Asus K53U – Laptop de 15.6″ la un preţ imbatabil
Concurenţa de pe segmentul laptopurilor de 15” este una dintre cele mai puternice din domeniul portabilelor, motiv pentru care fiecare producător încearcă să găsească metode pentru reducerea costurilor, mai ales că preţul este unul dintre factorii cheie în procesul de achiziţie.
Soluţiile adoptate de producători ţin de regulă de oferirea unor configuraţii hardware mai puţin impresionante, însă taiwanezii de la Asus au ieşit pe piaţă cu K53U, un laptop care duce acest concept la extrem prin prisma preţului scăzut şi a performantelor mai degrabă mediocre.
K53U face parte din noua serie de laptopuri Asus K prezentată oficial la evenimentul CeBIT 2011 din luna martie, ce include preponderent modele pe platforma Intel SandyBridge, însă produsul de faţă utilizează o platformă hardware furnizată de AMD.
Specificaţii tehnice
- display LED LCD cu diagonala de 15.6” şi rezoluţie maximă 1366×768 pixeli
- procesor AMD dual-core E350 cu frecvenţa de 1.6 GHz
- placa video integrată AMD HD 6310
- memorie 2 GB RAM DDR3 upgradabilă până la 8 GB
- hard-disk de 320 GB cu 5400 rpm
- conectivitate: Wi-Fi, HDMI, VGA, 3xUSB 2.0, cameră web de 0.3 MP, căşti şi microfon
- unitate optică DVD-RW
- sistem de operare: FreeDOS
- dimensiuni: 378x253x34.9 mm, masă: 2.6 kg
Construcţie şi design
Asus K53U are un aspect destul de elegant, însă nu iese neapărat în evidenţă prin liniile de design adoptate. Capacul este semi-lucios şi prins de restul laptopului prin două cleme laterale al căror aspect ar putea fi deranjant pentru unii utilizatori. Tastatura numerică oferă taste pătrăţoase destul de bine spaţiate, trackpadul este poziţionat uşor în lateral stânga, iar acesta include taste separate pentru click stânga şi, respectiv, click dreapta.
Laterala stanga adăposteşte o fantă de aerisire, precum şi cea mai mare parte a porturilor, inclusiv porturile HDMI, VGA şi USB, iar în partea dreaptă se regăseşte o unitate optică DVD-RW.
Dotări tehnice
Asus K53U utilizează un display LED LCD cu diagonala de 15.6” cu rezoluţia de 1366×768 pixeli, care îl recomandă inclusiv pentru cei care caută un desktop replacement. În schimb, în locul popularelor opţiuni oferite de Intel prin platforma SandyBridge, taiwanezii au optat pentru o soluţie oferită de rivalii de la AMD, formată dintr-un procesor dual-core E350 cu frecvenţa de 1.6 GHz cu o memorie cache de 1 MB şi o placă video integrată HD 6310.
Memoria este limitată la numai 2 GB RAM DDR3, însă partea bună este că ai posibilitatea unui upgrade până la 8 GB, iar datele sunt stocate pe un hard-disk clasic cu o viteză de rotaţie a platanelor de numai 5400 rpm, ceea ce înseamnă că sistemul va fi destul de lent.
Conectarea la internet este disponibilă prin intermediul tehnologiei Wi-Fi 802.11 b/g/n, iar la capitolul conectivitate mai remarcăm prezenţa a trei porturi USB 2.0, a unui port VGA şi a unui conector HDMI, care permite transferul filmelor pe un TV compatibil. De asemenea, unitatea optică permite inscripţionarea CD-urilor şi DVD-urilor.
Masa laptopului este de 2.6 kg, potrivită pentru un gadget cu un display atât de mare care poate înlocui în unele cazuri un sistem desktop.
Pentru o reducere suplimentară de costuri, Asus K53U vine cu sistemul de operare FreeDOS, însă instalarea unei versiuni de Windows nu ar trebui să reprezinte un obstacol pentru cei mai mulţi dintre utilizatori.
Disponibilitate şi preţ
Principalul avantaj al lui Asus K53U este preţul extrem de accesibil: la eMag, produsul poate fi achiziţionat pentru numai 1.400 lei. Putem spune că raportul preţ/performanţă este unul dintre cele mai bune în segmentul laptopurilor de 15.6”, întrucât oferta competitorilor se rezumă la platforme cu procesoare AMD Sempron sau Pentium M, în timp ce modelele mai ieftine cu aproximativ 200 lei sunt dotate cu procesoare AMD C-50, regăsite mai nou pe netbook-uri.
În plus, performanţele pot creşte simţitor cu un simplu upgrade la 4 GB RAM DDR3, care generează un cost suplimentar mai mic de 100 lei, însă ofertă oportunitatea de a viziona filme în format Full-HD şi de a juca unele jocuri recente mai puţin pretenţioase. În schimb, un upgrade la 8 GB RAM DDR3 este mai puţin justificat şi eficient în contextul în care restul platformei hardware este destul de modestă.
Cosmin
25 octombrie 2018 la 17:42
Nu isi merita banii!!!