Acer Swift 3 SF314-51 review – ultraportabil de 14 inch cu preţ excelent
În acest articol vom discuta despre un nou ultraportabil de buget al celor de la Acer, modelul Swift 3 SF314-51.
Conform noii nomenclaturi a producătorului taiwanez, Swift 3 reprezintă gama de bază a ultrabook-urilor cu format clasic, clamshell.
În ciuda acestui fapt, versiunea testată de noi ne-a impresionat, amintind în multe privințe de Macbook Air-ul celor de la Apple, cu dimensiuni ceva mai mari însă și un ecran mat cu panel IPS. Principalul atu al seriei îl reprezintă prețul său competitiv, pe locul doi clansându-se lipsa unor neajunsuri majore, chiar dacă produsul nu este desigur lipsit de hibe.
Pe larg, despre punctele interesante și aspectele ce ar putea fi îmunătățite pe Acer-ul Swift 3, puteți citi pe larg în rândurile de mai jos.
Specificaţii tehnice Acer Swift 3
Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Acer Swift 3:
Acer Swift 3 (Aspire S14) SF314-51 | |
Ecran | 14.0 inch, 1920×1080 pixeli, IPS |
Procesor | Intel Skylake Core i7-6500U |
Placa video | Intel HD 520 |
Memorie | 8 GB RAM |
Stocare | SSD 512 GB (M.2 SATA 80 mm) |
Conectivitate | Wireless AC (Qualcomm QCA6174), Bluetooth 4.1 |
Porturi | 2x USB 3.0, 1x USB 3.1, HDMI, card-reader |
Baterie | 48 Wh |
OS | Windows 10 |
Dimesiuni | 340x235x18 mm |
Greutate | 1.525 kg |
Extra | tastatura iluminata |
Ce ne-a plăcut
Pentru un dispozitiv din gama entry-level a unui producător recunoscut pentru astfel de produse, Acer Swift 3 arată surprinzător de bine. Carcasa este realizată din aluminiu şi beneficiază de o construcţie robustă, fără ca interiorul din plastic sau capacul să flexeze. La rândul ei, rama ecranului este bine concepută pentru a nu genera un efect de bleeding asupra ecranului. Finisajul mat oferă o protecţie adecvată împotriva amprentelor sau murdăriei.
Nu te lăsa păcălit de aspectul estetic mai puţin plăcut al versiunii Gold pe care am avut-o noi la test (cel puţin din punctul meu de vedere), pentru că laptopul este disponibil şi într-o versiune Silver mai potrivită pentru marea masă a utilizatorilor. Indiferent de versiunea aleasă, exista însă şi elemente negre: balamalele de sustinure a ecranului, zona din jurul camerei web şi banda cauciucată din jurul ecranului, care nu impresionează prin estetică.
Cu o grosime de 18 mm, Swift 3 are dimensiuni relativ compacte, iar greutatea depăşeşte cu puţin 1.5 kg, astfel că este uşor de transportat, mai ales că are margini rotunjite. Interiorul este de asemenea încăpător, cu un palm-rest spaţios şi un cititor de amprente integrat pentru logarea rapidă în Windows.
Balamalele sunt rezistente şi bine construite, astfel că ecranul se menţine în mod corespunzător în poziţia setată şi poate fi ridicat cu o singură mână. În plus, ecranul se rabatează la 180 de grade, ceea ce îţi oferă posibilitatea să foloseşti dispozitivul inclusiv pe genunchi sau întins în pat.
Laptopul beneficiază de două porturi USB 3.0, un port USB 3.1, care nu este compatibil cu Thunderbolt 3, o ieşire HDMI şi un card reader. Pe laterală stângă există şi câteva LED-uri de stare.
Acer Swift 3 beneficiază de o tastatură cu un layout devenit deja tradiţional pentru producătorul taiwnez, ce include un rând suplimentar de taste în partea dreaptă (Home, Page Up, Page Down şi End). Acestea sunt utile în anumite situaţii, însă pe de altă parte vei avea nevoie de o perioadă de acomodare, iar la început s-ar putea să nu găseşti uşor taste precum Enter sau Backspace.
Experienţa de lucru este însă plăcută, întrucât tastele au un finisaj moale şi o formă uşor concavă, sunt plăcute la atingere şi oferă un feedback destul de bun. Pe de altă parte, tastatura ar fi fost şi mai bună dacă tastele necesitau o forţă mai mare de apăsare şi dacă erau mai silenţioase. Partea bună este ca tastatura este iluminată prin apăsarea combinaţiei Fn+F9, însă exista un singur nivel de luminozitate.
Trackpadul este realizat din plastic şi are dimensiuni generoase, iar suprafaţa sa este mai rigidă decât a celor confecţionate din sticlă, însă a funcţionat fără probleme atât cu swipe-uri şi tap-uri, cât şi cu gesturi. Pe parcursul testelor nu am remarcat sărituri neobişnuite ale cursorului, caracteristice unui număr destul de ridicat de laptopuri cu Windows. Singura problemă este că butoanele fizice ale trackpadului au o cursă foarte scurtă.
Acer Swift 3 este disponibil în mai multe versiuni hardware, iar noi am primit-o la test pe cea mai performantă dintre acestea. Chiar dacă vorbim despre o platformă Intel Skylake, aceasta este apropiată de performanţele oferite de noua platforma Intel Kaby Lake, astfel că nu ar trebui să reprezinte un impediment în achiziţie.
Versiunea de test include un procesor Inel Core i7-6500U, 8 GB RAM şi stocare pe un SSD de 256 GB, iar performanţele sunt conform aşteptărilor: laptopul se descurcă excelent în utilizarea de zi cu zi, inclusiv în multitasking, dar şi în rularea unor aplicaţii mai complex precum Adobe Photoshop sau Premiere. În plus, poţi încerca şi unele jocuri simple suportate de placă video integrată Intel HD 520. Prin urmare, laptopul este potrivit atât pentru muncă, cât şi pentru activităţi multimedia.
Iată şi rezultatele obţinute în câteva programe de benchmark:
- 3DMark 11: P1638;
- 3DMark 13: Cloud gate – 5927, Sky Driver – 3831, Fire Strike – 847;
- PCMark 08: Home Convenţional – 2918;
- Cinebench 3 32-bit: Single-Core: 3193, Multi-core: 6708;
- Cinebench 4 64-bit: Single-Core: 3920, Multi-core: 7327, Computer score: 48419;
- CineBench 11.5: OpenGL 41.33 fps, CPU 3.60 pct, CPU Single Core 1.27 pct;
- CineBench R15: OpenGL 43.24 fps, CPU 316 cb, CPU Single Core 123 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 111.56 fps, Pass 2 – 20.71 fps.
Din păcate, nu ai posibilitatea să faci upgrade la memoria RAM, ci doar la unitatea de stocare. Accesul la aceasta se face destul de uşor, prin scoaterea unor şuruburi şi desfacerea capacului de pe spate.
În utilizarea de zi cu zi, Swift 3 nu se încălzeşte aproape deloc, dar devine cald în momentul în care rulezi aplicaţii mai solicitante, lucru normal pentru o platformă precum Skylake.
Conexiunea la internet prin Wi-Fi este puternică în apropierea routerului, iar la o distanţă de 10 metri cu doi pereţi despărţitori viteza scade destul de mult, însă poţi în continuare să navighezi în linişte pe internet.
Sunetul este asigurat de două difuzoare amplasate pe partea din spate care oferă un sunet clar, dar cu un bass modest. Volumul este moderat (măsurătorile noastre au indicat 88 dB), iar poziţionarea difuzoarelor face ca sunetul să fie uneori uşor distorsionat.
La rândul ei, camera web este suficient de performantă pentru apeluri video ocazionale pe Skype, în timp ce microfoanele se achită cu bine de sarcini, chiar dacă sunt amplasate destul de ciudat pentru a evita zgomotul produs la tastare: unul este deasupra ecranului, iar altul în stânga tastaturii.
Ultraportabilul utilizează un acumulator de 48 Wh, unul cu o capacitate destul de obişnuită pentru acest segment, iar rezultatele sunt bune, întrucât în unele cazuri autonomia ajunge chiar şi la 13 ore. Iată diverse scenarii de utilizare, cu menţiunea că versiunea cu Intel Core i5 are potenţialul de a obţine o autonomie şi mai ridicată, întrucât este mai puţin solicitantă:
- 7 ore şi 20 de minute ore – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 10 ore – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 13 ore – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 4 ore şi 10 de minute – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 3 ore şi 10 minute – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON.
- 1 oră şi 10 minute – jocuri la rezoluţie FullHD cu nivel scăzut de detalii, ecran la 50%, Wi-Fi ON.
Încărcarea completă a bateriei durează aproximativ 2 ore şi jumătate.
Ce scârţâie
Principalul defect al ultraportabilul este ecranul. Chiar dacă vorbim despre un panou IPS, acesta oferă o luminozitate foarte scăzută, iar reproducerea culorilor este mai degrabă mediocră. Din aceste motive, vei avea probleme dacă foloseşti dispozitivul în medii cu luminozitate foarte puternică.
Iată câteva date sintetice obţinute cu un colorimetru:
- acoperire: 69% sRGB, 50% NTSC, 52% AdobeRGB;
- gamma: 2.1;
- luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 202 cd/m2 la priză;
- contrast la luminozitate maximă: 580:1;
- punct de alb: 6500 K;
- negru la luminozitate maximă: 0.35 cd/m2;
- DeltaE medie: 1.2 necalibrat, 0.98 calibrat.
Un alt aspect destul de deranjant este că cele două ventilatoare mici sunt destul de agresive şi pornesc chiar şi la deschiderea unui browser. În plus, zgomotul acestora este destul de putenic chiar şi la viteze mici, iar în mod constant se aude un sunet electric din partea de sus a tastaturii, însă acest ultimul aspect ar putea fi caracteristic doar unităţii noastre de test.
Nu în ultimul rând, ultraportabilul vine cu Windows 10 şi cu numeroase aplicaţii bloatware preinstalate. Poate că acestea nu vor avea un efect negativ asupra portabilului în versiunea noastră de test, dar impactul asupra versiunii cu Core i5 va fi mai mare. Îţi recomand să dezinstalezi aplicaţiile inutile sau, de ce nu, să reinstalezi Windows-ul pe curat.
Preţ Acer Swift 3 şi disponibilitate
Pe piaţa din România, Acer Swift 3 va fi disponibil în două versiuni începând cu luna noiembrie.
Versiunea similară cu cea testată de noi, care este cea mai puternică şi include procesor Intel Core i7-6500U, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB, costă aproximativ 4.000 de lei. Există însă şi o versiune cu procesor Intel Core i5-6200U, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB pentru care trebuie să scoţi din buzunar 3.500 lei.
Concluzii
Una peste alta, Acer-ul Swift 3 atrage prin prisma prețului excelent raportat la dotări. Versiunii testate de noi i-au urmat actualizări cu hardware Intel KabyLake, dar prețurile au rămas pe masură, păstrând acest produs unul dintre cele mai competitive din gama sa.
Desigur, prețul scăzut vine cu unele compromisuri, precum ecranul cu luminozitate scăzută, practic imposibil e utilizat în lumină puternică, sau ventilatoarele destul de zgomotoase. Rămâne la latitudinea voastră dacă le puteți accepta sau nu.
Pro
- performanţe bune
- autonomie ridicată
- preţ competitiv
Contra
- ecran cu luminozitate scăzută
- ventilatoare zgomotoase