Ce componente consuma bateria laptopului?
V-ati intrebat vreodata ce componente consuma bateria laptopului tau?
Presupun ca n-a fost una din intrebarile tale existentiale, dar raspunsul la aceasta intrebare chiar are utilitate: stiind ce iti consuma bateria poti sa-ti cresti autonomia utilizand mai putin acele componente sau setandu-le manual viteza la care opereaza (daca este vorba de procesor, memorie samd).
Ei bine, producatorii de componente hardware si cei de software sunt preocupati de acest aspect, motiv pentru care pe blogul echipei care se ocupa de dezvoltarea Windows 7 a fost publicat mai demult un articol privind felul in care se consuma bateria unui laptop si componentele, software-ul, driverele care influenteaza autonomia.
In ordinea numerelor de pe tricouri, componentele care sunt desponsabile de reducerea autonomiei bateriei sunt:
- ecranul LCD
- chipset-ul
- procesorul
- placa grafica
- hard disk-ul
- placa de retea (wireless sau cu fir)
Aceasta lista este influentata si de alegerea componentelor, de exemplu un chipset cu placa video integrata consuma mai mult decat un chipset normal, dar per total laptopul are autonomie mai mare datorita lipsei chip-ului grafic dedicat. In plus, studiul nu tine cont de dispozitivele externe pe care utilizatorul le poate conecta la porturile USB, Firewire, Express card etc. Acestea scad si mai mult autonomia laptopului.
Concluziile sunt simple: pentru autonomie serioasa ai nevoie de o baterie de capacitate mare, un ecran cu luminozitatea scazuta manual, un chipset eficient, cu grafica integrata, mult RAM pentru a nu folosi harddisk-ul prea mult, un semnal WiFi puternic si, cel mai important, trebuie sa rulam aplicatii care nu ocupa prea mult procesorul si placa video. Dispozitivele externe nu trebuie sa fie conectate, bineinteles.