GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Spin 5 SP513-51 review – convertibil de 13 inch accesibil

Testat pe data de 24 noiembrie 2016
Pe scurt: Acer-ul Spin 5 este un laptop convertibil cu ecran de 13-inch, design atrăgător și construcție robustă. El oferă o tastatură bunicică și iluminată, performanțe bune în utilizarea de zi cu zi și autonomie pe masură. Luminozitatea scăzută a ecranului şi ventilatorul zgomotos sunt însă principalele compromisuri făcute de Acer pentru a oferi dispozitivul la un preţ foarte bun, Spin-ul 5 fiind la momentul acestui articol cel mai accesibil model în gama sa.
Produs testat: Acer Spin 5 SP513-51   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.75/5    Pret: 3200 - 4300 Lei

Chiar dacă producătorul Taiwanez Acer încearcă să ne arate din când în când că poate oferi și laptopuri premium sau laptopuri de gaming, el continuă să se remarce în segmentul în care s-a consacrat în ultimii ani, cel al dispozitivelor cu un foarte bun raport preț/performanțe.

Din această categorie face parte și modelul Acer Spin 5, pe care l-am testat în decursul ultimelor zile și despre care am adunat impresiile în acest review.

Seria Spin desemnează laptopurile portabile 2-in-1 ale celor de la Acer, cu ecran tactil și format convertibil, pentru a le deosebi de gama Swift de laptopuri cu formate tradiționale.

Modelul Spin 5 se plasează la mijlocul ofertei si este un notebook cu ecran de 13.3-inch, hardware modern și performant, autonomie bună și un preț cu care nici unul dintre competitorii disponibili la noi nu rivalizează la momentul acestui articol. Cu alte cuvinte, un preț excelent, dar care vine la pachet cu unele rabaturi ce pot fi acceptate, dar care trebuiesc totuși cunoscute înainte de a lua decizia achiziționării produsului, pentru a nu avea suprize neplăcute ulterior.

Despre aceste rabaturi și despre toate părțile bune ale Acer-ului Spin 5 vom dicuta mai jos.

Acer Spin 5 este un dispozitiv convertibil

Acer Spin 5 este un dispozitiv convertibil

Specificaţii tehnice Acer Spin 5

Iată principalele specificaţii tehnice ale Acer-ului Spin 5, în configurație testată de noi:

Acer Spin 5 SP513-51 (Aspire S13 R5-371T)
Ecran13.3 inch, 1920×1080 pixeli, IPS
ProcesorIntel Skylake Core i5-6200U
Placa videoIntel HD 520
Memorie8 GB DDR4 2144 MHz (1xDIMM)
StocareSSD 256 GB (80 mm)
ConectivitateWireless AC (Qualcomm QCA9377), Bluetooth 4.1
Porturi2x USB 2.0, 1 x USB 3.0, HDMI, microSD card-reader
Baterie48 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni328×22919.8 mm
Greutate1.58 kg
Extratastatura iluminată, cititor de amprente

Ce ne-a plăcut

Acer Spin 5 este construit preponderent din plastic, iar capacul este singura componentă realizată din aluminiu şi beneficiază de o textură metalică. Chiar şi aşa, construcţia este solidă, iar plasticul folosit este texturat şi are un aspect asemănător metalului.

Aceeaşi reţetă este folosită şi la interior, inclusiv pe palmrest şi în jurul tastelor, ceea ce asigură o aderenţă sporită. Puncte pozitive şi pentru absenţa marginilor ascuţite sau a altor mici defecte uneori deranjante.

Unul dintre elementele de atracţie ale dispozitivului este posibilitatea de a rabata ecranul la 360 de grade şi, oricât ar părea de ciudat pentru un dispozitiv de 13 inch, Spin 5 este confortabil de utilizat chiar și ca tabletă. Asta chiar dacă greutatea sa este de 1.48 kg, mai mare decât în cazul multor altor ultraportabile din aceastp clasă.

Pentru ca Spin 5 să fie un convertibil fiabil, Acer foloseşte două balamale puternice. Capacul poate fi deschis cu o singură mână până la 90 de grade, însă pentru mai mult de atât va trebui să apelezi la două mâini.

Un alt aspect pozitiv de design este amplasarea evacuării pentru aerul cald în spatele laptopului, astfel că nu te va deranja deloc în utilizarea de zi cu zi, indiferent de modul în care îl foloseşti.

Din punct de vedere al conectivităţii, Spin 5 foloseşte două porturi USB 2.0, un port USB 3.0, o ieşire HDMI, sistem de securitate Kensingtion Lock şi un cititor de carduri microSD, deşi există spaţiu suficient şi pentru carduri SD.

acer-spin-5-porturi-1

Tastatura adoptată de Acer beneficiază de taste rigide cu rezistenţă decentă şi cursă scurtă. Vei avea nevoie de ceva timp de acomodare chiar dacă eşti obişnuit cu o astfel de tastatură, însă ulterior vei observa că procesul de scriere este uşor şi intuitiv, asta şi pentru că acurateţea tastelor este ridicată iar zgomotul generat redus. Pe de altă parte, dacă eşti obişnuit cu taste înalte, este posibil ca acest tip de tastatură sa nu ţi se potrivească.

Trackpadul s-a achitat cu bine de sarcini inclusiv în cadrul tapurilor, swipe-urilor sau a gesturilor şi suportă inclusiv gestul cu două degete în lateral pentru back şi forward în browser. Asta în ciuda faptului că este realizat de Elan, producator care nu are cea mai grozavă reputaţie în privinţa trackpadelor. În plus, acesta are dimensiuni potrivite şi este amplasat central, sub Spacebar.

Trackpadul se comporta excelent

Trackpadul se comporta excelent

Acer a optat pentru un ecran IPS cu diagonala de 13.3 inch care oferă culori decente pentru utilizarea de zi cu zi, iar negrul este solid, ceea ce permite un contrast puternic. Unghiurile de vizualizare sunt de asemenea bune, iar datele complete le găseşti în lista de mai jos, conform colorimetrului folosit în teste:

  • acoperire: 65% sRGB, 47% NTSC, 49% AdobeRGB;
  • gamma: 2.4;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 187 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 790:1;
  • punct de alb: 6200 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.24 cd/m2;
  • DeltaE medie: 1.89 necalibrat, 1.35 calibrat.

acer-spin-5-ecran-luminozitate-acoperire

Din punct de vedere hardware, Spin 5 foloseşte platforma Intel Skylake, însă pe piaţă vor exista şi versiuni cu noua platforma Intel Kaby Lake. Versiunea noastră de test este echipată cu un procesor Intel Core i5-6200U, 8 GB RAM şi SSD cu capacitatea de 256 GB, cea care în prezent este disponibilă şi pe piaţa din România. Vei putea însă găsi şi versiuni cu procesor Intel Core i3, utile dacă te interesează doar activităţi uşoare precum editare de texte şi navigare pe internet.

În utilizarea de zi cu zi, Spin 5 se descurcă bine, atât în browsing şi editarea de texte, cât şi în privinţa rulării conţinutului multimedia sau a unor activităţi de multitasking mai uşoare. Evident, poţi rula şi aplicaţii precum Adobe Photoshop sau Adobe Premiere, dar şi unele jocuri mai vechi şi cu un nivel scăzut de detalii, corespunzător limitelor naturale ale platformei hardware.

Iată şi rezultatele obţinute în câteva programe de benchmark:

  • 3DMark 11: P1451;
  • 3DMark 13: Cloud gate – 5129, Sky Driver – 3284, Fire Strike – 719;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 2574;
  • Cinebench 3 32-bit: Single-Core: 2733, Multi-core: 5806;
  • Cinebench 4 64-bit: Single-Core: 3403, Multi-core: 6337, Computer score: 15745;
  • CineBench 11.5: OpenGL 29.96 fps, CPU 3.22 pct, CPU Single Core 1.19 pct;
  • CineBench R15: OpenGL 37.02 fps, CPU 293 cb, CPU Single Core 109 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 99.79 fps, Pass 2 – 18.91 fps.

Dacă pe parcurs vrei să îmbunătăţeşti performanţele, avem veşti bune: modul în care Spin 5 a fost construit la interior îţi permite să inlcuiesti atât memoria RAM, cât şi unitatea de stocare, iar pentru asta va trebui să deşurubezi cele 13 şuruburi care ţin capacul spate în loc.

Memoria RAM si unitatea de stocare pot fi inlocuite

Memoria RAM si unitatea de stocare pot fi inlocuite

Conectarea la reţele Wi-Fi se realizează prin intermediul unui chip Qualcomm AC9377, care oferă performanţe bune în apropierea routerului, dar şi la o distanţă de 10 metri cu 2 pereţi despărţitori, însă la o viteză ceva mai mică.

Difuzoarele ating un volum sonor de circa 90dB în cadrul testelor noastre, însă sunetul începe să devină distorsionat după 80%. Calitatea audio este mai degrabă de calitate medie, însă partea bună este că difuzoarele nu sunt obstrucţionate în cazul utilizării dispozitivului în pat sau în format de tabletă.

La rândul ei, camera este decentă pentru conversaţii pe Skype, în special dacă iluminarea este adecvată. Din păcate, unicul microfon nu face faţa prea bine zgomotului ambiental.

Acer a implementat o baterie cu capacitatea de 48 Wh pe Spin 5, astfel că autonomia variază între 4-8 ore, în funcţie de modul în care foloseşti laptopul. Iată concret la ce autonomie te poţi aştepta în funcţie de fiecare scenariu, cu menţiunea că ecranul a fost setat la o luminozitate de 60%, corespunzătoare unui nivel de 120 cd/m2.

  • 7 ore – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 8 ore – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 9 ore – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 8 ore – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore şi 25 de minute – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON.

Încărcarea completă a acumulatorului durează circa 2 ore şi jumătate cu ajutorul încărcătorului de 45 W inclus în pachet.

Ce scârţâie

Pentru a oferi un dispozitiv cu design interesant, performanţe bune şi preţ accesibil, Acer a fost nevoită să accepte unele compromisuri, iar unele dintre ele sunt destul de deranjante.

Începem cu cele mai puţin grave, cum ar fi capacul care flexează destul de ușor şi menţine cu uşurinţă urmele degetelor, sau cu picioruşele de cauciuc care nu oferă o aderenţă prea bună pe birou, astfel că laptopul alunecă relativ uşor pe o suprafaţă mai lucioasă.

Laptopul aluneca usor din cauza picioruselor defectuoase

Laptopul aluneca usor din cauza picioruselor defectuoase

Continuăm cu tastatura, care în ciuda faptului că ne-a plăcut are şi un defect: iluminarea. Chiar dacă este prezentă și oferă două nivele de luminozitate, intensitatea sa este foarte scăzută și abia reuşeşte să lumineze tastele.

Probleme mai mari avem de raportat în privinţa ecranului, acesta fiind foarte întunecat, cu o luminozitate măsurată de sub 200 cd/m2. Prin urmare, ecranul va fi destul de şters și chiar imposibil de utilizat atunci când foloseşti laptopul în mediu exterior sau în medii cu lumină ambientală puternică.

Spin-ul 5 vine preinstalat cu sistemul de operare Windows 10, la care Acer adaugă numeroase aplicaţii inutile, în „buna” tradiție a laptopurilor de buget. Prin urmare, primul lucru pe care ar trebui să-l faci la achiziţionare este dezinstalarea aplicaţiilor unutile sau, şi mai bine, să reinstalezi Windows-ul pe curat.

Un alt aspect unde se mai putea lucra este sistemul de răcire. Ventilatorul este silenţios în utilizarea de zi cu zi, însă ocazional se trezeşte puternic la viaţă şi devine foarte zgomotos timp de câteva secunde, la interval de câteva minute. Acest lucru devine rapid deranjant în special prin prisma faptului că laptopul nu are o configuraţie puternicp și un astfel de comportament nu este normal.

Mai mult, și temperaturile măsurate la nivelul carcasei pe modelul de test au fost neobişnuit de mari pentru această platformă, atât în utilizarea de zi cu zi, cât şi la rularea unor aplicaţii mai complexe. Tocmai de aceea considerăm că versiunea noastră de test e posibil să fi avut un sistem de răcire defect, care nu funcționa în parametri normali și care în mod normal nu ar trebui să se regăsească și pe produsele finale. Însă aspectele temperaturilor și zgomotului sunt două dintre lucrurile pe care noi le-am testa amânunțit dacă am cumpăra acest laptop, pentru a fi siguri că suntem mulțumiți de comportament și a putea returna produsul în caz contrar.

acer-spin-5-temperaturi-dailyuse

acer-spin-5-temperaturi-load

Preţ Acer Spin 5 şi disponibilitate

Acer Spin 5 este disponibil pe piaţa din România într-o configuraţie similară cu cea testată de noi: procesor Intel Core i5-6200U, placă video integrată Intel 520, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB. Pentru aceasta trebuie să scoţi din buzunar între 3200 și 3700 de lei, în funcţie de magazinul care îl comercializează.

Cei de doresc un procesor ceva mai puternic pot opta și pentru modelul echipat cu un Core i7, disponibil pentru circa 4300 de lei în unele magazine, însă în opinia noastră sporul oferit de i7 nu este judtificat de diferența de preț, mai ales că aceste conifugrații nu oferă nici spațiu de stocare suplimentar.

Pe viitor ne așteptăm să vedem și versiunile cu procesor Intel Core i3, utile celor cu un buget mai redus și cerințe de bază, precum navigarea pe Internet, urmărirea de filme si editarea de texte. Versiune testată de noi rămâne însă best-buy, oferind acel echilibru adecvat între dotări, peformanțe și preț.

Acer Spin 5 are un pret competitiv pentru ceea ce ofera

Acer Spin 5 are un pret competitiv pentru ceea ce ofera

Concluzii

Trăgând linie, Acer-ul SPin 5 trebuie judecat prin prisma construcției, platformei tehnice oferite și a prețului, astfel că neajunsurile sale nu sunt de neacceptat în opinia noastră, mai ales dacă se dovedește că sistemul de răcire funcționează adecvat pe modelele retail. Ecranul întunecat poate fi însă un deal-breaker pentru unii dintre voi, astfel că acest laptop se adresează celor ce îl vor ține în general în interior și nu vor dori să îl folosească în medii luminoase.

Una peste alta însă, Spin-ul 5 este un convertibil bine închegat, cu o tastatură și ecran decente, dar mai ales cu performanțe și autonomie de apreciat, în special după o instalare a Windowsului pe curat.

Pe lângă acestea, la momentul articolui de față nu există nici un alt convertibil cu ecran de 13-inch și specificații asemănătoare care să coboare sub 3500 de lei, concurența fiind reprezentată de modele cu hardware similar, precum Dell Inspiron 13 5000 și Asus Vivobook Flip TP300, sau mai portabilul Zenbook-ul UX360CA, motorizat însă de o platformă Intel Core M, fanless, dar și mai puțin performantă. Mai multe despre cele mai bune laptopuri ale momentului puteți citi în acest articol.

Sfatul meu este să vă documentați și asupra acestor alternative, fiecare având propriile puncte forte și neajunsuri, iar ulterior să alegeți produsul care vă satisface cel mai bine nevoile și se încadrează în bugetul pe care îl aveți la dispoziție.

Acer Spin 5 este un convertibil de calitate

Acer Spin 5 este un convertibil de calitate

Pro

  • construcţie de calitate
  • performanţe bune
  • autonomie ridicată
  • preţ accesibil

Contra

  • luminozitate slabă a ecranului
  • sistem de răcire defectuos: ventilator zgomotos și neeficient

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri