GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zephyrus S GX531GX review și teste (Core i7, RTX 2080, ecran 144 Hz)

Testat pe data de 4 aprilie 2019
Pe scurt: ASUS ROG Zephyrus S GX531 este un produs de nișă într-o categorie deja limitată din punct de vedere al cererii, producătorul preferând să sacrifice portabilitatea și ergonomia în favoarea performanței și răcirii. În consecință, laptopul oferă performanțe mai bune decât alte modele similare și lucrează la temperaturi mai mici, însă are deficiențe de ergonomie, o tastatură nu prea grozavă și autonomie redusă.
Produs testat: Asus ROG Zephyrus S GX531GX   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4/5    Pret: începând de la 13.000 Lei

În acest articol vom analiza în detaliu versiunea 2019 a ultraportabilului de gaming Asus ROG Zephyrus S GX531 GX, în configurația de top cu procesor Intel Core i7, grafică Nvidia RTX 2080 și 1 TB de stocare SSD.

Acest model este în mare parte construit pe aceeași platformă ca și versiunea Zephyrus GX531 din 2018, însă cu hardware de ultimă generație și o baterie de mai mare capacitate.

Laptopul rămâne singurul ultraportabil din categoria sa cu un design inversat, cu tastatura mutată în partea de jos pentru a lăsa loc deasupra componentelor hardware și sistemului de răcire, iar această implementate vine cu plusuri și minusuri. Printre aspectele pozitive se numără posiblitatea de a implementa și răci un cip RTX 2080 90W, fapt ce face din GX531 cel mai performant model din segment, precum și posibilitatea de a crea o carcasă mai subțire decât cele oferite de concurență. Pe de altă parte, însă, formatul este unul incomod în utilizarea uzuală, atunci când laptopul nu stă pe un birou, iar spre deosebire de alte versiuni din gama Zephyrus S, acest model nu include modul dual Optimus/GSync, fapt ce are un impact semnificativ asupra autonomiei.

Mai multe despre toate acest aspecte și modul în care Asus-ul Zephyrus S GX531GX se raporteayă la concurență, veți afla din review-ul de mai jos.

asus-zephyrus-ux531-main

Specificații Asus ROG Zephyrus S GX531GX

Ecran15,6″, 1920 x 1080 px, IPS, 144 Hz, Pantone Validated, non-tactil, mat
ProcesorIntel Coffee Lake-H Core i7-8750H
VideoIntel HD 630 + Nvidia RTX 2080 Max-Q 8 GB (Nvidia 419.77 drivers)
Memorie16 GB DDR4 2666 MHz (8GB lipiți + 1x 8GB DIMM)
Stocare512 GB SSD (Intel 660p SSD PEKNW512G8) – 1x M.2 NVMe 80 mm slot
ConectivitateWireless AC (Intel AC 9560), Bluetooth 5.0
Porturi1x USB-A 3.1, 2x USB-A 2.0, 1x USB-C gen 2 with DP și încărcare, 1x USB-C gen 1, HDMI 2.0, mic/earphone, Kensington Lock
Baterie60 Wh, încărcător 230 W
Dimensiuni360 mm x 268 mm x 16,2 mm
Greutate2,08 kg + încărcător 0,78 kg
Alteletastatură iluminare RGB 4 zone, webcam HD, sistem audio frontal 2 x 2W

Construcție și design

ASUS ROG Zephyrus S GX531 este singurul laptop de gaming ultra-portabil din generația 2019, cel puțin până în acest moment, care folosește o tastatură amplasată în partea de jos a carcasei. Tastatura ocupă astfel locul care era alocat restpad-ului, iar touchpad-ul este și el înghesuit în partea dreaptă a acestei zone.

ASUS a ales această implementare deoarece spațiul generos rămas acum deasupra tastaturii este folosit pentru sistemul de răcire, care folosește duze de admisie amplasate deasupra, pe laterale și pe capacul inferior, și evacuează aerul cald prin spate. Mai mult, carcasa folosește și un picior mecanic, care ridică ușor baza atunci când deschidem ecranul pentru a facilita admisia de aer mai bună prin partea inferioară a carcasei.

asus-zephyrus-s-gx531-gizro

ASUS a făcut aceste două compromisuri de design pentru a putea oferi cel mai subțire laptop pentru jocuri cu o configurație puternică, însă nu cred că acestea sunt justificate deoarece ROG Zephyrus S GX531 este doar cu 1-2 mm mai subțire decât concurența. Rivalii din această nișă precum GS65 Stealth și Aero 15 au grosimi de 17,5, respectiv 18,9 milimetri, fiind astfel doar puțin mai groase fără a afecta însă ergonomia.

Din punct de vedere al ergonomiei, ROG Zephyrus S GX531 este bun atât timp cât îl veți folosi pe un birou spațios. Utilizarea tastaturii amplasate în partea de jos a carcasei îmi aduce aminte de tastaturile desktop compacte, iar touchpad-ul din partea dreaptă nu este chiar atât de neprietenos deoarece un mouse are cam aceeași poziționare iar utilizatorul se poate obișnui repede cu noul design.

Utilizarea acestui laptop într-un spațiu mai strâmt este însă o cu totul altă poveste. Lipsa suportului pentru mâini este acum mult mai greu de acceptat, iar faptul că ecranul se deschide doar 110 grade este un factor limitator suplimentar. De asemenea, bateria de 60 Wh din ROG Zephyrus S GX531 este încă cea mai mică din gama din care laptopul face parte deoarece rivalii oferă în general modele de 80 Wh, deci nu vă veți bucura nici de o autonomie prea mare. În plus, laptopul are și o proeminență vizibilă amplasată după ecran, care mărește amprenta laptopului.

Toate aceste compromisuri au fost făcute pentru a obține o răcire bună și performanțe cât mai ridicate pentru o configurație înghesuită într-o carcasă cât mai subțire. Cât de mult contează acestea, vom vedea imediat în acest articol.

Construcția este punctul unde ASUS bifează toate punctele posibile cu ROG Zephyrus S GX531. Aliajul metalic este folosit pentru întregul înveliș exterior, plasticul făcându-se remarcat doar la rama ecranului, iar carcasa poate oferi astfel o rigiditate foarte bună inclusiv în zonele mai sensibile ale capacului și tastaturii. Chiar și piciorul metalic care ridică baza este solid, acesta fiind confecționat din metal și având un mecanism simplu care promite să reziste bine în timp.

Designul este și el plăcut, însă unele aspecte s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Aspectul este unul aerisit, însă ASUS a optat pentru materiale întunecate cu texturi diferite pentru capac și interior, zona interioară are câteva detalii acoperite cu o vopsea aurie, sigla roșie ROG de pe capac și sistemul de iluminare RGB din spatele piciorului mecanic nu pot fi dezactivate, iar butonul Power roșu și indicatoarele LED puternice sunt amplasate sub ecran și deranjează în timpul utilizării pe întuneric.

Capacul ecranului oferă un mic buton în partea frontală care ar trebui să ofere o priză mai bună în momentul deschiderii, însă acesta este atât de mic și de subțire încât veți fi nevoit să-l înhățați mai degrabă cu unghia. Balamalele sunt însă ușor de acționat și au un mecanism ferm care susține ecranul în orice poziție. Alte aspecte pozitive remarcate sunt poziționarea difuzoarelor sub ecran și poziționarea camerei Web și a microfoanelor aferente în partea de sus.

Din punct de vedere al conectivității, ROG Zephyrus S GX531 stă destul de bine deoarece oferă porturi USB-A și USB-C multiple sau ieșire video HDMI. Laptopul oferă opțiunea de încărcare prin intermediul portului USB-C și ieșire video Display Port, ambele fiind asigurate de același conector însă. Laptopul nu oferă însă card reader, conector Ethernet sau compatibilitate Thunderbolt 3, iar cele două porturi USB-A 2.0 și portul USB-C 3.1 pot fi ușor confundate deoarece cel din urmă (amplasat în dreapta) nu este marcat coloristic diferit.

Privind în ansamblu, ASUS ROG Zephyrus S GX531 este o opțiune demnă de luat în seamă doar dacă intenționați să-l folosiți la birou, unde particularitățile designului nu devin enervante și puteți beneficia doar de aspectele pozitive ale acestuia, adică de răcirea mai bună și de poziționarea degetelor departe de zone calde. Sigur, în acest caz nu prea mai contează faptul că laptopul este cel mai subțire din gama lui, dar asta este.

Tastatură și touchpad

După cum am văzut deja, tastatura are o poziționare neobișnuită și este amplasată în partea de jos a carcasei. Aceasta face utilizarea cu laptopul pe genunchi destul de enervantă, însă utilizarea la birou seamănă mult cu utilizarea unei tastaturi desktop compacte.

Tastatura are o aranjare standard și oferă butoane mari care sunt spațiate aerisit, însă tastele direcționale sunt cam mici și cam greu de găsit pe pipăite. Nu există bloc numeric, însă touchpad-ul din partea dreaptă poate fi transformat într-un NumPad tactil prin apăsarea unui buton, cu deficiențele inerente ale unor butoane virtuale care nu oferă răspuns tactil.

asus-zephyrus-s-gx531-keyboard-clickpad.jpg

Mecanismul tastaturii are o cursă scurtă de numai 1,2 milimetri și răspuns moale, necesitând deci un timp de adaptare. Deși sunt obișnuit cu astfel de tastaturi, am constatat că modelul de pe ROG Zephyrus S GX531 este rapid și tăcut, dar în același timp destul de neiertător și predispus la erori. Am avut probleme în general din cauza tastelor care pot fi apăsate prea ușor din greșeală, dar, la polul opus, m-am împiedicat și de taste precum Shift stânga, care necesită o apăsare fermă exact pe centru pentru o activare sigură.

Mecanismul are n-key rollover, permițând deci apăsări multiple rapide fără probleme, și un sistem de iluminare RGB cu patru zone care acoperă inclusiv tastele funcționale și care se poate activa și prin atingerea touchpad-ului.

Sistemul de iluminare, care este cam întunecat chiar și cu luminozitatea împinsă la maximum, poate fi controlat din aplicația Armoury Crate și poate fi sincronizat cu alte periferie ASUS compatibile Aura. Tot aici se poate controla și iluminarea RGB din zona piciorului carcasei, însă aceasta nu poate fi dezactivată complet, ci doar cel mult ajustată la un nivel scăzut și la o culoare mai puțin deranjantă.

M-am așteptat să detest poziționarea atipică a touchpad-ului, însă am constatat că m-am obișnuit repede cu acest periferic deoarece se apropie destul de mult de modul de utilizare al unui mouse, cel puțin pentru un dreptaci. Acest lucru este însă valabil doar dacă folosiți laptopul pe birou, și chiar și așa vă veți lovi uneori de suprafața redusă care nu lasă mereu loc pentru deplasări ample sau gesturi complexe.

Suprafața din material plastic nu are fricțiunea redusă a modelelor acoperite cu sticlă și este ușor lipicioasă. Cursorul este puțin cam lent la setările implicite, însă poate fi ajustat din driverele compatibile Precision. Butoanele adiacente oferă o apăsare plăcută și un zgomot redus, însă sunt și ele cam mici și cam greu de găsit pe întuneric.

Ecran

ASUS a ales unul dintre cele mai bune ecrane de 15” cu rată de împrospătare de 144 Hz disponibile în acest moment pe piață, modelul AU Optronics B156HAN08.2 fiind de altfel deja cunoscut de la modelul ROG GL504 sau Acer Triton 500.

Un panou bun pentru utilizarea zilnică și foarte bun pentru jocuri deoarece oferă timpi mici de răspuns și refresh ridicat, acesta are însă doar o prestație medie atunci când vine vorba de acuratețe coloristică, luminozitate sau contrast. De aceea, nivelul de negru nu este atât de profund pe cât ne-am dorit, iar utilizarea în lumina diurnă directă este dificilă. ASUS afirmă că ecranul este Pantone Validate, însă cum acesta acoperă doar 76% din spectrul AdobeRGB, nu este o opțiune bună pentru cei care au nevoie de culori bune pentru editarea foto sau video.

ASUS a implementat mai multe profiluri de culoare, care pot fi accesate cu scurtătura Fn-V, iar noi am folosit setarea Default pentru măsurători.

  • Panel Hardware ID: AU Optronics AUO82ED (B156HAN08.2);
  • Coverage: 99% sRGB, 72% NTSC, 76% AdobeRGB;
  • Measured gamma: 2.3;
  • Max brightness in the middle of the screen: 261 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 620:1;
  • White point: 8000 K;
  • Black on max brightness: 0.42 cd/m2;
  • PWM: No;
  • Response time: 3 ms advertised, ~7 ms GtG.

Trebuie menționat că am văzut implementări mai luminoase ale acestui model de ecran pe Triton 500 sau ROG GL504, deci este posibil să aveți norocul să dați peste un exemplar care stă ceva mai bine la acest capitol și se apropie mai mult de cei 300 nits specificați. În același timp, ASUS a optat pentru un strat protector ceva mai lucios, care reduce senzația de granularitate a ecranului, iar acest aspect ar putea explica în schimb scăderea de luminozitate în comparație cu alte modele protejate de un strat perfect mat.

screen-brightness-coverage-asus-gx531

Ecranul este bine calibrat în mod implicit, dar se pot ajusta suplimentar finele deviații de gama și temperatură. Nu am remarcat bleeding sau neuniformități, însă cum aceste caracteristici variază nedorit de mult, nu strică să verificați ecranul după achiziție pentru a putea returna repede un model necorespunzător.

Configurație și performanțe

Modelul testat de noi oferă o configurație intermediară pentru gama ROG Zephyrus S GX531, acesta oferind un procesor Core i7-8750H, 16 GB de memorie de sistem DDR4 2666 MHz, placă video Nvidia RTX 2080 8 GB Max-Q și o unitate de stocare SSD cu capacitate de 512 GB și interfață M.2 NVMe.

Trebuie menționat că laptopul vine cu un modul de memorie cu capacitate de 8 GB lipit pe placa de bază și oferă un slot gol care poate găzdui încă un modul de memorie de 8 sau 16 GB, configurația memoriei fiind Dual Channel în ambele cazuri. Stocare este asigurată de un singur conector M.2, iar configurațiile oferă unități de stocare cu conectare PCIe 2x sau 4x deși ne-am fi așteptat ca doar cea din urmă să fie implementată pe un astfel de laptop. Modelul testat a venit cu un SSD Intel 660p, care nu este la fel de performant ca unitățile Samsung PM981 sau Intel 760p pe care alți producători le oferă pe modelele similare.

Dezasamblarea laptopului pentru înlocuirea unității de stocare sau adăugarea de memorie este destul de dificilă, după cum se vede mai jos.

Core i7-8750H este deja bine cunoscut și ne însoțește de o bună bucată de vreme, însă placa video RTX 2080 Max-Q este nouă și reprezintă un salt important pentru gama Zephyrus S. Modelul de față folosește o implementare NVIDIA cu TDP de 80W, frecvență de bază pe GPU de 735 MHz și frecvențe Turbo de 1,8 – 1,9 GHz, însă modelele care vor ajunge pe rafturile magazinelor vor oferi un TDP de 90W și frecvențe de bază de 990 MHz. Cum placa video din exemplarul nostru a fost totuși capabilă să atingă un TDP de 88 – 90 W iar frecvențele au fost mărite oricum cu 100 MHz pe nucleu și 150 MHz pe memorie de profilul Turbo din Armoury Crate, credem că rezultatele obținute sunt cele pe care le veți vedea și pe modelele retail mai puternice.

Toate testele făcute mai jos au fost utilizate în două scenarii:

  • Standard: CPU – Turbo mode în Armory Crate, GPU – +100 MHz Core Clock, +150 MHz Memory Clock (implicite în Turbo profile), ventilatoare pe Auto;
  • Tweaked: CPU – Manual mode în Armory Crate, GPU – +120 MHz Core Clock, +200 MHz Memory Clock (setări maxime în Manual Mode), ventilatoare setate la 90-110%.

Alți producători permit ajustări mai generoase pentru overclock, în timp ce noi am putut stoarce cel mult 120 MHz pe nucleu și 200 MHz pe memorie cu ajutorul utilitarului Armoury Crate. Nu am întâmpinat probleme de stabilitate cu aceste setări, de aceea probabil că se poate stoarce mai mult din configurație, însă am ales să nu o facem pentru a ține temperaturile în limite rezonabile. Trebuie menționat totuși că mi-aș dori ca aplicația ASUS să ofere opțiuni mai bogate de overclock și posibilitatea realizării unor profiluri particularizate pentru ventilatoare așa cum o fac competitorii.

Laptopul nu are nici o problemă cu atacarea sarcinilor uzuale, aici trebuind menționat doar faptul că ventilatoarele nu se opresc de tot niciodată, deci nici ROG Zephyrus S GX531 nu este perfect silențios.

Pentru testul de procesor am folosit CineBench R15, ca de obicei, acesta fiind folosit timp de cel puțin 10 cicluri cu 2 – 3 secunde de pauză între acestea. Cele mai multe laptopuri oferă scoruri maxime la început, pentru a se stabiliza ulterior la o frecvență mai joasă, iar ROG Zephyrus S GX531 s-a comportat așa cum ne așteptam și s-a stabilizat la un TDP de 60W, frecvențe de 3,2 – 3,3 GHz și temperaturi de 80 de grade, scorul atins fiind de circa 1100 puncte.

Performanța este ceva mai bună decât în cazul altor implementări de acest fel deoarece ASUS a ales un TDP mai mare de 60W în locul unui banal 45W, iar temperaturile au atins și ele doar 80 de grade, în timp ce pe alte laptopuri am văzut 85 – 90 de grade.

perf-temps-cinebench-r15-default

Chiar și așa, 3,3 GHz este cam puțin dacă ținem cont de TDP-ul mare, deci am trecut la sub-alimentarea procesorului pentru a putea stoarce și restul de performanță. Setarea inițială de -180 mV nu a fost stabilă în toate testele, așa că ne-am oprit în final la -150 mV, unde am obținut frecvențe de 3,7 – 3,9 GHz, temperaturi de 80 – 82 de grade și scoruri CineBench R15 de 1180 – 1200 de puncte.

perf-temps-cinebench-undervolted-960x636

Cu alte cuvinte, sub-alimentarea ne-a permis să ne apropiem la 97 – 99% din puterea maximă posibilă oferită de procesor cu toate nucleele în sarcină și temperaturile în limite rezonabile. Doar Acer Predator Triton a mai reușit să urce atât de sus, în timp ce Razer Blade, MSI GS65 sau Gigabyte Aero 15 au lăsat nefolosită 3 – 10 procente din puterea teoretică maximă și asta în condițiile atingerii unor temperaturi mai mari cu 5 – 10 grade.

Performanța pe baterie nu este însă prea mare deoarece profilul Turbo este dezactivat iar frecvențele maxime atinse de CPU sunt de 1,9 GHz, scorurile CineBench atingând doar 600 de puncte.

perf-temps-cinebench-battery-960x638

Am atașat mai jos rezultatele obținute în testele uzuale cu profilul Standard, trebuind reamintit totuși aspectul supra-tactării automate a plăcii video pe care l-am menționat mai sus.

  • 3DMark 11: 21514 (Graphics – 29841, Physics – 11826);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 18175 (Graphics – 21748, Physics – 16583);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 7716 (Graphics – 8275, CPU – 5582);
  • 3DMark 13 – Port Royal (RTX) Graphics: 4579;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5268;
  • PCMark 08: 4208;
  • PCMark 10: 5645;
  • PassMark: Rating: 6006, CPU mark: 14111, 3D Graphics Mark: 13613;
  • GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 4024, Multi-core: 22638;
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5024, Multi-core: 21820;
  • CineBench R15 (best run): OpenGL 103.98 fps, CPU 1162 cb, CPU Single Core 171 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 209.66 fps, Pass 2 – 74.24 fps.

Am reluat o parte din teste cu profilul Tweaked, sub-alimentare de 150 mV pe CPU și overclock suplimentar pe GPU.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 18316 (Graphics – 22106, Physics – 16457);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 8121 (Graphics – 8448, CPU – 6664);
  • 3DMark 13 – Port Royal (RTX) Graphics: 4659;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5379;
  • GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 5014, Multi-core: 22493;
  • CineBench R15 (best run): OpenGL 99.57 fps, CPU 1231 cb, CPU Single Core 171 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 210.45 fps, Pass 2 – 77.08 fps.

În concluzie, profilul Tweaked permite atingerea unor performanțe mai bune pe CPU în scenariile care l-ar fi limitat dacă am fi folosit profilul Standard, precum și scoruri mai bune pe GPU, însă nu datorită creșterii minore a frecvențelor, ci datorită temperaturilor mai mici pe CPU care i-au permis plăcii video să se desfășoare mai bine.

Trecând la importantul aspect al comportamentului în jocuri, am testat cu obișnuita suită de titluri DX 11, DX 12 și Vulkan și am obținut ceea ce se vede mai jos.

FHD StandardFHD Tweaked
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF)100-120 fps105-125 fps
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing ON, DLSS OFF)68-78 fps72-84 fps
Doom (Vulkan, Ultra Preset, TSSAA)130-140 fps132-142 fps
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA)103 fps104 fps
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset)189 fps191 fps
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA)94 fps100 fps
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA)88 fps90 fps
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)90-118 fps95-125 fps

Capturile de ecran din HWInfo arată comportamentul în Shadow of Mordor, Farcry 5 și Witcher 3 cu ventilatoarele setate pe Auto, nivelul de zgomot măsurat fiind de 55 – 56 dB, și laptopul setat pe profilul Standard.

Mai jos se poate vedea cum sub-alimentarea procesorului afectează comportamentul în Witcher 3, ventilatoarele fiind setate tot pe Auto.

perf-temps-gaming-witcher-default-undervolted-960x637

În final, se poate vedea comportamentul în aceleași jocuri, dar de data aceasta cu profilul Tweaked activat, ventilatoarele setate manual, procesorul sub-alimentat și placa video overclockată.

Dacă lectura înregistrărilor făcute de HWInfo vă plictisește, cam așa arată situația pe scurt.

Standard (CPU implicit, +100 MHz Clock GPU / +150 MHz Memory GPU), ventilatoare pe Auto (54-55 dB): CPU: ~3.75 GHz, 89 C; GPU: ~1.45 GHz, 75 C;
Standard (-150 mV alimentare CPU, +100 MHz Clock GPU / +150 MHz Memory GPU), ventilatoare pe Auto (54-55 dB): CPU: ~3.9 GHz, 85 C; GPU: ~1.52 GHz, 73 C;
Tweaked (-150 mV alimentare CPU, +120 MHz Clock GPU / +200 MHz Memory GPU), ventilatoare pe Manual 90%+ (54-55 dB): CPU: ~3.9 GHz, 85 C; GPU: ~1.55 GHz, 74 C.

În general, ajustarea manuală a funcționării aduce un aport mic de performanțe suplimentare, de maximum 10%, dar de multe ori mai mic, reduce temperaturile pe procesor și permite atingerea unor frecvențe de lucru mai mari pe placa video în condițiile păstrării temperaturilor cam la același nivel de 75 de grade. De remarcat că profilul de răcire Auto face o treabă bună, ceea ce face mai puțin importantă absența opțiunilor de creare a unor profiluri particularizate, de aceea este și recomandat să păstrați acest profil în permanență.

Din punct de vedere al performanțelor, Zephyrus S GX531 surclasează rivalii în testele sintetice sau în jocuri, oferind totodată temperaturi de lucru mai mici cu 5 – 10 grade. După cum am menționat deja, exemplarul nostru a folosit o placă video RTX 2080 Max-Q cu TDP de 80W, însă în realitate acesta a ajuns la 90W, la fel ca în cazul implementării Razer Blade 15, iar sporurile de performanță sunt de 5 – 15 procente.

Sistem de răcire, conectivitate și sistem audio

ASUS a optat pentru un sistem de răcire complex, Zephyrus S GX531 oferind un sistem de conducte de răcire de calitate superioară, radiatoare cu suprafață mare și ventilatoare de 12V cu turație ridicată și protecție împotriva prafului.

cooling-1

Implementarea se achită bine de sarcini în ciuda carcasei subțiri, laptopul ASUS având temperaturi interne mai mici decât restul modelelor de gaming subțiri de 15”. Temperaturile nu mai sunt însă la fel de grozave în exterior, zona de răcire de deasupra tastaturii fiind mai caldă decât capacul inferior și ajungând la temperaturi de 59 de grade, în timp ce nivelul de zgomot al ventilatoarelor, care au atins 7000 de rotații pe minut, este de 54 – 55 dB. Astfel, în ciuda designului, Zephyrus S GX531 este la fel de zgomotos ca rivalii săi și este chiar mai cald decât aceștia.

În regim uzual de lucru, laptopul este tăcut și atinge un nivel de zgomot de 37 – 38 de grade în condițiile unui mediu ambiant de 34 dB, ventilatoarele neoprindu-se însă niciodată. Nu am remarcat zgomot electric sau electronic, însă acest aspect este adesea precum jocul la loterie și nu garantăm că alte exemplare sunt și ele lipsite de această problemă.

Platforma hardware este completată de o interfață de rețea Intel 9560, care asigură compatibilitatea Wi-Fi 802.11ac și Bluetooth 5.0. Aceasta oferă un semnal stabil și puternic în toate testele, dar nu atinge ratele mari de transfer văzute pe alte implementări. Laptopul oferă o cameră Web modestă care nu este însoțită de un partener IR pentru autentificare, dar măcar este amplasată optim în cazul în care veți avea nevoie de ea.

Sistemul audio este asigurat de o pereche de difuzoare amplasate frontal sub ecran, acestea având un nivel sonor ridicat de 80 – 81 dB. Sunetul redat nu este însă tocmai impresionant, acesta având un răspuns în frecvență limitat și o limitare drastica în gama joaselor, care devin sesizabile abia de la 120 Hz în sus.

asus-zephyrus-s-gx531-speakers

Baterie și autonomie

ASUS Zephyrus S GX531 oferă o baterie cu o capacitate de 60 Wh, o creștere ușoară de la cei 52 Wh ai generației anterioare. Laptopul folosește tehnologia Optimus de la NVIDIA, însă configurația puternică și ecranul cu refresh mare își spun cuvântul, iar autonomia oferită se încadrează într-o notă medie.

  • 3h – editare text Google Docs, Silent Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • 3h:25m – redare video YouTube FullHD, Silent Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • 3h:40m – redare video netflix FullHD, Silent Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
  • 1h:15m – navigare Web intensivă, Balancer Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi pornit.

Am întâmpinat câteva probleme în timpul utilizării, browser-ul insistând să folosească placa video NVIDIA în ciuda activării Optimus, ceea ce a dus la creșterea consumului. Acest aspect se poate forța manual așa cum trebuie, însă în final nu ar trebui să vă așteptați la mai mult de 2 – 3 ore de libertate de la acest laptop pentru că, în final, Zephyrus S GX531 oferă cea mai mică baterie din gama din care face parte.

Laptopul este însoțit de un încărcător de 230W, care este suficient de mare pentru configurația testată, are dimensiuni și greutate obișnuite și încărcă bateria la 100% în aproape două ore. Laptopul se poate încărca și prin intermediul portului USB-C, la fel ca ruda mai mare Zephyrus GX701, însă cum puterea este limitată în acest caz la 65W, operațiunea este fezabilă doar când îl folosiți pentru sarcini uzuale. ASUS nu oferă în pachet și un încărcător USB-C, acesta trebuind achiziționat separat.

Preț și disponibilitate

Asus ROG Zephyrus S GX531GX este deja disponibil în ofertele locale, acesta având un preț începând de la 12.500 lei. La acest preț puteți găsi configurația testată de noi, care oferă 16 GB de memorie și o unitate de stocare SSD cu capacitate de 512 GB. ASUS mai oferă și variante ceva mai dotate din punct de vedere al memorie și stocării interne, prețurile putând urca până la 14.300 în cazul configurațiilor cu RTX 2080 standard, 24 GB RAM și SSD de 1 TB.

În oferte se găsesc și modelele similare Asus ROG Zephyrus S GX531GW, care sunt însă bazate pe placa video RTX 2070 Max-Q și au prețuri care încep de la 11.400 lei, sau Asus ROG Zephyrus S GX531GV, care sunt bazate pe RTX 2060 Max-Q și au prețuri care încep de la 10.500 lei.

Pentru mai multe detalii despre stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

După cum am menționat deja pe parcursul articolului, Zehpyrus-ul S GX531 este un produs de nișă într-o nișă deja îngustă, a ultraportabilelor ce nu fac rabat la capitolul performanțe în task-uri complexe și în special în jocuri, cele care justifică achiziționarea configurației cu cip grafic Nvidia RTX 2080.

Grație construcției aparte ce favorizează impelmentarea hardware și răcirea acomponentelor, Zephyrus-ul S GX531 este, cu mici tweak-uri, cel mai performant ultraportabil de pe piață. Diferențele față de competitorii construiți pe aceleasi specificații sunt însă mici, de ordinul a 5-15% procente, mai mari în cazul implementărilor RTX 2080 80W (precum MSI GS65 Stealth sau Acer Predator Triton 500), și mai mici în cazul celor cu grafică RTX 2080 (precum Razer Blade 15 Advanced). O altă particularitate a implementării este și faptul că suprafețele cu care utilizatorul intră în contact în timpul gamingului rămân mai reci pe acest Zephyrus, mulțumită distanței mai mari față de componente.

Astfel, dacă doriți un laptop compact, ușor și capabil de performanțe solide și utilizare comfortabilă pe birou, Zephyrus-ul S GX531 este unul dintre cele mai interesante modele de pe piață.

Pe de altă parte, însă, el suferă la capitolul multivalență, prin prisma multiplelor inconveniente de care vă veți loci atunci când îl veți ridica de pe birou sau îl veți deconecta de la alimentare. Printre acestea se numără ergonomia redusă, ca urmare a lipsei unei zone de palm-rest și a faptului că ecranul are un unghi de înclinație de doar 110 grade, precum și autonomia limitată, urmare directă a implementării unei baterii de mică capacitate. Acestora li se adaugă și alte potențiale neajunsuri, precum experiența de tastare nu prea grozavă, limitările configurației hardware și lipsa unor elemente de conectică sau utilitate pe care alte modele le oferă.

Astfel, deși excelează la nivelul performanțelor, Zephyrus-ul GX531 va fi alegerea potrivită pentru un număr redus de potențiali cumpărători, iar majoritatea celor interesați de un laptop compact, ușor și performant voi găsi un pachet mai bine echilibrat în rândul alternativelor, precum mai noile Asus ROG Zephyrus S GX502 și ROG Zephyrus M GU502, dar și printre modelele concurenților, MSI GS65 Stealth, Acer Predator Triton 500, Razer Blade 15 Advanced și chiar și Lenovo Legion Y740, fiecare cu propriile atuuri și lipsuri.

Pro:

  • carcasă elegantă, solidă și ușoară
  • foarte bun ca desktop replacement
  • ecran bun cu refresh de 144 Hz
  • performanțe excelente cu ajustări manuale
  • temperaturi interne mai mici decât în cazul rivalilor

Contra:

  • neergonomic când nu este utilizat pe birou
  • lipsa Thunderbolt 3, card reader și LAN
  • tastatură cu cursă scurtă și touchpad mic
  • câte un singur slot RAM și M.2, greu de actualizat
  • temperaturi externe mari și răcire zgomotoasă
  • baterie mică

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri