Asus Zenbook Prime UX31A review – ultrabook la superlativ
ZENBOOK. Un brand tanar, insa un brand deja cunoscut printre iubitorii laptopurilor ultraportabile.
De curand Asus a lansat oficial in Romania noua lor familie de ultrabook-uri de top, Zenbook Prime, prin intermediul careia incearca sa spele din neajunsurile primei lor generatii de astfel de laptop-uri, oferind insa si unele noutati rar intalnite in aceasta clasa.
In cadrul acestui articol vom vorbi despre Asus Zenbook Prime UX31A, noul ultra-portabil de 13.3 inch si totodata cel mai impozant membru al familiei Prime.
Il vom diseca incet incet, pe caprarii, si va voi povesti impresiile lasate in urma utilizarii acestui portabil, facand referire la predecesorul sau, dar si la modelele oferite pe piata romaneasca de concurenta.
Specificatii
Inainte de toate insa, sa aruncam o privire peste specificatii.
Asus Zenbook Prime UX31A | |
Ecran | 13.3″, 1920 x 1080 pixeli, non-glare |
Procesor | Intel Ivy Bridge Core i7-3517U @1.9 GHz |
Placa video | Intel 4000 HD |
Memorie | 4 GB DDR3 |
Hard-disk | 256 GB SSD |
Conectivitate | Wireless N, Wi-Di, Bluetooth 4.0 |
Porturi | 2xUSB 3.0, mini-VGA, Micro-HDMI, card-reader, HD webcam |
Baterie | 50 Whr |
OS | Windows 7 Home Premium 64 biti |
Dimensiuni | 325 x 226 x 18 mm |
Greutate | 1.35 kg |
Asadar, aveti in fata echiparea de top disponibila pentru Asus UX31A, cu un procesor ULV Intel Core i7 din familia Ivy Bridge si un SSD de 256 GB.
In plus, trebuie specificat ca modelul testat nu este un sample, ca in cazul altor produse Asus pe care le-am butonat pe parcursul timpului, ci este exact versiunea retail pe care o puteti gasi si voi in magazine.
Video review
Review-ul video de mai jos va va spune cate ceva despre acest portabil.
Design si exterior
Probabil cea mai apreciata caracteristica a primelor Zenbook-uri a fost design-ul lor agresiv si carcasa cu muchii ascutite, realizata din aluminiu. Noile Zenbook Prime pastreaza aspectul exterior consacrat si raman astfel unele dintre cele mai frumoase ultrabook-uri create vreodata, chiar daca personal consider design-ul putin prea pompos, fiind mai degraba un adept la finisajelor simple, mate. De gustibus.
Cert este ca nimeni, niciodata, nu va putea spune ca un Zenbook este urat sau plictisitor.
Asus-ul UX31A cantareste 1.35 kilograme si masoara circa 18 mm in grosime. Nu va lasati pacaliti, unele reclame Asus va vor spune ca acest laptop masoara doar 9 mm in grosime, ceea ce nu e adevarat. In realitate, CORPUL laptopului masoara atat, insa la grosimea totala trebuie sa adaugam si dimensiunile capacului sau ale dedesubtului.
Pe de alta parte, Asus-ul Zenbok Prime UX31A lasa impesia ca ar fi mult mai suplu, in mare parte datorita formei sale de pana, ce se ingusteaza foarte mult in partea din fata a laptopului. Imaginea de mai jos, ce compara Zenbook-ul cu o revista glossy oarecare, ar trebui sa fie elocventa pentru cat de subtire este acest laptop.
Pe marginile Asus-ului intalnim porturile atat de necesare utilizarii zilnice. Pe stanga, avem un port USB 3.0, un jack audio/mic si un cititor de carduri SD/MMC. Pe partea dreapta, gasim un LED de stare (singurul pe acest laptop, de altfel), un conector mini-VGA si unul micro-HDMI, inca un USB 3.0 si slotul pentru alimentator. Astfel, din cauza siluetei suple, Zenbok-ul UX31A incorporeaza doar iesiri video miniaturizate si nu ofera un conector LAN, insa Asus ofera gratuit in pachet adaptoare USB la Ethernet si mini-VGA la VGA.
E drept insa ca multe dintre ultrabook-urile concurentei ofera astfel de porturi in marime naturala, ba chiar unele pun la dispozitie si un al treilea slot USB. Asadar, la capitolul acesta Asus-ul pierde puncte, insa ramane la latitudinea voastra daca sunteti de accord sa sacrificati porturile in dauna sliluetei suple si design-ului extravagant.
Dedesubtul acestui laptop este acoperit tot de aluminiu, cu o nuanta mai deschisa decat cel intalnit pe capacul ecranului si un finisaj liniar, nu cu cercuri concentrice. Grilele de aerisire sunt incrustrate in acest strat de aluminiu in partea din spate a laptopului, in vreme ce pe laterale vom regasi cele doua boxe. Desigur, Asus-ul UX31A, ca de altfel majoritatea ultrabookurilor momentului, nu permite accesul rapid la componentele interioare (memorie, stocare) si nici nu ofera o baterie detasabila.
Ridicand capacul acestui laptop, veti observa ca aluminiul este folosit in exclusivitate si aici. Palm-rest-ul si zona din jurul tastelor vine cu un finisaj mai deschis la culoare, in vreme ce rama ecranului este acoperita de un metal ceva mai inchis. Balamaua display-ului este si ea realizata din aluminiu, cu un design punctat, in vreme ce in spatele ei se ascunde o grila ce acopera sistemul de evacuare al aerului cald din interiorul carcasei.
Veti observa ca nici un buton sau LED nu intrerupe aspectul interiorului, chiar si butonul de Power fiind deghizat intr-o tasta, in coltul din stanga sus a tastaturii. O abordare interesanta, chiar daca uneori vei apasa acest buton din greseala in cautarea tastei Del, insa cei de la Asus au avut grija sa il face ceva mai rigid la apasare, pentru a iti da imediat seama ca nu actionezi un tasta normala.
Una peste alta, Asus-ul Zenbook Prime UX31A este un monument dedicat designului laptopurilor moderne, cu a sa silueta zvelta si carcasa ce foloseste materiale de calitate si finisaje atent lucrate.
Tastatura si touchpad
Cele doua au reprezentat probabil principala problema a primei generatii de Zenbook-uri si in general sunt un punct nevralgic al laptopurilor ultra-subtiri.
In cazul Zenbook-ului Prime Asus UX31A, Asus aduce o noua tastatura, una de tip chiclet, cu taste bine delimitate si iluminate (cu luminozitate reglabila pe 3 nivele). Fata de vechea abordare, noile taste sunt ceva mai ferme si ofera o cursa putin mai lunga, astfel ca feedback-ul obtinut in timpul tastarii este mai bun, fapt ce face experienta utilizarii zilnice una in mare parte satisfacatoare.
Insa, daca tastatura este pentru voi un criteriu primordial in alegerea unui laptop, cum este pentru mine, probabil nu veti fi pe deplin multumiti de cea de pe Zenbook, care parca nu reuseste sa ofere acel sentiment de siguranta, care sa iti dea increderea ca tastele raspund precis si ferm apasarilor tale.
Si stiu, e greu sa obtii asa ceva pe un laptop atat de subtire, insa eu asta imi doresc de la masinaria pe care o cumpar, iar unii concurenti ai Prime-ului (precum Lenovo-ul U300S sau MacBook Air-ul) reusesc sa ofere tastaturi mai bune.
In ceea ce priveste trackpad-ul, acesta pare la prima vedere identic cu cel folosit pe primele Zenbok-uri. In realitate, Asus a renuntat deplin la trackpad-urile Sentallics care au pus atatea probleme in trecut, folosind acum doar componente Elantech. In plus, au lucrat si la partea software, astfel ca experienta utilizarii acestui trackpad a fost mult imbunatatita fata de ce oferea Zenbook-ul din prima generatie.
Ea nu este insa perfecta. In general trackpad-ul este precis si cursorul nu sare de nebun pe ecran. In plus, el integreaza o multime de gesturi multi-touch ce utilizeaza unul, doua sau trei degete, care chiar functioneaza surprinzator de bine pentru un laptop ce ruleaza Windows. Iar trackpadul face fata si Palm-Rejection-ului, astfel ca nu vei efectua clickuri accidentale cu palma atunci cand atingi usor suprafata tactila in timp ce tastezi.
Insa single-tap-ingul, cel atat de utilizat pe un laptop, nu m-a multumit. In general suprafata trackpad-ului mi s-a parut insuficient de sensibila pentru a intelege rapid si corect comenzile mele, trebuind de multe ori sa repete tap-urile simple de 2-3 ori pentru a le interpreta sau sa le efectuez mai apasat. Adaugand acestui aspect faptul ca butoanele de click sunt integrate in cadrul zonei tactile si probabil veti trage rapid concluzia ca cel mai bine va fi sa apelati la un mouse extern atunci cand folositi acest laptop mai abitir si doriti sa fiti productivi.
Ecranul
De ceva timp sunt utilizator al unui laptop cu ecran IPS si de atunci sunt convins ca orice laptop serios ar trebui sa ofere un astfel de display.
Asus-ul UX31A vine cu un display excelent de 13.3 inch, cu siguranta printre cele mai bune intalnite de mine pe vreun laptop vreodata, cu panel IPS, finisaj non-glare si rezolutie Full HD.
In realitate, finisajul non-glare e cumva intre cel mat si cel lucios, permitand reflexii in conditii de lumina puternica, insa chiar si asa el va putea fi folosit fara aprobleme si afara, in bataia soarelui. Cat despre rezolutia HD, aceasta duce la redarea de imagini foarte bine finisate, fapt vizibil atunci cand veti citi texte sau urmari contururi bine delimitate si veti observa cat de cursiv se vede totul, fara pixeli colturosi.
Exista insa si o problema a ecranelor HD atat de mici, precum acesta: totul se va vedea foarte mic pe el, fapt ce va fi rapid deranjant pentru cei ce nu au o vedere de soim. Solutia este sa mariti Font-ul in Windows, insa Windows 7 are in acest moment probleme enervante cu scalarea textelor si elementelor de interfata, atat in unele aplicatii native, dar mai ales in cadrul aplicatiilor terte. Sa speram insa ca acest neasjuns va fi eliminat odata cu intrarea pe piata a Windows-ului 8, din toamna.
Una peste alta, ecranul intalnit pe Asus-ul UX31A este excelent, reda fidel culorile, ofera un contrast bun, iar despre unghiurile de vizibilitate nici nu mai vorbim. Pur si simplu nu exista criterii de comparatie intre un panel IPS si unul TN in aceasta privinta.
Totusi, exista doua mici neajunsuri observate in cazul acestui ecran. In primul rand, consider ca luminozitatea sa este putin cam scazuta, lucru pe care il veti observa doar atunci cand folositi ecranul in lumina foarte puternica.
Pe langa asta, ca orice panel IPS de altfel si acesta sufera de “light-bleeding”, mici pete de lumina vizibile in jurul ramei ecranului.
Ele vor fi vizibile insa doar pe un fundal complet negru si foarte foarte rar le veti observa in utilizarea zilnica. Acest lucru vi-l garantez ca vechi utilizator de ecrane IPS, atat pe tablete, laptop-uri sau monitoare, deoarece toate dispozitivele detinute de mine ce ofera un astfel de ecran sufera de aceasta problema, enervanta la inceput, dar insignifianta mai apoi, in rutina de zi cu zi.
Hardware si performante
Asus-ul Zenbook UX31A este un ultrabook si ofera cea mai rapida platforma hardware existenta in acest moment pentru astfel de dispozitive, cu un procesor Intel Core i7-3517U, 4 GB de RAM, un SSD de 256 GB si grafica integrata Intel HD 4000. Anumite configuratii pot fi insa echipate si cu un procesor Intel Core i5 sau un SSD de doar 128 GB, modelul testat fiind de altfel configuratia de top oferita de Asus in magazine.
In utilizarea zilnica, toate acestea se traduc prin VITEZA. Viteza in lansarea de aplicatii, viteza in schimbarea intre ele, viteza la pornire (laptopul booteaza in 30 de secunde si revine din modul sleep in circa 2 secunde). Desigur, un ultrabook este conceput in primul rand pentru aplicatii uzuale si lucru cu programe nu foarte complexe, insa Asus-ul UX31A poate face fata si unor aplicatii mai solicitante, precum editoarele foto/video, masini virtuale sau Autocad.
In plus, acest laptop va putea rula fara nici o problema continut multimedia, de orice fel, dar si anumite jocuri. Desigur, neavand un cip grafic dedicat, performantele acestui ultrabook in jocuri sunt slabute, insa anumite titluri simple sau mai vechi vor functiona fara probleme. Ba mai mult, eu am rulat fluent si jocuri mai noi, precum Call of Duty Modern Warfare 3 sau Dirt 3, dupa cum puteti vedea in clipul de mai jos.
Insa daca doriti sa jucati jocurile momentului pe un astfel de portabil nu prea o veti putea face, dar nu uitati ca el nu a fost conceput pentru asa ceva.
Mai jos gasiti si cateva rezultate obtinute in urma rularii de teste sintetice pe Asus-ul UX31A:
- 3DMark 11: E1202, P642;
- 3DMark Vantage: E11626, P3076;
- PCMark 07: 4323
- PCmark Vantage: 10316;
- CineBench 11.5: OpenGL 16.429 fps, CPU 1.89 pts;
Ma asteptam ca SSD-ul intalnit pe acest laptop sa fie destul de lent, deoarece am citit despre aceste probleme pe diverse forumuri din .com, insa se pare ca testele au aratat ca nu e chiar asa.
Pe de alta parte, ar trebui mentionat ca SSD-ul oferit are o capacitate de 256 GB, insa doar 220 GB sunt utilizabili, din care doar vreo 185 mai raman disponibili dupa instalarea Windows-ului. Spatiu suficient, insa daca veti opta pentru versiunea cu SSD de 128 GB, veti avea disponobili doar vreo 65-70 GB, care se vor duce foarte foarte repede, asadar tineti cont de acest lucru cand alegeti versiunea dorita.
Baterie si autonomie
Asus-ul UX31A este echipat cu o baterie de 50 Wh, iar ea asigura o autonomie de circa 4.5 ore in utilizarea zilnica, ruland aplicatii uzuale. In cadrul rularii continue a unui clip HD, aceasta se intinde spre 5 ore. In plus, daca veti utiliza laptopul doar pentru task-uri simple, diminuand la maxim luminozitatea ecranului sau a tastaturii, probabil veti putea obtine chiar si o autonomie de circa 6 ore de la acest laptop.
Cele 4.5 ore de utilizare medie sunt insa estimarea realista si cert este ca anumite ultrabook-uri existente pe piata ofera 1-2 ore in plus. E drept insa ca noi am testat Zenbook-ul Prime cu procesorul Core i7, astfel ca versiunea de baza cu Core i5 ar trebui sa aiba o autonomie medie mai buna.
Pe langa aceasta, Asus beneficiaza si de Instant ON, ce permite laptop-ului un timp de stand-by de peste doua saptamani.
Iar incarcatorul foarte compact va fi cu siguranta pe placul multora dintre voi, fiind usor si avand un cablu lung. Acesta are o putere de doar 25 Wh, ceea ce inseamna ca laptopul se va incarca destul de greu atunci cand il utilizati, dar acest lucru era de altfel de asteptat.
Zgomot, caldura, boxe si altele
In timpul utilizarii de zi cu zi, Asus-ul UX31A nu se va incalzi si nici nu va fi prea zgomotos, chit ca vei simti carcasa metalica ce va deveni usor calduta si vei auzi ventilatorul din cand in cand.
Daca trageti serios de laptop, acesta va deveni chiar fierbinte pe partea de dedesubt, dar si la interior, in zona de deasupra tastaturii si pe partea dreapta a palm-restului, ceea ce e cam enervant. Insa, probabil ca multi dintre cumparatori nu vor pune cu adevarat la treaba vreodata Zenbook-ul (eu l-am incins in jocuri si in timpul editarii un clip Full HD), asadar acest aspect nu ar trebui sa fie deranjant.
Asus se lauda cu sistemul audio IcePower, dezvoltat impreuna cu cei de la Bang & Olufsen, integrat pe Zenbook-ul UX31A si e drept ca aveam asteptari mari de la el. Analizand caliatea auditiei, aceasta este buna, ma rog, cat de buna poate fi pe un laptop de acest tip. Volumul insa lasa de dorit, detaliile fiind greu de distins in cazul utilizarii intr-un mediu mai zgomotos.
Camera Web HD plasata deasupra ecranului isi face treaba cu brio in aplicatii precum Skype sau Google Talk.
Si ar mai fi un mic aspect de mentionat: Asus-ul UX31A inglobeaza ultimele noutati in materie de solutii wireless, folosind cea mai noua generatie a platformei Intel Centrino, ce ofera Wi-Di si functioneaza si in spectrul de 5 GHz, fapt ce se traduce in performante Wi-Fi bune, mai ales in conditii dificile.
Preturi si disponibilitate
Probabil un punct nevralgic pentru multi doritori de Zenbook-uri Prime va fi pretul, insa era de asteptat ca acesta sa nu fie modest.
In Romania puteti gasi deja ultrabook-urile Asus in ofertele magazinelor online sau offline, preturile variind intre 5100 de lei pentru configuratia de baza, cu SSD de 128 GB si procesor Intel Core i5 si 6500 de lei pentru versiunea de top, testata de noi aici.
Concluzii
Una peste alta, Asus-ul Zenbook Prime UX31A este la ora actuala probabil cel mai bun ultrabook existent pe piata si optiunea principala pentru cei ce doresc performante, portabilitate si aspect extravagant, fara a tine foarte mult cont de buget.
Cu noul model, cei de la Asus au ascultat plangerilor cumparatorilor primei generatii de Zenbook-uri si au reparat in mare masura neajunsurile acelora, introducand o noua tastatura si un nou trackpad, dar si un ecran excelent, in vreme ce preturile au ramas la nivelul celor afisate de vechile Zenbook-uri la lansare, chiar daca peste nivelul mediei clasei.
Insa chiar si asa, Zenbook-ul Prime este mai ieftin decat un MacBook Air echipat similar, probabil principalul sau competitor in segmentul laptop-urilor ultra portabile.
Desigur, cei ce nu au la dispozitie un buget care sa acopere achizitia unui Prime UX31A au diverse optiuni. Pot opta pentru ultrabook-uri de prima generatie cu preturi medii, precum HP-ul Folio 13 sau Toshiba-ul Z830 sau pot merge chiar si pe solutia Asus-ului Zenbook UX32VD, ce este ceva mai masiv, dar ofera un cip grafic dedicat si un pret excellent.
Iar pentru cei ce doresc performante la superlativ, exista alternativele portabilelor puternice, precum Sony Vaio Z sau Lenovo ThinkPad X220.
In final, este cert ca Zenbook UX31A este un produs de care cei de la Asus pot fi mandri si pe care multi dintre noi si l-ar dori. Iar acest lucru il recunosc chiar si eu, cel care a reusit sa ii gaseasca mici chichite pe care poate altii le-ar trece cu vederea. Si tocmai pentru aceasta Asus-ul Zenbook UX31A primeste din partea noastra premiul Alegerea Redactiei Giz.ro, cu speranta ca tot mai multe ultrabook-uri vor fi macar la fel de bune ca acesta.