Asus lansează noi laptopuri ProArt StudioBook: One, Pro X, Pro 17 și Pro 15
În primăvara acestui an, Nvidia a anunțat inițiativa RTX Studio, o gamă extinsă de laptopuri optimizate pentru utilizarea de aplicații creative, așa cum sunt cele dezvoltate de Adobe.
Așa cum s-a întâmplat în trecut și în cazul ultrabook-urilor, noua inițiativă stabilește anumite specificații clare pe care producătorii trebuie să le respecte în dezvoltarea laptopurilor din această serie: procesor Intel Core i7 din seria H sau mai bun și placă video Nvidia RTX 2060 sau Quadro RTX 3000 sau mai bun. Inevitabil, prezența acestor specificații minime generează lansarea a numeroase modele cu dotări tehnice apropiate, astfel că producătorii au fost nevoiți să găsească metode alternative de a stârni interesul clienților.
Printre producătorii hardware care au aderat la această inițiativă este și Asus, care a prezentat în primăvară la târgul de tehnologie Computex o serie de modele sub brandul StudioBook. Cu ocazia târgului IFA de la Berlin din luna septembrie, producătorul taiwanez a extins gama de laptopuri cu noi modele.
Asus ProArt StudioBook One
Asus ProArt StudioBook One devine cel mai puternic laptop din gama StudioBook. Acesta este echipat cu procesoare din gama Intel Core i9 și placă video Nvidia Quadro RTX care oferă, printre altele, posibilitatea de a randa animații și de a edita clipuri video în format 8K.
Ecranul oferit de StudioBook One este 4K, are o rată de refresh de 120 Hz și acoperă 84% din suprafață. Componentele generatoare de căldură, așa cum sunt procesorul, placa video și alte sisteme termice, sunt plasate în spatele ecranului cu scopul de a oferi o utilizare eficientă atunci când folosești laptopul pe genunchi.
Nu în ultimul rând, noul laptop oferă un sistem de răcire puternic care integrează un modul termic din aliaj de titan care optimizează fluxul de aer. Când capacul este deschis, balamaua înclină șasiul cu 4.57 grade pentru a maximiza fluxul de aer.
Asus ProArt StudioBook Pro X
Între timp, StudioBook Pro X este un laptop cu diagonala de 17 inch care poate fi confundat cu ușurință cu unul de 15.6 inch datorită formatului compact: ecranul NanoEdge acoperă 92% din suprafață și are un format 16:10. Platforma hardware este asigurată de un procesor din a noua generație Intel Core i7 9750H sau Intel Xeon E2276M, la care se adaugă placa video Nvidia Quadro RTX 5000.
În același timp, StudioBook mizează pe a doua versiune de ScreenPad, ecranul touch secundar care înlocuiește touchpad-ul tradițional al laptopurilor și permite extinderea activităților clasice.
Asus ProArt StudioBook Pro 17 și Pro 15
Noua gama de laptopuri ProArt StudioBook include alte patru modele, cu nume sugestive pentru diagonala ecranelor. Astfel, ProArt StudioBook Pro 17 (W700) are un ecran de 17.3 inch și mizează pe o placă video Nvidia Quadro RTX 3000 Max-Q, în timp ce ProArt StudioBook Pro 15 (W500) are 15.6 inch și utilizează placa video Quadro RTX 5000 Max-Q.
Ambele laptopuri au însă și versiuni mai accesibile, fără mențiunea Pro din nume, ca urmare a utilizării unor placi video mai puțin impresionante: ProArt StudioBook 17 (H700) și ProArt StudioBook 15 (H500) folosesc placa video Nvidia GeForce RTX 2060.
Așa cum se întâmplă frecvent la târgurile de tehnologie, Asus nu a oferit încă informații despre prețurile de comercializare pentru aceste laptopuri. Totuși, știm deja că StudioBook Pro X (W730) și Pro 17 (W700) vor fi disponibile în magazine începând din ultimul trimestru al anului, în timp ce celelalte laptopuri vor putea fi achiziționate din primul trimestru al anului viitor.
Iată o comparație directă între StudioBook One și StudioBook Pro:
Monitor Asus PortArt Display PA32UCG
Asus nu a neglijat nici segmentul monitoarelor dedicate profesonistilor, iar capul de afiș este reprezentat de monitorul PortArt Display PA32UCG.
Acesta oferă rezoluție 4K și include 1.152 de mini LED-uri individuale cu întunecare locală pentru a oferi o luminozitate constantă de 1.000 cd/m2 și o luminozitate maximă de 1.600 cd/m2. În plus, suportă toate standardele majore de HDR.
De asemenea, tehnologia Adaptive-Sync oferă o rată de refresh variabilă între 48 Hz și 120 Hz care vine în sprijinul dezoltatorilor de jocuri, inclusiv din perspectiva reducerii lăcrimării după o utilizare îndelungată.
Producătorul nu a uitat nici de conectivitate, în condițiile în care monitorul este echipat cu două porturi Thunderbolt 3, un port DisplayPort, 3 porturi HDMI și un hub USB pentru conectarea unei game variate de dispozitive.