GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS Eee PC 1001PX: zici ca e facut din fibra de carbon

Autor: Echipa GiZ

Primele netbook-uri apărute pe piaţă aveau un aspect banal şi erau construite dintr-un plastic care îţi lăsa impresia de produs ieftin. Cu timpul producătorii au început să-şi îndrepte atenţia şi asupra acestor aspecte care contează destul de mult în rândul consumatorilor. O dovadă în acest sens îl constituie ultimul netbook lansat de Asus şi anume Eee PC 1001PX.

Să vedem care sunt principalele caracteristici ale netbook-ului Asus:

  • Procesor – Intel Atom N450,
  • Memorie – 1 sau 2GB RAM,
  • Unitate de stocare – hard disk de 160 sau 250GB SATA2,
  • Ecran – 10.1” LED Backlight WSVGA,
  • Cameră web – 0.3MP;
  • Greutate – 1.27 Kg;
  • Dimensiuni – 262 x 178 x 36.5 mm;
  • Sistem de operare – Windows XP sau 7 Starter
Netbook-urile au evoluat mult ca design de la prima apritie

Netbook-urile au evoluat mult ca design de la prima apritie

Design şi constructie

La prima vedere mulţi ar putea fi tentaţi să afirme că materialul folosit la construcţia netbook-ului este fibra de carbon. Trebuie să recunosc că şi eu am avut aceeaşi impresie la început dar în momentul în care am aflat preţul de comercializare mi-am dat seama că nu poate fi vorba de aşa ceva. Eee PC 1001PX are o carcasă care doar imită fibra de carbon fiind de fapt plastic. Oricum cred că ideea celor de la Asus este binevenită, netbook-ul având un aspect mai atrăgător faţă de alte modele de pe piaţă. Despre tastatură pot spune că nu reprezintă punctul forte al netbook-ului. Din punctul meu de vedere tastele sunt prea înghesuite, iar poziţionarea lor lasă de dorit. Atât dimensiunile cât şi greutatea lui Eee PC 1001PX se situează în limite “normale” pentru un produs de acest fel.

ASUS are cateva variante coloristice pentru 1001PX

ASUS are cateva variante coloristice pentru 1001PX

Dotări tehnice

Netbook-ul Asus are un ecran ce măsoară 10.1” şi o rezoluţie maximă de 1024 x 600 pixeli. Producătorul a ales două configuraţii diferite de echipare pentru acest model. Astfel, prima variantă, mai ieftină, foloseşte doar 1GB memorie RAM, un hard disk SATA2 de 160GB şi sistem de operare Windows XP, în timp ce varianta “de top” este dotată cu 2GB memorie RAM, hard disk SATA2 de 250GB şi Windows 7 Starter. Ambele configuraţii au la bază procesorul Intel Atom N450 care rulează la frecvenţa de 1.66GHz şi placă video integrată Intel GMA 3150.

Touchpad-ul suporta gesturi multitouch

Touchpad-ul suporta gesturi multitouch

Conectivitate

În privinţa conectivităţii lucrurile sunt destul de simple. Aveţi la dispoziţie două porturi USB 2.0, ieşire VGA, reţea 10/100 Mbps, jack audio şi card reader pentru carduri MMC/SD/SDHC. În plus pentru conectarea la internet există şi suport Wi-Fi 802.11b/g. Opţional puteţi avea şi Bluetooth v2.1 deşi personal nu-l gasesc prea util.

Autonomie

Fiind disponibile două configuraţii de Eee C 1001PX există bineînţeles şi două baterii diferite. Varianta cu Windows XP este alimentată de un acumulator cu trei celule iar modelul cu Windows 7 Starter este echipat cu acumulator mai mare de şase celule. Valorile declarate de producător în privinţa autonomiei sunt următoarele: 4.5 ore pentru acumulatorul de trei celule şi până la nouă ore pentru acumulatorul cu şase celule. Nu cred că se aşteaptă cineva să folosească un netbook nouă ore dacă are activată conexiunea wireless.

Varianta alba arata chiar bine

Varianta alba arata chiar bine

Software

Pe netbook-ul Asus Eee PC 1001PX rulează sisteme de operare Windows împreună cu Eee Docking, o suită de aplicaţii intuitive ce oferă acces imediat la diverse programe şi servicii. Eee Docking cuprinde: Asus @Vibe, Eee Sharing, Eee Xperience şi Tools.

Concluzii

Dacă design-ul sau dotările tehnice nu vă impresionează atunci poate vă interesează mai mult preţul de vânzare. Cea mai ieftină variantă, cu Windows XP, costă în jur de 240 de euro iar pentru Eee PC 1001PX cu Windows 7 Starter trebuie să scoateţi din buzunar aproximativ 300 de euro. Din punctul meu de vedere netbook-ul Asus nu este nici prea scump nici prea ieftin aşa încât mai bine vă las pe voi să apreciaţi în ce măsură merită cumpărat.

1 comentariu

  1. Antonio

    6 aprilie 2018 la 17:33

    Acest laptop merge bine si cu Windows 10 32biti! Nu recomand 64 biti ca procesorul este destul de mic!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri