Asus EEE PC 1215B review – Portabil performant cu design clasic
Asus este unul dintre producătorii cu o gamă diversificată de opţiuni pentru portabile, fie că vorbim despre netbook-uri sau laptopuri. În ultima perioadă, brandul Eee PC a trecut graniţa netbook-urilor şi a început să “muşte” inclusiv din gama portabilelor de tranziţie spre laptopuri, iar modelul Asus EEE PC 1215B este unul dintre cele mai recente exemple în acest sens.
De la bun început, am fost bucuros să am oportunitatea de a evalua caracteristicile noului model, întrucât vorbim de urmaşul lui 1215N, care şi-a câştigat o bună reputaţie în domeniu. Iar cum Asus a promis o îmbunătăţire majoră în termeni de performanţă şi, mai ales, de preţ, am fost nerăbdător să pun la treabă noul 1215B. Înainte să trecem însă la treabă, să aruncăm o privire preliminară asupra ofertei generale.
Specificaţii tehnice
- display LED-backlit de 12.1” şi rezoluţie 1366×768 pixeli
- procesor dual core AMD E-350 cu frecvenţa de 1.66 GHz şi grafica integrată AMD pe platforma Brazos
- memorie 4 GB RAM DDR3
- hard-disk cu capacitatea de 320 GB
- conectivitate: Wireless N, Gigabit LAN, bluetooth 3.0, un slot USB 2.0 şi două sloturi USB 3.0, HDMI, VGA, card-reader, cameră web, jack pentru căşti şi microfon
- acumulator pe şase celule cu capacitatea de 5200 mAh
- sistem de operare Windows 7 Home Premium
- masă: 1.45 kg
Design şi construcţie
Nu am făcut degeaba o scurtă referire la 1215N la începutul acestui review, întrucât cele două modele sunt practic identice din punct de vedere al designului. Aceeasi forma „de scoica” a fost pastrata iar exteriorul este acoperit tot cu plastic. Insa un plastic mat si foarte placut la atingere, ce va face fata destul de bine zgarieturilor in timp. Insa cel putin pe varianta neagra, amprentele vor fi in continuare vizibile. Partea buna e ca vei avea si alte teme coloristice din care sa alegi, precum argintiu sau rosu.
Acelasi material de calitate este folosit si pentru palm-rest , insa zona din jurul ecranului este acoperita de acelasi plastic lucios pe care il intalnim pe toate laptop-urile Asus in ultima vreme.
În schimb, partea din spate are o suprafaţă texturoasă, iar capacul de deschidere oferă acces la cele două sloturi pentru memoria RAM.
Dar mai bine vă las pe voi să decideţi dacă vă place designul prin intermediul clipului de mai jos:
Poziţionarea numeroaselor porturi o puteţi vizualiza prin intermediul imaginilor de mai jos. De remarcat că numai două dintre cele trei porturi USB sunt de generaţie 3.0 (cele situate pe aceeaşi parte), în timp ce portul USB singuratic a rămas la versiune 2.0.
Tastatura şi trackpad
Tastatura full-size a lui Eee PC 1215B este una suficient de performantă pentru utilizarea de zi cu zi, chiar dacă vine vorba de redactarea unor texte relativ lungi într-un editor de text. Concluzia a venit ca urmare a tastelor potrivit de mari şi spaţiate pentru a nu crea probleme vizibile de redactare, însă nici aici lucrurile nu sunt perfecte: am remarcat o flexibilitate neplăcută pe partea centrală a tastaturii şi, uneori, inclusiv pe partea din dreapta, iar tastele nu sunt realizate dintr-un material de calitate foarte bună.
La rândul său, trackpadul a fost uşor de utilizat, întrucât suprafaţa este curată şi are o acurateţe foarte bună. Pentru click exista o singură tastă, însă acest lucru nu a reprezentat o problemă pentru selecţia click stânga – click dreapta, în special pentru ca acest model este utilizat pe scară largă de mai mulţi producători şi m-am obişnuit cu utilizarea acestuia.
Ecran
Display-ul lui Eee PC 1215B este de tip LED-backlit, are o diagonală de 12.1” şi rezoluţie standard de 1366×768 pixeli. Din păcate, aşa cum am precizat şi anterior, marginile display-ului sunt lucioase şi vor atrage praful şi amprentele ca un magnet.
Din punct de vedere al luminozităţii şi a paletei de culori lucrurile stau bine, cu un mic punct negativ asupra unghiurilor de vizualizare. Ecranul se rabatează până la aproximativ 130 de grade, valoare suficient de bună pentru utilizarea de zi cu zi, mai puţin dacă îţi place să foloseşti laptopul în pat.
Hardware şi performante
Asus a dotat noul laptop cu platforma hardware Brazos dezvoltată de AMD. Aceasta cuprinde un procesor AMD dual core E-350 cu frecvenţa de 1.66 GHz şi grafica integrată AMD, la care se adaugă 4 GB de memorie RAM DDR3. Este un pachet foarte competitiv având în vedere segmentul de piaţă, iar singurul lucru care pare să-l tragă în jos este hard-disk-ul lent de 320 GB, care oferă doar 5400 rpm. Partea bună este că poţi alege o configuraţie diferită din acest puncte de vedere (şi, evident, mai scumpă): hard-disk de 7200 rpm sau chiar SSD, dacă eşti dispus să renunţi la o parte din spaţiul de stocare.
Configuraţia hardware şi-a demonstrat imediat puterea în utilizarea de zi cu zi. Dacă la aplicaţiile de tip office mă aşteptam ca totul să decurgă natural, am fost plăcut surprins de performanţa din jocuri şi, mai ales, de redarea conţinutul HD. Indiferent că a fost vorba de un film redat în format 1080p sau de un clip cu rezoluţie similară rulat în YouTube, laptopul şi-a făcut treaba foarte bine. În plus, dacă preferi confortul fotoliului său pur şi simplu display-ul mult mai generos al TV-ului, poţi apela la portul HDMI.
Clipurile de mai jos va vor spune mai multe despre performantele Asus-ului 1215B:
Iată şi o selecţie a rezultatelor obţinute în testele sintetice cu Asus Eee PC 1215B:
Software
Oricât aş lăuda alegerea Windows 7 Home Premium ca sistem de operare pentru acest laptop, clasica problemă a aplicaţiilor inutile preinstalate de Asus rămâne valabilă. Tocmai de aceea, primul lucru pe care ar trebui să-l faci după ce achiziţionezi acest laptop (de fapt, aproape orice laptop de pe piaţă) este să dezinstalezi toate acele aplicaţii inutile, pentru a avea un desktop cât mai curat.
Conectivitate şi porturi
Conectivitatea este prezentă la nivel înalt pe acest laptop, lucru de altfel cât se poate de firesc. Singura absenţă notabilă este 3G, însă portul wireless se va dovedi eficient la nevoie, la fel ca şi Gigabit LAN.
Din punct de vedere al porturilor, Asus punctează decisiv prin cele două porturi USB de generaţie 3.0, chiar dacă celălalt este de tip 2.0. În rest, filmele pot fi vizualizate şi pe display-ul generos al unui televizor compatibil prin portul HDMI, dar nu lipsesc nici portul VGA sau jack-ul pentru microfon şi căşti.
Căldură, zgomot, boxe şi altele
Asus 1215B se descurcă foarte bine la capitolul disipare a căldurii, întrucât nici după o utilizare de lungă durată – cum ar fi vizionarea unui film în format HD – nu am remarcat o creştere a temperaturii la nivelul tastaturii. Acelaşi lucru l-am remarcat şi la nivelul zgomotului, sau, mai bine spus, nu am remarcat ca laptopul să fie gălăgios, un lucru important pentru cei care prefera liniştea.
Aşa cum m-am obişnuit deja de la alte modele Asus, portabilul oferă o tonalitate surprinzător de bună a sunetului, iar calitatea este una mai mult decât rezonabilă pentru acest segment. Nu în ultimul rând, camera web poziţionată deasupra display-ului asigura şedinţele de video-chat cu prietenii, însă aceasta nu oferă facilitaţi speciale.
Durata de viaţa a acumulatorului
Judecând după platforma tehnică oferită de AMD pentru acest laptop, trebuie să recunosc că nu mă aşteptam la valori foarte bune pentru autonomie. Cu toate acestea, lucrurile au luat o întorsătură frumoasă, întrucât am reuşit să menţin acumulatorul în viaţă aproximativ cinci ore pentru activităţi obişnuite, întâlnite la cea mai mare parte a utilizatorilor: navigare pe internet cu portul wireless activat, redactare texte, ascultare muzică şi vizionare filme. Pentru un notebook din această clasă este o valoare rezonabilă pentru un acumulator pe şase celule cu o capacitate de 5200 mAh.
Disponibilitate şi preţ
Potrivit unui comunicat de presă oferit de Asus la începutul lunii aprilie, noul model 1215B a intrat deja în stocul magazinelor de specialitate, iar preţul recomandat de vânzare este de 2000 de lei. Eu nu am găsit modelul în niciun magazin de comerţ electronic din România, însă probabil că nu va mai dura mult timp până când va putea fi achiziţionat.
Pe de altă parte, mă aştept ca unele magazine să vândă Asus 1215B cu un preţ uşor mai ridicat decât cel recomandat de producător, aceasta fiind o practică curentă pe piaţa din România.
In ansamblu, un laptop de luat in seamaConcluzii
Chiar dacă la auzul unei platforme hardware AMD nu mă aşteptam la ceva deosebit din partea lui 1215B, laptopul pregătit de Asus s-a descurcat mai mult decât onorabil la capitolul performanţe. Pentru clasa din care face, Asus 1215B este cu siguranţă un model care trebuie inclus pe lista scurtă de achiziţii, însă decizia finală se va baza şi pe alţi factori, la care laptopul nu reuşeşte să mai strălucească. Aşa cum probabil ai intuit, mă refer în primul rând la plasticul lucios utilizat pentru carcasă, tastatură şi marginea display-ului, care trag în jos un produs altfel performant.
Totuşi, dacă iau în calcul succesul de care s-a bucurat precedentul 1215N, mă aştept ca şi modelul 1215B să fie unul pe placul utilizatorilor, mai ales ca la capitotul design cele două sunt practic identice.
Ce ne-a placut
- constructie solida si materiale de calitate folosite pentru carcasa
- performanţa bună a platformei hardware
- autonomia ridicată
- calitatea boxelor integrate
- lipsa zgomotului chiar şi la utilizări intense
- cele două porturi USB 3.0
- pretul bun
Ce nu ne-a placut
- ecranul si plasticul lucios folosit pentru bezel-ul din jurul sau