ASUS ROG Zephyrus G15 GA503 review – RTX 3080 și 3070 într-un laptop portabil
Popular în anii trecuți în segmentul laptopurilor compacte cu performanțe de top, updateul din 2021 al seriei Zephyrus G15 s-a lăsat mult așteptat în laboratorul nostru de testare.
Am reușit în cele din urmă să punem mâna pe acest laptop de altfel foarte apreciat în reviewuri la nivel mondial, atât pe o configurație cu RTX 3080, sosită pentru teste de la Asus, cât și pe una cu RTX 3070, cumpărată din BestBuy de colegul nostru Derek de la Ultrabookreview.com.
Astfel, acest articol adună impresiile noastre în urma utilizării celor două versiuni de Zephyrus G15 GA503, cu două cipuri grafice diferite și în ambele versiuni de culoare disponibile.
Pe scurt, G15-le impresionează din multe puncte de vedere și este disponibil la un preț competitiv, în special în cazul configurațiilor cu hardware AMD Ryzen 7 și RTX 3060/3070, dar are însă și unele neajunsuri, unele normale pentru un laptop compact cu specificații hardware de top, iar altele neașteptate.
Pe larg, despre toate aspectele de interes, discutăm în review-ul detaliat de mai jos.
Specificații ASUS ROG Zephyrus G15 GA503
Ecran | 15,6″, 16:9, non-tactil, mat, 2560 x 1440 px, IPS, 165 Hz, 3ms, 100% DCI-P3, AdaptiveSync |
Procesor | AMD Cezanne, Ryzen 9 5900H, 8C/16T |
Video | AMD Radeon Vega + Nvidia GeForce RTX 3070 Laptop 8GB (80W, up to 100W with Dyn Boost) – 503QR model AMD Radeon Vega + Nvidia GeForce RTX 3080 Laptop 8GB (80W, up to 100W with Dyn Boost) – 503QS model |
Memorie | 32 GB DDR4 3200 MHz (16 GB lipiți, 1x DIMM, până la 48 GB) |
Stocare | 1 TB NVMe SSD (2x M.2 PCI x4) |
Conectivitate | WiFi 6 (Intel AX200) 2×2, Bluetooth 5.0, Gigabit LAN (Realtek RTL8168/8111) |
Porturi | 2x USB-A 3.2 gen2, 2x USB-C gen2 with video, data, and charging, HDMI 2.0b, microSD card reader, LAN, headphone&mic |
Baterie | 90Wh, încărcător 200 W, încărcare USB-C 100W |
Dimensiuni | 355 mm x 243 mm x 19,9 mm |
Greutate | 1,98 kg, încărcător 0,63 kg |
Altele | tastatură iluminare albă (optional RGB pe unele modele), șase difuzoare |
Construcție și design
Noul ROG Zephyrus G15 este oferit de producător în două versiuni coloristice, una albă cu taste de aceeași culoare, și alta gri închis cu taste negre. Cum am avut ocazia să le testez pe ambele, aș alege cea de-a doua variantă deoarece nu doar că laptopurile albe sunt cam țipătoare, dar și tastele albe cu iluminare au o lizibilitate scăzută care uneori te va face să oprești sistemul cu LED-uri. În plus, mizeria care se va acumula în timp pe striațiile capacului, fantele difuzoarelor sau touchpad va deveni mult mai vizibilă decât în cazul versiunii gri, dar măcar culoarea albă ascunde bine amprentele și alte urme de utilizare similare, deci în final rămâne la latitudinea cumpărătorului.
Unitatea cu RTX 3080 pe care am testat-o este de culoare albă, de aceea și cele mai multe imagini din articol vor fi cu ea. Disponibilitatea ambelor culori în același timp este însă incertă în acest moment și este perfect posibil să nu aveți de ales atunci când veți consulta ofertele locale.
Din punct de vedere estetic, ASUS ROG Zephyrus G15 2021 preia o bună parte din elementele de design văzute la Zephyrus G14 2020, cum ar fi siglele și alte elemente de marcă discrete sau capacul decorat cu un model punctat și strat reflexiv prismatic care reflectă lumina. Matricea de LED-uri AnimeMatrix nu este însă prezentă, aceasta rămânând o exclusivitate pentru G14.
Carcasa este fabricată aproape integral din aliaj de magneziu, finisajele netede făcându-l nu doar atrăgător vizual, ci și plăcut la atingere, în timp ce plasticul este folosit doar pentru rama ecranului. ASUS a ales însă un material plastic de culoare neagră, care contrastează puternic cu albul carcasei și lasă impresia unui produs ieftin, iar dacă o ramă din plastic alb poate că nu ar fi arătat nici ea grozav, măcar un material cu finisaje netede ar fi fost mai potrivit din punct de vedere vizual.
Chiar dacă rama superioară a ecranului este suficient de mare, ROG Zephyrus G15 2021 tot nu oferă o cameră Web, la fel ca predecesorii săi, ci doar o pereche de microfoane. Rama inferioară are dimensiuni mari, după cum se observă din imagini, deoarece laptopul folosește deja cunoscutul design ASUS Ergolift, iar acea zonă preia o bună parte din căldura evacuată de sistemul de răcire.
Folosind marginea inferioară a ecranului ca suport, Ergolift ridică și înclina tastatura laptopului pentru a oferi o admisie mai bună pentru răcire și o poziție de tastare mai bună pentru utilizator, însă împinge aerul cald evacuat către ecran, așa cum am văzut la G14, și nu către spate, așa cum o fac alte laptopuri ROG Zephyrus. De data aceasta, ASUS a proiectat aceste fante de evacuare astfel încât aerul este împins către laterale, nu direct în ecran, însă temperaturile atinse în partea de jos a acestuia sunt în continuare mari. În plus, laptopul pare mai zgomotos decât modelele ROG cu evacuare pe rama din spate, iar dacă aceasta este doar o impresie, laptopul privit în ansamblu este cam zgomotos, după cum vom vedea.
Un alt aspect neplăcut al designului este puterea LED-urilor de stare. Acestea sunt mari, puternice și amplasate exact sub ecran și, chiar dacă ASUS a încercat să le camufleze sub nivelul carcasei, acestea se vor reflecta în continuare în rama ecranului și vor fi mereu în câmpul vizual al utilizatorului. Mai mult, nu doar aceste LED-uri se reflectă în acea zonă, ci și o parte din butoanele tastaturii, creându-se astfel o zonă strălucitoare care va deranja în lumină scăzută.
Ranforsarea carcasei nu este foarte grozavă, remarcându-se zgomote neplăcute atunci când se apasă pe arm-rest sau când laptopul este ridicat de margini. Nu doar exemplarul de față a manifestat acest simptom, deci se pare că avem de-a face cu o ranforsare mai slabă decât cele văzute până acum la gama ROG Zephyrus.
Din cauza designului Ergolift, partea din spate a ramei nu poate găzdui nici un conector, deci aceștia vor fi înghesuiți pe marginile laterale. În cazul de față, ASUS a înghesuit cei mai mulți conectori pe marginea din stângă, iar cum partea dintre spate a acestei zone este rezervată pentru sistemul de răcire, aceștia vor fi împinși către zona din față. Astfel, în stânga veți găsi conectorii pentru alimentare, HDMI, LAN, audio jack și 2 x USB-C, o configurație mai înghesuită decât la alte modele ROG, în timp ce dreapta oferă doar un cititor de carduri MicroSD si un port USB-A.
Este drept, eliberarea părții din dreapta este bună pentru cei care folosesc un mouse, însă aglomerația din partea stângă este cam neergonomică din cauza conectorului de alimentare amplasat central și a porturilor USB-C înghesuite, ceea ce va face mai problematică utilizarea mai multor periferice în același timp, în special a unora precum o stație de andocare USB-C.
Utilizarea laptopului este plăcută deoarece materialul este neted și plăcut la atingere iar marginile și colțurile sunt netezite și teșite pentru a nu deranja. Chiar dacă piciorușele de sub ecran sunt mici, acestea se achită bine sarcini și oferă o stabilitate bună, iar mecanismul capacului este ușor de operat cu o singură mână și oferă o deschidere de 180 de grade, un aspect mai rar pe acest gen de laptopuri și important pentru cei care lucrează pe canapea sau alte locuri cu spațiu redus.
Am apreciat palm-rest-ul amplu și touchpad-ul din sticlă de mari dimensiuni, dar și senzorul de amprente amplasat pe butonul de Power care permite autentificarea rapidă în Windows 10. Fantele care încadrează tastatura ascund patru difuzoare, care, în combinație cu cele două amplasate pe capacul inferior, iar rezultatul este cea mai bună redare audio întâlnită până acum pe un laptop.
Trăgând linie, ROG Zephyrus G15 oferă destul aspecte plăcute, dar are și deficiențe de design, cum ar fi luminile stare și tastatura care se reflecta în rama de jos a ecranului, înghesuiala de porturi din partea stângă și aerul fierbinte evacuat pe ecran.
Tastatură și touchpad
Tastatura folosită de ASUS pentru ROG Zephyrus G15 2021 pare să fie o variantă a celei folosite anterior pe G14, singura diferență fiind lungimea mai redusă a tastei Space.
Tastatura are o aranjare standard cu butoane mari și spațiere bună, însă nu oferă blocul numeric sau tastele funcționale din dreapta pe care le-am văzut la precedentele Zephyrus M15, S15 și G15. Acest aspect este explicat de prezența difuzoarelor frontale care încadrează tastatura, și apreciem că ASUS a inclus totuși tastele PgUp, PgDown, Home și End ca funcții secundare pentru tastele direcționale, o lacună la precedentul G14, tastele pentru controlul redării audio si microfonului, precum și un buton dedicat pentru aplicația Armoury Crate.
După o utilizare destul de îndelungată, mă pot declara mulțumit de prestația tastaturii. Aceasta oferă o cursă bună, activare sesizabila și răspuns plăcut, fiind deci un partener de nădejde pentru cei care tastează mult și repede. Suprafața tastelor este făcută dintr-un material plastic moale și neted, care oferă un conform tactil bun. Nivelul de zgomot este ceva mai mare decât m-aș fi așteptat, dar cu este vorba în final de un mecanism rubber dome, nu este chiar atât de mare pentru a deranja nici măcar într-un mediu mai tăcut.
După cum am comentat deja, versiunea albă a laptopului folosește taste albe cu iluminare albă, iar lizibilitatea lasă de dorit în aproape toate scenariile. Modelul gri oferă taste negre cu iluminare RGB, însă acest moment nu știu dacă această iluminare RGB este exclusivă pentru modelele gri sau dacă acestea vor fi disponibile și doar cu o luminare albă pentru modelul de față.
Sistemul de iluminare este puternic și oferă și un indicator Caps Lock. Implementarea are însă ceva deficiențe, cum ar fi neuniformitatea, un aspect la care nu m-aș fi așteptat în cazul unui laptop de vârf, și vizibilitatea luminii pe sub taste. Sperăm că ASUS va corecta aceste aspecte până în momentul în care ROG Zephyrus G15 2021 va ajunge în magazine.
