GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus VivoBook Pro 15 review și teste (AMD și OLED într-un buget accesibil)

Testat pe data de 22 octombrie 2021
Pe scurt: Asus VivoBook Pro 15 în variantele cu procesoare AMD este unul dintre cele mai echilibrate laptopuri din segmentul mid-range și preț între 3500 și 5000 de lei. Disponibil fie într-o configurație accesibilă cu Ryzen 5 și video Vega, fie una mai puternică cu Ryzen 7/9 și placă video NVIDIA RTX 3050, ambele sunt capabile să atace fără probleme sarcinile uzuale, aplicațiile pretențioase și chiar ceva jocuri în cazul modelului cu grafică RTX. În același timp, seria nu face rabat la capitole precum construcția, conectica, experiența de tastare, calitatea ecranului OLED oferit, sau cel al autonomiei, dar are unele particularități mai puțin reușite, pe care ar fi bine să le cunoașteți și acceptați în cazul unei decizii de cumpărare.
Produs testat: Asus VivoBook Pro 15   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: de la 3500 Lei

În acest articol discutăm despre seriile VivoBook Pro 15 de laptopuri full-size multivalente, menite utilizării de zi cu zi.

Acestea au de partea lor formate ușoare și portabile, care nu fac însă rabat la calitatea construcției și finisajelor, ecrane de 15-inch de bună calitate, conectică fără compromisuri, o tastatură plăcută în utilizare și autonomie îndelungată pe baterie, toate într-un pachet cu preț competitiv.

Asus oferă seriile VivoBook Pro 15 in diverse versiuni hardware, cu ecrane OLED sau IPS, cu specificații Intel sau AMD, și cu sau fără opțiuni de cipuri grafice dedicate. Noi am testat mai multe configurații, iar în acest articol ne vom concentra pe cea care consider că oferă cel mai bun raport preț/capabilități, echiparea VivoBook Pro 15 OLED M3500 cu procesoare AMD Ryzen H, grafică RTX 3050 și ecran OLED.

Pe larg, cu bune și cu mai puțin bune, în review-ul de mai jos.

asus vivobook pro m3500 main2

Specificații Asus VivoBook Pro 15 OLED M3500

Ecran15,6″, 1920 x 1080 px, 60 Hz, OLED, lucios, non-tactil, 400-nits
opțiune IPS mat
ProcesorAMD Ryzen 7 5800H, 8C/16T
VideoAMD Radeon Vega – Pro 15 M3500QA
AMD Radeon Vega + NVIDIA GeForce GTX 3050 4GB (35-50W) – Pro 15 M3500QA
Memorie16 GB DDR4-3200 (lipiți)
Stocare1x M.2 PCIe x4 SSD (Samsung PM9A1), single M.2 2280 slot
ConectivitateWireless 6 (Mediatek MT7921), Bluetooth 5.0
Porturi2x USB-A 3.1 gen1, 1x USB-A 2.0, 1x USB-C gen1 with data, HDMI 1.4b, microSD card reader, audio jack
Baterie63 Wh, încărcător 120W cu încărcare rapidă
Dimensiuni360 mm x 235 mm x 19,9 mm
Greutate1,68 kg, încărcător 0,45 kg
Alteletastatură iluminare albă, webcam HD webcam cu capac, sistem audio stereo, senzor amprente

Construcție și design

VivoBook Pro 15 este un laptop din gama intermediară care oferă un design echilibrat, marcând la cam toate capitolele fără a străluci însă la vreunul dintre ele.

Dimensiunile sunt medii, după cum se poate ghici de altfel după lățimea ramei ecranului, iar acest spațiu lasă loc pentru o tastatură standard, un touchpad mare și un armrest generos. Cu cei 20 de milimetri ai săi în grosime, laptopul nu poate concura cu rivalii mai subțiri, însă carcasa ceva mai generoasă lasă loc pentru un sistem de răcire mai consistent, o baterie rezonabil de mare și o colecție bună de porturi.

asus vivobook pro m3500 1

Capacul este ranforsat de o foaie groasă din aliaj de aluminiu, însă restul carcasei este confecționată din material plastic. Materialele au un finisaj mat cu aderență plăcută, fiind totodată suficient de solide pentru a oferi o rigiditate foarte bună, fără semne de torsiune în zone sensibile cunoscute precum tastatură sau ecran. Din nou, laptopul punctează bine, fără a putea rivaliza cu laptopurile din segmentele superioare.

Din punct de vedere vizual, VivoBook Pro 15 este atractiv deoarece oferă un design curat și simplu fără sigle sau alte elemente de identitate vizuală stridente, utilizatorul trebuind totuși să curețe toate etichetele de pe armrest.

Laptopul este oferit în două variante de culoare, Quiet Blue, aici de față, și Cool Silver, care oferă un interior argintiu, taste argintii și capac alb. Cel din urmă va fi mai rezistent la amprente și uzură, însă tastele argintiii cu caractere albe nu sunt deloc preferatele mele din cauza contrastului slab, deci prefer varianta gri-albastră aici de față.

Cu o greutate de circa 1,7 kilograme pentru configurația testată, și chiar mai puțin în cazul modelelor fără placă video dedicată, VivoBook Pro 15 este un laptop destul de ușor. După cum ziceam, un laptop din gama medie, echilibrat, optim pentru utilizarea zilnică și deplasări frecvente.

Piciorușele cauciucate asigură o priză bună pe masă iar capacul ecranului poate fi operat ușor cu o singură mână. Balamalele sunt ferme, însă deschiderea maximă este de numai 130 de grade, un factor limitator dacă vreți să folosiți laptopul pe genunchi sau în alte poziții atipice.

ASUS a împins toate indicatoarele luminoase către margini iar butonul Power nu mai are un LED încorporat deoarece acesta a fost înlocuit de un senzor pentru amprente, schimbare bună pentru cei care lucrează în lumină scăzută deoarece luminile nu mai sunt deranjate. Am apreciat și colțurile sau muchiile bine teșite, acestea putând fi deranjante dacă ar fi fost mai ascuțite deoarece carcasa mai groasă face ca încheieturile mâinilor să se atingă mereu de ele.

Conectivitatea este bună, fără a se ridica la nivelul pretențiilor actuale. Laptopul oferă 3 porturi USB-A, un port HDMI standard, un port USB-C și un conector audio. Portul HDMI este însă doar de tip 1.4b iar portul USB-C Gen 1 oferă doar transfer de date, nu și încărcare sau video, doar varianta cu procesor Intel oferind Thunderbolt 4, cu toate avantajele lui. În plus, cei mai mulți dintre acești conectori sunt amplasați în dreapta, aglomerând zona unde cei mai mulți utilizatori vor ține un mouse.

Evacuarea aerului cald din sistemul de răcire se face în zona balamalei, ceea ce înseamnă că o parte din aerul cald va fi împins către ecran. Din fericire, în acest caz nu avem de-a face cu o problemă prea mare deoarece designul face ca acest aer să fie totuși parțial redirecționat către spate, departe de utilizator și de partea inferioara a ecranului.

asus vivobook pro 15 m3500 cooling2

Privind în ansamblu, sunt mulțumit de ceea ce oferă VivoBook Pro 15 dacă ținem cont și de gama de preț în care se încadrează, și rivalii săi făcând tot felul de compromisuri pentru a păstra costul de producție ceva mai jos. Mi-aș fi dorit totuși un port USB-C Gen 2 și un cititor de carduri SD, două aspecte pe care le consider relevante pentru publicul țintă al unui astfel de laptop.

Tastatură si touchpad

Tastatura de pe VivoBook Pro 15 este identică cu cea văzut la VivoBook Pro 16X, adică o variantă extinsă a tastaturii de pe VivoBook Pro 14X cu un bloc numeric atașat în dreapta.

Aranjarea este una în general bună, remarcând tastele mari și bine spațiate, însă blocul numeric folosește taste mai înguste, iar butoanele direcționale sunt mici și înghesuite. Funcțiile Home/End/PgUp/PgDn sunt oferite ca funcții secundare atât pentru tastele direcționale cât și în cadrul blocului numeric, permițându-vă alegerea celor care vi se par mai la îndemână.

asus vivobook pro 15 m3500 keyboard clickpad

Experiența în utilizare este bună și cei mai mulți dintre utilizatori vor fi mulțumiți de această tastatură. După câteva săptămâni de utilizare, sunt mulțumit de activarea rapidă, de răspunsul consistent și de cursa destul de lungă, aceasta fiind una dintre cele mai bune tastaturi disponibile în acest moment în acest segment de preț.

Sistemul de iluminare oferă LED-uri de culoare albă, trei trepte de intensitate, indicator Caps Lock și activarea prin atingerea touchpad-ului. Din păcate, această lumină se strecoară pe sub taste, un aspect mai puțin dezirabil. Versiunea de culoare Quiet blue oferă butoane negre, însă Cool Silver folosește butoane argintii care, în combinație cu iluminarea albă, duce la înrăutățirea lizibilității.

Touchpad-ul are dimensiuni generoase și este amplasat central pe armrest. Acesta este fabricat din plastic, însă materialul este plăcut la atingere iar stratul tactil este sensibil și precis, neavând deci probleme cu gesturile rapide sau complexe. Ranforsarea este mai puțin grozavă, remarcându-se zgomote la apăsarea mai fermă în jumătatea inferioară a suprafeței tactile, în timp ce butoanele sunt și ele cam dure și zgomotoase, însă acest periferic este unul bun pentru această clasă de laptopuri.

Laptopul oferă un senzor pentru amprente ascuns în butonul Power, însă nu și o cameră infraroșie pentru recunoașterea facială.

Ecran

ASUS VivoBook Pro 15 oferă două tipuri de ecrane non-tactile cu raport de aspect 16:9 cu rezoluție FullHD, unul cu panou IPS cu strat protector mat și altul OLED cu strat protector lucios.

Noi am testat versiunea OLED, ecranul fabricat de Samsung oferind o luminozitate maximă de 400 nits, acoperire coloristică integrală pentru spectrul DCI-P3, un nivel de negru excelent și contrast ridicat, și fiind astfel o alegere excelentă pentru activitățile zilnice, dar și pentru editarea foto sau video pretențioasă.

  • Panel HardwareID: Samsung SDC4161 (ATNA56YX03-0);
  • Coverage: 100% sRGB, 98.1% Adobe RGB, 99.9% DCI-P3;
  • Measured gamma: 2.27;
  • Max brightness in the middle of the screen: 391.24 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 1.77 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1:1;
  • White point: 6400 K;
  • Black on max brightness: 0 cd/m2;
  • Response time: ~3 ms;
  • PWM: Yes, at sub 60% brightness

Ecranul este oferit din fabrică cu o calibrare certificată Pantone și nu a avut nevoie de ajustări suplimentare. Nu am remarcat neuniformități de culoare sau luminozitate, și cum avem de-a face cu un panou OLED, nici bleeding-ul nu poate fi o problemă.

Pe de altă parte, cu o luminozitate maximă de numai 400 nits și un strat protector lucios care aduce cu sine străluciri și reflexii, ecranul se va dovedi problematic în lumina diurnă sau în mediile interioare foarte luminoase. În plus, și PWM-ul activat la niveluri de luminozitate de 60 de procente s-ar putea dovedi enervant pentru cei sensibili la flickering, eu personal sesizându-l imediat.

Timpul de răspuns este bun, laptopul fiind deci suficient de capabil și atunci când vine vorba de jocuri, însă cum rata de împrospătare este de numai 60 Hz iar tehnologiile precum G-Sync lipsesc, acesta nu poate rivaliza cu ecranele IPS rapide din laptopurile pentru jocuri.

Cei interesați de acest laptop ar trebui însă să se informeze mai bine în prealabil despre particularitățile ecranelor OLED, mai rar întâlnite pe laptopuri, și să decidă dacă avantajele precum nivelul de negru, contrastul, culorile sau emisia scăzută de lumină albastră și dezavantajele precum pâlpâirea, banding-ul nuanțelor de gri, pierderea detaliilor în zonele foarte întunecate sau chiar burn-in-ul sunt dezirabile sau, respectiv, acceptabile.

Cea de-a două opțiune, panoul IPS cu acuratețe coloristică integrală doar pentru banalul sRGB și luminozitate maximă tot de 400 nits, este oferit pe configurațiile mai accesibile ale lui VivoBook Pro 15. Acesta este deci mai puțin impresionant decât ecranul OLED, însă are un strat protector mat mai bun pentru lucrul în exterior și, pe termen lung, s-ar putea dovedi și mai puțin problematic.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi oferă o echipare puternică a acestui model de laptop, VivoBook Pro 15 M3500 incluzând un procesor AMD Ryzen 7 5800 8C/16T cu interfață grafică Radeon Vega secondată de o placă video dedicată NVIDIA RTX 3050 35-50W, 16 GB de memorie DDR4-3200 MHz și un SSD rapid cu capacitate de 1 TB. Acesta este un exemplar pentru review-uri și a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii noiembrie 2021, adică BIOS 301, MyAsus 3.0.29.0 și NVIDIA Studio Driver 472.69.

Laptopul este clădit deci în jurul unei platforme full-power AMD Ryzen H, acesteia fiindu-i alocat un maxim de 54W de putere cu cel mai generos profil energetic activat. Limita de putere nu este atât de mare ca cele văzute la laptopurile mai groase cu sistem de răcire mai impozante, dar este foarte bună pentru un laptop portabil din gama intermediară. ASUS mai oferă opțiunea inferioară Ryzen 5 5600H și cea superioară Ryzen 9 5900HX.

Placa video este o implementare NVIDIA RTX 3050 cu un TDP nominal de 35W și un maxim de 50W cu Dynamic Boost activat, aceasta fiind și cea mai puternică opțiune pe VivoBook Pro 15. Memoria RAM este lipită pe placa de bază și disponibilă în configurații cu 8 sau 16 GB, deci va trebui să alegeți bine de la început pentru că o extindere ulterioară este exclusă. De asemenea, placa de bază oferă un singur locaș M.2 2280, în care este amplasat o unitate de stocare rapidă SSD de la Samsung, și aici opțiunile de expansiune fiind limitate.

Unitatea de stocare SSD și interfața radio sunt singurele componente care pot fi schimbate, accesul la acestea fiind simplu deoarece capacul inferior este fixat doar cu câteva șuruburi Torx.

Laptopul poate fi controlat prin intermediul aplicației MyAsus, care conține toate setările pentru profilurile de putere, baterie, ecran și așa mai departe. Laptopul dispune de trei profiluri de putere, Performance, Standard și Whisper, fiecare dintre acestea modificând limitele de putere pentru CPU si GPU, precum și regimul ventilatoarelor.

Am folosit predominant profilul Standard, optând pentru mai puternicul Performance doar pentru teste sintetice și jocuri. Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați în activitățile uzuale fără pretenții.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Performance activat, procesorul Ryzen 7 a demarat la 60W, dar s-a stabilizat repede la 54W, frecvențe de 3,5 GHz și temperaturi de 90 de grade. Factorul limitator este puterea, temperaturile fiind bune iar nivelul sonor al sistemului de răcire atingând 42 – 43 dB. Implementarea atinge cam 85 – 90% din nivelul maxim teoretic de performanță, ceea ce nu este deloc rău pentru un design mid-range.

Comutând la modul Standard, observăm o limitare de 35W pe procesor, regim în care nivelul de zgomot este de numai 37 – 38 dB, temperaturile sunt sub 80 de grade iar performanțele sunt cu circa 20% mai mici decât cele atinse cu profilul Performance.

Whisper coboară nivelul de zgomot chiar mai mult, însă procesorul este limitat acum la numai 25W, scăderea de performanță fiind deci sesizabilă. Pe baterie, procesorul este limitat la 30W. Toate aceste comportamente pot fi văzute mai jos.

cinebench1 vivobookpro m3500

Pentru a pune rezultatele într-o perspectivă mai bună, am pus VivoBook Pro 15 în același grafic cu alte laptopuri similare cu procesoare AMD și Intel, iar comportamentul se dovedește foarte competitiv.

cinebench2 vivobookpro m3500

3DMark CPU Profile Test, această implementare a lui Ryzen 7 5800H s-a situat, din nou, la 10-15% în urma implementărilor mai puternice cu răcire mai bună și TDP mai generos.

3dmark cpu 1

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Prime95 cu profilul Perfomance activat.

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut de acest test cu profilul Performance activat, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Performance activat. Testele au fost făcute la rezoluția nativă FullHD, pentru a putea fi comparate cu alte sisteme similare.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 10834 (Graphics – 11780, Physics – 24109, Combined – 4462);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 417;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 4841 (Graphics – 4490, CPU – 8712);
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 8380;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 2618;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 36.71 average fps;
  • PassMark10: Rating: 4838 (CPU mark: 21718, 3D Graphics Mark: 8797, Disk Mark: 26913);
  • PCMark 10: 6285 (Essentials – 10481 , Productivity – 8906 , Digital Content Creation – 7220);
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1450, Multi-core: 7234;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1858 cb, CPU Single Core 225 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 4629 cb, CPU Single Core 515 cb;
  • CineBench R23 (best run): CPU 11855 cb, CPU Single Core 1412 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 31.44 s.

Am rulat și testele de workstation pentru cei interesați să folosească acest laptop pentru activități de productivitate gurmande.

  • Blender 2.93.1 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 35s (Performance);
  • Blender 2.93.1 – BMW Car scene- GPU Compute: 1m 19s (CUDA), 50s (Optix);
  • Blender 2.93.1 – Classroom scene – CPU Compute: 9m 17s (Performance);
  • Blender 2.93.1 – Classroom scene – GPU Compute: 6m 2s (CUDA), 2m 48s (Optix);
  • Pugetbench – Davinci Resolve: 770 points;
  • Pugetbench – Adobe After Effects: 611 points;
  • Pugetbench – Adobe Photoshop: 696 points;
  • Pugetbench – Adobe Premiere: 454 points;
  • SPECviewerf 2020 – 3DSMax: 51.19 (Performance);
  • SPECviewerf 2020 – Catia: 30.75 (Performance);
  • SPECviewerf 2020 – Creo: 60.49 (Performance);
  • SPECviewerf 2020 – Energy: 9.8 (Performance);
  • SPECviewerf 2020 – Maya: 156.73 (Performance);
  • SPECviewerf 2020 – Medical: 14.83 (Performance);
  • SPECviewerf 2020 – SNX: 11.48 (Performance);
  • SPECviewerf 2020 – SW: 95.34 (Performance);
  • V-Ray 5 Benchmark: CPU – 8180 vsamples, GPU CUDA – 456 vpaths.

Procesorul Ryzen 7 5800H se comportă bine în testele single-core și excelent în cele multi-core, fiind în urmă cu 5 – 25 de procente, în funcție de test, față de alte implementări similare, dar cu limite de putere mult mai generoase decât acest 54 W văzut aici. Acest comportament este mai vizibil în testele îndelungate precum Blender sau Handbrake, unde limitarea se face simțită mai bine.

Placa video nu se face cu nimic remarcată, oferind performanțele la care ne-am aștepta de la un model entry-level.

În plus, laptopul a fost și destul de silențios deoarece a atins doar un nivel de 42 – 43 dB, cu ocazionale salturi scurte la 47 – 48 dB. VivoBook Pro 15 este deci mai tăcut decât similarul VivoBook Pro 14X testat acum ceva timp, care a atins mai mereu un nivel de 46 – 47 dB. Aceste date sunt obținute cu profilul Performance, modul Standard coborând nivelul de zgomot la 37 – 40 dB.

În concluzie, laptopul este un laptop competent bun la toate care se ridică la nivelul pretențiilor pe care le avem de la această gamă mid-range.

Pentru cei care nu au nevoie de o interfață grafică dedicată și se uita la versiunea M3500QA, care oferă doar interfața integrată Radeon Vega 8, am făcut câteva teste cu placa video NVIDIA dezactivată.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 3479 (Graphics – 3773, Physics – 23379, Combined – 1217);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1391 (Graphics – 1219, CPU – 7079);
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 2253;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 706;
  • PCMark 10: 6384 (Essentials – 10878 , Productivity – 9579 , Digital Content Creation – 6779).
  • Pugetbench – Adobe Photoshop: 689 points;
  • Pugetbench – Adobe Premiere: 182 points;

Performanța CPU este cam aceeași, însă performanța GPU este de circa 30 – 35 de procente din cea obținută cu RTX 3050. Acest lucru afectează toate testele și aplicațiile în care placa video are un rol important, fiind posibile ușoare îmbunătățiri pe măsură ce driverele Radeon vor primi actualizări de natură să le îmbunătățească performanțele.

Pentru cei cu bugete mai restrânse, Ryzen 5 5600H este o opțiune interesantă cu 6 nuclee și 12 fire de execuție care se va situa cam cu 5 – 20 de procente mai jos decât Ryzen 7 5800H. Atenție însă, este posibil că laptopurile cu Ryzen 5 5600H să fie echipate cu numai 8 GB de memorie, ceea ce este nerecomandat, în special pentru că memoria RAM nu poate fi extinsă în nici un fel. Pentru cei care vor mai mult, Ryzen 9 5900HX va oferi un spor de 2 – 7 procente în testele CPU, ceea ce s-ar putea dovedi util dacă aveți nevoie de maximul posibil de putere.

Am trecut apoi la jocuri, pentru care am folosit titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, acestea fiind testate cu profilurile Performance la rezoluție FullHD și detalii maxime.

Ultra settings,
Performance profile
VivoBook Pro 15 –
R7 + 3050 35+W
FHD resolution
VivoBook Pro 15 –
i7 + 3050 35+W
FHD resolution
VivoBook Pro 16X –
i7 + 3050 35+W
FHD resolution
VivoBook Pro 14X –
R7 + 3050Ti 35+W
FHD resolution
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
61 fps (53 fps – 1% low)62 fps (53 fps – 1% low)64 fps (52 fps – 1% low)68 fps (42 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor
(DX 11, Ultra Preset)
92 fps (65 fps – 1% low)91 fps (65 fps – 1% low)86 fps (61 fps – 1% low)88 fps (63 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
39 fps (30 fps – 1% low)36 fps (37 fps – 1% low)35 fps (28 fps – 1% low)40 fps (29 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
52 fps (43 fps – 1% low)49 fps (34 fps – 1% low)48 fps (33 fps – 1% low)56 fps (45 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra)
24 fps (16 fps – 1% low)20 fps (14 fps – 1% low)19 fps (9 fps – 1% low)24 fps (11 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)
53 fps (37 fps – 1% low)55 fps (44 fps – 1% low)60 fps (46 fps – 1% low)63 fps (47 fps – 1% low)

La fel ca în cazul testelor sintetice GPU, și aici vedem un comportament bun atunci când îl comparăm cu alte implementări similare din aceeași gamă de preț. Dacă vreți să vă jucați în condiții bune, probabil că ar fi recomandat să mai tăiați din nivelul de detalii în unele jocuri, așa că am refăcut unele teste cu nivelul mediu de detalii.

Medium settings,
Performance profile
VivoBook Pro 15 –
R7 + 3050 35+W
FHD resolution
VivoBook Pro 15 –
i7 + 3050 35+W
FHD resolution
Far Cry 5
(DX 11, Normal Preset, TAA)
71 fps (48 fps – 1% low)73 fps (60 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor
(DX 11, Medium Preset)
129 fps (90 fps – 1% low)125 fps (88 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Balanced – first option)
42 fps (32 fps – 1% low)40 fps (33 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Medium Preset)
69 fps (53 fps – 1% low)68 fps (52 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Medium Preset, Hairworks Low)
95 fps (76 fps – 1% low)92 fps (73 fps – 1% low)

În jocuri, laptopul a atins un nivel de zgomot de 42 – 43 dB și un consum total combinat CPU si GPU de circa 70W. Performanța este consistentă și nu se degradează în timp, temperaturile interne fiind și ele în limite bune.

Nu toate jocurile se comportă însă similar deoarece nu folosesc Dynamic Boost așa cum trebuie. În Far Cry 5, atât procesorul cât și placa video au atins un maxim de 35W fiecare, încălzind procesorul mai mult decât în alte cazuri. Sistemul de răcire favorizează placa video și se comporta mai bine atunci când puterea este redirecționată de la CPU la GPU, așa cum se întâmplă în Witcher 3 sau Middle Earth: Shadow of Mordor.

Ridicarea laptopului de pe masa duce la scăderea temperaturilor cu câteva grade, însă nu este necesară decât în unele cazuri dezechilibrate, cum ar fi sus-menționatul Far Cry 5.

Vă puteți bucura de jocuri și cu profilul Standard activ, caz în care nivelul de zgomot va scădea la 39 – 40 dB, limitele mai joase de putere aducând o penalizare de performanțe de circa 10 procente.

Rularea jocurilor pe baterie este posibilă, procesorul Ryzen 7 5800H din VivoBook Pro 15 primind circa 30W susținut cu profilul Standard activat.

gaming withcher3 perf battery

În final, dacă optați pentru versiunea VivoBook Pro 15 M3500QA fără placă video dedicată, laptopul va atinge nivelul de performanțe așteptat pentru combinația Ryzen 7 cu Radeon Vega 8, însă aceasta nu va fi suficientă decât pentru jocuri mai vechi cu nivel de detalii minim.

Răcire, conectivitate și audio

ASUS a ales un sistem de răcire cu două ventilatoare și două conducte de transfer termic, acesta fiind mai complex decât soluțiile văzute la precedentele laptopuri din gama VivoBook. Acesta folosește conducte mai lungi iar placa video beneficiază de un radiator mai mare, ceea ce permite ținerea sub control a temperaturilor, după cum am văzut deja în secțiunea precedentă.

asus vivobook pro 15 m3500 cooling

Aerul proaspăt este tras prin fantele de pe capacul inferior, acesta trecând direct peste ventilatoare și elementele pasive de răcire, și este evacuat prin fantele din zona balamalei. Carcasa din plastic a balamalei este însă gândită în așa fel încât împarte fluxul de aer în două, cea mai mare parte fiind împinsă către spate și doar o cantitate mai mică de aer ajungând să treacă peste ecran.

Nivelul de zgomot atins cu profilul Performance este de 42 – 43 dB, ceea ce este bine pentru un laptop cu o astfel de configurație. Alte teste arată un nivel maxim de 48 dB, însă acestea sunt rezultatele obținute în cazul meu cu BIOS-ul și driverele disponibile la data efectuării testelor.

Cu profilul Standard, nivelul de zgomot este de 39 – 40 dB, prețul performanțelor puțin reduse fiind unul demn de luat în seamă dacă vă doriți un confort auditiv superior. În regim uzual, laptopul este complet tăcut deoarece ventilatoarele pornesc doar atunci când folosiți două aplicații în paralel. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.

Temperaturile externe sunt bune, indiferent dacă vorbim de utilizare lejeră cu răcire pasivă sau sarcină mare cu ventilatoare la turație ridicată. Temperaturile carcasei sunt mai mici de 40 de grade, remarcându-se doar câteva puncte mai calde în zona radiatoarelor și conductelor de transfer, iar aerul cald împins către ecran nu va fi o problemă pe termen lung deoarece temperatura măsurată nu a depășit 35 de grade.

temps vivobookpro amd gaming temps vivobookpro m3500qc daily

Conectivitatea este asigurată de un modul MediaTek, care oferă Wi-Fi 6 si Bluetooth 5, o implementare mai ieftină decât cele Intel, dar care nu ne-a făcut nici o problemă. Camera Web amplasată deasupra ecranului oferă un senzor HD, un capac de protecție și două microfoane, calitatea imaginii fiind ceva mai bună decât cea văzută de obicei pe astfel de laptopuri.

Sistemul audio oferă două difuzoare mari amplasate pe capacul inferior, acesta oferind un nivel sonor de 80 dB. Calitatea este ceva mai bună decât în cazul precedentelor VivoBook-uri, însă tot nu impresionează prea mult, în special datorită lipsei bașilor, în ciuda dimensiunilor mari ale incintelor.

asus vivobook pro 15 m3500 speakers

Baterie și autonomie

Bateria din acest VivoBook Pro 15 are o capacitate de 63 Wh, o dimensiune competitivă pentru acest segment de piață, însă mai ieftinele versiuni cu ecran IPS oferă baterii de numai 50 Wh.

Cam acestea sunt autonomiile la care trebuie să vă așteptați:

  • 6h – editare text Google Docs, Standard + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 10h – redare video YouTube FullHD, Standard + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 10h – redare video Netflix, Standard + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 5-6h – navigare Web intensivă, Standard + Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 1h – jocuri (Witcher 3), Performance + Best Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;

Laptopul VivoBook Pro 15 testat de noi a venit însoțit de un încărcător cu putere de 120 W și dimensiuni medii care folosește un conector cilindric standard. În caz că alegeți modelul fără placă video NVIDIA, acesta va fi însoțit de un încărcător mai compact de 90W.

asus vivobook pro 15 m3500 charger

Preț și disponibilitate

ASUS VivoBook Pro 15 M3500 a început să apară și în ofertele locale, chiar dacă nu toate configurațiile sunt disponibile. Modelul M3500QC testat de noi, care oferă procesor AMD Ryzen 7 5800H cu 16 GB RAM, placă video NVIDIA RTX 3050 și ecran OLED are un preț de circa 4800 lei, în timp ce varianta mai ieftină cu Ryzen 5 5600H și 8 GB RAM are un preț de circa 3500 lei.

De asemenea există și variante cu ecran IPS în locul OLED, acestea oferind însă și o baterie de numai 50 Wh.

Pentru mai multe detalii despre prețuri, configurații și disponibilitate puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Seria VivoBook Pro 15 este una dintre cele mai echilibrate testate de noi în segmentul de mijloc, și, în funcție de configurația aleasă, o opțiune multivalentă de luat în calcul.

Configurațiile de bază se descurcă cu brio în taskurile uzuale, atât cele cu hardware AMD, cât și cele cu hardware Intel. Cele din urmă au de partea lor un spor de performanțe grafice, dar modele AMD excelează pe partea de performanțe ale procesorului în taskuri solicitante și oferă autonomie mai bună, precum și prețuri mai competitive.

Urcând spre configurațiile cu grafică dedicată, alegerea evidentă devin configurațiile cu hardware AMD, prin prisma autonomiei și mai echilibraului raport între capacitățile totale ale sistemului, atât pe partea de CPU cât și GPU.

Dincolo de hardware, VivoBook-urile Pro 15 din această generație sunt și aspectuoase și bine construite, oferă una dintre cele mai bune tastaturi din segment, baterii de mare capacitate și un ecran OLED cu acoperire coloristică 100% DCI-P3. Atenție însă la particularitățile și potențialele neajunsuri ale ecranelor OLED, eventualul flickering fiind principalul aspect de luat în calcul de cei sensibili.

În plus, seria suferă și de unele neajunsuri ergonomice sau funcționale, precum unghiul limitat de deschidere al ecranului, poziționarea porturilor în special pe partea dreaptă a șasiului, și lipsa semnalului DP sau posibilității de încărcare prin USB-C pe configurațiile cu AMD – ambele sunt însă disponibile pe modelele Intel, care oferă un port USB-C cu Thunderbolt 4.

Per total, însă, VivoBook-urile Pro 15 sunt competitive în segmentul lor de preț și primesc recomandarea noastră.

asus vivobook pro review fin

Pro:

  • ușor, solid și atrăgător pentru clasa lui
  • tastatură și touchpad bune
  • ecran OLED impresionant, opțional IPS mat
  • performanțe bune în toate scenariile
  • temperaturi și nivel de zgomot bune
  • baterie de 63 Wh și autonomie bună
  • preț competitiv

Contra:

  • conectori amplasați în stângă, USB-C limitat la date
  • memoria RAM lipită
  • ecranul OLED are și dezavantaje
  • modelele fără OLED au baterie de 50 Wh

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri