Asus ROG Flow X13 – primul ultrabook pentru jocuri din gama Asus ROG
Asus ROG Flow 13 este primul ultrabook pentru jocuri din gama Republic of Gamers și, în același timp, este singurul produs de pe piață care combină seria de procesoare AMD Ryzen 5000 cu o placă video furnizată de Nvidia.
Republic of Gamers (ROG) este unul dintre cele mai populare branduri de laptopuri pentru jocuri, însă Asus mărește miza cu ocazia târgului de tehnologie CES 2021 și propune un model special: ultrabook-ul convertibil de 13 inch Asus ROG Flow X13.
Acesta devine primul ultrabook dezvoltat de Asus special pentru jocuri, iar portabilitatea este evidențiată atât de formatul compact, cât și de greutatea de numai 1.34 kilograme, fără a lua însă în calcul și încărcătorul.
În plus, ROG Flow X13 poate fi achiziționat și împreună cu o placă video externă ROG XG Mobile, care oferă performanțe superioare în jocuri cu compromisul unui preț ridicat.
Specificații Asus ROG Flow X13
Ecran | 13.4″, 16:10, IPS, rezolutie 1920 x 1200 px, 120 Hz sau 13.4″, 16:10, IPS, rezolutie 3840 x 2400 px, 60 Hz |
Procesor | AMD Cezanne, pana la Ryzen 9 5980HS, 8C/16T |
Video | AMD Radeon Vega + Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q 35W 4 GB GDDR6 |
Memorie | pana la 32 GB LPDDR4s 4266 MHz (lipiți) |
Stocare | M.2 2230 PCI x4 |
Conectivitate | Wireless 6 (Intel AX201) 2×2, Bluetooth 5.1 |
Porturi | 2x USB-C 3.2, DisplayPort 1.4 si incarcare, 1x USB-A 3.2, HDMI 2.0b, jack 3.5 mm |
Baterie | 62 Wh, încărcător 100W USB-C |
Dimensiuni | 299 x 222 x 15.8 mm |
Greutate | 1,34 kg |
Altele | tastatură iluminata, webcam HD, difuzoare stereo |
Construcție și design
Flow X13 este un ultrabook 2-in-1 mai compact, mai subitre și mai ușor decât Zephyrus G14, pe care l-am considerat cel mai puternic laptop compact în cadrul review-ului de la începutul anului 2020. Noul model Asus are un ecran care se rotește la 360 de grade și permite astfel utilizarea acestuia pe post de tabletă, asta dacă ți se pare o idee bună să ții în mână un dispozitiv de asemenea dimensiuni cu o masă de peste 1.3 kilograme.
Carcasa este realizată din aliaje de magneziu, iar materialele sunt de bună calitate, specifice produselor premium. În plus, suprafețele exterioare sunt texturate și nu rețin urmele sau amprentele, chiar și în cazul carcasei negre. În schimb, te vei confrunta cu aceste mici probleme în cazul tastaturii și a clickpad-ului.
Deși face parte din seria ROG, Flow X13 este foarte “curat” din punct de vedere estetic, astfel că este potrivit inclusiv într-un mediu business, singurele mențiuni fiind gravarea subtilă a numelui ROG Flow sub ecran și sigla ROG pe carcasă într-o nuanță închisă de gri. De asemenea, piciorușele de susținere sunt mici, însă oferă o aderență rezonabilă pe birou.
La fel ca în cazul celor mai recente produse din gama Zenbook, și acest model are balamale cu design Ergolift: corpul principal se ridică ușor pe mici piciorușe cauciucate poziționate în partea de jos a ecranului. Totuși, unghiul la care se poate înclina ecranul este mai mic decât la Zenbook-uri, ceea ce poate genera unele probleme din punct de vedere al sistemului de răcire.
Din punct de vedere al conectivității, vei avea parte de două porturi USB-C, câte unul pe fiecare parte, fără suport pentru Thunderbolt, iar în dreapta găsești și un port USB-A, HDMI și jack pentru căști de 3.5 mm.
Ecran și tastatură
Ecranul touch are o diagonală de 13.4 inch și un format 16:10, iar Asus oferă două opțiuni. Prima este cu rezoluție 1920×1200 pixeli (FHD+), rată de refresh de 120 Hz și acoperire 100% pentru gama sRGB, în timp ce a doua este reprezentată de un panou cu rezoluție 3840×2400 pixeli (UHD+), rată de refresh de 60 Hz și wide-gamut RGB (o gamă mai variată de culori comparativ cu standardul sRGB).
Prin urmare, a doua opțiune este mai potrivită pentru creatorii de conținut, însă prima reprezintă o alegere mai accesibilă, mai eficientă și mai potrivită pentru jocuri. În testele noastre preliminare, senzorul pentru ecran a raportat o luminozitate maximă de 350 cd/m2, un contrast de peste 1800:1 și o calibrare bună a culorilor.
Tastatura este asemănătoare cu cea pe care am apreciat atât de mult la Zephyrus G14, iar primele teste confirmă din plin așteptările: are layout complet, acomodarea este ușoară, tastele sunt sensibile la atingere și oferă precizie la tastare.
Pe de altă parte, iluminarea tastelor este medie și relativ uniformă, însă cu o cantitate mare de lumină care răzbate de sub taste și poate deveni deranjantă pe termen lung.
Între timp, sistemul audio este puternic și oferă o calitate medie a audiției, fără să existe distorsiuni la un volum mai ridicat.
Specificații și performanțe
Așa cum spuneam, Flow X13 are un caracter unic generat de combinația dintre seria de procesoare AMD Cezanne Ryzen HS 5000 și placa video Nvidia GTX 1650 Max-Q furnizată de Nvidia. AMD Cezanne este de departe cea mai performantă opțiune pentru acest segment și vei putea alege între procesoarele Ryzen 7 5800HS, Ryzen 9 5900HS și Ryzen 9 5980HS, toate octa-core cu un consum de 35 W. În schimb, placa video este mai degrabă una entry-level care va permite jocuri la rezoluție FHD+ cu setări de nivel mediu.
La acestea se adaugă până la 32 GB RAM, stocare pe SSD și o baterie cu capacitatea de 62 Wh.
Sistemul de răcire include tehnologia 0dB Technology care, așa cum sugerează și numele, promite să oprească cele două ventilatoare atunci când folosești ultrabook-ul pe profilul Silent. În testele noastre preliminare tehnologia a funcționat în mod corespunzător, însă în același timp zgomotul ventilatoarelor este destul de puternic în jocuri sau aplicații solicitante.
Așa cum spuneam și în debutul articolului, Flow X13 poate fi achiziționat și împreună cu o placă video externă XG Mobile, care se conectează printr-un port proprietar XG. Asta înseamnă că, cel puțin în prima fază, această placă video externă va fi compatibilă doar cu Flow X13.
Comparativ cu alte plăci video externe, avantajele lui XG Mobile sunt reprezentate de dimensiunile mici, apropiate de cele ale unei cărți (208 x 155 x 30 mm), greutate de circa 1 kilogram și a unui modul de răcire. XG Mobile este disponibil cu chip-urile Nvidia GTX 3070 sau GTX 3080, iar conectivitatea este asigurată de 4 porturi USB-A 3.2, un port HDMI 20a, un port DisplayPort 1.4, Gigabit LAN și cititor de carduri SD.
O astfel de placă video externă este utilă pentru cei care au nevoie de un ultrabook puternic, dar în același timp vor ocazional performanțe superioare în jocuri inclusiv atunci când sunt în deplasare. O altă variantă este să folosești XG Mobile doar acasă, iar în deplasări să iei cu tine doar Flow X13.
Totuși, un impediment major în decizia de achiziție va fi prețul, care din primele informații va fi unul ridicat, iar acest lucru va limita popularitatea produsului.
Pentru moment, Asus nu a anunțat prețurile la care va comercializa ultrabook-ul ROG Flow X13. Totuși, pe baza datelor obținute până acum, există premisa ca ROG Flow X13 să devină în scurt timp cel mai bun ultrabook de performanță de pe piață.
Florin
7 februarie 2021 la 13:51
Cu siguranta va fi cel mai bun ultrabook de pe piata in momentul in care il vom gasi in magazine, mi se pare foarte tare ideea si conceptul si consider ca isi va merita banii pentru ca este TOP ca performanta, design si constructie!
Marius Enache
8 februarie 2021 la 20:07
Foarte intersant un ultraportabil cu performante pentru gaming si nu numai. Nici placa video externa nu este prea mare, incape lejer cu laptop cu tot intr-un rucsac, Nice!