GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS ROG Flow Z13 review și teste – tableta de gaming

Testat pe data de 4 martie 2022
Pe scurt: ASUS ROG Flow Z13 este cel mai puternic computer în format de tabletă compactă disponibil în acest moment. El oferă un design aparte și o construcție fără cusur, un ecran touch de bună calitate, conectivitate suficient de bogată, o tastatura tăcută și rapidă, performanțe excelente pentru clasa sa, și un sistem de răcire eficient și tăcut. Pe de altă parte, autonomia neimpresionantă și particularitățile formatului tip tabletă sunt la rândul lor factori de luat în calcul de către un potențial cumpărător.
Produs testat: Asus ROG Flow Z13   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: 10500 Lei

Anul trecut cei de la Asus au lansat o serie compactă de laptopuri de gaming, prin intermediul modelului ROG Flow X13, un produs ce s-a dovedit a fi unul dintre cele mai performante computere portabile ale generației sale.

În 2022, Flow-ul X13 primește un update hardware și un nou membru în familie: ROG-ul Flow Z13, o tabletă cu hardware de top de la Intel și Nvidia, și reale capabilități în rularea task-urilor solicitante și jocurilor moderne.

Pe scurt, Flow-ul Z13 este un computer în format tabletă, un Surface Pro mai performant și ceva mai voluminos. Toate componentele sunt ascunse în spatele ecranului într-un format compact și excelent finisat, astfel că puteți folosi dispozitivul atât ca pe o tabletă, cât și ca pe un laptop, conectând-o la tastatura atașabilă inclusă în pachet.

Noi am testat seria Flow Z13 pe parcursul câtorva săptămâni, și am adunat impresiile noastre amănunțițe în cadrul acestui review, cu părțile reușite și cu cele mai puțin.

asus rog flow z13 main

Specificații Asus ROG Flow Z13

Ecran13,4″, 16:10, tactil, lucios, strat protector Gorilla Glass,:
FHD+ 1920 x 1200 px IPS 120 Hz, 100% sRGB, 500-nits, Pantone validated
UHD+ 3840 x 2400 px IPS 60 Hz, 85% DCI-P3, 550-nits, Pantone validated
ProcesorIntel 12th gen Alder Lake, Core i9-12900H, 6C+8c/20T
VideoIntel Iris Xe + NVIDIA GeForce RTX 3050Ti 35-50W 4GB GDDR6,
cu MUX și Adaptive Sync
Memorie16 GB LPDDR5-5200 (lipiți)
Stocare1x 1 TB SSD (slot M.2 2230 PCIe 4.0 x4)
ConectivitateWireless 6E (Intel AX211) 2×2, Bluetooth 5.2
Porturi1x USB-C gen2 with Thunderbolt 4, 1x USB-C 3.2 gen2 cu date, DP 1.4 și încărcare, 1x ROG XG Mobile Interface, 1x USB-A 2.0, microSD card reader, headphone/mic
Baterie56 Wh, încărcător 100 W USB-C
Dimensiuni303 mm x 205 mm x 12 mm
17,6 mm cu tastatura folio
Greutate1,19 kg tableta (1,1 kg pentru modelul fără placă video dedicată), 1,53 kg incluzând tastatura, încărcător 0,36 kg
Alteletastatură detașabilă folio cu iluminare RGB, cameră Web HD, cameră foto 8 MP, microfoane stereo, sistem audio stereo

Construcție și design

Cei care au utilizat, sau măcar încercat, un Microsoft Surface Pro, vor ști deja la ce trebuie să se aștepte de la Asus ROG Flow Z13, deoarece acesta este bazat pe aceeași idee și oferă cam aceeași funcționalitate.

Noul produs Asus este așadar un computer în format de tabletă, cu toate componentele ascunse în spatele ecranului și o tastatură detașabilă, și chiar oferă un stativ similar cu multiple unghiuri pentru poziționare.

asus rog flow z13 fin

Designul diferă însă, ROG Flow Z13 oferind un șasiu metalic rigid care este decorat cu diverse elemente gravate și chiar o mică fereastră cu iluminare RGB care vă permite să admirați o parte dintre componentele interne. Laptopul este totodată mai gros și mai greu, dar acest aspect era oricum de așteptat ținând cont că Asus a ales componente mult mai puternice și a trebui să facă loc și sistemului de răcire capabil să le țină sub control.

Din punctul meu de vedere, ROG Flow Z13 este cel mai plăcut de utilizat în modul laptop, așezat pe masă, deoarece lucrul cu el pe genunchi este destul de incomod iar utilizarea ca o simplă tabletă este penalizată de dimensiunile și greutatea produsului.

Flow Z13 are o greutate de circa 1,2 kilograme în configurația de față și este cu 100 de grame mai puțin în cazul variantei cu interfață video integrată, deci nu prea poate fi folosit cu o singură mână ca un iPad sau chiar ca un Surface Pro. Dacă adăugăm și tastatura detașabilă, acesta ajunge la o masă totală de 1,5 kilograme, fiind deci mai greu decât Flow X13 și cele mai multe ultrabook-uri din această clasă, comparația fiind totuși doar parțial corectă deoarece nici unul dintre aceste ultime produse nu oferă funcționalitatea și performanțele lui Flow Z13.

ROG Flow Z13 este compact pentru un produs din gama 13”, remarcându-se în plus marginile destul de înguste ale ecranului și prezența a două camere foto, una standard HD amplasată frontal și una de 8 MP amplasată pe spate.

Datorită stativului încorporat, laptopul oferă și multiple poziții de utilizare atât în poziție uzuală orizontală, dar și în poziție verticală. Acesta stativ are însă muchii cam ascuțite, existând riscul de a zgâria suprafața de sprijin, și aș fi preferat să văd aici un material cauciucat care ar fi protejat masa și ar fi oferit totodată și o priză mai bună.

Un alt avantaj al acestui format este acela că tastatura va fi mereu rece și plăcut de utilizat indiferent de cât de solicitat este laptopul, un aspect cu care laptopuri în format standard nu se pot lăuda. Cum componentele sunt amplasate în spatele ecranului, și sistemul de răcire se bucură de o implementare bună deoarece fantele de admisie de pe spate sunt greu de obstrucționat iar fanta superioară de evacuare direcționează aerul cald departe de utilizator sau ecran. Dacă adăugăm în ecuație și sistemul de răcire avansat bazat pe o cameră de vaporizare, vedem cum Asus a reușit să înghesuie un hardware puternic într-o carcasă mică fără prea multe probleme.

Laptopul oferă două porturi USB-C, ambele amplasate în stânga, un port USB-A (din păcate doar 2.0) și un jack audio, amplasate în dreapta, și un slot MicroSD amplasat după stativ. Mai există și un port propriu numit XG, amplasat în stânga în spatele unui capac împreună cu unul dintre cele două mufe USB-C.

După cum se vedem mai jos, conectarea perifericelor este mai enervantă decât în cazul unui laptop standard deoarece toate cablurile vor fi mereu vizibile și totodată mereu deranjate. Dacă aveți nevoie doar de un port USB-C, în puteți folosi pe cel din partea inferioară stângă, ceea ce face situația mai bună, dar acesta este amplasat după capacul protector de cauciuc, pe care probabil că într-un final în veți pierde pe undeva.

asus rog flow z13 sides peripherals

Tastatură și touchpad

ROG Flow Z13 este însoțit de o tastatură detașabilă care oferă butoane cu iluminare și un touchpad. Tastatura se conectează la laptop prin intermediul unui conector special, ceea ce înseamnă că utilizarea nu va fi perturbată de latență unei conexiuni Bluetooth, iar o serie de magneți ajută la alinierea și andocarea ușoară a acesteia. Totodată, însă, acest sistem nu permite utilizarea tastaturii dacă aceasta nu este conectată la tabletă, limitând oarecum scenariile de utilizare.

asus rog flow z13 keyboard clickpad

Șasiul tastaturii este ferm și nu se deformează deranjant în poziția normală de utilizare. Acest șasiu este acoperit cu un material textil la exterior și imitație de piele la interior, ambele suprafețe având un aspect atractiv, senzație tactilă plăcuta și rezistență la mizerie și alte urme de utilizare. Rămâne însă de văzut cât de bine se vor comporta aceste materiale în timp, în special pielea artificială care acoperă palm-rest-ul.

Tastatura este la același nivel de calitate cu cea de pe Flow X13 și alte laptopuri ZenBook, oferind butoane mari bine spațiate asemănătoare cu cele de pe ROG Scar și mecanism tăcut cu activare rapidă, cursă lungă de 1,7 mm și un răspuns bun. Iluminarea RGB oferă LED-uri puternice și uniforme, însă lumina se strecoară pe sub unele taste. Personal, nu am avut nici o problemă de adaptare, și o consider o implementare bună cu viteză mare și acuratețe ridicată.

Touchpad-ul este suficient de bun și oferă o suprafață de plastic precisă și bine ranforsată, însă este cam mic iar butoanele fizice sunt dure și zgomotoase. Flow Z13 oferă un senzor pentru amprente ascuns în butonul Power din lateral, însă nu oferă și o cameră IR pentru autentificare facială rapidă.

Ecran

ASUS ROG Flow Z13 oferă aceleași opțiuni pentru ecran ca și ruda X13, ambele având diagonală de 13,4 inchi, raport de aspect 16:10 și suprafață tactilă. Cele două opțiuni sunt:

  • FHD, 120Hz, 500+ nits, 100% sRGB;
  • UHD, 60Hz, 550+ nits, 85% DCI-P3.

Noi am testat un exemplar dotat cu ecran UHD și am fost mulțumiți pe panoul cu rezoluție mare, culori bune și lizibilitate excelentă. Detalii mai jos:

Opțiunea FullHD este însă o alegere mai bună ținând cont de diagonala redusă a ecranului și de puterea hardware oferită de Flow Z13. În plus, panoul cu rată de împrospătare de 120 Hz este mai bun pentru jocurile pe care le-ați dori de la un sistem ROG. Ambele ecrane oferă Adaptive Sync, însă ambele au și un timp de răspuns cam mare, ceea ce va provoca ghosting în jocurile rapide.

  • Panel HardwareID: Sharp SHP154F (LQ134N1JW54);
  • Coverage: 98.2% sRGB, 69.8% AdobeRGB, 72.1% DCI-P3;
  • Measured gamma: 2.22;
  • Max brightness in the middle of the screen: 547.19 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 30.26 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1400:1;
  • White point: 6300 K;
  • Black on max brightness: 0.39 cd/m2;
  • PWM: No.

Ecranul a venit bine calibrat din fabrică, remarcându-se doar ușoare deficiențe de temperatură și nivel gama. Acesta s-a remarcat și prin uniformitatea bună, variațiile fiind minore iar bleeding-ul fiind aproape insesizabil. Din păcate, nivelul minim de luminozitate nu este atât de redus pe cât și-ar dori cei care obișnuiesc să utilizeze laptopul în beznă completă, însă măcar nu există nici un sistem PWM care să deranjeze ochii sensibil la potențiala pâlpâire a acestui mod de ajustare a luminozității.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi este unul de vârf pentru gama ASUS ROG Flow Z13, modelul GZ301ZE oferind un procesor Intel Core i9-12900H, 16 GB de memorie LPDDR5-5200 dual channel, o unitate SSD rapidă cu capacitate de 1 TB și adaptor grafic dual Nvidia RTX 3050Ti cu 4 GB memorie și Iris Xe integrat în procesor. Produsul a fost testat cu sofware-ul încă timpuriu disponibil la începutul lunii februarie 2022, adică BIOS 305, Armoury Crate 5.0.22.0 și GeForce 511.65, deci unele aspecte pot suferi modificări ușoare.

ROG Flow Z13 este construit deci folosind cele mai noi platforme Intel și NVIDIA. Procesorul Core i9-12900H este una dintre cele mai puternice soluții mobile din generația a 12-a Intel Core, Alder Lake, acesta oferind 6 nuclee Performance cu HyperThreading și 8 nuclee Efficiency pentru un total de 14 nuclee și 20 de fire de execuție. Spre deosebirea de implementarea full-power, acest design permite un consum maxim de 50W în cele mai pretențioase scenarii.

Toate modelele Flow Z13 oferă interfața integrată Intel Iris Xe, la care se adaugă opționalele interfețe grafice NVIDIA GeForce RTX 3050 sau RTX 3050Ti. Ambele soluții NVIDIA sunt soluții Max-Q cu 4 GB memorie și consum de 35W nominal sau 40W cu Dynamic Boost, prezența unui comutator MUX fiind o veste bună pentru cei care vor maximum de performanță 3D de la acestea.

Z13 oferă o memorie RAM de tip LPPDDR5 cu o capacitate maximă de 16 GB și un singur locaș M.2 în format miniaturizat 2230. Este regretabilă absența opțiunii cu 32 GB de memorie, aceasta putând limita alegerea făcută de către utilizatorii care au nevoie de mai mult de 16 GB.

Accesul la componentele interne este foarte dificil, însă unitatea de stocare SSD este oricum singura componentă care poate fi schimbată. Aceasta este ascunsă în spatele unui capac fixat cu un singur șurub, ceea ce face ca înlocuirea unității de stocare cu una mai spațioasă sau rapidă să fie o sarcină simplă, însă formatul M.2 2230 este mai scump și mai limitat decât uzualul M.2 2280.

asus rog flow z13 storage

Aplicația Armoury Crate oferă patru profiluri energetice, Silent, Performance, Turbo și Manual, fiecare cu setările lui de putere și răcire. Turbo și Manual oferă maximum de putere, însă numai atunci când laptopul este alimentat de la încărcătorul propriu (nici măcar alt încărcător USB-C cu putere de 100W sau chiar mai mare), Performance este un profil bun la toate, iar Silent este făcut pentru aplicațiile uzuale, oferind chiar și răcire pasivă atât timp cât temperaturile interne nu trec de 50 de grade.

Laptopul oferă un comutator MUX care permite alegerea între modul Hybrid și cel cu placa video NVIDIA folosită exclusiv, ultima opțiune aducând un spor de performanță în jocurile cu număr mare de cadre pe secundă. Profilul Hybrid poate fi ajustat suplimentar din Armoury Crate – System – GPU Power saving, trecerea de la modul implicit Hybrid, Normal la Hydrib, Eco permițând de pildă evitarea activării plăcii video NVIDIA de către aplicații nedorite și conservarea bateriei când sunteți departe de o priză.

Cam acestea sunt performanțele la care trebuie să vă așteptați într-un regim uzual cu profilul Silent și modul de lucru Hybrid Normal activate.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Turbo activat, procesorul a urcat până la un consum maxim de 95W, dar a rămas aici doar câteva secunde, după care s-a stabilizat la 50W. Aceasta este limita dură aleasă de ASUS, procesorul din Flow Z13 abia depășind 70 de grade în condițiile în care sistemul de răcire a atins un nivel sonor de numai 40 dB. Implementarea lasă ceva spațiu de manevră, însă nu este clar dacă ASUS va decide să ofere un regim energetic mai generos din moment ce trebuie să protejeze și ecranul de temperaturile componentelor din imediata vecinătate a acestuia.

Laptopul oferă opțiunea de sub-alimentare a procesorului, însă schimbările nu se aplică în cazul Windows 11, deci nu am putut testat posibilul impact pozitiv asupra performanțelor.

Cu profilul Performance activat, procesorul este limitat la 35W, condiții în care temperaturile au ajuns la circa 65 de grade în condițiile unui regim sonor foarte bun de 35 dB. La fel ca în cazul Turbo, procesorul merge la 95W pentru câteva secunde, dar coboară imediat la limita setată de ASUS pentru regimul susținut de lucru.

Profilul Silent este foarte agresiv și limitează procesorul la numai 15W, ventilatoarele atingând acum un nivel sonor abia perceptibil de sub 30 dB și temperaturi de circa 55 de grade. Acest regim este plăcut din punct de vedere sonor și termic, însă și scorul de numai 800 puncte reprezintă doar 40% din performanța măsurată cu profilul Turbo.

Pe baterie, Flow Z13 este limitat la 30W, atingând un nivel de performanță respectabil de 1500 puncte.

cinebench1 flowz13

Pentru a pune aceste aspecte într-o perspectivă mai bună, am comasat datele într-un grafic comparativ. Implementarea Core i9-12900H aici de față este competitivă, mai ales dacă ținem cont că oferă și un regim sonor și termic mai bun decât în cazul altor laptopuri ultraportabile de 13 sau 14 inchi. Încă nu am testat implementările 2022 Ryzen 9, însă cea din Flow Z13 s-a comportat practic la fel ca un Ryzen 9 din 2021.

cinebench2 flowz13

Mai jos se văd rezultatele din testul 3DMark CPU Profile cu profilurile Turbo, Perfomance și Silent, dar trebuie menționat că rezultatele în regim susținut vor fi ceva mai mici decât cele sugerate de acest test care rulează o singură dată.

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, remarcându-se același regim limitat al procesorului după câteva secunde de funcționare la putere maximă.

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut cu succes de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Turbo activat cu plăcile video setate pe Hybrid, Normal și la rezoluție FHD.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 10643 (Graphics – 11506, Physics – 26741, Combined – 4317);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 4643 (Graphics – 4307, CPU – 9285);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 2514;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 8004;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 50.32 average fps;
  • PassMark 10: Rating: 7467 (CPU mark: 23206, 3D Graphics Mark: 11789, Disk Mark: 19698);
  • PCMark 10: 7132 (Essentials – 11025, Productivity – 9671, Digital Content Creation – 9234);
  • GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1847, Multi-core: 12688;
  • CineBench R15 (best run): CPU 2702 cb, CPU Single Core 273 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 6001 cb, CPU Single Core 734 cb;
  • CineBench R23: CPU 16340 cb (best run), CPU 13210 (10 min loop test), CPU Single Core 1896 CB (best run);
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 28.98 s.

Am apelat apoi și la suita pentru stații de lucru pentru cei care intenționează să folosească aplicații pretențioase.

  • Blender 2.93 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 12s (Turbo);
  • Blender 2.93 – BMW Car scene- GPU Compute: 1m 21s (CUDA), 46s (Optix);
  • Blender 2.93 – Classroom scene – CPU Compute: 8m 53s (Turbo);
  • Blender 2.93 – Classroom scene – GPU Compute: 6m 26s (CUDA), 2m 40s (Optix);
  • Pugetbench – DaVinci Resolve: 710 points;
  • Pugetbench – Adobe Afert Effects: -;
  • Pugetbench – Adobe Photoshop: 892;
  • Pugetbench – Adobe Premiere: 618;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 49.03 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 30.84 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 65.34 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 9.95 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 200.41 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 15.85 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 12.85 (Turbo);
  • SPECviewperf 2020 – SW: 108.54 (Turbo).
  • V-Ray Benchmark: CPU – 8443 vsamples, GPU CUDA – 456 vpaths;

Aceste rezultate sunt excelente pentru un astfel de computer, însă trebuie menționat din nou că testele de scurtă durată pot fi înșelătoare deoarece rulează în cele 10 – 20 – 30 de secunde cât procesorul este capabil să susțină puterea maximă de 95W, înainte ca acesta să fie limitat la cei 50W impuși de ASUS.

Astfel, în unele teste, Flow Z13 se ridică la nivelul implementărilor full Core i9, precum cele din laptopurile ROG Scar, însă testele îndelungate precum Geekbench, Handbrake, X265 sau Blender sunt un mai bun indicator pentru performanța susținută reală. De exemplu, în cazul CineBench R23, diferența dintre rezultatul obținut cu un singur pas și cel obținut după un ciclu de 10 minute este de circa 25 de procente.

Placa video NVIDIA 3050 Ti în implementarea Max-Q de 35-40W se ridică la înălțimea așteptărilor. Aceasta este cu 10 – 15 procente în urma implementărilor 3050Ti Max-Q 35 – 50 din VivoBook Pro 14X sau VivoBook Pro 16X, dar și cu circa 5% mai față implementării similare din Dell XPS 15 9510. Regimul termic și sonor este similar cu cel văzut în alte teste, ventilatoarele ating circa 40 dB.

Cu profilul Performance activat, procesorul este limitat la 35W, însă placa video poate urca până la 40 W, deci doar testele de CPU multicore sunt cu adevărat afectate. Regimul sonor este și el mai plăcut, de cel mult 35 dB.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 9490 (Graphics – 11040, Physics – 17114, Combined – 3488);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 4473 (Graphics – 4225, CPU – 6710);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7867;
  • CineBench R20 (best run): CPU 4228 cb, CPU Single Core 725 cb.

Profilul Silent menține nivelul de zgomot sub 30 dB, însă și performanțele CPU, și cele GPU, sunt afectate deoarece procesorul atinge o putere maximă de 15W. ASUS afirma însă că Silent ar trebui să urce până la 30W, deci este posibil ca versiunile finale de software să rezolve această problemă.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 7253 (Graphics – 8284, Physics – 9609, Combined – 3152);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 3168 (Graphics – 3018, CPU – 4417);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 6712;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2362 cb, CPU Single Core 585 CB.

Privind în ansamblu, ASUS ROG Flow Z13 oferă o prestație foarte bună, în special pe partea de procesor, placa video fiind limitată de ceea ce poate oferi un 3050Ti Max-Q cu putere de 35-40W. Acesta poate face față activităților pretențioase și jocurilor și va mulțumi utilizatorul, atât timp cât acesta va înțelege limitele unei astfel de implementări de tip tabletă.

Deoarece Flow Z13 este un produs din gama ROG, ne-am orientat apoi atenția asupra jocurilor. La rezoluția FHD+ cu rată de împrospătare de 120 Hz și placa video dedicată conectată direct prin MUX, laptopul este capabil să facă față jocurilor moderne cu nivelul de detalii setat pe Medium și uneori chiar pe Ultra.

Intel Core i9-12900H
+ RTX 3050Ti Laptop 35-40W
FHD+ TurboFHD TurboFHD+ Performance
Dota 2
(DX 11, Best Looking Preset)
87 fps (43 fps – 1% low)90 fps (47 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
57 fps (50 fps – 1% low)62 fps (54 fps – 1% low)55 fps (49 fps – 1% low)
Metro Exodus
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
24 fps (18 fps – 1% low)26 fps (18 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
46 fps (30 fps – 1% low)48 fps (31 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
55 fps (32 fps – 1% low)58 fps (34 fps – 1% low)52 fps (28 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra)
29 fps (18 fps – 1% low)30 fps (20 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)
56 fps (41 fps – 1% low)59 fps (42 fps – 1% low)52 fps (37 fps – 1% low)

Jocurile ceva mai vechi vor merge bine, însă pentru produsele contemporane va trebui să mai tăiați din nivelul de detalii. Diferența dintre Turbo și Performance este de numai 10%, ceea ce este benefic pentru cei care vor un regim de lucru mai silențios, însă va trebui să fiti atenți și la temperaturi.

Mai jos se poate vedea cum se comportă Flow Z13 în comparație cu alte laptopuri pentru jocuri din clasa lui.

Ultra settings,
top-performance profile
ROG Flow Z13 –
Core i9 + 3050Ti 35+W
FHD resolution
XPS 15 9510 –
Core i7 + 3050 35+W
FHD resolution
VivoBook Pro 16X –
Core i7 + 3050 35+W
FHD resolution
VivoBook Pro 14X –
Ryzen 7 + 3050Ti 35+W
FHD resolution
Zephyrus G14 –
Ryzen 7 + 3050Ti 60+W
FHD resolution
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
62 fps (54 fps – 1% low)56 fps (49 fps – 1% low)64 fps (52 fps – 1% low)68 fps (42 fps – 1% low)84 fps (72 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
48 fps (27 fps – 1% low)41 fps (31 fps – 1% low)35 fps (28 fps – 1% low)40 fps (29 fps – 1% low)44 fps (32 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
58 fps (34 fps – 1% low)49 fps (24 fps – 1% low)48 fps (33 fps – 1% low)56 fps (45 fps – 1% low)69 fps (52 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)
59 fps (42 fps – 1% low)58 fps (42 fps – 1% low)60 fps (46 fps – 1% low)63 fps (47 fps – 1% low)70 fps (54 fps – 1% low)

După cum se vede, acesta se situează cam la nivelul mai marilor VivoBook, care au și o limita de putere mai ridicată pentru placa video (50W, față de 40W în cazul Z13), îl depășește pe Dell XPS 15, care are o configurație similară, și este la 15 – 25% în urma mult mai puternicului Zephyrus G14, a cărui placă video RTX 3050Ti poate urca până la 75W.

Dacă vă veți hotărî să vă jucați în condiții bune pe Flow Z13, cel mai bine ar fi sa vă rezumați la nivelurile medii de detalii, caz în care prestația acestuia arată cam așa.

Medium settingsROG Flow Z13 –
Core i9 + 3050Ti 35+W
FHD+ resolution
XPS 15 9510 –
Core i7 + 3050 35+W
FHD resolution
VivoBook Pro 16X –
Core i7 + 3050 35+W
FHD+ resolution
VivoBook Pro 14X –
Ryzen 7 + 3050Ti 35+W
FHD+ resolution
Doom Eternal
(Vulkan, Medium Preset)
127 fps (94 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Normal Preset, TAA)
72 fps (48 fps – 1% low)72 fps (54 fps – 1% low)69 fps (57 fps – 1% low)76 fps (44 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Balanced – first option)
46 fps (30 fps – 1% low)50 fps (34 fps – 1% low)47 fps (34 fps – 1% low)51 fps (39 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Medium Preset)
68 fps (45 fps – 1% low)52 fps (26 fps – 1% low)62 fps (40 fps – 1% low)66 fps (52 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Medium Preset, Hairworks Low)
97 fps (68 fps – 1% low)92 fps (59 fps – 1% low)89 fps (65 fps – 1% low)98 fps (73 fps – 1% low)

Cu profilul Turbo activat, puterea combinată pentru procesor și placă video este de circa 57W, regimul sonor al răcirii fiind de circa 40dB iar temperaturile fiind și ele bune, de cel mult 65 de grade. Datorită Dynamic Boost, placa video reușește să funcționeze mai mereu la maximul său de 40 W.

Comutând la profilul Performance, observăm o limitare de putere combinată CPU + GPU de 53W, deci ceva mai mică, dar și un regim sonor de numai 35W. Temperaturile interne sunt în acest caz ceva mai mare, apropiindu-se de 70 de grade.

Silent coboară nivelul sonor la 30 Db, dar limitează vizibil și performanțele deoarece am măsurat un consum combinat maxim de 40W, dintre care 25 – 28W alocați pentru placa video. Acest mod de lucru este însă posibil să fie îmbunătățit, după cum am zis, deci poate că va deveni mai atractiv, cel puțin pentru unele scenarii.

Dacă insistați, puteți să vă jucați și pe baterie. Modul Performance disponibil în acest scenariu oferă o limită maximă combinată de 50W, dintre care un maxim de 35W pentru placa video, performanțele fiind doar puțin mai mici decât cele măsurate cu modul Performance și alimentare de la priză. Să nu cereți însă și o autonomie mare, ROG Flow Z13 nereușind să atingă o oră de autonomie.

gaming witcher3 perf battery

Răcire, conectivitate și audio

ASUS a acordat o atenție deosebită sistemului de răcire din ROG Flow Z13, optând pentru o cameră de vaporizare însoțită de două radiatoare și două ventilatoare, la care se adaugă și pasta conductoare cu metal lichid aplicată pe procesor și placă video.

Datorită designului tabletei, atât admisia aerului rece necesar pentru răcire cât și cea de evacuare a aerului cald beneficiază de fante bine amplasate și neobstrucționate, completând sistemul de răcire complex pentru a oferi o prestație generală foarte bună.

cooling vapor chamber

Trebuie remarcat însă faptul că, deoarece componentele interne sunt atât de aproape de ecran, ASUS a optat pentru niște limite termice foarte conservatoare care nu permit depășirea a 70 de grade în nici un scenariu.

Nivelul e zgomot este bine ținut sub control, măsurătorile noastre indicând 40 dB în modul Turbo, 35 dB în modul Performance și sub 30 dB în modul Silent. ASUS specifică niște niveluri chiar mai coborâte și, cum sistem nostru de măsurare nu este tocmai optim, chiar s-ar putea să aibă dreptate. În final, contează că ROG Flow Z13 este sesizabil mai tăcut decât un laptop de gaming cu specificații similare și chiar mai tăcut decât ultrabook-urile compacte.

Ventilatoarele sunt oprite atât timp cât temperatura internă nu trece de 50 de grade, deci un mod de lucru complet silențios este posibil atât timp cât activitățile desfășurate nu sunt prea pretențioase. Sistemul de răcire nu este prea sensibil, deci nici nu va deranja cu porniri și opriri repetate în succesiune rapidă.

Carcasa este caldă în cursul sarcinilor obișnuite și chiar ușor spre fierbinte în jocuri, unele zone urcând până aproape de 50 de grade în cursul jocurilor. Acest aspect nu este o problemă dacă țineți laptopul pe masă, însă este deranjant dacă îl folosiți ca pe o tabletă. Tastatura, amplasată departe de componentele interne, abia urcă la 30 de grade în cea mai caldă zonă, ceea ce face ca utilizarea să fie foarte plăcută și să susțină declarația de mai sus care stipula că ROG Flow Z13 este optim în modul laptop.

temps zephyrus flowz13 daily temps zephyrus flowz13 gaming

Conectivitatea este asigurată de un cip Intel, care oferă Wi-Fi 6 și Bluetooth 5, iar acesta s-a achitat bine de sarcini în toate scenariile. Camera Web oferă un senzor cu o prestație suficient de bună în lumina naturală și un obiectiv cu unghi mare, însă calitatea tot nu impresionează, și as fi preferat ca ASUS să opteze pentru o cameră frontală mai bună ținând cont de spațiul intern disponibil. Această fiind însoțită de două microfoane și de o cameră de 8 MP amplasată pe spate, însă nu prea cred că vor fi mulți amatori care să facă poze cu o tabletă atât de mare.

Sistemul audio oferă două incinte mici amplasate pe laterale, prestația acestuia nefiind impresionantă nici măcar după actualizarea driverelor modulului audio. Nivelul sonor este mulțumitor, însă răspunsul în frecvență în gama joaselor este nul iar procesarea DTS, obișnuită la ASUS, nu este prezentă. După ce am predat laptopul, am aflat că opțiunea Enhanced Audio din Windows 11 îmbunătățește volumul și calitatea, însă nu am mai putut testa diferențele și rămâne în sarcina viitorul cumpărători interesați să verifice acest lucru deoarece opțiunea nu este activată în mod implicit.

asus rog flow z13 speakers

Baterie și autonomie

Bateria are o capacitate de 56 Wh, ceea ce nu este deloc rău pentru o tabletă de 13” cu o configurație hardware și un sistem de răcire complexe.

  • 4-5h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 5-6h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 5-7h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 3-4h – navigare Web intensivă, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • <1h – jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit.

Sistemul comută în mod automat ecranul la 60 HZ atunci când alimentarea se face de la baterie, însă nici măcar așa nu a putut compensa eficiența energetică a procesorului Intel din generația a 12-a, care este mai slabă decât cea a rivalelor AMD sau a soluțiilor Intel similare din generația a 11-a. Platforma Intel este încă nouă, dar nu-mi fac mari speranțe că viitoarele actualizări vor îmbunătăți prea mult acest comportament.

Laptopul este însoțit de un încărcător de 100W cu dimensiuni obișnuite pentru această putere, cabluri lungi și conectare USB-C. Trebuie menționat faptul că laptopul va permite activarea modurilor Turbo și Manual numai dacă este conectat la încărcătorul ASUS, alte încărcătoare USB-C chiar mai puternice de 100W fiind declarate ca fiind non-conforme și limitând alegerea doar a profilurilor Silent și Performance.

asus rog flow z13 charger

Preț și disponibilitate

Asus ROG Flow Z13 este deja disponibil în ofertele locale. Modelul de vârf testat de noi, care oferă procesor Core i9, placă video RTX 3050Ti 16 GB of RAM, SSD de 1 TB și ecran UHD are un preț de circa 10.500 de lei. Versiunea cu procesor i7-12700H, placă video RTX 3050 și SSD de 512 GB este oferită la un preț de circa 8500 de lei, în timp ce versiunea fără placă video dedicată și cu procesor i5-12500H are un preț de circa 6800 lei. Din păcate aceasta din urmă vine cu doar 8 GB memorie RAM.

Pentru mai multe detalii despre prețuri, stocuri și configurații puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Seria ROG Flow Z13 este una aparte în peisajul actual, un computer multivalent cu hardware de top și performanțe excelente pentru segmentul de mărime din care face parte. Acestea se datorează formatului tip tabletă și întregului sistemul de răcire, ce permit implementarea unui procesor pe care îl întâlnim deobicei pe laptopuri de gaming mult mai voluminoase.

Dincolo de performanțe și specificații, Flow-ul Z13 este și un produs plăcut în utilizare, bine finisaj și închegat, echipat cu opțiuni de ecrane touch de bună calitate, o tastatură comfortabilă în utilizare, și un set de porturi cu puține lacune.

Totuși, tocmai acest format de tabletă aduce cu sine unele inconveniente ergonomice în utilizarea de zi cu zi, pe care ar fi bine să le constientizați și acceptați înainte să cumpărați acest produs. În plus, aruncați o privire atentă pe secțiunea autonomie, pentru a înțelege ce veți obține într-un computer echipat cu procesor Core i9 de ultimă generație și o baterie de relativ mică capacitate, datorită dimensiunilor reduse ale acestei serii.

Odată acceptate aceste aspecte, seria ROG Flow  Z13 poate fi o bună alegere pentru voi, mai ales alături de o unitate eGPU/docking externă, fie cea XG Mobile oferită de Asus exclusiv pentru seria de produse Flow, fie o alta conectabilă prin Thunderbolt 4. Dacă însă doriți un produs oarecum mai ergonomic și capabil de autonomie mai bună, dar nu la fel de puternic ca acest Z13, recomand să vă îndreptați atenția și spre seria Flow X13 2022 a celor de la Asus, un portabil 2-in-1 motorizat de hardware AMD, pe care îl vom discuta pe larg într-un articol viitor.

Pro:

  • design atractiv, construcție bună și formă compactă
  • tastatură detașabilă bună
  • ecrane de bună calitate
  • performanțe excelente pentru gama din care face parte
  • temperaturi bune și nivel de zgomot redus

Contra:

  • formatul de tabletă are particularități și limitări care trebuie acceptate
  • lipsa opțiunii 32 GB RAM
  • autonomie doar rezonabilă pentru Intel Core i 9 12th gen

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri