ASUS ROG Zephyrus Duo 15 GX550 review – două ecrane și performanțe excelente
În acest articol discutăm despre vârful de gamă în segmentul laptopurilor ultra-performante al celor de la Asus în 2020, modelul ROG Zephyrus Duo 15 GX550.
Am testat două unități în ultimele săptămâni, iar impresiile noastre sunt adunate în amplul review de mai jos, cu bune și cu rele.
Principalul motiv pentru care ar trebui să luați în considerare acest laptop sunt cele două ecrane pe care le oferă. Acesta nu este primul laptop cu două ecrane din repertoriul Asus, însă spre deosebire de modelele ZenBook Duo, Zephyrus-ul este ajutat și de o platformă hardware mai performantă, de o baterie mai mare, conectică îmbunătățită și un sistem de face utilizarea ecranului secundar mai ergonomică.
Chiar și așa, Zephyrus-ul Duo este un produs de nișă, cu un preț pe măsură și un format mai puțin portabil decât cel oferit de opțiuni precum Zephyrus S15. Mai mult, considerăm că el nu se adresează neapărat celor ce doresc un ultraportabil cu performanțe de top, ci în special celor aflați în căutarea unui workstation profesional multivalent, ce vor putea utiliza cu brio atât puterea, cât mai ales cele două ecrane oferite de acest produs.
Specificații ASUS ROG Zephyrus Duo 15 GX550
Ecran | 15,6″, 3840 x 2160 px, IPS, 60 Hz, non-tactil, mat, 100% AdobeRGB, Pantone; secondary 14″, 3840 x 1100 px, IPS, non-glare, tactil |
Procesor | Intel Comet Lake Core i9-10980HK, 8C/16T |
Video | Intel UHD și Nvidia GeForce RTX 2080 8GB (80-105W Max-Q, Overclocked); Optimus/GSync |
Memorie | 32 GB DDR4 3200 MHz (16 GB lipiți, 1x DIMM – până la 48 GB) |
Stocare | 2 TB PCIe SSD (2x 1GB Samsung PM981, RAID0) |
Conectivitate | Wireless 6 AX, Bluetooth 5.0, Gigabit LAN |
Porturi | 2x USB-A 3.2 gen1, 1x USB-A 3.2 gen2, 1x USB-C with Thunderbolt 3, DP 1.4 and PowerDelivery 3.0, HDMI 2.0b, LAN, separated mic&earphone, Lock |
Baterie | 90 Wh, încărcător 240 W brick, încărcare USB-C 100W |
Dimensiuni | 360 mm x 268 mm x 21 mm |
Greutate | 2,4 kg, încărcător 0,78 kg |
Altele | tastatură iluminare RGB per tastă, ecran secundar ScreenPad Plus 14″, microfoane |
Construcție și design
Zephyrus Duo 15 folosește un design similar cu cele care le-am remarcat la ZenBook Duo sau Zephyrus S GX531, oferind o tastatură amplasată în partea de jos, un touchpad amplasat în dreapta acesteia și o zonă deasupra tastaturii rezervată pentru hardware și, în cazul de față, și un ecran suplimentar.
Cel de-al doilea ecran folosește un mecanism care îl ridică atunci când ecranul principal este deschis, poziția de lucru a acestuia având o înclinare fixă de circa 15 grade. Mecanismul este tăcut și ferm, însă nu permite ajustarea manuală a unghiului de înclinare. Chiar dacă acest sistem este solid, recomand totuși evitarea apăsărilor puternice pe ecranul secundar sau atenție la închidere pentru a nu prinde acolo vreun cablu sau alt obiect străin.
Înclinarea ecranului secundar îl face mai util decât cel plat de pe ZenBook Pro Duo, însă implementarea nu este perfectă. Cele 15 grade de înclinare nu sunt suficiente în utilizarea zilnică, și, chiar dacă ecranul folosește un panou IPS, veți remarca problemele de luminozitate, lizibilitate și acuratețe coloristă cauzate de unghiul îngust din care acesta este privit.
De aceea, uneori am fost nevoit chiar să mă aplec în față pentru a putea vedea mai bine conținutul afișat de ecranul secundar, la care s-a adăugat confuzia dintre cele două ecrane, deoarece ecranul principal nu este tactil, în timp ce al doilea oferă o astfel de suprafață pentru control.
Spațiul gol rămas după ridicarea ecranului secundar ascunde fantele de admisie ale sistemului de răcire, care le completează pe cele de pe capacul inferior. Aerul este pus în mișcare de două ventilatoare de mare capacitate și este expulzat prin spate și prin laterale. ASUS nu a uitat să pună două piciorușe de dimensiuni mai mari pe partea din spate, mărind astfel fluxul de aer aspirat prin partea inferioară.
La fel ca întreaga gamă Zephyrus, și acest model este bine închegat. Carcasa este construită din aliaj de magneziu, în timp ce capacul ecranului este fabricat din aliaj de aluminiu. Spre deosebire de Zephyrus S15, Duo 15 este disponibil și într-o culoare gri întunecată, capabilă să ascundă mai bine urmele de amprente și utilizare.
Privind în ansamblu, construcția laptopului este una foarte bună, remarcându-se asamblarea excelentă, rigiditatea bună a zonelor predispuse la torsiune precum tastatura și muchiile, sau colțurile bine finisate.
Zephyrus Duo 15 este mai mare, mai gros și mai greu decât alte modele Zephyrus, însă acest lucru era de așteptat ținând cont de ecranul suplimentar și bateria mai mare din interior. Cei care intenționează să folosească acest laptop în deplasări frecvente ar trebui să țină cont de acest aspect, diferența față de Zephyrus M15/S15 fiind exemplificată în imaginile de mai jos.
Ecranul este susținut de două balamale ferme, dar ușor de deschis cu o singură mână. Deschiderea maximă este de numai 145, suficient pentru lucrul la birou, dar mai puțin plăcut în alte condiții. Indicatoarele luminoase sunt poziționate în continuare sub ecran, însă de data aceasta sunt mascate de către ecranul secundar. Excepție face butonul Power, al cărui iluminare roșie puternică poate deveni enervantă pe întuneric.
Conectivitatea acoperă cam toate porturile pe care și le-ar dori un utilizator, acestea fiind amplasate pe spate și pe laterale. Din păcate, nu este inclus și un cititor de carduri, iar poziția conectorului de încărcare din stânga nu este tocmai fericită, deși înțeleg dificultatea prelungirii traseelor interioare către alte zone din cauza sistemului de răcire din vecinătate.
Tastatură și touchpad
La fel ca celelalte laptopuri sus-menționate care implementează o tastatură în partea de jos, și Zephyrus Duo 15 poate fi folosit confortabil doar pe un birou mare, deoarece lipsa unui arm-rest face anevoioasă utilizarea în alte condiții. ASUS a inclus în pachet un arm-rest fabricat din cauciuc care mai ameliorează cumva problema, însă acesta este făcut dintr-un material destul de neatrăgător și nu se atașează magnetic de carcasă, eu considerându-l cam inutil.
Tastatura lui Zephyrus Duo 15 amintește de o tastatură desktop low-profile și necesită ceva timp pentru adaptare.
Asemănătoare cu cea de pe Zephyrus S15, tastatura are taste dure cu cursă adâncă care necesită o apăsare fermă pentru o activare corectă. Consider că cei mai mulți dintre utilizatori se vor împăca bine cu această tastatură deoarece este fermă și silențioasă, însă nu este preferata mea din cadrul liniei Zephyrus deoarece nu are viteza sau acuratețea implementărilor de pe M15 sau G14.
Din cauza touchpad-ului amplasat în dreapta, tastatura nu oferă butoane dedicate pentru Home, End, PgUp și PgDn. Funcțiile acestea sunt implementare suplimentar pe tastele direcționale, însă vor trebui activate utilizând butonul special de lângă Power. NumPad-ul este prezent într-o implementare virtuală pe touchpad, însă utilitatea unor butoane tactile rămâne la latitudinea utilizatorului.
Sistemul de iluminare RGB oferă LED-uri independente pentru fiecare tastă, este strălucitor, este uniform și nu este tras în jos de iluminarea parazitară de sub butoane. Din păcate, tastele funcționale F1 – F12 nu sunt iluminate, accesarea lor pe întuneric fiind destul de problematică.
Touchpad-ul este cam același văzut la Zephyrus S GX531. Amplasat în dreapta tastaturii, acesta este cam mic și cam îngust, însă utilizarea lui a fost surprinzător de naturală deoarece cei obișnuiți să folosească un mouse au deja reflexul de a căuta acest periferic în zona din dreapta.
Fabricat din sticlă și oferind drivere compatibile Precision, touchpad-ul este rapid și precis. Din cauza suprafeței cam mici, unele gesturi ample precum derularea necesită mișcări repetate, ceea ce îi va determina pe unii utilizator să aleagă o sensibilitate foarte ridicată. Touchpad-ul mai ratează din când în când atingerile ușoare, însă măcar mecanismul butoanelor este silențios și precis.
Ecran
Zephyrus Duo 15 este disponibil cu două modele de ecrane: un ecran Full HD cu panou IPS cu acuratețe sRGB de 100%, rată de împrospătare de 300 Hz și timp de răspuns de 3 ms, care este mai bun pentru amatorii de jocuri, și un ecran UHD cu panou IPS cu acuratețe coloristică AdobeRGB de 100% și rată de împrospătare de 60 Hz, care este mai bun pentru cei care lucrează cu aplicații foto/video.
Exemplarul testat de noi folosește panoul UHD destinat profesioniștilor, același model pe care l-am văzut deja pe Zephyrus M15 sau StudioBook W500. Panoul FullHD este cel văzut deja pe Zephyrus S15, acesta având o strălucire mai mică și suferind de bleeding.
Panoul UHD testat are o lizibilitate excelentă, o luminozitate ridicată de 400 nits care este bună cam pentru orice condiții de lucru și nu are probleme de uniformitate sau bleeding. Laptopul este certificat Pantone, o caracteristică din ce în ce mai comună în zilele noastre, însă o calibrare suplimentară nu strică.
- Panel HardwareID: AU Optronics AUO31EB (B156ZAN03.1);
- Coverage: 99.9% sRGB, 99.5% AdobeRGB, 87.2% DCI P3;
- Measured gamma: 2.30;
- Max brightness in the middle of the screen: 414.24 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 47.78 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1569:1;
- White point: 7300 K;
- Black on max brightness: 0.26 cd/m2;
- PWM: No.
Calibrarea suplimentară remediază micile probleme de temperatură și gama, cu prețul scăderii luminozității maxime cu circa 5 procente. Am remarcat uniformitatea bună a luminozității, însă am remarcat mici probleme de uniformitate coloristă către margini, o problemă de care panoul identic din Zephyrus M15 nu a suferit. De aceea, dacă intenționați să folosiți laptopul pentru lucrări pretențioase, recomandăm testarea imediată pentru o posibilă înlocuire rapidă.
Ecranul secundar, numit ScreenPad de către ASUS, este văzut ca un al doilea ecran de către sistemul de operare. Acesta are un raport de aspect de 21:9, jumătate din rezoluția panoului UHD (3840 x 1100 pixeli) și folosește un panou IPS cu o acoperire sRGB de aproape 100%.
- Panel HardwareID: BOE BOE085F ( NV126B5M-N41);
- Coverage: 94% sRGB, 68% AdobeRGB, 71% DCI P3;
- Measured gamma: 2.01;
- Max brightness in the middle of the screen: 353.53 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 13.45 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 972:1;
- White point: 6500 K;
- Black on max brightness: 0.36 cd/m2;
- PWM: No.
Acest ecran secundar este mai bine calibrat decât cel principal, însă acest aspect contează mai puțin din moment ce va fi folosit pentru aplicații secundare sau instrumente de lucru ale aplicației afișată pe ecranul principal.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat de noi este un model de vârf, varianta Asus ROG Zephyrus 15 Duo GX550LXS oferind un procesor Intel Core i9-10980HK, 32 GB de memorie DDR4 3200 MHz, 2 TB de spațiu total de stocare și interfață grafica duală cu o placă video dedicată Nvidia RTX 2080 Super dGPU și interfața grafică încorporată Intel UHD.
Trebuie menționat că acest exemplar testat este unul timpuriu, care a fost testat cu software-ul disponibil la finele lunii iunie: BIOS 302, Armoury Crate 2.7.10 și GeForce Game Ready 446.14. Nu ne așteptăm însă ca între exemplarul aici de față și cele disponibile pe rafturile magazinelor să existe diferențe.
Laptopul oferă procesorul cu opt nuclee și multiplicator deblocat Intel Comet Lake i9-10980HK, dar există și o variantă cu i7-10875H octa-core. Placa video este un model Nvidia 2080 Super în implementare Max-Q cu TDP între 60 și 105W, aceeași testată și pe Zephyrus S15.
Noua platformă Intel este compatibilă cu memoriile DDR4 3200 MHz, exemplarul nostru venind cu 32 GB de memorie în configurație dual-channel. 16 GB sunt lipiți pe placa de bază și un DIMM de 16 GB înfipt în singurul soclu de extensie.
Accesul la componentele interne este simplu și necesită doar desfacerea șuruburilor care țin capacul inferior. În interior, cei amatori de îmbunătățiri vor mai găsi două socluri M.2 pentru unități SSD cu suport RAID 0 și 1 și interfața wireless. Laptopul a venit echipat cu două unități rapide Samsung PM981, însă nu toate unitățile vor fi echipate cu acestea, ASUS având obiceiul să pună și unități SSD mai lente de la Kingston sau Intel chiar și pe modelele de vârf.
Laptopul oferă patru profiluri energetice:
- Silent – pune accent pe silențiozitate și reduce puterea și viteza pe CPU/GPU )placa video este limitată la 60W);
- Performance – un profil echilibrat care folosește CPU și GPU la setări standard (placa video este limitată la 80W);
- Turbo – profil performant care alocă mai multă putere pe CPU și supra-tactează placa video (90-105W TDP, +100 MHz nucleu/+120 MHz memorii).
- Manual – la fel ca Turbo, dar cu opțiunea suplimentară de a crea curbe de turație pentru ventilatoare și overclock suplimentar pe placa video.
Profilurile Turbo și Manual sunt disponibile doar când laptopul este alimentat de la priză și sunt recomandate pentru jocuri sau aplicații pretențioase. Performance este un profil bun la toate, recomandat pentru lucru sau jocuri mai puțin pretențioase, iar Silent este gândit pentru redare multimedia sau aplicații simple.
Cu o astfel de configurație, Zephyrus Duo 15 nu are nici o problemă cu un regim banal de utilizare care include aplicații de birou, redare media sau navigare Web, acesta fiind silențios și rece. Pentru maximizarea autonomiei, în acest regim este recomandată utilizarea modului Hybrid.
Pentru a simula activitățile pretențioase, am trecut apoi tradiționalul CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între acestea. Cu profilul Turbo activa, procesorul Core i9 s-a stabilizat la un TDP de 80W, regim în care temperaturile au atins 80 de grade, frecvențele au urcat la 3,6 GHz, nivelul de zgomot a fost de 46 – 47 dB, iar scorul CineBench rezultat a fost de 1600 de puncte. Limitarea termică este cea care împiedică atingerea unor performanțe mai bune.
Exemplarul nostru a venit cu sportul XTU activat și o tensiune pe procesor mărită cu 15 mV. După sub-alimentarea cu 80 mV, cea mai mare care a fost și stabilă, frecvențele mărite au adus un spor de performantă de 5 – 8 %, dar, din nou, procesorul a fost limitat de temperaturile mari.
Trecând la profilul Performance, am remarcat limitarea procesorului la 70 W, dar și un nivel de zgomot ceva mai redus de 42 – 43 dB. Profilul SIlent limitează procesorul și mai mult, la circa 45W, dar nivelul de zgomot scade sub 40 dB.
Exemplarul testat de noi a avut un comportament inconsistent atunci când a fost testat pe baterie, TDP-ul procesorului fluctuând masiv între 60W și 8W. Cunoscând modul de lucru al celorlalte modele Zephyrus, mă aștept ca produsele retail să se stabilizeze la 35 – 45W.
Pentru comparație, procesorul identic i9 din ROG Scar 15 a funcționat la temperaturi mai mici și frecvențe mai mari. Trecând la versiunea cu procesor i7-10875H, cunoscută de la ROG Scar 17 și Zephyrus S15, aceasta funcționează la un TDP de 70W în modul Turbo și atinge performanțe cu circa 5% mai mici decât cele oferite de i9. Sub-alimentarea pe modelul i7 este posibilă doar din BIOS, însă după această operațiune, i7 sub-alimentat a fost doar la 3-5 procente în urma procesorului i9 sub-alimentat.
Am atașat mai jos un grafic în care procesorul i9 este pus față în față cu implementări i7-10875H, dar și cu AMD Ryzen 4000, care egalează performanța procesoarelor cu opt nuclee i7 la jumătate din necesarul energetic.
Am trecut apoi la testele mai îndelungate și mai dure CineBench R20 și Prime95, constatând că regimul termic este în continuare un factor limitator, în acest caz TDP-ul urcând până la 77W.
Testele combinate de placă video și procesor au fost deja cunoscutele 3DMark Stress Test și Luxmark 3.1. Zephyrus Duo 15 a trecut fără probleme de testul 3DMark, iar Luxmark a arătat că procesorul se stabilizează la un TDP de 45W, în timp ce placa video atinge și păstrează un TDP de 90W.
Am apelat apoi la tradiționala suită de teste de performanțe, mai întâi cu profilul Turbo activat.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 20365 (Graphics – 23553, Physics – 21922, Combined – 9599);
- 3DMark 13 – Port Royal: 5462;
- 3DMark 13 – Time Spy: 9008 (Graphics – 8951, CPU – 9348);
- AIDA64 Memory test: Write: Read: 45189 MB/s, Read: 46533 MB/s, Latency: 75.6 ns;
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5702;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 17632;
- Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 39.68 average fps;
- PassMark: Rating: 6309 (CPU mark: 19693, 3D Graphics Mark: 14214, Disk Mark: 26129);
- PCMark 10: 5538 (Essentials –9511, Productivity – 8915, Digital Content Creation – 5438);
- GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5714, Multi-core: 32463;
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1272, Multi-core: 8021;
- CineBench R15 (best run): CPU 1761 cb, CPU Single Core 200 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 4019 cb, CPU Single Core 477 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: -Pass 1 – 250.74 fps, Pass 2 – 104.28 fps;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 35.54 s.
Am refăcut apoi o parte din aceste teste cu profilul SIlent activat.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 16044 (Graphics – 19177, Physics – 14890);
- 3DMark 13 – Time Spy: 7273 (Graphics – 7402, CPU – 6621);
- Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 35.13 average fps;
- PCMark 10: 4861 (Essentials – 9012, Productivity – 7982, Digital Content Creation – 4334);
- GeekBench 5.0.1 64-bit: -Single-Core: 972, Multi-core: 6884;
- CineBench R15 (best run): CPU 1404 cb, CPU Single Core 206 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 2979 cb, CPU Single Core 468 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 32.75 s.
Se remarcă o scădere a performanțelor de 20 – 30 de procente atât pe CPU cât și pe placa video, dar și o scădere masivă a nivelului de zgomot de la 49 la 39 dB.
În final, am refăcut o parte din testele făcute cu profilul Turbo, dar de data aceasta cu procesorul sub-alimentat cu 80 mV.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 20842 (Graphics – 23572, Physics – 23537, Combined – 10217);
- 3DMark 13 – Time Spy: 9167 (Graphics – 9034, CPU – 10006);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4497;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 13050;
- Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 39.45 average fps;
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1269, Multi-core: 8222;
- CineBench R15 (best run): CPU 1909 cb, CPU Single Core 204 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 4348 cb, CPU Single Core 483 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 46.46 s.
În acest regim, procesorul a disipat ceva mai puțină căldură, ceea ce i-a permis plăcii video să de desfășoare mai bine și să culegem rezultate ceva mai bune. Deja overclockată pe modul Turbo, placa video nu lasă prea mult loc pentru experimente pe modul Manual, însă se pot încerca creșteri ușoare de frecvență pe nucleul grafic și pe memorii.
Pentru cei care vor să lucreze pe acest laptop, am făcut și suita noastră de teste pentru stațiile de lucru.
- Blender 2.82 – BMW Car scene- CPU Compute: 4m 20s (Silent), 3m 25s (Turbo), – (Turbo UV);
- Blender 2.82 – BMW Car scene- GPU Compute: 1m 3s (CUDA), 32s (Optix);
- Blender 2.82 – Classroom scene – CPU Compute: 13m 49s (Silent), 11m 12s (Turbo), – (Turbo UV);
- Blender 2.82 – Classroom scene – GPU Compute: 3m 10s (CUDA), 1m 47s (Optix);
- Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: 27455 – CPU Not properly Supported;
- SPECviewerf 13 – 3DSMax: 169.37 (Turbo), – (Silent);
- SPECviewerf 13 – Catia: 143.15 (Turbo), – (Silent);
- SPECviewerf 13 – Creo: 169.78 (Turbo), – (Silent);
- SPECviewerf 13 – Energy: 18.83 (Turbo), – (Silent);
- SPECviewerf 13 – Maya: 202.46 (Turbo), – (Silent);
- SPECviewerf 13 – Medical: 57.21 (Turbo), – (Silent);
- SPECviewerf 13 – Showcase: 97.3 (Turbo), – (Silent);
- SPECviewerf 13 – SNX: 21.04 (Turbo), – (Silent);
- SPECviewerf 13 – SW: 85.68 (Turbo), – (Silent).
Să trecem însă la comportamentul în jocuri, pentru a cărui testare am recurs la jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, acesta fiind analizat atât cu modurile Turbo (inclusiv Turbo cu procesor sub-alimentat, UV), Performance și Silent activate pe rând, atât la rezoluție FHD cât și UHD.
Core i9-10980HK + RTX 2080 Super 90+W | FHD Turbo | FHD Turbo UV | FHD Performance | FHD Silent | QHD Turbo, external |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF) | 120 fps (90 fps – 1% low) | – | 111 fps (88 fps – 1% low) | 74 fps (62 fps – 1% low) | 94 fps (65 fps – 1% low) |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing ON, DLSS OFF) | 66 fps (51 fps – 1% low) | – | 57 fps (42 fps – 1% low) | 41 fps (31 fps – 1% low) | 46 fps (36 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 121 fps (94 fps – 1% low) | 116 fps (76 fps – 1% low) | 108 fps (86 fps – 1% low) | 94 fps (72 fps – 1% low) | 91 fps (70 fps – 1% low) |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset) | 156 fps (112 fps – 1% low) | 178 fps (118 fps – 1% low) | 128 fps (90 fps – 1% low) | 110 fps (74 fps – 1% low) | 107 fps (81 fps – 1% low) |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 102 fps (75 fps – 1% low) | 95 fps (66 fps – 1% low) | 81 fps (60 fps – 1% low) | 66 fps (49 fps – 1% low) | 69 fps (54 fps – 1% low) |
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA) | 136 fps (70 fps – 1% low) | 128 fps (65 fps – 1% low) | 117 fps (69 fps – 1% low) | 90 fps (53 fps – 1% low) | 100 fps (59 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 115 fps (77 fps – 1% low) | 108 fps (68 fps – 1% low) | 100 fps (54 fps – 1% low) | 75 fps (56 fps – 1% low) | 78 fps (55 fps – 1% low) |
Strange Brigade (Vulkan, Ultra Preset) | 113 fps (84 fps – 1% low) | 169 fps (120 fps – 1% low) | 99 fps (80 fps – 1% low) | 96 fps (74 fps – 1% low) | 76 fps (64 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 117 fps (82 fps – 1% low) | 116 fps (69 fps – 1% low) | 99 fps (72 fps – 1% low) | 79 fps (57 fps – 1% low) | 85 fps (62 fps – 1% low) |
HWInfo arată comportamentul pe care trebuie să-l așteptați în jocuri cu profilul Turbo, imaginile de mai jos arătând prestația în Witcher 3, Farcry 5, Battlefield V și Red Dead Redemption 2.
Atât procesorul cât și placa video ating temperaturi rezonabile, de 75 – 83 de grade, respectiv 75 de grade la un TDP maxim de 105W. Ventilatoarele se învârt însă mai repede decât pe alte ultra-portabile performante, nivelul de zgomot fiind de 46 – 47 dB.
Ridicarea laptopului de pe masă aduce o scădere a temperaturilor de 1 – 4 grade, în timp ce sub-alimentarea procesorului are și ea un impact pozitiv asupra performanțelor. Trebuie menționat că procesorul este limitat la un TDP de 45 W în toate aceste jocuri, puterea fiind însă suficientă pentru nevoile unor jocuri AAA moderne.
Dacă doriți un laptop mai tăcut, puteți trece la profilul Performance. Nivelul de zgomot va fi acum de circa 42 – 43 dB, dar placa video și procesorul vor fi limitate la 80W, respectiv 35W.
Trecerea pe modul Silent va duce nivelul de zgomot sub 40 dB, însă performanțele vor fi și mai limitate iar temperaturile vor fi ceva mai mari decât în cazul utilizării profilului Performance.
Rularea jocurilor cu capacul închis este posibilă, însă nu și recomandată deoarece sistemul de răcire are nevoie de fluxul de aer tras prin partea de sus a tastaturii.
Privind în ansamblu, implementarea i9-10980HK de pe Zephyrus Duo 15 este depășită în testele de CPU de către rivali, dar recuperează în testele combinate de procesor și placă video, unde este cel mai rapid ultraportabil testat până acum. Mai mult, aceste performanțe combinate foarte bune sunt însoțite de un nivel de zgomot și temperaturi interne bune, însă temperaturile exterioare sunt inconfortabil de mari.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire din Zephyrus Duo 15 folosește două ventilatoare cu capacitate mare, patru radiatoare și un ansamblu complex de conducte de transfer termic. Ca o noutate, ASUS a apelat acum și la pastă de transfer termic bazată pe metal lichid, o caracteristică pentru întreaga gamă ROG din 2020.
- Nivelul de zgomot la care trebuie să vă așteptați este acesta.
- Turbo – 46-47 dB în jocuri (46 dB Armoury Crate), 45-46 dB în CineBench;
- Performance – 42-44 dB în jocuri, 41-42 dB în CineBench;
- Silent – 39-40 dB în jocuri, 39-40 dB în CineBench, 30-33 dB în regim standard.
În ciuda temperaturilor interne bune, carcasa metalică se încălzește puternic la exterior. În jocuri, am măsurat 55 de grade în zona de sub ecranul secundar, dar, mai grav, am măsurat între 45 și 50 de grade în zona tastelor WASD și a tastelor direcționale. Aceste temperaturi sunt cam mari și se vor dovedi deranjante în timpul sesiunilor lungi de jocuri.
Cel mai enervant aspect a fost acela că cele mai mari temperaturi externe au fost atinse cu profilul Performance activat, care altfel oferă cel mai bun echilibru între temperaturile interne, performanțe și nivel de zgomot. Testele au fost făcute într-un mediu ambiant cu temperatură de 24 de grade, deci temperaturile pot fi semnificativ mai ridicate într-un mediu cald.
Conectivitatea este asigurată de un cip Intel AX201, care asigură interfețele wireless Wi-Fi 6 și Bluetooth 5, și o interfață Gigabit Ethernet. Prestația wireless a fost bună în toate testele, neremarcându-se scăderi ale ratelor de transfer sau instabilități ale semnalului.
Difuzoarele sunt amplasate pe lateralele capacului inferior, iar prestația este una medie. Volumul sonor este ridicat, de circa 82 – 82 dB, și nu am remarcat distorsiuni, însă acuratețea redării este modestă, iar cei interesați de un mediu sonor bun vor fi obligați să apeleze la căști sau difuzoare externe. Laptopul nu oferă nici o opțiune de autentificare biometrică și nici măcar o cameră Web, oferind doar două microfoane amplasate în partea de jos a ecranului. Laptopul este uneori oferit la pachet cu o cameră Web cu rezoluție FullHD, însă acesta nu este disponibil pe toate piețele.
Baterie și autonomie
Bateria din Zephyrus Duo 15 are o capacitate de 90 Wh, deci puteți să vă așteptați la autonomii bunicele atât timp cât nu uitați să folosiți modul hibrid al interfeței grafice. Ecranul UHD și ecranul secundar au însă un consum semnificativ, deci recomandăm dezactivarea celui din urmă atunci când vreți să stoarceți o autonomie cât mai mare.
Cu ecranul ScreenPad dezactivat, autonomiile obținute au fost următoarele
- 3h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 6h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 4h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 2h – navigare Web intensivă, Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.
Cu ScreenPad activat, situația se schimbă astfel.
- 4h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 3h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
Rezultatele sunt puțin neobișnuite deoarece, dacă prestația YouTube a fost de așteptat, redarea video Netflix a adus cu ea o penalizare drastică. Cum exemplarul nostru de test a fost unul timpuriu, sugerăm verificarea altor review-uri recente pentru a vedea dacă apar diferențe față de modelele retail.
Laptopul vine însoțit de un încărcător masiv de 280W în cazul configurației cu procesor i9 și placă video RTX 2080, variantele mai puțin dotate fiind însoțite de un încărcător ceva mai compact de 230W. Încărcarea USB-C este posibilă, iar pe unele piețe puteți găsi un încărcător USB-C direct în pachet.
Preț și disponibilitate
ASUS ROG Zephyrus Duo 15 este disponibil deja în ofertele locale, chiar dacă stocurile sau configurațiile nu acoperă încă toate opțiunile. Prețurile încep de la 16.000 de lei pentru modelul cu procesor Core i7 si placă video RTX 2070 Super și ajung la 20.000 de lei pentru modelul de vârf cu procesor Core i9 și placă video RTX 2080 Super, testat de noi aici.
Pentru mai multe detalii despre stocuri, prețuri și configurații, puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Trăgând linie, ROG-ul Zephyrus Duo este un notebook aparte, fără un concurent direct în acest moment, prin prisma combo-ului dintre cele două ecrane și a implementării hardware performante.
Desigur, hardware de același nivel întâlnim și pe produse mai compacte, mai portabile și mai accesibile în segmentul de 15-inch, precum Zephyrus S15, Predator Triton 500 sau GS66 Stealth, însă în testele noastre Duo-ul câștigă la capitolul performanțe în aproape fiecare caz, oferind în același timp și un sistem de răcire mai silențions, dar capabil să mențină componentele interne la temperaturi adecvate în task-uri complexe îndelungate.
Surprinzător însă, zona tastaturii se încălzește deranjant de mult pe acest laptop, iar autonomia nu încântă nici ea, acest aspect fiind totuși așteptat de la un notebook cu două ecrane, chiar dacă unul ce înglobează o baterie de mare capacitate. Mai mult, Duo-ul nu impresionează nici la capitolul siluetă, fiind mai mare și mai greu decât rivalii săi cu format obișnuit.
Peste toate aceste detalii, prețul poate cântări și el destul de mult în decizia finală, unul semnificativ mai ridicat decât cel al configurațiilor similare ale laptop-urilor „standard” cu ecran de 15-inch menționate mai sus.
Astfel, dacă aveți nevoie de un laptop performant cu două ecrane de bună calitate, Zephyrus-ul Duo este în acest moment singurul notebook de pe piață ce îndeplinește aceste criterii, astfel că își primește recomandarea în micro-nișa sa necontestată de vreun rival. Altfel însă, dacă un laptop normal cu un singur ecran vă este suficient, veți găsi în magazine o mulțime bunicică de opțiuni cu un mai bun raport preț/capabilități, multe dintre ele deja testate de noi aici pe site.
Acest articol îți oferă mai multe recomandări pentru laptop-uri de top care pot rula orice fel de aplicații și jocuri.
Pro:
- construcție și materiale foarte bune
- tastatură rapidă și tăcută
- două ecrane bune cu suport G-Sync și Optimus
- configurație de vârf ușor de actualizat
- performanțe foarte bune
- temperaturi interne mici și nivel de zgomot bun
- baterie mare de 90W
Contra:
- mai mare și mai greu decât alte modele Zephyrus
- poziția tastaturii îl face mai degrabă un laptop de birou
- temperaturi externe incomfortabile
- fără cameră Web, card reader și autentificare biometrică
- preț ridicat