GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Vivobook TP501UA review – convertibil cu ecran de 15-inch

Testat pe data de 8 februarie 2016
Pe scurt: Asus Vivobook TP501UA este un laptop convertibil de 15” bine închegat, cu o tastatură de calitate și performanţe bune în activitatea de zi cu zi. Experienţa de utilizare este însă semnificativ trasă în jos de calitatea precară a ecranului TN.
Produs testat: Asus Vivobook TP501UA   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 3650-4650 Lei

Una dintre tendinţele recente ale producătorilor de laptopuri este lansarea de produse convertibile (numite și 2-in-1), care să poată fi utilizate atât pe post de notebook, cât şi ca tablete, pentru a îmbogăți astfel experienţa de utilizare în unele situații.

În mod obişnuit, astfel de produse au ecrane cu diagonale cuprinse între 11” și 13”, pentru a păstra portabilitatea la un nivel cât mai ridicat în orice mod de utilizare.

Iată însă că, încet-încet, producătorii prind curaj şi adoptă această strategie inclusiv pentru laptopurile de 15”. Este şi cazul gamei Asus Vivobook TP501, alcătuită din laptopuri de nivel mediu construite pe platforme hardware Intel Skylake si dotate cu ecrane tactile care se rotesc la 360 de grade.

Asus Vivobook TP501UA, un convertibil performant

Asus Vivobook TP501UA, un convertibil performant

Gama Asus Vivobook TP501 este alcătuită din două serii. Ambele mizează pe procesoare Intel Core i5 şi Core i7 Skylake ULV, cu 4 GB sau 8 GB RAM şi, opţional, cu stocare pe SSD. Diferenţa este că Asus Vivobook TP501UA are doar placă video integrată Intel, în timp ce seria Asus Vivobook TP501UB include şi o placă video dedicată Nvidia GT 940M.

În ultimele săptămâni am avut ocazia să ne jucăm cu una dintre versiunile de top a seriei Asus Vivobook TP501UA, într-o variantă de pre-producţie, care ne-a lăsat o impresie preponderent pozitivă, chiar dacă există unele aspecte deranjante pe care Asus le-ar fi putut evita cu uşurinţă.

Ce este Asus Vivobook TP501UA?

Asus Vivobook TP501UA este un laptop full-size, cu diagonală de 15”, care se poate converti în tabletă prin rotirea ecranului. Cu o platformă hardware de nivel mediu, produsul se adresează unei game largi de utilizatori.

Specificaţii tehnice Asus Vivobook TP501UA

Asus Vivobook TP501UA
EcranTN, 15.6″, 1920 x 1080 pixeli
ProcesorIntel Skylake Core i7-6700U
Placa videoIntegrated Intel HD 520
Memorie8 GB DDR3L
StocareHDD 500 GB, 2.5″, 5400 rpm
ConectivitateWireless AC , Realtek PCIe Gigabit Ethernet, Bluetooth 4.0
Porturi2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1 x USB 3.1 (5 Gbps), HDMI
Baterie38 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni378x253x22.5 mm
Greutate2.1 kg
ExtraHD camera

Review video Asus Vivobook TP501UA

Ce ne-a plăcut

Prima impresie contează, iar TP501UA are un design care aminteşte puternic de mai vechea serie Asus Transformer Book Flip TP500, doar că acum are un format ceva mai compact şi este ceva mai bine construit și finisat.

Cu un aspect plăcut, laptopul se simte bine în mâini datorită marginilor rotunjite și a ansamblului ecran bine închegat. Având un capac metalic şi sticlă destul de groasă care acoperă display-ul, ecranul nu flexează deloc, iar cele două balamale reuşesc să-l ţină bine în loc. Pentru a roti ecranul ai nevoie de ambele mâini, însă tranziţia între modurile de utilizare este facilă.

Capacul lui TP501UA este metalic

Capacul lui TP501UA este metalic

Practic, Asus Vivobook 501UA poate fi utilizat ca tabletă sau stand, însă reţine că dimensiunile totuși generoase ale acestui laptop vor reprezenta o piedică serioasă în acest sens. Nu este foarte confortabil să ţii în mâini o tabletă de 15” care cântăreşte 2.2 kg, astfel că îţi recomandăm să te gândeşti bine dacă ai cu adevărat nevoie de un astfel de dispozitiv, întrucât formatul presupune costuri suplimentare considerabile.

La interior, Asus a optat pentru un plastic de calitate, care în zona palm-restului este uşor texturat, în timp ce spatele este realizat de asemenea din plastic şi include patru picioruşe cauciucate pentru susţinere, o evacuare şi două speakere.

Conectorii sunt amplasaţi pe părţile laterale ale laptopului, iar cei mai mulţi sunt în partea dreaptă, ceea ce ţi-ar putea genera neplăceri când foloseşti mouse-ul în detrimentul trackpadului. Vorbim despre două porturi USB 3.0, un port USB 2.0, un port USB 3.1 TypeC, o ieşire HDMI şi un conector LAN. Butonul de pornire al laptopului a fost poziţionat pe laterala stânga, însă este mic şi nu-l vei apăsa din greşeală decât în cazuri extreme.

Cele mai multe porturi sunt amplasate pe partea stanga

Cele mai multe porturi sunt amplasate pe partea stanga

Veştile bune continuă şi în privinţa tastaturii, întrucât redactarea textelor decurge surprinzător de simplu și comfortabil, întrucât tastele opun rezistentă optimă, au o cursă suficient de lungă şi sunt silenţioase.

Singurele puncte negative la acest capitol sunt tastele direcţionale de mici dimensiuni, zona NumPad relativ îngustă şi, pentru o parte dintre utilizatori, absenţa iluminării.

Tranziţia către trackpad se face de asemenea uşor, întrucât zona este uşor în relief, iar suprafaţa de acţiune este largă, astfel că nici măcar nu va trebui să te uiţi direct la ea. În general, cu câteva mici excepţii, trackpadul funcţionează bine, însă nu nu oferă mai deloc obțiuni de configurare prin intermediul aplicaţiei Asus Smart Gesture. Așadar, fie îți place, fie te obișnuiești cu el, pentru că nu ai cum să-i schimbi în vreun fel comportamentul.

Tastatura este de buna calitate

Tastatura este de buna calitate

Aşa cum spuneam şi la începutul acestui review, Vivobook-ul TP501UA mizează pe platforma hardware Intel Skylake, iar versiunea de test include un procesor dual-core Intel Core i7-6500U cu frecvenţa de 2.5 GHz (3.1 GHz în mod Turbo), placă video integrată Intel HD 520, 8 GB RAM şi HDD de 500 GB pentru stocarea datelor.

Pentru un laptop cu HDD, TP501UA oferă performanţe bune, întrucât gestionează în mod corespunzător activităţile de zi cu zi, cum ar fi browsingul cu numeroase taburi deschise, aplicaţii multimedia sau redare de filme, iar acest lucru este vizibil inclusiv în programele de benchmark utilizate pe parcursul testelor. Totuși, stocarea mecanică își pune amprenta negativă asupra performanțelor zilnice, iar un upgrade la SSD ar fi binevenit.

  • 3DMark 11: P1605;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 58158, Cloud Gate –6331, Sky Driver – 3858, Fire Strike – 867;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 2656;
  • Cinebench 3 32-bit: Single-Core: 3128, Multi-core: 6571;
  • CineBench 11.5: OpenGL 35.26 fps, CPU 3.56 puncte, CPU Single Core 1.47 puncte;
  • CineBench R15: OpenGL 41.56 fps, CPU 320 cb, CPU Single Core 128 cb;
  • x264 Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 113.18 fps, Pass 2 – 20.58 fps.

Chiar dacă laptopul nu dispune de placă video dedicată, am încercat şi câteva jocuri. Titlurile mai vechi rulează decent la rezoluţia nativă 1080p dacă alegi un nivel scăzut de detalii, iar rezultatele obţinute sunt precum cele din tabelul de mai jos.

FHD HighFHD Low
Need for Speed: Most Wanted12 fps20 fps
Grid Autosport24 fps43 fps
Tomb Raider15 fps33 fps
Bioshock Infinite14 fps20 fps

Dacă acest produs nu este suficient de performant pentru tine la capitolul jocuri, te poţi orienta şi spre seria Vivobook TP501UB, care include o placă video mainstream Nvidia GeForce 940M, ce ar trebui să-ţi permită să joci în mod corespunzător titlurile recente pe un nivel mediu spre înalt de detaliu.

În condiţii de utilizare normală, laptopul rămâne foarte rece, însă cu toate acestea ventilatorul rulează în permanenţă. Totuşi, este posibil ca versiunile finale ale laptopului să fie mai bine adaptate şi ventilatorul să pornească doar în cazul în care foloseşti aplicaţii mai complexe.

asus-tp501ua-temp-dailyuse

asus-tp501ua-temp-load

Conectivitatea este de asemenea la înălţime, întrucât chipul Wi-Fi furnizat de Qualcomm oferă viteze foarte bune atât în apropierea routerului, cât şi la distanţă mai mare cu obstacole între dispozitive, iar acest lucru se datorează în special construcţiei din plastic a laptopului, ce nu obtrucționeayă în nici un fel antenele wi-fi.

La rândul lor, boxele oferă o audiţie bună a sunetului şi sunt suficient de puternice pentru o cameră de dimensiuni medii, chiar dacă suferă la capitolul bass.

Asus a optat pentru un acumulator relativ mic, de numai 38 Wh, în condiţiile în care predecesorul TP500 avea 48 Wh, iar alte laptopuri de dimensiuni similare oferă măcar o baterie de 40 Wh. Din fericire, această decizie nu are un impact major asupra autonomiei, întrucât hardware-ul şi ecranul sunt eficiente din punct de vedere al energiei consumate. Prin urmare, te poţi aştepta să stai departe de priză 3-5 ore la utilizare normală şi până la 7 ore la redarea filmelor.

Autonomia este buna in utilizarea de zi cu zi

Autonomia este buna in utilizarea de zi cu zi

Iată autonomia obţinută în teste cu luminozitatea setată la 80% (120 candele):

  • 11 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 7 ore – browsing şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 80%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore şi 30 de minute – video 1080p fullscreen în Youtube în Edge, Balanced Mode, ecran la 80%, Wi-Fi ON;
  • 7 ore şi 15 minute – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 80%, Wi-Fi ON;
  • 2 ore şi 40 de minute – browsing intensiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 80%, Wi-Fi ON.

Acumulatorul are nevoie de circa 2 ore pentru încărcare.

Ce scârţâie

Asus Vivobook TP501UA are, în mod inevitabil, şi unele neajunsuri mai mici sau mai mari.

Din rândul celor mici, menționăm faptul ca laptopul este ușor „top-heavy”: întrucât ecranul este metalic și acoperit cu sticlă, iar corpul său este un ansamblu din plastic cu o baterie destul de mică, laptopul cade practic pe spate dacă deschizi capacul mai mult de 150 de grade. Totuşi, în utilizarea de zi cu zi ecranul va fi aplecat la 120, poate 130 de grade, astfel că această problemă nu se va manifesta.

Inclinarea ecranului nu trebuie sa depaseasca 150 degrade

Inclinarea ecranului nu trebuie sa depaseasca 150 degrade

Totuşi, de departe, principalul neajuns al acestui laptop convertibil este ecranul. Într-o perioadă în care producătorii mizează frecvent pe ecrane IPS în acest segment, Asus a optat pentru un banal panou TN care oferă contrast slab şi o reproducere modestă a culorilor, care pot fi totuşi uşor îmbunătăţite cu o calibrare. De asemenea, unghiurile de vizualizare sunt limitate.

Mai jos găsiți câteva date înregistrate cu colorimetrul Spyder 4 Elite:

  • acoperire: 63% sRGB, 45% NTSC, 47% AdobeRGB;
  • gamma: 1.9;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 182 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 300:1;
  • punct de alb: 6500 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.6 cd/m2;
  • DeltaE medie: 11.90 necalibrat, 2.94 calibrat.

asus-tp501ua-ecran-luminoz-distribution

În plus, laptopul nu poate fi folosit prea mult în lumină naturală, întrucât ecranul este touch, puternic reflexiv, iar luminozitatea sa mult prea scăzută pentru a face față mediilor puternic iluminate.

Din păcate, Asus a schimbat destul de mult modul în care a montat componentele în interior, iar acest lucru se traduce printr-o dificultate sporită de a realiza upgrade-uri. Accesul la componente se face prin interior, ridicând zona palm-restului și a tastaturii după ce îndepărtatți șuruburile de pe spate. Însă doar HDD-ul şi chipul Wi-Fi sunt uşor accesibile, pentru că memoria RAM şi sloturile M.2 pentru montarea unor SSD-uri sunt amplasate pe cealaltă parte a plăcii de bază, ceea ce înseamnă că trebuie să scoţi inclusiv această componentă majoră pentru a face un upgrade. O astfel de acţiune este dificilă pentru utilizatorii obişnuiţi şi, în plus, are ca efect pierderea garanţiei.

Accesul la memoria RAM si slotul pentru SSD este dificil

Accesul la memoria RAM si slotul pentru SSD este dificil

Nu în ultimul rând, îţi recomandăm să dezinstalezi aplicaţiile preinstalate de Asus pe care nu le foloseşti, ce au la rândul lor un efect negativ asupra peformanțelor zilnice. Printre ele se numără aplicaţii proprietare Asus, dar şi antivirusul McAfee, aplicaţia de notiţe Evernote sau versiunea trial de Microsoft Office.

Preţ Asus Vivobook TP501UA şi disponibilitate

Pe piaţa din România, Asus Vivobook TP501UA va fi disponibil în România începând din februarie-martie 2016 în trei versiuni. Cea mai apropiată de cea testată de noi este echipată cu acelaşi procesor Intel Core i7-6500U şi 8 GM RAM, dar are HDD de 1 TB şi SSD M.2 SATA de 128 GB pentru 4.650 lei.

Versiunea fără SSD, dar cu numai 4 GB RAM, costă 4.050 lei. În plus, există şi o versiune de bază cu procesor Intel Core i5-6200U cu 4 GB RAM şi HDD de 1 TB la 3.650 lei.

Dacă vrei şi placă video dedicată Nvidia GeForce 940M, trebuie să te orientezi spre seria Asus Vivobook TP501UB. În acest caz, configuraţiile sunt similare cu cele trei de mai sus, iar preţurile sunt mai mari cu 250 lei (în cazul versiunilor fără SSD), respectiv 200 lei pentru varianta care include şi SSD.

Asus Vivobook TP501UA este disponibil in trei variante

Asus Vivobook TP501UA este disponibil in trei variante

Concluzii

Una peste alta, Vivobook-ul TP5001UA este un mix de elemente pozitive și negative greu de recomandat. Pe de o parte, este destul de bine construit, oferă o tastatură bunicică, este performant chiar și în configurația fără SSD și în ciuda bateriei sale mici, oferă o autonomie ce va mulțumi probabil pe majoritatea dintre voi.

Pe de alta, ecranul cu panel TN este o alegere total neinspirată pentru un 2-in-1 ce se presupune că nu își va petrece toată viața pe un birou, iar micile lipsuri precum tastele neiluminate sau accesul dificil la componentele hardware nu îi vin deloc în sprijin.

Pe piața românească, concurența în segmentul convertibilelor cu ecrane de 15-inch este însă extem de mică, practic reprezentată de un singur produs: Lenovo-ul Yoga 500 15, despre care v-am povestit mai multe aici. Acesta este disponibil la prețuri comparabile, în configurații cu procesoare Broadwell si Skylake, însă are două importante atuuri: un ecran cu panel IPS și o baterie de 45 Wh, astfel că reprezintă opțiunea recomandată celor ce își doresc un convertibil full-size. În viitor, pe măsură ce prețurile vor varia, Vivobook-ul Tp501UA ar putea fi o opțiune de luat în seamă de cei cu un buget limitat, însă personal voi prefera să plătesc întotdeauna în plus pentru un ecran de mai bună calitate.

În final, ar mai fi ceva de discutat. Sunteți siguri că vreți un astfel de computer, un convertibil cu ecran de 15-inch, ce are un preț destul de piperat și nu excelează nici ca laptop, nici ca tabletă? Dacă mă întrebați pe mine, cu 4500 de lei aveți opțiunea achiziționării fie a unui 2-in-1 mai compact și mai propice utilizării în modurile non-standard, fie a unui laptop de 15-inch normal, cu specificații hardware și dotări net superioare.

Analizați cu atenție ofertele existente și alegeți notebook-ul care se pliază cel mai bine nevoilor voastre. Iar dacă aveți nevoie de sfaturi și ajutor, nu ezitați să ne lasați un comentariu aici pe site.

Pro

  • construcţie de bună calitate
  • tastatură bună, dar neiluminată
  • performanţe solide

Contra

  • ecran TN mediocru
  • baterie mică pentru un laptop de 15-inch
  • upgrade dificil

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri