Acer Swift 3 14 SF314-512 review (model 2022 – Intel 12th gen, Evo)
În acest articol, analizăm actualizarea de la jumătatea anului 2022 a seriei de ultrabook-uri accesibile Acer Swift 3 14-inchi, și anume modelul Swift 3 SF314-512 cu hardware Intel Alder Lake și certificare Evo.
Seria Swift 3 nu mai are nevoie de nicio prezentare, deoarece de-a lungul anilor a fost una dintre cele mai populare opțiuni pentru un ultraportabil fără compromisuri și preț competitiv.
La exterior, actualizarea din 2022 seamănă foarte mult cu modelele anterioare (Swift 3 SF314-59 sau SF314-511), cu o construcție simplă și oarecum utilitară, menită să reziste și să facă față cu bine cerințelor cotidiene. În același timp, această generație este puțin mai compactă decât modelele anterioare și oferă un ecran îmbunătățit, un IO mai bun, conectivitate wireless mai rapidă și, bineînțeles, o platformă hardware mult mai capabilă, cu un modul de răcire actualizat.
Vom discuta așteptările realiste de la seria 202s Swift 3 de 14 inchi în articolul de mai jos. Totuși, acesta nu este unul dintre analizele noastre aprofundate de tip review complet, deoarece acest sample nu este unul final și nu am putut rula toate testele standard pe el. Vom acoperi însă majoritatea aspectelor de interes în acest articol.
Specificații Acer Swift 3 14 SF314-512
Ecran | 14.0″, 1920 x 1080 px, 16:9, IPS, mat, non-tactil |
Procesor | Intel Alder Lake Core i5-1240P sau i7-1260P, 28W TDP susținut |
Video | Intel Iris Xe |
Memorie | max 16 GB LPDDR4x-4266 (lipiți, dual-channel) |
Stocare | WD SN735 PCIE gen 4, 1 TB, 2x M.2 |
Conectivitate | WiFi 6E (Killer AX1675i), Bluetooth 5.2 |
Porturi | 2x USB-A 3.1, 2x USB-C cu Thunderbolt 4 (40GBps, DP și încărcare), HDMI 2.1 (?), mic/headphone, Kensington Lock |
Baterie | 56 Wh, încărcător USB-C 65W |
Dimensiuni | 320 mm x 211 mm x 16,4 mm |
Greutate | 1,25 kg, încărcător 0,18 kg |
Altele | tastatură iluminare albă, webcam HD, sistem audio stereo, senzor amprente |
Construcție și design
Deși acest aspect nu este prea evident la o primă vedere, noul Swift 3 14 din 2022 este puțin diferit de generațiile anterioare din 2020 si 2021.
Începând chiar cu capacul, se observă că sigla Acer este mai discretă și este amplasată în partea superioară, nu în centru ca până acum. Șasiul este mai compact decât în cazul generațiilor anterioare, însă cum diferențele sunt doar de câțiva milimetri, schimbarea nu este prea evidentă.
Laptopul este mai greu cu circa 45 de grade decât predecesorii săi din cauza sistemului de răcire revizuit, un aspect despre care vom vorbi mai jos. Cum laptopul are însă doar 1,25 kilograme, acesta rămâne în continuare un sistem extrem de portabil pentru clasa de 14” din care face parte.
Sistemul de închidere al ecranului aduce o altă schimbare vizibilă, balamaua mare fiind înlocuită acum de două balamale mici. Acestea sunt ușor de operat și țin ferm ecranul în poziția dorită, nemaifiind vizibile probleme cu vibrațiile atunci când laptopul este mișcat sau când se tastează mai apăsat, însă deschiderea maximă este acum de numai 145 de grade, nu 180 de grade ca până acum, ceea ce îi va nemulțumi pe cei care lucrează în pat sau alte poziții atipice.
Întregul șasiul este rigid și bine ranforsat, neremarcând tendințe de deformare în zona capacului și tastaturii sau zgomote neplăcute atunci când laptopul este apucat și ridicat de margini. De fapt, Swift 3 14 este unul dintre acele laptopuri pentru uz zilnic pe care le puteți arunca în rucsac fără să vă faceți prea multe griji pentru integritatea lor.
Construită integral din metal, carcasa nu este doar bine rigidizată, dar finisajul argintiu mat ascunde foarte bine urmele de degete sau mizerie, în timp ce zonele ușor texturate asigura și ceva protecție la zgârieturi. Muchiile și colțurile sunt optim teșite, neremarcând problemele clasice cauzate de zonele colțuroase care agresează încheieturile și degetele.
Cu o carcasă fabricată din aliaj de magneziu și o culoare banală și uniformă, Acer Swift 3 14 este un laptop destul de banal și nu lasă impresia unui produs premium, așa cum este cazul ZenBook 14 2022 sau Lenovo Yoga 7i.
Un alt aspect care trebuie menționat este designul Ergo, care ridică ușor partea din spate a șasiului deoarece capacul deschis este folosit și ca un picioruș de sprijin. Acest design oferă o răcire bună și performanțe ridicate pentru platforma Intel Alder Lake din interior, însă împinge aerul cald în ecran, o soluție cu care nu sunt mulțumit, chiar dacă rama de plastic absoarbe o parte din căldură iar panoul nu devine chiar atât de cald.
Conectivitatea a fost și ea ușor actualizată, remarcându-se dispariția conectorului cilindric al încărcătorului în favoarea unui port USB-C. Acer Swift 3 14 oferă acum 2 porturi USB-C cu compatibilitate Thunderbolt 4, 2 porturi USB-A, o ieșire video HDMI 2.1 și un conector audio standard, la care se adaugă un senzor pentru amprente amplasat în butonul Power. Aproape toți conectorii sunt amplasați în stânga, o veste bună pentru utilizatorii de mouse dreptaci, și doar lipsa unui card reader ar putea fi pusă pe lista absențelor, fără a fi neapărat și foarte deranjantă în cazul unui design mic și compact precum cel de față.
Privind în ansamblu, Swift 3 14 este un ultra-portabil practic și bun la toate care este foarte atractiv pentru uzul zilnic și deplasări dese, singurele critici fiind unghiul cam mic de deschidere al ecranului și aerul cald disipat în ecran.
Tastatură și touchpad
Unul dintre aspectele preferate ale vechilor Swift 3 era tastatura neagră, dar aceasta a fost înlocuită anul trecut de o tastatură de aceeași culoare cu carcasa. Schimbarea poate că este justificată din punct de vedere estetic, laptopul arătând mai uniform coloristic și evidențiind mai greu urmele de degete, însă contrastul scăzut dintre tastele argintii și sistemul de iluminare alb este enervant și am preferat să pornesc iluminarea doar seara sau noaptea.
Dincolo de acest aspect, tastatura este una bună. Butoanele sunt mari și amplasate aerisit, iar aranjarea lor este simplă și aproape standard. Tastele direcționale sunt cam înghesuite și veți avea nevoie de puțin timp pentru a vă obișnui cu ele, iar butonul Power este amplasat în colțul din dreapta-sus, dar măcar este îngropat, deci șansele de a îl apăsa din greșeală sunt mai mici.
Deoarece Swift 3 14 este un ultra-portabil, deci nu trebuie să vă așteptați la taste cu o cursă prea mare, însă răspunsul este ferm și plăcut. M-am obișnuit repede cu această tastatură și am ajuns ușor la viteza și acuratețea dorită, implementarea fiind deci una dintre cele mai bune din această clasă ultra-portabilă de 14”.
Sistemul de iluminare folosește LED-uri albe și, pe lângă contrastul mic deja menționat, se mai observă lumină parazitară care se strecoară pe sub unele taste și lipsa activării prin atingerea touchpad-ului, o opțiune atât de utilă deoarece nu mai necesită o apăsare pe butoane.
Touchpad-ul nu este prea impresionant pentru un laptop din 2022. Acesta este bine ranforsat și nu are probleme cu gesturile complexe sau rapide, însă este mic, fabricat integral din plastic iar butoanele ascunse sub el sunt dure și zgomotoase.
Laptopul nu oferă o cameră IR pentru autentificare biometrică, doar un senzor de amprente care este ascuns în butonul Power și care se integrează bine cu platforma Windows Hello.
Ecran
Ecranul ales de Acer pentru Swift 3 14 are o diagonală de 14 inch, rezoluție FullHD, raport de aspect standard 16:9 și strat protector mat, însă există și o versiune cu suprafață tactilă și strat protector lucios.
Ecranul este bun pentru aceste segment intermediar, remarcându-se nivelul de negru și contrastul bune pentru un panou IPS. Strălucirea maximă a ecranului este însă de numai 300 nits, iar acuratețea coloristică este una banală, care acoperă integral doar spectrul sRGB.
Poate că cei care au nevoie de un astfel de laptop nu doresc neapărat o acoperire coloristică mare, însă o luminozitate mai ridicată de 400 – 500 nits ar fi fost bine-venită pentru un laptop care va fi utilizat și în exterior. AU Optronics oferă un panou similar cu maximum de 400 nits, însă probabil că Acer a ales versiunea de 300 nits din motive legate de costuri.
- Panel HardwareID: AU Optronics AUODA91 (B140HAN06.2);
- Coverage: 99.4% sRGB, 70.5% AdobeRGB, 73.1% DCI P3;
- Measured gamma: 2.22;
- Max brightness in the middle of the screen: 318.19 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 19.21 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1718:1;
- White point: 6200 K;
- Black on max brightness: 0.18 cd/m2;
- PWM: No
Ecranul vine destul de bine calibrat din fabrică, necesitând doar ajustări pentru temperaturi și nivel gamma. Ecranul este de asemenea uniform și nu am remarcat bleeding deranjant.
Laptopul este disponibil și cu ecran tactil cu strat protector lucios, numele de cod al acestuia fiind Swift 3 SF314-512T, însă această implementare este ceva mai grea. Există și variante cu ecran cu rezoluție QHD, însă acestea sunt ceva mai rare în acest moment.
Cum competiția oferă în acest segment de piață și ecrane OLED, ecrane 16:10 sau ecrane IPS cu luminozitate sesizabil mai mare, probabil că ar fi cazul ca Acer să se gândească pe viitor să ofere mai multe opțiuni de ecrane superioare care să acopere mai bine necesitățile sau pretențiile anumitor utilizatori.
Hardware și experiență în utilizare
Exemplarul de față este unul cu o configurație medie, modelul Acer Swift 3 14 SF314-512 oferind un procesor Intel Alder Lake Core i5-1240P, 16 GB de memorie LPDDR4x și o unitate de stocare SSD PCIe gen4 cu capacitate de 1 TB.
Exemplarul de față este trimis direct de Acer și nu este încă un model final, de aceea nu voi putea acoperi toate detaliile și testele pe care le acoperim în review-uri. Totul a decurs așa cum mă așteptat în teste, însă nu pot publica încă date exacte și cifre, de aceea voi acoperi doar specificațiile, performanțele în uz normal și sarcină, precum și răcirea și eficiența.
Cea mai mare schimbare din punct hardware pentru generația 2022 a lui Swift 3 14 este trecerea la platforma Intel Alder Lake 12-th gen Core P, procesoarele disponibile fiind i5-1240P sau i7-1260P. Acestea oferă un design hibrid cu 4 nuclee Performance, 8 nuclee Efficiency și 16 fire de execuție, singura diferență fiind frecvențele mai mari pe care modelul i7 le poate atinge și ambele fiind deci un pas important atunci când vine vorba de performanțe în comparație cu Intel Core U 11th gen din 2021 Swift 3 SF314-511 și SF314-59.
Swift 3 14 2022 folosește memorii RAM LPDDR4x, nu LPDDR5 precum alte modele din 2022, însă acest aspect nu este important pentru activitățile uzuale și, cu câteva excepții, nici pentru activitățile pretențioase dacă ținem cont de scenariile de utilizare ale unui ultra-portabil mic și compact.
Laptopul oferă două slot-uri M.2 2280 gen4 pentru unitățile SSD și vine în mod implicit cu o unitate mai ieftină WD SN735 în format M.2 2242. În caz că doriți performanțe mai bune, puteți înlocui sau extinde această capacitate de stocare. Modulul Wi-Fi poate fi și el înlocuit, deși nu văd o justificare pentru asta, iar acestea sunt singurele componente detașabile deoarece toate celelalte sunt lipite pe placa de bază. Accesul la componentele interne este facil, necesitând doar desfacerea unor șuruburi Torx și înlăturarea capacului inferior.
Acer nu a schimbat bateria și sistemul audio de la generația anterioară. De baterie ne vom ocupa mai jos, însă despre sistemul audio putem spune deja de pe acum că folosește niște incinte mici care amplasate pe capacul inferior, deci nu ar trebui să vă așteptați la o putere sau o fidelitate remarcabile. Camera Web are rezoluție HD este de asemenea neimpresionantă.
Acer a actualizat însă sistemul de răcire, iar acesta oferă acum două ventilatoare, două conducte de transfer termic și fante de admisie care acoperă cam tot acest ansamblu. Această schimbare îi permite platformei hardware din interior să atingă performanțe bune în condițiile unor temperaturi și a unui nivel de zgomot plăcut.
Astfel, procesorul poate atinge un consum maxim de 65W pentru perioade scurte de sarcină intensivă și 28W într-un regim susținut pe perioade lungi de timp. Acest regim este suficient pentru a-i permite laptopului să atingă același nivel de performanțe ca alte implementări Alder Lake Core P , cum ar fi de pildă Zenbook 14 sau Lenovo Yoga 9i, deci vă puteți face deja o idee despre ceea ce ar trebui să primiți. Performanțele în uz banal și sarcină sunt impresionante pentru o implementare Core P cu 28W în regim susținut, iar performanțele GPU sunt cam la fel ca până acum, interfața Iris Xe din actualul procesor Intel aducând doar frecvențe de lucru puțin mai ridicate.
În regim de sarcină mare CPU sau combinată CPU cu GPU și a celor 28W de consum susținut menționați mai sus, temperaturile interne au fost de 7- – 75 de grade în timp ce nivelul de zgomot al celor două ventilatoare nu a trecut de 40 dB. Astfel, nu doar temperaturile interne sunt excelente, dar și nivelul de zgomot este mai bun decât în cazul concurenților.
În uz normal, ventilatoare stau oprite și se activează doar atunci când încărcarea devine ceva mai mare în multitasking, iar în acest regim silențios nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică. În acest regim, temperaturile externe sunt plăcute în ciudat răcirii mai mult pasive, iar acestea urcă în cea mai fierbinte zonă, adică rama inferioară a ecranului aflată lângă fanta de evacuare, până la 35 de grade în uz normal și puțin sub 50 de grade în sarcină mare.
Eficiența energetică este mai dificil de judecat deoarece cam toți producătorii întâmpină dificultăți cu optimizarea consumului energetic în sarcină mică pe platformele Intel Core P 12gen din cauza designului hibrid. Deoarece bateria are o capacitate de numai 56Wh, m-aș aștepta la ceva între 3 și 6 ore de autonomie, în funcție de necesarul de putere.
Deoarece Acer a renunțat la conectorul de încărcare standard, și încărcătorul USB-C de 65 W oferit acum este mai atractiv deoarece este mic și compact.
Preț și disponibilitate
Acer Swift 3 SF314-512 încă nu a apărut în ofertele locale, însă prețurile deja figurează prin unele oferte. Astfel, configurația de bază cu Core i5-1240P, 8 GB RAM și SSD de 512 GB va avea un preț de circa 900 EUR, în timp ce modelul mai dotat cu Core i7-1260P și 16 GB RAM va avea un preț de circa 1000 EUR. Variantele cu ecran QHD au un preț mai mare cu circa 100 EUR față de modelele similare cu ecran FullHD.
Pentru cele mai multe persoane, varianta de față cu procesor i5 și 16 GB RAM este cea mai bună alegere, dar cei 50 – 100 EUR suplimentari pentru un Core i7 merită luați în calcul în cazul în care vreți o interfață grafică integrată ceva mai rapidă.
Pentru mai multe detalii despre stocuri, configurații, și prețuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
La fel ca și în cazul generațiilor precedente, Acer-ul Swift 13 14 2022 rămâne un excelent laptop compact și ușor, solid construit, și bine adaptat pentru nevoile pentru școală, muncă sau activități zilnice în general. El reprezintă o opțiune de luat în calcul pentru cei care caută un raport calitate-preț într-un ultrabook simplu și bine echilibrat.
Arede partea sa și un preț competitiv, însă acest lucru nu mai reprezintă un avantaj față de concurență precum în trecut, multe alte opțiuni similare fiind acum disponibile în spațiul de sub 1000 de EUR.
În schimb, designul corect și fără niciun deal-breaker semnificativ, alături de propunerea echilibrată de performanță/temperaturi/zgomot, sunt acum principalele puncte de interes ale acestei generații. În același timp, este posibil ca aspectul general, autonomia bateriei de doar 56 Wh, calitatea audio și calitatea ecranului cu panoul mat IPS de 300 de nits ca unică opțiune disponibilă, să nu se ridice la nivelul cerințelor dumneavoastră, deoarece unele dintre opțiunile concurente oferă acum mai mult pe aceste planuri.
Per total, chiar și atunci când luăm în considerare toate aceste aspecte, consider că Swift 3 14-inch în versiunea 2022 trebuie luat în considerare în căutarea voastră. Voi încerca să actualizez acest articol la o recenzie completă, dacă / când voi reuși să pun mâna pe o unitatefinală, retail, a acestei linii Acer Swift 3 SF314-512 de la mijlocul anului 2022.