de nivel superior.
Modul Balanced
Acest laptop funcționează destul de zgomotos pe Turbo cu ventilatoarele pe Auto, la aproximativ 45-50 dBA. Astfel, dacă sunteți dispus să sacrificați într-o oarecare măsură performanța pentru a păstra ventilatoarele mai silențioase, profilul Balanced este deosebit de interesant în acest caz.
Iată cum se comportă acest Predator Helios Neo 18 pe profilul Balanced, care limitează ventilatoarele la aproximativ 38 dB la nivelul capului.
- 3DMark 13 – CPU profile: max – 12583, 16 – 8054, 8 – 6623, 4 – 3893, 2 – 2094, 1 – 1093;
- 3DMark 13 – Fire Strike (DX11): 23897 (Graphics – 27555, Physics – 33017, Combined – 9916);
- 3DMark 13 – Time Spy: 11514 (Graphics – 11000, CPU – 15665);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 6396;
- CineBench R20 (best run): CPU 9179 cb, CPU Single Core 779 CB;
- Blender 3.6.5 – Classroom scene – CPU Compute: 4m 14s.
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 99.37;
- SPECviewperf 2020 – Catia: 65.23;
- SPECviewperf 2020 – Maya: 393.53;
- SPECviewperf 2020 – SW: 257.79.
Acestea sunt rezultate excelente, cu 10-25% mai mici decât în modul Turbo, dar cu un zgomot mult mai mic al ventilatorului și temperaturi încă acceptabile. Decalajul dintre capacități este mai semnificativ în activitățile care necesită un procesor intens, dar mai mic în cazul utilizării obișnuite și al celor mai solicitante activități.
Nu am apucat să testez celelalte profiluri pe acest laptop, din cauza constrângerilor de timp.
Performanța în jocuri – configurație RTX 4070 140W
Iată cum se descurcă acest laptop în jocuri.
Pentru modul Turbo, ventilatoarele sunt setate pe Auto, iar GPU-ul este overclockat la +100 MHz Core, + 200 MHz Memory. Celelalte profiluri sunt setările implicite furnizate.
Acer Predator Helios Neo 18 Core i9-14900HX + RTX 4070 Laptop 115-140W | QHD+ Turbo, dGPU, on desk | QHD+ Performance, dGPU, on desk | QHD+ Balanced, dGPU, on desk | QHD+ Silent, dGPU, on desk |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 60 fps (42 fps – 1% low) | 56 fps (38 fps – 1% low) | 50 fps (34 fps – 1% low) | 43 fps (28 fps – 1% low) |
Horizon Forbidden West (DX 12, Very High Preset, TAA) | 82 fps (52 fps – 1% low) | 79 fps (50 fps – 1% low) | 72 fps (44 fps – 1% low) | 44 fps (30 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX 12, Ultra Preset, TAA) | 89 fps (70 fps – 1% low) | 86 fps (69 fps – 1% low) | 78 fps (66 fps – 1% low) | 45 fps (36 fps – 1% low) |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 67 fps (36 fps – 1% low) | – | – | – |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 84 fps (48 fps – 1% low) | 81 fps (46 fps – 1% low) | 76 fps (44 fps – 1% low) | 45 fps (36 fps – 1% low) |
Resident Evil 4 (DX 12, Prioritize Graphics, TAA) | 92 fps (62 fps – 1% low) | 88 fps (60 fps – 1% low) | 80 fps (46 fps – 1% low) | 48 fps (36 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 99 fps (64 fps – 1% low) | 94 fps (62 fps – 1% low) | 86 fps (60 fps – 1% low) | 44 fps (36 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.04) (DX 12, Ultra Preset, TAAU) | 112 fps (78 fps – 1% low) | 108 fps (72 fps – 1% low) | 92 fps (46 fps – 1% low) | 44 fps (32 fps – 1% low) |
Mai multe teste gaming și o detaliere a modului de funcționare, temperaturilor interne și nivelului de zgomot în jocuri si taskuri complexe gășiți în review-ul detaliat de pe Ultrabookreview.com
Răcire, conectivitate și audio
Modulul termic al acestui laptop este destul de minimalist pentru un șasiu de 18 inci, iar acest lucru era de așteptat, judecând după temperaturile interne în sarcini susținute discutate în secțiunea anterioară.
Acesta include două ventilatoare destul de mici, patru radiatoare și o serie de heatpipes. Există metal lichid pe CPU, în timp ce GPU-ul primește pastă termică obișnuită, și am citit că Acer implementează doar un ventilator metalic Aeroblade pe partea de GPU, în timp ce ventilatorul CPU este o versiune din plastic cu un debit mai mic de aer.
În plus, spre deosebire de alte laptopuri de 18 inchi care împart un design intern cu omologii lor de 16 inchi, Acer a implementat heatpipes mai lungi pe partea de CPU pe acest design și nu a îmbunătățit ventilatorul în vreun fel pentru a umple spațiul suplimentar. Așadar, au mers pe cât de rentabil posibil aici.
În general, acest modul de răcire este bun pentru acest laptop, deși GPU-ul are tendința de a se încălzi destul de mult atunci când laptopul este așezat pe birou, deși este un 4070 și nu un 4080/4090 mai puternic. Mai robustul Predator Helios 18 implementează o răcire mai bună pentru a face față acestor GPU-uri, lucru pe care acest design nu ar fi capabil să îl facă.
Cu toate acestea, veți dori să așezați acest laptop pe un suport pentru sesiuni mai lungi de lucru și jocuri, pentru a menține componentele la niveluri termice mai confortabile, deoarece acest lucru îmbunătățește în mod considerabil fluxul de aer proaspăt în ventilatoare și are un impact pozitiv asupra temperaturilor interne.
În ceea ce privește nivelul de zgomot, așteptați-vă la 55 dBA pe Turbo cu ventilatoare maxime, 50 dBA pe Turbo cu ventilatoare Auto, 48 dBA de performanță, 38 dBA pe Balanced și sub 35 dBA pe profilul Quiet.
Acum, în ceea ce privește temperaturile exterioare ale carcasei, cotiera, suportul pentru tastatură și majoritatea zonelor cu care veți intra în contact rar depășesc 40 C pe oricare dintre profilurile testate, cu laptopul pe birou. Zona din jurul tastei Enter este însă cea mai caldă de pe acest șasiu, ceea ce este puțin neobișnuit.
Cu toate acestea, acest laptop nu a fost niciodată inconfortabil la atingere în timpul sesiunilor de gaming pe care le-am avut pe el, pe oricare dintre profilurile disponibile. Iar ridicarea lui pe un suport va ajuta la scăderea cu câteva grade a acestor temperaturi măsurate.
*Gaming – Balanced – joc Cyberpunk timp de 30 de minute, ventilatoare la ~42 dB
*Gaming – Turbo, pe birou – joc Cyberpunk 2077 timp de 30 de minute, ventilatoare la ~48 dB
Lăsând la o parte jocurile, acest laptop se menține silențios în utilizarea de zi cu zi, cu multitasking, browsing sau streaming video. Cu toate acestea, ventilatoarele nu sunt niciodată inactive, așa că le veți auzi într-un mediu liniștit, dar nu și într-un loc de muncă/școală obișnuit.
*Utilizare zilnică – streaming Netflix în EDGE timp de 30 de minute, profil silențios, ventilatoare la <30 dB
Pentru conectivitate, există Wireless 6E și Bluetooth 5 pe această unitate, precum și Gigabit Lan. Această mostră s-a comportat bine pe wi-fi cu configurația mea. Portul LAN este amplasat destul de ciudat în partea stângă, dar oricum nu folosesc internet prin cablu, așa că nu m-a deranjat.
Calitatea audio este slabă aici. Acer a pus doar două difuzoare mediocre în interiorul acestui șasiu de 18 inci, lăsând o mulțime de spațiu nefolosit care ar fi putut găzdui un sunet mai bun. Deci, în mod realist, așteptați-vă să folosiți căști pe acest laptop.
În cele din urmă, camera… există o cameră plasată în partea de sus a ecranului și flancată de microfoane, dar este 720p, așa că nu este deloc mare lucru în ceea ce privește calitatea imaginii. Nu suportă nici IR. Dar cel puțin este acolo pentru atunci când vei avea nevoie de ea.
Baterie și autonomie
În interiorul acestui laptop Predator se află o baterie de 90Wh.
Sistemul nu comută automat rata de reîmprospătare a ecranului la 60 Hz atunci când se utilizează laptopul pe baterie, astfel încât panoul funcționează în mod implicit la 240 Hz, iar acest lucru afectează durata de viață a bateriei. Puteți comuta manual la 60 Hz atunci când căutați să maximizați durata de funcționare.
Iată ce am obținut pe unitatea noastră de analiză în ceea ce privește durata de viață a bateriei, cu luminozitatea ecranului setată la aproximativ 120 de nits (~60 de luminozitate) și cu o reîmprospătare de 240 Hz.
- 4 h – editare text Google Docs, Eco Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 4-5 h – redare video FHD YouTube, Eco Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 4-5 h – redare video Netflix, Eco Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 3-4 h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON;
- 1 h – jocuri, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi ON.
Această implementare este puțin mai consumatoare de energie decât celelalte modele i9-14900HX pe care le-am testat, așa că așteptați-vă la aproximativ 3-4 ore de utilizare zilnică cu o încărcare, în timp ce altele pot face 4-5 ore în condiții similare. Indiferent de asta, oricum nu veți obține o platformă Intel HX pentru eficiență la baterie.
Voi adăuga, de asemenea, că acest Predator Helios Neo 18 2024 Predator vine cu un încărcător de 330W, o unitate greoaie și grea, ceea ce este cam mult pentru o configurație 4070. Un încărcător mai compact de 280W ar fi trebuit să fie suficient aici. Dar poate că acesta ar fi fost mai scump.
O altă particularitate ciudată sunt cablurile lungi de pe acest încărcător, de peste 3+ metri combinate.
Încărcarea USB-C este de asemenea suportată, prin sloturile USB-C din spate, până la 100W. În acest mod, însă, veți beneficia doar de o parte din performanțele hardware-ului. Dar nu am apucat să îl testez cum trebuie pentru a vedea exact cum funcționează în această implementare.
Preț și disponibilitate
Seria Acer Predator Helios Neo 18 este disponibilă în magazine la data publicării acestui articol.
Prețurile sunt ridicate, versiunile cu RTX 4060 plecând de la circa 7500 lei la momentul acestui articol, iar cele cu RTX 4070 pleacă de la 8000 de lei.
Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Acer Predator Helios Neo 18 de la Acer este cel mai accesibil laptop de 18 inci disponibil în prezent, cu specificații de nivel 2024.
Acer nu s-a zgârcit la funcționalitate și ergonomie pe această serie și a implementat intrări bune, o mulțime de porturi și un ecran IPS frumos.
De asemenea, au echilibrat destul de bine specificațiile și capacitatea de răcire, chiar dacă au păstrat lucrurile cât mai minimaliste pentru a reduce costurile. Dar, atâta timp cât îl așezați pe un suport pentru a ajuta fluxul de aer proaspăt în ventilatoare, acest laptop va funcționa bine și în limite termice confortabile. Modul Balanced, în special, este excelent pus la punct, cu un zgomot de ventilator silențios și o performanță suficientă.
Cu toate acestea, veți obține o răcire mai bună dacă optați pentru modele de nivel superior, deși singurul concurent real pentru această serie este Asus ROG Strix G18, deoarece majoritatea celorlalte opțiuni cu ecrane de 18-inch sunt modele premium orientate către configurații mai puternice cu grafică 4080/4090. Veți obține o răcire mai bună și un sunet mai bun cu G18, dar pentru câteva sute de USD/EUR în plus, ceea ce s-ar putea să nu fie justificat pentru unii dintre voi. Însă, dacă găsiți un 2023 Strix G18 la preț redus… Voi avea un articol separat în care voi compara cele două la un moment dat în viitorul apropiat.
Per total, prietenul meu este mulțumit de acest laptop, deoarece se joacă cu căști și nu prea îi pasă de CPU-ul oarecum limitat ca putere în sarcini solicitante, cum ar fi Blender. Dacă și tu ești la fel, acest Helios Neo 18 este cel mai bun laptop de 18 inci la preț, disponibil în prezent. Cu toate acestea, dacă vă pasă de calitatea audio și de performanța susținută a CPU-ului, aș lua în considerare celelalte opțiuni, în ciuda prețului lor mai mare.
Pro:
- construcția și designul sunt bune, odată ce ați îndepărtat stickerele
- intrări bune și IO
- afișaj mat IPS frumos și mat
- destul de puternic în sarcini și jocuri mixte
- mod echilibrat versatil, silențios și performant
- cel mai accesibil laptop de 18 inci de pe piață
Contra:
- destul de mare și greu chiar și pentru un laptop de 18 inci
- nu la fel de rapid ca alte modele i9 HX în sarcini susținute ale procesorului
- temperaturi ridicate ale CPU/GPU în jocuri, cu laptopul pe birou
- audio și cameră foto mediocre