GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

AMD Carrizo – aer proaspăt pentru laptopurile accesibile

Autor: Andrei Girbea

Laptopurile contruite pe platforme AMD au devenit o raritate în ultima vreme şi pe lângă aceasta, puţinele modele existente au unele incoveniente ce pot face un potenţial cumpărător să se uite spre altceva, în ciuda preţului lor de multe ori foarte atrăgător.

Nu discutăm în acest articol despre cauzele care au adus AMD în această poziţie, ci discutăm despre viitor: platforma Carrizo, noua serie de APU-uri ce va fi disponibilă pe laptopuri începând cu această vară. Dar nu pe orice laptopuri, ci în special pe cele preferate de utilizatorul obişnuit, cu ecrane de dimensiuni normale, performanţe decente în utilizarea de zi cu zi şi preţuri cuprinse între 1800 şi 3000 de lei.

Ca fapt divers, majoritatea celor mai populare laptopuri vândute în prezent în România se încadrează în acest segment de preţ, aşadar cei ce sunt interesaţi de achiziţionarea unui laptop în următoarele luni ar trebui să citească atent articolul de faţă.

Carrizo este cea mai recentă serie de procesoare mobile AMD

Carrizo este cea mai recentă serie de procesoare mobile AMD

Soluţiile oferite de AMD constau în APU-uri (unităţi de procesare ce înglobează pe un singur cip CPU-ul, GPU-ul, NorthBridge-ul, Southbridge-ul şi IO-ul unui notebook). Pentru a le deosebi de seriile precedente, APU-urile Carrizo poartă indicatorul 8xxxP iar în gamă vor exista modele diverse, disponibile în prima faza fiind cele mid/top, precum A8-8600P, A10-F8700P şi FX-8800P.

ModelAMD A8-8600PAMD A10-F8700PAMD FX-8800P
Nuclee CPU
444
Frecvenţă de bază
1.6 GHz1.8 GHz2.1 GHz
Frecvenţă Turbo3.0 GHz3.2 GHz3.4 GHz
GPU
Radeon R6Radeon R6Radeon R7
Nuclee GPU668
Frecvenţă GPU720 MHz800 MHz800 MHz
TDP15W-35W15W-35W15W-35W

Bun, ca să intrăm în subiect, conform celor de la AMD, platforma Carrizo este construită pe trei direcţii importante:

  • performanţe îmbunătăţite, vizibile atât în utilizarea de zi cu zi, cât mai ales în cadrul jocurilor şi a rulării de conţinut video HD şi 4K;
  • compatibilitate şi optimizare pentru DirectX12 şi Windows 10, noul sistem de operare Microsoft aşteptat în această vară;
  • autonomie dublă faţă de generaţia precedentă de hardware în video-playback.

Vom discuta despre acestea mai jos, fără a deveni foarte tehnici, astfel încât să înţelegeţi la ce să vă aşteptaţi de la notebook-urile construite pe harware-ul AMD Carizzo. Desigur, toate aceste detalii sunt teoretice (pe hârtie) dar speranţa mea e să vă putem oferi în următoarele luni teste detaliate ale produselor finite construite pe această platformă, pentru a vedea cum se descurcă ele şi în practică.

Performanţe

Din punct de vedere arhitectural, Carrizo este un adevărat SOC; cu alte cuvinte toate elementele importante sunt integrate într-un singur cip, după cum se poate vedea din poza de mai jos. Ca fapt divers, platforma respectă standardul HSA, despre care puteţi citi mai multe aici.

AMD Carrizo SOC

AMD Carrizo SOC

Scopul celor de la AMD a fost de a îmbunătăţi eficientă APU-ului, de a oferi performanţe grafice superioare rivalilor de la Intel şi de a creşte viteza soluţiei în aplicaţiile uzuale.

Trebuie menţionat însă că platforma Carizzo este construită în continuare pe litografie de 28 nm, pe baza nucleelor Excavator, înglobează până la 8 unităţi de procesare grafică şi suportă memorie RAM DDR3 cu frecvente de maximum 2133 MHz. Cantitatea de memorie Cache L2 a scăzut de la 4 MB la 2 MB, însă a crescut cantitatea de memorie Cache L1 şi au fost aduse şi alte îmbunătăţiri care fac ca numărul de instrucţiuni procesate per ciclu să fie sporit.

Pe lângă aceasta, platforma Carrizo include o noua unitate de codare/decodare hardware ce oferă, printre altele, şi suport pentru HEVC (H.265), un standard video recent menit să ofere conţinut de calitate foarte bună fără a necesita multe resurse (atât timp cât procesarea se face la nivel hardware). CPU-urile Intel Broadwell de exemplu nu oferă aceste funcţii, lucru ce face ca performanţele acestora în cadrul rulării/prelucrării de conţinut HEVC să fie limitate. Rămâne de văzut însă cât de relevant va fi acest aspect pentru utilizatorii de laptopuri medii şi sub medie, cei pe care AMD îi ţinteşte cu această platformă.

Cert este că notebook-urile cu APU-uri Carrizo ar trebui să ofere rulare fluentă de conţinut FHD şi 4K la 60 fps şi autonomie peste concurenţă în acest segment.

Continut HEVC pe AMD FX-8800P si Intel Core i5-5200U

Continut HEVC pe AMD FX-8800P si Intel Core i5-5200U

Un alt aspect extrem de important în market-pitchul pentru Carrizo îl reprezintă performanţele în jocuri. Pe scurt, APU-urile AMD vor oferi rezultate superioare cipurilor integrate pe procesoarele Intel de ultimă generaţie. Jocuri precum LOL, Starcraft 2, CS: GO sau DOTA 2 ar trebui să ruleze fără probleme (peste 30 fps) pe cipurile AMD în rezoluţii FHD şi detalii maxime, iar acest lucru să fie coroborat cu autonomie interesantă.

Producătorii vor putea opta pentru un nivel maxim TDP al unităţilor folosite, între 15 şi 35W. Opţiunile mai „flămânde” vor fi mai rapide şi vor face rebat la nivelul autonomiei. APU-urile Carrizo vor putea fi oferite şi în configuraţii cu cipuri grafice AMD dedicate, pentru cei ce doresc un plus de viteză, însă acestea se vor învârti în game de preţ superioare.

Printre aplicaţiile ce vor beneficia de sporul de performanţe se numără suitele Office sau Adobe Photoshop şi Premiere, AMD şi Adobe lucrând împreună pentru a oferi utilizatorilor experienţe rapide în task-urile importante din acest softuri. În sprijinul creatorilor de conţinut vine şi aplicaţia AMD Looking Glass, care scanează conţinutul video şi recunoaşte personajele din ele, ajutându-te apoi să găseşti toate clipurile cu un anumit personaj, să le editezi, etc. Software-ul beneficiază de suport HSA.

Nu în ultimul rând, AMD lucrează strâns şi cu Microsoft pentru a oferi suport pentru Windows 10 şi DirectX 12, despre care vom vorbi puţin mai jos.

Windows 10 şi DirectX 12

Noul sistem de operare al celor de la Microsoft va implementa din plin accelerarea video la nivelul interfeţei şi a principalelor aplicaţii incluse, iar conform celor de la AMD, multe dintre ele sunt optimizate în jurul noutăţilor platformei Carrizo. Printre acestea avem:

  • Windows Media Player, Skype sau Xbox One oferă suport pentru standardul HEVC;
  • funcţii Secure Boot, TPM, InstantGO (laptopul intră în modul sleep, dar rămâne conectat la reţea şi se actualizează în background), Drive Key Encription;
  • compatibilitatea cu DirectX 12.

DirectX 12 este probabil cea mai importantă noutate adusă de Windows 10 şi va oferi performanţe net superioare API-ului DirectX 11 folosit în prezent de majoritatea titlurilor.

DirectX 12 este principala noutate adusă de Windows 10

DirectX 12 este principala noutate adusă de Windows 10

Am văzut la lucru o platformă Carrizo prototip în teste precum 3DMark sau în jocul DiRt:Rally şi rezultatele sunt spectaculoase, iar detaliile existente în prezent menţionează creşteri de fps între 20 şi 100% în diverse titluri, coroborate cu o scădere a gradului de utilizare a procesorului. Discuţia în jurul API-ului DirectX 12 este însă mult mai lungă şi mai complexă, iar primele concluzii clare le vom putea trage abia spre sfârşitul anului, când jocurile compatibile vor ajunge pe piaţă.

3DMark - DirectX11 vs DirectX12

3DMark – DirectX11 vs DirectX12

Autonomie

În condiţiile în care durata de viaţă a bateriei unui laptop este un detaliu primordial pentru un dispozitiv mobil iar cei de la Intel au îmbunătăţit vizibil acest aspect de la an la an pe platformele proprii, era de aşteptat că cei de la AMD se facă în sfârşit un pas un direcţia corectă.

Precedentele laptopuri cu hardware AMD aveau, în medie, o autonomie de circa 3-4 ore în utilizarea de zi cu zi, astfel că odată cu Carrizo ar trebui să ne aşteptăm la 5-7 ore dintr-o baterie de aproximativ 50Wh, dacă cele spuse de oficialii AMD se vor adeveri. În prezentările de presă ni se evidenţiază că autonomia în cadrul rulării de conţinut video este dublă pe Carrizo faţă de generaţia precedentă, în principal datorită schimbărilor la nivel de decodare video, ceea ce înseamnă că în alte activităţi lucrurile s-ar putea să stea puţin altfel. Rămâne de văzut.

Desigur, autonomia va fi influenţată de multe variabile, cele mai importante fiind componentele din laptop (capacitatea bateriei, tipul ecranului, stocarea pe HDD sau pe SSD, etc) cât şi decizia fiecărui OEM de a alege un anumit TDP pentru procesoarele folosite.

În loc de concluzie

Speranţa mea e că vor exista măcar câteva notebook-uri cu hardware AMD cu adevărat demne de recomandat spre finalul anului. Până atunci, personal pot spune doar că platforma AMD Carrizo promite.

Carrizo promite iar eu sper să existe câteva laptopuri bune pe piaţă până la sfârşitul anului

Carrizo promite…

Comparaţia cu APU-urile anterioare nici nu ar trebui să fie luată în calcul, pentru că acelea au fost problematice şi rezultatele sau văzut clar pentru AMD, laptopurile lor devenind aproape inexistente în prezent.

Carrizo va trebuie să poate face faţă liniilor Intel (Broadwell, în prezent, şi Skylake, sper sfârşitul lui 2015) faţă de care în acest moment oferă capacităţi grafice superioare, preţuri mai scăzute şi o serie de funcţii şi optimizări ce vor trebui să îşi dovedească utilitatea în practică. Pe de altă parte, rămâne de văzut cum se va descurca Carrizo la capitolul experienţei în utilizarea de zi cu zi (putere de procesare, performanţe termice şi acustice, autonomie) şi rămâne de văzut câte şi ce fel de laptopuri vor fi disponibile pe această platformă.

iar eu sper să existe câteva laptopuri bune pe piaţă construite pe această platformă până la sfârşitul anului

…iar eu sper să existe câteva laptopuri bune pe piaţă construite pe această platformă până la sfârşitul anului

Cei de la AMD au declarat că Asus, Acer, Lenovo, HP şi Toshiba vor oferi soluţii pe Carizzo până la sfârşitul verii, majoritatea cu preţuri cuprinse între $400 şi $700 (aşadar, între 1800 şi 3000 de lei). Acest fapt mă bucură şi mă îngrijorează în acelaşi timp, pentru că dispozitivele din această gamă de preţ vor face cel mai probabil rabat la ecran, calitate a construcţiei sau soluţie de stocare.

Concluzia o tragem în următoarele luni, atunci când notebook-urile construite pe platforma Carrizo vor fi disponibile în magazine, când Windows 10 va fi fost deja lansat şi când jocurile ce vor beneficia din plin de API-ul DirectX 12 vor fi şi ele de găsit pe rafturi.

2 comentarii

  1. Sorin

    3 iunie 2015 la 14:12

    Deocamdata sint promisiuni si declaratii din partea producatorului. Decizia finala apartine cumparatorului, ofertele fiind cit se poate de diversificate, iar laptopurile cu procesoare AMD nefiind preferate din cauza puterii de calcul sub limita bunului simt. Daca vor sa faca ceva, sa recucereasca piata, trebuie sa vina cu ceva consistent, ceva mai mult decit promisiuni si declaratii si cifre care arata bine pe hartie… Iar de pret nici nu mai vorbesc.

    • Andrei Girbea

      3 iunie 2015 la 17:29

      La preturi AMD stau bine de ceva timp. Insa e drept ca trebuie sa treaca de la stadiul de promisiuni la produse finnite bune. Lunile urmatoare ne vor arata daca pot sau nu face asta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri