Cate ore ati vrea sa va tina bateria unui laptop?
Imi aduc aminte ca acum cativa ani, cand mi-am cumparat primul laptop, cu greu gaseai ceva la preturi decente ce iti putea oferi o autonomie de peste 3 ore.
Ce am ales eu la acel moment, batranul acum Asus F3J, venea echipat cu o baterie de 9 celule din care putea scoate 3 ore si un pic, in conditii ideale.
Multe s-au schimbat intre timp. Odata cu aparitia netbook-urilor, computerele portabile cu autonomie de varf au devenit accesibile tuturor. Incet incet s-a depasit granita celor 5 ore, apoi 8, apoi 10 si acum.. 12. Pentru ca atat se lauda ca ofera Asus-ul UL30A potentialilor cumparatori.
Totusi, ca persoana prin mana careia au trecut zeci de laptop-uri in ultimii ani, care de care cu specificatii si functii mai laudate, cele 12 ore ma fac usor sa zambesc. Nu zic, mi-ar placea sa fie adevarate: sa pot utiliza laptop-ul cum doresc si rula ce vreau, iar bateria sa tina 12 ore. Si nici nu sunt foarte pretentios: vreau sa rulez un sistem de operare ca Windows 7 Ultimate cu usurinta, sa folosesc ecranul cu luminozitatea spre maxim (pentru ca nu vreau sa imi stric ochii), sa pot sta conectat la Internet (prin Wi-fi sau 3G) si sa rulez cateva aplicatii de baza (un browser, Microsoft Word, Yahoo Messenger, Winamp – toate in paralel).
Imi asigura oare Asus-ul UL30A o autonomie de 12 ore pentru aceste doleante? Sincer, sunt 100% sigur ca nu, pentru ca in realitate socoteala de pe hartie si aia practica nu prea se potrivesc, iar cifrele promovate sunt obtinute in conditii „ideale” (adica neruland mai nimic, cu luminozitatea data spre minim, cu Wi-fi inchis, etc) . O cifra de 8-9 ore ar fi probabil una reala (in conditiile in care foarte putine alte portabile se pot alauda cu asa ceva), iar testele disponibile pe Internet imi dau dreptate.
Problema e ca niciodata nu am inteles aceasta strategie: de ce sa ma minti ca laptop-ul are o autonomie de X ore cand in realitate voi obtine undeva pe la trei sferturi, in cazul cel mai bun? De ce sa ma minti in fata? Pentru ca si altii o fac? Nu ar fi mai bine sa imi spui ca laptop-ul tau ofera o autonomie reala de atatea ore, in conditii de utilizare normala, cu accent pe autonomie reala si testa!!
Astfel te vei diferentia de ceilalti, iar eu voi sti ce cumpar si nu voi fi dezamagit cand voi primi produsul. Si nu voi spune si altora ca de fapt cele X ore sunt teapa, si nici nu voi returna produsul in limita celor 30 de zile garantate de lege (asa e in tarile civilizate, cred ca la noi sunt doar vreo 10), etc. Chiar ma cred market-erii atat de fraier incat sa pun botul la cifrele lor ?
Totusi, revenind, Asus-ul UL30A este o jucarie pe care mi-as cumpara-o chiar azi (pretul este unul OK pentru ce ofera acest laptop ultra-portabil), dar, versiunea existenta in Romania la magazine precum PCGarage nu ma multumeste. Mai ales ca pe net exista teste ale unei versiuni mult mai potente de Asus UL30A, cu procesor SU9600, si modul 3G integrat. Acesta din urma ar fi exact diferenta care m-ar face sa aleg UL30A-ul, pentru ca as sti ca pe langa hardware-ul si autonomia de top, as putea avea acces la Internet oriunde. (da da, stiu ca exista modem-uri 3G prin USB, insa solutia cu SIM integrat este mult mult mai eleganta si mai comoda).
Acest post este unul din seria celor participante la SuperBlog, insa trateaza o problema mult mai serioasa, pe care o vad zilnic cand un producator lanseaza un nou laptop. Voi ce parere aveti, ati prefera sa vi se spuna care e autonomia reala a unui laptop, sau va place sa „fiti vrajiti cu numere mari”? Si, cam ce autonomie reala v-ar multumi la un astfel de ultra-portabil?
Vali
19 octombrie 2009 la 09:46
Sincer, si pe mine m-au pacalit cu bateria la un laptop Acer: la magazin ziceau ca tine 4 ore, in relitate tine maxim maxim 3. Dar ma asteptam totusi sa nu tina cat zic ei
Morphy
19 octombrie 2009 la 10:48
Problema cu autonomia la notebook-uri e aceeasi ca la telefoanele mobile. De ofera producatorii valori de sute de ore autonomie, cand telefonul abia tine 2-3zile? Marketing, vanzari, consumatori prostiti mai usor.
As putea spun acelasi lucru si de cifrele „fantastice” oferite de producatorii de monitoare/televizoare LCD care ofera valori 70.000, 80.000:1 contrast dinamic cand de fapt nu prea ajunge decat la cateva mii:1.
Si mie mi se pare mai decent si de bun simt sa spuna valori reale in locul acelor cifre care nu au nici o legatura cu realitate. Cum pot sa ma uit la un notebook cu luminozitatea la minim, sau fara sa rulez nici o aplicatie, adica sa stau ca prostul si sa ma uit la notebook? :) Sau telefonul sa il tin in buzunar si sa ma uit doar cat e ceasul.
Andrei
19 octombrie 2009 la 11:40
Problema e ca cel putin la noi, foarte multi nu stiu aceste lucruri si de multe ori sunt prostiti. Pentru ca, dupa parerea mea, utilizatorul de rand roman nu cauta pe net inainte. cel mult isi intreaba prietenii „priceputi”, dar de cele mai multe ori merg pe recomandarile vanzatorilor.
Daca mergi la Germanos sau la defunctul Mediagalaxy si asculti conversatiile altora cu omuletii de vanzari, o sa iti pui mainile in cap. Pentru ca a iti baza alegerile pe recomandarile gigeilor din magazinele noastre… e o mare greseala :P
Morphy
19 octombrie 2009 la 11:49
Ai mare dreptate Andrei. Producatorii se bazeaza pe necunoasterea cumparatorilor. Am vazut si eu persoane care cer pareri angajatilor din magazine. Poate printre ei exista cativa care stiu ce vand si recomanda in cunostinta de cauza, dar de cele mai multe ori angajatii au putin mai multe idei despre produsele respective decat cumparatorii. Este dificil sa cunosti tot ce misca in domeniul IT&C dar exista destule site-uri si forumuri de specialitate unde cumparatorii pot gasi raspunsuri si sfaturi mult mai bine argumentate.
Gaby
23 octombrie 2009 la 15:25
Buna Morphy..stand si citind mesajele tale imi cam dau seama ca le ai ;)
deci..te intreb..mi-am cumparat un laptop si imi tot palpaie beculetu de incarcare a bateriei…si de o ora l-am pus la incarcat si nu palpaia apoi a inceput dintr-o data sa palpaie..oare asa e ciclul sau..k la alte laptopuri n-am vazut asa ceva..Eu am ASUS Pro50z-107D
Morphy
24 octombrie 2009 la 11:46
@Gaby – din pacate nu pot sa te ajut cu prea multe informatii deoarece nu am avut notebook-uri ASUS pana acum. Am incercat sa descarc un manual al notebook-ului de pe site-ul asus dar am gasit numai manuale in rusa, norvegiana, chineza asa ca nu m-am lamurit cu nimic…
Gab
4 noiembrie 2009 la 02:07
de mult aud ca se descopera noi tehnologii de stocare a energiei, adica baterii mai usor de incarcat si mai durabile – pana atunci producatorii ‘aduc muntele la Mohamed’, adica schimba componentele pentru un consum mai mic- pacat! sa zic ca 4 ore ar fi de ajuns unui utilizator multimedia.