Asus Vivobook S301 review – laptop de 13” cu hardware bun şi preţ accesibil
Asus a lansat la începutul lunii august colecţia de laptopuri cu noua platformă hardware Intel Haswell. Pe lângă modele dedicate jocurilor şi activităţilor multimedia, producătorul taiwanez a prezentat şi Asus Vivobook S301, un laptop portabil de 13.3” care îşi propune să ofere performanţe bune la un preţ relativ accesibil.
Acest lucru este evidenţiat şi de prezenţa opţională a unei plăci video dedicate, însă menţinerea unui preţ mic de achiziţie a determinat inevitabil şi câteva compromisuri, cum ar fi rezoluţia „obişnuită” a ecranului sau absenţa unui SSD.
Un lucru este cert: acesta este unul dintre puţinele ultrabook-uri de 13” cu Intel Haswell cu placă video dedicată, iar această versiune este cunoscută sub numele complet de Asus Vivobook S301LP. Versiunea fără placă video dedicată este cunoscută sub numele Asus Vivobook S301LA.
Zilele acestea am avut oportunitatea de a testa un Asus Vivobook S301LP, iar în acest review îţi vom explica dacă reţeta adoptată de taiwanezi este una care merită luată în calcul pentru o viitoare achiziţie. Înainte de a începe, merită însă să atragem atenţia că am avut la test o unitate pre-producţie, astfel că unele mici probleme, pe care le-am întâmpinat în special în programele de benchmark-uri, vor fi probabil remediate până la lansarea efectivă pe “rafturile” magazinelor online.
Ce este Asus Vivobook S301
Asus Vivobook S301 este un laptop portabil adaptat pentru o serie diversificată de activităţi, de la navigare pe internet, ascultare de muzică şi vizionare de filme şi, în anumite limite, până la jocuri. Se adresează în special utilizatorilor care vor o configuraţie puternică, dar care sunt dispuşi să facă anumite compromisuri pentru că au un buget relativ limitat.
Review video Asus Vivobook S301
Înainte de a începe, te invităm să urmăreşti un review în format video pentru a înţelege mai bine despre ce produs vorbim.
Specificaţii tehnice
Asus Vivobook S301 | |
Ecran | TFT, touchscreen, 13.3”, 1366×768 pixeli |
Procesor | Intel Haswell Core i7-4500U CPU |
Placa video | Intel 4400 HD + AMD Radeon Mobility 8530G |
Memorie RAM | 8 GB |
Stocare | HDD 750 GB, 5400 rpm |
Conectivitate | Wireless N, Gigabit Lan, Bluetooth |
Porturi | 3xUSB, SD card reader, HDMI, LAN |
Acumulator | 38 Wh |
Sistem de operare | Windows 8 |
Dimensiuni | 330 x 233 x 21 mm |
Greutate | 1.75 kg |
Extra | dongle Eterhnet to wireless |
Ce ne-a plăcut
Poate că Vivobook S301 nu impresionează la fel de mult ca un ultrabook din gama premium, însă pentru categoria de preţ din care face parte este cu siguranţă suficient de interesant.
Spunem asta pentru că laptopul este unul destul de subţire şi robust, iar materialele utilizate sunt de bună calitate, mai ales că predomină aluminiul. Acesta este utilizat pe capac, pe părţile lateriale şi la interior, în timp ce plasticul este regăsit doar pe partea din spate.
Dimensiunile şi greutatea de 1.75 kg sunt decente pentru acest segment de piaţă şi satisfăcătoare pentru cei mai mulţi utilizatori, chiar dacă vei găsi şi ultrabook-uri de 13” mai uşoare. În plus, nu avem multe de reproşat la capitolul design şi construcţie.
De asemenea, cei curioşi să afle ce se ascunde în interiorul laptopului pot apela cu încredere la o şurubelniţă, întrucât capacul spate se deschide uşor, iar această acţiune nu conduce la pierderea garanţiei. Aranjarea componentelor în interior arată ca în imaginile de mai jos:
Aluminiul plasat la interior pe margine generează un contrast bun cu tastatura, iar palm rest-ul este spaţios, motiv pentru care încheieturile mâinilor nu vor avea de suferit nici măcar după câteva ore de utilizare continuă.
Tastatura a trecut cu succes de testul nostru, chiar dacă nu este lipsită de mici lucruri deranjante. Tastele au dimensiuni mari, sunt bine spaţiate şi suficient de rigide pentru a înregistra comenzile inclusiv atunci când le apeşi doar pe părţile laterale. Butonul de Power a fost amplasat de Asus în partea stânga-sus a tastaturii, alături de câteva LED-uri de stare.
Din păcate, tastele nu sunt prea înalte, iar acest lucru va necesita o perioadă de acomodare pentru o bună parte dintre utilizatori. În plus, nu există taste dedicate pentru Home şi End, motiv pentru care va trebui să apelezi frecvent la tastele FN şi la săgeţile direcţionale, care sunt semnificativ mai mici şi, implicit, incomod de utilizat comparativ cu celelalte taste.
Trackpadul s-a comportat bine, mai ales că este potrivit de mare, neted şi, în cea mai mare parte a timpului, răspunde corespunzător la comenzi. Totuşi, am avut senzaţia că este prea sensibil la atingere, o problemă care poate fi remediată cel puţin parţial cu ajutorul unui software. Utilizarea acestuia a decurs fără probeme majore şi inclusiv în cazul gesturilor caracteristice pentru sistemul de operare Windows 8.
Aşa cum spuneam la început, principalul avantaj al lui S301 este configuraţia hardware puternică. Noi am primit la test versiunea de top a acestui model, care utilizează platforma Intel Haswell de tip ULV (Ultra-Low-Voltage) cu procesor Intel Core i7-4500U, placă video integrată Intel HD 4400 acompaniata de o placă video dedicată AMD Radeon Mobility 8530G, 8 GB RAM şi HDD de 750 GB.
Aşa cum era de aşteptat prin prisma acestor specificaţii, laptopul este capabil să ruleze fluent numeroase tipuri de activităţi. Este de la sine înţeles că poţi naviga fără probleme pe internet şi poţi edita documente în programe de tip Microsoft Office, dar şi că portabilul este adecvat pentru filme în format Full HD şi jocuri.
Există totuşi un mic amănunt care îl trage în jos: HDD tradiţional are doar 5400 rpm. Având în vedere că poţi desface cu uşurinţă capacul spate fără să pierzi garanţia, îţi recomandăm să înlocuieşti HDD-ul cu unul mai rapid de 7200 rpm sau cu un SSD care ar asigura o viteză şi mai bună, dar care în acelaşi timp ţi-ar reduce destul de mult şi spaţiul de stocare disponibil.
Probabil însă că eşti curios şi ce rezultate a obţinut laptopul în benchmark-uri. Înainte de a-ţi prezenta cifrele seci, îţi reamintim că aceasta este o unitate pre-producţie. Acesta este probabil şi motivul pentru care unele aplicaţii precum HWInfo şi Skyrim nu au reuşit să identifice placa video dedicată în cadrul configuraţiei hardware, însă aparent rezultatele obţinute includ şi performanţele acesteia, pe baza datelor obţinute cu laptopuri cu configuraţii asemănătoare. De asemenea, 3D Mark 13 nu a identificat corect chipul video, motiv pentru care datele obţinute trebuie privite cu precauţie.
Un lucru este cert: rezultatele obţinute de Vivobook S301 sunt mai bune în jocuri decât cele ale ultrabook-urilor de nivel mediu, în primul rând datorită prezenţei plăcii video dedicate.
Acestea fiind spuse, iată şi rezultatele obţinute în benchmark-uri:
- 3DMark 11 – E1909, P1132;
- 3DMark 13 – Ice Storm – 44734, Cloud Gate – 3871, Fire Strike – 660 ;
- PCMark 07 – 3021;
- Windows Rating – 5.9;
- CineBench 11.5 – OpenGL 21.77 fps, CPU 2.82 pts.
Şi iată şi rezultatele obţinute în jocuri rulate la rezoluţia nativă 166×768 pixeli şi detaliile stabilite la nivelul Low:
- Need for Speed: Most Wanted – 32 fps;
- Skyrim – 44 fps;
- Starcraft 2 – 42 fps (4 v 4 map) – poate scădea sub 30 fps în cazul luptelor intense cu sute de unităţi
- Bioshock Infinite – 23 fps.
La experienţa plăcută de utilizare contribuie în bună măsură şi sistemul audio, întrucât speakerele sunt de calitate şi au distorsiuni minore chiar şi la volum ridicat. În plus, calitatea sunetului poate fi îmbunătăţită prin intermediul aplicaţiei AutoWizard, preinstalată pe laptop.
Chiar dacă vorbim despre un laptop capabil să ruleze decent jocuri, acesta nu se încinge când este împins la maxim, însă partea de deasupra tastaturii se încălzeşte destul de mult. Astfel, ventilatorul îşi face bine treaba, dar reversul medaliei este că îl vei auzi mai tare sau mai încet în funcţie de ceea ce faci. Aerul este aspirat din partea de jos a laptopului şi apoi evacuat spre utilizator prin grilajul din spatele balamalei ecranului.
Ce scârţâie
Aşa cum spuneam, Asus a făcut câteva compromisuri importante pentru a menţine un preţ de achiziţie scăzut în ciuda configuraţiei hardware puternice. Deloc surprinzător, principala victimă a fost ecranul, întrucât acesta are un cost de producţie important. În cazul nostru vorbim despre un ecran de tip TN cu diagonala de 13.3” şi rezoluţie 1366*768 pixeli care nu impresionează nici prin densitatea pixelilor, nici prin unghiurile de vizualizare sau contrast.
Un alt aspect important de menţionat este faptul că ecranul reflectă puternic imaginea, lucru care va reprezenta o problemă dacă îl utilizezi în aer liber. În plus, display-ul nu se rabatează prea mult pe verticală, astfel că laptopul este destul de dificil de utilizat în pat sau întins pe o canapea.
Pentru utilizatorii care vor doar un ecran decent şi care nu au pretenţii prea mari, ecranul oferit de Vivobook S301 este suficient de bun. Totuşi, în cazul în care calitatea acestuia joacă un rol important în decizia de achiziţionare, este mai bine să-ţi îndrepţi atenţia spre alte modele.
Din punct de vedere al conectivităţii, Vivobook este bine dotat, pentru că oferă Wi-Fi, Gigabit LAN, bluetooth, trei porturi USB, conector Ethernet, HDMI şi un card reader.
Din păcate, modulul wireless Intel 7260 nu a funcţionat conform aşteptărilor, chiar dacă acesta este recunoscut pentru performanţă. Astfel, viteza de download scade semnificativ dacă te îndepărtezi de router la 10-15 metri cu doi-trei pereţi între cele două dispozitive. La o distanţă de până în 5 metri, conexiunea wireless a funcţionat bine. Cel mai probabil, problema este una de natură software şi ar trebui remediată de Asus la timp pentru lansarea în magazine.
De asemenea, Asus a ales să utilizeze pe Vivobook S301 un acumulator pe numai două celule de 5136 mAh (38 Wh), iar acest lucru se vede în autonomie. Aceasta a ajuns la aproximativ patru ore şi jumătate în cazul unei utilizări obişnuite care a inclus navigare pe internet, chat, filme şi muzica cu Wi-Fi activat în permanentă şi luminozitatea ecranului setată la 60%. Autonomia ajunge la 5 ore în cazul rulării unui clip video 720p.
Evident, autonomia este influenţată negativ şi de prezenţa plăcii video dedicate, însă chiar şi aşa valorile sunt destul de slabe comparativ cu cele la care ne aşteptam. Probabil că versiunile mai puţin impresionante, fără placă video dedicată şi cu procesor Intel Core i3 sau Intel Core i5, vor obţine valori mai bune la acest capitol sensibil pentru mulţi utilizatori.
Preţuri Asus Vivobook S301 şi disponibilitate
Asus Vivobook S301 va apărea în magazinele din România spre finalul lunii septembrie şi va fi disponibil în şase configuraţii, dintre care trei vor beneficia de placă video dedicată:
- Vivobook S301LA-C1015H – Intel Core i3-4010U, 500 GB HDD, 4 GB RAM, Intel HD 4400 – 3.050 lei;
- Vivobook S301LA-C1042H – Intel Core i5-4200U, 750 GB HDD, 6 GB RAM, Intel HD 4400 – 3.450 lei;
- Vivobook S301LA-C1043H – Intel Core i7-4500U, 1 TB HDD, 8 GB RAM, Intel HD 4400 – 3.950 lei.
- Vivobook S301LP-C1024H – Intel Core i3-4010U, 500 GB HDD, 4 GB RAM, Intel HD 4400 + AMD Radeon Mobility 8530G – 3.200 lei;
- Vivobook S301LP-C1028H – Intel Core i5-4200U, 750 GB HDD, 6 GB RAM, Intel HD 4400 + AMD Radeon Mobility 8530G – 3.650 lei;
- Vivobook S301LP-C1029H – Intel Core i7-4500U, 1 TB HDD, 8 GB RAM, Intel HD 4400 + AMD Radeon Mobility 8530G – 4.100 lei.
Ultima versiune este şi cea mai apropiată de unitatea de test pe care am avut-o la test, singura deosebire fiind că aceasta este dotată cu HDD de 750 GB în loc de 1 TB. Preţul versiunii de top este de 4.100 lei, în timp ce versiunea de bază va avea un preţ de 3.050 lei.
Concluzii
În ansamblu, Asus Vivobook S301 este un laptop bun, lipsit de defecte cu adevărat majore şi cu o platformă hardware puternică ce include opţional şi placă video dedicată. În acest context, este recomandat în special celor care, pentru un buget relativ redus, caută un laptop cu performanţe bune şi pentru care lipsa unui ecran IPS cu rezoluţie Full HD, a unui SSD sau a iluminării tastaturii nu reprezintă impedimente.
Dacă eşti în căutarea unui laptop portabil cu astfel de caracteristici, dar ai nevoie de un ecran de 15.6”, îţi poţi îndrepta atenţia spre modelul Asus Vivobook S551.
Evident, şi ceilalţi producători au început să anunţe modelele de laptopuri cu nouă platformă Intel Haswell, printre acestea numărându-se şi Lenovo IdeaPad U330 sau Samsung ATIV Book 9 Lite, iar laptopurile cu platforma Intel IvyBridge beneficiază deja de reduceri de preţuri.
Pro
- construcţie solidă
- platformă hardware puternică, inclusiv placă video dedicată
- uşor de upgradat
Contra
- ecran modest
- autonomie relativ redusă
Val
7 aprilie 2014 la 13:12
Salut,
nu am inteles de ce nu se poate inlocui HDD-ul cu un SSD?
„Având în vedere că poţi desface cu uşurinţă capacul spate fără să pierzi garanţia, îţi recomandăm să înlocuieşti HDD-ul cu unul mai rapid de 7200 rpm. Din păcate, nu îl poţi înlocui cu un SSD care ar fi asigurat o viteză şi mai bună, dar care în acelaşi timp ţi-ar fi redus destul de mult şi spaţiul de stocare disponibil.”
Daniel Popescu
8 aprilie 2014 la 12:21
M-am exprimat gresit in paragraful respectiv. Ideea este ca nu poti monta un SSD extern, intrucat exista un singur port eSATA, iar acesta este ocupat de chip-ul wireless. Dar poti inlocui HDD-ul standard cu un SSD prin portul SATA3. Multumesc pentru sesizare.
Hutanu Alin
24 noiembrie 2020 la 20:30
Buna seara. Mai pot gasi acest model la vanzARE? Daca da, dorescsi eu un link va rog!