Asus G75VW review – un etalon printre laptopurile performante
Mi se povestea de catre cei de la Nvidia cum ca interesul consumatorilor pentru notebook-urile de top este intr-o continua crestere, probabil tot mai multi inlocuind batranele desktop-uri cu laptop-uri, dar dorind sa pastreze nivelul ridicat al performantelor. Iar laptop-urile de gaming, precum Asus-ul G75 de care vom vorbi in cadrul acestui articol, sunt cu siguranta capabile sa ofere performantele necesare.
Anul trecut am testat Asus-ul G74SX si la vremea respectiva am cochetat o vreme cu achizitia sa. In ultima saptamana am testat succesorul acestuia, modelul Asus G75VW, ce aduce o noua platforma tehnica si o serie de mici imbunatatiri, pastrand mare parte din elementele pe care le-am apreciat la versiunea precedenta.
Articolul de fata este asadar un review al Asus-ului G75VW, un monstru cu ecran de 17.3 inch pe care nu il vei misca prea des de pe birou, dar care odata pornit, poate face fata cerintelor celor mai inversunati utilizatori.
Tocmai de aceea eu unul l-am apreciat indeajuns pentru a vi-l recomanda, chiar daca exista inca o serie de mici aspecte la care se mai poate lucra. Detalii despre acestea si despre modul in care s-a comportat G75-ul in perioada in care l-am utilizat gasiti in randurile de mai jos.
Specificatii tehnice Asus G75VW
Mai intai insa, sa aruncam un ochi pe lista de specificatii.
Asus G75VW | |
Ecran | 17.3”, 1920 x 1080 pixeli, mat, 3D 120 Hz |
Procesor | quad-core Intel Ivy Bridge Core i7-3720QM la 2.6 GHz |
Chipset | Intel HM77 Express |
Grafica | Nvidia GTX 670M 3GB |
Memorie | 16 GB DDR3 |
Hard-disk | 256 GB SSD + 750 GB HDD, 7200 rpm |
Conectivitate | Wireless N, Gigabit Ethernet, Bluetooth |
Porturi | 4 x USB 3.0, VGA, HDMI, Thunderbolt, LAN, cititor carduri, HD webcam, unitate Blu-ray burner |
Acumulator | 8 Cell 5200 mAh 74 Wh |
Sistem de operare | Windows 7 Ultimate |
Dimensiuni | 320 x52 415 x 17~31,9 mm |
Greutate | 4.3 kg |
Altele | sistem audio 2.1, ichelari 3D inclusi, suport RAID 0/1 |
Modelul testat este asadar configuratia de varf de care va beneficia G75-ul in tara noastra (cu exceptia procesorului, Asus-ul G75 fiind oferit cu un CPU Intel Core i7-3610QM). In magazine vor exista si configuratii ceva mai slabute, cu preturi mai atractive, dupa cum va voi povesti in cadrul rubricii aferente.
Trebuie mentionat si ca noua platforma tehnica este inca la inceput, asadar driverele nu au ajuns la maturitate, iar modelul testat este un sample pre-lansare, tocmai de aceea ma astept ca performantele versiunilor finale sa fie usor superioare.
Review video Asus G75VW
Cum v-am obisnuit, review-ul video va va arata detalii legate de aspectele importante ale acestui laptop, in limba engleza.
Design si Exterior
Ca un adevarat membru al seriei Republic of Gamers, Asus-ul G75 pastreaza forma masiva si designul agresiv, chiar daca noul model este acum ceva mai compact decat seria precedenta, dar la fel de greu, cantarind cam 4.3 kg. Acest aspect se datoreaza in mare masura si noilor tipuri de balamale ale ecranului, G74-le folosind o balama masiva, in vreme ce G75-ul opteaza pentru doua, separate si mult mai compacte, dar totusi suficient de rigide pentru a sustine ecranul.
La exterior, carcasa este realizata din acelasi plastic negru si rugos, ce arata foarte bine, dar care va fi cam dificil de curatat in momentul in care va prinde amprente sau urme lasate de degete.
Partea inferioara a suferit un redesign. Ea e realizata din plastic si ofera panouri pentru accesul rapid la memorie, unitatile de stocare si, ca o noutate, la cele doua ventilatoare ce asigura racirea sistemului, radiatoare ce au acum niste filtre pe care le puteti usor curata de praf (ba chiar e recomandat sa faceti asta periodic).
