Asus VX6S Lamborghini review – la fel de stilat, acum mai puternic
Printre laptop-urile portabile de 12 inch, cei de la Asus fac legea cu modele precum 1215B sau 1215N, ambele concurand intre ele si neavand un rival adevarat in clasa si in gama lor de pret. Pe langa acestea, a existat si inca mai exista in oferta celor de la Asus si un model mai „special”, parte a liniei Lamborghini, model ce a primit acum un aer proaspat si o denumire noua: Asus Lamborghini VX6S.
La o prima vedere, S-ul din coada nu aduce schimbari mari. De fapt, la exterior, VX6S este identic cu modelul precedent VX6. La interior insa, lucrurile stau total altfel, noul EEE PC fiind unul dintre primele laptop-uri disponibile la nivel mondial ce integreaza noua platforma Atom Cedar Trail a celor de la Intel, alaturi de un cip grafic dedicat AMD.
In articolul de mai jos veti afla parerea mea despre noul Lamborghini, un produs testat in exclusivitate (mondiala chiar, daca ar fi sa ne laudam), de catre giz.ro .
Specificatii Asus VX6S Lamborghini
Inainte insa de a intra in detalii, sa aruncam un ochi pe lista de specificatii, pentru a sti cu ce avem de a face in cazul acestui articol.
Asus EEE PC Lamborghini VX6S | |
Ecran | 12.1 inch, 1366 x 768 px rezolutie, LCD, lucios |
Procesor | Intel Atom Cedar Trail D2700, 2.13 GHz |
Chipset | Intel NM10 |
Placa video | AMD Radeon HD 6470M |
Memorie RAM | 4 GB DDR3 |
Hard-disk | 320 GB 5400 rpm |
Conectivitate | Bluetooth, Wireless N |
Porturi | 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, VGA, HDMI, LAN, cititor carduri, webcam |
Baterie | 6 Celule 5200 mAh 56 Wh |
Sistem de Operare | Windows 7 Home Premium |
Dimensiuni | 300 x 205 x 30 mm |
Greutate | circa 1.5 kg |
Altele | boxe Bang & Olufsen |
O configuratie ce aduce in prim plan procesorul Intel Atom D2700 de noua generatie, cuplat cu cipul grafic AMD 6470M si 4 GB memorie RAM (in magazine modelul va fi oferit standard cu doar 2 GB memorie).
Exterior si design
Dupa cum ziceam si mai sus, daca ati vazut un Asus VX6 in trecut, atunci stiti cum arata si VX6S-ul, deoarece carcasa si elementele de design sunt identice. Liniile ascutite si detaliile ce aduc aminte de bolidul italian troneaza pe intreg exteriorul, iar capacul este acum portocaliu, spre deosebire de cel al modelului precedent, oferit in alb si negru.
Desigur, el este in continuare lucios, asadar amprentele si zgarieturile pot fi o problema daca nu aveti grija foarte mare de micul EEE PC, insa ele sunt mai putin vizibile pe portocaliu decat ar fi pe o culoare mai inchisa.
Clipul si pozele din cadrul articolului va vor spune mai multe despre exterior si aspect. Aspect care unora le va placea, altora nu. Cert este ca VX6S-ul, la fel ca oricare dintre laptop-urile Asus Lamborghini, va face impresie si va atrage privirile celor din jur. Personal, apreciez grija acordarata detaliilor si elementelor de decor, chiar daca sunt un fan al laptop-urilor mate/simple si probabil nu mi-as achizitiona vreodata un laptop atat de strident. De gustibus.
Pe laterale intalnim cam toate porturile necesare unui laptop modern, inclusiv HDMI, USB 3.0 sau un card-reader SD/MMC. Pe spate, pe langa gurile de aerisire, gasim bateria si un slot ce permite accesul facil la memorie (util in cazul in care doriti un upgrade), la fel ca in cazul modelelor 1215N si 1215B .
Review video – Asus EEE PC VX6S Lamborghini
Daca nu aveti chef sa cititi intreaga poveste, mai jos gasiti review-ul video, in engleza. Atentie totusi, anumite aspecte sunt explicate mai de indelete in cadrul articolului.
Prima parte va arata tot ce tine de exterior, de la constructie, la porturi si tastatura.
Partea a doua vorbeste despre hardware, aplicatii, peformante, autonomie si preturi.
Tastatura si trackpad
Atat tastatura, cat si trackpad-ul, au fost mostenite de VX6S de la modelul precedent.
Tastatura este una standard pe EEE PC-urile de 12 inch, de tip chiclet, cu taste Full-size patrate si bine separate intre ele. In plus, fata de alte Asus-uri din aceasta gama, in cazul lui VX6S tastatura nu flexeaza atat de deranjant in zona din mijloc, fapt ce permite o utilizare mai comfortabila. Astfel, una peste alta, tastatura nu este rea, mai ales dupa ce va veti obisnui cu ea. Cu toate acestea nu sunt un fan al layout-ului, cu Shift-ul ingust din partea stanga si linia de taste din dreapta Enter-ului.
TrackPad-ul este putin cam mic insa, deoarece cei de la Asus au ales sa il incadreze in linia generala a design-ului laptop-ului, dupa cum se observa si din poze, insa e in general precis si usor de utilizat. Desigur, as fi apreciat o suprafata mata in locul celei lucioase si butoane separate pentru click stanga/dreapta, insa pentru un trackpad ce pune mai mult accent pe design decat pe ergonomie, cel intalnit pe Lamborghini-ul VX6S se achita de sarcini foarte bine.
Ecran
Ecranul este si el cel clasic, caracteristic laptop-urilor Asus de 12 inch, cu rezolutie de 1366 x 768 px, culori vii, luminozitate buna, dar si cu suprafata lucioasa si unghiuri de vizibilitate destul de proaste. Desigur, el nu este mai slab ca alte ecrane intalnite pe notebook-urile ieftine, insa nu este nici mai rasarit si cu siguranta ne-am fi asteptat la mai mult de la un Lamborghini.
Cu atat mai mult cu cat nu poti inclina display-ul prea mult pe spate, ceea ce inseamna ca te vei chinui sa gasesti un unghi de vizualizarea propice atunci cand vrei sa utilizezi portabilul in pat sau stand pe canapea. Iar de multe ori te vei chinui in van.
Hardware si performante
Dupa cum ziceam si de la inceput, noutatea adusa de VX6S este platforma tehnica bazata pe un procesor Intel Sandy Bridge D2700, chipset Intel NM10 si grafica dedicata Radeon HD 6470M. Noul procesor este parte a familiei Atom pe litografie de 32 nm si va fi unul dintre cele mai puternice noi ATOM-uri disponibile pe piata in urmatorul an. El inlocuieste modelul Atom D525, fata de care ofera viteza mai mare (ruleaza la 2.13 GHz), un TDP mai mic (10 W, fata de 13 W) si grafica integrata superioara.
Desigur, in cazul acestei configuratii, grafica integrata nu intra in discutie, deoarece ea este blocata, singurul cip grafic accesibil fiind cel AMD. Despre AMD HD 6470M stim deja ca este o solutie grafica entry-level destinata ultra-portabilelor, capabila de performante scazute spre medii in aplicatii multimedia si jocuri. Am intalnit-o si pe modelul Sony Vaio SB testat acum ceva timp, insa acolo aveam de a face cu un laptop din clasa superioara de 13.3 inch.
Mai jos veti gasi rezultatele testelor sintetice rulate pe Lamborghini-ul VX6S. Pentru mai multe detalii, accesati acest link. Tineti cont desigur ca testele sunt rulate pe o versiune sample a acestui laptop iar driverii dedicati platformei Intel Cedar Trail sunt inca la inceput, astfel ca ne putem astepta la performante usor superioare odata ce platforma va intra pe piata si driverii vor ajunge la maturitate.
- PCMark 05: 3244 puncte;
- PCMark Vantage x64: 2361puncte;
- PCMark 07: 1093 puncte;
- 3DMark06 default: 3424 puncte;
- 3DMark Vantage Entry: 5187 puncte;
- 3DMark Vantage Performance: 1609 puncte;
- 3DMark 11 Entry: 853 puncte;
- Cinebench 11.5 CPU test: 0.72 puncte;
- Cinebench 11.5 OpenGL test: 11.38 fps.
Una peste alta, VX6S-ul este superior in teste EEE PC-urilor mai vechi, atat pe platforma Intel cat si pe platforma AMD. In utilizarea zilnica, procesorul ceva mai puternic este binevenit, micul laptop facand fata cu brio unei utilizari mai „aprige” si multitasking-ului intre 3-4 aplicatii diferite. Totusi, vorbim despre un notebook cu Atom, asadar asteptarile ar trebui sa fie pe masura (cu alte cuvinte, nu prea mari).
Configuratia de baza disponibila in magazine pentru Asus VX6S va oferi doar 2 GB memorie RAM standard, iar acest lucru se va vedea in utilizarea zilnica. Insa o puteti upgrada usor. Pe de alta parte, exista modalitati de a spori performantele, in primul rand prin inlocuirea HDD-ului lent de 5400 rpm cu unul mai rapid, de 7200 rpm, sau un SSD.
Multimedia si Jocuri
Dupa cum ati vazut mai sus, noul VX6S este mai rapid in testele sintetice ca precedentele EEE PC-uri de 12 inch, atat fata de cele construite pe vechea platforma Atom + ION, cat si fata de cele pe platforma AMD Zacate.
In utilizarea zilnica, laptop-ul ar trebui sa suporte fara probleme rularea de continut 1080P, dar si anumite jocuri ceva mai noi, atat timp cat mai taiem din detalii.
Rezultatele obtinute in jocuri le puteti vedea in poza de mai jos, si tineti cont ca am utilizat FRAPS pentru inregistrarea performantelor, asadar in mod normal veti avea circa 2-3 fps in plus. Chiar si asa, se observa ca VX6S-ul face fata cu greu jocurilor testate, acestea fiind fie la limita unei rulari decente, fie sub. Desigur, nici nu aveam mari asteptari, atat procesorul cat si placa grafica fiind unele entry-level, menite sa ofere un raport pret/performante bun si nu viteza.
In cadrul review-ului video in engleza ati observat ca am incercat sa rulam o serie de clipuri 1080p. Continutul video 1080p de pe Youtube a fost rulat fara probleme, insa cel de pe HDD nu. Acest lucru se datoreaza lipsei accelerarii DXVA (detalii aici, in Engleza) in cazul playerelor testate, atat Windows Media Player Classic HC, cat si VLC Player. Desigur, nu este prima data cand ne lovim de aceasta problema, iar ea poate fi rezolvata cu nu foarte mare efort. Exista destule tutoriale care va vor ajuta sa activati suportul DXVA, precum acesta de aici. Inca o data, nu este complicat, trebuie doar urmati pasii explicati acolo cu exactitate, insa necesita alocarea catorva zeci de minute sau chiar ore, pe care eu nu le-am avut la dispozitie alaturi de modelul testat.
Asadar, Asus-ul Lamborghini VX6S este capabil sa ruleze continut 1080P de orice fel, atat timp cat reusiti sa activati accelerarea DXVA. Din pacate insa, el nu o face „out of the box”, iar acest lucru va nemultumi desigur pe o parte dintre voi. Vina nu este a celor de la Asus, accelerarea grafica a continutului video HD fiind inca in stadii primare chair si in prezent.
Zgomot, caldura si alte detalii
Memoria imi joaca feste si nu imi mai pot aduce aminte daca VX6-le testat acum multe luni se incalzea sau era zgomotos. Cert este ca noua generatie nu o face, chiar daca foloseste o platforma tehnica mai puternica si mai energofaga, in interiorul aceleiasi carcase. Desigur, ventilatorul procesorului isi va face auzita prezenta in cazul rularii de filme sau jocuri, insa nu intr-un mod deranjant, iar micul laptop se va incalzi doar foarte putin, pe partea sa din spate.
Ar trebui sa amintesc si boxele, inca o data pastrate de la modelul predecesor si realizate in colaborare cu cei de la Bang&Olufsen, ce asigura atat calitate, cat si volum suficient de puternic pentru a acoperi cu usurinta orice zgomot produs de componentele mecanice in utilizarea zilnica.
Autonomie
Ma asteptam ca autonomia modelului VX6S sa fie inferioara celor oferite de modelele EEE PC 1215N si 1215B inca din momentul in care am aruncat un prim ochi pe configuratia sa. Spre deosebire the VX6-le cu platforma ION, ce permitea accesul selectiv la cipul grafic integrat sau dedicat, noua platforma ofera acces doar catre cipul AMD, indiferent daca utilizarea acestuia este sau nu necesara. Iar acest lucru influenteaza autonomia in mod negativ.
Astfel, in utilizarea zilnica medie (browsing cu wireless ON, vizionat mici clipuri, editare texte, ascultat muzica, in modul Balanced cu ecranul setat la 60%), Asus-ul VX6S ofera o autonomie de circa 3 ore si 45 minute, spre 4 cu indulgenta. Ea poate fi extinsa in cazul unei utilizari cumpatate, dar va si scadea spre circa 3 ore – 3 ore si 15 minute atunci cand veti rula un clip 720p (atentie, testele noastre au fost rulate fara suport DXVA; pe baza experientei, odata activat DXVA-ul, autonomia in modul video ar trebui sa creasca spre 3 ore si jumatate).
Una peste alta, VX6S-ul ce utilizeaza aceasta platforma este inferior EEE PC-urilor de 12 inch precedente atunci cand vine vorba de durata de viata a bateriei, iar autonomia media de circa 4 ore este, oricum ai privi-o, mica in cazul unui notebook din categoria ultra-portabilelor, mai ales cand acesta folosete o platforma Intel Atom.
Comparand autonomia noului model cu cea a versiunii precedente, nu observam mari diferente. Atunci cand am testat VX6-le am constatat o autonomie medie tot de circa 3 ore si 45 de minute, inferioara insa celor 5 ore oferite de modelul 1215B sau celor pana la 6 ore oferite de 1215N (in cazul neutilizarii placii Nvidia).
Preturi si disponibilitate
Asus-ul Lamborghini VX6S va fi disponibil in tara noastra incepand cu luna Noiembrie, iar preturile se vor situa in jurul valorii de 2600 de lei. Vom actualiza aceasta sectiune cu mai multe detalii in momentul in care laptop-ul va fi disponibil in magazine.
Concluzii
Cu siguranta micul Asus VX6S este un portabil ce va face impresie printre cei din jur si va atrage priviri invidioase. Chiar daca incarcat pentru gustul meu, aspectul acestui Asus Lamborghini nu poate fi trecut usor cu vederea.
Desigur insa, VX6S-le are ceva de spus si atunci cand vine vorba de performante, utilizand o platforma noua, cu procesor Intel Atom de ultima generatie si cip grafic dedicat AMD, care il fac capabil sa se ia la tranta cu orice tip de continut multimedia si chiar cu anumite jocuri mai noi, chit ca va trebui sa coborati detaliile si rezolutia pentru a le putea rula fluent.
Asadar, la o prima vedere, noul Lamborghini este cu siguranta un portabil pe care l-ai putea recomanda celor de doresc un laptop usor de carat, suficient de puternic pentru utilizarea zilnica si cu un aer special, fara a fi o gaura in buget precum unele portabile din game superioare, precum cele de la Lenovo sau Sony.
Din pacate insa el are o buba: autonomia, una peste care personal nu pot trece. Da, aceasta nu este mai slaba decat cea a modelului Asus VX6, situandu-se tot in jurul valorii de 4 ore, insa un ultra-portabil lansat la sfarsitul anului 2011 ar trebui sa fie capabil de mai mult. Abordand o solutie hardware care sa permita utilizarea selectiva a cipului AMD si a cipului Intel inclus in cadrul procesorului, aceasta problema probabil ar fi disparut si astfel, chiar si cei mai carcotasi (ca mine) ar fi fost multumiti. Din pacate cei de la Asus nu au optat pentru aceasta solutie.
Una peste alta, Asus-ul Lamborghini VX6S este in acest moment varful de gama in randul ultraportabilelor Asus disponibile in tara noastra, fiind la fel de stilat si atractiv ca modelul pe care il va inlocui, dar mai puternic. Autonomia ramane insa o piatra de moara, dar cine stie, probabil ca cei de la Asus au decis ca asa cum nimeni nu se uita la cat consuma un Lamborghini, la fel, pentru un potential cumparator de VX6S, va fi irelevant „cat merge jucaria cu un plin”. Asa sa fie oare?
Sorin
19 octombrie 2011 la 10:04
Diagonala mica, autonomie si mai mica, dar pret pe masura Lamborghini !!
Andrei
19 octombrie 2011 la 10:47
Eh, e portabil, era normal sa fie micut. Dar cu restul, sunt deaccord