GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook S 14 OLED review (UX5406S, Intel Lunar Lake)

Testat pe data de 2 octombrie 2024
Pe scurt: Acest Asus Zenbook S 14 OLED este un laptop premium subțire și ușor, cu ergonomie decentă, un ecran tactil OLED frumos și sunet impresionant. De asemenea, primiți aici o platformă hardware Intel Lunar Lake interesantă, nu cea mai puternică din segment, dar un echilibru bun de performanță și eficiență pentru utilizarea zilnică și multitasking. Cu toate acestea, designul ultra-subțire vine cu unele compromisuri, iar prețul cerut pentru această serie la lansare este semnificativ mai piperat decât almodelelor Zenbook 14 standard.
Produs testat: Asus Zenbook S 14 OLED   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4.25/5    Pret: 9999 Lei

În acest articol discutăm amănunțit seria Asus Zenbook S 14 OLED UX5406S, o noutate lansată la mijlocul anului 2024 în gama Zenbook de ultrabook-uri subțiri și ușoare.

Această serie Zenbook S 14 OLED este oferită în magazine alături de modelele deja existente Zenbook 14 OLED UX3405MA (Intel) și Zenbook 14 OLEX UM3406HA (AMD) lansate la începutul acestui an, pe care le-am tratat în detaliu în recenziile anterioare. Astfel, modelele S 14 nu sunt menite să înlocuiască modelele Zenbook 14 standard.

Prin urmare, această linie Zenbook S14 este un design complet nou și, în multe privințe, o versiune miniaturizată a Asus Zenbook S 16 analizată aici. Comparativ cu Zenbook-urile obișnuite, Zenbookul S este un șasiu premium și mai rafinat, cu un design intern mai complex. Pe de altă parte, datorită grosimii sale limitate, acesta implementează o tastatură cu cursă mai mică decât modelele standard, precum și un ecran care nu se mai deschide la 180 de grade.

Pe larg, despre toate aceste aspecte și particularitețile series Zenbook S 14 discutăm în acest review. Modelul testat de noi este o configurație de top, construită pe o platformă Intel Lunar Lake Core Ultra 7 258V cu 32 GB RAM și 1 TB SSD.

Specificații Asus ZenBook S 14 OLED UX3406SA

Ecran14″, OLED, 16:10, tactil, lucios,
2880 x 1800 px, 120Hz,
400-nits SDR, 500-nits HDR, 100% DCI-P3
ProcesorIntel Lunar Lake 200V, Core Ultra 7 258V , 4PC+4LPE/8T, max 4.8 GHz
VideoIntel Arc 140V, 8 Xe Cores, max 1.95 GHz
Memorie32 GB LPDDR5-8533 (onboard)
Stocare1 TB M.2 NVMe SSD (WD PC SN560), 1 x slot M.2 2280
ConectivitateWireless 7 (Intel BE201) 2×2, Bluetooth 5.4
Porturistânga: 2x USB-C with Thunderbolt 4, 1x HDMI 2.1 TMDS, mic/headphone,
dreapta: 1x USB-A 3.2 gen2, leduri stare
Baterie72 Wh, încărcător 65W USB-C
Dimensiuni310 mm x 215mm x de la 11,9 mm
Greutate1,2 kg, încărcător 0,2 kg
Extrastastatură cu iluminare albă și cursă de 1,1 mm, ecran deschidere 150 grade, touchpad sticlă,
cameră Web 2MPx cu IR si ALS, sistem audio cu 4x boxe
disponibil în două versiuni: Scandinavian White și Zumaia Grey
răcire dula-fan cu vapor chamber

Construcție și design

La o primă privire, acest Zenbook S 14 are un design familiar, cu o amprentă similară și linii de design similare cu alte Zenbook-uri din ultimii ani.

Cu toate acestea, varianta S 14 este mai subțire și are o construcție mai rafinată decât cea a modelelor Zenbook 14 standard. Metalele folosite pentru șasiu sunt mai rigide, iar construcția generală se simte mai fermă, mai premium, fără aproape nicio flexie nicăieri și fără zgomote deranjante atunci când folosiți laptopul. Această serie este aproape de calitatea XPS și MacBook.

În ceea ce privește designul, Asus oferă această serie în două culori, Scandinavian White și Zumaia Grey. Prefer modelul alb, deoarece gravurile brute din aluminiu de pe capac tind să iasă prea mult în evidență pe versiunea Zumaia. În același timp, Zumaia primește o tastatură întunecată cu un contrast mai bun.

asus zenbook s14 main

Niciuna din cele două variante nu este un magnet pentru amprente, datorită acoperii din aluminiu ceramic (Ceraluminum) utilizat pe ambele variante, care este un finisaj mai dur decât aluminiul obișnuit vopsit sau anodizat. Se simte un pic mai dur la atingere, ca o piatră fină, și pare să facă față bine utilizării zilnice. Nu văd nicio lovitură sau zgârietură pe aceste unități după câteva săptămâni de utilizare. Iar modelul gri aproape că nu prinde deloc amprente și urme de degete, spre deosebire de majoritatea finisajelor închise la culoare.

Designul interior este frumos și curat pe ambele culori, mai ales după ce dezlipiți autocolantele. Elementele de branding sunt aproape invizibile, cu un Asus Zenbook ascuns sub display, iar grila frezată de deasupra tastaturii este o piesă de design unică, având și un rol funcțional, ajutând la răcirea componentelor interne.

Ergonomia acestei serii este în mare parte bună, cu un interior spațios și aderență adecvată pe birou, o mulțime de porturi pe laterale și balamale fluente.

Am găsit totuși două neajunsuri acestui design. În primul rând, ecranul se deschide doar la aproximativ 130 de grade, ceea ce nu este suficient pentru o utilizare confortabilă pe canapea sau pe picioare.

Și apoi, buza frontală interioară și colțurile sunt destul de ascuțite și vor incomoda încheieturile în anumite cazuri de utilizare. Cel puțin nu sunt la fel de ascuțite ca pe un MacBook. De fapt, atât marginea ascuțită, cât și unghiul limitat al ecranului sunt neajunsuri ce ma nemulțumesc și pe MacBook Air, însă majoritatea oamenilor nu par să fie deranjați de aceste aspecte.

Tastatură și touchpad

Tastatura de pe Zenbook S 14 pare, la prima vedere, similară cu cele implementate pe alte Zenbook-uri.

Culoarea tastaturilor se potrivește cu tema generală, cu taste aproape albe pe modelul scandinav și gri pe versiunea Zumaia, ambele cu iluminare albă. Layout-ul este standard pentru un Zenbook, cu taste dimensionate și distanțate corespunzător, iar capacele tastelor sunt dintr-un plastic de bună calitate.

Cu toate acestea, S14 fiind un laptop mai subțire, cursa tastelor a fost, de asemenea, redusă la 1,1 mm de la 1,4 mm pe modelele Zenbook 14 obișnuite. Acest lucru face ca experiența de tastare să fie mai superficială și nu la fel de receptivă ca înainte. Îmi place să tastez pe tastaturi cu cursă scurtă, așa că m-am înțeles bine cu această implementare, dar majoritatea dintre dvs. s-ar putea să aveți altă părere. Încă o dată, experiența de tastare este apropiată de ceea ce oferă MacBook Air.

Un alt lucru care trebuie menționat este iluminarea cu LED-uri albe și uniforme. Acestea sunt prea luminoase chiar și la cea mai scăzută setare, ceea ce îi va deranja pe cei dintre dvs. care sunt interesați să utilizeze laptopul noaptea într-o cameră întunecată.

keyboards

Touchpad-ul este o suprafață amplă din sticlă, mai mare decât pe Zenbook-urile obișnuite. Funcționează bine cu utilizarea zilnică, iar respingerea palmei pare să fie de asemenea bună, chiar dacă suprafața ajunge până la tasta Space. Întreaga implementare este robustă și nu zornăie la atingeri, în timp ce clicurile fizice din colțuri sunt silențioase.

Cu toate acestea, nu sunt un fan al unui touchpad cu o buză frontală atât de mică, deoarece acest lucru poate provoca glisări fantomă și atingeri accidentale atunci când utilizați laptopul pe canapea sau pe genunchi. Același neajuns îl întâmpin și pe MacBook, unde atingerile fantomă sunt chiar și mai frecvente cu implementarea haptică.

Ecran – OLED tactil

Această serie Zenbook este disponibilă doar cu ecrane OLED, așasadar finisaje lucioase în implementări tactile sau non-tactile.

Configurația noastră este varianta tactilă a panoului OLED Lumina 2.8K de 14 inchi, cu un strat digitizor și un strat de sticlă de protecție deasupra panoului.

Deoarece această implementare este tactilă și include un strat digitizor, prezintă o oarecare granulație vizibilă în special pe fundaluri albe atunci când navigați și editați documente. Dar pe acest panou OLED de generație 2024 granulația nu este la fel de deranjantă ca pe laptopurile OLED touch mai vechi, și e posibil nici să nu o observați.

Lăsând asta la o parte, acest panou este un OLED cu rezoluție de aproape 3K pixeli, culori frumoase și negru și contrast perfecte. Cu toate acestea, nu este foarte luminos, cu o luminozitate maximă susținută sub 400 nits.

Dincolo de acestea, de menționat aici și de timpii de răspuns foarte rapizi și rata de reîmprospătare de 120 Hz a acestui panou, aspecte care îl fac o alegere bună pentru jocuri.

  • Panel HardwareID: Samsung SDC419D (ATNA40CU09-0);
  • Coverage: 100% sRGB, 94.5% Adobe RGB, 100% DCI-P3;
  • Type: 10-bit with HDR500, 120 Hz;
  • Measured gamma: 2.21;
  • Max brightness in the middle of the screen: 392.56 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: <5 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1:1;
  • White point: 6500 K;
  • Black on max brightness: 0 cd/m2;
  • PWM: Yes, to be discussed.

Panoul vine foarte bine precalibrat și s-a dovedit uniform în ceea ce privește culoarea și luminozitatea.

Trebuie să țineți cont de pâlpâire (flickering PWM) pe notebook-urile OLED, dar chiar și acest aspect este mai puțin problematic pe dispozitivele Asus dacă veți folosi opțiunea de ajustarea a luminozității ecranului OLED fără flickering disponibilă în aplicația myAsus, în loc să reduceți luminozitatea cu comenzile obișnuite disponibile în Windows.

Hardware și performanțe – Intel Lunar Lake 200V

Modelul testat de noi oferă o configurație de top pentru gama Asus Zenbook S 14, modelul UX5406SA, oferind un procesor Intel Core Ultra 258V cu interfață grafică Arc 140V, 32 GB de memorie LPDDR5-8533 și o unitate SSD PCIe gen4 de gamă medie.

În ceea ce privește specificațiile, această serie se bazează pe platforma hardware Intel Lunar Lake V, cu procesoare Core Ultra 200V și grafică integrată Arc.

Lunar Lake este o arhitectură SoC (System on a Chip), ceea ce înseamnă că CPU, GPU, NPU, cache, RAM, conectivitatea și o mână de alte caracteristici sunt toate integrate pe același cip.

Procesorul de pe această unitate de recenzie este Core Ultra 7 258V, dar am efectuat câteva teste și pe versiunea Core Ultra 9 288V. Cele două sunt similare, cu 4 nuclee de performanță și 4 nuclee de eficiență energetică redusă, și un total de 8 thread-uri, deoarece HyperThreading este dezactivat pe acest hardware Core Ultra 200V. Nucleele de performanță sunt construite pe arhitectura Lion Cove, iar nucleele Low Performance sunt construite pe arhitectura Skymont, iar ambele promit o creștere notabilă a performanței și eficienței față de nucleele implementate în hardware-ul Intel Meteor Lake.

După cum am menționat deja, memoria RAM este integrată în SoC pe hardware-ul Lunar Lake, iar procesoarele Core Ultra 7 258V și Ultra 9 288V integrează 32 GB. Cantitatea de RAM este indicată de a treia cifră din denumirea acestor procesoare, unde un 8 înseamnă 32 GB de RAM, în timp ce un 6 înseamnă 16 GB de RAM. Asta înseamnă că procesoarele Core Ultra 7 256V sau Core Ultra 5 226V vin cu 16 GB de RAM și că nu mai există procesoare Lunar Lake cu 8 GB de RAM. Așadar, 16 GB este cantitatea de minimă de memorie.

În ceea ce privește grafica, aceste procesoare Lunar Lake includ iGPU Arc Xe cu nuclee Xe de generația a doua. Core Ultra 7 258V și Ultra 9 288V primesc același iGPU cu 8 nuclee de execuție, dar cu o viteză de ceas de până la 1,95 GHz pe 258V și de până la 2,05 GHz pe 288V. Prin urmare, iGPU-ul din Ultra 9 poate funcționa puțin mai rapid, atâta timp cât este alimentat cu suficientă putere.

Pentru stocare, Asus a optat aici pentru o unitate SSD PCIe gen4 WD PC SN560 de nivel mediu, potrivită pentru utilizarea obișnuită.

SSD-ul este singura componentă care poate fi actualizată pe aceste laptopuri. Pentru a ajunge în interior, trebuie să îndepărtați panoul din spate, prin desfacerea câtorva șuruburi Torx. În interior veți găsi placa de bază cu modulul termic, bateria, difuzoarele și sloturile SSD și WiFi. Totul este împachetat frumos, fără să rămână niciun spațiu nefolosit.

internals

În ceea ce privește software-ul, acest ZenBook primește aplicația standard MyAsus care permite controlul asupra profilurilor de putere, setărilor bateriei și ecranului, actualizărilor etc.

Există patru profiluri de performanță / termice din care puteți alege:

  • Full Speed – permite hardware-ului să funcționeze la 28W susținut, cu ventilatorul până la ~45 dB;
  • Performanță – permite hardware-ului să funcționeze la 24W susținut, cu ventilatorul până la ~42 dB;
  • Balanced/Standard (Echilibrat/Standard) – permite hardware-ului să funcționeze la 17 W în sarcini susținute, cu ventilatorul la circa ~35 dB;
  • Whisper – limitează CPU la 12 W pentru a favoriza un zgomot al ventilatorului de sub 30 dB.

Performanțe de productivitate și benchmark-uri – Intel Core Ultra, Arc 140v

Trecând la sarcini mai solicitante, începem prin a testa performanța procesorului în testul de buclă Cinebench R15.

În modul Full Speed, procesorul Intel Core Ultra 7 258V atinge o putere maximă de aproximativ 40 W timp de câteva secunde, apoi se stabilizează la 28 W, cu temperaturi ridicate de aproximativ 90 C și niveluri ale ventilatorului de 45 dBA. Acest lucru se întâmplă atunci când laptopul este ridicat de pe birou, deoarece pe birou, sistemul se limitează termic la o putere mai mică. Aceste limitări sunt un rezultat al formatului ultra-subțire al acestui șasiu.

Scorurile se situează în medie în jurul valorii de 1350 de puncte, ceea ce nu este mult după standardele actuale, dar nu este nici o surpriză având în vedere arhitectura acestei platforme Lunar Lake 200V care nu are HT.

Pe Performance, ventilatoarele se rotesc un pic mai silențios, la 42 dBA, iar puterea se stabilizează în jurul valorii de 24W, cu temperaturi în jurul valorii de 80 C.

Pe Standard, sistemul limitează ventilatorul la aproximativ 35 dBA, iar puterea se stabilizează treptat la 17W, cu temperaturi în jurul valorii de 70°C. Scorurile medii sunt de aproximativ 1100 de puncte, cu 20% mai mici decât pe Performance.

Există un mod Whisper și mai silențios, caz în care ventilatoarele nu vor depăși 30 dBA, dar acesta limitează procesorul la aproximativ 12W, scorurile scăzând în jurul valorii de 900 de puncte, ceea ce reprezintă aproximativ 60-70% din modul Full-Speed.

În cele din urmă, eșantionul nostru a funcționat foarte bine pe baterie, stabilizându-se la 28W de putere în modul Performance, la egalitate cu profilul Performance cu laptopul conectat la priză.

Toate acestea sunt ilustrate în graficul de mai jos.

cinebench1 zenbooks14

Pentru a pune aceste rezultate în perspectivă, iată cum se descurcă această implementare Core Ultra 7 258V alături de alte platforme hardware disponibile în generațiile actuale și trecute de laptopuri subțiri și ușoare.

Hardwareul Lunar Lake mai lent în acest test multi-threaded decât toate celelalte platforme recente, fie de la AMD, Intel sau Snapdragon. Dar, din nou, nu ar trebui să fiți interesați de această platformă pentru performanța sa în sarcini CPU multithreaded nicăieri, deoarece această parte este de fapt punctul său cel mai slab.

cinebench2 zenbooks14

Acestea fiind spuse, să trecem la câteva benchmark-uri. Am rulat setul nostru standard de teste cu laptopul în modul Performance și ecranul setat la rezoluția implicită de 2880 x 1800 px 3K.

Iată ce am obținut.

  • 3DMark 13 –CPU profile: max – 5529, 16 – 5138, 8 – 5269, 4 – 3134, 2 – 1895, 1 – 1115;
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 8696 (Graphics – 9544, Physics – 19916, Combined – 3464);
  • 3DMark 13 – Night Raid: 32971 (Graphics – 44094, CPU – 13573);
  • 3DMark 13 – Solar Bay: 15206.
  • 3DMark 13 – Steel Nomad Light: 2850.
  • 3DMark 13 – Time Spy: 4358 (Graphics – 4135, CPU – 6276);
  • 3DMark 13 – XeSS: XeSS Off – 7.15 fps, XeSS On – 20.21 fps, 182.5% performance difference.
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 2218;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 6200;
  • PCMark 10: 7202 (Essentials – 10006, Productivity – 10547, Digital Content Creation – 9607);
  • GeekBench 6.2.2 64-bit: Multi-core: 10450, Single-Core: 2422;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1530 cb, CPU Single Core 282 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3782 cb, CPU Single Core 720 cb;
  • CineBench R23: CPU 9930 pts (best run), CPU 9643 pts (10 min loop test), CPU Single Core 1855 pts (best run);
  • CineBench 2024: CPU 564 (10 min run), CPU Single Core 122 pts;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 36.85 s.
  • Blender 3.4.1 – BMW Car scene- CPU Compute: 4m 15s ;
  • Blender 3.4.1 – Classroom scene – CPU Compute: 11m 09s;
  • Blender 3.6.5 – BMW Car scene- CPU Compute: 4m 16s ;
  • Blender 3.6.5 – Classroom scene – CPU Compute: 11m 03s;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 25.69;
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 18.10;
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 31.05;
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 5.84;
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 94.78;
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 10.33;
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 5.88;
  • SPECviewperf 2020 – SW: 43.93;
  • V-Ray Benchmark: CPU – 5981, CUDA – 166.

Această implementare Zenbook Lunar Lake nu impresionează neapărat prin performanțe, chiar și raportat doar la clasa sa de laptopuri portabile și ușoare, dar este un performer echilibrat și adecvat utilizării zilnice, cu performanțe GPU indeosebi interesante.

Platformele Intel Meteor Lake și mai ales AMD Hawk Point și Strix Point îl depășesc la testele CPU multi-threaded cu o marjă destul de mare.

Dar acest Lunar Lake Core Ultra 258V este încă competitiv în testele CPU single-core și mai ales competitiv pe partea de GPU, unde Arc 140V surclasează celelalte opțiuni iGPU cu o marjă mare, în ciuda rulării la o putere susținută destul de scăzută în această gamă.

 

Performanța în jocuri

De asemenea, am rulat câteva jocuri DX11 și DX12 pe profilul de performanță al acestei configurații Intel Core Ultra 7 258V cu grafică Arc 140V, la rezoluție FHD+, cu setările grafice Low/Lowest. Am aruncat și alte câteva platforme pentru comparație.

Iată ce am obținut.

Low settingsZenbook S 14 2024,
Ultra 7 258V, Arc 140V,
Full – 28W, FHD+ 1200p
Zenbook S 16 2024,
Ryzen AI 9 370 , Rad 890m,
33W, FHD+ 1200p
Swift Go 14 2024,
Ryzen 7 8845HS, Rad 780m,
Perf – 45W, FHD+ 1200p
Zenbook 14 2024,
Ryzen 7 8840HS, Rad 780m,
Perf – 28W, FHD+ 1200p
Zenbook 14 2024,
Ultra 7 155H, Arc,
28W, FHD+ 1200p
Dota 2
(DX 11, Best Looking Preset)
82 fps (46 fps – 1% low)80 fps (46 fps – 1% low)78 fps (48 fps – 1% low)76 fps (44 fps – 1% low)81 fps (58 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX11, Low Preset, TAA)
52 fps (38 fps – 1% low)54 fps (46 fps – 1% low)43 fps (32 fps – 1% low)46 fps (34 fps – 1% low)43 fps (28 fps – 1% low)
Horizon Forbidden West
(DX12, Very Low Preset,
TAA, Upscale Off)
43 fps (28 fps – 1% low)40 fps (30 fps – 1% low)40 fps (32 fps – 1% low)35 fps (26 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX12, Lowest Preset, no AA)
66 fps (44 fps – 1% low)72 fps (56 fps – 1% low)64 fps (50 fps – 1% low)65 fps (48 fps – 1% low)54 fps (3o fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11/12, Low Preset, TUAA)
53 fps (42 fps – 1% low)60 fps (38 fps – 1% low)52 fps (36 fps – 1% low)45 fps (33 fps – 1% low)44 fps (26 fps – 1% low)

Toate aceste jocuri sunt jucabile aici cu aceste setări, inclusiv titlurile mai noi. Desigur, nu te poți aștepta la performanțe extraordinare de la un laptop portabil cu grafică integrată, dar chiar și așa, acest Zenbook cu hardweare Lunar Lake este mai rapid decât alternativele din segment.

Mai multe teste și o analiză mai detaliată a performanțelor acestui laptop găsiți în review-ul Zenbookului S 14 de pe Ultrabookreview.com.

Răcire, conectivitate și audio

Asus a optat aici pentru un modul termic cu vapor-chamber, două ventilatoare și două radiatoare.

cooling

De asemenea, folosesc un strat de grafit pentru a separa placa de bază de tastatură și de carcasa interioară, într-un efort de a preveni supraîncălzirea zonelor cu care intri în contact în mod normal.

Acest modul de răcire în mai complex decât pe Zenbook 14 obișnuite și adaugă semnificativ la costul total al seriei Zenbook S 14.

Cu toate acestea, datorită grosimii reduse a acestui șasiu, acest modul de răcire gestionează cu dificultate componentele interne pe profilurile Performance și Full Speed la 24+W. După cum am arătat în secțiunea anterioară, CPU rulează în mod regulat la 80 și chiar 90C, iar atunci când rulează sarcini susținute, recomand plasarea laptopului pe un stand pentru a favoriza un flux de aer mai bun sub șasiu.

Pentru utilizarea generală, însă, acest sistem de răcire este adecvat.

În ceea ce privește nivelurile de zgomot, așteptați-vă la 45 dbA pe Full Speed, 42 dBA pe Performance, 35 dBA pe Standard și sub 30 dBA pe modul Whisper.

În timpul utilizării zilnice, ventilatoarele rămân în cea mai mare parte inactive pe toate profilurile și devin active doar cu multitasking mai intens, în special pe Performance cu laptopul conectat la priză.

În ceea ce privește temperaturile externe, șasiul se menține rece cu o utilizare ușoară, cu cel mai cald punct la aproximativ 30 C.

temps zenbooks14 daily

În sarcini solicitante, acest laptop se încălzește destul de mult în modul Performance, cu un punct fierbinte de 50+ C în partea superioară a șasiului, în jurul hardware-ului. Cu toate acestea, zonele cu care veți intra efectiv în contact rămân în jurul valorii de 35C și sub 40C în mijlocul șasiului, cu laptopul pe birou, astfel încât Zenbookul S 14 nu se simte niciodată inconfortabil la atingere în timpul utilizării reale.

temps zenbooks14 load performance

Pentru conectivitate, există cea mai recentă generație Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.4 prin intermediul unui modul Intel BE201 pe acest laptop. Ambele au funcționat ireproșabil.

Partea audio este gestionată de un set de difuzoare poziționate pe partea laterală a șasiului. În comparație cu Zenbook-urile obișnuite, există 4 difuzoare în interiorul lui S 14 și de dimensiuni mai mari, așadar nu este surprinzător faptul că sunetul este mult mai bogat și mai puternic pe aceste Zenbook-uri mai noi.

De menționat și existența camerei FHD plasată în partea de sus a ecranului, flancată de microfoane. Există, de asemenea, funcționalitatea IR cu suport Windows Hello oferită aici, precum și un senzor ALS. Dar nu mai există un capac fizic al camerei ca pe modele Zenbook 14 obișnuite.

Baterie și autonomie

Există o baterie de 72 Wh în interiorul acestui Asus Zenbook S 14 2024, bine dimensionată pentru un dispozitiv atât de compact și subțire.

Iată ce am obținut în testele noastre de autonomie, cu luminozitatea ecranului setată la aproximativ 120 nits (~50 luminozitate) și la rata de reîmprospătare implicită de 120 Hz. De asemenea, am setat modul de alimentare Windows 11 pe Best Power Efficiency.

  • 12h – editare text Google Docs, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 15+h – redare video FHD YouTube, Whisper Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 15h – redare video Netflix, Whisper Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 8-12h – navigare Web intensivă, Standard Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 2h – jocuri (DoTA 2), Standard Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON.

Rezultatele sunt de excepție, datorită eficienței platformei hardware Lunar Lake și bateriei mari. Acest laptop rulează mai eficient decât toate celelalte platforme testate până acum în același mod, inclusiv implementările hardware AMD și Snapdragon. Și nu uitați că acesta rulează pe un hardware incipient, așa că lucrurile s-ar putea îmbunătăți cu software-ul viitor.

Laptopul este livrat cu un încărcător USB-C de 65 W, un format compact cu un cablu detașabil. O încărcare completă durează mai puțin de 2 ore.

charger

Preț și disponibilitate

Asus ZenBook S 16 UX5406 este listat în unele magazine la data publicării acestui articol.

Prețul modelului testat de noi, care oferă procesor Core Ultra 7 258V, 32 GB RAM și un SSD de 1 TB este de circa 10000 lei la lansare, un nivel piperat.

Alte configurații nu sunt încă dipsonibile, dar ar trebui să apară în magazine în viitorul apropiat.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici.

Concluzii

Atât timp cât înțelegeți și acceptați particularitățile acestei serii, s-ar putea ca acest Zenbook S 14 să fie cel mai interesant Zenbook din ultimii ani în segmentul portabilelor premium.

Această implementare Lunar Lake 200V este suficient de rapidă pentru utilizarea zilnică și multitasking. Și, în timp ce performanța multi-core a procesorului nu impresionează, performanța single-core este competitivă, iar capacitățile iGPU sunt mai bune decât ce oferă alte platforme în prezent. Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unui laptop puternic multifuncțional, acesta, și de fapt oricare dintre celelalte modele Lunar Lake V din această generație, nu este neapărat alegerea ideală.

În schimb, ceea ce obțineți aici este un computer portabil foarte eficient, cu timpi de funcționare pe baterie excelenți, în completarea performanței suficiente pentru utilizarea zilnică.

De asemenea, obțineți un șasiu premium, bine fabricat și cu un aspect plăcut, cu o ergonomie decentă, o mulțime de porturi, un ecran tactil OLED spectaculos și sunet puternic. Dar acest design vine cu unele compromisuri, rezultat al urmăririi unui format foarte subțire: o tastatură cu apăsare a tastelor redusă și un unghi limitat al ecranului. Însp, chiar și aceste detalii sunt similare cu cele oferite alte laptopuri populare, cum ar fi MacBook Air, așadar poate că nu vă vor deranja în alegerea dvs. Dar pe mine mă deranjează.

Una peste alta, trebuit adus în discuție și prețul acestei serii Zenbook S 14 OLED, densibil mai ridicat decât al Zenbook-urilor obișnuite 14, cel puțin pentru moment. Desigur, acesta este un dispozitiv premium și mai rafinat, dar cei care caută un daily-driver portabil ar putea avea dificultăți în a accepta cele câteva mii de lei cerute în plus pentru această linie.

asus zenbook s14 2

Pro:

  • design premium, mai rafinat decât la Zenbook-urile obișnuite
  • o mulțime de porturi, ergonomie decentă
  • ecran tactil OLED frumos, sunet puternic
  • performanțe echilibrate pentru utilizarea zilnică și multitasking
  • capacități GPU excelente pentru această clasă
  • baterie de 72 Wh și autonomie excelentă

Contra:

  • unghi al ecranului de doar 150 de grade
  • tastatură cu o cursă limitată
  • preț piperat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri