Asus EEE PC 1225C review – Un mini laptop cu hardware de netbook
Ideea de la care a plecat conceptul de netbook a fost să ofere performanţe bune într-un format cât mai compact la un preţ accesibil, iar ecranul de 10.1” s-a impus treptat ca standard.
Cei de la Asus au identificat însă o nişă de utilizatori care vor un netbook cu ecran un pic mai mare, iar EEE PC 1225C este un astfel de produs: un netbook “îmbrăcat” într-o carcasă de mini laptop, dotat cu noua platformă Intel CaderTrail.
Practic, vorbim despre un netbook dedicat celor ce doresc un portabil ieftin, dar cu un ecran putin mai mare si rezolutie HD.
Noi la GiZ am avut ocazia să ne jucăm cu 1225C în ultimele zile şi suntem în măsură să-ţi spunem dacă combinaţia formată dintr-o platformă de netbook şi un ecran mai generos este viabilă din punct de vedere al performanţei şi raportului calitate-pret. Prin urmare, te invităm să citeşti review-ul de mai jos pentru a-ţi face o idee despre calităţile şi defectele acestui mic portabil care vrea să “ardă etapele” şi progreseze într-o clasă mai mare.
Specificaţii tehnice
Pentru început, este util să aruncăm o privire asupra principalelor specificaţii tehnice ale lui 1225C:
Asus EEE PC 1225C | |
Ecran | 11.6”, 1366×768 pixeli, lucios |
Procesor | Intel CedarTrail N2800, 1.86 GHz |
Chipset | Intel NM10 |
Placa video | Intel GMA 3650 HD (640 MHz) |
Memorie | 2 GB DDR3, 1066 MHz |
Hard-disk | 500 GB, 5400 rpm |
Conectivitate | Wireless N, Fast Ethernet, bluetooth 3.0 |
Porturi | 2x USB 3.0, 1xUSB 2.0, VGA, HDMI, LAN, card-reader |
Acumulator | 6 celule, 5200 mAh, 56 W |
Sistem de operare | Windows 7 Home Premium |
Dimensiuni | 296 x 200 x 28 ~35 mm |
Greutate | 1.45 kg |
Unitatea pe care am avut-o la test din partea celor de la Asus este una pre-lansare, care ar putea suferi modificări până la lansarea propriu-zisă în magazine.
De altfel, în România, 1225C va fi disponibil într-o configuraţie hardware uşor diferită faţă de cea pe care am avut-o noi la test. Astfel, procesorul Atom N2600 la 1.6 GHz va înlocui unitatea Atom N2800 de 1.86 GHz, HDD-ul va avea o capacitate de 320 GB în loc de 500 GB, cele trei porturi USB vor fi de tip 2.0, iar conexiunea Bluetooth va lipsi.
Exterior şi design
Netbook-ul (sau, dacă preferi, mini laptopul) primit la teste beneficiază de noua construcţie solidă specifică seriei Flare pe care am remarcat-o şi la 1025CE, care punctează şi la capitolul design.
Totuşi, carcasa este lucioasă şi neagră, ceea ce înseamnă că la scurt timp după ce începi să utilizezi netbook-ul aceasta se va umple de amprente, pete şi, eventual, chiar zgârieturi.
Partea bună este că 1225C vine în mai multe versiuni: pe lângă cele cu carcasă lucioasă disponibile în alb şi negru, vor exista şi versiuni mate în gri, argintiu şi roşu, motiv pentru care îţi recomandăm să te îndrepţi spre ele. In Romania insa, cel putin in prima etapa, nu va exista decat aceasta versiune neagra si lucioasa.
Partea din spate oferă acces uşor la memorie, însă entuziasmul a scăzut dramatic după ce am deschis portiţa, întrucât modulele de memorie sunt integrate în placă de bază. Totuşi, este posibil ca alte versiuni de 1225C să ofere posibilitatea de upgrade pentru memorie, întrucât în caz contrar acest acces facil la module nu are niciun sens. Nu stim insa daca si la noi.
Un alt lucru deranjant este rama destul de groasă a ecranului, care sugerează că 1225C este în realitate “împachetat” în acelaşi format ca mini laptopurile anterioare ale celor de la Asus de 12.1”. Acest lucru este confirmat şi de greutatea relativ mare (1.45 kg) şi dimensiunile specifice de regulă laptopurilor de 12”.
Iată şi poziţionarea porturilor pentru acest netbook:
Tastatură şi trackpad
Tastatura este specifică mini laptopurilor din gama EEE PC şi beneficiază de taste full-size, care ajută la o utilizare plăcută datorită spaţiilor generoase dintre taste, chiar dacă am avut nevoie de puţin timp pentru acomodare. Aşa cum poţi observa din fotografia de mai jos, unitatea pe care am avut-o în teste a avut configuraţie tipică pentru Statele Unite.
Trackpadul este uşor mai mare decât ne-am fi aşteptat pe un astfel de mini laptop, însă chiar şi în aceste condiţii au existat momente când am simţit nevoia unui spaţiu mai vast de manevră. Acurateţea trackpadului este bună, iar butonul de click răspunde rapid la comenzi, însă poate că o soluţie cu butoane separate pentru click stânga şi click dreapta ar fi fost mai inspirată şi mai practică.
Ecran
Principalul avantaj al netbook-ului este dimensiunea mai mare a dispay-ului (11.6”) şi posibilitatea de a afişa o rezoluţie HD (1366×768 pixeli). Totuşi, acest avantaj se “topeşte” din cauza ecranului lucios, care îl va face aproape imposibil de utilizat în lumina puternică a soarelui. De aceea, 1225C este recomandat în special pentru utilizare în interior, mai ales că ecranul se rabatează foarte mult pe spate atunci cand e nevoie.
Totuşi, unghiurile verticale de vizualizare sunt destul de modeste, iar luminozitatea nu reuşeşte să impresioneze. În mod aproape sigur îţi va plăcea însă textura ramei din plastic a ecranului, însă aceasta nu poate contribui, din păcate, la îmbunătăţirea calităţii imaginii.
Nu este exclus ca unele versiuni ale mini laptopului să aibă ecran mat, însă cel puţin deocamdată în România va fi disponibilă doar configuraţia cu display lucios.
Hardware şi performanţe
Exemplarul Asus 1225C pe care l-am avut în teste are o configuraţie aproape identică cu 1025CE, un netbook de 10.1” despre care poţi de asemenea să citeşti un review aici. Astfel, vorbim despre noua platforma Intel CedarTrail cu procesor Atom N2800 tactat la 1.86 GHz, 2 GB memorie RAM DDR3 şi HDD de 500 GB.
Problema este că această configuraţie trebuie să ruleze pe rezoluţia mai mare a ecranului de 11.6” şi are în spate un sistem de operare Windows 7 Home Premium, mai solicitant decât Windows 7 Starter.
De aceea, performanţele modeste ale mini laptopului nu constituie o surpriză majoră pentru noi, întrucât platforma hardware se chinuie să facă faţă solicitărilor. Probleme au fost inclusiv la redarea clipurilor video în format Full-HD (rezolvate ulterior cu ajutorul unor codecuri), însă lentoarea în utilizare rămâne persistentă.
Nu trebuie uitat însă un aspect important: în acest moment nu există driveri propice pentru noua platformă Intel Atom, în special pentru cipul grafic. Astfel, driverii existenţi nu oferă suportul DirectX 10.1 necesar în Windows 7 Home Premium, iar acest lucru cu siguranţă influenţează modul în care 1225C-ul s-a mişcat în utilizarea zilnică.
Sperăm însă ca Intel să rememedieze această problemă cât mai rapid şi să lanseze pe piaţă un pachet de driveri. Practic, această lipsă de drivere reprezintă un punct negativ pentru orice netbook dotat cu platforma CedarTrail, nu doar pentru acest mini laptop.
De asemenea, trebuie să ţinem cont că în România mini laptopul va fi disponibil într-o configuraţie cu procesor Atom N2600 la 1.6 GHz, ceea ce înseamnă că performanţele vor fi şi mai slabe decât cele oferite de unitatea pe care am testat-o.
Iată şi câteva rezultate obţinute în benchmarkuri, cu precizarea că nu am avut ocazia să încercăm jocuri sau benchmark-uri de acest tip:
Benchmark | Puncte |
PCMark Vantage | 1960 |
3DMark 06 | 470 |
PCMark 7 | 795 |
Cinebench 11.5 OpenGL | 0.58 fps |
Cinebench 11.5 CPU | 0.55 |
Windows Rating | 3.4 |
Software
Asus 1225C vine cu sistemul de operare Windows 7 Home Premium, la care se adăugă clasica suită de aplicaţii proprietare Asus.
Fără îndoială, cea mai interesantă dintre ele este Instant On!, care permite revenirea din modul Sleep într-un interval de numai câteva secunde. În mod tradiţional, această funcţie “trezeşte” mini laptopul la viaţă în numai două secunde, însă în cazul unităţii de teste sistemul a avut nevoie de 5-7 secunde pentru a porni. Poate că versiunea finală, cea care va fi disponibilă în magazine, va fi şi mai eficientă.
În rest, aplicaţiile suplimentare sunt în mare parte inutile, iar recomandarea noastră este să le dezinstalezi, mai ales că performanţele generale ale sistemului sunt destul de modeste. Una dintre puţinele aplicaţii care ţi s-ar putea părea atractivă este Asus WebStorage.
Căldură, zgomot, boxe şi altele
Conectivitatea lui Asus 1225C este la înălţime, printre opţiuni numărându-se două sloturi USB 3.0, porturi HDMI şi VGA, card reader şi cameră web de 0.3 MP. Totuşi, pe piaţa din România, Asus 1225C nu va fi disponibil cu sloturi USB 3.0, întrucât chipsetul plăcii de bază nu suportă această tehnologie, iar implementarea lor aduce un cost suplimentar pentru producător. De asemenea, şi Bluetooth 3.0 poate fi tăiat de pe lista opţiunilor oferite la produsul care va fi comercializat în România.
Ventilatorul poziţionat în partea stângă îşi face uneori simţită prezenţa, mai ales că degajă aerul destul de puternic. Partea bună este însă că mini laptopul nu se încălzeşte deloc, astfel că îl poţi utiliza fără grijă în pat sau pe genunchi.
La rândul lor, boxele sunt decente, însă nu impresionează şi îşi arată limitele în special într-o cameră aglomerată şi zgomotoasă.
Autonomie
La capitolul autonomie, mini laptopul se prezintă bine, datorită acumulatorului pe şase celule şi a configuraţiei hardware specifice netbook-urilor.
- 5 ore şi jumătate spre 6 ore – dacă navighezi pe internet, te uiţi la câteva clipuri pe Youtube, vorbeşti pe Yahoo! Messenger, asculţi muzică şi setezi luminozitatea ecranului la 70%.
- 5 ore – pentru vizionarea unui film în format HD 720p cu Wi-Fi oprit şi luminozitatea ecranului la 50%. Autonomia scade la aproximativ 4 ore dacă urmăreşti un film Full-HD, însă în acest caz vei avea probleme şi cu lentoarea sistemului.
- 8-9 ore – pentru cazul puţin probabil în care foloseşti mini laptopul doar pentru a citi un document sau raport, cu Wi-Fi dezactivat, modul Power Saver activ şi luminozitatea setată la o valoare minimă.
Pentru mai multe detalii despre designul şi performanţele lui Asus EEE PC 1225V te invităm să urmăreşti şi review-ul video de mai jos:
Preţuri şi disponibilitate
Din păcate, politica de preţuri a celor de la Asus pentru acest mini laptop, influenţată şi de disponibilitatea destul de limitată a procesoarelor CedarTrail, face ca 1225C să fie scump. Versiunea care va fi disponibilă în ţara noastră, cu procesor Atom N2600 la 1.6 GHz, HDD la 320 GB, fără USB 3.0 şi bluetooth 3.0, va costa 1.900 lei cu TVA inclus.
Preţul este foarte asemănător cu cel estimat pentru Asus 1225B, care oferă performanţe mai bune pe platforma AMD Fusion, şi se apropie periculos de mult de preţurile laptopurilor cu diagonale mai mari.
Dacă adăugăm faptul că 1225C este destul de lent în utilizarea de zi cu zi, concluzia nu poate fi tocmai una favorabilă pentru acest mini laptop. Cel puţin nu la acest preţ.
Concluzii
Aşa cum ai putut remarca pe parcursul acestui review, Asus 1225C este un mini laptop cu configuraţie specifică netbook-urilor de 10 inch. Din acest motiv, performanţa generală a unităţii are de suferit, întrucât platforma hardware trebuie să facă faţă unui display şi unei rezoluţii mai mari decât în mod obişnuit, la care se adaugă sistemul de operare mai pretenţios. E drept, 1225C-ul are un atuu: autonomia foarte buna, insa aceasta devine insignifianta atunci cand sistemul se taraie, cel putin in ochii nostri.
De aceea, 1225C este recomandat doar pentru o utilizare foarte uşoară, cum ar citirea documentelor sau navigarea pe internet cu câteva taburi deschise. Pentru toate celelalte activităţi, există soluţii mai bune la un preţ asemănător, iar Asus 1225B este una dintre acestea.
Salvarea lui 1225C ar putea veni din partea seriei D de procesoare Atom din cadrul platformei CedarTrail, cea intalnita pe Asus VX6S Lamborghini, însă pentru aceasta va trebui să mai aşteptăm o perioadă.
Sorin
29 februarie 2012 la 11:31
Cum este corect: „Un mini laptop cu hardware de netbook…” sau „Un mini netbook cu hardware de laptop” ?! Pentru ca pentru categoria „mini”, pretul este totusi din categoria „maxi”…
Daniel Popescu
2 martie 2012 la 17:11
Nu poate fi numit mini netbook, pentru ca ar insemna ca vorbim despre un ecran mai mic decat al netbook-urilor obisnuite. Nu este cazul.
Nu poate fi numit hardware de laptop, pentru ca platforma este specifica netbook-urilor.
Prin urmare, mini laptop cu hardware de netbook este cea mai buna descriere.
Sigur, pretul este cam mare pentru un astfel de produs, dar nu pretul este cel care stabileste categoria din care face parte un produs, ci hardware-ul.
Este ca si cum Nokia ar scoate un 3310 pe care l-ar vinde cu 2.000 lei. Nu cred ca i-ai spune smartphone doar pentru ca este atat de scump :)