ASUS ROG Strix GL504GW Scar II review și teste (RTX 2070, i7-8750H, ecran 144 Hz)
Cei de la Asus au fost printre primii constructori de laptop-uri ce și-au actulizat liniile de gaming la noile tendințe de design cu format compact și margini subțiri în jurul ecranului, astfel că versiunile ROG Strix din 2019 nu au suferit modificări estetice față de cele de anul trecut.
Ele primesc însă hardware de nouă generație, mai precis plăci video Nvidia Turing RTX 2060 și 2070.
Noi am testat configurația superioară, Asus ROG Strix GL504GW Scar II, echipată cu procesor Intel Core i7 și grafică Nvidia RTX 2070 full-voltage, nu versiunea Max-Q întâlnită pe multe alte notebook-uri de 15-inch, și am adunat impresiile noastre, cu bune și cu rele, în rândurile de mai jos.
ROG-ul GL504GW impresionează în primul rând prin performanțe, acestea alăturându-se unei contrucții compacte, unei tastaturi de bună calitate și unui ecran IPS mat cu rată de refresh de 144 Hz, toate elemente importante într-un laptop menit gaming-ului și utilizării în task-uri complexe. Nu în ultimul rând, ROG-ul GL504, chiar dacă un produs deloc ieftin, este competitiv în gama sa, fiind mai accesibil și mai performant decât multe dintre celelalte laptop-uri compacte cu ecran de 15 inch. Pe de altă parte, potențialii clienți vor trebui să accepte design-ul aparte, temperaturile mari în load-uri complexe și ventilatoarele zgomotoase.
Specificații Asus ROG Strix GL504GW Scar II
Ecran | 15,6″, 1920 x 1080 pixeli, IPS, 144 HZ, mat |
Procesor | Intel Coffee Lake Core i7-8750H |
Video | Intel HD 630 and Nvidia GeForce RTX 2070 (8GB GDDR6 vRAM) |
Memorie | 32 GB DDR4 2666 MHz (2x 16 GB DIMMs) |
Stocare | 256 GB SSD (M.2 80 mm NVMe – WD SN520) + 1 TB SSHD (2.5″) |
Conectivitate | Intel 802.11AC WiFi 9250 Wave 2 cu Bluetooth 5.0, Realtek RTL8168 Gigabit LAN |
Porturi | 3x USB-A 3.1, 1x USB-C gen 2, HDMI 2.0, miniDP 1.2, LAN, SD card reader, căști/mic, Kensington Lock |
Baterie | 66 Wh, încărcător 230 W |
Dimensiuni | 361 mm x 262 mm x 26.1 mm |
Greutate | 2,45 kg, încărcător 0,80 kg |
Altele | tastatură iluminare RGB cu 4 zone, NumPad, HD webcam, sistem audio 2 x 1W |
Design și exterior
Noul laptop Asus ROG Strix GL504GW Scar II este identic cu modelele din aceeași familie care au fost lansate la jumătatea anului trecut, deci nu prea putem vorbi de surprize. La fel ca în cazul altor producători, ASUS a optat acum pentru o carcasă mai compactă și un ecran cu margini mai subțiri.
Am apreciat rama inferioară a ecranului, care este masivă și poziționează afișajul mai aproape de nivelul ochilor, însă am apreciat mai puțin poziționarea camerei Web în dreapta acestei zone, un loc total nepotrivit.
Ceva mai greu decât precedentele modele GL503, ROG Strix GL504GW Scar II se poziționează undeva între rivalii săi direcți, ale sale 2,45 kilograme făcându-l suficient de capabil să fie purtat de colo-colo, deoarece nu este cu mult mai greu sau mai gros decât ultrabookurile standard de 15”. Construcția este bună, neremarcându-se tendințe de torsiune în zona tastaturii sau ecranului, chiar dacă materialul omniprezent este plasticul, metalul fiind utilizat doar pentru capac. Designul este inspirat de linia Zephyrus, ROG Strix GL504GW Scar II preluând designul riguros geometric cu margini tăiate drept și muchii teșite, nefiind astfel prea deranjant încheieturi.
Un laptop compact și bine făcut de 15”, ROG Strix GL504GW Scar II are însă un design plin de elemente menite să-i sublinieze destinația de gaming. Zona interioară este acoperită cu un desen care imită un camuflaj militar. Acestuia se adaugă iluminarea RGB de pe capacul ecranului, o bară luminoasă RGB pe buza frontală și o mulțime de etichete. Elementele luminoase pot fi îmblânzite de aplicația Armoury Crate, însă ROG Strix GL504GW Scar II rămâne un laptop cu un design agresiv, care s-ar putea să nu fie pe placul oricui.
Laptopul este însă practic: piciorușele masive de sprijin sunt ferme, porturile sunt amplasate preponderent pe marginea stângă, departe deci de mouse-ul pe care un jucător îl va utiliza, iar capacul ecranului are două balamale ferme cu deschidere de 145 de grade care pot fi acționate însă cu o singură mână. Din păcate, butonul de Power are o iluminare constantă iar indicatoarele luminoase sunt amplasate sub ecran, ambele putând deveni deranjante atunci când vreți să urmăriți un film pe întuneric.
Deoarece este ceva mai masiv decât un ultrabook standard de 15, ROG Strix GL504GW Scar II poate oferi însă un set complet de porturi și acces ușor la componentele interne.
Privind în ansamblu, dacă nu sunteți deranjat de accentele de design cu specific de gaming, ROG Strix GL504GW Scar II nu lasă loc pentru alte plângeri la capitolul construcție și design.
Tastatură și trackpad
Tastatura este una familiară pentru cei care cunosc deja linia ROG Strix, aceasta oferind un bloc principal aerisit și un bloc numeric înghesuit, cu taste mai mici și taste direcționale și ele reduse ca dimensiuni, un aspect nu tocmai optim pentru un sistem gândit pentru jocuri.
O particularitate pentru gama SCAR, butoanele W, A, S și D sunt confecționate din plastic transparent care le evidențiază iluminarea, în timp ce restul tastelor sunt acoperite cu o suprafață neagră cu finisaj moale și au doar o ramă transparentă la bază.
Tastatura are un mecanism bun care oferă atât viteză mare de lucru cât și o precizie suficient de mare, fiind totodată suficient de familiar celor care au folosit altfel de laptopuri înainte. Din punctul meu de vedere, răspunsul tastelor este cam moale, ceea ce poate provoca apăsări ratate dacă scrieți foarte repede, iar mecanismul este puțin cam zgomotos, putând deci atrage atenția în mediile tăcute.
Cum eu sunt însă foarte pretențios atunci când vine vorba de tastaturi, mă aștept ca utilizatorii mai puțini critici sa se obișnuiască fără probleme cu modelul ales de ASUS. Amatorii de jocuri vor aprecia Overstroke, activarea tastelor făcându-se mai repede în timpul cursei pentru a oferi un timp de răspuns mai mic, și anti-ghosting-ul oferit de N-key rollover.
Tastatura folosește un sistem de iluminare RGB cu LED-uri amplasate sub fiecare buton, însă sistemul electric de control este împărțit pe doar patru zone. Aplicația Armoury Crate oferă posibilitatea controlării în detaliu a acestor zone, însă cei care și-ar fi dorit o iluminare controlabilă la nivel de taste, așa cum oferă alți producători, vor fi dezamăgiți.
Fabricat de către Elan, touchpad-ul este acoperit cu material plastic și oferă drivere Precision, acesta neavând o suprafață prea mare, dar descurcându-se fără probleme cu gesturile complexe. Suprafața touchpad-ului nu poate fi apăsată, butoanele de click fiind amplasate separat, imediat sub suprafața tactilă. Acestea sunt tăcute și au o apăsare fermă, însă materialul de construcție le face să pară cam ieftine la atingere.
Ecran
Ecranul ales de ASUS este fabricat de către AU Optronics, modelul mat cu panou IPS, rezoluție Full HD și rată de împrospătare de 144 Hz fiind cunoscut de la generația anterioară GL504 sau de la alte laptopuri de jocuri, precum Acer Predator Triton.
Ecranul este destul de bun pentru utilizarea normală și foarte bun pentru jocuri, datorită vitezei și ratelor mari de împrospătare, chair dacă G-Sync nu este prezent. Pe de altă parte, acuratețea coloristică și luminozitatea maximă sunt doar deasupra mediei, deci avem de-a face un ecran care nu este prea grozav pentru utilizarea în lumina naturală directă și nici pentru editarea pretențioasă foto sau video.
- Panel Hardware ID: AU Optronics AUO82ED (B156HAN08.2);
- Coverage: 98% sRGB, 72% NTSC, 76% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.2;
- Max brightness in the middle of the screen: 291 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 700:1;
- White point: 8000 K;
- Black on max brightness: 0.41 cd/m2;
- PWM: No;
- Response time: 3 ms advertised, ~7 ms GtG.
Implementarea ASUS are o calibrare din fabrică de slabă calitate, ecranul necesitând ajustări pentru corectarea deficiențelor de temperatură. Pe de altă parte, nu am remarcat un light bleeding prea deranjant și nici variații prea mari de luminozitate, doar uniformitatea coloristică fiind ceva mai problematică, fără a fi însă și vizibilă cu ochiul liber.
Configurație și performanțe
Configurația testată de noi a fost una de vârf, aceasta oferind un procesor cu sase nuclee Intel Core i7-8750H, 32 GB de memorie DDR4 2666 MHz ( 2x 16 GB DIMM), stocare duală și placă video Nvidia RTX 2070 8GB, secondată de soluția grafică integrată Intel UHD 630. Înainte de a trece la teste, trebuie să menționăm că exemplarul nostru a fost unul de pre-producție iar driverele NVIDIA folosite pentru placa video din generația RTX sunt varianta 418.81.
SSD-ul oferit de ASUS este unul destul de rapid, însă nu tot atât de rapid ca modelele oferite pe configurațiile de vârf, în timp ce hard-disk-ul oferit este un model SSHD Seagate Firecuda, deci ceva mai rapid decât un HDD simplu.
ASUS vinde cele mai multe dintre configurațiile ROG Strix GL504GW Scar II cu doar 16 GB de RAM, însă adăugarea unei memorii suplimentare este simplă și este recomandată, deoarece dual-channel are un impact vizibil în aplicațiile performante sau jocurile moderne. Accesul la componentele interne este banal, după înlăturarea șuruburilor care fixează capacul inferior, utilizatorul având acces direct la memorie, unități de stocare și placa de rețea wireless.
După cum era de așteptat, laptopul atacă fără probleme toate sarcinile uzuale de lucru sau multimedia. Cum probabil veți cumpăra un astfel de produs pentru jocuri, vom trece direct la ceea ce contează.
Procesorul i7-8750H este pe piață de ceva vreme și deja știm că oferă performanțe excelente dacă este răcit așa cum trebuie, în timp ce placa video NVIDIA RTX 2070 este o actualizare importantă pentru gama ROG Strix. Implementarea RTX 2070 de pe ROG Strix GL504GW Scar II este una standard cu TDP de 120W, deci nu este o implementare Max-Q așa cum găsiți în majoritatea laptopurilor de jocuri de 15”.
Pentru testul de procesor am folosit CineBech R15, ca de obicei, acesta fiind folosit timp de cel puțin 10 cicluri cu 2 – 3 secunde de pauză între acestea. Cele mai multe laptopuri oferă scoruri maxime la început, pentru a se stabiliza ulterior la o frecvență mai joasă, însă în cazul de față am văzut că procesorul a fost capabil să mențină frecvențe ridicate de 3,8 – 3,9 GHz și să obțină scoruri de 1200 de puncte pe întreaga durată a testului, în condițiile utilizării profilului Turbo Power din aplicația Armoury Crate.
Acest comportament este posibil pentru că TDP-ul maxim pentru procesor este setat mai sus, la 75W, iar temperaturile sunt lăsate să urce până la 90 de grade. În mod normal nu puteți obține aceste performanțe la setările implicite, ci doar după sub-alimentarea procesorului.
Trecând la sub-alimentare, am constatat că procesorul este stabil doar dacă scădem numai 50 mV, în timp ce alte implementări i7-8750H permite de obicei o scădere de 150 mV, ceea ce sugerează că ASUS deja s-a ocupat de câteva ajustări la nivelul de bază. Sub-alimentat cu 50 mV, procesorul a funcționat la un TDP mai mic în condițiile obținerii acelorași frecvențe maxime de 3,9 GHz, însă scorul CineBench R15 a fost mai mic: doar 1100 puncte. În consecință, am revenit la setările din fabrică pentru restul testelor, însă trebuie menționat din nou faptul că exemplarul nostru este o unitate de pre-producție și că unitățile comercializate s-ar putea să aibă un comportament ușor diferit și mai apropiat de cel al altor laptopuri.
Performanța pe baterie a fost limitată de absența profilului Turbo Power în acest mod de lucru și de limitarea procesorului la frecvențe maxime de 1,9 GHz, în ciuda setărilor de Windows care permiteau atingerea unui prag de performanță de 100%.
Am folosit apoi suita clasică de teste folosind profilul Turbo, profilul implicit pentru procesor și singurul modul de memorie de 16 GB pe care ASUS îl oferă în mod implicit.
- 3DMark 11: P17524 (Physics – 9558, Graphics – 24526);
- 3DMark 13 – Fire Strike: 16154 (Graphics – 18919, Physics – 15449);
- 3DMark 13 – Time Spy: 6979 (Graphics – 7272, CPU – 5685);
- 3DMark 13 – Port Royal (RTX) Graphics: 3951;
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4467;
- PCMark 10: 5378;
- PassMark: Rating: 5507, CPU mark: 12228, 3D Graphics Mark: 10934;
- GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 3740, Multi-core: 21613;
- GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 4748, Multi-core: 19013;
- CineBench R15 (best run): OpenGL 89.30 fps, CPU 1238 cb, CPU Single Core 171 cb.
Deoarece sub-alimentarea afectează negativ performanța, am lăsat procesorul pe setările implicite și am crescut frecvențele plăcii video cu ajutorul opțiunii ASUS GPU Tweak din aplicația Armoury Crate. Astfel am putut obține un profil stabil cu frecvențe pe nucleul grafic mai mari cu 180 MHz și frecvențe pe memorie mai mari cu 300 MHz, fără a folosi opțiuni de supra-alimentare, o abordare mai sigură dacă ținem cont că laptopul este deja foarte cald la tensiunile implicite. Trebuie menționat că am putut folosi 3DMark cu frecvențe pe nucleu crescute cu 250 MHz, însă această setare nu a putut susține stabil și jocurile FarCry 5 sau Battlefield V.
Cu aceste setări îmbunătățite am reluat o parte dintre teste, iar rezultatele se văd mai jos.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 16632 (Graphics – 20559, Physics – 14709);
- 3DMark 13 – Time Spy: 7251 (Graphics – 7802, CPU – 5180);
- 3DMark 13 – Port Royal (RTX) Graphics: 4241;
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4781;
În final, am adăugat un al doilea modul de memorie de 16 GB, iar diferențele de performanță între single și dual-channel se pot observa mai jos.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 17006 (Graphics – 20581, Physics – 15559);
- 3DMark 13 – Time Spy: 7582 (Graphics – 7875, CPU – 6263);
- 3DMark 13 – Port Royal (RTX) Graphics: 4258;
- PCMark 10: 5654;
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4751;
- GeekBench 4 64-bit: Single-Core:5051, Multi-core: 21625;
Am trecut apoi la o suită de jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan pentru care am folosit trei profiluri diferite:
- Standard: Turbo Power Mode, single-channel 16 GB RAM, setări implicite CPU/GPU;
- Tweaked: Turbo Power Mode, single-channel 16 GB RAM, setări implicite CPU, GPU cu +180 MHz nucleu și +300 MHz memorie;
- Tweaked Dual: Turbo Power Mode, dual-channel 32 GB RAM, setări implicite CPU, GPU cu +180 MHz nucleu și +300 MHz memorie
FHD Standard | FHD Tweaked | FHD Tweaked Dual | |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF) | 78 fps | 82 fps | 108 fps |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing ON) | 46 fps | 49 fps | 64 fps |
Doom (Vulkan, Ultra Preset, TSSAA) | 102 fps | 110 fps | 135 fps |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 74 fps | 77 fps | 100 fps |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset) | 141 fps | 144 fps | 187 fps |
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA) | 66 fps | 64 fps | 103 fps |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 66 fps | 73 fps | 94 fps |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 77 fps | 76 fps | 118 fps |
După cum se poate vedea, supra-alimentarea nucleului grafic are un impact mic asupra performanțelor, deoarece frecvanța plăcii video este limitată de temperaturi. Această setare permite totuși funcționarea la frecvențe ceva mai mari. Instalarea unui al doilea modul de memorie a avut un impact cu vizibilitate mai mare, suficient de mare pentru a recomanda instalarea a două module de memorie în acest laptop, chiar și în cazul în care optați doar pentru 16 GB RAM și două module de 8 GB.
Privind în ansamblu, ROG Strix GL504GW Scar II oferă performanțe solide cu circa 20-25% mai mari decât cele ale generației anterioare cu GTX 1070, depășind totodată și unele implementări RTX 2080 Max-Q datorită TDP-ului mai mare permis cipului video. Atât procesorul, cât și placa video, funcționează însă la temperaturi mari chiar și atunci când ventilatoarele ating o turație ridicată.
Overclocking-ul pe GPU urcă temperaturile și mai sus, atingându-se 90 de grade pe procesor și 80 de grade pe placa video.
În final, trebuie să menționăm că performanțele pe baterie nu sunt deloc rele. După cum ziceam, procesorul este limitat la frecvențe de 1,9 GHz, în timp ce placa video este limitată la 1,4 GHz, însă chiar și așa puteți obține performanțe bune în majoritatea jocurilor și aplicațiilor.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire folosit de ASUS este unul complex, acesta folosind două ventilatoare mari cu alimentare de 12V și sistem de protecție împotriva prafului, precum și un sistem complex de conducte pentru transferul termic.
Acest sistem reușește să țină sub control performanțele, însă procesorul și placa video funcționează la temperaturi mai ridicate decât m-aș fi așteptat în cazul unui laptop compact, dar totuși ceva mai gros decât alte opțiuni de pe piață. Ventilatoarele sunt și ele mai zgomotoase decât ceea ce întâlnit de obicei pe laptopurile de gaming de 15”, acestea atingând un nivel sonor de 60 dB pe profilul Overlocked.
Nu există nici o opțiune pentru crearea unui profil particularizat pentru ventilatoare în aplicația Armoury Crate, așa că am fost nevoit să folosesc profilul Auto, care se achită bine de sarcini în aplicațiile gurmande. Pe de altă parte, profilul Silent nu a reușit să oprească însă ventilatoarele în aplicațiile uzuale, deci ROG Strix GL504GW Scar II nu va fi cu adevărat tăcut în nici un scenariu, chiar dacă nivelul minim de zgomot de 37 – 38 dB este perceptibil doar în mediile tăcute.
Configurația hardware este completată de o placă de rețea Ethernet Realtek RTL8168/8111 și o placă de rețea wireless 802.11ac Intel 9560. Placa de rețea Wi-Fi nu a reușit să atingă ratele de transfer văzute la alte implementări, însă oferă un semnal stabil atât la apropiere cât și prin câțiva pereți la o distanță de zece metri.
Sistemul audio oferă două incinte puternice amplasate pe lateralele carcasei și ascunse după niște grilaje fine. Acesta oferă un nivel sonor ridicat de 80 – 81 dB și are un răspuns în frecvență bun, acoperind chiar și nivelul joaselor, fără a se face remarcate distorsiuni deranjante la volum maxim. Dotările media sunt completate de o cameră Web mediocră care este amplasată în partea de jos a ecranului înspre colțul din dreapta.
Baterie și autonomie
Toate laptopurile din familia ROG GL504 folosesc o baterie cu capacitate de 66 Wh și sunt ajutate suplimentar de NVIDIA Optimus, care decuplează placa video principală și scade consumul în scenariile unde puterea 3D nu este necesară. Puterea mare a platformei hardware și ecranul cu rată mare de împrospătare sunt însă gurmande, de aceea ROG Strix GL504GW Scar II nu poate oferi decât autonomii medii.
- 3h:50m – editare text Google Docs, Silent Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 5h – redare YouTube Full HD, Silent Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 5h – redare Netflix Full HD, Silent Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 4h:40m – redare MKV 4K, Silent Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 2h:40m – navigare Web intensivă, Balancer Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 1h:30m – jocuri (Middle Earth: Shadow of Mordor), Balanced Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi pornit.
În cursul testelor ne-am lovit și de câteva probleme. Astfel, aplicația GameFirst consumă un timp mare de procesor și recomandăm blocarea sau dezinstalarea ei. De asemenea, browser-ul Microsoft Edge a încercat mereu să folosească placa video NVIDIA, fiind nevoiți să forțăm aplicația să utilizeze interfața grafică integrată Intel pentru testele Netflix și YouTube.
Laptopul este însoțit de un încărcător cu o putere de 230W cu dimensiuni standard și o greutate de circa 800 de grame. O încărcare completă durează circa două ore.
Preț și disponibilitate
ASUS ROG Strix GL504GW Scar II Edition este deja disponibil în ofertele locale. Versiunile disponibile local oferă în general 32 GB de memorie, dar dacă optați pentru un model cu 16 GB RAM, nu uitați de recomandarea noastră de a îi face upgrade, pentru a beneficia de sportul de performanțe oferit de memoria în dual-channel.
Prețurile încep de la 9500 lei pentru versiunea cu 16 GB RAM, SSD de 256 GB și SSHD de 1 TB și urcă până la 11.500 lei pentru versiunea cu 32 GB RAM, SSD de 512 GB și SSHD de 1 TB. Pentru stocuri și prețuri actualizate puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Update-ul 2019 al seriei ROG Strix Scar este o actualizare hardware a modelelor din 2018, după cum am menționat deja pe parcursul acestui articol.
Drept urmare, versiunea GL504GW cu grafică RTX 2070 este cu circa 20-25% mai performantă în jocuri decât modelele cu grafică GTX 1070, oferind totodată și Ray Tracing, și DLSS. Tehnologia Optimus este și ea acum parte din pachet, ajutând la îmbunătățirea autonomiei în utilizarea de zi cu zi.
Altfel, noul GL504 nu s-a schimbat. E în continuare bine închegat și ergonomic, și bifează cu brio capitole importante precum tastatura de bună calitate, ecranul IPS mat rapid, conectica bunicică și un sistem audio deloc de lepădat. Mai mult, noul model este și competitiv din punct de vedere al prețului, mai ales în condițiile în care este cam singurul laptop compact cu grafică RTX 2070 full-voltage, așadar performanțe superioare celor oferite de majoritatea implementărilor RTX 2070 și 2080 Max-Q întâlnite în taberele rivale. La momentul acestui articol, seria MSI GE63 Raider este cam singura alternativă reală a acestui produs, cu propriile atuu-uri și destule neajunsuri, în vreme ce seria Lenovo Legion Y740 poate fi doar o alternativă îndepărtată, fiind bazată pe grafică RTX 2070 Max-Q.
ROG-ul GL504GW nu este nici el lipsit de aspecte ce ar putea fi îmbunătățite, unele subiective, precum liniile încărcate de design, altele ce ar putea deranja doar pe unii dintre voi, precum lipsa unui port Thunderbolt 3 sau a controlului per-tastă al iluminării tastaturii. Ventilatoarele zgomotoase și mai ales temperaturile ridicate ale componentelelor interne sunt însă aspecte ce nu pot fi trecute ușor cu vederea de nici un potențial cumpărător.
În lipsa acestora, ROG-ul GL504 ar fi urcat spre 4.5, o notă pe care rar o acordăm, dar în final a rămas tot cu 4.25 și o recomandare din partea noastră, dar cu o paranteză: cumpărați-l doar din magazine serioase și puneți în coș și garanție extinsă dacă vă gândiți să îl păstrați vreo 3-4 ani, așa, pentru siguranță, căci temperaturile înalte și electronicele moderne nu fac deloc casă bună. Pe lângă aceasta, țineți cont și de impactul memoriilor dual-chanell asupra performanțelor; în cazul în care configurația de interes vine cu un singur stick de RAM, va trebui să mai cumpărați încă unul pentru a beneficia pe deplin de capabilitățile hardware ale acestui produs.
Pro:
- construcție bună și carcasă compactă
- ecran IPS Full HD 144 Hz bun
- performanțe excelente inclusiv în jocuri
- carcasă cu temperaturi scăzute
- sistem audio puternic și bun
- baterie cu dimensiuni rezonabile
- preț competitiv
Contra:
- carcasă decorată cu multe elemente luminoase
- taste fără iluminare individuală
- fără Thunderbolt 3
- temperaturi interne mari
- sistem de răcire zgomotos