Acer Swift Edge SFA16-41 – ce mai ușor laptop de 16-inchi
În acest articol vă împărtășesc impresiile mele despre seria Acer Swift Edge, cel mai ușor laptop de 16 inchi disponibil în prezent pe piață.
Acesta este un computer premium menit utilizării zilnice, care vizează segmentul a unor dispozitive precum LG Gram 16 sau MSI Prestige 15. Este subțire și de compact pentru un dispozitiv de 16 inchi și puțin mai ușor decât concurența, în principal pentru că Acer a implementat aici un șasiu ușor din magneziu și aluminiu, o configurație hardware minimalistă cu un modul termic simplist, dar și o baterie de numai 54Wh.
Acest aspect trebuie luat în considerare în decizia finală, dar, din fericire, nu este un deal-breaker, datorită hardware-ului eficient AMD Ryzen 6000 din interior. Unitatea noastră este configurația Ryzen 5 6600U, dar acest laptop este disponibil și cu specificații Ryzen 7 6800U, iar noi vom discuta despre ambele variante în articol.
Celălalt punct forte al acestei serii este impresionantul ecran OLED 4K de înaltă rezoluție, cu un raport de aspect 16:10, excelent pentru utilizarea zilnică și activitățile care necesită un panou de înaltă calitate. Totuși, este lucios, ca toate ecranele OLED pentru laptopuri, deci nu este ideal pentru utilizarea în exterior sau în condiții de lumină puternică.
Vom aprofunda mai jos toate aspectele importante pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a cumpăra unul dintre aceste laptopuri Acer Swift Edge.
Specificații Acer Swift Edge SFA16-41
Ecran | 16 inch, OLED, 16:10, 3840 x 2400 px, 60 Hz, lucios, non-tactil |
Procesor | AMD Ryzen 7 6600U, 6 core, 12 thread (max 4.5 GHz Turbo), opțional Ryzen 7 6800U 8C/16T |
Video | Radeon 660M Graphics |
Memorie | 8 GB LPDDR5-6400 (lipiți), max 16 GB |
Stocare | 1 TB, 2x 512 GB M.2 SSD (Micron 3400), 2x M.2 2280 |
Conectivitate | Mediatek Wifi 6 cu Bluetooth 5.2 |
Porturi | 2x USB-A 3.2 Gen 1, 2x USB-C 3.2 Gen 2 (DP, Power Delivery), HDMI 2.1, headphone/mic jack, Noble Lock |
Baterie | 54 Wh, încărcător 65W USB-C |
Dimensiuni | 356 mm x 251 mm x 13,9 mm |
Greutate | 1,18 kg, încărcător 0,26 kg |
Altele | tastatură iluminare albă, cameră Web FHD, senzor amprentă, sistem audio stereo |
Construcție și design
Acer Swift Edge este un laptop de 16” și cu toate acestea este mai ușor decât un ultrabook uzual sau MacBook Air deoarece cântărește numai 1,2 kilograme. Producătorul a făcut câteva compromisuri pentru a putea atinge o masă totală atât de redusă, însă, din fericire, construcția nu a fost afectată.
Materialul predominant este aliajul de aluminiu și magneziu, la care Acer și alți producători au mai apelat atunci când au creat cele mai ușoare laptopuri din portofoliul lor. Acest material are un finisaj mat cu textură netedă care nu este doar plăcut la atingere, dar oferă și o priză bună în mână. Versiunea albastru deschis aici de față oferă și o rezistență bună la amprente și mizerie, versiunea gri închis comportându-se și ea bine, însă nu în aceeași măsură.
Spre deosebire de precedentele laptopuri Acer cu carcase din aliaj de magneziu, acesta nu este sensibil la torsiune și nu emite zgomote neplăcute. Chiar dacă este apăsată pe capacul ecranului, dacă este apucată de un colț sau dacă punem presiune suplimentară pe tastatură, carcasa se comportă bine și nu prea am motive să mă plâng. Singura zonă mai sensibilă este cea de deasupra tastaturii, unde ranforsarea nu este la fel de bună, însă aceea nu este o zonă cu care să interacționați și deci nu prea contează.
Designul este minimalist, siglele și alte elemente de identitate vizuală fiind discrete iar LED-urile de stare fiind împinse pe laterale. Interiorul are un aspect cam straniu deoarece tastatura este centrată și există mult spațiu liber în lateralele ei. Acer nu a profitat de acest loc pentru a amplasa acolo niște difuzoare frontale și a păstrat poziționarea lor standard pe capacul inferior, la fel ca în cazul altor modele Swift.
Grilajul perforat de deasupra tastaturii nu ascunde deci niște difuzoare, ci este duza de admisie a sistemului de răcire. Fluxul de aer proaspăt este tras pe aici, precum și prin fantele de pe capacul inferior, și este evacuat prin fantele amplasate sub ecran în zona balamalei. Aerul cald evacuat este deci direcționat către ecran, însă deoarece Acer a optimizat laptopul pentru a nu atinge temperaturi interne mari, acest aspect nu este chiar o problemă.
Laptopul este destul de stabil pe masă, în ciuda piciorușelor de sprijin mici, este confortabil în cursul utilizării, iar capacul poate fi operat ușor cu o singură mână și este susținut de balamale ferme. Din păcate, deschiderea capacului ecranului este de numai 140 de grade, și nu se deschide la 180 de grade așa cum mi-aș dori în cazul unui ultraportabil. Șasiul subțire are muchiile și colțurile bine teșite și netezite, poziția de tastare fiind confortabilă și după perioade îndelungate de lucru.
Conectorii sunt amplasați pe laterale și acoperă cam toate necesitățile. În stânga găsim doi conectori USB-C cu DP și Power Delivery, precum și un port USB-A și unul HDMI. Muchia dreaptă oferă un alt port USB-A, un Noble Lock, portul audio și cele două LED-uri indicatoare, singurele lacune fiind lipsa unui cititor pentru carduri și, poate, amplasarea ambelor porturi USB-C pe o latură. În ansamblu însă, Acer Swift Edge oferă o conectivitate bună pentru un laptop atât de subțire.
Tastatură si touchpad
Tastatura de pe Swift Edge are un design tipic Acer, aceasta fiind centrată și neoferind și un bloc numeric.
Tastele au o cursă scurtă și un răspuns cam moale, deci cam ceea ce ar trebui să așteptați în cazul unei tastaturi de ultraportabil. Dacă sunteți însă obișnuit cu aceste tastaturi, cea de față vă va satisface pretențiile și nevoile deoarece este rapidă iar butoanele sunt spațiate bine și au o aranjare standard familiară.
Tastatura oferă un sistem de iluminare cu LED-uri albe și două niveluri de intensitate luminoasă. Din păcate, activarea acestui sistem se face doar prin apăsarea unei taste, nu și prin atingerea touchpad-ului, așa cum este cazul în multor altor laptopuri.
Touchpad-ul oferă o suprafață amplă fabricată din sticlă, acesta comportându-se foarte bine și neavând probleme cu mișcările rapide sau cu gesturile complexe. Butoanele ascunse sub colțuri sunt cam dure, dar acesta este cam singurul aspect negativ al touchpad-ului.
Laptopul oferă un senzor pentru autentificare integrat cu Windows Hello, acesta fiind ascuns în butonul Power din dreapta-sus, însă nu și o cameră IR.
Ecran
Acer a ales un ecran superb de înaltă rezoluție pentru Swift Edge, acesta având diagonală de 16”, raport de aspect 16:10, panou OLED și rezoluție de 3480 x 2400 pixeli.
Utilizarea acestui ecran este o adevărată plăcere, acesta oferind culori splendide, un negru profund și contrast excelent. Acesta este capabil să răspundă nu doar pretențiilor utilizatorilor obișnuiți, ci și pe cele ale profesioniștilor din moment ce oferă o acoperire integrală pentru spectrul DCI-P3.
Nivelul maxim de luminozitate este însă de 400 nits, la care se adaugă suprafața protectoare lucioasă, deci laptopul nu va fi chiar ideal pentru lucru în lumina diurnă sau foarte puternică. De asemenea, ecranul nu oferă un strat tactil și nici un digitizor pentru stylus, deci dacă aveți nevoie de acestea va trebui să vă orientați către altceva. Absența acestora elimină însă acea granularitate specifică ecranelor OLED tactile sau cu digitizor, imaginea ecranului de pe Swift Edge fiind deci excelentă și pe placul celor care lucrează cu mult text.
- Panel HardwareID: Samsung SDC416B (ATNA60YV05-0);
- Coverage: 100% sRGB, 96.9% Adobe RGB, 99.6% DCI-P3;
- Type: 10-bit with HDR400;
- Measured gamma: 2.09;
- Max brightness in the middle of the screen: 399.54 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 11.52 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: infinite;
- White point: 6200 K;
- Black on max brightness: 0.0 cd/m2;
- PWM: -.
Ecranul este bine calibrat din fabrică, însă, dacă este posibil, puteți îmbunătății parametrii de temperatură și gamma. Fiind vorba de un ecran OLED, nu trebuie să vă gândiți la bleeding, iar uniformitatea de luminozitate și culoare este excelentă. Un lucru pe care nu trebuie să-l uitați este însă faptul că ecranele OLED nu au o luminozitate minimă atât de scăzută ca cele LED, deci va trebui să luați în calcul acest aspect dacă vă place să lucrați pe întuneric.
Un alt aspect care nu trebuie uitat este cel al aspectelor mai puțin plăcute ale tehnologiei OLED, cum ar fi burning, black crush sau flickering, deci trebuie să fiți conștienți de acestea pentru a nu regreta ulterior decizia făcută.
Hardware și performanțe
Exemplarul aici de față oferă o configurație medie pentru gama Acer Swift Edge, modelul SFA16-41 având un procesor AMD Ryzen 5 6600U cu interfață grafică Radeon 660M, 8 GB de memorie LPDDR5-6400 și o unitate SSD PCIe Gen 4 rapidă cu capacitate de 1 TB. Laptopul a fost testat cu software-ul timpuriu disponibil la începutul lunii octombrie 2022, adică BIOS 104, și mă aștept ca unele aspecte să se îmbunătățească până la apariția acestui laptop pe rafturile magazinelor.
Laptopul este deci construit în jurul platformei AMD Rembrandt 6000 Ryzen din 2022 în implementarea ei low-power, Procesorul Ryzen 5 6600 oferă 6 nuclee și 12 fire de execuție, iar deoarece avem de-a face cu un laptop subțire și ușor cu răcire limitată, acesta are la dispoziție un maximum de putere de 18 – 30W și nu va fi la fel de rapid ca implementările văzute în laptopurile mai mari.
Interfața grafică este deci un Radeon 660M, membru al familiei RDNA2 cu 6 Graphic Cores și frecvențe maxime de 1,9 GHz. Versiunea mai dotată a acestui laptop oferă un procesor Ryzen 7 6800U cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, iar grafica integrată Radeon 680M din acesta este și ea mai puternică deoarece oferă 12 Graphic Cores și frecvențe maxime de 2,1 GHz.
Laptopul mai oferă 8 GB de memorie LPDDR5-6400 în dual-channel, aceasta fiind lipită și neputând fi înlocuită. Se pare că doar laptopul cu Ryzen 7 va oferi 16 GB de memorie. Stocarea este asigurată de 2 unități SSD Micron 3400 cu interfață PCIe Gen 4 care s-au comportat bine, iar cum acestea au un format standard M.2 2280, pot fi înlocuite cu ceva mai performant dacă este nevoie.
Accesul la componentele interne este facil, însă va trebui să fiți atenți cu subțirele și fragilul capac inferior. Singurele componente care pot fi înlocuite ușor sunt interfața wireless și unitățile SSD, însă una dintre acestea din urmă este ascunsă sub un cablu panglică și necesită detașarea acestuia pentru acces.
Din punct de vedere software, Swift Edge vine cu obișnuitele aplicații Acer, deci este recomandată o dezinstalare a lor pentru un sistem cât mai curat deoarece utilitatea lor este discutabilă. Software-ul Acer nu oferă profiluri energetice, deci am apelat la cele din Windows, mai precis la Best Performance cu laptopul alimentat extern și Best Power Efficiency cu laptopul alimentat de la baterie.
Mai jos se poate vedea comportamentul laptopului într-un regim uzual. Ventilatorul este aproape mereu activ și arareori se oprește, însă nivelul lui de zgomot este insesizabil chiar și într-o cameră complet tăcută și nu deranjează nici atunci când se turează mai mult în sarcină.
Deoarece laptopul este un model timpuriu cu software nefinalizat, nefiind convins că exemplarele retail se vor comporta identic. De aceea, și articolul nostru va cuprinde mai puține teste decât de obicei pentru a respecta dorința Acer, și va fi actualizat când vom retesta un exemplar finalizat disponibil și în magazine.
Procesorul Ryzen atinge un consum maxim de 30W în sarcinile intensive scurte și se stabilizează la 18-20W atunci când perioadele de sarcină sunt mai lungi, Acest aspect este valabil atât în situațiile în încărcarea este doar pe procesor, cât și în sarcinile combinate CPU + GPU precum jocurile. Deci, în principiu, performanțele sunt similare cu cele văzute la ASUS ZenBook S 13.
Ventilatorul atinge un nivel maxim de zgomot de 35 dBA, care este foarte bun, însă această setare ar putea fi schimbată pe unitățile retail pentru a atinge turații mai mari, circa 40 dBA și niveluri de performanță mai ridicate. Țineți minte acest aspect când analizați rezultatele de mai jos.
În graficul de mai jos, se pot vedea performanțele în CineBench R15 comparate cu cele obținute pe alte platforme ultraportabile similare.
În sarcinile combinate, cam așa se comportă această implementare Ryzen 5 6600U cu Radeon 660M.
- 3DMark 13 – Fire Strike – on desk: 3601 (Graphics – 3924, Physics – 14545, Combined – 1312);
- 3DMark 13 – Fire Strike – on stand: 4006 (Graphics – 4481, Physics – 16764, Combined – 1365);
- CineBench R20 (best run): CPU 2943 cb, CPU Single Core 548 CB;
- Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 11m 34s;
Aceste rezultate, cam limitate, sunt cauzate de decizia Acer de a oferi temperaturi mici și nivel de zgomot scăzut. Astfel, am măsurat circa 80 – 85 de grade în testele CineBench și circa 70 – 75 de grade în sarcinile combinate, în condițiile unui regim destul de scăzut al ventilatorului, după cum am menționat deja.
Răcire, conectivitate și audio
Privind la rezultatele de mai sus, probabil că v-ați fi așteptat la mai mult de la un laptop de 16”, însă cred că aceste rezultate timpurii sunt corecte dacă ținem cont de subțirimea șasiului și de sistemul de răcire simplu cu un singur ventilator, o singura conductă de transfer termic și un singur radiator.
Trebuie menționat că aerul cald este evacuat către ecran, însă rama de plastic a acestuia absoarbe o bună parte din căldură iar temperaturile ecranului rămân în limite sigure de circa 35 de grade.
Nivelul de zgomot al ventilatorului este bun, acesta atingând doar 35 dBA în CineBench sau jocuri. În uzul normal, ventilatorul este oprit iar laptopul este răcit pasiv și complet tăcut. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.
Conectivitatea este asigurată de o soluție integrată Mediatek, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2. Aceasta s-a achitat bine de sarcini și nu am remarcat nici o problemă de stabilitate sau viteză indiferent de scenariul de utilizare. Camera Web folosește un senzor FullHD de 2 MP și oferă o imagine mai bună decât cea oferită de multe alte laptopuri, aceasta fiind secondată de două microfoane cu prestație rezonabilă.
Sistemul audio nu este prea impresionant, acesta oferind un nivel sonor de numai 76-78 dBA și acoperind nesatisfăcător gama frecvențelor joase. În plus, difuzoarele induc vibrații în carcasă la niveluri de peste 70%, deci va trebui să vă rezumați la un nivel sonor de circa 50 – 70%. Carcasa are suficient spațiu interior pentru niște incinte mai bune, însă Acer a preferat să utilizeze aceleași difuzoare mici și mediocre pe care le cunoaștem de la celelalte modele Swift.
Baterie și autonomie
Bateria din Acer Swift Edge are o capacitate de numai 54 Wh, cam mică pentru un laptop de 16”. Cam acestea sunt rezultatele la care va trebui să vă așteptați cu nivelul de luminozitate al ecranului setat la 120 nits.
- 5-6h – editare text Google Docs, Best Efficiency Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 7h – redare video FHD YouTube, Best Efficiency Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 8h – redare video Netflix, Best Efficiency Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 4-5h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.
Aceste rezultate sunt bune pentru un laptop cu ecran 4K și o baterie cam mică, însă ar fi putut fi excelente dacă Acer nu ar fi urmărit morțiș o greutate cât mai mică pentru a se putea mândri cu cel mai ușor laptop de 16” și ar fi folosit spațiul intern pentru o baterie mare de 80 Wh, așa cum fac alți producători cu laptopurile lor de dimensiuni similare.
Laptopul vine însoțit de un încărcător ușor și compact de 65W, acesta oferind conectare USB-C și cabluri lungi. O încărcare completă durează circa o oră și jumătate.
Preț și disponibilitate
Acer Swift Edge nu este încă disponibil în magazine la data publicării acestui articol. Din informațiile noastre, configurația cu Ryzen 7 6800U, 16 GB RAM și SSD de 1 TB ar trebui să aibă un preț de circa 7500 lei.
Varianta cu procesor Ryzen 5 6600U va costa evident mai puțin, însă este posibil ca aceasta să vină echipată cu doar 8 GB. Dacă mai adăugăm la această problemă și diferențele de putere între interfețele grafice Radeon 660M și 680M, varianta Ryzen 7 este călduros recomandată cu excepția cazului în care urmăriți un preț de achiziție cât mai mic.
Pentru mai multe detalii despre prețuri, configurații și stocuri, puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Acest Acer Swift Edge este o opțiune interesantă destinată celor care caută un ultrabook ușor cu un ecran de dimensiuni mari.
Asta înseamnă că nu este la fel de puternic și competent în sarcini solicitante ca majoritatea celorlalte laptopuri full-size, dar compensează prin faptul că este mai subțire și semnificativ mai ușor. Astfel, este făcut pentru activități zilnice și multitasking, unde specificațiile hardware AMD Ryzen 6000 sunt mai mult decât capabile să ofere o experiență de utilizare echilibrată. Impresionantul ecran OLED 4K, intrările bune și IO-ul bun se adaugă la versatilitatea acestui întreg pachet.
Pe de altă parte, Acer ar fi putut face acest produs și mai bun dacă nu se concentrau să îl facă cel mai ușor laptop de 16 inchi disponibil în magazine. Calitatea construcției este bună, nu există plângeri reale acolo, dar au implementat doar un modul termic de bază, o baterie de dimensiuni medii și difuzoare mediocre. În interior există suficient spațiu pentru un modul termic cu două ventilatoare și două heatpipes care ar fi oferit 30+W de performanță susținută, permițând platformei AMD să își arate cu adevărat abilitățile. Există, de asemenea, loc pentru difuzoare mai bune sau/și o baterie mai mare.
Sigur, acestea ar fi adăugat 100-200 de grame la greutatea totală, dar ar fi făcut din acest laptop o ofertă imbatabilă în clasa sa. Așa cum este, este potrivit pentru utilizarea zilnică, dar nu neapărat un best-buy pentru oricine caută un laptop ușor de dimensiuni mari. LG Gram 16, cu procesorul său Intel mai rapid și cu o baterie mai mare, este o alternativă care merită luată în considerare, mai ales că este și mai accesibil în prezent. Totuși, nu se compară cu acesta în ceea ce privește capacitățile GPU.
În plus, dacă puteți accepta un laptop ceva mai greu, de până în 2 kilograme, există mai multe alte opțiuni cu funcții suplimentare și performanțe semnificativ mai rapide pe care să le luați în considerare. Diferența suplimentară de greutate este, însă, semnificativă.
Pro:
- construcție bună și design minimalist elegant
- ecran OLED 16:10 excelent, dar lucios și fără touch
- conectivitate bogată și tastatură cu touchpad bune
- performanțe bune în activități uzuale
- tăcut și rece
- autonomii bune în ciuda bateriei mici
Contra:
- nu atât de puternic precum alte implementări Ryzen
- spațiul intern ar fi putut găzdui difuzoare și răcire superioare