Asus ROG Zephyrus M16 GU603 review și teste amănunțite
Seria ROG Zephyrus M16 este modelul de top al celor de la Asus în categoria ultraportabilelor cu performanțe excelente în task-uri solicitante, iar pe parcursul ultimelor săptămâni am testat amănunțit acest M16, pentru a aduna impresiile și feedback-ul în acest review.
În linii mari, Zephyrus-ul M16 este alternativa construită pe hardware Intel a popularei serii Zephyrus G15 GA503 2021, aspect ce vine cu o serie de beneficii, precum performanțe bune în anumite task-uri ce beneficiază de hardware-ul Intel sau în jocuri, dar și neajunsuri, precum eficiența ceva mai redusă pe baterie.
Principalul atuu al modelului M16 în fața seriei G15, și de altfel a multor altor laptop-uri din segment, îl prezintă însă ecranul 16:10 cu rezoluție QHD+ și 100% acoperire a spectrului de culoare DCI-P3, fapt ce îl face o excelentă opțiune pentru utilizarea de zi cu zi, jocuri, și mai ales task-uri profesionale. Acestuia se adaugă formatul compact și portabil al notebookului, bateria de mare capacitate, tastatura excelentă, și o configurație hardware echilibrată, adecvată cam oricărui task pe care v-ați dori să îl rulați pe un astfel de produs.
În articolul de mai jos discutăm pe larg despre toate aspectele de luat în seamă ale seriei Asus ROG Zephyrus M16, cu bune și cu rele.
Specificații Asus ROG Zephyrus M16 GU603
Ecran | 16″, 16:10, mat, non-tactil, 2560 x 1600 px, IPS, 165 Hz, 3ms, 100% DCI-P3, AdaptiveSync |
Procesor | Intel Tiger Lake, Core i9-11900H (8C/16T) |
Video | Intel + Nvidia GeForce RTX 3070 Laptop 8GB (80W-100W, Dyn Boost) |
Memorie | 32 GB DDR4 3200 (16 GB lipiți, 1x DIMM, max 48 GB) |
Stocare | 1 TB NVMe SSD (2x M.2 PCI x4 slots) |
Conectivitate | WiFi 6 (Intel AX200) 2×2 with Bluetooth 5.0, Gigabit LAN (Realtek RTL8168/8111) |
Porturi | 2x USB-A 3.2 gen2, 2x USB-C with Thunderbolt 4, HDMI 2.0b, microSD card reader, LAN, headphone&mic, Lock |
Baterie | 90Wh, încărcător 240 W, încărcare USB-C 100W |
Dimensiuni | 355 mm x 243 mm x 19,9 mm |
Greutate | 2,03 kg, încărcător 0,71 kg |
Altele | tastatură iluminare RGB, sistem audio șase difuzoare, webcam HD, senzor amprentă |
Construcție și design
ASUS ROG Zephyrus M16 este construit pe același șasiu pe care l-am văzut deja la ROG Zephyrus G15, remarcându-se doar câteva diferențe de design și conectivitate. Astfel, Zephyrus M16 oferă o carcasă disponibilă pe negru, compatibilitate Thunderbolt 4, un ecran 16:10 cu o ramă inferioară mai subțire, și piciorușe de sprijin mai mari, care-i conferă o poziționare mai bună în cursul utilizării și o ventilație superioară.
Modelul testat de noi este cel negru, acesta având, după cum se și observă, un aspect simplu si profesionist. Deoarece ASUS a ales un material moale și ușor cauciucat, laptopul captează ușor amprentele atât în exterior cât și în interior, iar cei care țin la aspect vor trebui să-l curețe destul de des.
Acest tip de material este o premieră pentru ASUS, de aceea nici nu putem comenta prea mult despre modul în care se va comporta în timp. Suprafețele par destul de dure și rezistente la uzură, însă alți producători au avut probleme în trecut cu altfel de materiale, în special în zona porturilor, deci rămâne de văzut în timp cât de bine se va comporta acest material cu adevărat.
M16 are aceleași dimensiuni cu G15, de fapt cele două modele partajând cele mai multe aspecte, cum ar fi șasiul și capacul, tastatura și touchpad-ul, conectorii și aranjarea internă a componentelor.
Cele două laptopuri sunt similare și din punct de vedere estetic, remarcându-se același model cu reflexii prismatice de pe capac, elementele de identitate vizuală discrete, arm-rest-ul mare, tastatura centrată, touchpad-ul mare din sticlă și grilajele difuzoarelor. M16 oferă deci tot șase difuzoare, patru dintre ele ascunse în spatele grilajelor care încadrează tastatura, în timp ce celelalte două sunt amplasate pe capacul inferior.
Conectivitatea este și ea similară, porturile fiind amplasate aproape în totalitate pe rama laterală stângă, remarcându-se aceeași înghesuire a lor către partea din față a acestei zone, în timp ce marginea din dreapta adăpostește doar un card reader și un port USB-A.
Noutatea este compatibilitatea Thunderbolt 4, însă porturile USB-C din stânga sunt foarte aproape de muchia frontală și cablurile înfipte în ele vor cam deranja. Conectorul HDMI este în continuare de tip 2.0b, nu 2.1 cum ne-am fi dorit, deoarece este oferit de către aceeași interfață grafică Intel din procesor.
Ecranul cu raport de aspect 16:10 este unul dintre detaliile care-i permit lui ROG Zephyrus M16 să se facă remarcat în marea de laptopuri. Mai înalt decât un ecran uzual 16:0, acesta oferă un spațiu de lucru mai mare și mai bun pentru productivitate. În plus, ASUS a reușit de data această să implementeze și o cameră Web pe rama superioară a ecranului.
În mod normal, ar trebui să fiu entuziasmat de rama îngustă a acestui ecran 16:10 și de raportul bun dintre suprafața utilă și cea totală, însă avem de-a face cu două probleme. Mai întâi, ASUS a păstrat LED-urile de semnalizare amplasate pe șasiu imediat sub ecran, iar cum acesta are acum o ramă inferioară mai subțire, strălucirea acestora se va vedea în reflexiile panoului și va fi enervantă în special pe întuneric.
A doua problemă este cauzată de deja cunoscutul sistem ASUS Ergolift, care folosește marginea inferioară a capacului ca picior de sprijin atunci când laptopul este deschis și care poate oferi astfel o poziție mai bună în cursul utilizării. Ca de obicei în cazul acestei implementări, sistemul de răcire evacuează aerul cald în zona balamalei, încălzind astfel partea inferioară a ecranului, iar cum marginea protectoare de jos este acum mai mică, ASUS a implementat o serie de fante care să redirecționeze acest aer către laterale. Trucul nu funcționează însă foarte bine, iar ecranul atinge temperaturi foarte mari atunci când laptopul este în sarcină, fiabilitatea pe termen lung a acestuia fiind deci discutabilă.
Privind în ansamblu, ROG Zephyrus M16 este un laptop competitiv pentru segmentul ultrabook-urilor performante din gama intermediară, însă nu sunt entuziasmat de designul Ergolift pe acest gen de laptop, în special când ASUS a avut nu demult două modele din aceeași gamă (M15 si S15 2020) care evacuează corespunzător aerul cald fără a afecta ecranul pentru că au avut un design clasic.
ROG Zephyrus M16 are probleme și cu rigiditatea carcasei, capacul inferior torsionându-se și emițând zgomote neplăcute atunci când laptopul este apucat de margini sau chiar la apăsări ușoare pe arm-rest, ceea ce nu este în regulă pentru gama din care face parte. Sper ca producătorul să încerce pe viitor fie să revină la un design mai tradițional și mai fiabil, fie să adopte mai pe larg designul văzut de curând la ROG Zephyrus S17, cea mai bună implementare puternică și ușoară reușită de ASUS până acum.
Tastatură și touchpad
Zephyrus M16 preia tastatura și touchpad-ul de la Zephyrus G15 și o îmbunătățește pe prima deoarece folosește un material mai moale și ușor cauciucat pentru suprafețele de contact ale butoanelor. Pentru cei pretențioși, cele două componente sunt dintre cele mai bune disponibile în acest moment pe un laptop Windows.
Aranjarea tastaturii este una simplă, nefiind oferind un bloc numeric sau măcar taste funcționale suplimentare în partea dreaptă, precum în cazul Zephyrus M15. ASUS a ales să folosească spațiul din lateralele tastaturii pentru incintele audio, oferind doar patru taste funcționale în partea din stânga-sus a tastaturii și taste Home/End/PgUp/PgDn implementate ca funcții suplimentare pe săgețile direcționale.
Tastatura este una dintre cele mai plăcut de utilizat, mecanismul rubber-dome fiind rapid și tăcut, iar răspunsul fiind ceva mai ferm și mai sigur decât implementarea văzută recent pe G15. Tastatura oferă un sistem de iluminare RBG cu o singură zonă și un nivel de strălucire cam redus, însă măcar lumina este uniformă și nu se strecoară prea deranjant pe sub taste, per ansamblu având de-a face cu o îmbunătățire a componentei similare văzută pe 2021 Zephyrus G15.
Touchpad-ul este identic cu cel de pe G15, o veste bună pentru că avem de-a face cu o prestație impecabilă. Suprafața amplă din sticlă are fricțiune redusă și se comportă foarte bine cu gesturile complexe sau rapide, butoanele sunt tăcute și ferme, iar ranforsarea este foarte bună. În completare, laptopul mai oferă un senzor pentru amprente ascuns în butonul Power, dar nu și o cameră Web pentru Windows Hello.
Ecran
Mi-au plăcut ecranele QHD alese de ASUS pentru laptopurile Zephyrus G15 șî ROG Scar 15, iar cel de față este la fel, dar mai mare. Ecranul de 16” are o rezoluție de 2560 x 1600 pixeli, o luminozitate de peste 400 nits, contrast mai mare de 1000:1 și o acuratețe coloristică care acoperă integral spectrul DCI-P3.
În plus, panoul are un timp de răspuns mic și o rată de împrospătare de 165 Hz, acesta fiind deci foarte bun nu doar pentru jocuri, ci și pentru orice altă activitate dorită.
- Panel HardwareID: AU Optronics AUOC199 (B160QAN02.Q);
- Coverage: 99.8% sRGB, 85.4% AdobeRGB, 98.8% DCI-P3;
- Measured gamma: 2.17;
- Max brightness in the middle of the screen: 437.64 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 23.39 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1025:1;
- White point: 6600 K;
- Black on max brightness: 0.42 cd/m2;
- PWM: No.
- Response: TBD.
Ecranul vine calibrat din fabrică și este certificat Pantone, ajustările ulterioare neavând prea mult de îmbunătățit. Uniformitatea luminozității este bună iar bleeding-ul este neglijabil. Am remarcat însă o neuniformitate coloristică în colțul din dreapta-sus, iar cum aceste probleme sunt de obicei variații de calitate ale procesorului de producție, este recomandat să verificați această problemă înainte sau imediat după achiziție.
Laptopul va fi disponibil și cu un ecran FullHD, însă nu prea știm nimic despre acesta și sperăm că ASUS va alege un panou bun, nu un model inferior cu culori spălăcite ca în cazul altor serii de laptopuri.
Hardware și performanțe
Exemplarul testat de noi este un model de vârf pentru gama ASUS ROG Zephyrus M16 GU603, modelul GU603HR oferind un procesor Intel Core i9-11900H 8C/16T, 32 GB de memorie DDR4-3200 dual channel, o unitate de stocare SSD rapidă de 1 TB și interfață grafică duală cu Nvidia RTX 3070 cu 8 GB vRAM și interfața Iris Xe din procesorul Intel.
Laptopul testat este unul timpuriu, dar care ar trebui să se comporte cam la fel ca cele care vor ajunge în comerț, unele aspecte putându-se schimba ușor pe măsură ce sosesc actualizări software. Laptopul a fost testat cu software-ul disponibil în iunie 2021, adică BIOS 305, Armoury Crate 4.1.6.0 și GeForce 466.63.
ROG Zephyrus M16 este construit pe fundația oferită de cele mai recente platforme hardware Intel Core H și NVIDIA RTX 3000. Procesorul este Core i9-11900H, unul dintre modelele de vârf Tiger Lake H din cadrul cele de-a 11-a generații Intel Core, acesta oferind 8 nuclee, 16 fire de execuție, frecvențe maxime de 4,9 GHz și un TDP de 45W. Aplicația Armoury Crate oferă mai multe profiluri energetice care îi permit utilizatorului să jongleze cu puterea, temperaturile și nivelul de zgomot, și, după cum vom vedea, procesorul este capabil să atingă frecvențe ridicate cam în toate scenariile. Această generație Intel Core mai aduce Thunderbolt 4, PCIe gen 4, performanțe mai bune per ciclu de tact și altele.
Interfețele grafice NVIDIA oferite sunt implementările Max-Q ale cunoscutelor RTX 3060 sau 3070, deci cu un TDP de 80W, dar supra-tactate din fabrică cu ROG Boost (aferent profilului Turbo) și o implementare Dynamic Boost 2.0 care le permite să ajungă la 100W. Pe viitor, ASUS a anunțat că va oferi și opțiunea RTX 3050Ti, însă nu avem o dată clară pentru lansarea acesteia.
Trebuie să subliniem, în caz că nu este evident deja, că avem de-a face cu implementări mai limitate ale plăcilor video NVIDIA RTX 3000, nu cu exemplare puternice precum cele din ROG Strix sau Strix Scar, deoarece și laptopul este unul mai subțire și mai compact.
Laptopul vine echipat cu 8GB sau 16GB de memorie RAM lipită de placa de bază și încă un locaș pentru un modul adițional, modelul testat de noi fiind echipat cu un total de 32 GB. Unitatea SSD este un model rapid de la Samsung, laptopul oferind încă un locaș M.2, iar răcirea unității de stocare este bună, neremarcând deprecieri ale ratelor de transfer din cauza supraîncălzirii.
Accesul la componentele interne este facil și necesită doar înlăturarea capacului inferior, singura problemă fiind șuruburile care au dimensiuni diferite și, în cazul a celor trei din centru, sunt și ascunse după piciorușele cauciucate. Utilizatorul va avea acum acces la memoria RAM, stocare, baterie, sistem de răcire și sistem audio.
Laptopul oferă patru profiluri de putere:
- Silent – nivel de zgomot redus, performanțe CPU si GPU limitate
- Performance – nivel de zgomot și performanțe echilibrate, frecvențe standard pentru CPU și GPU, putere GPU 80-100W;
- Turbo – profil performant cu mai multă putere alocată pe CPU și GPU, ventilatoare cu regim ridicat, placă video supra-tactată cu +100 MHz pe nucleu și +120 MHz pe memorie;
- Manual – profil avansat care permite ajustarea puterii CPU și GPU, ajustarea frecvențelor GPU și crearea unui regim particularizat pentru ventilatoare.
Cam la asta ar trebui să vă așteptați într-un regim uzual de lucru.
Am trecut apoi la testele de performanță, începând cu CineBench R15, care a fost folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde de pauză între ele. Cu profilul Turbo activat, procesorul i9-11900H s-a stabilizat la un TDP de 70W, frecvențe de 3,8 GHz și temperaturi puțin peste 80 de grade, scorul obținut fiind bun: circa 2000 de puncte.
Performanțele sunt bune, însă nivelul de zgomot este ridicat: 50 – 51 dB. Laptopul permite sub-alimentarea procesorului, coborârea tensiunii cu 80 mV permițând atingerea unor frecvențe mai mari și un spor de performanță de circa 5 procente, scorul CineBench urcând la 2100.
Comutând la profilul Performance, am observat fluctuații mai mare ale frecvențelor și performanțelor. Procesorul a urcat din nou la un TDP de 70W în timp ce nivelul de zgomot de 46 este mai plăcut, însă temperaturile ating ocazional 90 de grade, ocazie cu care apar și limitări în alimentare pentru a păstra un nivel termic sigur.
Cu profilul Silent activat, nivel sonor este practic insesizabil deoarece scade sub 35 dB. Procesorul atinge un nivel de putere de 28 – 30 W iar temperaturile trec de 65 de grade. Scorul obținut astfel este de 1300 de puncte, circa 66% din ce poate oferi sistemul cu profilul Turbo.
Pe baterie și cu profilul Performance activat, laptopul alocă un maximum de 45W pentru procesor iar ventilatoarele ating un nivel sonor de 41 dB, însă performanțele sunt puțin mai mici decât cele obținute cu profilul Silent.
Pentru a oferi o imagine de ansamblu mai bună, am pus laptopul la olaltă cu alte sisteme similare moderne. i9-11900H depășește vizibil precedentele produse Intel Core i7 sau i9 cu 8 nuclee, dovedindu-se totodată competitiv în lupta cu ofertele AMD Ryzen 9 5900 HS/HX. i9-11900H le depășește pe acestea din urmă în primele cicluri de test, dar apoi coboară la circa 2-4 procente în urma lor pe durate îndelungate de lucru.
Zephyrus M16 este și mai zgomotos decât alte laptopuri similare, însă temperaturile sale interne ajung la cel mult 85 de grade, cu zece grade mai puțin decât în cazul Ryzen 9 din Zephyrus G15 sau G14.
Am trecut apoi la mai pretențioasele CineBench R23 și Prime95, rezultatele putând fi văzute mai jos.
Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.
Acest aspect arată că Zephyrus M16 a fost bine proiectat. Doar nivelul de zgomot de 50dB este cam mare, însă ținând cont că primim la schimb un laptop cu temperaturi interne bune și o prestație consistentă în timp, nu ne putem plânge.
Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute cu profilul Turbo activat la rezoluție FullHD.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 21949 (Graphics – 25067, Physics – 25916, Combined – 10150);
- 3DMark 13 – Port Royal: 5853;
- 3DMark 13 – Time Spy: 9740 (Graphics – 9626, CPU – 10447);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 6320;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 18722;
- Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 50.21 average fps;
- PassMark 10: Rating: 4290 (CPU mark: 24894, 3D Graphics Mark: 16008, Disk Mark: 44334);
- PCMark 10: 7245 (Essentials – 10868, Productivity – 9167, Digital Content Creation – 10360);
- GeekBench 5.33.1 64-bit: Single-Core: 1622, Multi-core: 9459;
- CineBench R15 (best run): CPU 2240 cb, CPU Single Core 238 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 5333 cb, CPU Single Core 592 cb;
- CineBench R23 (best run): CPU 13865 cb, CPU Single Core 1582 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 27.38 s.
Rezultatele sunt excelente și competitive, un rival precum Zephyrus G15 (Ryzen 9 5900HS + RTX 3080 80+W) obținând rezultatele mai bune în testele GPU, în special RTX, dar la egalitate sau chiar ceva mai jos în testele CPU.
Am rulat o parte din testele de mai sus și la rezoluție QHD pentru cei interesați.
QHD resolution benchmarks | M16 GU603HR – Ryzen 9 + RTX 3070 Laptop | G15 GA503QS – Ryzen 9 + RTX 3080 Laptop | G15 GA503QS – Ryzen 9 + RTX 3070 Laptop |
3DMark 13 – Fire Strike | 21699 (Graphics – 24795, Physics – 25041, Combined – 10157) | 21377 (Graphics – 23832, Physics – 24609, Combined – 10856) | 20246 (Graphics – 22401, Physics – 23350, Combined – 10541) |
3DMark 13 – Port Royal | 5841 | 6307 | 5792 |
3DMark 13 – Time Spy | 9682 (Graphics – 9611, CPU – 10111) | 9941 (Graphics – 10041, CPU – 9410) | 9470 (Graphics – 9643, CPU – 8597) |
CineBench R15 (best run) | CPU 2240 cb, CPU Single Core 238 cb | CPU 2205 cb, CPU Single Core 239 cb | CPU 2193 cb, CPU Single Core 231 cb |
CineBench R23 (best run) | CPU 13865 cb, CPU Single Core 1582 cb | CPU 13088 cb, CPU Single Core 1462 cb | CPU 12983 cb, CPU Single Core 1437 cb |
Din nou, laptopul se dovedește competitiv comparat cu un rival full-size precum ROG Strix Scar 15 (Ryzen 9 5900HX + RTX 3080 115W+), obținând scoruri CPU mai bune, este drept, în condițiile în care Scar 15 este mai tăcut.
Am refăcut apoi testele cu procesorul sub-alimentat cu cei 80mV menționați anterior.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 21817 (Graphics – 25203, Physics – 24416, Combined – 10067);
- 3DMark 13 – Port Royal: 59083;
- 3DMark 13 – Time Spy: 9800 (Graphics – 9655, CPU – 10717);
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 6317;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 18732;
- PCMark 10: 7053 (Essentials – 10716, Productivity – 8687, Digital Content Creation – 10228);
- GeekBench 5.33.1 64-bit: Single-Core: 1607, Multi-core: 9554;
- CineBench R15 (best run): CPU 2257 cb, CPU Single Core 236 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 5563 cb, CPU Single Core 606 cb;
- CineBench R23 (best run): CPU 14475 cb, CPU Single Core 1570 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 28.11 s.
Putem vedea îmbunătățiri ale performanțelor CPU, în timp ce cele GPU sunt cam la fel. Pentru o stabilitate mai bună, recomandăm însă sub-alimentarea procesorului cu 50 mV, nu 80mV cum am făcut noi.
Cu profilul Silent activat și procesorul sub-alimentat cu 50mV, scorurile arată cam așa, acest aspect fiind important pentru cei care au nevoie de performanță într-un regim sonor de sub 40 dB.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 13655 (Graphics – 13776, Physics – 18895, Combined – 9215);
- 3DMark 13 – Time Spy: 5810 (Graphics – 5444, CPU – 9403);
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 8151;
- PCMark 10: 5955 (Essentials – 9241, Productivity – 8578, Digital Content Creation – 7229);
- GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1508, Multi-core: 8747;
- CineBench R20 (best run): CPU 3851 cb, CPU Single Core 518 cb;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 38.14 s.
Scorurile nu sunt rele, performanțele single-core scăzând cu doar 10 procente în comparație cu Turbo, însă cele multi-core se prăbușesc mai mult, circa 25 de procente. Placa video este foarte limitată, performanțele ei fiind de 50 – 60% din cele văzute la Turbo.
Am rulat și testele de workstation pentru cei interesați să folosească acest laptop pentru activități de productivitate gurmande.
- Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 15s (Turbo);
- Blender 2.90 – BMW Car scene- GPU Compute: 36s (CUDA), 17s (Optix);
- Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 8m 51s (Turbo);
- Blender 2.90 – Classroom scene – GPU Compute: 2m 17s (CUDA), 1m 1s (Optix);
- Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: -;
- SPECviewerf 13 – 3DSMax: 200.72 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – Catia: 142.29 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – Creo: 181.94 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – Energy: 24.11 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – Maya: 240.23 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – Medical: 63.92 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – Showcase: 124.39 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – SNX: 19.54 (Turbo);
- SPECviewerf 13 – SW: 101.06 (Turbo).
- SPECviewerf 2020 – 3DSMax: 93.89 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – Catia: 61.43 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – Creo: 90.93 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – Energy: 24.19 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – Maya: 268.01 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – Medical: 29.57 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – SNX: 19.46 (Turbo);
- SPECviewerf 2020 – SW: 184.92 (Turbo).
Rezultatele sunt foarte bune atunci când le comparăm cu produse precum Zephyrus G15 sau Strix Scar 15, avantajul plăcilor video RTX 3080 din acestea fiind abia vizibil în 3DSMax sau Studioworks
Am trecut apoi la jocuri, pentru care am folosit titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan testate la rezoluții FHD și QHD 16:9 si FHD+ și QHD+ nativ 16:10, astfel putându-se face comparații mai bune cu alte sisteme care sunt îndeobște 16:9.
Intel Core i9-11900H + RTX 3070 Laptop 80+W | FHD+ Turbo | FHD Turbo | FHD Turbo, external | FHD+ Performance | FHD+ Silent (WM On) | QHD+ Turbo | QHD Turbo | QHD Turbo, external |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 121 fps (66 fps – 1% low) | 124 fps (66 fps – 1% low) | 127 fps (63 fps – 1% low) | 116 fps (64 fps – 1% low) | 60 fps (54 fps – 1% low) | 95 fps (56 fps – 1% low) | 101 fps (56 fps – 1% low) | 103 fps (53 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 59 fps (46 fps – 1% low) | 62 fps (49 fps – 1% low) | 62 fps (48 fps – 1% low) | 55 fps (45 fps – 1% low) | 34 fps (25 fps – 1% low) | 41 fps (32 fps – 1% low) | 42 fps (34 fps – 1% low) | 44 fps (35 fps – 1% low) |
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset) | – | – | – | – | – | 117 fps (96 fps – 1% low) | – | – |
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA) | 108 fps (81 fps – 1% low) | 113 fps (81 fps – 1% low) | 118 fps (92 fps – 1% low) | 101 fps (79 fps – 1% low) | 60 fps (58 fps – 1% low) | 84 fps (70 fps – 1% low) | 89 fps (75 fps – 1% low) | 92 fps (72 fps – 1% low) |
Metro Exodus (DX 12, Ultra Preset, RTX OFF) | 65 fps (40 fps – 1% low) | 67 fps (42 fps – 1% low) | 62 fps (38 fps – 1% low) | 60 fps (38 fps – 1% low) | – | 51 fps (33 fps – 1% low) | 54 fps (34 fps – 1% low) | 50 fps (34 fps – 1% low) |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset) | 178 fps (106 fps – 1% low) | 187 fps (112 fps – 1% low) | 189 fps (98 fps – 1% low) | 167 fps (101 fps – 1% low) | 60 fps (58 fps – 1% low) | 126 fps (78 fps – 1% low) | 134 fps (83 fps – 1% low) | 138 fps (101 fps – 1% low) |
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA) | 96 fps (68 fps – 1% low) | 99 fps (70 fps – 1% low) | 101 fps (66 fps – 1% low) | 89 fps (62 fps – 1% low) | 60 fps (53 fps – 1% low) | 72 fps (56 fps – 1% low) | 76 fps (58 fps – 1% low) | 78 fps (55 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA) | 95 fps (61 fps – 1% low) | 97 fps (61 fps – 1% low) | 103 fps (63 fps – 1% low) | 90 fps (60 fps – 1% low) | 59 fps (52 fps – 1% low) | 78 fps (58 fps – 1% low) | 82 fps (60 fps – 1% low) | 82 fps (62 fps – 1% low) |
Strange Brigade (Vulkan, Ultra Preset) | 174 fps (135 fps – 1% low) | 177 fps (135 fps – 1% low) | 178 fps (136 fps – 1% low) | 164 fps (131 fps – 1% low) | 105 fps (78 fps – 1% low) | 129 fps (104 fps – 1% low) | 134 fps (106 fps – 1% low) | 134 fps (105 fps – 1% low) |
Cum acestea sunt doar teste de rasterizare, am făcut și teste separate pentru raytracing.
Intel Core i9-11900H + RTX 3070 Laptop 80+W | FHD+ Turbo | FHD Turbo | FHD Performance | QHD+ Turbo | QHD Turbo |
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF) | 82 fps (58 fps – 1% low) | 86 fps (59 fps – 1% low) | – | 58 fps (46 fps – 1% low) | 60 fps (46 fps – 1% low) |
Cyberpunk 2077 (DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Auto) | 54 fps (42 fps – 1% low) | 56 fps (44 fps – 1% low) | 51 fps (41 fps – 1% low) | 40 fps (32 fps – 1% low) | 43 fps (33 fps – 1% low) |
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra) | 64 fps (32 fps – 1% low) | 65 fps (32 fps – 1% low) | 61 fps (28 fps – 1% low) | 47 fps (28 fps – 1% low) | 49 fps (31 fps – 1% low) |
Să vedem însă și comportamentul în jocuri, adică frecvențele și temperaturile în Farcry 5, Shadow of Mordor, Cyberpunk 2077 și Battlefield V cu profilul Turbo activat.
Performanțele sunt ridicate iar temperaturile sunt bune în toate testele. În jocurile care sunt compatibile cu Dynamic Boost 2, cum ar fi SOTTR sau Cyberpunk 2077, placa video primește circa 100W iar temperaturile pe CPU și GPU urcă puțin peste 75 de grade. În jocurile în care Dynamic Boost este mai puțin util, cum ar fi Far Cry 5 sau Battlefield 5, temperaturile pe procesor depășesc însă ocazional 85 de grade.
Aceasta este situația la rezoluție FHD+.
Iar aceasta este situația la rezoluție QHD+, unde cerințele GPU cresc și alocarea puterii este mai scăzută pe CPU.
Ridicarea laptopului de pe masă nu a avut nici un efect.
Trecerea la profilul Performance nu schimbă prea mult lucrurile. În acest mod, procesorul și placa video lucrează la puteri și frecvențe ceva mai mici, placa video nu mai este supra-tactată de ROG Boost, iar nivelul de zgomot scade la 47 – 48 dB.
Trecând la modul Silent, putem remarcă că jocurile încă păstrează un nivel destul de bun de performanță, mai ales dacă se activează și Nvidia Whisper Mode. Nivelul de zgomot este de circa 40dB, temperaturile pe CPU și GPU sunt sub 70 de grade, însă și numărul de cadre pe secundă este limitat la cel mult 60.
Privind în ansamblu, Zephyrus M16 este o opțiune solidă pentru jocuri care este totodată și mai rece față de rivalii precum Zephyrus G15, fiind însă totodată și ceva mai zgomotos. Pentru mai multe detalii despre ajustări manuale, performante cu monitor extern sau comparații cu alte soluții RTX 3070 sau RTX 3080, puteți citi mai pe larg pe ultrabookreview.com
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire din Zephyrus M16 este identic cu cel din Zephyrus G15, oferind deci două ventilatoare cu debit mare, o multitudine de conducte de transfer termic și fante de admisie neobstrucționate. ASUS a ales un etaj de alimentare de bună calitate, iar componenta termoconductoare de pe procesor este cu metal lichid, cea folosită pentru GPU fiind însă una standard.
După cum am văzut mai sus, sistemul de răcire se achită foarte bine de sarcini, temperaturile interne fiind bune indiferent dacă vorbim de un regim banal de lucru sau de aplicații gurmande. În același timp, sistemul de răcire este însă și zgomotos, depășind un nivel sonor de 50 dB în modul Turbo și 47 – 48 în modul Performance.
Nu am probleme cu modul Turbo, însă Performance ar fi putut fi echilibrat mai bine pentru a obține un compromis între temperaturi și un nivel de zgomot de 44 – 45 dB. Abordarea jocurilor este posibilă la un nivel scăzut de zgomot de sub 40 dB, însă cu pierderi mari de performanțe, o mai atentă optimizare pentru Performance rămânând deci o idee de viitor pe care ASUS ar putea-o încorpora într-un posibil update software.
Modul Manual permite turarea ventilatoarelor la maxim, însă nivelul sonor ridicat de 52 – 53 dB nu este justificat deoarece nu se văd îmbunătățiri ale temperaturilor interne. La polul opus, modul Silent oprește ventilatoarele atât timp cât temperaturile pe CPU și GPU nu trec de 50 de grade, oferind astfel un regim silențios pentru lucrul uzual. Din acest motiv, și temperaturile externe în uz normal sunt mai mari decât în mod normal, dar prefer acest regim silențios.
Temperaturile externe cresc în cursul utilizării aplicațiilor pretențioase, remarcându-se temperaturile bune din zona WASD și a săgeților direcționale, grație designului sistemului de răcire, dar și temperaturile mari din centru, unde sunt amplasate placa video și procesorul.
Cea mai mare problemă pentru mine este temperatura ecranului, scăldat de aerul cald evacuat de către sistemul de răcire. Producătorul afirmă că ecranele rămâne în limitele specificațiilor producătorului, și, în cazul de față, acest lucru pare a fi acceptabil deoarece am măsurat circa 50 de grade în cea mai fierbinte zonă, spre deosebire de cele 65 de grade măsurate la Zephyrus G15.
- Jocuri – Silent – Far Cry 5, 30 minute, zgomot 36-38 dB
- Jocuri – Performance – Far Cry 5, 30 minute, zgomot 47+ dB
- Jocuri – Turbo – Far Cry 5, 30 minute, zgomot 50+ dB
Conectivitatea este oferită de un cip Intel AX200, care include WI-Fi 6 si Bluetooth 5, și o placă de rețea Gigabit Ethernet. Am folosit doar interfața wireless și nu am remarcat probleme de stabilitate sau putere indiferent de scenariu. Amplasată deasupra ecranului, camera Web nu impresionează cu nimic, dar ținând cont de absența acestui modul de pe laptopurile ROG lansate în ultimii ani, este mai bine decât nimic.
Sistemul audio oferă 6 incinte, 2 woofer-e amplasate pe capacul inferior și 4 tweeter-e amplasate lângă tastatură. Atât nivelul sonor cât și calitatea redării sunt excelente, evident, în limite așteptărilor pe care le putem avea de la un laptop, remarcându-se chiar și o redare mulțumitoare a frecvențelor joase. Sistemul audio este identic cu cel de pe Zephyrus G15, iar cum acesta a avut ceva probleme cu unele difuzoare defecte, nu ar fi rău să verificați înainte sau imediat după achiziție și acest aspect.
Baterie și autonomie
Bateria are o capacitate bună de 90 Wh, la fel ca toate bateriile folosite de ASUS pentru gama ROG din 2021.
Autonomiile la care ar trebui să vă așteptați sunt următoarele.
- 4-5h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 6h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 7h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 3-4h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 1h – jocuri(Cyberpunk 2077), Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit, no fps limit.
Autonomiile nu sunt prea grozave, fiind un pas înapoi evident de la cele văzute pe laptopul Zephyrus G15 motorizat de un procesor AMD. Cum laptopul este încă foarte nou, poate că ASUS va reuși să îmbunătățească ușor aceste autonomii prin actualizări de BIOS sau software.
ROG Zephyrus M16 este însoțit de un încărcător compact de 240W, mai mic decât cele văzute până acum la această gamă. O încărcare completă durează circa 2 ore, încărcarea rapidă fiind activă pentru prima jumătate de oră, iar încărcarea USB-C este posibilă dacă aveți un adaptor de 100W.
Preț si disponibilitate
ASUS ROG Zephyrus M16 GU603 este disponibil în ofertele locale.
Variantele cu RTX 3070 au prețuri care încep de la 11.000 lei în cazul versiunii cu ecran QHD, în timp ce modelele cu RTX 3060 și mai puțină memorie și spațiu de stocare încep de la 8200 lei. Ambele versiuni vor fi oferite cu un maximum de 32 GB RAM și 2 TB spațiu de stocare.
Versiunea cu RTX 3050Ti va avea prețuri care vor începe de la 7500 lei, modele de bază urmând să ofere mai puțin RAM și spațiu de stocare decât cele cu RTX 3060 și RTX 3070.
Pentru mai multe detalii despre stocuri, configurații și prețuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
În linii mari, seria Zephyrus M16 poate a fi o alternativă mai bine echilibrată a modelului Zephyrus G15, cu performanțe ceva mai bune în multitaskingul zilnic și în jocuri, stocare mai rapidă, suport Thunderbolt 4, un excelent ecran 16:10 cu acoperire 100% DCI-P3, o cameră web integrată și câteva mici diferențe de design și finisaje ale materialelor folosite pentru carcasă și tastatură.
Seria G15 păstrează însă de partea sa eficiența platformei AMD și un preț cu circa 15-20% mai competitiv pentru configurații similare, precum cele mid-range cu grafică 3060.
Dincolo de aceste diferențe, cele două modele Zephyrus sunt similare în mare parte, cu aceleasși puncte forte și neajunsuri. Dintre acestea, deranjante sunt sistemul de recire gândit să arunce aerul cald direct în ecran, ce s-a dovedit a fi mai problematic în cazul modelelor Zephryrus G15 în testele noastre, dar și amplasarea majorității porturilor în partea din față a laturii stângi, aspect identic pe ambele serii.
În final, alegerea dintre cele două serii Zephyrus rămâne la latitutinea voastră, precum și o eventuală orientare spre modelele competitorilor. Dacă un format compact și portabil cântărește mult în eventuala voastră decizie, atunci aceste modele Zephyrus își vor găsi cu greu un rival în rândul opțiunilor disponibile pe piața românească, unde seriile MSI GS66 vin la un preț ridicat, iar seriile Razer Blade 15 sau Acer Predator Triton 500 SE sunt greu de găsit. Pe de altă parte, dacă sunteți OK cu laptopuri ceva mai grele și groase, dar în același timp și semnfificativ mai performante în taskuri GPU și jocuri, atunci serii precum Asus ROG Strix Scar sau Lenovo Legion Pro 5 /Legion 7 nu trebuie trecute cu vederea.
Cam atât pentru acest review al modelului Asus ROG Zephyrus M16. Mai multe veți afla din articolele de pe Ultrabookreview.com, iar dacă aveți vreun feedback, întrebări sau nevoie de autor, nu ezitați să ne contactați în secțiunea de comentarii.
Pro:
- compact și arătos în versiunea neagră
- ecran QHD 165 Hz 16:10 foarte bun
- tastatură și touchpad bune
- hardware puternic cu performanțe foarte bune
- temperaturi mai mici decât alte modele
- baterie mare, dar autonomie doar medie
- sistem audio excelent
- Thunderbolt 4 și cameră Web
Contra:
- ranforsare insuficientă a carcasei și LED-uri prost plasate
- memorie RAM parțial lipită
- sistem de răcire zgomotos în modul Turbo
- aerul cald evacuat direct în ecran
- autonomie relativ redusă
Florentin Gavrila
14 iunie 2022 la 02:23
Nu stiu cum ati avut voi temperaturi bune
Al meu cu aceeasi configuratie in turbo ajunge la 95-97g in editare video dar si jocuri, se incinge carcasa in zona superioara de nu poti tine mana pe ea