Acer Swift 5 SF514-52T review – ultrabook modern, compact și foarte ușor
Chiar dacă pe piața noastră nu se comercializează întreaga gamă de laptopuri ultraportabile disponibilă la nivel mondial, cei ce doresc un produs bine închegat, ușor și performant au la dispoziție o serie de opțiuni interesante.
Cea mai nouă opțiune disponibilă începând cu finalul lui 2017 în segmentul ultrabook-urilor moderne este Acer-ul Swift 5 SF514-52T, o actualizare majoră a generației precedente (Swift 5 SF514-51) lansate la începutul anului.
Noul Swift 5 este un notebook cu format clasic, de tip clamshell, fără ecran tactil sau convertibil. El aduce un design interesant, o construcție solidă și în același timp foarte ușoară, precum și o platformă hardware de ultimă generație, carora li se adaugă elemente standard pentru un astfel de computer, precum ecranul cu panel IPS sau tastatura iluminată. Noul Swift 5 încearcă însă să iasă în față într-o clasă cu pretenții foarte ridicate, unde compromisurile cu greu pot fi acceptate, în condițiile în care concurența este acerbă și puține pot fi reproșate unora dintre produsele competiției.
Cât de bun este Acer-ul Swift 5 în acest context, unde strălucește și unde scârțâie, veți afla pe larg din articolul de mai jos.
Specificații tehnice Acer Swift 5 SF514-52T
Acer Swift 5 SF514-52T | |
Ecran | 14.0 inch, 1920 x 1080 px, 60 Hz, IPS, touch, glossy |
Procesor | Intel Kaby Lake-R Core i7-8550U |
Placa video | Intel UHD 620 |
Memorie | 8 GB LPDDR3 (soldered) |
Stocare | 512 GB SSD (M.2 SATA 80 mm) + 1 extra M.2 80 mm slot |
Conectivitate | Wireless AC (Intel Dual-Band 7265), Bluetooth 4.1 |
Porturi | 2x USB-A 3.0, 1x USB-C 3.1 gen 1, HDMI, mic/headphone, Kensington Lock |
Baterie | 36 Wh, 45 W power brick |
OS | Windows 10 |
Dimensiuni | 329 mm or 12.95” (w) x 228 mm or 8.98” (d) x 14.9 mm or 0.59” (h) |
Greutate | 0.93 kg |
Extra | tastatura iluminata |
Ce ne-a plăcut
Primul lucru pe care îl vei observa când vei scoate noul laptop din seria Acer Swift 5 din cutie este greutatea sa foarte redusă. La numai 930 de grame, este practic imposibil să găsești un ultraportabil de 14 inch mai ușor. Greutatea scăzută este ușor de explicat prin utilizarea unor aliaje de magneziu pentru carcasă, materiale smenificativ mai ușoare decât aluminiul standard, dar și prin integrarea unei baterii de capacitate redusă.
Cu o carcasă din magneziu, construcția este de bună calitate, mai ales că nu ai deloc senzația că ai de-a face cu un produs ieftin. Capacul și partea principală a laptopului flexează foarte puțin și, spre deosebire chiar de alte modele din acest segment realizate din aluminiu, nu vei observa acest lucru în utilizarea de zi cu zi sau când tastezi.
De asemenea, finisajele sunt de bună calitate, întrucât carcasa este plăcută la atingere și are o textură care nu atrage urmele sau amprentele, însă îți recomand să folosești laptopul cu grijă, pentru că nu știm exact cât de rezistent va fi magneziul la zgârieturi în timp.
Carcasa laptopului de test are o nuanță închisă de albastru, în timp ce balamalele și inscripțiile de pe tastatură sunt realizate cu galben, combinație de culori pe care am întâlnit-o și la modelele Asus Zenbook Prime. În plus, LED-urile de stare au fost poziționate pe laterale, astfel că nu te vor deranja în timpul vizionării unor filme.
Noul Swift 5 stă bine ancorat pe birou și are un profil scăzut, astfel că este confortabil la utilizare obișnuită, în timp ce balamaua este solidă și menține cu ușurință ecranul în poziția dorită. De altfel, ecranul poate fi rabatat la 180 de grade.
Spatele laptopului este simplu și include grilajele pentru absorbția aerului, piciorușe de cauciuc pentru stabilitate și boxe pe lateral. Fanta pentru eliminarea aerului cald este poziționată în spatele balamalei.
La capitolul conectivitate există două porturi USB-A, un port USB-C din prima generație și unul HDMI, toate poziționate pe partea dreaptă împreună cu portul de încărcare pentru baterie. Din păcate, lipsește un port Thunderbolt 3 și un card-reader.
Tastatura este una clasică pentru un Acer și include taste de dimensiuni corespunzătoare și bine spațiate, iar tasta de Power este integrată în partea din dreapta-sus. Pe de altă parte, tastele direcționale sunt mici și înghesuite, ca urmare a faptului că producătorul a implementat taste dedicate pentru Page Up și Page Down.
Tastele sunt plăcute la atingere și, în același timp suficient de rigide pentru a asigura o experiență plăcută la tastare, cu mențiunea că necesită o apăsare destul de puternică, element care afectează un pic viteza de tastare, dar ce are un impact pozitiv asupra acurateții. Ia în calcul și faptul că tastatura este iluminată cu galben cu un singur nivel de intensitate, dar și că tastele sunt destul de zgomotoase.
Trackpadul are dimensiuni generoase, este poziționat ușor în partea stângă a laptopului și este construit de Synapctis cu drivere Precision, astfel că funcționează conform așteptărilor, inclusiv cu swipe-uri, tap-uri și gesturi. Suprafața este confecționată din plastic, însă are un finisaj bun și permite utilizarea în bune condiții cu un singur deget în zona dedicată click-urilor, cu mențiunea ca acestea sunt destul de zgomotoase. Nu în ultimul rând, sub tastele direcționale Acer a implementat și un senzor de amprente.
Din punct de vedere hardware, noul Swift 5 este echipat cu o platformă KabyLake-R de cea mai nouă generație cu procesor Intel Core i7-8550U, placă video integrată Intel UHD 620 și 8 GB RAM, în timp ce stocarea datelor se face pe un SSD cu capacitatea de 512 GB. Reține însă că unitățile disponibile în magazine oferă 16 GB RAM pentru versiunea cu acest procesor și 8 GB RAM pentru versiunea cu procesor Intel Core i5-8250U, care este de altfel și alegerea potrivită pentru utilizarea de zi cu zi.
Din punct de vedere al performanțelor, laptopul s-a descurcat foarte bine în activitățile de zi cu zi, inclusiv în browsing și filme, așa cum poți observa și din graficele de mai jos:
În cazul în care mai târziu vrei să faci un upgrade hardware, reține că singurele componente care pot fi înlocuite sunt bateria, modulul Wi-Fi și unitățile de stocare (pe lângă SSD-ul inclus există și un slot M.2 suplimentar neutilizat), în timp ce memoria RAM este integrată pe placa de bază.
Sistemul de răcire este asigurat de un ventilator și de o fantă pentru eliminarea aerului cald poziționată în spatele balamalei. Ventilatorul este oprit în cea mai mare parte a timpului, atunci când utilizezi laptopul pentru activități de rutină și, de cele mai multe ori, chiar și în multitasking.
În plus, chiar și atunci când platforma hardware este solicitată mai mult, activarea ventilatorului este dificil de sesizat, întrucât zgomotul ajunge la numai 37 dB la nivelul capului. În cazul jocurilor, nivelul de zgomot ajunge la circa 40 dB, o valoare de asemenea foarte scăzută.
Noul Swift 5 este echipat cu un modul wireless Intel AC 7265 și bluetooth 4.1. În practică, modulul wireless este unul dintre cele mai bune testate, datorită vitezelor mari de conectare la internet, în special în apropierea routerului. În cazul în care distanța față de router crește la 10 metri cu un perete despărțitor între dispozitive, viteza scade în cazul utilizării frecvenței de 5 GHz, însă în acest caz poți trece rapid pe frecvența de 2.4 GHz pentru performanțe mai bune.
Cele două speakere poziționate pe lateral oferă un nivel mediu de audiție de 78-80 dB la nivelul capului, însă calitatea sunetului este distorsionată la volum ridicat. Între timp, cameră web este decentă pentru sesiuni ocazionale de chat video cu prietenii.
Ce scârțâie
Pe lângă numeroasele calități pe care le-a demonstrat pe parcursul testelor, noul Acer Swift 5 are și câteva lacune, unele dintre ele majore.
Prima pe care o vei observa este ecranul tactil implementat pe acest produs, identic cu cel disponibil pe seria Swift 3, dar necorespunzător acestei game de preț.
Astfel, vorbim despre un panou IPS cu unghiuri de vizualizare și contrast decente, însă luminozitatea maximă este de numai 210 cd/m2 în mijlocul ecranului, așa cum poți observa și din datele de mai jos:
- producător: AU Optronics AUD213D (B140HAN02.1);
- acoperire: 100% sRGB, 86% NTSC, 79% AdobeRGB;
- gamma: 2.1;
- luminozitate maximă în mijlocul ecranului:213 cd/m2 la priză;
- contrast la luminozitate maximă: 640:1;
- punct de alb: 6300 K;
- negru la luminozitate maximă: 0.33 cd/m2;
- DeltaE medie: 3.27default, 1.81 calibrat
Din cauza luminozității foarte scăzute îți va fi dificil să folosești Swift-ul 5 în medii luminoase, atât în interior cât și în exterior. În orice caz, un ultraportabil de numai 900 de grame se pretează în special pentru călătorii și utilizare în medii cât mai diverse, astfel că decizia celor de la Acer de a implementa un astfel de ecran cu luminozitate scăzută este cu atât mai curioasă.
O altă problemă semnalată pe parcursul testelor este că platforma hardware nu a funcționat la parametrii optimi în aplicații care consumă multe resurse, cum ar fi jocuri sau programele de tip benchmark, întrucât frecvența procesorului a fost semnificativ mai mică decât cea normală pentru platforma hardware implementată. Datele noastre arată că, în astfel de situații, procesorul modelului testat rulează la doar 9 W, în locul celor 15 W conform specificațiilor tehnice și altor implementări. Acest lucru se traduce prin temperaturi scăzute, o utilizare mai puțin agresivă a ventilatorului, dar și prin rezultate modeste în benchmark-uri și aplicații multi-thread.
Noi am avut la test o unitate de pre-producție, astfel că nu putem să știm dacă această problemă este specifică unității noastre sau dacă dacă va fi valabilă și în cazul unităților care vor apărea în magazine. Tocmai de aceea nu am depunctat laptopul pentru acest detaliu, însă l-am menționat pentru a ști că ar putea fi un aspect de luat în seamă DACĂ plănuiți să rulați task-uri complexe pe un astfel de computer.
Nu în ultimul rând, Acer a implementat pe Swift 5 o baterie cu o capacitate de numai 36 Wh, în ciuda faptului că predecesorul său avea un acumulator de 54 Wh, o valoare mult mai apropiată de ceea ce găsești în acest segment. Din cauza acestui acumulator, autonomia este de numai 4 ore în cazul unor activități de rutină precum browsing în Chrome sau multitasking între diverse aplicații. Singura veste bună este că bateria rezistă undeva la 6-8 ore atunci când te uiți la filme, însă per total anutonomia oferită de Swift-ul 5 2017 este modestă pentru un ultraportabil de acest tip.
Probabil însă că acumulatorul de mici dimensiuni este și una dintre explicațiile pentru care Acer folosește un ecran cu o luminozitate atât de scăzută, pentru a “stoarce” ceva mai multă autonomie. Iată la ce trebuie să te aștepți concret la acest capitol, cu mențiunea că am setat luminozitatea la 60%, corespunzătoare unui nivel de circa 120 cd/m2:
- 4h:20m – navigare Web ocazională și lucru în Google Docs, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit
- 6h:30m – redare video Full HD YouTube, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit
- 11h – redare video Full HD MKV, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit
- 8h:30m – redare video 4K MKV, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit
- 4h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit
Singura veste bună este că încărcătorul are o greutate de numai 160 de grame și bateria se încarcă complet în circa o oră și 30 de minute.
Alte mici neplăceri am remarcat la amplasarea tuturor porturile pe laterală dreaptă, ceea ce poate face dificilă utilizarea unui mouse, precum și faptul că ecranul nu poate fi deschis decât cu două mâini. Nu în ultimul rând, speakerele implementate de Acer pe acest produs sunt la rândul lor destul de slabe calitativ.
Preț Acer Swift 5 SF514-52T și disponibilitate
Acer Swift 5 SF514-52T va fi disponibil pe piața din România la începutul lui 2018, în diverse configurații. Prețul de plecare pentru versiunea cu procesor Intel Core i5, 8 GB RAM și SSD de 256 GB va fi de circa 4400 lei, în vreme ce versiunile cu procesor Core i7 și spațiu extra de stocare vor depăși pragul de 5000 de lei.
O listă cu toate configurațiile și versiunile de culoare disponibile pentru Acer Swift 5 SF514-52T va fi disponobilă aici atunci când produsul va ajunge în magazine.
Concluzii
Primul contact cu noul Swift 5 m-a lasat plăcut impresionat. Construcția sa, greutatea extrem de redusă, aliajele de magneziu utilizate pentru carcasă și tema coloristică fac acest produs foarte interesant în segmentul său.
Două săptămâni mai târziu însă, consider ca Swift-ul 5 are lacune și este dificil de recomandat în clasa sa. De fapt, ar trebui să vă uitați la acest produs doar dacă sunteți interesați de un notebook cât mai ușor posibil, care să fie motorizat de platforma hardware Intel KabyLake-R cu procesoare quad-core de 15 W, dar pe care plănuiți să îl folosiți cu precădere în interior și de la care să nu aveți pretenții foarte mari în privința autonomiei. Personal, consider acest scenariu utopic, pentru că un astfel de laptop este gândit tocmai pentru a fi utilizat pe teren, departe de priză și în medii câț mai diverse, iar prin prisma ecranului și bateriei implementate, noul Swift 5 nu își poate îndeplini aceste îndatoriri.
Competiția include modele precum Asus Zenbook UX430UA (hardware similar, construcție metalică, ecran mat mai bun, baterie de 50 Wh, greutate mai mare), Lenovo IdeaPad 720s (hardware dual-core la momentul acestui update, construcție metalică, ecran lucios mai bun, baterie de 56 Wh, greutate semnificativ mai mare), Acer Swift 3 (hardware similar și grafică Nvidia dedicată, baterie mai mare, greutate mult mai mare, preț bun și un excelent raport preț/performanțe) sau Asus Pro B9440 (hardware dual-core, construcție compactă și aproape la fel de ușoară, ecran mat mult mai bun, baterie de 48 Wh), fiecare cu plusurile și minusurile sale, după cum veți putea citi din review-urile noastre.
În concluzie, consider că Swift-ul 5 nu este un update reușit, iar dacă greutatea și dorința de a avea un laptop cu hardware de ultimă oră nu sunt elementul primordial în decizia voastră, sau dacă nu îl găsiți la un moment dat cu o reducere substanțială de preț care să vă convingă să treceți peste neajunsurile menționate mai sus, veți face o alegere mai bună mergând pe alte produse din gama ultrabook-urilor de 4500+ lei.
Pro
- design și construcție de calitate
- compact și foarte ușor
- hardware modern
Contra
- ecran cu luminozitate scăzută
- baterie mică și autonomie scăzută
- posibile probleme de performanță în aplicații solicitante