Asus ExpertBook P5 review – Intel Lunar Lake într-un laptop portabil echilibrat
În acest articol discutăm amănunțit despre seria Asus ExpertBook P5 P5404, un laptop Copilot+ subțire și ușor din segmentul de mijloc, conceput pentru utilizare în medii de lucru și profesionale, dar nu numai.
Am mai discutat despre laptopurile ExpertBook în trecut, dar acesta este puțin diferit. Nu este un model premium și nu este la fel de compact sau ușor ca modelele ExpertBook P9 pe care le-am analizat anterior; în schimb, acesta este un laptop mid-range cu un preț bun, fără compromisuri reale și cu performanțe solide în utilizare generală.
Modelul actual este construit pe hardware Intel Lunar Lake, cu memorie RAM rapidă și două unități SSD, alături de un ecran IPS mat și o baterie de mare capacitate.
De fapt, acest ExpertBook P5 este un concurent veritabil pentru laptopurile business populare, cum ar fi Lenovo ThinkPad T14 sau Dell Latitude sau HP EliteBook 14. Desigur, Asus va avea dificultăți în a-l face acceptat în mediile profesionale, dar dacă sunteți în căutarea unui laptop multifuncțional echilibrat și adecvat pentru utilizarea zilnică, muncă sau școală, acest P5 este o opțiune de luat în considerare; mai ales că alternativele Asus din liniile VivoBook și Zenbook sunt oferite exclusiv cu ecrane OLED acum, în timp ce acest ExpertBook P5 oferă încă un panel IPS mat pe care unii dintre voi l-ar putea prefera.
Specificații Asus ExpertBook P5 P5405
Ecran | 14″, IPS, 16:10, non-tactil, mat, 2560 x 1600 px, 144Hz, 400-nits SDR, 100% sRGB |
Procesor | Intel Lunar Lake 200V, Core Ultra 7 258V , 4PC+4LPE/8T, max 4.8 GHz |
Video | Intel Arc 140V, 8 Xe Cores, max 1.95 GHz |
Memorie | 32 GB LPDDR5-8533 (onboard) |
Stocare | 1 TB M.2 NVMe SSD (WD PC SN5000S), 1 x slot M.2 2280 si 1x slot M.2 2230 |
Conectivitate | Wireless 7 (Intel BE201) 2×2, Bluetooth 5.4 |
Porturi | stânga: 2x USB-C cu Thunderbolt 4, 1x HDMI 2.1 TMDS, 1x USB-A 3.2 gen2, mic/headphone dreapta: 1x USB-A 3.2 gen2, Kensington Nano Lock |
Baterie | 63 Wh, încărcător 65W USB-C |
Dimensiuni | 312 mm x 223 mm x de la 14,9 mm |
Greutate | 1,3 kg, încărcător 0,4 kg |
Extras | tastatură cu iluminare albă și cursă de 1,5 mm, ecran mat deschidere 180 grade, touchpad sticlă, cameră web 2MPx cu IR și capac fizic, sistem audio stereo, culoare Mystic Grey |
Construcție și design
ExpertBook-ul P5 este un format subțire și ușor de 14 inchi, deși nu neapărat la fel de compact precum unele dintre celelalte opțiuni existente în clasa sa. Acesta este, cel puțin, construit în întregime din aluminiu, cu plastic doar în jurul ecranului, și nu sacrifică în niciun fel specificațiile sau dimensiunea bateriei. Toate acestea în timp ce încă cântărește sub 1.3 kg.
Este, de asemenea, bine construit, cu un șasiu și un capac al capacului robuste. Îndeplinește și tot felul de criterii MIL-SPEC de durabilitate și fiabilitate, iar Asus susține că laptopurile din seria ExpertBook trebuie să treacă mai multe teste decât modelele lor obișnuite. Am observat totuși unele scârțâituri provenind de la panoul inferior, dar, per total, acesta este un șasiu corect pentru gama medie.
Din punct de vedere estetic, laptopul vine într-o nuanță de gri asemănătoare cu cea întâlnită pe MacBook-uri, cu câteva elemente de branding pe capac și sub ecran. Nu are un aspect la fel de curat ca Zenbook-urile moderne, dar totuși arată bine.
În ceea ce privește ergonomia, Asus a implementat picioare de cauciuc aderente, o mulțime de porturi și o balama robustă care permite deschiderea ecranului la 180 de grade. Acest aspect este un plus față de Zenbook-urile moderne și, cel puțin pentru mine, o necesitate pe un laptop portabil. Asus susține, de asemenea, că mecanismul balamalei este mai complex decât cel pe care îl implementează pe dispozitivele obișnuite, menit să reziste utilizării în medii mai dure.
Nu sunt un mare fan al buzei frontale oarecum ascuțite, cu marginea metalică teșită, sau al faptului că există o lumină mereu aprinsă în tasta de pornire (colțul din stânga sus al tastaturii). Dar lăsând la o parte aceste aspecte, ergonomia laptopului este corectă.
Evacuarea aerului cald se face pe marginea din spate a acestui șasiu, sub ecran, astfel încât să nu sufle în ecran, ci în partea din spate a laptopului și departe de utilizator.
Acest lucru lasă un spațiu neîngrădit pe margini pentru porturi. Există aproape tot ceea ce veți dori aici, cu excepția unui cititor de carduri, iar majoritatea porturilor sunt plasate pe partea stângă, lăsând dreapta liberă pentru o potențială utilizare a mouse-ului. Există chiar și un port Lock, care este rar pe alte dispozitive standard. Și ca o notă secundară, porturile de pe această serie sunt ranforsate intern pentru a le face mai fiabile în timp.
Tastatură și touchpad
Tastatura de pe această serie ExpertBook este puțin diferită de ceea ce oferă Asus pe laptopurile lor portabile standard, cu taste diferite și o cursă mai adâncă, de 1,5 mm.
Layout-ul este destul de uzual, cu excepția tastelor săgeată, cu taste stânga și dreapta mari, dar taste sus și jos de dimensiuni reduse la jumătate. O particularitate suplimentară pentru această serie sunt marcajele albastre de pe tastele F1 până la F4, care ar fi putut lipsi. Plus acea lumină mereu aprinsă în tasta de alimentare, care, apropo, acționează și ca un senzor de amprentă digitală.
Această tastatură tastează bine, totuși, cu feedback și răspuns precis. Cursa suplimentară face ca experiența să fie un pic zgomotoasă, un lucru de care trebuie să țineți cont dacă intenționați să utilizați acest laptop în medii foarte liniștite (cum ar fi spațiile de clasă sau o bibliotecă).
Tastele sunt iluminate cu alb, cu trei niveluri de intensitate la alegere. LED-urile sunt în general destul de slabe, dar își fac treaba. De fapt, prefer LED-urile mai slabe în locul celor foarte luminoase ca pe Zenbook-urile moderne, mai ales atunci când folosesc laptopul noaptea.
O particularitate suplimentară a acestui ExpertBook este faptul că tastatura este spil-proof – rezistentă la scurgeri accicdentale de lichide. Nu am testat acest aspect.
Touchpad-ul este din sticlă și spațios și o implementare robustă, care nu zornăie la atingeri mai ferme. Clicurile din colțuri, totuși, sunt destul de rigide.
În ceea ce privește elementele biometrice, pe acest laptop există atât un senzor de amprentă digitală, cât și o cameră IR cu suport pentru Windows Hello.
Ecran – OLED tactil
Ecranul de pe această serie este de 14 inchi în format 16:10 cu un panou IPS mat, ceea ce este destul de rar printre ultraportabilele moderne, deoarece majoritatea modelelor au trecut la OLED-uri în zilele noastre. Cu toate acestea, încă veți găsi panouri IPS pe alte serii de business de la branduri concurente.
Asus a implementat aici un panou bunicel, cu rezoluție de 2560 x 1600 px, suficient de luminos la 400+ nits, dar nu atât de impresionant pentru comnținut multimedia, deoarece acoperă doar 100% din spațiul de culoare sRGB (gamut standard). Acest panou este, de asemenea, 144Hz cu timpi de răspuns medii, deci nu la fel de potrivit pentru jocuri ca OLED-urile. Dar pentru utilizare generală, acesta este adecvat, iar rezoluția, luminozitatea și finisarea mată îl fac o opțiune bună pentru utilizarea generală la locul de muncă / școală.
- Panel HardwareID: BOE BOE0BC7 (NE140QDM-NX4);
- Coverage: 98.6% sRGB, 72.7% Adobe RGB, 77.2% DCI-P3;
- Type: 8-bit, 144 Hz;
- Measured gamma: 2.29;
- Max brightness in the middle of the screen: 425.78 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: <10 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1759:1;
- White point: 7500 K;
- Black on max brightness: 0.28 cd/m2;
- PWM: No.
Panoul are nevoie de o calibrare Gamma și de Culoare, dar ambele sunt rezolvabile. Uniformitatea se dovedește a fi excelentă odată calibrată și am observat bleeding doar limit în jurul marginilor chiar și la luminozitate maximă. Desigur, există încă un oarecare bleeding în comparație cu OLED-urile, iar negrul și contrastul nu sunt la fel de bune, dar ambele sunt peste medie pentru un panou IPS LCD.
Oh, și am menționat utilizarea în camere cu luminozitate redusă, unde acest ecran IPS excelează, deoarece poate fi setat la un nivel de brightness scăzut și nu prezintă flickering la acele niveluri scăzute de luminozitate.
Hardware și performanțe – Intel Lunar Lake 200V
Modelul testat de noi oferă o configurație de top pentru gama Asus ExpertBook P5 P5405, oferind un procesor Intel Core Ultra 258V cu interfață grafică Arc 140V, 32 GB de memorie LPDDR5-8533 și două unități SSD de gamă medie.
În ceea ce privește specificațiile, această serie se bazează pe platforma hardware Intel Lunar Lake V, cu procesoare Core Ultra 200V și grafică integrată Arc.
Procesorul de pe această unitate de revizuire este Core Ultra 7 258V, cu 4 nuclee de performanță, 4 nuclee de eficiență energetică redusă și un total de 8 thread-uri. Această versiune vine cu 32 GB de memorie RAM la bord. Ar trebui să fie disponibilă și o configurație similară Core Ultra 7 256V, cu doar 16 GB de memorie RAM, precum și un model entry-level Core Ultra 5 226V cu 16 GB de memorie RAM.
Pentru grafică, procesoarele Lunar Lake includ iGPU Arc Xe cu nuclee Xe de generația a doua. Versiunea implementată pe Core Ultra 7 258V urcă la 1.95 GHz.
Pentru stocare, această serie vine cu două sloturi SSD M.2, unul standard M.2 2280 și unul compact M.2 2230. Asus a optat pentru unități WD PC SN5000S pe această unitate, care sunt mid-range, bune pentru uz general.
SSD-urile, slotul WiFi și bateria sunt ușor înlocuibile pe acest laptop, în timp ce procesorul și memeoria sunt un SOC onboard. Pentru a ajunge în interior la componente, trebuie să îndepărtați capacul spate, care este ținut în poziție de câteva șuruburi Torx. Toate acestea sunt ușor accesibile și toate au aceeași dimensiune, o premieră pentru un laptop portabil Asus.
În ceea ce privește software-ul, acest ZenBook primește aplicația standard MyAsus care permite controlul asupra profilurilor de putere, setărilor bateriei și ecranului, actualizărilor etc.
Există patru profiluri de performanță / termice din care puteți alege:
- Performance – permite hardware-ului să funcționeze la 24-30W susținut, cu ventilatorul până la ~40-42 dB;
- Standard – permite hardware-ului să funcționeze la 20 W în sarcini susținute, cu ventilatorul la circa ~35 dB;
- Whisper – limitează CPU la 12 W pentru a favoriza un zgomot al ventilatorului de sub 30 dB.
Performanțe de productivitate și benchmark-uri – Intel Core Ultra, Arc 140v
Trecând la sarcini mai solicitante, începem prin a testa performanța procesorului în testul loop Cinebench R15.
În modul Performance, procesorul Intel Core Ultra 7 258V atinge un vârf de aproximativ 40 W de putere pentru scurte secunde, apoi se stabilizează la aproximativ 30 W, cu temperaturi de circa 90-95 C și un nivdel de zgomot al ventilatorului de 40 dBA. Scorurile medii sunt de aproximativ 1600 de puncte.
Pe Standard, sistemul limitează ventilatorul la aproximativ 35 dBA, iar puterea se stabilizează la 20W, cu temperaturi în jurul valorii de 70°C. Scorurile sunt de aproximativ 1300 de puncte, cu 15% mai mici decât pe Performance.
Există un mod Whisper și mai silențios, caz în care ventilatoarele nu vor depăși 30 dBA. Acesta limitează procesorul la aproximativ 12W, cu scoruri de aproximativ 1000 de puncte, aproximativ 65-70% din modul Performance.
În cele din urmă, modelul nostru nu a performat atât de bine pe baterie, stabilizându-se la doar aproximativ 18W de putere în modul Performance. Acest lucru este diferit de pe alte implementări Lunar Lake testate până acum.
Toate acestea sunt ilustrate în graficul de mai jos.
Pentru a pune aceste rezultate în perspectivă, iată cum se descurcă această implementare Core Ultra 7 258V față de alte platforme hardware disponibile în generațiile actuale și trecute de laptopuri subțiri și ușoare.
Este mai rapid decât același CPU testat în Zenbook S 14 în urmă cu o lună, dar totuși mai lent în acest test multi-threaded decât toate celelalte platforme recente, fie de la AMD, Intel sau Snapdragon. Desigur, acest lucru nu este surprinzător, deoarece performanța Lunar Lake în sarcini CPU multi-threaded este punctul său cel mai slab.
Acestea fiind spuse, să trecem la câteva benchmark-uri. Am rulat setul nostru standard de teste cu laptopul în modul Performance și ecranul setat la rezoluția implicită de 2.5K.
Iată ce am obținut.
- 3DMark 13 –CPU profile: max – 6151, 16 – 6027, 8 – 6137, 4 – 3631, 2 – 2, 2123 – 1127;
- 3DMark 13 – Fire Strike: 8790 (Graphics – 9533, Physics – 21221, Combined – 3569);
- 3DMark 13 – Night Raid: 35682 (Graphics – 45778, CPU – 15855);
- 3DMark 13 – Solar Bay: 14624.
- 3DMark 13 – Steel Nomad Light: 3266.
- 3DMark 13 – Time Spy: 4387 (Graphics – 4158, CPU – 6387);
- 3DMark 13 – XeSS: XeSS Off – 7.39 fps, XeSS On – 22.17 fps, 199.8% performance difference.
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 2164;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 6234;
- PCMark 10: 7230 (Essentials – 9775, Productivity – 10601, Digital Content Creation – 9896);
- GeekBench 6.2.2 64-bit: Multi-core: 10879, Single-Core: 2536;
- CineBench R15 (best run): CPU 1657 cb, CPU Single Core 288 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 4335 cb, CPU Single Core 720 cb;
- CineBench R23: CPU 10996 pts (best run), CPU 10234 pts (10 min loop test), CPU Single Core 1848 pts (best run);
- CineBench 2024: CPU 647 (10 min run), CPU Single Core 121 pts;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 31.38 s.
- Blender 3.6.5 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 46s ;
- Blender 3.6.5 – Classroom scene – CPU Compute: 9m 26s;
- SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 23.80;
- SPECviewperf 2020 – Catia: 18.38;
- SPECviewperf 2020 – Creo: 31.93;
- SPECviewperf 2020 – Energy: 6.28;
- SPECviewperf 2020 – Maya: 97.97;
- SPECviewperf 2020 – Medical: 10.55;
- SPECviewperf 2020 – SNX: 5.82;
- SPECviewperf 2020 – SW: 44.39;
- V-Ray Benchmark: CPU – 6948, CUDA – 192.
Aceste rezultate sunt cu 5-10% mai bune decât pe configurația Core Ultra 7 258V a modelului Zenbook S 14 OLED testat recent, parțial datorită TDP-ului susținut mai mare al acestei implementări, dar posibil și datorită software-ului actualizat.
Cu toate acestea, acest laptop încă nu este un performer impresionant atunci când vine vorba de capacitățile multi-thread ale CPU, dar este un performer echilibrat pentru utilizarea zilnică și deosebit de interesant în ceea ce privește potențialul grafic. De fapt, cipul Arc 140V depășește cu mult performanțele celorlalte opțiuni iGPU disponibile în platformele recente, în ciuda faptului că rulează la doar 24-30W susținuți în această gamă.
Performanța în jocuri
Am rulat câteva jocuri DX11 și DX12 pe profilul Performance al acestei configurații Intel Core Ultra 7 258V cu grafică Arc 140V, la rezoluție FHD+, cu setările grafice Low/Lowest. Am introdus și alte câteva platforme pentru comparație.
Iată ce am obținut.
Low settings | ExpertBook P5 2024, Ultra 7 258V, Arc 140V, Perf – 25W, FHD+ 1200p | Zenbook S 14 2024, Ultra 7 258V, Arc 140V, Full – 28W, FHD+ 1200p | Zenbook S 16 2024, Ryzen AI 9 370 , Rad 890m, 33W, FHD+ 1200p | Swift Go 14 2024, Ryzen 7 8845HS, Rad 780m, Perf – 45W, FHD+ 1200p | Zenbook 14 2024, Ryzen 7 8840HS, Rad 780m, Perf – 28W, FHD+ 1200p | Zenbook 14 2024, Ultra 7 155H, Arc, 28W, FHD+ 1200p |
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset) | 86 fps (50 fps – 1% low) | 82 fps (46 fps – 1% low) | 80 fps (46 fps – 1% low) | 78 fps (48 fps – 1% low) | 76 fps (44 fps – 1% low) | 81 fps (58 fps – 1% low) |
Far Cry 6 (DX11, Low Preset, TAA) | 64 fps (48 fps – 1% low) | 52 fps (38 fps – 1% low) | 54 fps (46 fps – 1% low) | 43 fps (32 fps – 1% low) | 46 fps (34 fps – 1% low) | 43 fps (28 fps – 1% low) |
Horizon Forbidden West (DX12, Very Low Preset, TAA, Upscale Off) | 40 fps (32 fps – 1% low) | 43 fps (28 fps – 1% low) | 40 fps (30 fps – 1% low) | 40 fps (32 fps – 1% low) | 35 fps (26 fps – 1% low) | – |
Shadow of Tomb Raider (DX12, Lowest Preset, no AA) | 82 fps (48 fps – 1% low) | 66 fps (44 fps – 1% low) | 72 fps (56 fps – 1% low) | 64 fps (50 fps – 1% low) | 65 fps (48 fps – 1% low) | 54 fps (3o fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11/12, Low Preset, TUAA) | 55 fps (42 fps – 1% low) | 53 fps (42 fps – 1% low) | 60 fps (38 fps – 1% low) | 52 fps (36 fps – 1% low) | 45 fps (33 fps – 1% low) | 44 fps (26 fps – 1% low) |
Toate aceste jocuri pot fi jucate satisfăcător cu aceste setări, inclusiv titlurile mai noi, atâta timp cât așteptările voastre sunt realiste de la acest tip de laptop subțire cu grafică integrată.
Mai multe teste și o analiză mai detaliată a performanțelor acestui laptop găsiți în review-ul seriei Asus ExpertBook P5 de pe Ultrabookreview.com.
Răcire, conectivitate și audio
Asus a mers cu un modul termic de bază pe acest laptop, cu un singur ventilator, heatsink și heatpipe. Dar cel puțin toate aceste componente sunt mai voluminoase decât cele oferite în mod normal pe implementările mid-range.
Ca urmare, acest modul de răcire gestionează bine hardware-ul chiar și în modul Performance. Desigur, puterea susținută în sarcini este doar medie, iar laptopul încă funcționează mai rece atunci când este plasat pe un stand ce îl ridică de le birou, dar în general echilibrul dintre performanță, temperaturi interne și niveluri de zgomot este adecvat aici.
În ceea ce privește nivelurile de zgomot, așteptați-vă la 40-42 dBA pe Performance, 35 dBA pe Standard și sub 30 dBA pe modul Whisper.
În cazul utilizării zilnice, ventilatorul rămâne în cea mai mare parte inactiv pe toate profilurile și intră în funcțiune doar cu multitasking mai serios pe Performance cu laptopul conectat la priză. Nu am observat zgomote electronice pe această unitate.
În ceea ce privește temperaturile externe, șasiul se menține rece în utilizare ușoară, cu cel mai cald punct la aproximativ 30 de grade C.
În cazul încărcărilor solicitante, apar puncte fierbinți în mijlocul laptopului, în jurul tastelor RTF și în jurul evacuării, la medii și mari de 40 de grade.
Majoritatea zonelor cu care intrați în contract, totuși, nu vor depăși 40 de grade Celsius. Și asta pe Performance, deoarece aceste temperaturi sunt mai scăzute pe modul Standard. Asta înseamnă că acest laptop nu se simte niciodată inconfortabil la atingere în utilizarea reală..
Pentru conectivitate, există cea mai recentă generație Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.4 prin intermediul unui modul Intel BE201 pe acest laptop. A funcționat bine în timpul perioadei mele cu aceste laptopuri. Cu toate acestea, trebuie să fiți conștienți de faptul că unele dintre primele versiuni disponibile în magazine ar putea fi livrate doar cu cipuri Wifi 6E în acest an.
Sunetul este gestionat de un set de difuzoare stereo care aruncă audioul prin panoul inferior. Există două difuzoare de dimensiuni cel mult medii în interior, astfel încât calitatea audio este decentă și cu volume medii. Nimic de laudă.
În cele din urmă, există o cameră FHD plasată în partea superioară a ecranului, flancată de microfoane și protejată de un capac obturator fizic. Calitatea imaginii este accetabilă în condiții de iluminare bună și spălăcită în condiții de lumină slabă. Camera oferă și funcționalitate IR cu suport Windows Hello.
Aș fi sperat la o cameră mai bună pe acest tip de laptop destinat utilizării la serviciu/școală.
Baterie și autonomie
Există o baterie de 63 Wh în interiorul acestui Asus ExpertBook P5 2024, de dimensiuni medii pentru acest tip de laptop.
Iată ce am obținut în testele noastre de autonomie, cu luminozitatea ecranului setată la aproximativ 120 nits (~50 luminozitate) și la rata de refresh implicită de 144 Hz. De asemenea, am setat modul de alimentare Windows 11 pe Best Power Efficiency.
- 12h – editare text Google Docs, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 15+h – redare video FHD YouTube, Whisper Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 15h – redare video Netflix, Whisper Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 8-12h – navigare Web intensivă, Standard Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
- 2h – jocuri (DoTA 2), Standard Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON.
Rezultatele sunt excelente, la fel ca pe alte laptopuri Intel Lunar Lake testate până acum. Această platformă Intel Core Ultra 200V rulează mai eficient decât toate celelalte platforme testate în același mod pe dispozitive Windows, inclusiv implementările hardware recente AMD și Snapdragon.
Laptopul este livrat cu un încărcător USB-C de 65W, un format standard cu două cabluri lungi. O încărcare completă durează mai puțin de 2 ore.
Preț și disponibilitate
Asus ExpertBook P5 este listat în unele magazine la data publicării acestui articol.
Prețul modelului testat de noi, care oferă procesor Core Ultra 7 258V, 32 GB RAM și un SSD de 1 TB este de circa 5700 lei la lansare, un nivel competitiv (mai ales ca Asus oferă și un discount suplimentar pentru primele precomenzi).
O configurație cu Intel Core Ultra 5 226V, 16 GB RAM si 512 GB SSD va fi disponibilă ulterior pentru circa 5000 de lei.
Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici.
Concluzii
Acest ExpertBook P5 este un laptop compact multivalent interesant, menit pentru utilizare generală, pentru muncă și școală și activități obișnuite.
Spre deosebire de modelele Asus Vivobook și Zenbook, acest ExpewrtBook vine cu câteva plusuri în ceea ce privește standardele de durabilitate și fiabilitate pe care trebuie să le îndeplinească, câteva ajustări software și BIOS suplimentare, și câteva particularități de design și ergonomie. De exemplu, implementează o tastatură mai audibilă, o balama ce permite deschiderea ecranului la 180 grade, un ecran IPS mat, este mai ușor de actualizat și întreținut și, în funcție de regiune, vine cu câteva avantaje suplimentare de garanție și post-vânzare (3 ani garanție standard cu posibilitate de extindere la 5 ani, servicii suport și mentenanță on-site).
În același timp, această serie este una dintre cele mai accesibile disponibile în magazine cu hardware Intel Lunar Lake Core 200V, o platformă bine adaptată utilizpării zilnice, foarte eficientă în ceea ce privește durata de viață a bateriei, plus una ce oferă cele mai bune capacități grafice în formate subțiri și ușoare cu grafică integrată; în același timp, hardware-ul Lunar Lake nu este la fel de performant în sarcinile susținute ale procesorului.
Per total, această serie trebuie luată în calcul în clasa sa și este o alternativă cu preț competitiv pentru laptopurile profesionale populare de nivel mediu, cum ar fi ThinkPads, Latitudes sau EliteBooks. Va trebui totuși să analizați cu atenție particularitățile sale și să decideți dacă acest Asus ExpertBook P5 este potrivit pentru voi, în dauna multiplelor alternative disponibile în magazine, unele dintre ele în formate mai rafinate sau în implementări hardawre mai performante în sarcini complexe.
Pro:
- design echilibrat, construcție bună și ergonomic corectă
- ecran mat IPS
- performanțe echilibrate pentru utilizarea zilnică și multitasking
- capacități GPU excelente pentru această clasă
- baterie de 63 Wh și autonomie excelentă
- preț competitiv
Contra:
- tastatură cam zgomotoasă
- calitatea camerei web și calitatea audio lasă de dorit