Asus U32V review – portabil performant cu un preţ accesibil
Laptopurile portabile de 13.3” continuă să-şi facă loc în portofoliul producătorilor, chiar dacă ultrabook-urile sunt promovate intens pentru impactul generat de formatul subţire şi greutatea redusă.
Asus U32V este unul dintre aceste laptopuri portabile. Urmaş al popularei serii de laptopuri U31, care a debutat spre finalul anului 2010, noul U32V se prezintă cu câteva îmbunătăţiri majore ce îl transformă într-o alternativă cel puţin interesantă pentru ultrabook-uri.
Probabil comparaţia dintre laptopurile portabile clasice şi ultrabook-uri ţi se pare deplasată, însă aceasta a fost concluzia la care am ajuns noi după cele câteva zile în care am avut Asus U32V în teste.
Motivul? Varianta scurtă este că noul laptop produs de taiwanezi oferă cel puţin două dintre avantajele ultrabook-urilor: performanţă şi autonomie de peste 8 ore. Iar avantajul cel mai important este preţul, întrucât Asus U32V este mai ieftin decât cele mai multe ultrabook-uri disponibile pe piaţă.
Este adevărat, laptopul nu este la fel de uşor şi nici la fel de subţire precum un ultrabook, însă este suficient de portabil pentru a putea fi transportat cu uşurinţă în călătorii.
Specificaţii tehnice Asus U32V
Primul pas este să aflăm specificaţiile tehnice ale versiunii pe care am avut-o în teste:
Asus U32V – Asus U32VD | |
Ecran | 13.3”, 1366×768 pixeli, mat |
Procesor | Intel Ivy Bridge Core i5-3210M, 2.5 GHz |
Chipset | Intel B75 |
Placa video | Intel 4000 HD si Nvidia GT 630M, Nvidia Optimus |
Memorie | 8 GB DDR3 |
Hard-disk | 750 GB, 7200 rpm |
Conectivitate | Wireless N, Fast Ethernet, Bluetooth 3.0 |
Porturi | 3xUSB 3.0, VGA, HDMI, LAN, card-reader, webcam |
Baterie | 8 celule, 5600 mAh, 83 Wh |
OS | Windows 7 Home Premium |
Dimensiuni | ~3 cm grosime |
Greutate | ~1.8 kg |
Review video Asus U32V
Clipul de mai jos îţi oferă detalii interesante despre designul laptopului, modul în care gestionează clipuri video în format HD şi comportamentul în câteva jocuri. Pentru a-ţi face însă o părere cât mai obiectivă despre performanţele laptopului şi micile detalii care fac diferenţa, te invităm să citeşti şi restul review-ului.
Design şi construcţie
Laptopul are dimensiuni decente pentru clasa din care face parte, grosimea acestuia fiind de aproximativ 3 cm, în timp ce greutatea ajunge la circa 1.8 kg. Prin urmare, nu poate fi comparat cu un ultrabook din acest punct de vedere, dar nu este nici un laptop masiv.
Carcasa este realizată preponderent din aluminiu cu un finisaj argintiu, un excepţia părţii superioare din plastic din zona antenelor wireless. De asemenea, partea inferioară a carcasei este confecţionată din metal negru, care se asortează cu sistemul de prindere al ecranului.
Aşa cum era de aşteptat, Asus a optat pentru plastic când a realizat partea din spate, care îţi oferă acces la cele două module de memorie şi la hard-disk-ul de 2.5”. Nu lipsesc nici gurile de aerisire, dar nici boxele care sunt îndreptate spre partea frontală.
Poate cel mai important însă este că aluminiul se regăseşte inclusiv la interior, adică în jurul tastaturii şi între taste. Singurul buton care “strică” omogenitatea este cel de pornire, în timp ce LED-urile de stare sunt poziţionate în partea din dreapta-jos.
Porturile lui Asus U32V sunt amplasate intregral pe părţile laterale ale laptopului. De exemplu, pe partea din stângă vei remarca prezenţa conexiunilor VGA şi LAN, dar şi un slot USB 3.0 şi un card-reader, însă o mare parte din această zonă este rezervată pentru aerisire. Jack-urile pentru microfon şi căşti sunt poziţionate pe partea dreaptă, alături de alte două porturi USB 3.0 şi ieşirea HDMI. Aşa cum poate observi, partea dreaptă este destul de aglomerată, astfel că utilizarea tuturor celor trei porturi USB 3.0 este dificilă, iar lucrurile se complică dacă utilizezi un mouse clasic.
În ansamblu, Asus U32V este un laptop solid cu un design relativ clasic care arată bine, fiind adaptat pentru clasa de portabile din care face parte.
Ecran
Laptopul are un ecran mat cu diagonală de 13.3” şi rezoluţie standard 1366×768 pixeli. Calitatea acestuia este decentă, mai ales că vorbim despre un ecran de tip TN: unghiurile de vizualizare sunt bune atât timp cât de uiţi direct în ecran, poate fi folosit şi în lumină puternică, însă culorile par uşor spălăcite. Cu alte cuvinte, ecranul este unul bun, peste media segmentului din care face parte, Asus-ul U32V.
Deşi nu pare la prima vedere, sistemul de prindere al ecranului de restul laptopului este solid, iar display-ul se rabatează până la aproximativ 150 de grade. Ca detalii suplimentare merită menţionate prezenţa unui webcam HD şi a două microfoane, în timp ce rama ecranului este realizată dintr-un plastic care imită foarte bine magneziul.
Tastatura şi trackpad
Tastatura este unul dintre punctele forte ale laptopului oferit de Asus, fiind asemănătoare cu cele prezente pe cele mai multe portabile ale producătorului. Aceasta iese în evidenţă prin acurateţea şi rapiditatea in scrierea textelor, datorită tastelor înalte care oferă un feedback foarte bun si o cursa satisfacatoare, astfel că singurul punct negativ este absenţa iluminării.
Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune despre trackpad. Acesta are dimensiuni bune şi este destul de precis, însă problemele apar atunci când vrei să faci click. Operaţiunea este disponibilă pe întreaga suprafaţă a trackpadului, însă acesta este rigid şi răspunde greu la comenzi, astfel că va trebui să apeşi puternic pentru a înregistra comenzile, inclusiv în părţile laterale din partea de jos, ce ar trebui sa fie dedicate butoanelor de click. Prin urmare, cel mai probabil va trebui să renunţi la trackpad în favoarea unui mouse.
Hardware şi performanţe
Unitatea pe care am avut-o la test în ultima perioadă este dotată cu un procesor Intel Core i5-3210, placă grafică dedicată Nvidia GT 630M, 8 GB memorie RAM şi HDD de 750 GB.
Prin urmare, nu este o surpriză că performanţele laptopului sunt foarte bune. Chiar dacă nu dispune de unitate de stocare SSD, Asus U32V este foarte rapid în utilizarea zilnică şi rulează fluent inclusiv programe mai complexe, precum soft-urile de editare foto şi video. În plus, redarea clipurilor video Full-HD se face fără probleme, indiferent că acestea sunt stocate pe HDD sau rulate online.
În plus, laptopul face faţă cu brio şi unor jocuri mai puţin solicitante, precum Call of Duty: Black Ops, Dirt 3 sau Civilization V, cel puţin atunci când sunt rulate la rezoluţia nativă cu nivel mediu al detaliilor. Totuşi, nu trebuie să-ţi faci iluzii: laptopul nu este potrivit pentru a rula cele mai recente titluri (însă nici nu este destinat unor astfel de sarcini).
Nu în ultimul rând, laptopul dispune de tehnologia Nvidia Optimus, care permite plăcii video dedicate să devină inactivă în cazul utilizării de zi cu zi, care nu necesită performanţe majore, iar acest lucru are un beneficiu şi asupra autonomiei.
Iată şi rezultatele obţinute în câteva benchmark-uri la care am supus laptopul:
Prin urmare, Asus U32V este un laptop foarte rapid, în ciuda faptului că utilizează un HDD clasic în locul unui SSD prezent în (aproape) toate ultrabook-urile de pe piaţă. Astfel, dacă poţi trece peste timpul de pornire de circa un minut, ai avantajul că ai parte de un spaţiu de stocare mult mai generos, lucru important în special pentru conţinut multimedia şi jocuri. Iar dacă totuşi vrei să obţii performanţe şi mai bune, poţi să înlocuieşti HDD-ul cu un SSD, mai ales că şi preţurile acestora au început să scadă.
Durata de viaţă a bateriei
La o utilizare obişnuită, care include editare de documente, browsing şi un playlist audio, autonomia laptopului va fi de 7-8 ore, o valoare mai mult decât suficientă pentru utilizatorul clasic. În plus, ai posibilitatea de a seta laptopul să salveze energie.
În mod previzibil, autonomia scade vertiginos atunci când te joci, însă în ansamblu Asus U32V impresionează la capitolul autonomie.
De asemenea, merită menţionată şi prezenţa tehnologiei Instant ON, care permite un timp de stand-by de peste 10 zile cu revenirea rapidă din sleep-mode.
Căldura, zgomot, boxe şi altele
În ciuda faptului că mizează pe o platformă hardware puternică, laptopul este silenţios şi nu se încălzeşte aproape deloc atunci când îl foloseşti pentru sarcini obişnuite. Lucrurile se schimbă însă atunci când te joci sau utilizezi aplicaţii puternic consumatoare de resurse, situaţii în care laptopul se încălzeşte în partea de jos şi este destul de zgomotos. Prin urmare, recomandarea noastră este să utilizezi laptopul pe o suprafaţă plană atunci când te joci, pentru a evita situaţii neplăcute.
Boxele îşi fac treaba decent, însă nu la fel de bine ca cele de pe alte laptopuri Asus. Una dintre posibilele explicaţii este amplasarea acestora pe partea de dedesubte, o alegere nu tocmai inspirată în condiţiile în care pot astfel fi obturate cu uşurinţă, fapt ce va afecta decisiv calitatea auditiei.
Preţuri şi disponibilitate
Asus U32V nu este încă disponibil în magazine, însă îşi va face debutul la comercianţi spre finalul lunii iulie sau la începutul lunii august.
Totuşi, îţi putem oferi câteva detalii despre preţurile de comercializare. Versiunea pe care am avut-o noi în teste va costa 2.899 lei, cu singura deosebire că este dotată cu numai 4 GB de memorie RAM în loc de 8 GB.
Dacă preţul solicitat de Asus depăşeşte bugetul pe care îl ai la dispoziţie, te poţi orienta şi spre versiuni mai ieftine, însă este foarte posibil ca Asus U32V să fie disponibil şi în configuraţii cu procesoare Intel Core i3 şi, eventual, fără grafică dedicată. Ramane insa de vazut.
Concluzii
Asus U32V are toate şansele să devină unul dintre cele mai vândute laptopuri din acest segment, al portabilelor de 13.3 inch, în special datorită performanţelor foarte bune, cuplate cu autonomia de aproape 8 ore. Evident, există şi lucruri care i se pot reproşa, în special atunci când este comparat cu un ultrabook, întrucât ecranul are o rezoluţie mai mică, tastatura nu este iluminată, iar grosimea şi greutatea sunt mai mari.
Totuşi, este evident că raportul preţ-performanţă este în favoarea lui Asus U32V, chiar şi dacă dacă ne raportăm la ultrabook-uri mai ieftine, cum ar fi Acer Aspire S3 sau Lenovo IdeaPad U310, care nu oferă performanţe la fel de bune.