ASUS a avut ocazional probleme cu touchpad-urile, însă modelul folosit pe acest laptop este unul dintre cele mai bune testate până acum. Acesta are dimensiuni mari, o suprafață acoperită cu sticlă care oferă precizie și în cazul gesturilor complexe, și o ranforsare superioară, care elimină zgomotele neplăcute în cazul apăsărilor mai dure. Butoanele sunt și ele de bună calitate, remarcându-se cursa lină și activarea silențioasă. După cum ziceam, tastatura și touchpad-ul sunt completate de un senzor de amprente ascund pe butonul de Power.
Ecran
ROG Zephyrus G15 2021 este disponibil cu două tipuri de ecrane, un model FullHD cu rată de împrospătare de 240 Hz, care este folosit pe modelele mai ieftine, și un model QHD cu rată de împrospătare de 165 Hz, care este folosit pe configurațiile mai scumpe precum cea de față.
Văzut deja la ASUS ROG Scar 15, panoul fabricat de Chi Mei este capabil să satisfacă utilizatorii obișnuiți, jucătorii și profesioniștii deoarece oferă o acuratețe coloristică superioară care acoperă integral spectrul DCI-P3 și 85% din spectrul AdobeRGB, în timp ce rata de împrospătare de 165 Hz și timpul de răspuns de 10 ms sunt suficient de bune pentru amatorii de jocuri. Cei care vor un timp de răspuns mai mic și un refresh mai mare pot opta pentru panoul FHD 240 Hz, însă vor pierde o parte din acuratețea coloristică deoarece acesta oferă doar o acoperire de 100% a spectrului sRGB.
- Panel HardwareID: Chi Mei CMN152A (N156KME-GNA);
- Coverage: 99.5% sRGB, 86.7% AdobeRGB, 96.5% DCI-P3;
- Measured gamma: 2.02;
- Max brightness in the middle of the screen: 346.45 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 17.08 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1040:1;
- White point: 6900 K;
- Black on max brightness: 0.33 cd/m2;
- PWM: No.
- Response: 10 ms GTG (via NBC).
Nu prea avem ce-i reproșa acestui ecran, tot ce am putea dori în plus fiind un nivel de negru mai profund, ceea ce ar îmbunătăți în același timp și contrastul. Nu am remarcat bleeding în cazul exemplarului nostru, însă unii cumpărători au avut probleme, deci acesta este un aspect care trebuie testat înainte sau imediat după achiziție. Nivelul luminozității este de circa 350 nits, cu circa 10% mai puțin decât în cazul implementării identice de pe Scar 15, însă am primit la schimb o uniformitate superioară pentru culoare și luminozitate, ceea ce ne spune că variațiile de calitate între panouri sunt perfect posibile.
Hardware și performanțe
Unitatea testată de noi este una cu configurație de vârf, ASUS ROG Zephyrus GA503QS oferind un procesor AMD Ryzen 9 5900HS 8C/16T, 32 GB de memorie DDR4 3200 MHz în configurație dual channel, un SSD rapid cu capacitate de 1 TB și interfață grafică duală: NVIDIA RTX 3080 cu 8 GB de memorie și AMD Vega integrat în procesorul AMD. Am avut în paralel si un model GA503QR, care oferă o placă video RTX 3070 si doar 16 GB RAM, dar este identică în toate celelalte privințe. Acesta a fost testat cu software-ul disponibil la începutul lui martie 2021, adică BIOS 404, Armoury Crate 3.3.7.0 și GeForce 461.40.
După cum se vede, ROG Zephyrus G15 2021 este clădit pe cele mai recente platforme AMD Ryzen HS și NVIDIA RTX 3000 disponibile la începutul lui 2021. Procesorul ales de ASUS este Ryzen 9 5900HS, vârful de gamă AMD destinat laptopurilor compacte și puternice, acesta oferind 8 nuclee, 16 fire de execuție, frecvențe de lucru de până la 4,6 GHz și un TDP de 35W.
Placa video aleasă de ASUS este o versiune NVIDIA GeForce RTX 3080/3070 Max-Q cu un TDP de numai 80W, deci din gama inferioară, dar care este supra-tactată în mod implicit cu ROG Boost atunci când este activat profilul Turbo și care este compatibilă Dynamic Boost 2.0 și poate urca până la un TDP de 100W, deturnând deci 20 W de la procesor.
Trebuie, deci, să înțelegem că avem de-a face cu o versiune mai limitată din punct de vedere al puterii decât implementările RTX 3000 văzute pe ROG Strix și ROG Strix Scar, dar acest lucru nu trebuie să surprindă din moment ce laptopul de față este atât mai subțire și mai compact, deci mai greu de răcit, cât și mai accesibil din punct de vedere al prețului.
Laptopul vine din fabrică cu 8 sau 16 GB de memorie lipiți pe placa de bază și un slot DIMM liber, exemplarul de față având 16 GB lipiți și încă 16 GB în locașul liber. Unitatea de stocare SSD este un model M.2 PCIe 4x rapide la Hynix, iar în interior sunt disponibile două locașuri M.2 pentru cei care vor să adauge mai mult spațiu de stocare.
Accesul al componentele interne este facil, necesitând doar înlăturarea șuruburilor care fixează capacul inferior. Atenție însă deoarece șuruburile nu sunt toate la fel și trei dintre ele, amplasate central, sunt ascunde după niște capace de cauciuc. Utilizatorul are astfel acces la memorie, locașurile M.2, sistemul de răcire, baterie si incinte audio.
ASUS a implementat patru profiluri energetice pe ROG Zephyrus G15 2021:
- Silent – ventilatoare tăcute, frecvențe si putere limitate pe CPU și GPU;
- Performance – nivel mediu de zgomot, setări standard pe CPU și GPU, 80-100W TDP pentru GPU;
- Turbo – nivel mai mare de zgomot, TDP mărit pe CPU și GPU, GPU supra-tactat +100 MHz nucleu/+120 MHz memorie.
- Manual – oferă opțiunile pentru ajustarea manuală a puterii pentru CPU și GPU, a frecvențelor GPU și a comportamentului ventilatoarelor în funcție de temperatură.
Profilurile Turbo și Manual sunt disponibile doar atunci când laptopul este alimentat de la priză, Performance este un profil bun la toate, în timp ce Silent este gândit pentru redarea media și sarcinile simplu cotidiene. Spre deosebire de modelele ASUS ROG anterioare, Zephyrus G15 2021 poate funcționa și răcit pasiv, însă ventilatoarele se activează când temperatura pe CPU trece de 60 de grade, ceea ce se întâmplă des chiar și într-un multitasking banal. Profilul Performance permite utilizarea laptopului alimentat de la un încărcător USB-C de 100W fără a consuma și baterie, dar cu o penalizare în sarcinile intensive.
Cam acesta este comportamentul pe care trebuie să-l așteptați în activitățile uzuale.
Am trecut deci la testele pretențioase, începând cu CineBench R15, care a fost folosit preț de mai bine de 15 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele. Acest articol se axează în principal pe configurația cu Ryzen 9 și RTX 3080, dar vom atașa când va fi oportun și rezultatele obținute cu modelul GA503QR cu RTX 3070.
Cu profilul Turbo activat, procesorul Ryzen 9 5900HS s-a stabilizat la un TDP de 65W, frecvențe de 3,9 GHz, temperaturi de 86 – 90 de grade și nivel de zgomot de 48 – 49 dB, scorul obținut fiind de 2000 de puncte. Nu am remarcat degradări de performanță de-a lungul testului.
Cu profilul Performance activat, procesorul a funcționat la 65W pentru un timp, după care a coborât la 45W, temperaturile oscilând între 80 – 85 de grade iar nivelul de zgomot coborând la 37 – 42 dB. Cu profilul Silent activat, procesorul a coborât la un TDP de 25W, temperaturile fiind acum de 70 de grade iar nivelul de zgomot fiind greu sesizabil deoarece a ajuns sub 35 dB. Performanțele în acest mod de lucru sunt bune, scorul CineBench fiind de 1600 de puncte, deci cu 25% sub nivelul maxim.
Cu profilul Performance activat și laptopul alimentat de la baterie, procesorul a funcționat cu un TDP de 35-40W și a atins un nivel excelent de performanță: 1850 de puncte.
Pentru a pune rezultatele obținute cu această implementare Ryzen 9 5900HS într-o perspectivă mai bună, le-am pus într-un grafic comparativ alături de alte soluții AMD și Intel cu 8 nuclee.
- 2-5% sub Ryzen 9 5900HX din ROG Scar 15/17 și Zephyrus DUO;
- puțin mai rapid decât Ryzen 7 5800H din Asus TUF Gaming A15 și ROG Strix G17;
- 20% peste Ryzen 9 4900HS din Zephyrus G14 GA401 2020 și G15 GA502;
- 20% peste versiunea sub-alimentată Core i7-10875H din Asus ROG Zephyrus S15 2020.
Nu am mai comparat cu soluțiile Intel cu doar șase nuclee deoarece Ryzen 9 5900HS le depășește cu 30 de procente sau mai mult.
Am trecut apoi la mai pretențiosul test CineBench R23 și la brutalul Prime95, din nou cu profilul Turbo. În primul test, procesorul s-a stabilizat la un TDP de 65W, în timp ce în al doilea nu a urcat decât până la 55W, cu frecvențe mai reduse și temperaturi de circa 80 de grade.
Am trecut apoi la testul de stabilitate 3DMark Stress Test, unde laptopul a trecut de test la mustață, ceea ce ne arată că performanțele se degradează ușor în timp pe măsură ce căldura se acumulează în interior.
Am apelat apoi la tradiționala suită de teste de performanțe folosind profilul energetic Turbo și rezoluția FullHD. Am ales rezoluția FHD pentru că 3DMark oferă rezultate diferite pentru aceasta, QHD si 4K, și am putut face mai ușor un tabel comparativ. Separat, vom pune și rezultatele obținute la rezoluția nativă QHD.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 22355 (Graphics – 25308, Physics – 24554, Combined – 11127);
- 3DMark 13 – Port Royal: 6307;
- 3DMark 13 – Time Spy: 10051 (Graphics – 10148, CPU – 9537);
- Unigine Superposition – 1080p Extreme: 6609;
- Unigine Superposition – 1080p Medium: 18359;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 45.99 average fps;
- PassMark 10: Rating: 5130 (CPU mark: 24434, 3D Graphics Mark: 14182, Disk Mark: 18213);
- PCMark 10: 7020 (Essentials – 10461, Productivity – 9502, Digital Content Creation – 9445);
- GeekBench 5.33.1 64-bit: Single-Core: 1477, Multi-core: 7939;
- CineBench R15 (best run): CPU 2205 cb, CPU Single Core 239 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 5136 cb, CPU Single Core 572 cb;
- CineBench R23 (best run): CPU 13088 cb, CPU Single Core 1462 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 28.11 s.
Rezultatele sunt excelente deoarece Scar 15, care este clădit în jurul unei combinații Ryzen 9 5900HX + RTX 3080 Laptop 115W, oferă cam același scor în testele single-core, cu doar 2-5% mai mult în testele multi-core și cu doar 5-8% mai mult în testele 3D. Cum Scar 15 este un laptop mai mare, mai puternic și mai scump, performanța lui Zephyrus G15 2021 este foarte bună, remarcându-se totuși că este mai zgomotos decât Scar 15: 48 vs 44 dB.
Comparat cu un laptop Zephyrus S15 din generația 2020 care oferea un procesor Core i7-10875H și placă video RTX 2080 Super 80+, Zephyrus G15 2021 este cu 12-20% mai rapid în testele single-core, cu 10-25% mai rapid în testelele multi-core și 7-10% mai rapid în testele 3D.
Am pus apoi între-un tabel comparativ rezultatele obținute cu cele două modele Zephyrus G15 2021 disponibile la rezoluția nativă QHD. După cum se vede, modelul G503QR cu RTX 3070 a fost cu doar 5 procente mai lent în testele FireStrike și TimeSpy și ceva mai mult în testele de raytracing, în timp ce procesoarele au fost cam la fel (în marja de eroare de 3%), ceea ce nu este deloc rău pentru o configurație cu un preț mult mai accesibil.
QHD resolution benchmarks | GA503QS – Ryzen 9 + RTX 3080 Laptop | GA503QS – Ryzen 9 + RTX 3070 Laptop |
3DMark 13 – Fire Strike | 21377 (Graphics – 23832, Physics – 24609, Combined – 10856) | 20246 (Graphics – 22401, Physics – 23350, Combined – 10541) |
3DMark 13 – Port Royal | 6307 | 5792 |
3DMark 13 – Time Spy | 9941 (Graphics – 10041, CPU – 9410) | 9470 (Graphics – 9643, CPU – 8597) |
CineBench R15 (best run) | CPU 2205 cb, CPU Single Core 239 cb | CPU 2193 cb, CPU Single Core 231 cb |
CineBench R23 (best run) | CPU 13088 cb, CPU Single Core 1462 cb | CPU 12983 cb, CPU Single Core 1437 cb |
Deoarece profilul Turbo este cam zgomotos, am refăcut o parte din teste cu profilul Silent activat pentru cei interesați de puterea de calcul la un nivel de zgomot mult mai mic.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 13957 (Graphics – 13800, Physics – 18898, Combined – 10680);
- 3DMark 13 – Time Spy: 7372 (Graphics – 7162, CPU – 8845);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4684;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 8018;
- GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1452, Multi-core: 7668;
- CineBench R20 (best run): CPU 4011 cb, CPU Single Core 551 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 34.21 s.
Scorurile sunt destul de bune, degradarea performanțelor în testele single-core fiind neglijabilă. În testele multi-core, performanțele au fost însă mai mici cu circa 25 de procente, deoarece procesorul este limitat, iar în cele 3D am remarcat o scădere și mai mare, de circa 40%, pentru că placa video este limitată la o putere de 55-60W.
Am testat apoi laptopul și cu produsele pe care le folosim pentru analiza stațiilor de lucru cu profilul Turbo activat.
- Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 14s (Turbo);
- Blender 2.90 – BMW Car scene- GPU Compute: 40s (CUDA), 17s (Optix);
- Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 8m 19s (Turbo);
- Blender 2.90 – Classroom scene – GPU Compute: 2m 20s (CUDA), 59s (Optix);
- Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: -;
- SPECviewerf 13 – 3DSMax: 191.7 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – Catia: 150.35 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – Creo: 174.32 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – Energy: 23.19 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – Maya: 225.5 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – Medical: 65.38 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – Showcase: 118.85 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – SNX: 20.86 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – SW: 98.18 (Turbo).
Am testat și cu noul SPECviewperf 2020 pentru cei interesați de același mod de lucru profesional.
- SPECviewerf 2020 – 3DSMax: 89.73 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – Catia: 62.81 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – Creo: 84.6 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – Energy: 23.29 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – Maya: 242.26 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – Medical: 30.57 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – SNX: 20.83 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – SW: 169.1 (Turbo).
Rezultatele sunt din nou bune, cam la 10% în urma mai puternicului și mai bine răcitului Scar 15, diferențe mai mari remarcându-se doar în testele care sunt influențate de frecvențele de lucru, de numărul de unități de procesare CUDA sau de memoria video mai mare, adică 3DSMax și Studioworks.
Să trecem însă la comportamentul în jocuri, pentru a cărui testare am recurs la jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan pe care le-am testat cu profilurile Turbo, Performance și Silent, atât la rezoluții FullHD, cât si QHD. Am folosit suplimentar și un monitor extern pentru a vedea penalizarea de performanță indusă de Optimus, iar profilul Silent a avut Whisper Mode activat din opțiunile NVIDIA.
Așa se comportă modelul bazat pe RTX 3080.
AMD Ryzen 9 5900HS + RTX 3080 Laptop 80+W | FHD Turbo | FHD Turbo, external | FHD Performance | FHD Silent (WM On) | QHD Turbo | QHD Turbo, external |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 116 fps (90 fps – 1% low) | 134 fps (80 fps – 1% low) | 108 fps (72 fps – 1% low) | 60 fps (58 fps – 1% low) | 92 fps (70 fps – 1% low) | 108 fps (76 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 59 fps (47 fps – 1% low) | 63 fps (43 fps – 1% low) | 56 fps (45 fps – 1% low) | 37 fps (32 fps – 1% low) | 44 fps (35 fps – 1% low) | 45 fps (32 fps – 1% low) |
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset) | – | – | – | – | 116 fps (62 fps – 1% low) | 116 fps (64 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 109 fps (64 fps – 1% low) | 114 fps (66 fps – 1% low) | 103 fps (82 fps – 1% low) | 60 fps (58 fps – 1% low) | 85 fps (58 fps – 1% low) | 91 fps (47 fps – 1% low) |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 70 fps (46 fps – 1% low) | 65 fps (44 fps – 1% low) | 64 fps (43 fps – 1% low) | 50 fps (32 fps – 1% low) | 56 fps (34 fps – 1% low) | 51 fps (32 fps – 1% low) |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset) | 181 fps (127 fps – 1% low) | – | 169 fps (123 fps – 1% low) | 60 fps (60 fps – 1% low) | 131 fps (98 fps – 1% low) | 135 fps (101 fps – 1% low) |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 92 fps (60 fps – 1% low) | 60 fps (56 fps – 1% low) | 90 fps (60 fps – 1% low) | 60 fps (51 fps – 1% low) | 75 fps (58 fps – 1% low) | 60 fps (54 fps – 1% low) |
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA) | 108 fps (58 fps – 1% low) | 132 fps (62 fps – 1% low) | 109 fps (60 fps – 1% low) | 60 fps (57 fps – 1% low) | 89 fps (52 fps – 1% low) | 102 fps (49 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 97 fps (58 fps – 1% low) | 109 fps (61 fps – 1% low) | 92 fps (59 fps – 1% low) | 59 fps (48 fps – 1% low) | 78 fps (60 fps – 1% low) | 81 fps (56 fps – 1% low) |
Strange Brigade (Vulkan, Ultra Preset) | 172 fps (131 fps – 1% low) | 184 fps (138 fps – 1% low) | 161 fps (125 fps – 1% low) | 102 fps (78 fps – 1% low) | 130 fps (98 fps – 1% low) | 135 fps (108 fps – 1% low) |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 111 fps (85 fps – 1% low) | 118 fps (82 fps – 1% low) | 106 fps (78 fps – 1% low) | 60 fps (58 fps – 1% low) | 82 fps (66 fps – 1% low) | 93 fps (74 fps – 1% low) |
Cum testele de mai sus sunt doar de rasterizare, am făcut și o serie de teste care folosesc raytrancing.
Ryzen 9 5900HS + RTX 3080 Laptop 80+W | FHD Turbo | FHD Turbo, external | FHD Performance | FHD Silent | QHD Turbo | QHD Turbo, external |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 81 fps (61 fps – 1% low) | 94 fps (54 fps – 1% low) | 81 fps (62 fps – 1% low) | 40 fps (39 fps – 1% low) | 59 fps (42 fps – 1% low) | 67 fps (51 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Auto) | 54 fps (43 fps – 1% low) | 59 fps (42 fps – 1% low) | 51 fps (40 fps – 1% low) | 29 fps (23 fps – 1% low) | 44 fps (37 fps – 1% low) | 47 fps (38 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 73 fps (28 fps – 1% low) | 74 fps (28 fps – 1% low) | 69 fps (26 fps – 1% low) | – | 49 fps (24 fps – 1% low) | 50 fps (24 fps – 1% low) |
Cam multe cifre, de aceea am considerat necesar să facem un tabel centralizator cu frecvențele și temperaturile în Farcry 5, Red Dead Redemption 2, Cyberpunk 2077 și Witcher 3 cu diferite profiluri energetice activate.
La fel ca în cazul altor laptopuri Ryzen 5000 testate până acum, se remarcă două categorii de jocuri: cele care suportă Dynamic Boost și pot deturna putere de pe CPU pe GPU atunci când situația o cere, aici intrând Cyberpunk, Red Dead si Witcher, și cele care nu suportă Dynamic Boost, adică Far Cry 5 și Battlefield V. Acest aspect este important în special pentru laptopul de față deoarece sistemul de răcire ține sub control placa video, dar are probleme cu procesorul la niveluri ridicate de putere.
În consecință, temperaturile pe procesor sunt de 82 – 90 în grade în jocurile care suportă Dynamic Boost, vârfurile urcând ocazional la 95 de grade, în timp ce placa video are cam 78 – 81 de grade. În jocurile fără Dynamic Boost precum Far Cry 5, temperaturile medii pe CPU au urcat la un foarte ridicat 96,9 grade, în timp ce placa video a atins 79 de grade, deci este clar că vina trebuie aruncată pe procesor.
Acesta este comportamentul la rezoluție FHD.
Iar acestea sunt rezultatele obținute la rezoluție QHD.
Am încercat să ridicăm laptopul de pe masă pentru a ameliora situația acestor temperaturi vădit prea ridicate, însă acestea au scăzut doar cu 1 – 3 grade, atât pe CPU, cât și pe GPU, ceea ce s-a dovedit insuficient pentru Far Cry 5 deoarece am ajuns tot la un ridicat nivel de 95 de grade pe procesor.
Mai jos se pot vedea rezultatele obținute la rezoluție QHD, respectiv FHD, cu laptopul ridicat de pe masă.
Cum toate aceste teste au fost făcute cu profilul Turbo, nu trebuie să uitați de un alt factor, zgomotul. Nivelul sonor atins a fost de 48 – 50 dB, ceea ce înseamnă că veti avea nevoie de căști pentru a-l atenua.
Trecând la profilul Performance, beneficiem de un regim sonor de numai 44 dB, temperaturi rezonabile și pierderi de 5 – 8 procente pentru numărul de cadre pe secundă deoarece nici placa video nu mai este supra-tactată, dar Dynamic Boost este în continuare funcțional în jocurile compatibile.
Profilul Silent permite atacarea jocurilor la un nivel de zgomot scăzut, în special dacă activați Whisper Mode si limitarea inerentă la 60 de cadre pe secundă. Nu toate jocurile pot atinge 60 de cadre pe secundă cu nivelul maxim de detalii deoarece placa video este limitată la circa 1 GHz și TDP de 45 – 55W, însă puteți ajusta nivelul de detalii pentru un nivel sonor de 35 – 36 dB cu salturi ocazionale la 40 dB.
Pentru mai multe detalii si optimizări, puteți citi mai mult în articolul publicat pe Ultrabookreview.com.
În final, dacă vă hotărâți pentru configurația mai accesibilă bazată pe RTX 3070, cam acestea sunt rezultatele la care ar trebui să vă așteptați. Diferența la care mă aștept este de circa 10 procente la rezoluție FullHD și poate puțin mai mult la rezoluție QHD, cu excepția jocurilor cu raytracing, unde RTX 3080 va avea un avantaj ceva mai mare.
3080 – QHD Turbo | 3070 – QHD Turbo | 3080 – FHD Turbo | 3070 – FHD Turbo | |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 92 fps (70 fps – 1% low) | 85 fps | 116 fps (90 fps – 1% low) | 98 fps |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 59 fps (42 fps – 1% low) | 45 fps | 81 fps (61 fps – 1% low) | 63 fps |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 44 fps (35 fps – 1% low) | 44 fps | 59 fps (47 fps – 1% low) | 67 fps |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX, DLSS Auto) | 44 fps (37 fps – 1% low) | 38 fps | 54 fps (43 fps – 1% low) | 48 fps |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4) | 82 fps (66 fps – 1% low) | 79 fps | 111 fps (85 fps – 1% low) | 112 fps |
Răcire, conectivitate și audio
ASUS a reproiectat sistemul de răcire din ROG Zephyrus G15 și s-a asigurat că fantele de admisie de pe capacul inferior nu mai sunt obstrucționate, Etajul de alimentare are și el o calitate mai bună, iar transferul termic al procesorului este asigurat acum de un strat de metal lichid, banala pastă termoconductoare fiind folosită acum doar pentru placa video.
Noul sistem de răcire deservește așa cum trebuie placa video, însă tot nu asigură o răcire temeinică pentru procesor deoarece acesta atinge temperaturi mari în jocuri și aplicații gurmande, după cum am văzut în secțiunea anterioară. Ventilatoarele sunt și ele cam zgomotoase, depășind 48 dB în modul Turbo, 44 dB în modul Performance și coborând sub 40 dB doar în modul Silent, cu o penalizare vizibilă de performanță însă.
Personal nu aș fi deranjat de un regim Turbo mai agresiv, în condițiile în care se poate coborî oricând la profilul Performance cu o pierdere minoră de performanțe. După cum se vede, Ryzen 9 rămâne un procesor greu de ținut în frâu chiar și cu cel mai agresiv mod de răcire, iar cei care preferă temperaturi mai mici, recomandate pentru fiabilitatea pe termen lung, ar putea lua în calcul oprirea CPU Boost.
ROG Zephyrus G15 este tăcut în utilizarea cotidiană, nivelul de zgomot cu profilul Silent activat fiind de 30 – 33 dB. Ventilatoarele se pot opri acum atât timp cât temperatura pe CPU este sub 60 de grade, însă acest lucru se întâmplă doar în cursul redării media sau utilizării de aplicații nepretențioase deoarece orice activitate care implică multitasking crește temperaturile peste acest nivel și pornește și ventilatoarele.
Temperaturile externe sunt și ele ridicate atât în regim uzual, cât și în jocuri. În primul scenariu, temperaturile ating 35-40 de grade în zona tastaturii, butoanele multimedia fiind cel mai cald punct, și 40 – 45 pe capacul inferior. Aceasta nu este o problemă, temperaturile și zgomotul fiind în limite rezonabile, dar orice activitate mai pretențioasă va mări rapid temperaturile și nivelul de zgomot.
În jocuri, zona din jurul ventilatoarelor va fi destul de rece deoarece laptopul trage ar atât prin zona inferioară cât și superioară, tastele WASD având o temperatură de 40 – 45 de grade. Zona centrală, acolo unde sunt amplasate placa video și procesorul, atinge însă temperaturi de circa 60 de grade în interior si circa 65 de grade pe capacul inferior, un nivel termic neplăcut de ridicat chiar și la o temperatură ambientală de numai 24 de grade.
După cum am specificat deja, aerul fierbinte degajat de sistemul de răcire lovește rama inferioară a ecranului, aceasta fiind practic cea mai fierbinte zonă a carcasei. ASUS afirmă că acest lucru nu afectează ecranul, însă aș fi preferat un design care să împingă acest aer fierbinte prin spate, așa cum este cazul altor laptopuri ROG, deoarece zona inferioară a ecranului ajunge și la 50 – 55 de grade iar cristalele lichide nu se împacă prea grozav cu temperaturile mari.
*Gaming – Silent – Far Cry 5, 30 minute, Silent profile + Whisper Mode, ventilator 35-36 dB
*Gaming – Performance – Far Cry 5, 30 minute, ventilatoare 44+ dB
*Gaming – Performance, CPU Boost oprit – Far Cry 5, 30 minute, ventilatoare 44+ dB
*Gaming – Turbo, pe birou – Far Cry 5, 30 minute, ventilatoare 48+ dB
Conectivitatea este asigurată de un modul wireless Intel AX200, care oferă Wi-Fi 6 și Bluetooth 5, și o placă de rețea Gigabit Ethernet. Am folosit doar modulul wireless și nu am remarcat probleme cu stabilitatea sau puterea semnalului indiferent de distanța față de router.
Sistemul audio oferă șase incinte, patru pentru frecvențe medii și înalte amplasate lângă tastatură și două pentru frecvențe joase amplasate pe capacul inferior. Rezultatul este un sunet puternic cu fidelitate bună, remarcându-se și un nivel acceptabil pentru frecvențele joase, implementarea fiind deci una dintre cele mai bune disponibile pe un laptop în acest moment.
După cum am zis deja, laptopul nu oferă un cameră Web, iar camera Web externă pe care ASUS o oferă uneori cu modelele ROG de vârf nu este inclusă în pachet.
Baterie și autonomie
La fel ca toate celelalte modele ROG lansate în 2021, și ROG Zephyrus G15 aici de față oferă o baterie cu capacitate de 90Wh, un salt de la cei 76 Wh oferiți de generațiile anterioare.
- 7-9h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 9h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 10h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 5-7h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 1h – jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit, no fps limit.
Autonomiile sunt deci foarte bune, în special pentru un laptop cu ecran QHD. Laptopul comută ecranul în modul 60 Hz atunci când este alimentar de la baterie sau atunci când este folosită placa video integrată din procesorul AMD, iar aplicația Armoury Crate oferă chiar opțiunea dezactivării complete a plăcii video NVIDIA pentru a bloca orice activare accidentală consumatoare de baterie atunci când sunteți departe de priză. La autonomiile bune a contribuit și procesorul AMD, care se dovedește a fi foarte economic atunci când încărcarea nu este mare.
Laptopul este însoțit de un încărcător cu o putere de 200W, acesta fiind mai ușor si mai compact decât cele folosite de gama ROG până acum. O încărcare completă durează circa 2 ore, încărcarea rapidă fiind activată pentru prima jumătate de oră, iar încărcarea USB-C este și ea suportată pentru încărcătoare de până la 100W. ASUS a zis că propriul lor încărcător ROG USB-C va fi disponibil în magazine în cursul acestui an, dar, după cum se vede mai jos, diferența de dimensiune între încărcătorul din pachet și cel USB-C nu este chiar așa mare.
Preț și disponibilitate
ROG Zephyrus G15 GA503 nu este încă disponibil în ofertele locale, însă acesta va ajunge în viitorul apropiat deoarece este oferit în alte țări din zona noastră.
Modelul 503QS testat de noi, care oferă o configurație cu Ryzen 9, RTX 3080, ecran QHD 165 Hz, 32 GB RAM și SSD cu capacitate de 1 TB are un preț de circa 13.000 de lei. Versiunile 503QR și 503QM, care oferă plăci video RTX 3070, respectiv RTX 3060, sunt mai atrăgătoare deoarece vor fi disponibile pentru prețuri aproximative de 9800 lei, respectiv 8000 lei.
Pentru mai multe detalii despre stocuri, configurații, prețuri și disponibilitate puteți intra aici sau aici.
Concluzii
La o primă trecere în revistă, seria Zephyrus G15 din acest an impresionează prin specificațiile hardware de top pentru un laptop cu format compact, tastatură și touchpad de calitate superioară, sistem audio puternic cu fidelitate bună, baterie mare și autonomie pe măsură, conectivitate bogată și cel mai bun ecran pentru uz general disponibil la acest moment.
Când intrăm însă în detalii vom observa și neajunsurile inerente unui astfel de hardware într-o carcasă compactă: temperaturile ridicate la interior și la nivelul caracasei, zgomotul ventilatoarelor pe profilul de putere Turbo, și faptul că performanțele în taskuri complexe nu se ridică la nivelul implementărilor din produse full-size, precum seria ROG Scar a celor de la Asus.
Desigur, toate aceste detalii nu ar trebui să reprezinte o surpriză, și sunt aspecte pe care trebuie să le înțelegeți și acceptați dacă doriți un astfel de produs, un laptop de 15-inch performant, dar mai subțire și mai ușor decât majoritatea opțiunilor din piață.
Personal, nu sutn convins că formatul meritp sacrificiile și recomand să vă orientați spre seriile Strix G15 sau Strix SCAR, ceva mai masive, dar cu performanțe mai bune în special în gaming și taskuri ce implică cipul grafic.
Totuși, dacă doriți un produs mai portabil, mi-aș îndrepta atenția fie spre configurațiile cu RTX 3070/3060 ale seriei Zephyrus G15 2021, dar și către update-urile seriilor Zephyrus M15 și S15 ce vor apărea în lunile următoare, cu hardware Intel din generația a 11-a și unele aspecte de construcție și ergonomie realizate diferit, mai bine.
Mai multe despre Zephyrus G15 puteți citi și în articolul nostru detaliat de pe Ultrabookreview.com
Voir ce părere aveți?
Pro:
- design compact și atrăgător, disponibil în alb sau gri
- ecran IPS QHD 165 Hz excelent
- tastatură si touchpad bune
- hardware puternic si performanțe ridicate pentru clasa lui
- baterie mare și autonomii ridicate
- sistem audio excelent
- preț bun pentru configurațiile 3060 și 3070
Contra:
- ranforsare insuficientă a carcasei și LED-uri amplasate prost
- iluminarea albă a tastelor reduce lizibilitatea
- RAM parțial lipit, 32 GB doar pentru varianta RTX 3080
- temperaturi mari pe CPU în sarcină
- carcasă cu temperaturi mari și răcire zgomotoasă
- lipsă cameră Web
Costi
8 aprilie 2021 la 18:48
Imi place maxim, pe alb este bestial il tot astept sa vina si pe piata noastra, design minunat compact si bine configurat. Display-ul luminos 100% sRGB ma atrage deasemenea.