GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Swift 7 review – ultraportabil subţire fără ventilator

Testat pe data de 1 noiembrie 2016
Pe scurt: Acer Swift 7 este cel mai subţire laptop al momentului şi impresionează prin calitatea construcţiei, autonomia ridicată și platforma hardware racită pasiv și totuși suficient de performantă în task-uri uzuale, însă unele decizii de design şi tastatura modestă îl trag serios în jos în raport cu competiția.
Produs testat: Acer Swift 7 S7-371   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 5500 lei Lei

Deşi Acer este în mare parte un producător cunoscut pentru laptopuri de buget, ultimii ani ne-au adus şi remarcante excepţii din partea producătorului taiwanez, precum ultraportabilul premium Acer Aspire S7, unul dintre cele mai reuşite ultrabookuri ale anilor 2014-2015.

Cei de la Acer şi-au actualizat substanţial linia de portabile în a doua parte a lui 2016, iar noul lor vârf de gamă este modelul Swift 7, cel pe care l-am testat în ultima vreme şi despre care vă vom împărtăşi impresiile în acest articol.

Reţeta urmărită de Acer cu Swift-ul 7 este diferită de cea a altor producători sau de cea abordată chiar de ei în trecut. Au preferat să creeze un laptop solid și subţire, chiar cel mai subţire al momentului (9.98 mm), însă nu neapărat un dispozitiv compact, performant sau dotat cu elemente ce te-ai aştepta să nu lipsească pe un computer ce costă cel puţin 5500 de lei, precum tastatura iluminată. Tocmai de aceea noi considerăm că Swift-ul 7 se adresează unei nişe minuscule de potenţiali utilizatori ce pun designul pe prim plan, nu au cerinţe mari în privinţa performanţelor şi doresc un laptop ce funcţionează silenţios, hardware-ul Intel Kaby Lake Core Y ce îl motorizează fiind răcit pasiv (fără ventilator).

Mai multe despre ce apreciem şi ce considerăm că nu e foarte reuşit în privinţa Acer-ului Swift 7 veţi afla din rândurile următoare.

Specificaţii tehnice Acer Swift 7 S7-371

Iată principalele specificaţii tehnice ale lui Acer Swift 7, în configurația testată:

Acer Swift 7 S7-371
ScreenIPS, 13.3 inch, 1920×1080 pixeli, touch, Gorilla Glass 4
ProcessorIntel Kaby Lake Core i7-7Y75
VideoIntel HD 615
Memory8 GB LPDDR3
StorageSSD 256 GB SATA
ConnectivityWireless AC, Bluetooth 4.1
Ports2x USB 3.1 gen1
Baterry41.6 Wh
Operating systemWindows 10
Size325 x 230 x 9.98 mm
Weight1.09 kg
Extrasdifuzoare stereo

Ce ne-a plăcut

Acer Swift 7 este un ultraportabil solid şi bine construit datorită formatului unibody şi a carcasei realizată integral din aluminiu, iar capacul său este de asemenea bine realizat şi flexează foarte puţin chiar şi atunci când este apăsat puternic. Toate acestea sunt oarecum surprinzătoare, având în vedere că laptopul are o grosime de numai 9.98 mm şi cântăreşte doar 1.1 kg.

Laptopul este disponibil într-o singură versiune de culoare, cu un exterior negru mat, o nuanţă elegantă, dar care atrage cu uşurinţă amprente, și un interior auriu, o alegere cam bombastică din punctul nostru de vedere.

Swift-ul 7 are o aderenţă bună, este uşor de ţinut în mână şi de transportat, dar şi de utilizat pe genunchi sau birou. Ecranul beneficiază de două balamale puternice, însă nu poate fi ridicat cu o singură mână, în timp ce palm-rest-ul este spaţios. Marginile sunt uşor ascuţite, însă acest lucru nu va reprezenta o problemă în utilizarea de zi cu zi, întrucât profilul dispozitivului este foarte subțire. De altfel, chiar şi picioruşele din cauciuc plasate pe spatele notebookului sunt mai degrabă minuscule.

Conectivitatea este departe de a impresiona, ea constând in două porturi USB Type C (care nu suportă Thunderbolt 3) şi jack-ul pentru căşti de 3.5 mm, toate poziţionate pe laterala dreaptă. Totuşi, acest sistem este adoptat de un număr din ce în ce mai ridicat de producători pentru laptopurile ultra-portabile, astfel că utilizarea unor adaptoare va deveni destul de comună. În pachetul unităţii preproducţie testate de noi nu există niciun astfel de adaptor, și din ce știm acest lucru nu se schimbă pe versiunea finală, fapt ce reprezintî un impediment în raport cu competiția (Asus de exemplu includ un adaptor pe Zenbook-ul UX390).

acer-swift-7-porturi-1

Ecranul IPS are o diagonală de 13.3 inch şi este acoperit cu un strat de Gorilla Glass 4 care îl protejează suplimentar de zgârieturi, însă nu suportă touch. Rezoluţia adoptată pentru ecran este Full HD, culorile sunt foarte bine reprezentate, iar luminozitatea este mai bună decât în cazul altor modele precum Zenbook-ul 3 UX390, chiar dacă în continuare insuficientă pentru utilizare comfortabilă în lumina puternică a soarelui, ecranul fiind lucios.

Iată şi datele sintetice obţinute cu un colorimetru care confirmă impresiile noastre:

  • acoperire: 97% sRGB, 72% NTSC, 75% AdobeRGB;
  • gamma: 2.2;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 315 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 670:1;
  • punct de alb: 6700 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.47 cd/m2;
  • DeltaE medie: 1.20 necalibrat, 0.78 calibrat.

acer-swift-7-ecran-luminozitate

La interior, Acer-ul Swift 7 beneficiază de un trackpad de dimensiuni foarte generoase, de tip Synaptics, ce în cea mai mare parte a timpului a funcţionat bine, inclusiv pentru gesturi, tap-uri şi swipe-uri, însă ocazional cursorul a “sărit”, în special atunci când am vrut să fac un click stânga fizic. Tot ocazional, cursorul a înregistrat dublu-tap în loc de tap.

Tot la interior găsim tastatura, modestă însă și fără iluminare, tocmai de aceea vom discuta despre ea in secțiunea următoare.

Trackpad-ul lui Acer Swift 7

Trackpad-ul lui Acer Swift 7

Din punct de vedere hardware, Acer-ul Swift 7 mizează pe noua platformă hardware Intel Kaby Lake, iar versiunea testată de noi a fost echipată cu procesorul Intel Core i7-7Y75. Totuşi, nu te lăsa păcălit de particula i7 a procesorului, întrucât acesta este de fapt un CPU din seria Core Y şi reprezintă un update minor la Core M-ul specific generaţiei anterioare, Skylake. Practic, vorbim despre un procesor care nu necesită ventilator, suficient de performant pentru task-uri uzuale, dar nu și pentru jocuri sau task-uri mai complexe în care un procesor Core U nu va sughița. Specificaţiile sunt completate de o cantitate de 8 GB RAM şi de un SSD M.2 SATA cu capacitatea de 256 GB, în timp ce cipul video este integrat: Intel HD 615.

Nici macar memoria RAM nu poate fi schimbata

Nici macar memoria RAM nu poate fi schimbata

Întrucât vorbim despre o unitate de preproducţie am ales să nu publicăm datele obţinute în cadrul programelor de benchmark, întrucât acestea vor fi cu siguranţă îmbunătăţite pe versiunile finale. Totuşi, laptopul se comportă bine în sarcinile de zi cu zi, inclusiv când vine vorba despre browsing, editare de texte şi vizionarea de filme. Platforma este capabilă să redea în mod corespunzător şi unele jocuri mai vechi, cum ar fi Age of Empires HD sau Need for Speed Most Wanted, cu detaliile setate pe medium.

Pe de altă parte, platforma îşi arată limitele dacă încerci să o pui cu adevărat la încercare, în special în multitasking. De exemplu, după lansarea a 10 taburi am experimentat întârzieri, iar procesorul a ajuns la 100% utilizare. Chiar dacă vorbim de o unitate pre-producție, astfel de rezultate sunt de aşteptat şi în versiunile finale.

Prin urmare, dacă ai nevoie de performanţe mai bune, îndreaptă-ţi atenţia spre portabilele echipate cu procesoare Kaby Lake Core U.

Posibilităţile de upgrade sunt limitate în cazul Swift-ului 7: procesorul şi memoria RAM sunt lipite pe placa de bază, în timp ce SSD-ul Kingston de 30 mm este non-standard (majoritatea notebook-urilor folosesc SSDuri de 80 mm), limitat la viteze SATA și formatul său nu permite utilizarea alternativelor capabile de viteze PCIe.

Întrucât platforma hardware utilizată nu necesită ventilator, ultraportabilul ar trebui să fie complet silenţios, însă în practică există un zumzet sesizabil într-o cameră liniştită, așa numitul electric noise, însă nu avem cum să ne pronunțăm dacă el va fi prezent și pe versiunile finale. Pe de altă parte, chiar dacă nu are ventilator, laptopul rămâne rece pe parcursul utilizării, atât în activităţi uzuale, cât şi atunci când începi să-l forţezi, iar asta deşi procesorul Core i7-7Y75 este mai solicitant decât un Core i5-7Y54, cel ce va fi oferit în majoritatea versiunilor retail ale acestui ultraportabil.

acer-swift-7-temperaturi-dailyuse

acer-swift-7-temperaturi-load

Conectivitatea este asigurată de bluetooth 4.1 şi de modulul Wi-Fi ac cu tehnologie MU-MIMO şi antene 2×2, care oferă viteze decente în utilizare.

Sistemul audio este compus din două difuzoare amplasare pe partea din spate, care oferă sunet clar, fără distorsiuni, chiar şi la un volum ridicat, deşi acesta din urmă nu este foarte puternic. Singurele mici neplăceri sunt cauzate de lipsa bass-ului şi de unele vibraţii resimţite la nivelul palm-rest-ului atunci când volumul este aproape de maxim. În plus, datorită poziționării lor în partea de jos a carcasei spate, boxele vor fi obstrucţionate dacă foloseşti laptopul pe genunchi sau dacă îl pui pe o suprafaţă care nu este plană, cum ar fi o pătură.

Camera web nu impresionează deloc, nici măcar într-o cameră luminată corespunzător, iar microfoanele sunt amplasate foarte aproape de tastatură. Din acest motiv, sunetul vocii va fi mai greu de captat atunci când tastezi în timp ce vorbeşti.

Acer Switch 7, un ultraportabil atractiv

Acer Switch 7, un ultraportabil atractiv

Platforma hardware utilizată nu consumă în mod agresiv energie, astfel că utilizarea unei baterii de numai 42 Wh nu reprezintă un obstacol în calea unei autonomii bune. De altfel, vei fi plăcut surprins de cât timp poţi sta departe de priză, cu ecranul setat la 30%, echivalentul a 120 cd/m2 în cazul nostru. Iată diverse scenarii de lucru:

  • 7 ore – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 7 ore şi 20 de minute – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 8 ore şi 45 de minute – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 7 ore şi 30 de minute – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON.

Pe de altă parte, aceste rezultate nu sunt semnificativ mai bune decât cele obţinute cu o platformă Core i7 U, ceea ce înseamnă că în realitate platforma Core Y nu este atât de eficientă pe cât o laudă cei de la Intel.

O încărcare completă a acumulatorului cu încărcătorul de 45 Wh durează circa 2 ore prin intermedul portului USB-C.

Acer Switch 7 impresioneaza prin grosimea mai mica de 10 mm

Acer Switch 7 impresioneaza prin grosimea mai mica de 10 mm

Ce scârţâie

În ciuda numeroaselor sale aspecte pozitive, Acer Swift 7 are şi câteva defecte, unele dintre ele de neînţeles.

De exemplu, laptopul este disponibil doar în această versiune de culoare: negru la exterior şi auriu la interior. În condiţiile în care competiția oferă multiple opțiuni pentru carcasă, numărul potenţialilor clienţi va fi semnificativ mai mic doar din cauza acestui aspect.

Pe de altă parte, Swift-ul 7 este promovat agresiv pentru grosimea sa mai mică de 10 mm, însă în același timp el este lung și lat pentru un dispozitiv de 13 inch, după cum se poate observa după rama generoasă a ecranului şi a spaţiului de deasupra tastaturii. Practic, în cadrul acestor dimensiuni ar fi încăput cu uşurinţă un ecran cu diagonală de 14 inch, iar lâțimea și lungimea conteayă din punctul nostru de vedere mult mai mult pe un ultraportabil decât grosimea.

O altă decizie neinspirată de design este amplasarea LED-urilor de stare sub ecran. Dacă te uiţi la un film în timp ce ai laptopul la încărcat, LED-ul portocaliu care semnalizează acest lucru va fi foarte deranjant.

Un alt element nereușit este tastatura. Prima lacună este lipsa iluminării, innaceptabilă în acest segment la finalul lui 2016. În plus, răspunsul tastelor este imprecis, iar acest lucru conduce la numeroase erori de tastare, fapt datorat dimensiunilor mici ale tastelor, de doar 14×14 mm, deşi dimensiunile laptopului sunt generoase și ar fi permis taste mai mari.

Ecranul are de asemenea o hibă: protecţia Gorilla Glass vine cu costul unui finisaj lucios, element deranjant mai ales că nu vorbim despre un display cu funcţii touch.

Ecranul lui Acer Switch 7 este lucios

Ecranul lui Acer Switch 7 este lucios

Nu în ultimul rând, viteza conexiunii la internet scade pe măsură ce te îndepărtezi de router. La 5 metri distanţă, viteza este semnificativ mai mică, iar la 10 metri conexiunea nici măcar nu mai este utilizabilă, cel puțin în cazul modelului tesat de noi.

Preţ Acer Swift 7 şi disponibilitate

Acer Swift 7 a fost lansat în România la sfârșitul lunii octombrie 2016, însă pentru moment este disponibilă o singură variată, diferită de cea testată de noi. Astfel, în magazine găsești Swift-ul 7 cu procesor Core i5-7Y54, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB, pentru care trebuie să plătești 5500 lei.

În viitor ne așteptăm să apară și versiunea de top testată de noi, dar și o versiune de bază, mai accesibilă, cu procesor Core m3 din aceeaşi generaţie Kaby Lake.

Concluzii

Sunt un mare fan al laptop-urilor cu răcire pasivă, tocmai de aceea mi-aş fi dorit ca Acer-ul Aspire Swift 7 să fie un produs reușit, însă din păcate o dă în bară în prea multe privinţe.

Pe de o parte e foarte bine construit şi este subţire, însă în acelaşi timp este lung, lat şi disponibil doar într-o culoare kitchoasa. Pe lângă acestea, tastatura să lasă de dorit în privinţa experienţei şi nu este iluminată, iar ecranul său este lucios şi netactil, o abordare pe care personal o consider nepractică, dar pe care şi alţi producători o preferă, precum Apple pe Macbook-uri sau Asus pe Zenbook-ul 3 UX390.

Platforma fanless ce îl motorizează este principalul, poate chiar singurul motiv pentru care consider că un Swift 7 ar merita achiziţionat, ea fiind răcită pasiv, suficient de performantă pentru a asigura o experienţă fluentă în task-urile uzuale şi capabilă de o autonomie bună. Însă dacă existenţa unui ventilator nu te deranjează, atunci ar fi mai bine să îţi îndrepţi atenţia spre un portabil construit pe platforme Intel Core U, precum Acer-ul Swift 5, Swift 3, Asus-ul Zenbook UX330UA, HP-ul Spectre 13 şi nu în ultimul rând, Dell-ul XPS 13, unele dintre ele având de partea lor şi un preţ mai accesibil.

Practic, în cazul Acer-ului Swift 7 vei plăti pentru construcţia solidă, profilul subţire şi pentru hardware-ul fanless, însă acest model lasă de dorit în utilizarea de zi cu zi şi nu este nici atât de compact, uşor, performant sau bine dotat precum alte modele existente pe piaţă, tocmai de aceea nu este unul dintre ultraportabile mele preferate şi primeşte o notă mică în acest review.

Pro

  • calitatea construcţiei
  • performanţe decente în task-urile uzuale
  • autonomie bună

Contra

  • disponibil doar în versiune aurie
  • tastatură modestă fără iluminare
  • ecran non-touch lucios
  • IO limitat, iar un adaptor nu este inclus în pachet

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri