GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Transformer Book Flip TP300 review – ultrabook convertibil accesibil

Testat pe data de 16 iunie 2014
Pe scurt: Asus Transformer Book Flip TP300 este un convertibil care poate fi utilizat pe post de ultrabook şi tableta într-o varietate de activităţi datorită performanţelor hardware. Totuşi, este greu şi dificil de utilizat pe post de tabletă.
Produs testat: Asus Transformer Book Flip TP300   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 2900 - 4200 Lei

Cu ocazia târgului Computex din Taiwan, Asus a prezent o serie de laptopuri, ultrabook-uri şi tablete care au întregit gama de produse pentru 2014.

Printre ele s-au numărat, inevitabil, şi mai multe dispozitive care pot fi convertite, de exemplu, din laptop în tabletă, iar modelul Asus Transformer Book Flip este unul dintre ele şi vine în versiuni cu ecran de 13”, 14” şi 15”.

În ultimele două săptămâni ne-am jucat cu varianta de 13.3” a acestui laptop, Transformer Book Flip TP300L care poate fi convertit în tabletă pentru a afla modul în care evoluează strategia producătorului taiwanez în acest segment de piaţă atât de dinamic, în care soluţiile tehnice variază puternic inclusiv în gama aceluiaşi brand.

Chiar dacă noi am avut la dispoziţie pentru test o unitate pre-productie, aceasta va fi similară cu exemplarele pe care le vei găsi în magazine spre finalul lunii iunie.

Ce este Asus Transformer Book Flip TP300?

Asus Transformer Book Flip TP300 este un ultrabook cu diagonala de 13.3” care se poate transforma în tabletă prin rotirea ecranului cu 360 de grade. Produsul are specificaţii hardware de top, iar principalul său avantaj în raport cu alte convertibile este preţul relativ redus, astfel de produse fiind în general mai puţin accesibile utilizatorilor cu buget limitat.

Book Flip TP300, un ultrabook care se transforma in tableta

Book Flip TP300, un ultrabook care se transforma in tableta

Review video

Pentru început, iată un review în format video pentru acest ultrabook Asus:

Specificaţii tehnice

Asus Transformer Book Flip TP300L
EcranIPS, 13.3”, 1920×1080 pixeli
ChipsetIntel Haswell
ProcesorIntel Core i7-4510U
Placa videoIntel 4400 HD
Memorie RAM8 GB DDR3
StocareSSD 128 GB
ConectivitateWireless N, bluetooth
Porturi3xUSB, SD card reader, HDMI
Acumulator48 Wh
Sistem de operareWindows 8.1 Pro
Dimensiuni322 x 232 x 22 mm
Greutate1.75 kg
Extraboxe stereo, webcam HD

Ce ne-a plăcut

Din punct de vedere estetic, TP300 arată bine, datorită finisajului metalic de pe capac şi a liniilor clasice Asus îmbinate cu unele elemente de design “împrumutate” de la Macbook Pro. În schimb, spatele este confecţionat dintr-un material plastic moale care oferă o bună aderenţă, element important pentru momentele în care vrei să întorci ecranul pentru a transforma dispozitivul în tabletă. La interior a fost aplicat de asemenea un strat metalic, mai exact aluminiu.

Ultrabook este destul de generos la capitolul porturi

Ultrabook este destul de generos la capitolul porturi

Pe părţile laterale ale ultrabook-ului vei regăsi deja familiarele porturi USB 3.0 în trei exemplare, un port HDMI şi un slot pentru citirea cardurilor SD, dar şi butonul de volum, un buton pentru sistemul de operare Windows şi controlul volumului.

Tastatura este un alt punct forte al lui TP300, întrucât tastele individuale sunt bine spaţiate, oferă un feedback bun, au o trasă lungă şi sunt plate. Tasta Shift din partea stângă este de mici dimensiuni, însă tasta Enter este înaltă, conform cu standardele europene.

Tastatura lui TP300 este de calitate

Tastatura lui TP300 este de calitate

Trackpadul completează tastatura în mod corespunzător, întrucât are o acurateţe bună şi este confortabil la utilizare, mai ales că este bine separat de palmrest. Ca recomandare, acţiunile de ţap funcţionează în general mai bine decât click-urile tradiţionale, iar gesturile, în special cel prin care faci click cu două degete pentru a activa meniul click dreapta, nu dau rezultate prea bune.

Un trackpad bun, dar care putea fi mai mare

Un trackpad bun, dar care putea fi mai mare

În privinţa ecranului, Asus a optat pentru tehnologia IPS care oferă o reproducere fidelă a culorilor cu unghiuri bune de vizualizare, iar luminozitatea este de asemenea ridicată. Rezoluţia adoptată este Full HD 1920×1080 pixeli, una potrivită pentru diagonală de 13.3” pentru a afişa în mod corespunzător fonturile şi elementele din Windows 8.

Ecranul IPS are rezolutie FullHD

Ecranul IPS are rezolutie FullHD

În versiunea pe care am tatat-o noi, Asus Transformer Book Flip TP300 a venit echipat cu o platformă hardware Intel Haswell de ultima generaţie, alcătuită dintre procesor Intel Core i7-4510U acompaniat de placă video internă Intel 4400 HD. Taiwanezii au adăugat 8 GB RAM, iar stocarea se realizează exclusiv prin intermediul unui SSD cu capacitatea de 128 GB. Acesta are avantajul unei viteze semnificativ mai bune decât a unui HDD tradiţional, însă pe de altă parte alegerea s-ar putea să nu fie tocmai pe placul utilizatorilor care stochează muzică şi filme pe calculator.

Prin prisma configuraţiei hardware puternice, TP300 se descurcă excelent în utilizarea de zi cu zi: navigare pe internet, ascultare de muzică, editare de documente, redarea conţinutului multimedia sau diverse aplicaţii de programare.

TP300, un ultrabook cu performante bune

TP300, un ultrabook cu performante bune

La experienţa multimedia plăcută contribuie şi sistemul stereo de boxe, amplasate pe părţile alterale ale ultrabook-ului cu deschiderea spre suprafaţa pe care este aşezat. Sunetul este clar şi natural, însă volumul este destul de redus, astfel că va fi dificil să asculţi muzică într-un mediu zgomotos. Mai bine apelează la căşti.

Lucrurile sunt inevitabil mai complicate în cazul jocurilor. Cele fără cerinţe prea mari vor putea fi rulate pe setările minime, însă absenţa unei plăci video dedicate face imposibilă folosirea jocurilor de utlima generaţie. Nu este însă vorba despre un aspect negativ, întrucât ultrabook-ul nu se adresează pasionaţilor de jocuri.

Pe de altă parte, nu uita că noi am avut la test una dintre cele mai performante versiuni de TP300. Este posibil ca experienţa de lucru în aplicaţiile multimedia să nu fie la fel de plăcută în cazul în care optezi pentru o configuraţie mai modestă, eventuial cu procesor Intel Core i3 şi stocare pe HDD.

Iată şi cifrele seci obţinute într-o serie de programe de tip benchmark:

  • 3DMark 11: P1004;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 44119, Cloud Gate – 4640, Fire Strike – 547 ;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 2510, Work Conventional – 2820;
  • CineBench 11.5: OpenGL 24.03 fps, CPU 2.92 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 23.58 fps, CPU 272 cb.
Rezultate obtinute in benchmarkuri

Rezultate obtinute in benchmarkuri

Din punct de vedere al conectivităţii, TP300 se limitează la Bluetooth şi la nelipsitul Wi-Fi, care în cazul nostru este oferit în varianta 802.11 a/b/g/n, fără acces la mai rapidul standard Wi-Fi 802.11ac.

Camera web disponibilă pe TP300 are rezoluţie HD şi oferă performanţe decente pentru sesiuni ocazionale de Skype sau alte programe de chat, dar nu este cazul să te aştepţi la mai mult.

TP 300 utilizează un singur ventilator, care funcţionează în permanenţă, inclusiv atunci când computerul este în idle. Din fericire, zgomotul nu este deloc deranjant, astfel că nu vei avea probleme din acest punct de vedere.

În plus, ultrabook-ul nici nu se încinge prea mult, situaţie valabilă inclusiv când îl forţezi mai mult. Singura parte care se încălzeşte mai mult este zona din partea de jos a ecranului, în dreptul logo-ului Asus. Motivul este unul cât se poate de simplu: la fel ca în marea majoritate a laptopurilor produse de Asus, aerul cald este evacuat prin grilele îndreptate spre ecran, lucru care ar putea avea efecte negative pe termen lung.

Ultrabook-ul Asus nu se incinge prea mult

Ultrabook-ul Asus nu se incinge prea mult

Toate aceste performanţe sunt obţinute prin intermediul unui acumulator de 48 Wh, care oferă o autonomie mai mult decât adecvată pentru un ultraportabil. În cazul unei utilizări obişnuite care include editarea unor fişiere de tip Office, ascultarea de muzică, navigare pe internet, vizionarea unor filme şi unele jocuri minore din Windows Store, autonomia ajunge la aproximativ 6 ore. Am obţinut acest rezultat cu modul Power4Gear High Performance, cu Wi-Fi pornit în permanenţă şi cu luminozitatea setată la numai 40%, întrucât ecranul este foarte luminos.

Dacă vrei mai mult de 6 ore, poţi apela la modul extrem Power4Gear Energy Saving. Din păcate, activarea acestuia determină o scădere majoră a frecvenţei procesorului, iar ultrabook-ul se va mişca prea lent chiar şi în activităţile de rutină.

Acumulatorul are nevoie de două ore şi jumătate pentru a se încărca complet, cu condiţia să nu foloseşti ultrabook-ul în acest interval de timp.

TP300 ofera o autonomie suficient de generoasa

TP300 ofera o autonomie suficient de generoasa

Ce scârţâie

Chiar dacă TP300 a făcut o impresie plăcută, există şi unele aspecte mai mult sau mai puţin îmbucurătoare. Primele aspecte negative pe care le-am remarcat au fost dimensiunile (în special înălţimea) şi forma paralelipepedica (laptopul nu devine mai subţire spre margini, ci îşi păstrează o grosime constantă peste tot), grosimea de 22 de milimetri, dar mai ales greutatea: la 1.75 kg, Book Flip este mai greu decat alta ultraportabile de 13 inch.

În plus, deşi are un aspect vizual plăcut, capacul metalic este un adevărat magnet pentru amprente, la fel ca şi partea din spate. In plus, legătura dintre corpul de aluminiu şi zona de plastic din spatele ultrabook-ului nu este perfectă, astfel că imbinarea lasa margini foarte ascuţite.

Sistemul de prindere al ecranului de corpul ultrabook-ului este deficitar

Sistemul de prindere al ecranului de corpul ultrabook-ului este deficitar

Pe de altă parte, touchpadul putea fi mai mare, întrucât există spaţiu suficient în jurul său.

Dacă vrei să foloseşti ultrabook-ul în aer liber, nu uita ca ecranul sau este reflexiv (ca toate ecranele touch, de altfel) şi ar putea fi dificil să-l foloseşti în lumina puternică a soarelui, în ciuda luminozităţii bune a display-ului.

Ecranul afiseaza multe reflexii ale mediului inconjurator

Ecranul afiseaza multe reflexii ale mediului inconjurator

Am păstrat pentru final partea cea mai delicată. Aşa cum am precizat deja de câteva ore, ecranul lui Book Flip TP300 poate fi rotit la 360 pentru a fi transformat în tabletă. În acest mod, ecranul se mişcă puternic la atingere, iar tastatura nu s-a dezactivat, în ciuda faptului că Asus susţine contrariul în materialele sale promoţionale. Cel mai probabil, toate aceste probleme au drept cauză faptul că noi am avut la test o versiune pre-productie. Credem însă că acestea vor fi remediate până la lansarea efectivă a produsului în magazine.

Chiar şi aşa, ne rămâne in minte o altă întrebare: este utilă o tabletă de 13.3” şi 1.75 kg? Este evident că, prin prisma dimensiunilor ecranului şi, mai ales, a greutăţii, nu vei putea folosi TP300 ca pe o tabletă obişnuită. În primul rând pentru că, foarte probabil, braţele tale nu sunt suficient de puternice pentru o asemenea greutate, iar în al doilea rând pentru că nu ai cum să lucrezi pe un ecran de 13.3” cu o singură mână.

TP300 este greu de utilizat ca tableta din cauza dimensiunilor si a greutatii

TP300 este greu de utilizat ca tableta din cauza dimensiunilor si a greutatii

Preţ Asus Transformer Book Flip TP300 şi disponibilitate

Asus Transformer Book Flip TP300 va fi disponibil în Europa la sfârşitul lunii iunie, însă până în prezent Asus a confirmat preţul doar pentru versiunea de bază. Circa 500 EUR, echivalentul a 2.200 – 2.300 lei. Acest preţ este însă valabil pentru o versiune inferioară celei testate de noi, iar Asus nu a oferit informaţii despre specificaţiile acesteia.

Asus a anunţat că Asus Transformer Book Flip TP300 va fi disponibil în patru variante în magazinele din România:

  • ecran 13.3″ cu rezoluţie 1366×768 pixeli, Intel Core i3-4030U de 1.9 GHz, 4 GB RAM, HDD de 500 GB – 2.900 lei;
  • ecran de 13.3″ cu rezoluţie 1920×1080 pixeli, Intel Core i5-4210U de 1.7 GHz, 4 GB RAM, HDD de 500 GB – 3.400 lei;
  • ecran de 13.3″ cu rezoluţie 1920×1080 pixeli, Intel Core i7-4510U de 2.0 GHz, 6 GB RAM, HDD de 1 TB – 4.100 lei;
  • ecran de 13.3″ cu rezoluţie 1920×1080 pixeli, Intel Core i7-4510U de 2.0 GHz, 8 GB RAM, SSD de 128 GB – 4.200 lei;
Asus Book Flip, un ultrabook performant si accesibil

Asus Book Flip, un ultrabook performant si accesibil

Concluzii

Noul Asus Transformer Book Flip TP300 este un laptop convertibil cel puţin interesant. Are o construcţie de calitate, tastatura şi trackpadul sunt bune, iar performanţele hardware, cel puţin în configuraţia evaluată de noi, sunt la înălţime. Toate acestea sunt disponibile la un preţ competitiv, la care cu mare greutate vei putea gasi un alt laptop asemanator.

Pe de altă parte, greutatea sau dimensiunile acestui dispozitiv ar putea determina unii utilizatori să facă un pas în alta directie, în special în cazul celor care călătoresc frecvent şi au nevoie de un dispozitiv cât mai uşor. Aceste aspecte au fost sacrificate cu scopul de a putea transforma TP300 într-un convertibil laptop/tabletă, astfel că rămâne la latitudinea ta să hotarasti dacă ai nevoie de aceste funcţii, sau preferi să alegi un laptop simplu, clasic, precum Vivobook-ul S301 testat acum ceva timp.

În concluzie, fără de a fi un produs perfect, Asus Transformer Book Flip TP300 este un ultrabook 2-în-1 cu un preţ atractiv, dotări de top şi foarte puţine lipsuri, astfel că vă încurajez să mergeţi să îl vedeţi în magazine, s-ar putea să fie viitoarea voastră achiziţie.

asus-tp300

Pro

  • construcţie de calitate
  • tastatură şi trackpad bune
  • ecranul IPS
  • configuraţie hardware puternică
  • preţ accesibil

Contra

  • destul de greu pentru un ultraportabil
  • dificil de utilizat pe post de tabletă

6 comentarii

  1. Teodor

    17 iunie 2014 la 21:41

    Salut! O întrebare are windows 8 de tableta adică mobil sau Windows 8 pentru un pc normal. Ma interesează pentru Photoshop. Mulțumesc anticipat

    • Daniel Popescu

      19 iunie 2014 la 18:01

      Sistemul de operare Windows 8 a fost unificat pentru tablete si PC-uri desktop. Exista si Windows Phone 8, dedicat pentru smartphone-uri. Ca sa-ti raspund concret la intrebare, vei putea folosi Adobe Photoshop pe Transformer Book TP300.

      • Teodor

        20 iunie 2014 la 19:12

        Iti multumesc frumos pentru raspuns, daca se poate as mai avea o intrebare: merita sa cumpar acesta tableta sau un laptop? Imi doresc ceva cat de cat portabil, durata mare de viata a bateriei si putere de calcul cat mai mare, in acest pret gasesc un laptop care sa imi satisfaca aceste dorinte sau sa optez pentru o tableta?
        Multumesc anticipat!

        • Daniel Popescu

          21 iunie 2014 la 14:04

          Daca ai nevoie doar de laptop si nu te intereseaza deloc sa ai o tableta, nu cred ca are sens sa cumperi TP300. Mai bine te orientezi spre laptopuri si, la pretul solicitat de Asus (apropo, am actualizat review-ul cu preturile pentru Romania) sigur gasesti ceva portabil, cu autonomie buna si platforma hardware puternica.

    • Madalina

      1 august 2014 la 17:06

      Buna ziua! Am o intrebare cand va fi disponibil in magazinele din Romania vreau sa imi cumpar varianta de 13,3 ” pana acum am vazut numai varianta de 15,6″.
      Multumesc anticipat!

      • Daniel Popescu

        1 august 2014 la 18:35

        Probabil urmeaza sa apara in magazine in urmatoarele saptamani, mai ales ca a aparut deja varianta de 15″.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri