GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus EEE PC 1025CE review – Cel mai bun netbook al ultimilor ani, dar…

Testat pe data de 2 aprilie 2012
Pe scurt: Asus EEE PC 1025CE este unul dintre cele mai bune netbook-uri, poate chiar cel mai bun, în primul rând datorită construcţiei solide, tastaturii şi trackpad-ului mai mult decât decente pentru această clasă, dar şi a ecranului mat cu luminozitate bună.
Produs testat: Asus EEE PC 1025CE   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 1600 Lei

Netbook-urile traversează o perioadă destul de dificilă, generată de prezenţa pe piaţă a mini laptopurilor cu platforma AMD Fusion şi ecrane de 11”-12”, care oferă performanţe şi preţuri comparabile într-un format compact.

De aceea, era important ca Intel să lanseze o nouă platformă hardware pentru a menţine netbook-urile în viaţă şi în anul 2012, iar CedarTrail vine să ofere o performanţă uşor îmbunătăţită prin lansarea unor noi procesoare şi a unui chip grafic mai puternice.

Ca de obicei, Asus se numără printre producătorii care au adoptat imediat noua platformă, iar  EEE PC 1025CE este unul dintre primele modele ale noii generaţii Flare de netbook-uri ale producătorului taiwanez. Noi am avut ocazia să ne jucăm în ultimele zile cu acest netbook şi să aflăm dacă noua platformă hardware reprezintă într-adevăr un progres. Menţionam însă că versiunea de test este una pre-producţie, astfel încât cea care va fi disponibilă în magazine ar putea suferi modificări.

Merită însă să acordăm atenţie unui astfel de netbook în marea masă de ultraportabile existente pe piaţă? Cu siguranţă. Parţial datorită construcţiei, parţial datorită ecranului de calitate superioară, Asus EEE PC 1025CE este cel mai bun netbook pe care l-am testat până acum, mai ales că este capabil să redea inclusiv clipuri video Full-HD.

1025CE este unul dintre cele mai solide netbook-uri

Din păcate, noul netbook taiwanez nu duce lipsă de unele probleme destul de mari, pe care le vom detalia în cadrul acestui review şi care te vor pune în faţa unei dileme: merită sau nu să cumperi Asus EEE PC 1025CE? Pentru a afla răspunsul la această întrebare te invităm să citeşti întregul review.

Specificaţii tehnice

Înainte să-ţi povestim cum se comportă Asus EEE PC 1025CE în utilizarea de zi cu zi, te invităm să aruci o privire asupra specificaţiilor tehnice.

Asus EEE PC 1025CE
Ecran10.1”, 1024×600 pixeli, mat
ProcesorIntel CedarTrail Atom N2800, 1.86 GHz
ChipsetIntel NM10
Placa videoIntel GMA 3650HD (integrata)
Memorie2 GB DDR3 1066 MHz
Hard-disk500 GB 5400 rpm
ConectivitateBluetooth 3.0, Wireless N, Fast Ethernet
Porturi2x USB 2.0, 1x USB 3.0, VGA, HDMI, LAN, card-reader
Acumulator6 celule, 5200 mAh, 56 Wh
Sistem de operareWindows 7 Starter
Dimensiuni261.6 x 177.8 x 33 mm
Greutate1.22 kg

Este important să precizăm că exemplarul pe care l-am avut în teste reprezintă o ediţie pre-producţie, care ar putea fi diferită de cea finală.

De asemenea, pe piaţa din România configuraţia hardware disponibilă pentru acest netbook va fi uşor diferită: 1 GB memorie RAM în loc de 2 GB şi HDD de 320 GB în loc de 500 GB, ceea ce înseamnă că şi performanţele, dar şi preţul, vor fi uşor mai mici decât cele valabile în cazul unităţii testate de noi.

Exterior şi design

Asus nu a adoptat numai noua platforma hardware de la Intel, ci a modificat şi designul netbook-urilor sale lansate în cadrul familiei Flare. Iar retuşurile sunt mai mult decât favorabile, întrucât 1025CE are un design foarte atrăgător şi este mai subţire decât precedentele modele.

Întrucât vorbim despre un netbook, carcasa este realizată din plastic, dar calitatea acestuia a crescut şi oferă o senzaţie foarte placuta la atingere. Acelaşi material este utilizat şi pentru partea din spate, dar şi pentru zona din jurul tastaturii, oferind astfel un aspect omogen.

Spatele nu ofera un acces facil spre memoria RAM

În ansamblu, 1025CE este foarte bine construit, însă unul dintre punctele negative este lipsa accesului facil la slotul de memorie. Acest dezavantaj este cu atât mai mare cu cât pe piaţa din România netbook-ul va fi livrat cu 1 GB de memorie RAM, iar upgrade-ul la 2 GB ar fi fost binevenit.

Unitatea pe care am avut-o la test are culoarea roz inchis (desi in poze pare mai mult roşu-aprins), si se pare ca cel putin la inceput, 1025CE nu va fi disponibil la noi decat in aceasta culoare.

Iată şi poziţionarea porturilor pe părţile laterale ale netbook-ului:

Porturile de pe partea stanga

Porturile de pe partea dreapta

Tastatură şi trackpad

Tastatura a suferit la rândul ei o uşoară îmbunătăţire comparativ cu precedentele netbook-uri Asus. Chiar dacă nu sunt full-size din cauza dimensiunilor reduse are laptopului, tastele sunt solide, mai bine construite şi mai înalte, oferind astfel o experienţă de tastare foarte plăcută. În plus, culoarea argintie este mai potrivită pentru tastatură decât nuanţele utilizate anterior.

Tastatura si trackpadul isi fac treaba foarte bine

În schimb, trackpadul a rămas în mare parte neschimbat. Este suficient de mare pentru utilizare obişnuită şi răspunde bine la comenzi, însă există unele momente în care mi-aş fi dorit să fie ceva mai inalt. Asus a mizat pe un singur buton pentru click stânga şi click dreapta, iar comenzile sunt generate fără să apeşi prea tare pe el, astfel că nu vei simţi prea mult lipsa unor butoane dedicate pentru cele două operaţiuni decât dacă eşti fan al acestui concept.

Ecran

Asus EEE PC 1025CE dispune de un display standard cu diagonală de 10.1” şi rezoluţie 1024×600 pixeli. Poate că o rezoluţie HD ar fi fost preferată, însă având în vedere clasa de portabile şi sistemul de operare, lipsa acesteia nu reprezintă un dezavantaj major.

Luminozitatea şi unghiurile de vizualizare sunt decente, însă principalul avantaj este că ecranul este mat, astfel că vei putea utiliza netbook-ul inclusiv în lumina directă a soarelui şi în exterior.

Rama ecranului este alcătuită dintr-un plastic mat, iar aspectul texturat contribuie la un design interesant.

Ecranul mat este unul dintre punctele de refinta ale laptopului

Hardware şi performanţe

Aşa cum ai observat din specificaţiile tehnice, Asus EEE PC 1025CE utilizează noua platformă hardware Intel CedarTrail. Nu trebuie să te entuziasmezi prea mare, întrucât vorbim despre o simplă evoluţie a platformei PineTrail, care dispune de chipuri mai compacte construite în tehnologie de 32 nm şi care se încălzesc mai puţin. Practic, principala schimbare este o uşoară creştere a frecvenţei procesorului, care în cazul unităţii Atom N2800 inclusă în 1025CE este de 1.86 GHz.

În rest, vorbim despre un HDD de 500 GB cu 5400 rotaţii pe minut şi 2 GB de memorie RAM DDR3 tactată la 1066 MHz. Din păcate, aşa cum am precizat mai sus, memoria nu poate fi upgradată cu uşurinţă, întrucât nu există niciun slot de acces pe partea din spate. Pe de altă parte, dacă memoria este integrată pe placa de bază, upgrade-ul ar fi virtual imposibil, si desi nu suntem 100% siguri de acest lucru, se pare ca asa stau lucrurile. Cert este că posibilitatea de a face upgrade este utilă, mai ales că în România netbook-ul va veni cu numai 1 GB memorie, iar lipsa ei va fi o problema destul de mare.

1025CE ofera performante decente pentru un netbook

Teoretic, un alt avantaj al platformei CedarTrail este reprezentat de noile cipuri grafice PowerVR cu performanţe mai bune. Din păcate, lipsa unor drivere a făcut imposibilă testarea netbook-ului în aceste condiţii, iar aici se adăugă şi lipsa suportului pentru DirectX 10.1. Acest lucru ne-a împiedicat să testăm netbook-ul pe jocuri şi pe benchmarkuri specifice, iar apariţia unor drivere care să profite de puterea oferită de acest chip grafic este, cel puţin în acest moment, incertă.

Trebuie însă precizat că Asus nu are nicio vină pentru absenţa driverelor pentru CedarTrail. Dezvoltarea acestora cade în sarcina celor de la Intel, însă producătorul american nu pare foarte interesat în acest moment să lanseze drivere care să remedieze aceste probleme. Sperăm însă să ne înşelăm şi să aflăm veşti bune de la Intel în perioada următoare.

Cu alte cuvinte, absenţa driverelor este un punct negativ pentru platforma CedarTrail în general, nu pentru Asus 1025CE în particular.

Iată rezultatele obţinute în câteva teste sintetice la care a fost supus Asus EEE PC 1025CE:

BenchmarkPuncte
PCMark 7791
3DMark 06539
PCMark Vantage1901
Geekbench 2.2.31493
Windows Rating3.4

Nu putem încheia acest capitol fără să menţionăm că netbook-ul rulează fluent conţinut Full-HD, aşa cum vei putea observa în review-ul video de la finalul acestui test.

Software

Asus EEE PC 1025CE vine preinstalat cu sistemul de operare Windows 7 Starter, alături de o pleiadă de aplicaţii mai mult sau mai puţin folositoare.

Cea mai importantă dintre ele este funcţia Instant On!, care a apărut recent pe ultrabook-uri şi care permite o revenire a netbook-ului din modul sleep în numai două secunde, cu un consum infim de energie. Din păcate, aplicaţia nu a funcţionat pe unitatea noastră de test, însă va fi prezentă la parametri obişnuiţi pe unităţile lansate spre comercializare.

Celelalte aplicaţii incluse de Asus, printre care se numără şi noutăţile Smart Camera şi Asus Media Sharing, sunt în mare parte inutile. De aceea, recomandarea noastră este să le dezinstalezi pentru a obţine o uşoară îmbunătăţire a performanţelor.

1025CE utilizeaza Windows 7 Starter

Conectivitate, căldură, zgomot şi altele

Noul netbook din gama Flare a celor de la Asus se prezintă foarte bine la capitolul conectivitate, întrucât oferă două porturi USB 2.0, un port USB 3.0, VGA, HDMI, Ethernet, card-reader, bluetooth 3.0 şi Wireless N.

1025CE se încălzeşte foarte puţin, astfel că îl poţi utiliza fără probleme timp îndelungat. Este adevărat că partea din spate se încălzeşte, însă rămâne în limite acceptabile de utilizare chiar şi atunci când urmăreşti filme în format Full-HD. Cât despre partea superioară, aceasta nu se încălzeşte practic deloc.

Stanga - portuile USB; dreapta - camera web

Cât despre zgomot, un lucru este sigur: netbbok-ul este foarte silenţios şi singurul moment în care realizezi că utilizezi un portabil este atunci când apar cunoscutele semnale sonore generate de părţile mecanice ale hard-disk-ului. Este posibil ca netbook-ul să beneficieze totuşi de un ventilator, element sugerat de grila poziţionată pe partea stângă. Dacă este aşa, acesta îşi face treaba foarte bine.

Veştile nu sunt însă la fel de bune despre boxele integrate. Suntetul este ok, însă volumul este relativ redus şi va fi greu de recepţionat într-un mediu ambiental zgomotos.

Nu în ultimul rând, merită să menţionăm prezenţa unei camere web de 0.3 MP cu mecanism de protecţie şi zoom 4x.

Autonomie

Netbook-ul utilizează un acumulator pe şase celule de 5200 mAh 56 Wh cu care Asus promite o autonomie de până la 12 ore. Evident, lucrurile se prezintă diferit în utiizarea de zi cu zi:

  • aproape 6 ore – pentru rularea unor clipuri în format HD 720p, cu luminozitatea setată la 50% şi cu Wi-Fi şi \bluetooth dezactivate
  • 7 ore – pentru cazul în care navighezi frecvent pe internet şi ai Wi-Fi pornit tot timpul, iar luminozitatea este setată la 40%
  • peste 8 ore – dacă navighezi pe internet cu câteva taburi deschise şi Wi-Fi activat şi editezi diverse texte în Microsoft Office, cu luminozitatea setată la 30%.

Principalul aspect care contribuie la îmbunătăţirea autonomiei este luminozitatea foarte bună a ecranului. De aceea, utilizat în interiorul casei, este suficientă o luminozitate de 30-50%, însă dacă utilizezi gadgetul în aer liber autonomia va fi inevitabil mai mică.

Pentru mai multe detalii despre design, performanţe tehnice şi modul în care rulează clipuri video Full-HD te invităm să urmăreşti review-ul video de mai jos:

Preţuri şi disponibilitate

Aşa cum am mai menţionat în acest review, versiunea pe care am testat-o nu este identică cu cea care va ajunge pe piaţa din România. Configuraţia de pe plaiurile mioritice va include doar 1 GB de memorie RAM şi HDD de 320 GB în loc de 500 GB, iar preţul recomandat de producător este de 1.600 lei.

Pentru un netbook a cărui nouă platforma hardware nu reprezintă o revoluţie în performanţe, poate că preţul pare destul de piperat. Trebuie însă să luăm în calcul şi creşterea preţurilor pentru HDD-uri şi prezenţa unui port USB 3.0 care nu este prezent la ceilalţi membri ai familiei Flare. In plus, platforma Atom CedarTrail este inca la inceput, iar preturile vor scadea probabil pe masura ce productia va demara mai acerb.

Dacă totuşi este un preţ prea mare pentru tine, te poţi orienta spre 1025C, un model cu configuraţie hardware apropiată care va costa în România 1.500 lei.

Se estimează că noul Asus EEE PC 1025CE va ajunge pe rafturile magazinelor din România în a doua jumătate a lunii martie.

Concluzii

Este uşor de tras concluzia că Asus EEE PC 1025CE este unul dintre cele mai bune netbook-uri, poate chiar cel mai bun, în primul rând datorită construcţiei solide, tastaturii şi trackpad-ului mai mult decât decente pentru această clasă, dar şi a ecranului mat cu luminozitate bună.

Totuşi, nu lipsesc şi unele probleme deranjante, în special pentru cei care vor să se folosească la maxim de potenţialul acestui netbook. Chiar dacă vorbim despre o nouă platforma hardware, îmbunătăţirea performanţelor nu se simte foarte mult în utilizarea de zi cu zi, iar absenţa driverelor care să profite de noul chip grafic contribuie la părţile negative. Desigur, unitatea testata de noi este un sample si nu modelul final ce va fi disponibil in magazine. Pana la sfarsitul lui martie, ar trebui ca problemele cu driverii sa se rezolve; de va fi sau nu asa, vom vedea, exista suficiente zvonuri care spun ca cei de la Intel ar fi mai ocupati de pregatirile pentru Windows 8 decat de dezvoltarea driverilor grafici pentru Windows 7, destinati acestei platforme cu cerere destul de mica.

Asus 1025CE - cam cel mai bun netbook de 10 inch al momentului, recomandat de Giz.ro, insa cu unele probleme ce tin de platforma tehnica (care sepram, sa fie rezolvate pana la lansarea oficiala)

Asus 1025CE - cam cel mai bun netbook de 10 inch al momentului, recomandat de Giz.ro, insa cu unele probleme ce tin de platforma tehnica (care sepram, sa fie rezolvate pana la lansarea oficiala)

În plus, disponibilitatea laptopului in magazine cu numai 1 GB de memorie RAM, cauzată de limitele impuse de Microsoft, are din nou efecte negative, mai ales că upgrade-ul va fi dificil sau poate chiar imposibil.

Nu în ultimul rând, preţul este uşor prea mare pentru un netbook care nu aduce un spor major de performanţă, mai ales că presiunea exercitată de laptopuri cu diagonele uşor mai mari este din ce în ce mai puternică.

Prin urmare, Asus EEE PC 1025CE este unul dintre netbook-urile de top ale momentului, mai bine construit, mai performant ca modelul predecesor, si cu autonomie de varf. Insă, o serie de probleme legate de platforma hardware (care de fapt trebuia sa reprezinte principalul sau atuu) si pretul destul de mare vor cantari desigur greu in ochii unui eventual cumparator. Chiar si asa, noi il cosideram demn de premiul: produs Recomandat de Giz.ro .

2 comentarii

  1. Sorin

    25 februarie 2012 la 23:06

    Scump, foarte scump pentru ceea ce ofera.

  2. cosmin

    13 mai 2012 la 17:59

    Astept netbook-ul asta de la jumatatea lunii martie si tot nu vad nici o oferta in magazinele online.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri