Asus EEE PC 1015B review – un adevarat netbook multimedia
Netbook-urile in general sunt laptop-uri compacte, ieftine si cu autonomie buna, dar cu performante limitate de hardware-ul cu putere redusa. Tocmai de accea conceptul de netbook multimedia poate parea ceva de neimaginat, insa astfel de dispozitive exista, iar un demn exponent al acestei clase este Asus-ul EEE PC 1015B. Despre acesta vor vorbi in cadrul acestui articol.
De la inceput trebuie sa va spun ca avem de a face cu un netbook de 10 inch, un model ce va ajunge in curand in magazinele din Romania si va avea un pret foarte bun, oferind posibilitatea de a rula fara probleme continut video Full HD, dar si unele jocuri ceva mai vechi, pe langa aplicatiile zilnice uzuale.
Specificatii tehnice
Sa aruncam intai un ochi pe specificatii:
- ecran 10.1 inch mat, rezolutie 1024 x 600 px, iluminare LED
- unitate de procesare AMD C-50, cu un processor dual-core la 1 GHz si grafica integrata AMD Radeon 6250HD
- 2 GB memorie RAM DDR3 1066 MHz
- HDD 320 GB 5400 rpm
- webcam 0.3 MPx, cititor carduri, iesire VGA si HDMI, 2 sloturi USB 2.0 si un slot USB 3.0, Fast Ethernet LAN, Bluetooth si Wireless N
- baterie 6 Celule 56 Wh 5200 maAh
- sistem de operare Windows 7 Starter
- dimensiuni: 262 x 138 x 36 mm
- greutate: 1.27 kg cu bateria de 6 Celule
Asadar, Asus-ul EEE PC 1015B ofera o configuratie de top pentru un laptop de 10 inch in acest moment. De remarcat ar fi bateria mare, identica cu cea intalnita pe modelul EEE PC 1215B, slotul USB 3.0 si iesirea HDMI.
Este important de stiut si ca modelul ce va fi comercializat in magazine va avea doar 1 GB memorie RAM, pe cand acest model de teste a fost echipat cu un modul de memorie de 2 GB (platforma suporta pana la 4 GB).
Design si constructie
La o prima vedere, Asus-ul 1015B nu anunta nimic special, deoarece la exterior el este indentic cu majoritatea mdelelor de 10 inch din clasa EEE PC oferite in acest moment.
Carcasa este realizata dintr-un plastic mat placut la atingere (versiunea testata este neagra, insa va fi disponibil si pe rosu, albastru si alb, dar nu stim daca toate variantele vor fi aduse in Romania), pe care zgarieturile si amprentele nu vor fi foarte vizibile. Partea de dedesubt este realizata dintr-un plastic usor texturat si ofera access facil la memoria RAM.
Forma este cea clasica intalnita pe EEE PC-uri, de scoica, iar detaliile si materialele folosite sunt de foarte buna calitate. Clipul de mai jos va va spune mai multe despre exteriorul si constructia acestui laptop.
Ecranul
Deschizand capacul laptop-ului vom observa un ecran de 10.1 inch cu un finisaj mat. Asadar nu ne vom lovi de reflexiile enervante intalnite pe monitoarele lucioase, putand utiliza laptop-ul chiar si afara sau in lumina puternica. Pe de alta parte insa, in cele mai multe cazuri va fi nevoie sa reglati manual monitorul pentru a obtine o balanta placuta intre contrast, luminozitate si o redare cat mai fidela a culorilor.
Desigur, marginea din jurul ecranului ramane lucioasa iar ecranul nu se poate inclina complet pe spate, ceea ce va va incomoda cand veti vrea sa folositi laptop-ul in pat, sprijinit pe genunchi, asa cum am incercat eu.
Tastatura si trackpad
Asus-ul 1015B ofera o tastatura chiclet ergonomica, fara flex, cu taste independente si bine spatiate, insa, ca in cazul majoritatii netbook-urilor de 10 inch, acestea sunt ceva mai mici (93%) ca tastele intalnite pe laptop-uri mai mari. Asadar, e posibil ca tastatura sa necesite un timp de acomodare, in special pentru persoanele cu maini mai mari. In plus, plasticul din jurul tastelor este lucios si va trage praful si amprentele, acestea devenind deranjante cel putin in cazul versiunii negre testate.
Trackpad-ul situat imediat sub tastatura este unul spatios pentru un notebook din aceasta clasa, precis si bine diferentiat fara de palm-rest-ul din jurul sau.
Hardware si performante
Cand discutam despre performante, este necesar sa intelegem din capul locului ca Asus-ul 1015B este un netbook. Daca va asteptati sa fie la fel de rapid ca un laptop obisnuit, atunci va veti insela, deoarece netbook-urile sunt in general lente, chiar si modelele echipate cu performante configuratii mobile, precum acesta.
In interior gasim un APU AMD Ontario C-50, ce inglobeaza un procesor dual-core la 1.0 GHz si o placa grafica integrata AMD Radeon 6250HD, precum si 2 GB memorie RAM si un HDD de 320 GB (2.5″, 5400 rpm). De remarcat ca placa grafica foloseste aproape 400 MB din cei destinati memoriei, iar cum versiunea disponibila in magazine va veni doar cu 1 GB memorie, upgrade-ul la 2 GB este obligatoriu pentru a obtine performante decente. Platforma suporta pana la 4 GB memorie, insa pentru a ii putea utiliza va trebuie sa faceti upgrade si la sistemul de operare, deoarece versiunea Starter suporta maxim 2 GB memorie. Asadar, va fi nevoie de minim Windows 7 Home Premium, versiunea pe 64 biti desigur.
Pe micul 1015B veti putea rula aplicatiile uzuale pe un astfel de computer, veti putea naviga pe net, asculta muzica, scrie texte word, edita fotografii, discuta cu prietenii pe Skype, Yahoo Messenger sau viziona filme. Si ca tot vine vorba de filme, aici impresioneaza cu adevarat 1015B-ul (si restul netbook-urilor construite pe aceasta platforma a celor de la AMD): poate rula fara probleme continut HD, inclusiv clipuri 1080p in diverse formate (mkv, mov, mp4, mts, etc) si poate reda acest continut pe un ecran mai mare prin intermediul iesirii HDMI. In plus, aceste laptop-uri vor face fata si streaming-ului de continut HD de pe Internet, insa streaming-ul de clipuri 1080P poate ingenunchea uneori micul laptop, mai ales atunci cand vreti sa il redati pe un televizor.
In comparatie cu netbook-urile construite pe platforma Intel ATOM (ce folosesc procesoare dual-core Atom N550 sau N570), APU-ul AMD C-50 este ceva mai slab ca putere de procesare pura, insa mult mai puternic pe parte grafica. Astfel, rularea de aplicatii in paralel si incarcarea acestora este ceva mai lenta pe un computer echipat cu aceasta platforma AMD, insa atunci cand vine vorba de continutul multimedia sau jocuri, 1015B-ul este incomparabil superior oricarui netbook cu procesoare Intel Atom.
Clipul de mai jos va va spune cate ceva despre performantele acestui mini laptop.
In plus, am rulat si o serie de teste sintetice pe acest netbook, iar rezultatele sunt urmatoarele:
- Windows Rating score: 2.8
- 3Dmark06 default resolution: 1790 puncte
- 3Dmark11 Entry: 285 puncte
- CrystalMark: 38540 puncte
- PC Mark Vantage Suite: 1690 puncte
Mai multe rezultate veti gasi in cadrul acestui test al Asus-ului EEE PC 1015B in limba engleza.
Ca si o concluzie a acestei sectiuni, Asus-ul 1015B ofera rezultate grafice bune si este destul de rapid in utilizarea zilnica, insa in limitele clasei sale, a netbook-urilor de 10 inch, dispozitive ce nu sunt contruite pentru viteza sau performante. Atat timp cat sunteti constienti de acest aspect, veti fi multumiti de el.
Software
Asus-ul 1015B este oferit impreuna cu sistemul de operare Windows 7 Starter, precum si o serie de aplicatii preinstalate de Asus. Cu toate ca o parte dintre ele ar putea fi utile, personal recomand dezinstalarea acestora pentru a face micul laptop mai rapid in utilizarea de zi cu zi.
Clipul de mai jos va va ajuta sa aflati ce trebuie pastrat si ce dezinstalat pentru a obtine maximul de la acest netbook (sau de la orice alt netbook Asus). Atentie insa, clipul este in limba engleza.
Conectivitate, zgomot, webcam si altele
Asus-ul EEE PC 1015B impresioneaza cu siguranta la capitolul conectivitate: Wireless N, Bluetooth, Fast Ethernet LAN, USB 3.0 si HDMI sunt dotarile sale de varf. Slot-ul USB 3.0 va face utilizarea unor HDD-uri externe sau stick-uri flash mult mai rapida si placuta iar slot-ul HDMI permite redarea semnalului video pe un televizor sau monitor HD.
In ciuda graficii capabile, 1015B-ul nu se incalzeste deranjant nici macar in cazul utilizarii indelungate. Insa acest fapt se datoreaza ventilatorului APU-ului, care este activ aproape tot timpul. El este de fapt chiar usor zgomotos, putand deveni agasant cand folositi laptop-ul intr-o camera linistita, in timpul noptii.
Ar trebui sa mentionam si boxele sau camera web, care isi indeplinesc cu brio scopul, insa fara a impresiona.
Baterie
Dupa cum ati vazut si in lista de specificatii, EEE PC-ul 1015B vine cu o baterie de 6 celule 56 Wh 5200 mAh, una considerata mare pentru un netbook de 10 inch. Tocmai de aceea autonomia este una de varf, cuprinsa intre 4.5 si 7 ore, in functie de activitatile intreprinse.
In utilizare zilnica, ce constra in navigare pe Internet, ascultate de muzica, utilizarea programelor de chat si editare texte, vizionarea de clipuri pe Youtube, veti obtine o autonomie de 5-5.5 ore, de care chiar si cei mai exigenti dintre voi ar trebui sa va declarati multumiti. Rularea unui clip HD 720p in format .mkv va descarca bateria ceva mai rapid, in 4 ore si 30 de minute, insa rularea unui clip DivX ofera o durata de viata cu o ora mai buna.
Pret
Va asteptati probabil ca un netbook cu performante multimedia sa fie destul de scump, insa in realitate nu este deloc asa. Asus-ul EEE PC 1015B va fi disponibil in magazine la un pret estimativ de numai 1149 lei (TVA inclus), insa cu doar 1 GB memorie RAM si fara USB 3.0 (versiunea cu USB 3.0 ar costa in jur de 1199 lei, dar nu stim inca sigur daca va fi disponibila la noi).
Asus va oferi o versiune si mai ieftina a acestui model, echipata cu o unitate de procesare single-core AMD C-30 si probabil HDD de numai 250 GB, la numai 1049 , insa performantele acesteia vor fi net inferioare modelului echipat cu APU-ul AMD C-50.
Comparativ cu modelul cu echipare similara Toshiba N550D testat acum ceva timp, Asus-ul este considerabil mai ieftin (350 de lei), insa ofera boxe mai slabe si baterie ceva mai mica. Ramane la latitudinea dumneavoastra pe care dintre cele doua il veti alege, noi consideram totusi modelul 1015B versiunea cu un raport pret/dotari mai bun.
Concluzii
Asus-ul 1015B nu este cel mai puternic laptop de 10 inch, nici cel mai frumos si nici cel mai ieftin. Este insa probabil netbook-ul care imbina cel mai OK per ansamblu aspectele de care ar trebui sa tinem cont atunci cand ne alegem un laptop portabil: putere, greutate, constructie, autonomie sau pret.
Asadar, daca sunteti in cautarea unui netbook, EEE PC-ul 1015B ar trebui cu siguranta luat in considerare.
Ne-a placut
- forma clasica de scoica, constructie solida, materiale de calitate
- exterior mat, rezistent la zgarieturi si amprente
- hardware AMD peformant, cu precadere dpdv grafic
- performante multimedia de varf, fiind capabil sa ruleze majoritatea tipurilor de continut 1080p
- Wireless N, Bluetooth si USB 3.0
- tastatura comfortabila si trackpad spatios
- ecran mat
- nu se incalzeste
- autonomie buna
- pret excelet
Nu ne-a placut
- marginea lucioasa a ecranului si faptul ca acesta se inclina doar circa 130 de grade si nu complet
- usor zgomotos, lucru ce se observa in cazul utilizarii intr-un spatiu inchis si linistit
- in utilizarea zilnica, aceasta versiune echipa cu AMD C-50 este ceva mai lenta decat un netbook similar echipat cu procesor dual-core Atom N550 sau N570
Desigur, nu trebuie sa va asteptati ca un astfel de notebook compact sa poata inlocui cu brio un laptop classic de 14-15.6 inch. Performantele lui sunt limitate, aplicatiile uzuale se vor incarca ceva mai greu, ecranul este mic, tastatura mai inghesuita. Atuu-urile sale sunt insa corpul compact, autonomia sporita si durata de viata a bateriei, toate sumarizate simplu in: portabilitate.
Iar atunci cand are capacitatea de a reda fara probleme filme in orice format, dar si unele jocuri, un astfel de mic laptop este demn de apreciat. Iar Asus-ul EEE PC 1015B este cu siguranta un astfel de laptop, un adevarat netbook multimedia!
MAS
22 mai 2011 la 00:06
ma baiatule tu esti pros dea binelea nu gluma Intel Atom e varza varza asa ca si tine sa va futeti in cur.