5 ani de ASUS Zenbook și o trecere în revistă a noilor modele lansate în ultimii ani
Primul Zenbook a fost lansat în Octombrie 2011 în încercarea celor de la ASUS de a arăta că laptop-urile pot fi stilate şi performante în acelaşi timp, modelul Zenbook UX21 cântărind la acea vreme doar 1.1 KG, având o carcasă compactă realizată din aluminiu şi integrând cea mai puternică platformă Intel ULV a momentului.
5 ani mai târziu, familia Zenbook a crescut şi include o gamă largă de produse, însă toate moştenesc principiile de bază ale pionierului din 2011, precum aspectul estetic fără cusur şi înglobarea ultimelor tehnologii disponibile în fiecare an.
Desigur, fiecare Zenbook are propriile particularităţi şi se adresează unor anumite tipuri de utilizatori, tocmai de aceea vă vom spune câteva lucruri despre modelele anului 2016 în continuarea acestui articol. Pe toate le veţi putea achiziționa în magazine în ultima parte a acestui an şi în prima parte a lui 2017, iar dacă sunteţi interesaţi de mai multe detalii despre ele le veţi găsi în cadrul review-urilor dedicate publicate pe site.
ASUS Zenbook 3 UX390UA
Noul Zenbook 3 cântăreşte doar 0.92 kilograme, are o grosime de circa 12 mm şi este în acelaşi timp unul dintre cele mai compacte ultra-portabile existente pe piaţă. În ciuda acestui fapt, el este un dispozitiv solid construit, cu o carcasă realizată dintr-un aliaj de aluminiu asemănător celor folosite în industria aerospaţială, iar liniile sale estetice sunt extrem de atrăgătoare. Laptopul este de altfel disponibil în trei nuanţe diferite: Auriu Roze, Gri Quarts şi Albastru Roial, cea din urmă fiind o variantă pe care nu o veţi regăsi pe vreun alt portabil al momentului.
În ciuda dimensiunilor sale, Zenbook-ul 3 este motorizat de o platformă Intel Kaby Lake cu procesoare Core i5 sau Core i7, până la 16 GB memorie RAM şi stocare rapidă de tip SSD NVMe, şi include o baterie care este pe de o parte capabilă să ofere până la 9 ore de autonomie, iar pe de alta se încarcă foarte rapid (60% din capacitate în 50 de minute).
Alte elemente demne de remarcat sunt ecranul de bună calitate, sistemul audio cu 4 difuzoare şi tastatura surprinzător de bună, toate în ciuda grosimii reduse a acestui laptop. Mai multe despre toate acestea puteţi afla din review-ul detaliat disponibil aici.
Zenbook-ul 3 UX390UA va fi disponibil în câteva configuraţii pe piaţa românească, cu preţuri cuprinse între 6100 şi 8000 de lei, aşadar nu este un produs accesibil, însă este un produs pe care cei ce pun preţ pe aspect, portabilitate şi performanţe excelente în utilizarea zilnică pur şi simplu trebuie să îl ia în considerare, pentru că nu vor găsi un altul la fel.
ASUS Zenbook UX330UA
Dacă Zenbook-ul 3 prezentat în secţiunea precedentă ne arată unde s-a ajuns cu tehnologia în domeniul laptop-urilor ultraportabile, Zenbook-ul UX330UA este versiunea care oferă acel raport prietenos între performanţe, dotări şi preţ.
El este urmaşul Zenbook-ului UX305UA, un model popular în România în ultimul an, şi îi aduce câteva îmbunătățiri de ordin funcţional, precum şi o mică schimbare de design. La exterior UX330UA-ul păstrează elementele clasice ale unui Zenbook: carcasa integral metalică, profilul compact (sub 14 mm) şi greutatea redusă (1.2 kilograme), dar şi ecranul mat de 13.3-inch cu panel IPS, însă liniile estetice ale noului model sunt puţin diferite. Nici la interior nu s-au schimbat multe, noul Zenbook fiind construit pe o platformă Intel Skylake Core U cu până la 16 GB de RAM, stocare SSD şi o baterie capabilă să ofere peste 10 ore de utilizare zilnică.
Principala noutate adusă de modelul UX330 faţă de predecesorul său, foarte importantă de altfel, este introducerea unei tastaturi iluminate şi mult mai plăcută în utilizare, cel puţin conform experienţei noastre pe care o veţi putea analiza în review-ul ce va fi publicat în scurt timp.
Zenbook-ul UX330UA va fi la rândul său disponibil în magazine în câteva configuraţii diferite, cu preţuri cuprinse între 4300 şi 5100 de lei.
ASUS Zenbook Flip UX360 şi UX560
Cei ce doresc un Zenbook convertibil cu ecran tactil vor trebui să îşi îndrepte atenţia spre seria Zenbook Flip, nici unul dintre celelalte Zenbook-uri moderne neoferind această facilitate. Seria Zenbook Flip include câteva modele diferite, cu ecrane de 13.3-inch sau 15.6-inch, acestea din urmă menite celor ce doresc un spaţiu de lucru mai larg şi nu pun pe prim plan portabilitatea.
Modelele de 13-inch sunt la rândul lor de două feluri, Zenbook-ul Flip UX360CA şi UX360UA. Principala diferenţă dintre ele constă în platforma tehnică ce le motorizează. Versiunea UX360UĂ este construită pe o platformă Intel Kaby Lake Core U, cea mai performantă platformă ULV a momentului, însă una ce necesită un sistem de răcire activ, cu ventilator. Versiunea UX360CA înglobează procesoare Intel Kaby Lake Core Y, ale căror particularităţi sunt eficienţa şi faptul că sunt răcite pasiv, fără ventilator, însă nu oferă performanţele versiunilor Core U.
Pe lângă acest aspect, Zenbook-ul UX360UA are câteva avantaje suplimentare faţă de versiunea CA: include o tastatură iluminată, o baterie puţin mai mare şi un sistem de balamale ale ecranului îmbunătăţit. Modelul UX360CA are însă de partea să preţul ceva mai accesibil şi faptul că este răcit pasiv, un aspect important pentru cei ce doresc să îl utilizeze în medii cu un nivel scăzut de zgomot ambiant.
Mai multe despre aceste Zenbook-uri veţi putea citi în cadrul review-urilor dedicate, însă vă voi aminti în încheiere că Zenbook-ul UX360CA este disponibil în România cu preţuri cuprinse între 4000 şi 5200 de lei, iar versiunea UX360UA costă între 4500 şi 5500 de lei, în funcţie de echipare şi configuraţie.
ASUS Zenbook UX310 şi UX510
Aceste modele de Zenbook-uri se adresează celor care doresc laptopuri ultra-portabile capabile să ruleze jocuri sau să facă față cerințelor programelor de editare grafică, ele integrând soluţii grafice Nvidia, spre deosebire de toate celelalte modele prezentate mai sus ce se bazează exclusiv pe soluţiile grafice integrate Intel HD.
Modelul UX310 este versiunea mai compactă dintre cele două, echipat cu un ecran de 13.3-inch şi având o greutate de 1.45 kilograme. Carcasa sa este realizată integral din aluminiu, tastatura este iluminată iar la interior platforma tehnică constă în procesoare Intel Skylake sau Kaby Lake Core U, până la 24 GB memoria RAM, stocare hibridă, o baterie de 48 Wh şi un cip grafic Nvidia GT 940MX pe modelul Zenbook UX310UQ. Preţul său de start este de circa 4300 lei.
Modelul UX510 este echipat cu un ecran de 15.6-inch şi are o greutate de 1.86 kilograme, fiind subţire şi uşor pentru un dispozitiv din această clasă. Carcasa este la rândul sau integral metalică, tastatura inclusă iluminată iar platforma tehnică identică cu cea oferită de modelul UX310, cu o excepţie: cipul grafic dedicat. Asus va oferi două versiuni ale Zenbook-ului UX510, modelul UX510UX cu grafică Nvidia GT 950M şi procesor Intel Core i5, cu un preţ de plecare de 4700 lei, şi modelul UX510UW cu grafică Nvidia GTX 960M şi procesor Intel Core i7 şi un preţ de plecare de 5800 lei.
Acestea sunt în doar câteva cuvinte seriile Zenbook lansate la finalul anului 2016, cu particularităţile lor.
Mai multe despre fiecare veţi putea citi în cadrul review-urilor de pe site, iar dacă aveţi vreo întrebare sau ceva de adăugat acestui articol, secţiunea de comentarii de mai jos vă aşteaptă.
Acest articol face parte dintr-o serie realizată cu ajutorul celor de la ASUS.