Panourile ce protejeaza aceste elemente interioare sunt destul de complicat de desfacut, dupa cum veti vedea din clipul de mai jos, chiar daca sunt tinute in loc de cate un singur surub. Fata de G74 insa, ce oferea un thumb-screw, in cazul G75-ului veti avea nevoie de o surubelnita potrivita pentru a desface panourile de pe spate.
Spatele laptop-ului, unde sunt situate cele doua guri de evacuare a aerului cald, a suferit si el modificari, ele fiind acum plasate pe lateralele laptop-ului, dupa cum puteti vedea si din imagini.
Lateralele sunt decorate cu un element argintiu din plastic, ce asigura un contrast interesant fata de negrul carcasei. In plus, pe laterale sunt insiruite toate porturile necesare: 4xUSB 3.0, HDMI, VGA, Thunderbolt, cititor de carduri.
Pe partea stanga a laptop-ului veti gasi si unitatea optica, un Blu-ray Burner in cazul modelului testat, dar alte configuratii pot oferi un simplu DVD-Writer sau un Blu-ray Combo.
Ridicand capacul, vom observa ca G75-ul nu face rabat de la calitatea constructiei nici la interior. Palm-rest-ul de mari dimensiuni este acoperit cu acelasi plastic negru si rugos folosit si pentru carcasa exterioara, in vreme ce zona din jurul tastelor este realizata din aluminiu, iar deasupra sa intalnim o grila cu mici perforatii.
Interiorul nu a suferit aproape nici o modificare fata de cel al vechiului G74, singurul element diferentiator fiind partea metalica, putin coborata si evidentiata sub tastele directionale, dupa cum se poate observa si din poze.
Tastatura si trackpad
La o prima vedere, nici tastatura nu a suferit modificari, ea oferind acelasi layout cu taste grupate pe caprarii si taste directionale usor separate de cele din jurul lor.
Insa tastatura este diferita. In primul rand ea este iluminata, iar intensitatea luminii albe folosite poate fi reglata pe 3 nivele. Cu siguranta multi vor aprecia aceasta functie, chiar daca bleeding-ul luminii pe sub taste este in continuare o problema.
In al doilea rand, tastatura G75-ului nu mi-a lasat impresia pozitiva lasata de cea a G74-lui anul trecut. E drept, e posibil sa fiu subiectiv, pentru ca intre timp m-am obisnuit cu tastatura Lenovo-ului X220, atat de comfortabila si precisa, insa pe G75 tastatura mi-a lasat senzatia de nesiguranta.
Eterna problema e tastelor insuficient de ferme pentru a inregistra o comanda chiar daca nu le apesi in mijloc sau suficient de puternic, cea intalnita pe cam toate laptop-urile Asus, am simtit-o si aici. In plus, tasta Space era deficitara si zgomotoasa, neinregistrand comenzi daca nu era apasata puternic sau pe parti, dar e posibil ca acest defect sa tina doar de versiunea testata, plimbata si pe la alti jurnalisti IT in prealabil.
Cu siguranta tastatura nu este proasta, doar ca ma asteptam ca un laptop de gaming sa trateze acest aspect cu mai mare atentie; pana la urma, precizia si comfortul sunt elemente extrem de importante chiar si pentru un gamer, nu doar pentru o persoana care asterne pe hartia digitala zeci de mii de cuvinte saptamanal, ca mine.
Trackpad-ul pe de alta parte mi-a placut mult. El este pozitionat acolo unde trebuie, este spatios, comfortabil si precis, chiar si atunci cand vine vorba de diverse gesturi multi-touch, pe care le-am utilizat din plin. In plus, el ofera butoane de click separate, mari si usor de actionat, fapt pentru care se califica drept unul dintre cele mai bune intalnite pe un laptop.
Ecran
G75-ul va oferi potentialilor clienti mai multe versiuni de ecrane, modelul testat beneficiind de cel de top, versiunea Full HD 120 Hz 3D. Vestea buna e ca toate modelele oferite vin cu finisaj mat.
Una peste alta, ecranul este bun, chiar daca panelul TN isi arata limitarile atunci cand vine vorba de unghiurile de vizibilitate pe verticala, mai ales atunci cand pe fundal avem imagini intunecate.
Insa, ecranul pivoteaza suficient de mult pentru a putea usor regla un unghi de inclinare numai bun pentru a va oferi detaliile necesare atunci cand il utilizati pe birou, cum se va intampla de altfel in majoritatea cazurilor.
Luminozitatea si contrastul sunt bune, iar reproducerea culorilor nu lasa de dorit, Asus folosind probabil un panel TN cu gamut de culoare extins, ca si pe mai vechiul G74.
In plus, avem de-a face cu un display cu rata de refresh de 120 Hz, asadar cu abilitati 3D. Versiunea ce vine echipata cu acest tip de ecran primeste si un set de ochelari 3D nVidia 3D Vision 2, de generatie noua, cu tehnologie LightBoost, suprafata ceva mai mare a lentilei si luminozitate superioara a imaginilor 3D oferite.
I-am testat in cateva jocuri si mi-au placut, dar si in cazul acestora, ca in cazul tuturor ochelarilor 3D testati alaturi de laptop-uri aferente in trecut, ochii mei au inceput sa lacrimeze abundent dupa doar cateva minute de folosire. Se pare ca pur si simplu ei nu se impaca prea bine cu conceptul de imagini 3D pe un ecran mic.
Hardware si performante
Asus-ul G75VW testat este versiunea de top pe care o veti putea gasi in magazine, dupa cum va spuneam si mai sus. El ofera un procesor Intel Core i7-3720QM din familia Ivy Bridge, 16 GB DDR3, cip grafic Nvidia GTX 670M cu 3 GB memorie video dedicata si stocare mixta, cu un SSD LiteOn de 256 GB si un HDD de 750 GB la 7200 rpm.
Folosindu-se de toate acestea, laptopul pur si simplu va zbura prin aplicatii in cadrul utilizarii zilnice, fiind capabil sa faca fata oricaror cerinte, de la rularea de aplicatii complexe de editare foto sau video, la rularea de continut video HD de orice tip, programe de randare 3D, masini virtuale sau jocuri de ultima generatie.
Mai jos gasiti o serie de rezultate obtinute in testele sintetice. Toate au fost rulate folosind driverele Nvidia 290.69, ultima versiune existenta la momentul testarii. Ma astept insa ca odata cu trecerea timpului si aparitia unor drivere mai eficiente, rezultatele sa se imbunatateasca intr-o oarecare masura.
Desigur, multe dintre scorurile obtinute au fost influentate si de SSD-ul pe care este instalat sistemul de operare, dar si programele importante. Tocmai de aceea, comparand rezultatele obtinute pe G75 cu cele obtinute anul trecut pe G74, s-ar parea ca sporul de peformante adus de noua generatie este imens. In realitate, el se situeaza probabil pe la 15-25%, ceea ce este totusi o imbunatatire majora de la an la an.
Performantele in jocuri
Cum avem de-a face cu un laptop pentru jocuri, acestora le-am acordat o sectiune aparte.
Observatiile enuntate mai sus legate de drivere raman valabile si in acest caz, iar jocurile testate au fost rulate toate la rezolutie nativa 1920 x 1080 px, pe detalii setate pe maxim, atat in modul 2D, cat si in cel 3D. Rezultatele le puteti observa in poza de mai jos.
Una peste alta, toate titlurile testate au rulat fluent in versiune 2D in conditiile date. Daca doriti sa le jucati in mod 3D, in cazul unora numarul de fps-uri va scadea sub 30 si experienta nu va mai fi fluenta. Insa acest aspect se va rezolva daca veti reduce putin din detalii, de la Extra/High la Medium.
In plus, rezultatele au fost masurate cu Fraps, asadar in mod normal ar trebui sa vedem un plus de 1-3 fps in fiecare caz, stiindu-se ca Fraps-ul afecteaza in oarecare masura performantele aplicatiilor testate.
Mai multe despre experienta utilizarii G75-ului si despre performantele oferite in jocuri puteti afla din clipul de mai jos:
Zgomot si caldura
Un laptop de gaming va fi utilizat acerb ore, poate zeci de ore la rand, de aceea fiabilitatea este un lucru foarte important. G75-ul, din fericire, trece acest test, el ruland in general fara a se incinge. E drept, partea din spate se incazeste atunci cand utilizati laptopul, in general in zona dintre ventilatoare, dar niciodata carcasa nu devine fierbinte, in vreme ce componentele par sa se stabilizeze in jurul valorii de 60 de grade Celsius chiar si dupa cateva ore bune de joaca.
Cat despre zgomot, desigur ca cele doua ventilatoare de mari dimensiuni isi vor face auzita prezenta, mai puternic atunci cand va jucati, sau mai putin atunci cand rulati aplicatii mai simple. Cert e ca daca doriti un laptop care sa nu faca deloc zgomot, G75-ul nu este acela, dar pe de alta parte nici un alt notebook de gaming nu va fi, cel putin in urmatorii ani.
Sistem audio
Asus-ul G75 beneficiaza de un sistem audio 2.1, in partea de jos fiind integrat un subwoofer, in vreme ce twiterele sunt plasate spre spatele laptop-ului.
Volumul si calitatea sunetului sunt bunicele, pentru un notebook. Desigur insa, nu poti cere prea multe de la un sistem audio de laptop, si mai ales de la un woofer integrat. Tocmai de aceea, daca doriti cu adevarat sa beneficiati de sunet de calitate, ar trebui sa folositi un sistem audio extern (Asus-ul G75 ofera iesire audio 5.1) sau o pereche de casti de calitate.
Baterie si autonomie
Desi ma indoiesc ca Asus-ul G75 va fi prea des deplasat de pe „tron”, bateria de 8 celule si 74Wh poate oferi circa 2 ore si jumatate de utilizare zilnica, ceea ce nu e deloc de lepadat.
Autonomia poate creste pana spre vreo 4 ore pentru utilizare foarte lejera, cu luminozitatea ecranului la minim si Wi-Fi Off, dar in cazul rularii de jocuri, aceasta va scadea spre doar o singura ora.
Trebuie mentionat si ca bateria se incarca complet in vreo 3 ore, iar incarcatorul este voluminos si greu (deinteles de altfel, data fiind puterea necesara unui astfel de sistem), un alt aspect de care trebuie sa tineti seama atunci cand vreti sa luati G75-ul pe drumuri.
Preturi si disponibilitate
Asus-ul G75VW va fi disponibil in magazine in scurt timp, in diverse configuratii.
Modelul de baza va costa circa 5500 de lei si va oferi doar 8 GB memorie , un singur HDD ca unitate de stocare, unitate optica DVD-RW si ecran simplu, fara abilitati 3D.
Versiunea testata de noi, cea de top, va costa cam 9000 de lei, dar va exista si o versiune intermediara in oferta diverselor magazine.
Atentie insa, toate modelele Asus G75 vor fi oferite in Romania cu procesorul Intel Core i7-3610QM, cel testat deja pe Asus-ul K55, asadar ceva mai lent ca i7-le 3720QM intalnit pe versiunea prezentata in cadrul acestui review.
Concluzii
Cu siguranta Asus-ul G75 VW este un laptop de top, fapt demonstrat din plin de functiile, dar si de pretul sau. Rolul sau este de a inlocui un desktop, oferind totusi performante ce pot satisface chiar si pe cei mai carcotasi dintre utilizatori.
Astfel, G75-ul poate face fata utilizarii zilnice, rularii de aplicatii complexe dar si jocurilor de ultima ora, cu detaliile setate spre maxim, la rezolutie nativa Full HD. Tocmai de aceea G75-ul este un laptop pe care vi-l recomand cu incredere, daca sunteti in cautarea unui notebook pentru gaming si aplicatii avide de resurse.
Comparandu-l cu Asus-ul G74, modelul de anul trecut, G75-ul aduce imbunatatiri notabile, fiind mai compact, oferind o tastatura iluminata, un sistem audio 2.1, mai multe porturi si performante mai bune.
Desigur, Asus-ul G75 nu va duce lipsa de competitori, chiar daca concurenta, precum MSI sau poate Alienware, ajunge ceva mai greu in Romania. Chiar si asa insa, G75-ul, ca aproape toti membrii familiei ROG, ofera un excelent raport pret/performante. Si chiar daca nu va fi cel mai performant laptop de pe piata in 2012, tocmai acel raport va fi cel care intr-un final va atrage cei mai multi cumparatori de partea sa.
Mihaita
19 mai 2012 la 11:50
Cand apare in Romania?
Mahalu Claudiu
12 iunie 2012 la 19:29
Felicitari. Aveti de gand sa il aduceti si in Romania? In Europa sunt aparute de mult timp.
arina
19 iunie 2012 la 12:41
De ce spuneti ca in Romania nu apare modelul cu procesorul 3720 Qm, suntem cumva o tara second hand pentru Asus ? Eu exact pe acela il vreau, cu ecran 3D, 16 Gb mem si cu blu player burner. Daca tot dai un sac de bani, macar sa cumperi ce e mai bun, asta e parerea mea.
Alex Deleanu
10 iulie 2012 la 12:55
Ai dreptate Arina…si in RO trebuie aduse toate variantele de laptop..chiar si cu ultimu procesor 3920xm…care e problema il cumpara nu il cumpara dar macar suntem la fel ca in US.. :\.