GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus G55VW review – Laptop „compact” pentru jocuri

Testat pe data de 5 iunie 2012
Pe scurt: Pentru pasionatii jocurilor pe computer, Asus ofera modelul G55 VW, optiunea ceva mai "portabila" din gama ROG, cu un ecran de 15.6 inch si o greutate de sub 4 KG. Chiar si asa, Asus-ul G55 este capabil sa faca fata cu brio jocurilor de ultima generatie.
Produs testat: Asus G55 VW   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 5000-7000 Lei

Pasionaţii de jocuri nu trebuie să se limiteze doar la desktop-uri puternice, ci pot opta şi pentru seriile dedicate de laptopuri.

Alienware, MSI şi Asus sunt printre cei mai importanţi jucători pe această nişă prezentinin Romania, oferind utilizatorilor laptopuri cu dotări tehnice de top şi un design specific.

De aceea, laptopurile pentru jocuri şi-au câştigat reputaţia pentru soliditatea, mărimea şi greutatea lor, însă Asus încearcă să-i împace şi pe cei care caută un astfel de produs cu un grad de portabilitate mai ridicat.

Pentru aceştia din urmă, producătorul taiwanez a lansat în acest an seria G55, dotata cu un ecran cu diagonala de 15.6”, un fel de “frăţior” mai mic pentru seria G75, cu care am avut ocazia să ne jucăm la începutul lunii mai.

Cu alte cuvinte, Asus G55 reprezintă un compromis între performanţa de top necesară în jocuri şi portabilitate, iar în review-ul de mai jos vei avea ocazia să afli părţile bune şi părţile mai puţin bune ale noului laptop propus de taiwanezi.

Specificaţii tehnice

Înainte de a intra în amănunte specifice, să aruncăm o privire asupra configuraţiei hardware:

Asus G55VW
Ecran15.6”, 1366×768 pixeli, 3D
Procesorquad-core Intel Ivy Bridge Core i7-3710QM
ChipsetIntel HM77
Placa videoNvidia GTX 660M 2 GB
Memorie16 GB RAM
StocareHDD 1 TB si SSD 128 GB
ConectivitateWireless N, Gigabit Ethernet, Bluetooth
Porturi4xUSB 3.0, VGA, HDMI, Thunderbolt, LAN, card-reader, Blu-ray
Baterie8 celule, 5200 mAh
Sistem de operareWindows 7 Professional
Dimensiuni384x299x20 ~51 mm
Greutate3.8 kg
Extraochelari 3D

Laptopul pe care l-am avut în teste în aceste zile este o unitate pre-productie, care va suferi câteva modificări importante în privinţa configuraţiei hardware, pe care le vom explica la fiecare capitol în parte.

Până atunci, este important de precizat că pe piaţa din România vor exista patru modele de laptopuri din seria G55 şi niciunul dintre acestea nu este identic ca specificaţii hardware cu produsul testat de noi. Insa toate sunt apropiate.

Review video Asus G55

În clipul de mai jos poţi afla detalii importante despre Asus G55, în special despre comportamentul în jocuri. Totuşi, pentru informaţii complete despre celelalte caracteristici tehnice te invităm să citeşti review-ul în continuare.

Design şi exterior

Asus a apelat la o uşoară schimbare de design comparativ cu precedentă serie G53 atunci când a construit noul G55, însă construcţia rămâne în mare parte aceeaşi: carcasa este confecţionată dintr-un plastic neted de culoare neagră, cu un uşor aspect mat, în timp ce marginile sunt relativ ascuţite.

Carcasa lui Asus G55 este realizata din plastic

De asemenea, Asus a modificat şi grilele de aerisire poziţionate pe partea din spate, reuşind astfel să reducă grosimea laptopului la circa 50 mm. Totuşi, acest lucru nu te ajuta foarte mult la portabilitate, întrucât greutatea este de 3.8 kg.

Zona din jurul palmrest-ului este realizată dintr-un plastic mai aspru la atingere, însă Asus a optat pentru aluminiu în zona din jurul tastelor.

Numeroasele porturi prezente pe G55 au fost poziţionate pe cele două părţi laterale ale laptopului, însă acestea nu lipsesc nici de pe partea frontală, acolo unde se regăsesc şi LED-urile de stare.

Porturile prezente pe partea stanga

Porturile prezente pe partea dreapta

Nu în ultimul rând, partea din spate este realizată din plastic şi îţi oferă acces facil la acumulator, hard-disk şi memorie, astfel că un upgrade va fi relativ uşor de realizat la nevoie.

Poti face cu usurinta upgrade la HDD si memorie

Tastatura şi trackpad

Tastatura lui G55 seamănă izbitor cu cea de pe G75, însă tastele sunt mai ferme şi, prin urmare, asigură o experienţă mai plăcută la tastare.

Nu la fel de bucuroşi vor fi însă cei care utilizează des tastele direcţionale şi Numpad-ul, întrucât Asus a optat pentru un design mai puţin eficient: săgeţile şi tastele numerice au o formă dreptunghiulară, fiind mai inguste decat celelalte taste. Cel mai probabil, acesta este doar unul dintre compromisurile pe care a trebuit să le facă producătorul pentru a putea utiliza un ecran de 15.6”.

Tastatura lui Asus G55 este confortabila, dar are tastele numerice relativ mici

Partea bună este însă că tastatura este iluminată, astfel că nu vei avea probleme să te joci pe timp de noapte.

De asemenea, trackpadul se achită bine de sarcini, atât în privinţa spaţiului pe care îl ai la dispoziţie pentru a muta cursorul, cât şi în privinţa acurateţii. Există însă şi un aspect mai puţin plăcut: scroll-ingul cu două degete este destul de lent, iar acest lucru este cel mai uşor de observat la navigarea unei pagini web.

Tastatura laptopului este iluminata

Ecran

Ecranul joacă un rol important în decizia de achiziţionare a unui laptop dedicat jocurilor, însă Asus a dotat unitatea de pre-productie din test cu un display lucios cu rezoluţie 1366×768 pixeli. În plus, nici unghiurile de vizualizare şi nici contrast nu sunt prea bune.

Dacă te încălzeşte cu ceva, ecranul este capabil să redea continut 3D, iar Asus oferă la pachet şi o pereche de ochelari 3D Nvidia din noua generaţie, cu lentile mai mari şi luminozitate mai bune.

Avem însă şi veşti bune: toate cele patru modele din seria G55 care vor fi comercializate pe piaţa din România vor fi dotate cu ecrane mate de 15.6” cu rezoluţie Full-HD (1920×1080 pixeli). Cel mai probabil, ecranul va fi foarte apropiat de cel de pe seria N56, care ne-a încântat prin caracteristicile sale tehnice. În plus, modelul de top va include şi suport pentru conţinut 3D.

Ecranul lui G55 este lucios

Hardware şi performanţe

Puţine i se pot reproşa lui Asus G55 în privinţa dotărilor tehnice, iar simpla enumerare a componentelor ar trebui să te convingă de acest lucru: procesor quad-core Intel Ivy Bridge-3610 cu frecvenţa de 2.6 GHz, 16 GB memorie RAM DDR3, stocare de 1 TB pe HDD şi un SSD de 128 GB în special pentru sistemul de operare.

Prin urmare, Asus G55 este capabil să ruleze orice tip de conţinut, inclusiv jocuri de ultimă generaţie (mai multe despre asta în capitolul următor) şi software specializat de encodare video, programare sau randare de elemente grafice.

Aceste impresii sunt confirmate şi de testele sintetice, ale căror rezultate le poţi vedea mai jos:

Comportament în jocuri

Comportamentul în jocuri este unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le analizăm, având în vedere publicul ţintă al lui G55.

Platforma hardware îşi face pe deplin datoria şi rulează fără probleme jocuri precum Crysis 2, Call of Duty: Black Ops şi Modern Warfare 3, Battlefield 3, Diablo 3 sau Dirt 3 cu detaliile la maxim, inclusiv în mod 3D acolo unde este cazul.

Trebuie însă menţionat faptul că jocurile au fost rulate la rezoluţia ecranului de 1366×768 pixeli. Întrucât pe piaţa g55-urile vor fi disponibile doar cu ecrane cu rezoluţie Full-HD, probabil că va trebui să umbli puţin pe la setări dacă vei dori să joci toate ceste titluri la 1920×1080 pixeli.

Un alt aspect important este că Asus G55 utilizează o placă video Nvidia GTX 660M, iar aceasta nu reprezintă tocmai vârful de gamă, întrucât această onoare îi revine lui GTX 680Mnin acest moment. Totuşi, GTX 660M utilizează noua arhitectura Kepler, mai eficientă, în timp ce GTX 670M este de fapt un GTX 570M rebranduit care mizează pe arhitectura Fermi.

În ansamblu, G55 oferă o creştere de performanţă de aproximativ 20% comparativ cu seria G53.

Boxe

Orice joc bun are nevoie de un sunet pe măsură, însă sistemul de boxe oferit de G55 nu este unul tocmai impresionant. Astfel, dacă Asus G75 avea un sistem 2.1, G55 vine doar cu două boxe, iar calitatea acestora este medie.

Sunetul este puternic, însă de multe ori acesta interferează cu şasiul laptopului şi produce vibraţii deranjante, în special în jocuri. Cel mai probabil, aceasta este o problemă specifică doar unităţii de pre-productie pe care am avut-o în teste, astfel că ne aşteptam ca versiunile care vor apărea pe piaţa să fie în regulă din acest punct de vedere.

Asus G55 ofera performante bune in ultilizarea obisnuita

Căldură şi zgomot

O configuraţie hardware atât de puternică are nevoie de un sistem de răcire pe măsură, motiv pentru care nu este o surpriză ca zgomotul produs de ventilatoare este destul de deranjant, în special în lipsa sunetelor ambientale.

Partea bună este ca laptopul rămâne la temperatura optimă inclusiv după sesiuni prelungite de gaming, astfel ca laptopul se încălzeşte puţin doar în partea de deasupra tastaturii, în timp ce componentele interne ajung până la aproximativ 70-75 grade Celsius. Cel mai important însă este ca zona tastaturii şi plamrestulului nu se încălzesc.

Asus G55 nu se incalzeste aproape deloc

Durata de viaţă

Asus G55 mizează pe un acumulator puternic pe 8 celule de 74 Wh, însă chiar şi aşa autonomia nu impresionează, având în vedere configuraţia hardware de top si lipsa tehnologiei Nvidia Optimus.

Pentru sesiuni de gaming trebuie să te aştepţi la o autonomie de aproximativ o oră, care poate creşte până la două ore în cazul unei utilizări obişnuite. S-ar putea să reuşeşti să lucrezi chiar şi trei ore, însă numai în cazul unor activităţi mai puţin solicitante.

Preţuri şi disponibilitate

Aşa cum am menţionat şi anterior, pe piaţa din România Asus G55 va veni în patru configuraţii. Versiunea de top, cunoscută sub numele de cod G55VW-IX099V, este cea mai apropiată de unitatea pe care am avut-o în teste şi se diferenţiază prin ecranul Full-HD şi HDD-ul de “numai” 750 GB acompaniat de SSD-ul de 128 GB. Pentru acest model va trebui să scoţi din buzunar aproximativ 7200 lei, însă dacă nu te interesează suportul 3D te poţi orienta spre modelul care nu dispune de această tehnologie şi care costă circa 6100 lei.

Pentru utilizatorii cu buget mai mic există şi o versiune cu procesor dual-core Intel Core i5 3210M, HDD de 750 GB şi 8 GB memorie RAM care costă aproximativ 5000 lei.

Concluzii

În ansamblu, Asus G55 este un laptop puternic capabil să ruleze cu uşurinţă cele mai noi jocuri, chiar dacă pentru unele dintre ele va trebui să reduci detaliile.

Bazat pe platforma Intel Ivy bridge, laptopul are inevitabil şi unele puncte slabe, provenite în special din compromisul de a oferi un ecran mai mic şi, implicit, un format mai compact, atunci cand il comparati cu dispozitive de gaming din gama de 17.3 inch sau superioare.

Principalul său rival va fi MSI GT60, care are avantajul unei plăci video mai puternice (Nvidia GTX 670M), dar şi un preţ pe măsură. In plus, in Romania MSI-urile au o preprezentare destul de proasta si sunt relativ dificil de gasit in magazine.

Asus G55, o optiune interesanta pentru cei care vor un laptop compact pentru jocuri

9 comentarii

  1. Alexandru

    11 iunie 2012 la 19:43

    Salut. Stiti cumva cand apare si la noi? Vreau sa-l cumpar.

    • Andrei Girbea

      11 iunie 2012 la 21:04

      spre sfarsitul lunii iunie ar trebui sa fie in magazine

  2. oachi

    21 august 2012 la 05:37

    Aveti o eroare in articol, ecranul avand o rezolutie de 1920 x 1080.

    • Andrei Girbea

      21 august 2012 la 12:32

      NU avem. Modelul testat avea rezolutia de 1366 x 768 px

  3. Cristian

    27 octombrie 2012 la 23:22

    Jocul ,, Farming Simulator 2011 ” o sa mearga ?
    Ce GDDR ore placa video?

    • Daniel Popescu

      28 octombrie 2012 la 17:52

      In configuratia testata de noi sigur va merge, iar placa video are 2 GB.

      • Cristian

        1 noiembrie 2012 la 20:47

        bine mersii

        • guta popescu

          11 ianuarie 2013 la 17:18

          Era vorba de GDDR. GTX 660 nu este echipata decat cu GDDR5

  4. Cristian

    27 octombrie 2012 la 23:33

    O sa al poti cumpara cu windows 7 ultimate gata instalat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri