Asus Transformer Book T200TA review – convertibil tabletă-laptop la un preţ bun
Transformer Book este o serie bine-cunoscută de tablete a celor de la Asus a căror funcţionalitate poate fi extinsă prin conectarea unui docking station cu tastatură, inclus în pachetul de bază. Practic, vorbim despre un convertibil 2-in-1 cu funcţie de tabletă şi mini-laptop, care se poate dovedi util în numeroase situaţii.
Astfel de soluţii există de ceva timp pe piaţă, însă cele mai multe convertibile au lacune prin prisma modului diferit în care sunt folosite pe post de tabletă şi mini-laptop, în special la nivel software.
Asus Transformer Book T100TA a fost unul dintre cele mai cunoscute astfel de gadgeturi şi s-a bucurat de o popularitate bună în rândul utilizatorilor, astfel că apariţia unui urmaş era inevitabilă.
Pe numele său complet Asus Transformer Book T200TA, acest urmaş propune o reţetă asemănătoare din punct de vedere hardware, însă utilizează un ecran un pic mai mare pentru o funcţionalitate sporită, ceea ce a permis şi îmbunătăţirea funcţiilor docking station-ului.
Noi ne-am jucat în ultimele săptămâni cu un astfel de convertibil, iar în cadrul acestui review îţi vom explica avantajele şi micile sale dezavantaje, pentru ca tu să poţi decide dacă merită să investeşti într-un astfel de produs.
Ce este Asus Transformer Book T200TA?
Asus Transformer Book T200TA este un convertibil 2-in-1 care poate fi utilizat pe post de tabletă de 11.6”, dar şi ca mini-laptop cu ajutorul unui docking-station ce include o tastatură, un trackpad, porturi şi un posibil mediu de stocare.
Specificaţii tehnice
Asus Transformer Book T200TA | |
Ecran | IPS, 11.6”, 1366×768 pixeli |
Procesor | Intel Atom Bay-Trail-T Z3775, 1.46 GHz |
Placa video | integrata, Intel HD |
Memorie | 2 GB RAM |
Stocare | SSD 64 GB + HDD 500 GB |
Conectivitate | Wi-Fi, bluetooth, GPS |
Senzori | accelerometru, busola, lumina |
Porturi | microHDMI, microUSB, card reader |
Camera foto | 5 MP, frontala 1.2 MP |
Acumulator | 37 Wh |
Sistem de operare | Windows 8.1 |
Dimensiuni | 305 x 194 x 11.95 mm |
Greutate | 780 grame (tableta), 1625 grame (dock) |
Altele | docking station |
Review video
Înainte de a trece la review-ul text, te invităm să urmăreşti o recenzie în format video pentru Asus Transformer Book T200TA.
Ce ne-a plăcut
Noul produs Asus păstrează o bună parte din filosofia de design a predecesorului său şi beneficiază de o construcţie solidă pentru segmentul de preţ din care face parte. Finisajul este de calitate, iar tableta este robustă, în timp ce lateralele şi spatele sunt realizate dintr-un plastic texturat care oferă o bună aderenţă.
Deloc surprinzător, plasticul este materialul utilizat şi pentru docking-station. La interior acesta este argintiu, în timp ce pentru partea din spate Asus a optat pentru un material negru ceva mai dur. Creşterea uşoară a dimensiunii ecranului a permis implementarea unei tastaturi de dimensiuni corespunzătoare, cu taste bine spaţiate şi un feedback de calitate la atingere. În plus, trackpadul este spaţios, suportă gesturi şi are o bună acureteţe, pe lângă faptul că oferă şi un palm rest generos.
Docking-station-ul beneficiază de un port LAN, un port USB 2.0 şi un port USB 3.0, iar în interior se află un HDD de 500 GB. Aici merită menţionat că Asus va oferi mai multe versiuni de docking-station, cu sau fără acest HDD suplimentar. Dacă alegi varianta fără HDD, vei putea oricând să montezi unul sau chiar un SSD, întrucât bay-ul de 2.5″ este uşor accesibil prin desfacerea unui singur şurub.
Ataşarea docking-station-ului la tabletă este foarte simplă iar balamaua este suficient de puternică pentru a menţine ecranul la unghiul pe care îl doreşti. Totuşi, reţine că ecranul nu stă perfect ferm în balama, atunci când docking-station-ul este ataşat, lucru care poate fi deranjant dacă preferi să foloseşti gesturi touch în locul tastaturii şi trackpadului.
Asus a ales să plaseze toate porturile pe partea stângă a tabletei şi a docking-station-ului, un element pozitiv ca urmare a faptului că lasă partea dreaptă complet liberă când foloseşti dispozitivul ca mini-laptop.
Aşa cum spuneam, ecranul IPS al lui T200TA are o diagonală de 11.6” şi o rezoluţie de 1366×768 pixeli. Chiar dacă unii utilizatori ar putea fi nemulţumiţi de densitatea pixelilor, aceasta este suficient de mare pentru un ecran de 11.6”. Calitatea în sine a ecranului este bună: acesta oferă o luminozitate uniformă, unghiuri bune de vizualizare şi un contrast decent pentru acest segment de preţ.
Pentru a analiza mai bine performanţele ecranului am folosit un colorimetru Datacolor Spyder4 Elite, care a arătat că ecranul acoperă 72% din standardul sRGB şi 55% din standardul Adobe RGB. Iată şi alte valori măsurate:
- gamma: 2.3;
- luminozitate maximă în centrul ecranului: 254 cd/m2 la alimentare de la priză, 211 cd/m2 la alimentarea cu baterie;
- contrast la luminozitate maximă: 630:1;
- white point: 7200 K;
- negru la luminozitate maximă: 0.40 cd/m2;
- DeltaE medie: 1.99 necalibrat, 1.55 calibrat.
La fel ca şi predecesorul său, Asus Transformer Book T200TA mizează pe un chipset Intel Atom BayTrail-T cu procesor Intel Atom Z3775 cu frecvenţa de 1.46 GHz, grafică Intel HD, 2 GB RAM şi SSD de 64 GB pentru stocarea datelor. Doar aproximativ 35 GB sunt disponibili pentru utilizatorul final, restul fiind ocupaţi de Windows 8.1. Prin urmare, o unitate suplimentară de stocare, cum ar fi HDD-ul din docking-station sau propriul SSD montat în acel loc, devine obligatorie, mai ales dacă vrei să stochezi filme, poze şi muzică.
Din punct de vedere al performanţelor, tableta Asus se descurcă bine în activităţile de zi cu zi. Poţi face browsing de calitate, discuta cu prietenii prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie, edita texte sau asculta muzica. În plus, poţi încerca chiar şi jocurile din Microsoft Store adaptate pentru ecrane touchscreen.
De asemenea, T200TA este capabil să redea inclusiv filmele Full-HD în format MKV, dar şi clipurile Full-HD de pe Youtube, mai ales că modulul Wi-Fi inclus este performant şi nu dă rateuri. Experienţa multimedia este îmbunătăţită şi de boxele integrate, care oferă un nivel ridicat al volumului şi o reprezentare destul de fidelă a sunetului.
De asemenea, Transformer Book T200TA nu se încălzeşte şi nici nu face zgomot, cu excepţia ocazională a HDD-ului inclus în docking-station. De altfel, acest aspect nu este deloc surprinzător, întrucât nu există ventilator pe acest dispozitiv. In plus, camera foto este decentă, dar nu te aştepta la o calitate deosebită a fotografiilor:
T200TA utilizează un acumulator de 37 Wh care oferă o autonomie de 8 ore în regim normal de utilizare, cu Wi-Fi activat şi ecranul setat la o luminozitate de 50%. Aceste rezultate au fost obţinute cu docking-station-ul ataşat în permanenţă, în condiţiile în care acesta nu include o baterie suplimentară, iar HDD-ul consumă la rândul său energie.
Pe de altă parte, autonomia poate ajunge şi la 11 ore pe idle, dar în acelaşi timp poate coborî la 5 ore dacă îl forţezi şi foloseşti luminozitatea la maxim. Bateria se încarcă complet în aproximativ două ore printr-un port dedicat.
Ce scârţâie
În ansamblu, Asus Transformer Book T200TA ne-a lăsat o impresie foarte plăcută, însă asta nu înseamnă că este un produs perfect.
Chiar dacă am apreciat mărirea subtilă a ecranului la 11.6”, rama din jurul acestuia este foarte generoasă şi contribuie la dimensiunile sporite ale tabletei, dar şi la greutatea de 780 de grame, una semnificativ mai mare decât cea a “surorilor” ei de 10 inch. Prin urmare, vei simţi impactul acestor grame în special în utilizarea pe post de tabletă. În plus, atunci când cuplezi docking station-ul, greutatea ajunge la 1625 grame, mai mare decât cea a multor laptopuri de 11.6”. Astfel, portabilitatea gadgetului a fost oarecum plasată pe planul secund.
Aşa cum probabil ştii, Intel Atom este o platformă gândită pentru economia de energie, astfel că nu este capabilă să facă faţă oricăror sarcini. De aceea, experienţa de utilizare devine mai puţin plăcută dacă faci multitasking cu prea multe aplicaţii deschise simultan sau rulezi task-uri complexe.
Deşi decent, sistemul de sunet are o problemă: dacă volumul este prea ridicat, tableta tinde să vibreze, un element neplăcut atunci când o foloseşti în acest mod, fără conectarea docking-station-ului.
Preţ Asus Transformer Book T200TA şi disponibilitate
Asus Transformer Book T200TA va fi disponibil în curând în magazinele de comerţ electronic, însă preţurile finale pentru România nu au fost încă stabilite. Noi estimăm că versiunea de bază, cu SSD de 32 GB şi fără HDD în docking-station, va costa aproximativ 1600-1800 lei, adică la fel de mult ca predecesorul Transformer Book T100TA atunci când a apărut prima oară în magazine.
Pe lângă această versiune de bază, vor mai exista versiuni cu SSD de 64 GB, dar şi una cu HDD de 500 GB inclus în docking-station.
Vom reveni cu amănunte despre preţurile pentru România atunci când acestea vor fi comunicate de oficialii Asus.
Concurenţa
Segmentul convertibilelor tabletă-laptop este unul destul de popular, însă concurenţa directă a noului Asus Transformer Book T200TA este oarecum firavă, pentru că pe piaţă nu prea există astfel de dispozitive care să coste mai puţin de 2.000 lei.
Potenţialii cumpărători se pot orienta şi spre Transformer Book T100TA, cu aceeaşi platformă hardware, dar cu un format mai compact şi un preţ ceva mai mic, sau spre Transformer Book T300, care oferă un ecran de 13.3” şi un design premium, dar care costă circa 5.000 lei. O alternativă demnă de luat în caulcul este şi Dell-ul Venue Pro 11, însă acesta este imposibil de găsit la ora actuală în România.
De altfel, aproape toate convertibilele 2-in-1 se învârt în jurul a 5.000 lei, astfel că Transformer Book T200TA este potrivit pentru utilizatorii obişnuiţi şi din prisma raportului calitate-preţ.
Concluzii
Pentru preţul pe care îl afişează, Transformer Book T200TA oferă un ecran decent, o platformă hardware suficient de puternică pentru activităţile uzuale, o autonomie bună şi un docking-station cu tastatură de calitate şi un număr adecvat de porturi.
Dimensiunile şi greutatea destul de mari ar putea nemulţumi o parte dintre potenţialii cumpărători, la fel ca şi limitările inerente ale platformei Intel BayTrail-T, însă în ansamblu T200TA-ul este un convertibil 2-in-1 de calitate, cu un preţ corect, tocmai de aceea vă îndemnăm să îl urmăriţi prin magazine, să îl încercaţi şi achiziţionaţi, dacă reuşeşte să vă convingă.
Pro
- ecran bun
- experienţă plăcută de utilizare zilnică
- autonomie bună
- preţ competitiv
Contra
- greutate mare şi carcasă voluminoasă
- performanţe limitate în aplicaţii complexe
Radu
9 august 2014 la 16:01
In conditiile in care nu remediati acest aspect, intentionez sa ma dezabonez…
Concret:
La orice tentativa de a derula textul citit, sunt redirectionat spre o alta pagina, mereu aceeasi(in cazul de fata o prostie cu ASUS).
Daniel Popescu
10 august 2014 la 11:30
Multumim pentru informatie, vom investiga problema semnalata, dar pana acum nu am mai primit astfel de reclamatii. Ai incercat cu mai multe browsere?