GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS Zenbook Pro UX550 (UX550VD, UX550VE) review: performanță într-un pachet elitist

Testat pe data de 25 septembrie 2017
Pe scurt: Asus Zenbook Pro UX550 este un laptop multimedia compact, aspectuos și puternic, ce înglobează cele mai moderne dotări disponibile pe un astfel de produs. Are însă o serie de hibe, mai mari, precum un sistem de răcire subdezvoltat cu implicații asupra performanțelor configurațiilor de top, sau mai mici, precum experiența de tastare medie și construcția mai flexibilă decât ne-am aștepta în acest segment. Pe larg, cu bune și rele, în articolul de mai jos.
Produs testat: Asus Zenbook Pro UX550   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 6500 - 9100 lei Lei

Asus reușeste de ani buni să fie cel mai popular producător de laptopuri în România, gama sa de produse acoperind o plajă largă de bugete și nevoi.

În cadrul acestui articol vom discuta despre modelele lor de top în gama notebook-urilor multimedia cu ecran full-size, de 15-inch, seria Zenbook UX550. Ea succede seria Zenbook UX501, la mai bine de doi ani de la lansare, fiind un update mult așteptat și o alternativă a popularului Dell XPS 15.

Noutățile sunt atât la nivelul construcției compacte și a designului cu teme coloristice aparte, cât și la nivelul hardware-ului interior și a anumitor dotări ce vor fi apreciate de cei interesați de un notebook din gama superioră, precum ecranele IPS de bună calitate, sistemul sonor 4.2 excellent sau conectivitatea Thunderbolt 3 4x. Zenbook-urile UX550 promit de asemenea și performanțe pe masura hardware-ului înglobat (procesoare Intel HQ, cipuri grafice Nvidia GTX 1050 și 1050 Ti), pentru o experiență de utilizare completă, atât în task-urile uzuale, cât și în cele complexe sau în jocuri, care să justifice prețurile asociate unui produs din aceastp gamă (ce pleacă de la peste 6000 de lei).

Cum se impacă însă socoteala de acasă cu cea din târg, și cum se descurcă noile Zenbook-uri in utilizarea reală veți afla din articolul de mai jos, ce include impresiile adunate în urma contactului cu două modele diferite de Zenbook UX550, unul în configurație de bază și unul în configurație de top. Impresii cu bune și cu hibe, după cum v-am obișnuit.

Specificațiile modelului testat

  • Ecran: 15,6”, 1920 x 1080 pixeli, IPS, strat protector mat
  • Procesor: Intel Kaby Lake Core i5-7300HQ
  • Video: Intel HD 620 + Nividia GTX 1050 4 GB GDDR5
  • Memorie: 8 GB DDR4 (lipiți)
  • Stocare: SSD 256GB, M.2 NVMe (80 mm)
  • Conectivitate: Wireless AC (tri-band Intel AC 8265), Bluetooth 4.2
  • Porturi: 2x USB 3.0 Type-A, 2x USB Type-C with Thunderbolt 3, HDMI, mic/headphone, microSD card reader
  • Baterie: 73 Wh, încărcător 120W
  • OS: Windows 10
  • Dimensiuni: 365 mm x 251 mm x 18.9 mm
  • Greutate: 1.84 kg + 0.54 kg pentru încărcător
  • Altele: tastatură cu iluminare, quad-speakers, cameră Web VGA

Am testat deasemenea si o configurație cu processor Intel Core i7, 16 GB RAM si grafică GTX 1050 Ti, si vom vorbi și despre particularitățile ei mai jos. Cei co doresc să citească impresiile detaliate despre cele doup produse le pot găsi pe Ultrabookreview.com: UX550VD aici și UX550VE aici.

Ce ne-a plăcut

Producătorul ASUS nu a actualizat de mult linia de laptopuri de top, însă noua serie Zenbook Pro UX550 vine să remedieze această problemă și preia cam toate progresele de natură constructivă pe care le-am remarcat la ceilalți producători în ultimul an și ceva.

ASUS-Zenbook-UX550-01

Față de predecesorii săi, Zenbook Pro UX550 este mai ușor, mai subțire și în special mai compact. Previzibilă, cheia acestei reduceri substanțiale de dimensiuni este vizibilă în rama îngustă a ecranului, iar chiar dacă noul laptop ASUS nu reușește să egaleze etalonul XPS 15 al celor de la Dell, acest lucru este vizibil doar când cele două produse sunt unul lângă altul.

ASUS-Zenbook-UX550_06

În timp ce alți producători optează pentru formele unghiulare agresive, ASUS a mers pe o rețetă ceva mai tradițională cu colțuri rotunjite și muchii teșite, astfel că Zenbook-ul UX550 arată și bine și este și confortabil de apucat și purtat în mână.

ASUS-Zenbook-UX550_05

Carcasa este acoperită integral cu o carapace din aliaj metalic. La exterior, ASUS a ales un finisaj texturat cu faimosul model radial care face parte deja din blazonul companiei, în timp ce interiorul are un finisaj neted. La fel ca în cazul altor laptopuri cu suprafețe metalice închise la culoare, și noul model ASUS este sensibil la amprente și murdărie, așadar va trebui să vă obișnuiți să-l curățați destul de des pentru a-i păstra aspectul deosebit. Laptopul este disponibil în două nuanțe coloristice, Matt Black, cea ilustrată în acest articol, și Royal Blue, ilustrată aici.

Această carcasă cu aspect uniform este decorată suplimentar de marginile interioare lucioase. Tăiate mecanic și doar șlefuite, nu și acoperite galvanic, aceste muchii dau un aer mai distins întregii carcase, însă sunt și ceva mai sensibile la lovituri, ca orice alt metal semi-dur netratat. Un alt element de decor este sigla de pe capacul ecranului, care este iluminată direct de către ecran și ajustată împreună cu acesta, însă dincolo de aceste două elemente, Zenbook Pro UX550 este un produs elegant și sobru.

Singurele critici ar putea fi aduse cel mult iluminării LED-urile de semnalizare și butonului Power, care sunt mereu aprinse, sunt cam puternice și pot deranja pe întuneric.

Privind în general însă, ASUS a făcut o treabă bună cu designul, chiar și muchiile metalice lucioase nefiind atât de ascuțite și deranjante precum în cazul altor modele. Există însă și deficiențe, despre care vom vorbi în partea a doua a articolului.

Balamaua ecranului este foarte fermă, de fapt este atât de fermă încât poate fi deschisă mai greu cu o singură mână. Sistemul este suficient de rigid pentru a ține nemișcat capacul ecranului la 1 cm de bază, un detaliu util pentru cei care se joacă pe laptop și folosesc un ecran extern dar nu doresc să închidă de tot capacul pentru a nu fi obligați să modifice în mod regulat setările care împiedică activarea funcției Suspend. Unghiul de deschidere este de 150 de grade, bun pentru utilizarea normală și satisfăcător pentru lucrul cu laptopul ținut pe genunchi.

Partea inferioară oferă patru picioare de cauciuc care asigură o priză fermă pe suprafața de lucru. Aici se observă însă o veche deficiență a gamei Zenbook pe care ASUS însă nu a fost în stare să o repare: colțurile panoului detașabil inferior nu se armonizează perfect cu rama laterală și sunt cam ascuțite.

Ecranul implementat de ASUS pe Zenbook Pro UX550 folosește un panou IPS fabricat de către Chi Mei. Modelul testat de noi are rezoluție Full HD, dar ASUS va oferi și modele cu rezoluție UHD, atât în implementare standard, cât și cu suprafață tactilă.

ASUS-Zenbook-UX550_33

Un produs bun, panoul IPS oferă un nivel de luminozitate ridicat, contrast bun, un nivel de negru suficient de profund și o uniformitate care ar fi putut fi bună dacă nu ar fi avut o variație, sesizabilă, ce-i drept, doar pe întuneric, în colțurile inferioare. Problema uniformității depinde însă de controlul calității făcut de producător, iar exemplarele de pe piață pot diferi în bine sau în rău.

screen-brightness-coverage-6_1

Cei care pun accent pe acuratețea coloristică vor aprecia calitățile bune ale ecranului la acest capitol, acesta acoperind spectru sRGB aproape integral (98%) și pe cel AdobeRGB în proporție de 75 de procente. Fără să fie un ecran perfect pentru cei care fac editare foto/video la nivel avansat, acesta este însă mai mult decât bun pentru orice altceva. Nivelul de gamma este puțin exagerat în mod implicit, dar o banală calibrare remediază acest aspect și nu rămân prea multe lucruri de criticat.

În cazul în care sunteți interesați de versiunea cu ecran tactil a acestui laptop, am analizat-o aici. Ea vine cu același panel ca versiunea cu finisaj mat, dar este desigur acoperită de un strat de sticlă lucioasă care va face utilizarea notebook-ului în condiții puternice de iluminre mai dificilă.

După cum ziceam, capacul ecranului flexează puțin, însă ranforsarea panoului efectiv este bună și nu se văd presiuni aplicate asupra lui la apăsarea pe capac, deci nici artefacte neplăcute.

Zenbook-ul UX550 este însoțit de un sistem audio excelent, așa cum se cuvine în cazul unui laptop multimedia. Unul dintre cele mai bune sisteme audio implementate în acest moment pe un laptop de 15”, acesta are o putere ridicată și este capabil să debiteze un volum de 85 dB. Calitatea sunetului redat de cele patru difuzoare, două amplasate lângă tastatură și două pe capacul inferior, este foarte bună și se remarcă prin dinamica largă, acoperirea acceptabilă a gamei basului și distorsiunile minime.

ASUS-Zenbook-UX550_25

Zenbook Pro UX550 vine într-o multitudine de configurații hardware, așa cum ne-a obișnuit ASUS și până acum. Modelul testat de Giz.ro, adică UX550VD, a inclus un procesor Core i5-7300HQ, placă video Nvidia GT 1050 cu 4GB de memorie dedicați, 8 GB de memorie RAM și o unitate de stocare SSD cu capacitate de 256 GB, însă puteți opta pentru modele mai bune care pot include procesoare Core i7-7700HQ și plăci video GTX 1050 Ti. Atenție însă, memoria, procesorul și placa video sunt lipite de placa de bază, deci va trebui să vă hotărâți de la bun început ce doriți deoarece posibilitățile de actualizare ulterioară sunt mici.

Am testat și modelul Zenbook UX550VE cu procesor Core i7 si grafică Nvidia GTX 1050 Ti, și impresiile pe larg sunt adunate aici.

Așa cum era de așteptat pentru un procesor quad-core, performanțele sunt foarte bune și fac din UX550 o mașinărie multimedia portabilă foarte competentă. În activitatea de bază, Zenbook UX550 a trecut cu succes peste teste, în timp ce activitățile intensive au fost limitate ușor doar de disiparea ineficientă a căldurii de către sistemul de răcire.

Performanțe aplicații:

  • 3DMark 11: P7126;
  • 3DMark 13: Sky Driver – 13240, Fire Strike – 4856, Time Spy  – 1627;
  • 3DMark 13 Graphics: Sky Driver – 17587, Fire Strike – 5484, Time Spy  – 1538;
  • PCMark 08: Home Conventional – 3152, Work Conventional – 3274;
  • PCMark 10: 3816;
  • Cinebench 3 32-bit: Single-Core: 3500, Multi-core: 10243;
  • Cinebench 4 64-bit: Single-Core: 4306, Multi-core: 11587;
  • CineBench 11.5: OpenGL 55.97 fps, CPU 5.88 pts, CPU Single Core 1.46 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 85.47 fps, CPU 518 cb, CPU Single Core 116 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 165.96 fps, Pass 2 – 34.31 fps;
  • x264 HD Benchmark 5.1 64-bit: Pass 1 – 55.12 fps, Pass 2 – 12.69 fps.

Rezultatele în teste sunt bune, după cum se vede, însă puțin limitate deoarece procesorul nu a fost capabil să atingă niciodată frecvența maximă Turbo Boost de 3,5 GHz, ceea ce afectează în special aplicațiile optimizate pentru un singur nucleu.

Performanța în jocuri este și ea bună, chiar dacă limitată de căldură. Astfel, deși placa video și procesorul nu au depășit temperatura de 80 de grade, laptopul a început să reducă treptat frecvențele de funcționare ale procesorului la valoarea standard de 2,7 GHz după utilizarea Far Cry 4 sau Witcher 3 preț de mai mult de jumătate de oră. Nici placa video și nici procesorul nu au făcut throttling la frecvențe inferioare celor specificate, dar nici nu au putut să se dezlănțuie prea mult în sus.

Performanțe jocuri (Full HD, high)

  • Shadow of Mordor: 56 fps
  • FarCry 4: 48 fps
  • Grid: Autosport: 117 fps
  • Tomb Raider: 89 fps
  • Bioshock Infinite: 86 fps

Performanțe jocuri (Full HD, ultra)

  • Shadow of Mordor: 43 fps
  • FarCry 4: 35 fps
  • Grid: Autosport: 62 fps
  • Tomb Raider: 49 fps
  • Bioshock Infinite: 56 fps

Singurele moment când într-adevăr laptopul a fost limitat de throttling a fost stresarea cu aplicațiile de test Furmark și Prime95. Privind în ansamblu, sistemul rămâne un laptop multimedia puternic a cărui putere este puțin limitată doar în jocurile intensive.

Important de adăugat că modelul cu grafică GTX 1050 Ti, cel care în teorie ar trebui să ofere un boost de circa 25% de performanțe în jocuri, este și mai mult condiționat de către sistemul de răcire. Mai multe despre acest aspect vom discuta în secțiunea următoare.

Dotările sunt bune, remarcându-se pozitiv cele patru porturi USB 3, dintre care două de tip 3.1 cu conector Type-C și Thunderbolt 3, interfața de rețea bună și ieșirea HDMI, dar acestea sunt umbrite de webcamul mediocru cu rezoluție VGA.

ASUS-Zenbook-UX550_52

Bateria are o capacitate generoasă de 73 Wh, iar autonomia obținută a fost și ea una bună. Dacă veți alege procesoare Core i7 și ecrane UHD, aceasta va fi diminuată într-o oarecare măsură, în sistemul nostru de test s-a comportat bine.

  • 8h –  editare text în Google Docs și browsing ocazional, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 8h:20m – redare video Full HD pe YouTube, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 12h – redare video Full HD în aplicația Movies, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 8h:30m – redare video 4K în aplicația Movies, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 5h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
  • 1h:30m – jocuri, High Performance Mode,  ecran la 40%, Wi-Fi pornit.

În cazul în care veți opta pentru configurațiile cu procesor Core i7 asteptațivă la scăderi de circa 10-15% în utilizarea normală și în special în activități care implică browsing.

Încărcătorul de 120 W este însă cam masiv și are o greutate puțin peste jumătate de kilogram. Acesta este capabil să încarce 60% din baterie în 50 de minute, în timp ce o încărcare completă durează o oră și 45 de minute.

Ce nu ne-a plăcut

Pentru a putea obține o greutate cât mai redusă a Zenbook-ului UX550 ASUS nu a optat pentru o carcasă monobloc (unibody), ci pentru una cu un șasiu din material plastic peste care sunt lipite la cald plăcile metalice de la exterior. Din acest motiv, carcasa lui Zenbook Pro UX550, chiar dacă este aspecutoasă și elegantă, nu corespunde întru totul cerințelor gamei de top din care face parte.

Capacul ecranului flexează ușor, însă din moment ce această mișcare nu afectează panoul efectiv, problema poate fi ignorată. Mai enervantă este însă deformarea suprafeței tastaturii, care este cam greu de acceptat pentru un laptop din gama superioară.

Tastatura este suplimentar sabotată și de implementarea efectivă, nu doar de suportul carcasei. Mai întâi de toate, aranjarea tastelor este una atipică, ASUS implementând o coloană de taste la extrema dreaptă. Cei care editează mult text vor aprecia probabil prezența aici a tastelor dedicate PgUp, PgDn, Home și End, însă la fel de probabil vor avea nevoie și de un timp pentru a se obișnui cu poziția prea apropiată a tastei Enter și de poziționarea nefericită a butonului Power. Amplasat în colțul din dreapta-sus, acolo unde cei mai mulți producători pun tasta Delete, butonul Power promite să fie o sursă de necazuri și să ducă la opriri accidentale ale laptopului.

ASUS-Zenbook-UX550_26

Butoanele tastaturii sunt mari și sunt spațiate generos, promițând o utilizare plăcută. Cursa lor este destul de scurtă, de circa 1,5 milimetri, și este fermă, însă răspunsul tactil este destul de neplăcut. Butoanele tastaturii lui Zenbook Pro UX550 par prea cauciucate și nesigure, acestea putându-se apăsa destul de mult pe muchii fără a înregistra acțiunea dorită. Apăsate corect, în mijloc și cu suficientă forță, acestea oferă un răspuns suficient de bun, însă tastatură rămâne în final doar una medie, sub așteptările de la un laptop cu pretenții.

Sistemul de iluminare are culoarea albă și trei trepte de intensitate, acesta putând fi controlat prin gesturi făcute pe touchpad. Acest sistem de control este unul bun, suprafața sa acoperită cu sticlă oferind o fricțiune mică și o precizie ridicată. În plus, și butoanele aferente fac utilizarea plăcută, acestea având o cursă fermă și un răspuns perceptibil. Din păcate, setările disponibile pentru ajustarea touchpad-ului sunt sărăcăcioase.

ASUS-Zenbook-UX550_28

O dotare din ce în ce mai frecventă, senzorul pentru amprente este integrat în touchpad și oferă integrare cu platforma de autentificare Hello din Windows 10.

Deși ASUS s-a străduit să implementeze un sistem de răcire competent, rezultatul este sub așteptări. Dotat cu două ventilatoare și două conducte de răcire, sistemul de răcire ar fi trebuit să fie capabil să răcească hardware-ul performant plasat într-o carcasă subțire, însă este subminat de amplasarea proastă a fantelor de admisie, care nu trec mai întâi aerul prin radiatoarele conductelor de răcire, și de amplasarea și mai proastă a fantei de evacuare, care este blocată parțial de către balamaua ecranului deschis. Pe lângă aceasta, implementarea efectivă a heatpipe-urilor mi se pare nefericită și greu de înțeles, doua unul dintre ele conectându-se la ambele radiatoare.

Într-un regim normal de utilizare, sistemul de răcire se descurcă însă foarte bine chiar și așa. Ventilatoarele se învârt însă în permanență, iar dacă zgomotul de 38 dB produs de acestea nu este prea deranjant, utilizatorii ar putea remarca negativ tonalitatea lor cam înaltă.

În activitățile intensive însă, procesorul se descurcă binișor, iar scăderile de frecvențe observate pot fi corectate prin undervolting. Performanțele plăcii grafice în jocuri sunt însă limitate, mai puțin în cazul versiunilor cu grafică GTX 1050, ce funcționează undeva la circa 90-95% din potențialul său posibil pe un notebook full-size cu răcire potrivită, și mai evident pe versiunile cu grafică  GXT 1050 Ti, ce funționează doar la circa 80-85% din potențial. Detalii pe larg găsiți urmîrind linkurile către articolele în engleză.

În astfel de activități ventilatoarele spre un nivel de zgomot de circa 45 dB, însă unele review-urile disponobile online menționează un nivel mai scăzut. Chiar și la 45 dB, deși le veți auzi în utilizare, ele sunt destul de silențioase pentru un laptop cu astfel de dotări hardware și dimensiuni reduse. În ceea ce privește temperaturile în gaming, le găsiti ilustrate mai jos atât pentru modelele UX550VD, cât și pentru configurațiile UX550VE.

Preț și disponibilitate

Seria ASUS Zenbook Pro UX550 este disponibil în România la prețuri cu prinse între 6500 de lei și 9100 de lei. Cel mai ieftin model va oferi procesor Intel Core i5-7300HQ, 8 GB de memorie RAM, placă video NVIDIA GTX 1050 și SSD cu o capacitate de 256 GB.

Cei care vor mai mult pot alege una dintre celelalte 13 configurații, aceasta oferind diverse combinații de memorie RAM, placă video și stocare internă: 8 sau 16 GB de memorie RAM, procesorul Intel Core i5 specificat sau Core i7-7700HQ, placă video GTX 1050 sau 1050 TI și stocare internă SSD cu capacități de 256 GB sau 512 GB.

Sfatul nostru este să alegeți o configurație cu 16 GB de RAM, deoarece memoria nu se poate upgrada și 8 GB sunt cam puțini pentru un laptop cu procesor HQ și grafică dedicată. Mai departe, depinde foarte mult de ce veți face cu acest produs. Procesoarele Core i5 sunt o alegere bună pentru utilizarea de zi cu zi, dar cele Core i7 oferă un spor considerabil de performanță. În privința cipului grafic, considerăm că alegerea cea mai bine apdatată acestui laptop este GTX-ul 1050. Ti oferă un spor de performanțe, însă limitat de soluția de răcire, astfel că destul de greu de justificat.

Pentru configurații și prețuri la zi în ofertele locale, găsiți mai multe detalii aici sau aici.

Concluzii

Trăgând line, Zenbook-ul Pro UX550 este un produs interesant în nișa sa. Mi-ar fi plăcut ca cei de la Asus să creeze un produs cu mai puține hibe, dat fiind cei aproape 2 ani de când nu au upgradat linia de top de Zenbook-uri, însă chiar și așa micile neajunsuri vor fi probabil acceptabile în ochii potențialilor cumpărători, precum construcția cam flexibilă, experiența de testare medie și performanțele limitate de implementarea soluției de răcire, ale unui hardware de altfel de top.

Chiar și asa, în comparație cu modelul anterior Zenbook UX501, noua serie oferă un spor de viteză considerabil în jocuri și o construcție mai compactă și mai ușoară (dar în același timp ceva mai șubredă). Capacitatea bateriei a scăzut însă de la 96 la doar 73 Wh, și chiar dacă autonomia acestui laptop este bună, nu putem trece cu vederea faptul că ar fi putut fi și mai bună.

Un atu important al Zenbook-ului UX550 esteprețul în nișa sa de top, un lucru ce poate părea suprinzător, dat fiind că acesta nu este deloc mic. Diferența făță de principalul competitor, Dell-ul XPS 15, este însă destul de mare, iar acesta este disponibil la noi în mult mai puține configurații. Astfel, chiar dacă per total XPS-ul 15 este un produs mai reușit (construcție mai solidă, ecrane cu paneluri superioare, baterie mai mare), el va fi o opțiune doar pentru cei ce au un buget pe măsură.

În concluzie, Zenbook-ul UX550 se adrează celor ce doresc un notebook cu ecran full-size, construcție compactă, aspect elitist și performanțe foarte bune în utilizarea de zi cu zi și în softuri cu cerințe mai complexe. Aspectul, greutatea și bugetul alocat pentru a le obține sunt însă factorii decisivi, pentru că în cazul în care acestea nu primează, piața oferă opțiuni mai interesante atât în segmentul notebook-urilor multimedia (premium – Dell XPS 15, mid-rage – Asus VivoBook Pro N580), cât mai ales în segmentele laptopurilor de jocuri cu cipuri grafice dedicate.

Pro:

  • Carcasă elegantă și compactă
  • Autonomie
  • Ecran IPS bun
  • Conectivitate bogată
  • Sistem audio performant
  • Preț

Contra:

  • Sistem de răcire insuficient cu ventilatoare mereu active
  • Carcasa flexează în unele zone
  • Experiență de tastare este medie
  • Cameră Web mediocră

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri