GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus N55SF review – un laptop multimedia cu sistem audio de top

Testat pe data de 5 septembrie 2011
Pe scurt: Asus N55SF este unul dintre cele mai interesante laptopuri de 15.6” disponibile în prezent pe piaţă, în primul rând datorită configuraţiei tehnice de top şi, de ce nu, a sistemului audio puternic.
Produs testat: Asus N55SF   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 3300-3500 Lei

Asus se pregăteşte pentru lansarea unei noi generaţii de laptopuri multimedia, care va fi disponibilă în curând în magazine sub indicativul N55SF.

Din punct de vedere vizual, modificările vor fi majore: vorbim despre un nou design şi despre înlocuirea aluminiului cu plasticul.

Schimbările cu adevărat importante vin însă de la componentele hardware: laptopurile beneficiază de un display mat, de un sistem audio performant şi de alte câteva noutăţi, pe lângă dotările tehnice de top.

GiZ a avut ocazia să se joace cu un model Asus N55SF pre-productie, care va fi similar în proporţie de 99% cu exemplarele care vor fi livrate în magazine, iar rezultatele sunt concludente: modelul rezistă cu succes la sarcinile multimedia la care este supus şi se descurcă mai mult decât onorabil în jocuri.

Asus N55SF - un laptop multimedia cu sunet de top

Specificaţii tehnice

Pentru început, să trecem în revistă principalele dotări tehnice ale laptopului pe care l-am testat:

  • display cu diagonala de 15.6” şi rezoluţie 1600 x 900 pixeli
  • procesor quad-core Intel Core i7-2630QM cu frecvenţa de 2 GHz şi tehnologii TurboBoost (până la 2.9 GHz) şi HyperThreading
  • placă video Nvidia GeForce GT 555M cu 2 GB memorie DDR5
  • 4 GB de memorie RAM DDR3
  • HDD de 2.5” cu capacitatea de 640 GB şi viteza de rotaţie de 5400 rpm
  • unitate optică combo Blu-ray
  • conectivitate: Wireless N, bluetooth 3.0, Gigabit LAN
  • porturi: 2xUSB 2.0, 2xUSB 3.0 slots, HDMI, VGA, card reader, webcam HD
  • boxe Bang & Olufsen ICEPower cu subwoofer extern
  • acumulator pe şase celule de 5200 mAh
  • dimensiuni: 379x261x35 mm
  • greutate (inclusiv acumulator): 2.7 kg

Merită menţionat că gama de laptopuri A55SF va include toate procesoarele Intel din a doua generaţie SandyBridge (Core i3, Core i5 şi Core i7), HDD-uri cu viteze de rotaţie a platanelor de 5400 rpm şi 7200 rpm, dar şi display-uri cu rezoluţie 1366×768 sau Full HD 1080p, pe lângă mai multe opţiuni pentru unitatea optică (DVD-RW, Blu-ray combo sau Blu-ray writer).

Aşa cum probabil ai remarcat, modelul pe care l-am testat este aproximativ la jumătatea “plutonului”, motiv pentru care îţi vei putea face o opinie clară privind potenţialul noii generaţii de laptopuri N55SF.

Design şi construcţie

Designul laptopului este simplu, dar sobru

Alegerea plasticului ca material de bază pentru noul laptop Asus din gama multimedia nu este tocmai fericită. Aşa cum poţi remarca şi din fotografii, plasticul este foarte lucios şi se pătează rapid cu amprente şi alte urme, în timp ce rezistenţa la zgârieturi este precară.

Din aceste motive, nu este tocmai genul de laptop pe care să-l transporţi prea des cu tine, însă dacă vrei să-l foloseşti ca desktop replacement, aceste dezavantaje vor păli în comparaţie cu dotările tehnice.

Designul este unul minimalist şi sobru, cu excepţia barei din aluminiu cromat din jurul display-ului. Mie îmi plac laptopurile cu un design cât mai simplu, fără prea multe decoraţiuni de acest tip, însă aici totul depinde de gustul fiecăruia dintre voi.

Deschiderea capacului dezvăluie tastatura şi trackpadul de dimensiuni normale, care nu poate “ascunde” nici el amprentele, chit că este realizat din plastic mat, şi nu lucios precum capacul ecranului. Acestea nu au însă niciun fel de înclinare spre înfaţă, iar partea frontală a laptopului are o înălţime de circa 3 cm, motiv pentru care dacă tastezi foarte mult s-ar putea să te doară încheieturile mâinilor.

Deasupra tastaturii sunt poziţionate boxele, iar singura parte de aluminiu se regăseşte sub display, altfel înconjurat de o rama din plastic.

Mai multe detalii despre design şi exterior poţi afla din clipul de mai jos:

Existenţa unei unităţi optice a îngreunat semnificativ aranjarea optimă a porturilor. Acest lucru este evident în special în cazul porturilor USB, care sunt relativ dificil de accesat, însă portul Charger+ vine să aline “durerea”: acesta îţi permite să reîncarci gadgeturi prin USB chiar şi atunci când laptopul este oprit.

Tastatură şi trackpad

Tastatura nu este perfecta, dar este confortabila

Dacă exista ceva ce nu s-a schimbat comparativ cu N53SN, atunci este vorba despre tastatură: clasică, cu taste drepte şi pad numeric. Tastele au dimensiuni suficient de mari şi sunt relativ bine spaţiate, nu flexează mult, însă vibrează un pic şi dau o impresie de nesiguranţă atunci când tastezi cu viteză.

În stânga avem însă ca noutate o coloană cu funcţii speciale axate pe multimedia, concepute să semene cu tastele normale. Ele sunt destul de rigide, astfel încât nu vor putea fi apăsate din greşeală, dar personal aş fi preferat să fie plasate în altă parte, poate deasupra tastaturii normale (însă acest lucru nu a fost posibil datorită boxelor de mari dimensiuni).

Ca element negativ, tasta Shift din partea stânga este redusă în dimensiuni şi îţi va lua ceva timp până când te vei obişnui cu ea. Există însă şi un element de originalitate: butonul de pornire a fost integrat în partea dreapta-fata a tastaturii.

Coloana de taste multimedia din partea stanga nu este tocmai inspirata

Chiar dacă este realizat din plastic, trackpadul este confortabil la utilizare şi are dimensiuni potrivite, suportând gesturi multi-touch. Uneori însă trackpadul devine imprecis, cu precădere atunci când vrem să utilizăm aceste gesturi, şi există un singur buton pentru click stânga şi, respectiv, click dreapta, astfel că este bine să ai pe lângă tine şi un mouse de rezervă.

Ecran

Nu avem prea multe de reprosat display-ului de 15.6"

Ecranul de 15.6” este unul din punctele forte ale acestui laptop, ofering un finisaj mat şi rezoluţie 1600×900 pixeli. Ecranul oferă însă contrast, luminozitate şi unghiuri de vizualizare foarte bune, la care se adaugă rabatabilitatea acestuia la aproape 180 de grade.

Greu de crezut că îl vei folosi vreodată la această valoare, iar utilitatea reală este redusă pentru un desktop replacement, însă asta înseamnă că vei putea adapta display-ul la aproape orice condiţie necesară

Hardware şi performante

Configuraţia pe care am primit-o în test se apropie “periculos” de cea de top, întrucât avem la dispoziţie un procesor Intel Core i7-2630QM cu grafica dedicată Nvidia GT 555M cu 2 GB memorie, alături de 4 GB memorie RAM şi HDD clasic de 640 GB. Totuşi, dacă nu eşti pe deplin mulţumit, poţi face cu uşurinţă un upgrade de memorie şi HDD (nu că 640 GB nu ar fi suficienţi, dar viteza de numai 5400 rpm chiar se simte).

În plus, tehnologia Nvidia Optimus îţi permite să utilizezi cipul grafic numai atunci când este cu adevărat nevoie de el, cu scopul de a reduce consumul de energie. În situaţii obişnuite de lucru îşi va intra în rol grafica integrată Intel.

Sistemul de operare este Windows 7 Home Premium pe 64 de biţi, la care se adaugă tehnologia tehnologia Asus Intant On care permite pornirea laptopului în numai două secunde. Pe acest laptop, cele două secunde s-au transformat în 15, însă oricum această facilitate nu este atât de importantă în cazul unui laptop pe care îl vei utiliza mai mult acasă.

În finalul acestui capitol, iată rezultatele pe care le-am obţinut în diverse benchmarkuri sintetice cu Asus N55SF:

  • PCMark 07 – 2.275 FPS
  • 3DMark 11 – X441
  • PCMark Vantage – 7.042 FPS
  • 3DMark 11 Professional Edition – E2221
  • 3DMark – P6708
  • Windows Rating: 5.5 puncte (grafica a primit cea mai slabă notă)

Jocuri

Asus N55SF nu este un laptop dedicat primordial gamerilor, însă performanţele obţinute sunt bune: în condiţiilor unor niveluri de detaliu rezonabile, laptopul a fost capabil să ruleze, cu unele excepţii, aproape toate jocurile pe care le-am încercat.

Iată şi rezultatele obţinute în testele sintetice:

  • FIFA 11 – 71.8 FPS
  • NFS Shift Unleashed 2 – 26.4 FPS (detalii medium)
  • NFS Shift Unleashed 2 – 19.9 FPS (detalii high)
  • Crysis 2 – 31.867 FPS (mod standard)
  • Crysis 2 – 22.333 FPS (mod hardcore)
  • Call of Duty Black Ops: 18.85 FPS (detalii normale)
  • Call of Duty Black Ops: 23.367 FPS (detalii scăzute)
  • Dirt 3 – 29.95 FPS (detalii high)
  • Dirt 3 – 39.369 FPS (detalii medium)
  • Call of Duty Modern Warfare 2 – 47.75 FPS (detalii high)
  • Battlefield BC2 – 33.533 FPS (detalii high)

Boxe

Subwooferul extern asigura o auditie de calitate

Asus şi-a câştigat reputaţia pentru sistemele audio peste medie implementate pe laptopuri, însă cel prezent pe N55SF depăşeşte toate aşteptările. Vorbim despre două boxe de 32 mm amplasate sub grila argintie de deasupra tastaturii, plus un subwoofer extern care se conectează la laptop printr-un jack de 2.5 mm. Şi nu este un sistem audio oarecare, ci unul dezvoltat în colaborare cu specialiştii danezi de la Bang & Olufsen.

De fapt, avem aici acelaşi sistem audio utilizat pe monstrul Asus NX90, însă din cauza dimensiunilor reduse ale sistemului, subwooferul nu a putut fi integrat în interiorul carcasei, utilizându-se soluţie cu un mic woofer extern.

Motivul pentru care Asus a recurs la această strategie este simplu: cele două boxe integrate au fost setate astfel încât să nu redea atât de pronunţat frecvenţele joase, pentru ca notebook-ul să nu vibreze şi să îi fie astfel afectată durabilitatea şi rezistenţa în timp. Aceste frecvenţe joase sunt preluate tocmai de subwooferul extern, iar calitatea audiţiei în această combinaţie este foarte bună, cu mult peste ce oferă rivalii.

Totuşi, reţine că nu este recomandat să foloseşti doar boxele integrate, întrucât în acest caz sunetul nu te va impresiona cu nimic în absenţa frecvenţelor joase.

Clipul video de mai jos te va convinge de diferenţa de calitate între audiţia cu sistemul audio complet şi cea fără subwoofer, însă ia în calcul şi faptul că microfonul camerei nu este cel mai bun.

Zgomot şi căldură

Laptopul arata elegant chiar si cu subwooferul conectat

Zgomotul emis de laptop nu este unul deranjant. De fapt, am constatat că nivelul de zgomot la utilizare intensă a laptopului nu creşte aproape deloc comparativ cu zgomotul generat în idle. Pe de o parte, asta este o veste bună, însă în niciun caz nu vorbim despre cel mai “liniştit” laptop din acest punct de vedere. În orice caz, vei remarca zgomotul doar dacă utilizezi notebook-ul în deplină linişte, fără să asculţi muzică.

Nici căldura nu mi-a provocat prea multe dureri de cap. În general, laptopul nu se încinge excesiv, cu excepţia inevitabilă a câtorva părţi: cel mai mult s-a încălzit partea stângă unde se află fanu-ul de evacuare a aerului cald şi partea superioară, în zona tastelor X şi C.

Întrucât nu dispun de echipament special pentru a verifica exact căldura degajată, am fost nevoit să mă limitez la cifrele oferite de benchmarkuri. Am obţinut o temeperatură de 45-50 grade la utilizarea în idle şi spre 85-88 de grade la utilizare intensivă cu 3D Mark 11 Extreme test.

Autonomie

Pentru o utilizare normala, vei reincarca laptopul dupa 3 ore si jumatate

Configuraţia hardware puternică mă determină să setez standardul destul de jos pentru autonomia laptopului, chiar dacă acesta mizează pe un acumulator pe şase celule de 5200 mAh. La o utilizare normală, cu Wi-Fi activat, luminozitatea ecranului setată la 50% şi Asus Optimus activat, autonomia a variat între 3 ore şi 3 ore şi jumătate. Sigur, dacă te joci mult autonomia scade la puţin peste o oră, însă creşte la peste 4 ore dacă dezactivezi Wi-Fi şi apelezi la modul Power Saver.

Preţuri şi disponibilitate

Asus este recunoscută pentru raportul bun calitate/preţ pe care îl oferă laptopurilor, motiv pentru care aştept acelaşi lucru şi de la N55SF, chiar dacă preţurile nu au fost încă anunţate. În România, ne putem aştepta la preţuri de pornire de aproximativ 3.300 lei pentru versiunile de bază, cu procesoare ceva mai slabe.

Astfel, versiunea testată de noi va costa aproximativ 3600 de lei în magazine, însă va veni cu un ecran Full-HD (cu acelaşi finisaj mat din fericire) şi fără sistem de operare Windows, fiind livrat cu Free-DOS.

Nota – Andrei: Personal sper să existe şi o versiune echipată cu acest ecran mat de 1600 x 900 px pe care îl consider ideal pentru un laptop de 15.6 inch, din păcate însă este puţin probabil să vedem aşa ceva în magazine. Echipat cu un monitor Full HD, N55SF-ul se doreşte mai bine adaptat pentru urmărirea de filme în format 1080p, acesta fiind de altfel principalul său scop (deh, laptop multimedia), însă să nu veniţi să vă plângeţi când vă vor curge ochii după ce folosiţi un ecran de 15.6 inch cu o astfel de rezoluţie măcar 6 ore pe zi.

Laptopul va ajunge în magazine în cursul lunii septembrie, iar la momentul respectiv vom reveni cu mai multe detalii legate de configuraţii şi preţuri.

Concluzii

Asus N55SF este unul dintre cele mai interesante laptopuri de 15.6” disponibile în prezent pe piaţă, în primul rând datorită configuraţiei tehnice de top şi, de ce nu, a sistemului audio puternic. În plus, preţul bun pe care îl anticipăm pentru acest produs tinde să ne facă să trecem cu vederea aspectele mai puţin plăcute: carcasa lucioasă şi tastatura mai puţin inspirată, mai ales că aceste aspecte sunt mai degrabă subiective.

Una peste alta, ca şi laptop multimedia de top, N55SF-ul are în dotare toate armele pentru a se bate de la egal la egal cu rivalii săi. Iar când va scoate şi BFG-ul (da, vorbim de sistemul audio)…

Ce ne-a plăcut:

  • construcţia solidă şi designul minimalist
  • configuraţia de top
  • display-ul mat cu rezoluţia potrivită pentru aceste dimensiuni (în magazine va fi livrat însă cu rezoluţie Full HD 1920 x 1080 px)
  • sistemul audio de top, fără adversar în gama laptop-urilor de 15.6 inch (cu subwooferul extern conectat)
  • performanţe bune la utilizarea de zi cu zi, inclusiv în unele jocuri
  • preţul accesibil pentru acest segment de piaţă

Ce nu ne-a plăcut:

  • plasticul carcasei, care atrage amprentele ca un magnet, atât în zonele lucioase cât şi în cele mate
  • tastatura uşor vibrantă şi incomodă, ce include coloana de taste multimedia din partea stângă

In ansamblu, Asus N55SF este un laptop care merită atenţia ta

2 comentarii

  1. Sorin

    7 septembrie 2011 la 09:52

    Asa dupa cum vad eu tastatura, mi se pare una dintre cele mai proaste solutii: spatiul dintre taste este foarte mic, si distanta dintre tastele normale si cele multimedia din partea stinga, respectiv fata de cele numerice din partea dreapta, este foarte mica, si asta inseamna ca trebuie sa ma uit tot timpul ce apas. Din partea unui producator serios ma asteptam la ceva mult mai desoebit. Dar si „gigantii” au momentele lor de lipsa de inspratie…

    • Andrei

      7 septembrie 2011 la 15:01

      si mie mi s-a parut nasoala la inceput dar sa stii ca e destul de comfortabila la tastat si am reusit sa ma descurc fara typos.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri